PRAVILNIK
O UNUTRAŠNJOJ ORGANIZACIJI I SISTEMATIZACIJI POSLOVA I ZADATAKA U GRADSKOJ UPRAVI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 11/2010, 14/2010, 27/2011, 35/2011, 30/2012, 34/2012, 35/2012 - ispr. , 6/2013 i 7/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se unutrašnje organizacione jedinice i njihov delokrug, način rukovođenja unutrašnjim organizacionim jedinicama, broj i struktura zaposlenih, naziv radnih mesta sa opisom poslova i uslovima za njihovo obavljanje, broj pripravnika i volontera koji se stručno osposobljavaju u Gradskoj upravi Grada Zaječara (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Član 2

Poslovi Gradske uprave obavljaju se u okviru jedanaest osnovnih organizacionih jedinica, i to:

1. Odeljenja za opštu upravu;

2. Odeljenja za društvene delatnosti;

3. Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno-stambene poslove;

4. Odeljenja za inspekcijske poslove;

5. Odeljenja za finansije;

6. Odeljenje za lokalnu poresku administraciju;

7. Odeljenja za normativno-pravne poslove Gradskog veća;

8. Kabineta Gradonačelnika;

9. Odeljenja za zajedničke poslove;

10. Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj;

11. Odeljenje komunalne policije.

II UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA I DELOKRUG OSNOVNIH ORGANIZACIONIH JEDINICA GRADSKE UPRAVE

II-1 Odeljenje za opštu upravu

Član 3

Poslovi iz delokruga Odeljenja za opštu upravu obavljaju se u okviru četiri unutrašnjih organizacionih jedinica, i dva samostalna referata, i to:

1. Službe za opšte i matične poslove;

2. Službe za poslove pisarnice i arhive;

3. Službe za poslove mesnih kancelarija;

4. Gradskog informativno-uslužnog centra;

5. Poslovi pravne pomoći;

6. Povereništva Komesarijata za izbeglice.

Član 4

Služba za opšte i matične poslove obavlja poslove koji se odnose na:

- izradu rešenja i drugih akata kojima se odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih u Gradskoj upravi,

- vođenje i redovno ažuriranje evidencije koja se odnosi na personalnu dokumentaciju zaposlenih;

- vođenje matičnih knjiga o ličnom statusu građana i izdavanje javnih isprava-izvoda i uverenja na osnovu matičnih knjiga i knjiga državljana;

- rešavanje upravnih stvari iz oblasti ličnog statusa građana;

- vođenje i ažuriranje biračkog spiska.

Član 5

Služba za poslove pisarnice i arhive obavlja administrativno-tehničke poslovezavođenja, evidentiranja, otpremanja i dostavepismena, odnosno pošte, sređivanja i čuvanjaarhivske građe.

Član 6

Služba za poslove mesnih kancelarija obavlja poslove koji se odnose na vođenje matičnih knjiga o ličnom statusu građana i izdavanje javnih isprava-izvoda i uverenja na osnovu matičnih knjiga i knjiga državljana. Obavlja poslove overe potpisa, prepisa i rukopisa i druge poverene poslove za koje je ovlašćena; prijem i otpremanje pismena i njihovo neposredno dostavljanje građanima u seoskim naseljenim mestima. Prati organizaciju i rad u mesnim zajednicama i predlaže mere za unapređivanje njihovog rada i obavlja poslove koji se odnose na pružanje stručne pomoći mesnim zajednicama u izradi akata za potrebe organa mesnih zajednica.

Član 7

Gradski informativno - uslužni centar obavlja poslove koji se odnose na pružanje informacija strankama o pravima koja mogu ostvariti pred Gradskom upravom i načinu njihovog ostvarivanja. Poslove prijema, zavođenja i razvođenja podnesaka (zahteva, žalbi i dr. pismena) koje stranke upućuju Gradskoj upravi radi ostvarivanja svojih prava, dostave - izdavanja akata (rešenja, zaključaka, obaveštenja, potvrda i dr.). Strankama, na osnovu podnetih zahteva, izdaje izvode iz matičnih knjiga i knjige državljana, kao i uverenja i rešenja o činjenicama iz tih knjiga, overava potpise, prepise i rukopise, overava radne knjižice, izdaje uverenja, ovlašćenja i punomoćja, izdaje i prodaje obrasce zahteva strankama koje podnose zahtev za ostvarivanje određenog prava pred Gradskom upravom. Obavlja poslove kopiranja - umnožavanja dokumenata za potrebe stranka koje ostvaruju prava pred Gradskom upravom.

Član 8

Poslove pravne pomoći obavlja poslove pravne pomoći koji se odnose na davanje pravnih saveta i sastavljanje podnesaka strankama, poslove zastupanja stranaka pred sudovima, državnim i drugim organima i poslove zastupanja stranaka u njihovim pravnim poslovima u odnosu sa drugim licima.

Član 9

Povereništvo Komesarijata za izbeglice održava vezu sa Komesarijatom za izbeglice i obavlja poslove koji se odnose na utvrđivanje statusa izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica; zbrinjava izbegla, prognana i interno raseljena lica i vrši njihov razmeštaj na teritoriji Grada Zaječara.

II-2 Odeljenje za društvene delatnosti

Član 10

Poslovi iz delokruga Odeljenja društvene delatnosti obavljaju se u okviru jedne organizacione jedinice, a odnose se na praćenje stanja i kretanja u ustanovama društvenih delatnosti iz oblasti zdravstvene zaštite i planiranja porodice, predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, sporta, društvene brige o deci i omladini, socijalne zaštite, učeničkog i studentskog standarda, kulture.

Odeljenje obavlja poslove koji se odnose na preduzimanje mera u slučaju elementarnih i drugih nepogoda na teritoriji grada Zaječara.

Pruža stručnu pomoć strankama u ostvarivanju prava pred Gradskom upravom - iz delokruga rada Odeljenja.

Odeljenje rešava u prvom stepenu u upravnim stvarima iz oblasti boračko-invalidske zaštite, društvene brige o deci, poljoprivrede, vodoprivrede, saobraćaja i turizma.

Odeljenje rešava u prvom stepenu u upravnim stvarima iz oblasti preduzetništva (auto-taksi prevoz, radno vreme u ugostiteljskim objektima, izdavanje uverenja o činjenicama iz evidencije iz oblasti privatnog preduzetništva).

Odeljenje priprema predloge godišnjih programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Odeljenje obavlja finansijsko-materijalne poslove iz oblasti boračko-invalidske zaštite, društvene brige o deci, poljoprivrede, vodoprivrede, saobraćaja i turizma.

Odeljenje vrši administrativne poslove radnih tela organa Grada, obrazovanih na osnovu zakona i drugih propisa iz oblasti društvenih delatnosti, obavlja poslove koji se odnose na pripremu nacrta i predloga propisa iz nadležnosti Skupštine Grada i Gradonačelnika, a u skladu sa ovlašćenjima iz zakona iz oblasti društvenih delatnosti.

II-3 Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno-stambene poslove

Član 11

Poslovi iz delokruga odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno-stambene poslove obavljaju se u okviru pet unutrašnje organizacione jedinice, i jednog samostalnog referata i to:

1. Službe za imovinsko-pravne poslove;

2. Službe za urbanističke poslove;

3. Službe za građevinske, komunalne i opšte poslove;

4. Služba za investicione radove;

5. Služba za zaštitu životne sredine;

6. Projektantski stručnjak za potrebe grada.

Član 12

Služba za imovinsko-pravne poslove obavlja poslove koji se odnose na:

- rešavanje imovinsko-pravnih odnosa u postupku eksproprijacije i deeksproprijacije;

- oduzimanje prava korišćenja neizgrađenog građevinskog zemljišta, administrativnog prenosa i kompletiranja građevinskih parcela;

- izuzimanja i davanja gradskog građevinskog zemljišta u zakup;

- priznavanje prava ranijeg sopstvenika i vraćanja zemljišta u svojinu;

- vođenje postupka i donošenje rešenja po zahtevu za vraćanje zemljišta;

- vraćanje utrina i pašnjaka i zadružne imovine u skladu sa zakonom; uređenje zemljišta putem komasacije;

- vođenja evidencija o nepokretnostima.

Član 13

Služba za urbanističke poslove obavlja poslove koji se odnose na:

- sprovođenje postupka izrade i donošenja prostornih i urbanističkih planova,

- pribavljanje uslova i saglasnosti na plansku dokumentaciju,

- izdavanja izvoda iz plana, odnosno akta o urbanističko-tehničkim uslovima,

- pregleda projektne dokumentacije,

- organizovanja i vođenja investicionih radova za koje je investitor Grad Zaječar;

- obavlja geodetske poslove za potrebe rada Odeljenja.

Član 14

Služba za građevinske, komunalne i opšte poslove obavlja poslove koji se odnose na:

- izdavanje odobrenja za izgradnju objekata;

- pribavljanje saglasnosti po službenoj dužnosti na projektnu dokumentaciju;

- legalizaciju objekata izgrađenih bez odobrenja za izgradnju;

- zakup poslovnog prostora u vlasništvu Grada;

- zauzeće i raskopavanje javnih površina;

- plansko analitičke poslove iz stambeno-komunalne delatnosti koji se odnose na rad javnih komunalnih preduzeća, praćenje kretanja cena komunalnih proizvoda i usluga i drugih cena iz nadležnosti Grada;

- praćenje rada javnih komunalnih preduzeća;

- normativne poslove iz delokruga rada Odeljenja.

Član 15

Služba za investicione radove obavlja poslove vezane za organizaciju i sprovođenje investicionih radova na objektima za koje je investitor grad Zaječar, vrši stručni nadzor u toku građenja objekata, učestvuje u izradi programa komunalne izgradnje Grada i vrši druge poslove vezane za investicije Grada.

Član 16

Služba za zaštitu životne sredine obavlja poslove koji se odnose na sprovođenje procedura procene uticaja projekata na životnu sredinu, davanje mišljenja i saglasnosti na izveštaje o strateškoj proceni i izdavanje integrisanih dozvola, vrši inspekcijski nadzor nad izvršavanjem poslova poverenih Zakonom o zaštiti životne sredine i propisa donetih na osnovu tog zakona.

