PRAVILNIK
O UNUTRAŠNJEM REDU I PRAVILIMA PONAŠANJA ZAPOSLENIH I POSETIOCA U ZGRADI GRADSKE UPRAVE GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 7/2013)

Član 1

Zaposleni u Gradskoj upravi, postavljena i imenovana lica, odbornici i gosti, kao i sva ostala lica koja se nalaze u objektima Gradske uprave Zaječar dužni su da se ponašaju u skladu sa ovim Pravilnikom o unutrašnjem redu.

Član 2

U zgradi Gradske uprave Grada Zaječara, na Trgu oslobođenja 1, postoje dva službena ulaza - sa Trga oslobođenja i iz Ulice Generala Gambete. Ulaz iz Ulice Generala Gambete rezervisan je isključivo za ulaz i izlaz službenih vozila Gradske uprave i, eventualno, vozila gostiju, visokih zvanica. Zaposleni u Gradskoj upravi, postavljena i imenovana lica, odbornici i stranke (posetioci) koje dolaze u Gradsku upravu koriste ulaz sa Trga oslobođenja.

Član 3

U toku redovnog radnog vremena službene posete mogu primati sva lica kojima je to u opisu poslova i radnih zadataka.

Pre svake službene posete i samog ulaska posetioca u prostorije zgrade Gradske uprave, služba fizičkog i tehničkog obezbeđenja na portirnici zgrade Gradske uprave, putem lokalne telefonske linije vrši proveru da li je tražena osoba prisutna i da li je slobodna da primi posetu.

Ukoliko je poseta odobrena, posetilac je u obavezi da na portirnici, radniku fizičkog i tehničkog obezbeđenja, ostavi svoju identifikacionu ispravu, koja mu se vraća prilikom završetka posete.

Ukoliko poseta iz nekog razloga nije odobrena posetilac je dužan da se neodložno udalji iz prostora ulaza izvan zgrade Gradske uprave.

Služba fizičkog i tehničkog obezbeđenja je dužna da spreči ulaz u zgradu Gradske uprave svakog lica koje odbije da preda identifikacionu ispravu i isto udalji izvan zgrade Gradske uprave.

Član 4

Predsednik Skupštine Grada, zamenik predsednika Skupštine Grada, Gradonačelnik, zamenik Gradonačelnika, pomoćnici Gradonačelnika, stalno zaposleni članovi Gradskog veća, sekretar Skupštine Grada, zamenik sekretara Skupštine Grada i načelnik Gradske uprave mogu ulaziti u zgradu Gradske uprave u svako vreme 24/7.

Sva druga, u prvom stavu ovog člana nenavedena, lica mogu ulaziti samo u toku redovnog radnog vremena, a subotom, nedeljom, u dane državnih praznika i u radne dane van redovnog radnog vremena mogu ulaziti, isključivo, samo po pozivu domaćina.

U slučaju raspuštanja Skupštine Grada Zaječara, Gradskog veća Grada Zaječara i ostalih organa Grada i, povodom toga, uvođenja Privremenog organa i privremenih mera od strane Vlade Republike Srbije, ulazak članova Privremenog organa upravljanja Grada Zaječara, posetioca i gostiju u zgradu Gradske uprave odobrava, isključivo, predsednik Privremenog organa Grada Zaječara.

Novinari, fotoreporteri i snimatelji koji se obraćaju Skupštini Grada, Gradonačelniku, pomoćnicima Gradonačelnika, članovima Gradskog veća, zaposlenima u Gradskoj upravi radi uzimanja izjava i snimanja priloga za medije mogu ući u zgradu Gradske uprave isključivo uz prethodno pribavljenu akreditaciju ili potpisani pisani poziv njihovog domaćina. U slučaju raspuštanja Skupštine Grada Zaječara, Gradskog veća Grada Zaječara i ostalih organa Grada i, povodom toga, uvođenja Privremenog organa i privremenih mera od strane Vlade Republike Srbije, ulazak novinara, fotoreportera i snimatelja u zgradu Gradske uprave odobrava, isključivo, predsednik Privremenog organa Grada Zaječara.

Član 5

Za vreme održavanja, a i neposredno pre početka održavanja, sednica Skupštine Grada, za vreme održavanja i neposredno pre početka održavanja sednica Gradskog veća, za vreme održavanja i neposredno pre početka održavanja sednica Odbora i Komisija napred navedenih organa Grada, za vreme održavanja, a i neposredno pre početka održavanja, sednica, eventualno, uvedenog Privremenog organa upravljanja Grada Zaječara, u zgradu Gradske uprave, pored članova Skupštine Grada (odbornici), pored članova Gradskog veća (većnici), pored članova navedenih Odbora i Komisija, pored članova Privremenog organa Grada Zaječara mogu da ulaze i lica čije je prisustvo neposredno vezano za održavanje navedenih sednica (direktori, i/ili ovlašćena lica, Javnih preduzeća čiji je osnivač Grad, izvestioci, i/ili ovlašćena lica, materijala na sednicama, stručna lica...).

