ODLUKA
O KODEKSU PONAŠANJA U POKRAJINSKIM ORGANIMA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 9/2013)

Član 1

Donosi se Kodeks ponašanja u pokrajinskim organima, koji je sastavni deo ove odluke.

Član 2

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Kodeks ponašanja u pokrajinskim organima ("Službeni list APV", broj 7/07).

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

KODEKS PONAŠANJA U POKRAJINSKIM ORGANIMA

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet kodeksa

Član 1

Ovim kodeksom propisuje se skup pravila ponašanja kojih se pri obavljanju poslova iz svog delokruga moraju pridržavati zaposleni, postavljena i izabrana lica u Službi Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, Sekretarijatu Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, organima pokrajinske uprave, službama i upravama koje osniva Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Pokrajinska vlada) i drugim organizacionim oblicima koje preko svojih organa osniva Autonomna Pokrajina Vojvodina (u daljem tekstu: pokrajinski organi), ako drugim propisom nije drugačije određeno.

Kodeksom se propisuju i dodatna pravila za postavljena i izabrana lica, kao rukovodioce pokrajinskih organa.

Član 2

Imenice u muškom rodu koje u ovom kodeksu označavaju zaposlene, te postavljena i izabrana lica, podrazumevaju i ženski pol.

Cilj kodeksa

Član 3

Cilj kodeksa jeste utvrđivanje pravila ponašanja na koje se obavezuju zaposleni, postavljena i izabrana lica u skladu s pravnim aktima i etičkim principima, kao i upoznavanje javnosti sa ovim pravilima, radi uspostavljanja odnosa trajnog poverenja građana prema pokrajinskim organima.

II OPŠTI PRINCIPI I PRAVILA KODEKSA

Zaštita javnog interesa i zakonitost rada

Član 4

Zaposleni, postavljena i izabrana lica pri obavljanju poslova iz delokruga pokrajinskih organa, a naročito u postupcima u kojima se odluke donose na osnovu diskrecionog ovlašćenja, dužni su da štite javni interes i da postupaju u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim propisima i opštim aktima.

Javnost rada

Član 5

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da omoguće javnosti pristup informacijama iz delokruga svog rada, u skladu sa zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao i da prilikom obaveštavanja javnosti obezbede zaštitu podataka o ličnosti, u skladu sa zakonom.

Odgovornost, nepristrasnost i politička neutralnost

Član 6

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da odgovorno, profesionalno, blagovremeno, u skladu s pravilima struke, nepristrasno i politički neutralno izvršavaju svoje radne obaveze.

Član 7

Zabrana diskriminacije

Zabranjeno je povlašćivanje ili uskraćivanje zaposlenih, postavljenih i izabranih lica u njihovim pravima ili obavezama, posebno zbog rasne, verske, polne, nacionalne, političke pripadnosti ili zbog nekog drugog ličnog svojstva.

Zabrana zlostavljanja

Član 8

Zabranjen je bilo koji vid zlostavljanja na radu i u vezi s radom, uključujući i slučajeve seksualnog uznemiravanja, kao i zloupotreba prava na zaštitu od zlostavljanja, u skladu sa zakonom.

Zaštita ugleda pokrajinskog organa i ličnog ugleda

Član 9

Zaposleni, postavljena i izabrana lica pri obavljanju poslova iz delokruga pokrajinskih organa, dužni su da postupaju na način na koji se ne umanjuje ugled pokrajinskog organa, niti njihov lični ugled i dostojanstvo.

Sprečavanje sukoba interesa

Član 10

Pri obavljanju svojih poslova, zaposleni, postavljena i izabrana lica ne smeju dozvoliti da njihov privatni interes dođe u sukob s javnim interesom.

Zabrana primanja poklona

Član 11

Zaposleni, postavljena i izabrana lica ne smeju da traže, niti da prime odnosno da dozvole drugom licu da u njihovo ime ili za njihovu korist primi poklon (novac, stvar, pravo ili uslugu bez odgovarajuće nadoknade ili svaku drugu korist) od lica koje ostvaruje neko pravo pred tim organom, a koji mogu uticati na njihovo odlučivanje i profesionalni pristup u određenoj stvari, ili se mogu smatrati naknadom za rad.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica kojima je ponuđen poklon dužni su da ga odbiju i vrate, te da o tome obaveste lice ili organ kome su odgovorni.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica mogu, izuzetno, da prime prigodan i protokolaran poklon, u skladu sa zakonom.

Dužnost obaveštavanja o sumnji postojanja korupcije

Član 12

Zaposleni i postavljena lica dužni su da pismeno obaveste rukovodioca pokrajinskog organa ukoliko saznaju da je u radu drugog zaposlenog, postavljenog i izabranog lica izvršena radnja korupcije.

U slučaju iz stava 1. ovog člana zaposleni i postavljena lica uživaju zaštitu u skladu sa zakonom.

Zabrana zloupotrebe ovlašćenja

Član 13

Zaposlenima, postavljenim i izabranim licima zabranjeno je da zloupotrebljavaju data ovlašćenja u postupanju prema građanima i saradnicima radi zadovoljavanja ličnog interesa ili interesa s njima povezanih lica, u skladu sa zakonom.