Član 17

Projektantski stručnjak za potrebe grada daje stručna objašnjenja iz oblasti važenja i primene urbanističkih planova za potrebe izrade projekata od značaja za Grad, daje stručna objašnjenja i obavlja analitičko-planske poslove pripreme, iniciranja i praćenja izmene, dopune i izrade prostorne, urbanističke planske dokumentacije za Grad. Vrši kontrolu i nadzor ispravnosti i usaglašenosti tehničke, dokumentacije sa uslovima i lokacijskim dozvolama koje su vezane za investicione objekte od značaja za grad Zaječar.

II-4 Odeljenje za inspekcijske poslove

Član 18

Poslovi iz delokruga Odeljenja za inspekcijske poslove obavljaju se u okviru dve unutrašnje organizacione jedinice i dva samostalna referata, i to:

1. Službe za vršenje inspekcijskog nadzora iz oblasti građevinarstva, saobraćaja i zaštite životne sredine;

2. Službe za vršenje inspekcijskog nadzora iz oblasti komunalnog uređenja;

3. Budžetski inspektor - samostalni referat;

4. Prosvetni inspektor - samostalni referat.

Član 19

Služba za vršenje inspekcijskog nadzora iz oblasti građevinarstva, saobraćaja i zaštite životne sredine obavlja poslove koji se odnose na:

- vršenje inspekcijskog nadzora nad primenom Zakona o planiranju i izgradnji i propisa donetih za njegovo sprovođenje;

- sprovođenje postupka za rušenje objekata koji su izgrađeni bez odobrenja za izgradnju;

- vršenje inspekcijskog nadzora nad primenom zakona i drugih propisa koji regulišu zaštitu životne sredine;

- vršenje nadzora nad primenom propisa koji regulišu linijski i vanlinijski prevoz putnika, stvari, prevoz za sopstvene potrebe lica i stvari i auto-taksi prevoz, održavanje i zaštitu lokalnih i nekategorisanih puteva;

- sprovođenje izvršenja rešenja inspekcijskih službi i staranje o izvršenju ovih rešenja.

Član 20

Služba za vršenje inspekcijskog nadzora iz oblasti komunalnog uređenja obavlja poslove koji se odnose na vršenje inspekcijskog nadzora nad primenom propisa koji regulišu održavanje čistoće u gradu, uklanjanje i izvoženje smeća, zauzeće javnih površina, korišćenje vode iz gradskog javnog vodovoda, snabdevanje grada toplotnom energijom.

Član 21

Budžetski inspektor vrši kontrolu poslovnih knjiga, izveštaja, evidencija i druge dokumentacije kod korisnika budžetskih sredstava, javnih preduzeća osnovanih od strane Grada i pravnih lica osnovanih od strane tih preduzeća, pravnih lica nad kojima Grad ima direktnu ili indirektnu kontrolu nad više od 50 % kapitala ili više od 50 % glasova u upravnom odboru i pravnih lica u kojima gradska javna sredstva čine više od 50 % ukupnog prihoda., sa ciljem da utvrdi da li su sredstva namenski i zakonito korišćena.

Član 22

Prosvetni inspektor, kao samostalni referat, obavlja poslove koji se odnose na vršenje inspekcijskog nadzora nad primenom zakona o osnovnoj i srednjoj školi i propisa donetih za njihovo sprovođenje.

II-5 Odeljenje za finansije

Član 23

Poslovi iz delokruga Odeljenja za finansije obavljaju se u okviru tri unutrašnje organizacione jedinice i jednog samostalnog referata, i to:

1. Službe za poslove budžeta i finansijske operative;

2. Službe za poslove trezora Grada Zaječara;

3. Službe za poslove knjigovodstva.

4. (brisana)

Član 24

Služba za poslove budžeta i finansijske operative obavlja poslove koji se odnose na izradu nacrta i predloga budžeta Grada, kao i finansijsko planiranje i praćenje priliva na konsolidovani račun trezora Grada; vrši rebalans budžeta; prijem, kontrolu i knjiženje finansijske dokumentacije; planiranje izvršenja budžeta; poslove kontrole i likvidature dokumentacije, sastavljanje periodičnih obračuna i završnog računa za Gradsku upravu i sastavlja konsolidovani završni račun Grada Zaječara; otvaranje i ispravnost podnete dokumentacije; kontrolu putnih naloga u gradskoj upravi; kontrolu finasijskih planova; vrši kontrolu predaje gotovinske blagajne; kontrolu podračuna i drugih računa budžetskih korisnika i druge poslove koji po srodstvu pripadaju ovoj službi.

Član 25

Služba za poslove trezora Gradske uprave Zaječar obavlja poslove koji se odnose na; upravljanje gotovinskim sredstvima; definisanje tromesečnih, mesečnih i dnevnih kvota preuzetih obaveza i plaćanja; upravljanje likvidnošću; prenos sredstava korisnicima budžeta; obračun plata i ostalih primanja zaposlenih u Gradskoj upravi; budžetsko računovodstvo i knjigovodstvo i druge poslove koji po srodnosti pripadaju ovoj službi.

Član 26

Služba za poslove knjigovodstva obavlja poslove koji se odnose na prijem, kontrolu i knjiženje finansijske dokumentacije mesnih zajednica i svih podračuna Grada Zaječara; sastavljanje periodičnih obračuna; završne račune za mesne zajednice; vođenje evidencije o zakupu gradskih poslovnih prostorija, vođenje evidencije o zakupu zemljišta i zakupu javnih površina i kontroliše naplatu ovih prihoda; vodi knjigu osnovnih sredstava, kancelarijskog materijala, reklamnog materijala i sitnog inventara kao i poslove stambenog fonda.

Član 27

(Brisan)

II-6 Odeljenje za lokalnu poresku administraciju

Član 28

Odeljenje za lokalnu poresku administraciju obavlja poslove u okviru jedne organizacione jedinice, koji se odnose na utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Grada (porez na imovinu pravnih i fizičkih lica, naknade koje se odnose na gradsko građevinsko zemljište, komunalnu taksu, boravišnu taksu, lokalne administrativne takse, naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada, prihode od davanja u zakup odnosno na korišćenje nepokretnosti u državnoj svojini koju koristi Grad i indirektni korisnici budžeta), stara se o pravima i obavezama poreskih obveznika, a naročito: vodi registar obveznika izvornih prihoda Grada i vrši rešenjem utvrđivanje izvornih prihoda za koje nije propisano da ih utvrđuje sam poreski obveznik u skladu sa zakonom.

Vrši kancelarijsku i terensku kontrolu u postupku administriranja izvornih lokalnih javnih prihoda, poresko knjigovodstvo, sprovodi postupak izvršenja i druge poslove u skladu sa zakonom i odlukama Skupštine grada.

II-7 Odeljenje za normativno-pravne poslove gradskog veća

Član 29

Odeljenja za normativno-pravne poslove gradskog veća obavlja poslove stručne (normativno pravne) i organizacione poslove za Gradsko veće, a koji se odnose na pripremu sednica i obradu akata usvojenih na sednicama, čuvanje izvornih dokumenata, izradu zapisnika i vođenje evidencije o održanim sednicama.

Pruža stručnu pomoć većnicima i vrši administrativne i stručne poslove koji se odnose na njihov rad, kao i poslove koji se odnose na rešavanje drugostepenih postupaka u domenu izvornih poslova Grada.

II-8 Kabinet gradonačelnika

Član 30

Poslove u okviru Kabineta Gradonačelnika Grada obavljaju:

1. Pomoćnici Gradonačelnika;

2. Služba za protokol;

3. Narodna kancelarija Gradonačelnika;

4. Kancelarija za omladinu;

5. Ovlašćeno lice za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao samostalni referat;

6. Služba interne revizije.

Član 31

Pomoćnici Gradonačelnika za pojedine oblasti obavljaju savetodavne i najsloženije analitičko-planske poslove iz oblasti za koje su nadležni i učestvuju u pripremi i izradi projekata iz tih oblasti.

Pomoćnike Gradonačelnika za pojedine oblasti postavlja i razrešava Gradonačelnik.

Član 32

Služba za protokol i odnose s javnošću obavlja poslove protokola za organe Grada i Gradske uprave, i to:

- organizuje prijem i boravak delegacija u zvaničnoj poseti Gradu Zaječaru;

- obavlja protokolarne poslove vezane za zvanične posete u zemlji i inostranstvu, u kojima učestvuju Gradonačelnik, zamenik Gradonačelnika, predsednik Skupštine Grada i drugi predstavnici Grada;

- organizuje prijem građana kod Gradonačelnika, zamenika Gradonačelnika, predsednika Skupštine Grada i načelnika Gradske uprave, razmatra njihove zahteve, predstavke i predloge;

- kontaktira sa nadležnim službama u Republici po pitanju predstavki i predloga građana;

- organizuje konferencije za štampu;

- prati iznete informacije u sredstvima javnog informisanja o aktivnostima Gradonačelnika, zamenika Gradonačelnika, predsednika Skupštine Grada i načelnika Gradske uprave;

- priprema materijale za Press Cliping i dostavlja ih Službi za informacioni sistem i komunikacije na obradu i arhiviranje;

- stara se o planiranju, nabavci, skladištenju i dodeljivanju sredstava za reprezentaciju, prema odluci Gradonačelnika;

- obavlja prevodilačke poslove za potrebe organa Grada i Gradske uprave.

Član 33

Narodna kancelarija Gradonačelnika obavlja poslove koji se odnose na poslove prijema građana u Narodnu kancelariju, savetodavni poslove sa strankama i prosleđivanja zahteva strankama nadležnim organima i službama.

Član 34

Kancelarija za omladinu obavlja poslove koji se odnose na razvoj, praćenje i organizovanje omladinskih aktivnosti mladih u Gradu.