Odobrenje za individualno ili kolektivno prisustvovanje sednicama Skupštine Grada Zaječara daje, isključivo, predsednik Skupštine Grada Zaječara.

Odobrenje za individualno ili kolektivno prisustvovanje sednicama Gradskog veća Grada Zaječara daje, isključivo predsednik Gradskog veća Grada Zaječara.

Odobrenje za individualno ili kolektivno prisustvovanje sednicama Odbora i Komisija daju, isključivo, predsednici tih Odbora i Komisija.

Odobrenje za individualno ili kolektivno prisustvovanje sednicama Privremenog organa upravljanja Grada Zaječara daje, isključivo, predsednik Privremenog organa upravljanja Grada Zaječara.

Odobren ulazak u zgradu Gradske uprave navedenih lica u ovom članu je moguć po odredbama člana 3., stav 3. ovog Pravilnika.

Bez potpisanog pisanog odobrenja za individualno ili kolektivno prisustvovanje sednicama lica čije je prisustvo neposredno vezano za održavanje navedenih sednica neće biti omogućeno.

Član 6

Sva lica koja ulaze u zgradu Gradske uprave su dužna da se ponašaju u skladu sa osnovnim ljudskim i moralnim načelima. Zabranjeno je kršenje javnog reda i mira, bahato ponašanje, vikanje i, na bilo koji drugi način, uznemiravanje zaposlenih u Gradskoj upravi i drugih prisutnih lica u zgradi.

Sva lica koja ulaze u zgradu Gradske uprave moraju biti prikladno i pristojno odevena, a na način kojim se čuva ugled i dostojanstvo Grada.

Načelnik Gradske uprave donosi poseban pravilnik kojim se bliže uređuju principi rada, ponašanja i odevanja zaposlenih u Gradskoj upravi i angažovanih lica za obavljanje poslova u zgradi Gradske uprave Grada Zaječara. Navedeni pravilnik iz prve alineje ovog člana obavezno mora da sadrži i posebne odredbe kojim se bliže uređuju dozvoljeni načini odevanja posetioca.

Član 7

Nošenje vatrenog i hladnog oružja u zgradi Grada Zaječara je zabranjeno.

Nošenje oružja je, po potrebi, dozvoljeno samo licima ovlašćenim za fizičko i tehničko obezbeđenje zgrade Gradske uprave. Nošenje oružja je dozvoljeno i službenicima MUP-a Republike Srbije u uniformi, a koji su pozvani od strane nadležnih struktura Gradske uprave da prisustvuju i/ili intervenišu zbog kršenja odredbi ovog Pravilnika ili učinjenih, ili činjenja, drugih prekršajnih i krivičnih dela.

Ostala lica koja ulaze u zgradu, a imaju kod sebe oružje, dužna su da na ulazu, radniku fizičkog i tehničkog obezbeđenja, predaju oružje i dokumentaciju vezanu za isto, koje mu se vraća prilikom završetka posete.

Služba fizičkog i tehničkog obezbeđenja je dužna da spreči ulaz u zgradu Gradske uprave svakog lica koje nosi oružje i odbije da ga na ulazu preda.

Član 8

Dvorište zgrade Gradske uprave, isključivo, služi za parkiranje službenih vozila (automobili i motorcikli) Gradske uprave i, eventualno, vozila gostiju, visokih zvanica.

Zabranjeno je parkiranje i zaustavljanje privatnih vozila (automobil, motorcikl, bicikl) bilo kog lica, kao i zaustavljanje i parkiranje službenih vozila bilo kog Javnog preduzeća i Ustanove čiji je osnivač Grad Zaječar, bilo kog Javnog preduzeća i Ustanove čiji je osnivač Republika i bilo kog Preduzeća i Ustanove čiji je vlasnik privatno lice ili grupa privatnih lica.

Odobrenje za parkiranje ili zaustavljenje vozila gostiju, visokih zvanica daje isključivo njihov domaćin ili ovlašćeno lice domaćina (sekretar/ca, služba Protokola...).

Član 9

Radno vreme Gradske uprave Grada Zaječara je svakog radnog dana od 08.00 do 16.00 sati. Subotom, Uslužni centar Gradske uprave Grada Zaječara radi od 09.00 do 13.00 sati.

Zaposleni u Gradskoj upravi Grada Zaječara, posetioci i sva ostala lica navedena, i nenavedena, u ovom Pravilniku su dužni da se prema imovini u svim prostorijama u zgradi Gradske uprave ponašaju domaćinski.

Zabranjeno je oštećivanje, uništavanje i otuđivanje opreme, nameštaja, kancelarijskog materijala, enterijera i eksterijera u svim prostorijama zgrade Gradske uprave. Protiv, eventualnih, počinioca navedenog u prethodnim alinejama ovog člana biće preduzete zakonom propisane mere.

Zaposleni u zgradi Gradske uprave Grada Zaječara su dužni da svoje radne prostorije zaključaju prilikom napuštanja istih.

Član 10

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o unutrašnjem redu zgradi Opštinske uprave Zaječar IV broj 110-3/09 od 02.02.2009. godine.

Član 11

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Zaječara".