Pri obavljanju privatnih poslova, zaposleni, postavljena i izabrana lica ne smeju koristiti službene oznake ili autoritet svog radnog mesta.

Prijavljivanje interesa u vezi sa odlukom pokrajinskog organa

Član 14

Zaposleni, postavljeno i izabrano lice dužni su da neposredno pretpostavljenog, odnosno nadležni organ, pismeno obaveste o svakom interesu koji oni ili s njima povezana lica mogu imati u vezi sa odlukom pokrajinskog organa u čijem donošenju učestvuju, radi odlučivanja o njihovom izuzeću.

Poštovanje radnog vremena

Član 15

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da poštuju propisano radno vreme.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da koriste identifikacionu legitimaciju, u skladu sa odlukom koja reguliše njenu upotrebu.

Upotreba poverene imovine

Član 16

Zaposleni, postavljena i izabrana lica treba da s dužnom pažnjom koriste imovinu i sredstva koja su im poverena radi obavljanja njihovih poslova, namenski i ekonomično i ne smeju ih koristiti radi ostvarivanja ličnog interesa ili obavljanja drugih protivpravnih aktivnosti.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da čuvaju imovinu od oštećenja, uništenja ili zloupotrebe.

Postupanje suprotno odredbama ovog člana povlači za sobom materijalnu odgovornost u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Čuvanje službene tajne

Član 17

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da čuvaju službenu ili drugu tajnu u skladu sa zakonom ili drugim propisom.

Međusobni odnosi zaposlenih, postavljenih i izabranih lica

Član 18

Međusobni odnosi zaposlenih, postavljenih i izabranih lica zasnivaju se na uzajamnom poštovanju, poverenju, saradnji, pristojnosti i toleranciji.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da u kontaktu sa saradnicima i pretpostavljenima vode računa da svojim postupcima i ponašanjem ne vređaju njihovo ljudsko dostojanstvo ili da ih diskriminišu po bilo kom osnovu.

Dužnost obaveštavanja rukovodioca pokrajinskog organa

Član 19

Zaposleni i postavljeno lice dužni su da obaveste rukovodioca pokrajinskog organa ako im je naloženo da obave neku radnju koja je u suprotnosti sa zakonom ili drugim propisom, koja nije moralna odnosno koja je na bilo koji način u suprotnosti s pravilima ovog kodeksa.

Zaposleni i postavljeno lice dužni su da obaveste rukovodioca pokrajinskog organa ako imaju saznanja da je drugi zaposleni ili postavljeno lice prekršio pravne propise i pravila utvrđena ovim kodeksom ili ako im je naloženo da obave neku radnju koja je u suprotnosti sa zakonom ili drugim propisom, koja nije moralna odnosno koja je na bilo koji način u suprotnosti s pravilima ovog kodeksa.

Posredovanje (medijacija)

Član 20

Ukoliko dođe do spornih odnosa između zaposlenih, postavljenih i izabranih lica, oni se mogu rešiti pregovaranjem, uz pomoć posrednika (medijatora), u skladu sa zakonom.

Odnos zaposlenih, postavljenih i izabranih lica prema građanima

Član 21

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da postupaju jednako prema svim građanima, bez povlašćivanja ili uskraćivanja u njihovim pravima ili obavezama, posebno zbog rasne, verske, polne, nacionalne, političke pripadnosti ili zbog nekog drugog ličnog svojstva i da svima obezbede jednaku pravnu zaštitu u ostvarivanju njihovih prava i interesa.

Diskriminacijom se ne smatra primena afirmativnih mera u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim propisima i opštim aktima.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da postupaju s posebnom pažnjom prema osobama sa invaliditetom.

Zaposleni i postavljeno lice dužni su da u telefonskom kontaktu pravilno predstave organ i sebe, navodeći pun naziv organa iz koga se javljaju i svoje lično ime.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica u svom radu obezbeđuju službenu upotrebu jezika i pisama, u skladu sa zakonom i drugim propisima i opštim aktima.

Lični izgled

Član 22

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da svojom pojavom, načinom oblačenja i ličnom higijenom doprinose ugledu pokrajinskog organa, te da na taj način izraze svoje poštovanje prema saradnicima i građanima.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica u toku radnog vremena treba da budu prikladno odeveni, dajući prednost poslovnom stilu oblačenja, izbegavajući nepristojnu i provokativnu odeću, a naročito u situacijama kada predstavljaju pokrajinski organ pred drugim organima i građanima.

Zabrana korišćenja alkohola i drugih omamljujućih sredstava

Član 23

Zaposleni, postavljena i izabrana lica u toku radnog vremena ne smeju da koriste alkoholna pića i druga omamljujuća sredstva čije korišćenje onemogućava kvalitetno obavljanje posla i narušava ugled pokrajinskog organa i radnu disciplinu.

Na zahtev rukovodioca pokrajinskog organa, zaposleni i postavljeno lice dužni su da se u toku radnog vremena podvrgnu alko-testu.

Rukovodilac pokrajinskog organa može uputiti zaposlenog i postavljeno lice na vanredni zdravstveni pregled.