Član 35

Ovlašćeno lice za slobodan pristup informacije od javnog značaja obavlja poslove kojima se omogućava slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kojima raspolažu organi Grada i Gradske uprave, javna preduzeća, ustanove i druge institucije kojima je osnivač Grad ili se pretežnim delom finansiraju iz budžeta Grada shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

II-9 Odeljenje za zajedničke poslove

Član 36

Poslovi iz delokruga Odeljenja za zajedničke poslove obavljaju se u okviru tri unutrašnje organizacione jedinice, i to:

1. Službe za zajedničke poslove;

2. Službe za informacioni sistem i komunikacije;

3. Službe za poslove javnih nabavki.

Član 36a

Služba interne revizije obavlja poslove kako kod direktnog korisnika budžetskih sredstava, tako i kod indirektnih korisnika budžetskih sredstava, a koji se odnose na proveru primene zakona i poštovanja pravila interne kontrole, ocena sistema internih kontrola u pogledu njihove adekvatnos neposredno šć u ti, uspešnosti i potpunosti, davanje saveta kada se uvode novi sistemi, procedure ili zadaci, revizija načina rada (performansi) koja predstavlja ocenu poslovanja i procesa, uključujući i nefinansijske operacije, u cilju ocene ekonomičnosti, efikasnosti i uspešnosti; vrši uspostavljanje saradnje sa eksternom revizijom, vrši i ostale zadatke neophodne da bi se ostvarila sigurnost u pogledu funkcionisanja sistema interne revizije. U vršenju poslova, interni revizori obavezni su da čuvaju tajnost službenih i poslovnih podataka.

Član 37

Služba za zajedničke poslove obavlja poslove koji se odnose na:

- organizovanje mera protivpožarne zaštite na objektima Gradske uprave;

- organizovanje prevoza putničkim automobilima za potrebe organa Grada i Gradske uprave i održavanje vozila;

- umnožavanje, fotokopiranje i koričenje (uvezivanje) materijala;

- vršenje ugostiteljskih usluga.

Član 38

Služba za informacioni sistem i komunikacije obavlja poslove: informacijsko-komunikacijske podrške; administriranja računarskom mrežom; održavanja veb sajtova (oficijelnog i interaktivnog), prijema i slanja elektronske pošte i poslova interneta; administriranja u oblasti telefonije, staranja o telefonskoj mreži i rukovanja telefonskom centralom.

Član 39

Služba za poslove javnih nabavki koji se odnose na: prikupljanje ponuda za javne nabavke male vrednosti; planiranje potreba osnovnih sredstava, sitnog inventara, kancelarijskog materijala i sredstava za higijenu i javne nabavke velike vrednosti za potrebe organa Grada i Gradske uprave.

II-10 Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj

Član 40

U Odeljenju za lokalni ekonomski razvoj obavljaju se poslovi u okviru jedne organizacione jedinice, a koji su od značaja za Grad i Gradsku upravu, i to:

- izrada i implementacija strateških dokumenata;

- priprema i implementacija projekata za odabrane prioritete Grada i Gradske uprave;

- uspostavljenje sistema spremnosti projektne dokumentacije;

- poslovi i aktivnosti vezani za "Dunav region 21";

- aktivnosti na jačanju kapaciteta lokalnih aktera koji se bave razvojnim pitanjima i

- druge aktivnosti radi promocije Grada i privlačenja investicija.

II-11 Odeljenje komunalne policije

Član 41

U Odeljenju komunalne policije obavljaju se poslovi i to:

- održavanje komunalnog i drugog zakonom uređenog reda;

- kontrola nad primenom zakona i drugih propisa i opštih akata iz komunalnih oblasti i drugih delatnosti iz nadležnosti grada;

- ostvarivanje nadzora u javnom, gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, u skladu sa zakonom i propisima grada;

- zaštita životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad;

- podrška sprovođenju propisa kojima se obezbeđuju nesmetano odvijanje života u gradu, očuvanje gradskih dobara i izvršavanje drugih zadataka iz nadležnosti grada (održavanje gradskog reda).

III RUKOVOĐENJE RADOM U GRADSKOJ UPRAVI

Član 42

Radom Gradske uprave rukovodi načelnik Gradske uprave.

Načelnik Gradske uprave predstavlja Gradsku upravu, obezbeđuje sve potrebne uslove za rad Gradske uprave i s tim u vezi donosi odgovarajuće odluke i raspolaže sredstvima za njen rad.

Član 43

Radom odeljenja Gradske uprave rukovode načelnici odeljenja, a radom kabineta Gradonačelnika šef kabineta.

Radom službi i odseka rukovode i neposredno organizuju rad šefovi službi i odseka.

Radom Povereništva za izbeglice rukovodi Poverenik za izbeglice.

IV SISTEMATIZACIJA POSLOVA I ZADATAKA U GRADSKOJ UPRAVI

1. Odeljenje za opštu upravu

Član 44

1. Načelnik odeljenja

Opis poslova:

- organizuje, objedinjava i usmerava rad odeljenja;

- odgovara za blagovremeno, zakonito i efikasno obavljanje poslova iz delokruga odeljenja;

- raspoređuje poslove po službama, odnosno na neposredne izvršioce;

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima;

- vrši druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) u trajanju od najmanje četiri godina društvenog smera - Pravni fakultet, pet godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

a) Služba za opšte i matične poslove

1. Šef službe za opšte i matične i poslove

Opis poslova:

- rukovodi radom službe;

- neposredno organizuje i usmerava rad radnika i obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe;

- donosi rešenja u upravnim stvarima o ličnim statusima građana;

- obavlja i druge poslove iz delokruga Službe, koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) u trajanju od najmanje četiri godina - Pravni fakultet, 3 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: poslovi iz oblasti građanskih stanja

Opis poslova:

- donosi rešenja u upravnim stvarima o ličnim statusima građana;

- vodi evidenciju o upravnim predmetima za čije je rešavanje nadležan i dostavlja mesečne izveštaje šefu službe i načelniku odeljenja o rešenim predmetima;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, po nalogu šefa službe i načelnika odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - Viša školska sprema Pravnog fakulteta, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Radno mesto: poslovi iz oblasti radnih odnosa

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na izradu rešenja i drugih akata kojima se odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih u Gradskoj upravi;

- vodi evidenciju zaposlenih u Gradskoj upravi i obavlja druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - Viša školska sprema na Pravnom fakultetu, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

4. Matičar u matičnom području Zaječar

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na vođenje matičnih knjiga o ličnim stanjima građana (rođenih, umrlih, venčanih i knjige državljana), ažuriranja, odnosno promene činjenica koje se upisuju u matične knjige i knjigu državljana i poslova pripreme za zaključenje braka i za obavljanje venčanja;

- izdaje javne isprave, izvode i uverenja na osnovu matičnih knjiga i knjige državljana;

- obavlja unošenje podataka iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih i knjige državljana u elektronske baze tih knjiga;

- vrši poslove štampanja podataka iz elektronskih baza ovih knjiga;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) u obrazovno-naučnom polju društveno humanističkih nauka, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina društvenog smera ili srednja stručna sprema - gimnazija, pet godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit i poseban stručni ispit za matičara u skladu sa zakonom.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

5.- 8. Zamenik matičara u matičnom području Zaječar

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na vođenje matičnih knjiga o ličnim statusima građana (rođenih, umrlih i venčanih) i vođenje knjige državljana, kao i ažuriranje, odnosno promenu činjenica koje se upisuju u matične knjige i poslova pripreme za zaključenje braka i za obavljanje venčanja;

- izdaje javne isprave, izvode i uverenja na osnovu matičnih knjiga i knjige državljana;

- obavlja unošenje podataka iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih i knjige državljana u elektronske baze tih matičnih knjiga;

- vrši poslove štampanja podataka iz elektronskih baza ovih knjiga;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) u obrazovno-naučnom polju društveno humanističkih nauka, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina društvenog smera ili srednja stručna sprema - CUO - ekonomska, gimnazija, ekonomska, ili ekonomsko-komercijalna škola, pet godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit i poseban stručni ispit za matičara u skladu sa zakonom.

Broj izvršilaca: 4 (četiri).

9. Radno mesto: poslovi vođenja matičnih knjiga putem automatske obrade podataka i poslovi vođenja biračkog spiska

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na vođenje matičnih knjiga o ličnim stanjima građana (rođenih, umrlih i venčanih) i knjiga državljana putem automatske obrade podataka;

- vrši poslove štampanja podataka iz elektronskih baza ovih knjiga;

- obavlja poslove koji se odnose na vođenje i ažuriranje biračkog spiska po službenoj dužnosti i na zahtev lica vrši upis, brisanje i promene u biračkom spisku i izrađuje rešenja o promenama u biračkom spisku;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja.

Uslovi: srednje obrazovanje - Gimnazija, 1 godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

10. Radno mesto: poslovi vođenja biračkog spiska i evidencije promena u istom

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na vođenje i ažuriranje biračkog spiska po službenoj dužnosti i na zahtev lica vrši upis, brisanje i promene u biračkom spisku i izrađuje rešenja o promenama u biračkom spisku;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - CUO - prevodilac, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

b) Služba za poslove pisarnice i arhive

1. Šef službe za poslove pisarnice i arhive

Opis poslova:

- rukovodi radom službe i neposredno organizuje i usmerava rad radnika;

- obezbeđuje zakonito i efikasno vršenje poslova iz delokruga službe;

- pruža stručnu pomoć neposrednim izvršiocima;

- vrši i druge poslove iz delokruga službe, koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) u trajanju od najmanje četiri godina - Pravni fakultet, 3 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: poslovi osnovne evidencije akata i predmeta i vođenja kartoteke

Opis poslova:

- obavlja poslove osnovne evidencije akata i predmeta putem kartoteke - automatske obrade podataka koji se odnose na zavođenje i razvođenje akata organa Grada i Gradske uprave, kao i akata podnetih od strane građana, preduzeća i ustanova;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - gimnazija, 1 godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Radno mesto: poslovi ekspedicije pošte i otpremanja pismena

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na prijem i ekspediciju pošte i otpremanje pismena;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - gimnazija, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

4. Radno mesto: poslovi arhive

Opis poslova:

- vrši proveru da li je predmet završen i na propisani način obrađen za arhiviranje i da li sadrži sve potrebne priloge;

- obavlja poslove arhiviranja završenih predmeta Gradske uprave;

- vodi Arhivsku knjigu;

- rukuje predmetima stavljenim u arhivu pisarnice i obavlja druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvogstepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - više obrazovanje na pravnom fakultetu, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

5. Radno mesto: poslovi arhive

Opis poslova:

- vrši proveru da li je predmet završen i na propisani način obrađen za arhiviranje i da li sadrži sve potrebne priloge;

- obavlja poslove arhiviranja završenih predmeta Gradske uprave;

- vodi Arhivsku knjigu;

- rukuje predmetima stavljenim u arhivu pisarnice i obavlja druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije u obrazovno - naučnom polju društveno humanističkih nauka, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine) - Fakultet ekonomskog smera, tri godine radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

v) Služba za poslove mesnih kancelarija

1. Šef službe za poslove mesnih kancelarija

Opis poslova:

- rukovodi radom službe;

- neposredno organizuje i usmerava rad radnika;

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe;

- prati organizaciju i rad mesnih zajednica;

- pruža stručnu pomoć radnicima službe u vršenju poslova;

- obavlja i druge poslove iz delokruga službe, koje mu odredi načelni Gradske uprave i načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) u trajanju od najmanje četiri godina - Pravni fakultet i 3 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. - 6. Radno mesto: poslovi mesnih zajednica u gradu

Opis poslova:

- obavlja stručne i administrativne poslove koji se odnose na pripremu i održavanje sednica organa mesne zajednice;

- priprema materijale koji se odnose na sednice organa mesne zajednice;

- vodi i sastavlja zapisnike sa sednica održanih u mesnoj zajednici;

- izrađuje opšta akta mesne zajednice;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - gimnazija, CUO - tehničar za upravne poslove, CUO - optičar, tehnička škola, ili ekonomsko-komercijalna škola, 1 godina radnog staža, i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 5 (pet).

7. Radno mesto: pomoćni radnik u mesnoj zajednici u gradu

Opis poslova:

- obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe mesnih zajednica u gradu;

- priprema materijale koji se odnose na sednice organa mesnih zajednica u gradu;

- sastavlja zapisnike sa sednica održanih u mesnoj zajednici;

- učestvuje u izradi akata mesne zajednice;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, koje mu odrede sekretari mesnih zajednica.

Uslovi: osnovna škola, 1 godina radnog staža.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

8.- 25. Radno mesto: poslovi matičara u mesnim kancelarijama u seoskim naseljenim mestima Grada Zaječara;

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na vođenje matičnih knjiga o ličnim stanjima građana (rođenih, umrlih i knjige državljana), ažuriranja, odnosno promene činjenica koje se upisuju u matične knjige i knjigu državljana i poslove pripreme za zaključenje braka i za obavljanje venčanja

- izdaje javne isprave, izvode i uverenja na osnovu matičnih knjiga i knjige državljana

- obavlja unošenje podataka iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih i knjige državljana u elektronske baze tih knjiga

- vrši poslove štampanja podataka iz elektronske baze ovih knjiga na propisanim obrascima

- dostavlja izveštaje iz matičnih knjiga rođenih i umrlih referentu za vođenje biračkog spiska

- vrši poslove overe prepisa, potpisa i rukopisa

- vrši poslove overe ovlašćenja i punomoćja

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) u obrazovno-naučnom polju društveno humanističkih nauka, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina društvenog smera ili srednja stručna sprema - gimnazija, CUO - tehničar za upravne poslove, ekonomski tehničar, prehrambeni tehničar, pravno-birotehničar, ili ekonomska, pet godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit i poseban stručni ispit za matičara u skladu sa zakonom.

Broj izvršilaca: 18 (osamnaest).

26.-27. Radno mesto: poslovi šefa u mesnim kancelarijama u seoskim naseljenim mestima Grada Zaječara;

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na vođenje matičnih knjiga o ličnim stanjima građana (rođenih, umrlih i knjige državljana), ažuriranja, odnosno promene činjenica koje se upisuju u matične knjige i knjigu državljana i poslove pripreme za zaključenje braka i za obavljanje venčanja

- izdaje javne isprave, izvode i uverenja na osnovu matičnih knjiga i knjige državljana

- dostavlja izveštaje iz matičnih knjiga rođenih i umrlih referentu za vođenje biračkog spiska

- vrši poslove overe prepisa i rukopisa

- vrši poslove overe ovlašćenja i punomoćja

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - gimnazija, ekonomska škola, tehnička škola, CUO - pravno-birotehnička, komercijalni tehničar, hemijska škola, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

28.-43. Radno mesto: poslovi dostavljača - pomoćni radnik u mesnoj kancelariji

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na otpremanje pismena, njihovo neposredno dostavljanje građanima u seoskim naseljenim mestima grada Zaječara;

- održavanja higijene u prostorijama mesnih kancelarija, poslove zagrevanja prostorija i obavlja druge poslove shodno svojoj kvalifikaciji, a koje mu odredi šef službe i referent mesne kancelarije.

Uslovi: osnovna škola

Broj izvršilaca: 16 (šesnaest).

g) Gradski informativno - uslužni centar

1. Koordinator Centra

Opis poslova:

- rukovodi radom Centra, neposredno organizuje i koordinira radom radnika u Centru;

- pruža informacije strankama o svim pravima koja se ostvaruju pred Gradskom upravom, kao i opšte informacije (adrese državnih institucija i kontakti sa njima, podaci o kontaktu sa privrednim subjektima i dr.) o lokalnoj zajednici (Grad Zaječar) u vezi sa pravom koje stranka ostvaruje pred Gradskom upravom;

- prodaja i izdavanje obrazaca zahteva i dr. podnesaka koje stranke upućuju lokalnoj samoupravi i Gradskoj upravi;

- umnožavanje (kopiranje) dokumenata strankama koje ostvaruju određeno pravo pred lokalnom samoupravom i Gradskom upravom;

- naplata usluga prodaje obrazaca i kopiranja materijala;

- drugi poslovi iz delokruga Centra, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) u trajanju od najmanje četiri godine.

- Fakultet za menadžment - jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

1a. Zamenik koordinatora Centra

Opis poslova:

- rukovodi radom Centra, neposredno organizuje i koordinira radom radnika u Centru u odsustvu koordinatora;

- pruža informacije strankama o svim pravima koja se ostvaruju pred Gradskom upravom, kao i opšte informacije (adrese državnih institucija i kontakti sa njima, podaci o kontaktu sa privrednim subjektima i dr.) o lokalnoj zajednici (Grad Zaječar) u vezi sa pravom koje stranka ostvaruje pred Gradskom upravom;

- prodaja i izdavanje obrazaca zahteva i dr. podnesaka koje stranke upućuju lokalnoj samoupravi i Gradskoj upravi;

- umnožavanje (kopiranje) dokumenata strankama koje ostvaruju određeno pravo pred lokalnom samoupravom i Gradskom upravom;

- naplata usluga prodaje obrazaca i kopiranja materijala.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od tri godine, viša školska sprema) - Viša škola ekonomskog smera, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: Poslovi prijema podnesaka stranaka, njihovog zavođenja i razvođenja i overe radnih knjižica

- prijem svih vrsta podnesaka stranaka, njihovo zavođenje i razvođenje;

- pružanje informacija strankama o daljem kretanju podneska;

- upućivanje stranaka na šalter stručne službe nadležne za rešavanje podnetog podneska za dobijanje detaljnijih informacija, ukoliko stranke za tim imaju potrebu;

- overavanje radnih knjižica.

Uslovi: srednje obrazovanje - Ekonomska škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan)

3-4. Radno mesto: Poslovi overe prepisa, rukopisa i potpisa i izdavanja uverenja, ovlašćenja i punomoćja

Opis poslova:

- overa prepisa, rukopisa i potpisa;

- izdavanje uverenja, ovlašćenja i punomoćja čije izdavanje je zakonom povereno Gradskoj upravi;

- uručivanje strankama rešenja i dr. akata Poverenika za informacije od javnog značaja.

Uslovi: srednje obrazovanje - medicinska škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

5. Radno mesto: Poslovi izdavanja izvoda i uverenja iz matičnih knjiga i knjige državljana - zamenik matičara

Opis poslova:

- izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i knjige državljana;

- izdavanje uverenja i rešenja o činjenicama iz matičnih knjiga i knjige državljana;

- izdavanje uverenja i rešenja o ličnim statusima građana;

- davanje informacija strankama o ostvarivanju prava iz oblasti matičnih poslova.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) u obrazovno-naučnom polju društveno humanističkih nauka, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine društvenog smera ili srednja stručna sprema - gimnazija, tehnička ili ekonomska, pet godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit i poseban stručni ispit za matičara u skladu sa zakonom.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

6. Radno mesto: Poslovi iz oblasti privrede i društvenih delatnosti

Opis poslova:

- izdavanje uverenja, rešenja, zaključaka i drugih akata, donetih na osnovu zahteva stranaka, a iz delokruga rada Odeljenja za privredu i društvene delatnosti;

- davanje informacija strankama o ostvarivanju prava iz oblasti društvene brige o deci, boračko-invalidske i socijalne zaštite, vodoprivrede, poljoprivrede, saobraćaja i turizma i drugih oblasti iz delokruga rada Odeljenja za privredu i društvene delatnosti.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od tri godine viša školska sprema - Viša škola za obrazovanje vaspitača, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan)

7.-8. Radno mesto: Poslovi iz oblasti urbanizma i građevinarstva i inspekcijskih poslova

Opis poslova:

- izdavanje rešenja, potvrda, obaveštenja i drugih akata, donetih na osnovu zahteva stranaka ili po službenoj dužnosti, a iz oblasti urbanizma i građevinarstva, komunalno stambenih poslova i inspekcijskih poslova;

- davanje informacija strankama o ostvarivanju prava iz oblasti urbanizma i građevinarstva, komunalno stambenih poslova i inspekcijskih poslova;

- pružanje informacija građanima iz oblasti komunalnih usluga;

- obavljanje administrativnih poslova iz oblasti komunalnih delatnosti.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od tri godine, viša školska sprema) - Viša škola pravnog ili ekonomskog smera, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

d) Poslovi pravne pomoći

1. Poslovi pravne pomoći

Opis poslova:

- obavlja poslove pravne pomoći koji se odnose na davanje pravnih saveta, sastavljanje podnesaka (tužbe, predlozi, žalbe, predstavke, molbe i dr.);

- zastupa stranke pred sudovima, državnim i drugim organima;

- zastupa stranke u njihovim pravnim poslovima u odnosu sa drugim licima;

- vrši i druge poslove iz delokruga Službe, koje mu odredi načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) u trajanju od najmanje četiri godina - Pravni fakultet, 5 godina radnog staža i položen pravosudni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

đ) Povereništvo Komesarijata za izbeglice

1. Poverenik Komesarijata za izbeglice

Opis poslova:

- održava vezu sa Komesarijatom za izbeglice i obavlja poslove koji se odnose na utvrđivanje statusa izbeglica;