III DODATNA PRAVILA ZA RUKOVODIOCA POKRAJINSKOG ORGANA

Član 24

Rukovodilac pokrajinskog organa obavlja javnu funkciju savesno, pošteno i nepristrasno, uz otvorenost i odgovornost za svoje odluke i postupke.

Rukovodilac pokrajinskog organa dužan je da javnu funkciju obavlja tako da javni interes ne bude podređen privatnom.

Prilikom obavljanja svojih službenih dužnosti, kao i u privatnom životu, rukovodilac pokrajinskog organa treba da se ponaša tako da bude uzor kako građanima, tako i zaposlenim i postavljenim licima.

Rukovodilac pokrajinskog organa svojim primerom i merama treba da doprinese ustanovljavanju konstruktivnog i dobrog sistema rada radi uspostavljanja dobre saradnje i radne atmosfere zasnovane na međusobnom poverenju.

Član 25

Rukovodilac pokrajinskog organa treba objektivno da vrednuje rezultate rada zaposlenih i postavljenih lica i da podstiče njihovo kontinuirano i organizovano stručno usavršavanje.

Rukovodilac pokrajinskog organa dužan je da sprečava i rešava konfliktne situacije koje bi mogle da ugroze odnose dobre saradnje na radnom mestu.

Rukovodilac pokrajinskog organa treba da bude tolerantan i spreman da pomogne zaposlenima i postavljenim licima, bez obzira na to da li je reč o problemima na radnom mestu ili o ličnim problemima.

Član 26

Rukovodioci pokrajinskih organa dužni su da budu solidarni, spremni da se međusobno pomažu i da strogo poštuju svoj delokrug poslova, te da naročito obrate pažnju na izbegavanje sukoba i da omoguće kontinuirano funkcionisanje pokrajinskih organa.

Član 27

Pri zapošljavanju, raspoređivanju, ocenjivanju i unapređivanju zaposlenih, rukovodilac pokrajinskog organa donosi odluke zasnovane isključivo na stručnosti i profesionalnoj sposobnosti zaposlenih, a u skladu s ciljevima, mogućnostima i potrebama pokrajinskog organa.

Član 28

Rukovodilac pokrajinskog organa će odgovarati tačno i pravovremeno na sve zahteve medija, radi davanja informacija u vezi sa obavljanjem njegove funkcije.

Rukovodilac pokrajinskog organa će podsticati unapređivanje medijskog praćenja njegovog rada, kao i funkcionisanja organa za čiji rad je odgovoran.

Član 29

Rukovodilac pokrajinskog organa dužan je da se pridržava svih propisa kojima se uređuju njegova prava i obaveze, u skladu sa zakonom o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija.

Član 30

Rukovodilac pokrajinskog organa će za svaku svoju odluku davati obrazloženje - kada građani od njega to zatraže, uz navođenje svih činjenica i okolnosti na kojima je ta odluka zasnovana, a posebno propisa koji su primenjeni.

Član 31

Pri upravljanju budžetskim sredstvima i njihovom korišćenju, rukovodilac pokrajinskog organa će postupati s pažnjom dobrog domaćina, u skladu sa zakonom.

Član 32

Rukovodilac pokrajinskog organa neće ometati primenu bilo koje zakonom zasnovane mere nadzora organa koji vrši kontrolu utvrđenu zakonom ili drugim propisom.

Rukovodilac pokrajinskog organa dužan je da se uredno pridržava svake privremene ili konačne odluke organa iz stava 1. ovog člana, kao i da bez odlaganja izvrši pravosnažnu presudu suda iz koje proističe neka obaveza za organ.

IV JAVNOST KODEKSA

Član 33

Kodeks se ističe na vidnom mestu u pokrajinskom organu.

Kodeks se objavljuje na internet stranicama svih pokrajinskih organa.

Član 34

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da se pridržavaju odredaba ovog kodeksa.

Povreda odredaba kodeksa, učinjena od strane zaposlenih i postavljenih lica, predstavlja osnov za disciplinsku odgovornost, u skladu sa zakonom.

Zaposleni, postavljena i izabrana lica dužni su da se upoznaju sa ovim kodeksom i da u pisanoj formi daju izjavu o tome da će se pridržavati njegovih odredbi.

Izjava iz stava 1. ovog člana sastavni je deo ličnog dosijea zaposlenog, postavljenog i izabranog lica.

V PRAĆENJE PRIMENE I POVREDA ODREDBI KODEKSA

Član 35

Pokrajinski ombudsman u okviru svojih ovlašćenja kontroliše zakonitost, celishodnost i efikasnost postupanja pokrajinskih organa, prati primenu i postupa po predstavkama u vezi s kršenjem odredaba ovog kodeksa.

Član 36

Rukovodioci pokrajinskih organa dužni su da jednom godišnje, a najkasnije do 31. decembra, podnesu izveštaj o primeni pravila ovog kodeksa Pokrajinskoj vladi, koja objedinjeni izveštaj dostavlja Pokrajinskom ombudsmanu i objavljuje ga na svojoj internet stranici najkasnije do 31. januara sledeće godine.