- zbrinjava izbegla, prognana i interno raseljena lica;

- obezbeđuje smeštaj i druge uslove za život izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica i vrši njihov razmeštaj na teritoriji Grada Zaječara;

- izdaje uverenja i potvrde na evidencije izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica;

- preduzima upravne radnje u postupku priznavanja statusa izbeglih, prognanih i raseljenih lica, obavlja poslove za sprovođenje izbora za organe na teritorijama u kojima ova lica imaju biračko pravo.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) u trajanju od najmanje četiri godina - Fakultet organizacionih nauka, 5 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Odeljenje za društvene delatnosti

Član 45

1. Načelnik odeljenja

Opis poslova:

- organizuje, objedinjava i usmerava rad odeljenja, odgovara za blagovremeno, zakonito i efikasno obavljanje poslova iz delokruga odeljenja,

- raspoređuje poslove po službama, odnosno na neposredne izvršioce, pruža potrebnu stručnu pomoć u vršenju poslova,

- vrši i druge poslove iz delokruga Odeljenja, koje mu odredi načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije u obrazovno - naučnom polju društveno humanističkih nauka, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine) - Pravni fakultet, 5 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

1a. Zamenik načelnika odeljenja

Opis poslova:

- organizuje, objedinjava i usmerava rad odeljenja, odgovara za blagovremeno, zakonito i efikasno obavljanje poslova iz delokruga odeljenja u odsustvu načelnika;

- raspoređuje poslove po službama, odnosno na neposredne izvršioce, pruža potrebnu stručnu pomoć u vršenju poslova;

- obavlja upravne poslove iz oblasti boračko invalidske zaštite;

- obavlja administrativne poslove za Interresornu Komisiju;

- vrši i druge poslove iz delokruga odeljenja, koje mu odredi načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije u obrazovno-naučnom polju društveno humanističkih nauka, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine) - Fakultet ekonomskog smera, tri godine radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: poslovi iz oblasti boračko-invalidske zaštite

Opis poslova:

- obavlja upravne poslove iz oblasti boračko invalidske zaštite;

- obavlja administrativne poslove poslove za Komisiju za razvrstavanje dece ometene u razvoju i priprema rešenja o kategorizaciji dece ometene u razvoju;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja;

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - fakultet za menadžment, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Radno mesto: poslovi iz oblasti obrazovanja, kulture i sporta i upravni poslovi iz oblasti društvene brige o deci

Opis poslova:

- obavlja administrativne poslove iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, učeničkog standarda, kulture i sporta;

- ostvaruje saradnju sa ustanovama i organizacijama iz ovih oblasti i prati propise koji uređuju ove oblasti;

- podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja dece koja ne pohađaju nastavu;

- obavlja administrativne poslove za potrebe Komisije za stipendiranje studenata Grada Zaječara, priprema Program stipendiranja studenata i stara se o sprovođenju Odluke o stipendiranju studenata Grada Zaječara;

- obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije za raspodelu sredstava udruženjima;

- obavlja upravne poslove iz oblasti društvene brige o deci (ostvarivanje prava na dečji dodatak);

- donosi rešenja o utvrđivanju prava na naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi za treće dete;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine - Fakultet za menadžment, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

4. Radno mesto: poslovi iz oblasti društvenih delatnosti i privrede i upravni poslovi iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, turizma i saobraćaja

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na izradu nacrta opštih i pojedinačnih akata iz oblasti društvenih delatnosti koje donose organi Gradske uprave;

- obavlja upravne poslove iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, turizma i saobraćaja;

- obavlja upravne poslove iz oblasti radnog vremena ugostiteljskih objekata;

- obavlja administrativne poslove za Savet za bezbednost saobraćaja;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoka stručna sprema, visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine) - Ekonomski fakultet, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

5. Radno mesto: poslovi iz oblasti preduzetništva i poljoprivrede

Opis poslova:

- obavlja administrativne poslove za potrebe stručne Komisije oko izrade i usvajanja Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini;

- obavlja administrativne poslove za potrebe Komisije za javno nadmetanje i sprovodi postupak za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini;

- vrši poslove koji se odnose na preduzimanje mera u vezi protivgradne zaštite u slučaju elementarnih i drugih nepogoda;

- obavlja administrativne poslove za potrebe Fonda za razvoj poljoprivrede;

- izdaje uverenja o činjenicama iz oblasti privatnog preduzetništva;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže i koje mu odredi načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - viša školska sprema društvenog smera, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

6. Radno mesto: upravni poslovi iz oblasti društvene brige o deci zdravstvene i socijalne zaštite i planiranje porodice

Opis poslova:

- prati stanje i kretanja u ustanovama iz oblasti društvene brige o deci, zdravstvene i socijalne zaštite;

- ostvaruje saradnju sa ustanovama iz ovih oblasti i prati propise koji uređuju ove oblasti;

- vrši stručne i administrativne poslove Fondacije za podsticaj rađanja dece i Komisije za sprečavanje daljeg toka depopulacije;

- vrši pripremne radnje u postupku ostvarivanja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite;

- preduzima radnje u postupku pre izdavanja i izdaje potvrde o izdržavanju na zahtev lica koja privremeno borave u inostranstvu;

- preduzima prethodne radnje u postupku rešavanja o pravu na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije) odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - viša školska sprema Pravnog fakulteta, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

7-8. Radno mesto: administrativni poslovi iz oblasti društvene brige o deci (ostvarivanje prava na dečiji dodatak)

Opis poslova:

- preduzima prethodne radnje u postupku ostvarivanja prava na dečiji dodatak;

- izdaje uverenja o činjenicama o kojima vodi evidenciju;

- vrši automatsku obradu rešenja za dečiji dodatak;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije) odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - viša školska sprema Pravnog fakulteta ili Viša poslovna škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

9. Radno mesto: finansijsko-materijalni poslovi iz oblasti boračko-invalidske zaštite i društvene brige o deci

Opis poslova:

- vrši obračun i isplatu novčanih primanja i vodi evidenciju o izvršenim uplatama iz oblasti boračko-invalidske zaštite;

- izdaje objave za besplatnu vožnju i knjižice za povlašćenu vožnju boraca;

- obavlja poslove prikupljanja, sređivanja, kontiranja i knjiženja finansijske dokumentacije iz oblasti društvene brige o deci;

- vrši slaganje sintetičke i analitičke evidencije i knjiženje finansijske dokumentacije iz oblasti boračko-invalidske zaštite;

- vrši obračun (za lica koja samostalno obavljaju delatnost) i kontrolu obračuna i refundaciju naknade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta;

- vrši automatsku obradu rešenja za roditeljski dodatak i rešenja o pravu na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta;

- vrši prenos sredstava za pripremni predškolski program školama;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - CUO - ekonomska škola, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Odeljenje za urbanizam, građevinske i komunalno stambene poslove

Član 46

1. Načelnik odeljenja

Opis poslova:

- organizuje, objedinjava i usmerava rad odeljenja,

- odgovara za blagovremeno, zakonito i efikasno obavljanje poslova iz delokruga odeljenja,

- raspoređuje poslove po službama, odnosno na neposredne izvršioce,

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima,

- sarađuje sa načelnicima drugih odeljenja,

- vrši i druge poslove iz delokruga odeljenja, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoka stručna sprema visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - pravni fakultet, 5 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

a) Služba za imovinsko-pravne poslove

1. Šef službe za imovinsko-pravne poslove

Opis poslova:

- rukovodi radom službe i neposredno organizuje i usmerava rad radnika službe,

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima u službi i zaposlenima u odeljenju iz svog delokruga,

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe,

- vodi postupak i priprema rešenja o eksproprijaciji zemljišta i priprema sporazume o naknadi,

- obavlja upravne poslove u postupku deeksproprijacije i poništaja pravnosnažnih rešenja o izuzimanju zemljišta,

- vodi postupak i donosi rešenja o utvrđivanju zemljišta za redovnu upotrebu objekta i formiranju građevinskih parcela,

- obavlja poslove izrade nacrta opštih i pojedinačnih akata iz stambeno-komunalne oblasti i urbanizma,

- pribavlja prethodne uslove i saglasnosti za plansku dokumentaciju,

- učestvuje u donošenju odluka o izradi planske dokumentacije,

- vodi postupak i donosi odgovarajuća akta iz oblasti stambenih poslova,

- sprovodi postupak i donosi rešenja o iseljenju bespravno useljenih lica i stvari,

- prati zakone i druge propise iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa, stambenih poslova i urbanističko-planske dokumentacije,

- obavlja i druge poslove iz delokruga službe a koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - pravni fakultet, 3 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: poslovi za nepokretnosti

Opis poslova:

- vrši pripremne radnje za vođenje postupka denacionalizacije,

- obavlja poslove vođenja evidencije o korišćenju i raspolaganju nepokretnostima Grada (stanovi, poslovni prostor, građevinsko zemljište, javna dobra, ulice, parkovi, muzeji, škole, spomenici kulture),

- usaglašava i ažurira postojeću evidenciju sa evidencijom državnih organa i korisnicima pojedinih nepokretnosti,

- obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije za određivanje naziva ulica i trgova,

- vodi evidenciju i priprema rešenja o određivanju naziva ulica i trgova,

- obavlja stručne i administrativne poslove u postupcima dodele zemljišta u zakup,

- učestvuje u postupku i izradi zapisnika o faktičkom preuzimanju javnog zemljišta kao i predaji istog na terenu,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik Odeljenja i šef Službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - fakultet za menadžment, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. - 4. Radno mesto: poslovi za građevinsko zemljište

Opis poslova:

- vodi postupak i priprema rešenja za konverziju prava korišćenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu, uz naknadu,

- vodi postupak i priprema ugovore o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta,

- vodi postupak i priprema rešenja o prestanku prava korišćenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu,

- vodi postupak i preduzima potrebne radnje za izdavanje tapija,

- obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije za komasaciju, Komisije za vraćanje seoskih utrina i pašnjaka, Komisije za vođenje postupka i donošenje rešenja po zahtevima za vraćanje zemljišta i Komisije za vraćanje zadružne imovine,

- preduzima radnje u postupku donošenja rešenja za vraćanje zemljišta koje je prešlo društvenu-državnu svojinu po osnovu poljoprivrednog zemljišnog fonda i konfiskacijom, zbog neizvršenih obaveza iz obaveznog otkupa poljoprivrednih proizvoda,

- preduzima radnje u postupku donošenja rešenja o raspodeli zemljišta iz komasacione mase i rešenja o primopredaji zemljišta,

- vodi postupak i priprema rešenja o vraćanju utrina i pašnjaka mesnim zajednicama na korišćenje,

- priprema rešenja i ugovore o prenosu prava korišćenja poljoprivrednog i šumskog zemljišta,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik Odeljenja i šef Službe.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - l stepen Pravnog fakulteta) i 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

5. Radno mesto: administrativno tehnički poslovi

Opis poslova:

- obavlja administrativne i daktilografske poslove za potrebe rada službe,

- obavlja poslove prijema i ekspedicije pošte,

- obavlja poslove sekretarice načelnika odeljenja,

- vrši trebovanje i stara se o pravilnoj upotrebi kancelarijskog i drugog reprezentativnog materijala,

- obavlja poslove kopiranja i umnožavanja materijala,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik Odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - gimnazija, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

6. Radno mesto: geodetski poslovi

Opis poslova:

- obavlja geodetske poslove za potrebe rada odeljenja,

- daje potrebna geodetska tumačenja u svim postupcima koji se vode pred odeljenjem,

- priprema katastarske podatke za izradu rešenja u postupku eksproprijacije, utvrđivanja zemljišta za redovnu upotrebu, davanja u zakup i vraćanja zemljišta,

- priprema katastarske podatke o zauzeću lokalnih i nekategorisanih puteva,

- sarađuje sa nadležnim državnim organom, pravnim licima ili preduzetnicima koji su registrovani za obavljanje geodetskih poslova,

- vrši identifikaciju zemljišta i objekata na terenu u redovnim postupcima kao i postupcima legalizacije,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik Odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - geodetska škola i 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

b) Služba za urbanističke poslove

1. Šef Službe za urbanističke poslove

Opis poslova:

- rukovodi radom službe, neposredno organizuje i usmerava rad radnika službe,

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima u službi i zaposlenima u odeljenju, iz svog delokruga,

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe,

- izrađuje informacije o lokaciji za potrebe parcelacije i preparcelacije,

- kontroliše ispravnost, zakonitost i usaglašenost projekata parcelacije i preparcelacije i daje smernice za njihovu korekciju,

- učestvuje u izradi lokacijskih dozvola u složenijim predmetima,

- priprema obaveštenja o nameni zemljišta i primeni odgovarajućih planskih dokumenata,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik Odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - arhitektonski fakultet, 3 godine radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. - 3. Radno mesto: poslovi izdavanja uslova građenja u oblasti visokogradnje

Opis poslova:

- izdaje izvode iz urbanističkih planova sa podacima o urbanističkim uslovima za gradnju objekta u oblasti visokogradnje (lokacijske dozvole i informacije o lokaciji),

- priprema i obrađuje podatke za potrebe izrade urbanističkih projekata i urbanističkih planova,

- priprema i obrađuje podatke za potrebe izrade projekata parcelacije, preparcelacije i uslova za ispravku granica građevinskih parcela,

- obavlja stručne poslove na izradi plana lokacija za postavljanje manjih montažnih objekata na javnim površinama,

- priprema i obrađuje podatke u postupku legalizacije izgrađenih objekata,

- izlazi na teren za potrebe izvršenja poslova,

- vrši kontrolu i overava ispravnost i usaglašenost tehničke dokumentacije sa izdatim aktom o uslovima izgradnje (lokacijska dozvola),

- daje konkretna stručna objašnjenja strankama u oblasti važenja određenih planskih akata kao i u postupku utvrđivanja uslova za izgradnju objekata,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina arhitektonsko-građevinski ili građevinski fakultet, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

4. Radno mesto: poslovi izdavanja uslova građenja u oblasti niskogradnje

Opis poslova:

- izdaje izvode iz urbanističkih planova sa podacima o urbanističkim uslovima za gradnju objekta u oblasti niskogradnje (lokacijske dozvole i informacije o lokaciji) i to saobraćajnice, putni objekti, mostovi i sl.,

- priprema i obrađuje podatke za potrebe izrade urbanističkih projekata i urbanističkih planova,

- priprema i obrađuje podatke za potrebe izrade projekata parcelacije, preparcelacije i uslova za ispravku granica građevinskih parcela,

- obavlja stručne poslove na izradi plana lokacija za postavljanje manjih montažnih objekata na javnim površinama, kao i zauzeća javnih površina (taksi prevoz, bilbordi i sl.),

- priprema i obrađuje podatke u postupku legalizacije izgrađenih objekata,

- izlazi na teren za potrebe izvršenja poslova,

- vrši stručni nadzor nad izgradnjom objekata niskogradnje prema rešenjima,

- vrši kontrolu i overava ispravnost i usaglašenost tehničke dokumentacije sa izdatim aktom o uslovima izgradnje (lokacijska dozvola),

- daje konkretna stručna objašnjenja strankama u oblasti važenja određenih planskih akata kao i u postupku utvrđivanja uslova za izgradnju objekata,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - građevinski fakultet - niskogradnja 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

v) Služba za građevinske, komunalne i opšte poslove

1. Šef Službe za građevinske, komunalne i opšte poslove

Opis poslova:

- rukovodi radom službe, neposredno organizuje i usmerava rad radnika službe,

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima u službi i zaposlenima u odeljenju, iz svog delokruga,

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe,

- vodi upravni postupak i donosi rešenja u postupku legalizacije, stambenih, poslovnih, linijskih - infrastrukturnih, pomoćnih, ekonomskih i drugih vrsta objekata,

- vodi upravni postupak i donosi rešenja, uverenja, potvrde i druge akte iz komunalne oblasti i građevinarstva,

- po potrebi izlazi na teren,

- neposredno sarađuje sa ovlašćenim organima i organizacijama, pravnim licima i preduzetnicima radi prevazilaženja nastalih problema u postupcima izdavanja odobrenja za izgradnju objekata,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik Odeljenja

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - pravni, fakultet, 3 godine radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: upravni poslovi iz oblasti građevinarstva

Opis poslova:

- vodi postupak i priprema rešenja o izdavanju građevinskih dozvola i odobrenja za izvođenje radova u redovnom postupku (stambeni, poslovni, linijski - infrastrukturni, pomoćni, ekonomski i dr.),

- priprema rešenja o obrazovanju komisije za tehnički pregled objekata,

- razmatra zapisnike komisije za tehnički pregled objekata i preduzima dalje radnje,

- priprema rešenja o izdavanju upotrebnih dozvola,

- daje odgovarajuće savete i smernice strankama u vezi neophodne dokumentacije u postupcima izdavanja građevinske i upotrebne dozvole,

- stara se o pravilnoj kontroli dostavljene tehničke dokumentacije u saradnji sa ovlašćenim zaposlenim licima i njihovom usaglašavanju sa licenciranim projektantom,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - pravni fakultet i 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Radno mesto: upravni poslovi iz oblasti građevinarstva

Opis poslova:

- vrši administrativne poslove vezane za pripremu rešenja o izdavanju građevinskih dozvola i odobrenja za izvođenje radova u redovnom postupku (stambeni, poslovni, linijski-infrastrukturni, pomoćni, ekonomski i dr.),

- vrši administrativne poslove vezane za pripremu rešenja o obrazovanju komisije za tehnički pregled objekata,

- razmatra Zapisnike komisije za tehnički pregled objekata i preduzima dalje radnje,

- vrši administrativne poslove vezane za pripremu rešenja o izdavanju upotrebnih dozvola,

- daje odgovarajuće savete i smernice strankama u vezi neophodne dokumentacije u postupcima izdavanja građevinske i upotrebne dozvole,

- vrši administrativne poslove vezane za kontrolu dostavljene tehničke dokumentacije u saradnji sa ovlašćenim zaposlenim licima i njihovom usaglašavanju sa licenciranim projektantom,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine - Poljoprivredni fakultet i 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

g) Služba za investicione poslove

1. Šef Službe za investicione poslove

Opis poslova:

- rukovodi radom službe, neposredno organizuje i usmerava rad radnika službe,

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima u službi i zaposlenima u odeljenju, iz svog delokruga,

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe,

- vrši stručni nadzor u toku građenja objekata, po rešenjima,

- kontroliše ispravnost projektne dokumentacije pre izdavanja građevinske dozvole odnosno odobrenja za izvođenje radova,

- kontroliše prateću dokumentaciju u toku izvođenja radova na izgradnji objekata,

- organizuje tehnički prijem objekata čiji je investitor grad Zaječar,

- učestvuje u izradi programa komunalne izgradnje Grada,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik Odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - građevinski fakultet, 3 godine radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: upravno tehnički poslovi iz oblasti investicija i građevinarstva

Opis poslova:

- vrši nadzor nad izvođenjem radova na izgradnji objekata čiji je investitor Grad, po rešenjima,

- kontroliše ispravnost tehničke dokumentacije pre izdavanja građevinske dozvole i u toku gradnje objekata čiji je investitor Grad,

- učestvuje u radu Komisije za zakup lokala kao i u izradi potrebne dokumentacije,

- kontroliše ispravnost tehničke dokumentacije i izrađuje rešenje o izdavanju odobrenja za adaptaciju i sanaciju objekata, investiciono održavanje objekata i usklađenosti temelja sa izdatim odobrenjem za građenje,

- vrši kontrolu usklađenosti svih projekata sa izdatom lokacijskom dozvolom i informacijom o lokaciji u postupku dobijanja odobrenja za izgradnju,

- po potrebi izlazi na teren u cilju provere ispravnosti dokumentacije,

- obavlja i druge poslove po nalogu načelnika Odeljenja i šefa službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - građevinski fakultet, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. (Brisana)

d) Služba za zaštitu životne sredine

1. Šef Službe za zaštitu životne sredine

Opis poslova:

- rukovodi radom Odseka, neposredno organizuje i usmerava rad radnika Službe,

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima u Odseku i zaposlenima u odeljenju, iz svog delokruga,

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe,

- priprema predlog programa korišćenja sredstava budžetskog fonda i dostavlja izveštaj o realizaciji programa nadležnom organu,

- predlaže mere za unapređenje i zaštitu životne sredine,

- daje mišljenje o izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu i saglasnost na izveštaj o strateškoj proceni,

- obezbeđuje zakonito obavljanje poslova iz oblasti prometa i korišćenja hemikalija, zaštite vazduha od zagađivanja, zaštite prirode, zaštite od buke, upravljanja otpadom, kao i drugih poslova definisanih Zakonom,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik Odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - tehnički fakultet - odsek tehnologija, 3 godine radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: poslovi za zaštitu životne sredine

Opis poslova:

- sprovodi postupak procene uticaja na životnu sredinu i vrši ocenu izveštaja o strateškoj proceni,

- sprovodi postupak i priprema nacrt integrisane dozvole,

- sprovodi postupak i priprema nacrt rešenja o izdavanju, produžavanju i oduzimanju dozvola za promet i korišćenje hemikalija,

- sprovodi postupak i priprema nacrt rešenja za izdavanje dozvola za rad stacionarnim izvorima zagađivanja vazduha,

- sprovodi postupak i priprema nacrt rešenja za izdavanje dozvola za sakupljanje, transport, skladištenje, tretman i odlaganje inertnog i neopasnog otpada,

- sprovodi postupak izdavanja potvrde o izuzimanju od obaveze pribavljanja dozvole,

- vodi odgovarajuće registre izdatih dozvola i dostavlja izveštaje o izdatim dozvolama za rad,

- sistematizuje rezultate ispitivanja kvaliteta vazduha, vode, merenja buke i dostavlja potrebne podatke u skladu sa Zakonom,

- određuje mere zaštite od buke na zahtev organizatora javnih skupova i aktivnosti,

- daje uslove zaštite životne sredine u prostornim i urbanističkim planovima,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik Odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - tehnološki fakultet, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

đ) Projektantski stručnjak za potrebe grada

1. Projektantski stručnjak

Opis poslova:

- utvrđuje dinamiku prioriteta u izradi planskih dokumenata,

- koordinira poslove na izradi prostornih i urbanističkih planova,

- preduzima sve potrebne radnje i stara se o zakonitosti sprovođenja postupka donošenja planskih dokumenata,

- predlaže i stara se o zakonitom sprovođenju postupka izmene važećih prostornih i urbanističkih planova,

- daje stručna objašnjenja iz oblasti važenja i primene urbanističkih planova za potrebe izrade projekata od značaja za Grad,

- vrši kontrolu ispravnosti i usaglašenosti tehničke dokumentacije sa uslovima gradnje objekata od interesa za Grad u postupku izdavanja građevinske i upotrebne dozvole,

- preduzima potrebne mere u postupcima parcelacije i preparcelacije zemljišta čiji je korisnik Grad,

- preduzima potrebne radnje u postupku izrade urbanističkih projekata za potrebe Grada,

- stara se o sprovođenju javnog uvida u postupcima donošenja planskih dokumenata,

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže a koje mu odredi načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - arhitektonski fakultet i 5 godina radnog iskustva i položen stručni ispit.

Broj izvršioca: 1 (jedan).

4. Odeljenje za inspekcijske poslove

Član 47

1. Načelnik odeljenja

Opis poslova:

- rukovodi radom, neposredno organizuje i usmerava rad radnika Odeljenja,

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga Odeljenja,

- pruža potrebnu pomoć u vršenju poslova koji se odnose na izradu rešenja iz nadležnosti građevinske, komunalne, saobraćajne inspekcije i inspekcije za zaštitu životne sredine i rešenja o rušenju bespravno izgrađenih objekata, u skladu sa zakonom,

- vrši inspekcijski nadzor i donosi rešenja u postupku inspekcijskog nadzora,

- vrši i druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - fakultet zaštite na radu, pet godina radnog staža, položen vozački ispit i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

a) Služba za vršenje inspekcijskog nadzora iz oblasti građevinarstva, saobraćaja i zaštite životne sredine

1. Šef Službe za vršenje inspekcijskog nadzora iz oblasti građevinarstva, saobraćaja i zaštite životne sredine

Opis poslova:

- rukovodi radom Službe, i neposredno organizuje i usmerava rad radnika Službe,

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga Službe,

- pruža potrebnu pomoć u vršenju poslova koji se odnose na izradu rešenja iz nadležnosti građevinske, saobraćajne inspekcije i inspekcije za zaštitu životne sredine i rešenja o rušenju bespravno izgrađenih objekata, u skladu sa zakonom,

- vrši inspekcijski nadzor i donosi rešenja u postupku inspekcijskog nadzora,

- vrši i druge poslove iz delokruga Službe, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik Odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina građevinsko-arhitektonski fakultet, 3 godine radnog staža, položen vozački ispit i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2-3. Radno mesto: poslovi građevinskog inženjera

Opis poslova:

- obavlja poslove građevinske inspekcije i vrši inspekcijski nadzor nad primenom zakona, Gradskih i drugih propisa koji uređuju izgradnju objekata;

- donosi rešenja u postupku inspekcijskog nadzora;

- pokreće postupak za privredni prestup iz ove oblasti;

- podnosi zahtev za pokretanje krivičnog i prekršajnog postupka;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - građevinski fakultet, 3 godine radnog staža, položen vozački ispit i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

Opis poslova:

- obavlja poslove građevinske inspekcije i vrši inspekcijski nadzor nad primenom zakona, Gradskih i drugih propisa koji uređuju izgradnju objekata;

- donosi rešenja u postupku inspekcijskog nadzora;

- pokreće postupak za privredni prestup iz ove oblasti;

- podnosi zahtev za pokretanje krivičnog i prekršajnog postupka;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - viša građevinska, 3 godine radnog staža, položen vozački ispit i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

4. Radno mesto: poslovi inspektora za saobraćaj i puteve

Opis poslova:

- obavlja poslove inspekcijskog nadzora, i to: nadzor nad primenom Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju (nadzor nad primenom propisa kojima se uređuje vanlinijski prevoz putnika, linijski i vanlinijski prevoz stvari, prevoz za sopstvene potrebe lica i stvari i auto-taksi prevoz);

- vrši inspekcijski nadzor nad primenom Odluke o javnom prevozu putnika na području Grada Zaječar;

- vrši inspekcijski nadzor nad primenom Odluke o uslovima i načinu uklanjanja nepropisno parkiranih vozila sa javnih površina;

- vrši inspekcijski nadzor nad primenom propisa koji uređuju održavanje i zaštitu lokalnih i nekategorisanih puteva;

- donosi rešenja u postupku inspekcijskog nadzora;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine) - Saobraćajni fakultet, tri godine radnog staža, položen vozački ispit i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

5. Radno mesto: poslovi inspektora za zaštitu životne sredine

Opis poslova:

- stara se nad primenom i sprovođenjem zakona i drugih propisa donetih na osnovu Zakona, u oblasti zaštite vazduha od zagađivanja u objektima za koje dozvolu za izgradnju daju nadležni organi Gradske uprave;

- stara se nad primenom mera zaštite od buke u gradu u stambenim zanatskim i komunalnim objektima;

- stara se o sprovođenju zakona o upravljanju neopasnim i inertnim otpadom;

- vrši inspekcijski nadzor za utvrđivanje ispunjenosti uslova i sprovođenja mera utvrđenih u Odluci o davanju saglasnosti na Studiju o proceni uticaja i Odluci o davanju saglasnosti na Studiju zatečenog stanja;

- obavlja poslove inspekcijskog nadzora nad primenom mera zaštite od buke i aerozagađenja; - brisati

- vrši nadzor nad sprovođenjem programa za uređenje javnih zelenih površina u saradnji sa izvršiocem za planiranje i uređenje prostora; - brisati

- vrši pregled poslovnog prostora i utvrđuje ispunjenost uslova za obavljanje određenih delatnosti sa aspekta zaštite životne sredine;

- donosi rešenja u postupku inspekcijskog nadzora;

- pokreće postupak za privredni prestup i podnosi krivične prijave iz ove oblasti;

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - fakultet zaštite na radu, 3 godine radnog staža, položen stručni ispit i položen vozački ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

6. Radno mesto: poslovi za zaštitu, bezbednost i zdravlje na radu

Opis poslova:

- obavlja poslove na zaštite, bezbednosti i provere zdravlja zaposlenih na radu u gradskoj upravi;

- učestvuje u pripremi akta o proceni rizika;

- vrši kontrolu i daje predloge načelniku uprave u planiranju, izboru, korišćenju i održavanju sredstava za rad, opasnih materija i sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu;

- učestvuje u opremanju i uređivanju radnih mesta u cilju obezbeđivanja bezbednih i zdravih uslova za rad;

- organizuje preventivna i periodična ispitivanja i preglede i predlaže mere za poboljšanje uslova za rad;

- svakodnevno prati i kontroliše primenu mera za bezbednost i zdravlje zaposlenih, prati stanje u vezi sa povredama na radu i predlaže mere za njihovo otklanjanje;

- priprema i sprovodi osposobljavanje zaposlenih i uputstva za bezbedan i zdrav rad;

- zabranjuje rad u slučaju neposredne opasnosti po život ili zdravlje zaposlenog, sarađuje sa službom medicine rada i vodi evidencije u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - fakultet zaštite na radu, 3 godine radnog staža, položen vozački ispit i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

b) Služba za vršenje inspekcijskog nadzora iz oblasti komunalnog uređenja

1. Šef Službe za vršenje inspekcijskog nadzora iz oblasti saobraćaja i komunalnog uređenja

Opis poslova:

- rukovodi radom službe i neposredno organizuje i usmerava rad radnika,

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe,

- pruža potrebnu stručnu pomoć u radu neposrednom izvršiocu,

- vrši inspekcijski nadzor i donosi rešenja u postupku inspekcijskog nadzora iz oblasti komunalnog uređenja,

- vrši i druge poslove iz delokruga službe, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - fakultet za menadžment, 3 godine radnog staža, položen stručni ispit i položen vozački ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2.-5. Radno mesto: poslovi komunalnog inspektora

Opis poslova:

- obavlja poslove komunalne inspekcije, i to: vrši nadzor nad primenom propisa kojima se uređuje održavanje čistoće u gradu, uklanjanje i izvoženje smeća, zauzeće javnih površina, snabdevanje i korišćenje vode iz gradskog javnog vodovoda, snabdevanje grada toplotnom energijom;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine) - Pravni fakultet, Fakultet ekonomskog smera, tri godine radnog staža, položen vozački ispit i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 4 (četiri).

6.-7. Radno mesto: poslovi komunalnog inspektora

Opis poslova:

- obavlja poslove komunalne inspekcije, i to: vrši nadzor nad primenom propisa kojima se uređuje održavanje čistoće u gradu, uklanjanje i izvoženje smeća, zauzeće javnih površina, snabdevanje i korišćenje vode iz gradskog javnog vodovoda, snabdevanje grada toplotnom energijom;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - više obrazovanje na Pravnom fakultetu, Viša poslovna škola, 3 godine radnog staža položen stručni ispit i položen vozački ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

8. Radno mesto: komunalni redar

Opis poslova:

- vrši kontrolu hvatanja i uništavanja pasa lutalica;

- vrši kontrolu nad održavanjem čistoće na javnim površinama i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a po nalogu načelnika Odeljenja.

Uslovi: srednja stručna sprema - tehnička škola, položen stručni ispit, poznavanje rada na računaru i jedna godina radnog staža.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

v) Budžetski inspektor

1. Radno mesto: poslovi budžetske inspekcije - Budžetski inspektor

Opis poslova:

- provera primene zakona koji predstavljaju naknadnu proveru korisnika budžetskih sredstava u pogledu poštovanja pravila interne kontrole;

- ocena sistema interne kontrole koja predstavlja ocenu adekvatnosti, uspešnosti i potpunosti interne kontrole;

- kontrola primene zakona u oblasti materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava korisnika budžetskih sredstava, javnih preduzeća osnovanih od strane Grada i pravnih lica osnovanih od stane tih preduzeća, pravnih lica nad kojima Grad ima direktnu ili direktnu kontrolu nad više od 50 % kapitala ili više od 50 % glasova u upravnom odboru i pravnih lica u kojima Gradska javna sredstva čine više od 50 % ukupnog prihoda;

- davanje saveta o implikacijama kontrole prilikom uvođenja novih sistema, procedura ili zadataka u ovoj oblasti;

- pružanje saveta o načinu rešavanja pitanja uočenih tokom inspekcije;

- uspostavljanje saradnje sa višim nivoima organizovanja budžetske inspekcije, sa revizijom i eksternom revizijom;

- drugi poslovi u okviru zakonskih ovlašćenja budžetskog inspektora.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - poljoprivredni fakultet - smer agroekonomija, 5 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

g) Prosvetni inspektor

1. Radno mesto: poslovi prosvetne inspekcije - Prosvetni inspektor

Opis poslova:

- obavlja poslove prosvetne inspekcije i, u skladu sa zakonom, vrši inspekcijski nadzor nad primenom zakona, Gradskih i drugih propisa koji uređuju srednje i osnovno obrazovanje,

- podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo ili privredni prestup,

- podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka,

- donosi rešenja u postupku inspekcijskog nadzora,

- drugi poslovi u okviru zakonskih ovlašćenja prosvetnog inspektora.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - pravni fakultet, 5 godine radnog staža u državnim organima, ustanovama ili Gradskoj upravi na poslovima obrazovanja i vaspitanja ili sekretara ustanove i položen stručni ispit za rad u organima državne uprave, ili

- odgovarajuća visoka stručna sprema, 5 godina radnog staža u oblasti obrazovanja i vaspitanja, položen stručni ispit u oblasti obrazovanja, odnosno licencu za nastavnika, vaspitača ili stručnog saradnika, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit za rad u organima državne uprave.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

5. Odeljenje za finansije

Član 48

1. Načelnik odeljenja

Opis poslova:

- organizuje, objedinjava i usmerava rad Odeljenja;

- odgovara za blagovremeno, zakonito i efikasno obavljanje poslova iz delokruga Odeljenja;

- raspoređuje poslove po službama, odnosno na neposredne izvršioce;

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima;

- po naredbi naredbodavca za korišćenje sredstava budžeta Grada Zaječara, raspolaže sredstvima budžeta Grada, odnosno konsolidovanog računa trezora Grada;

- vrši druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi Gradonačelnik i načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - Fakultet za menadžment, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Zamenik načelnika odeljenja i šef službe za poslove budžeta i finansijske operative

Opis poslova:

- rukovodi radom službe, neposredno organizuje i usmerava rad radnika službe;

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe;

- obavlja poslove planiranja i pripreme budžeta za budžetsku godinu, prema budžetskom kalendaru i dve naredne fiskalne godine;

- analizira zahteve za finansiranje direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava i predlaže iznose aproprijacija koji se unose u nacrt budžeta;

- priprema uputstva za pripremu finansijskih planova direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava;

- analizira finansijski plan direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava i predlaže iznose transfera koji se unose u nacrt budžeta;

- koordinira sa republičkim organom radi usaglašenosti budžeta sa utvrđenom politikom Vlade u oblasti budžetskog sistema;

- predlaže uslove za ugovore sa zainteresovanim subjektima za pružanje usluga obavljanja poslova iz delokruga Službe;

- obavlja i druge poslove iz delokruga Službe, a koje mu odredi načelnik Odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina društvenog smera - Ekonomski fakultet, tri godine radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

a) Služba za poslove budžeta i finansijske operative

1. Radno mesto: poslovi budžeta

Opis poslova:

- prati propise iz oblasti finansija, kompletira dokumentaciju, kontira dokumentaciju, sastavlja izveštaje o realizaciji budžeta;

- obavlja poslove knjiženja izvršenja budžeta po izvodima Uprave za trezor i nalozima za prenos sredstava direktnim i indirektnim korisnicima budžetskih sredstava;

- sastavlja mesečne izveštaje za potrebe Uprave za trezora;

- sastavlja predlog Odluke o završnom računu gradske uprave i vrši konsolidaciju završnog računa grada;

- obavlja poslove finansijskog planiranja koji obuhvataju: projekciju i praćenje priliva na konsolidovanom računu trezora;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - Ekonomsko-trgovinska škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: izvršenje budžeta

Opis poslova:

- prati propise iz oblasti finansija, kompletira dokumentaciju, sastavlja izveštaje o realizaciji budžeta;

- sastavlja predlog Odluke o završnom računu gradske uprave i vrši konsolidaciju završnog računa grada;

- obavlja poslove finansijskog planiranja koji obuhvataju: projekciju i praćenje priliva na konsolidovanom računu trezora;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: Prvi stepen Pravnog fakulteta, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Radno mesto: likvidator za indirektne korisnike budžeta

Opis poslova:

- vrši prijem računa i kontroliše njihovu ispravnost za indirektne korisnike budžeta;

- vodi analitiku indirektnih korisnika;

- vrši sravnjenje sa indirektnim korisnicima i usaglašava stanje;

- stara se da svi nalozi za plaćanja koja se vrše na teret budžeta Gradske uprave budu predhodno kompletirani i usklađeni sa postojećim zakonskim propisima i internim aktima;

- proverava i utvrđuje da li su rashodi planirani u skladu sa stvarnim potvrdama;

- vrši kontrolu ispravnosti korišćenja budžetskih aproprijacija;

- proverava u okviru zakonitosti i ispravnosti transakcija da li su plaćanja u skladu sa Zakonom

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - I stepen pravnog fakulteta, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

4. Radno mesto: likvidator za direktnog korisnika budžeta

Opis poslova:

- vrši prijem računa i kontroliše njihovu ispravnost za direktnog korisnika budžeta;

- vodi analitiku dobavljača;

- vrši sravnjenje sa dobavljačima i usaglašava stanje;

- sastavlja izveštaje o zaduženju Gradske uprave i obaveštava nadležni organ;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - Ekonomsko-trgovinska škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

b) Služba za poslove trezora grada Zaječara

1. Šef službe za poslove trezora Gradske uprave

Opis poslova:

- rukovodi radom službe, neposredno organizuje i usmerava rad radnika službe;

- odgovoran je za zakonito trošenje budžetskim sredstvima;

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe;

- definiše tromesečne, mesečne i dnevne kvote preuzetih obaveza i plaćanja;

- obavlja poslove upravljanja gotovinskim sredstvima koji obuhvataju: upravljanje konsolidovanim računom trezora na koji se uplaćuju sva primanja i iz kojih se vrše sva plaćanja; upravljanje likvidnošću; razrada postupka za naplatu primanja preko bankarskog sistema; upravljanje bankarskim sredstvima;

- obavlja poslove kontrole rashoda koji obuhvataju upravljanje procesima odobravanja preuzetih obaveza, proveru prijema dobara, usluga i odobravanje plaćanja na teret budžetskih sredstava;

- obavlja poslove finansijskog izveštavanja;

- obavlja i druge poslove iz delokruga Službe, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - Fakultet za menadžment, tri godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto - poslovi trezora

Opis poslova:

- vodi evidenciju korisnika sredstava trezora po šiframa;

- vrši plaćanje sa računa budžeta, prenos direktnog i indirektnog korisnika;

- odgovoran je za zakonito trošenje budžeta;

- kontira i kontroliše realizaciju trezora;

- obavlja poslove obrade i obračuna svih vrsta ugovora;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - Fakultet za menadžment, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Radno mesto: poslovi obračuna plata i ostalih primanja

Opis poslova:

- obavlja poslove obračuna plata i ostalih primanja zaposlenih u Gradskoj upravi i dugih subjekata za koje su ti poslovi ugovoreni;

- vrši obračun odgovarajućih poreza i doprinosa za plate, naknade i obustave po svim osnovama;

- izrađuje i dostavlja svu potrebnu dokumentaciju za radnike Gradske uprave Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavodu za zdravstveno osiguranje;

- priprema potrebnu dokumentaciju za zaduživanje radnika na teret njihove plate kod banaka i dobavljača;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: : srednje obrazovanje - Ekonomsko-trgovinska škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

v) Služba za poslove knjigovodstva

1. Šef službe za poslove knjigovodstva

Opis poslova:

- rukovodi radom Službe, neposredno organizuje i usmerava rad radnika Službe;

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga Službe;

- priprema podatke za izradu analize i izveštaja od značaja za upravljanje sredstvima i drugim resursima organa Grada i mesnih zajednica i drugih subjekata za koje se poslovi obavljaju;

- za potrebe planiranja i kontrole izvršenja budžeta usklađuje periodične izveštaje indirektnih korisnika o izvršenju budžeta sa podacima iz evidencije direktnih korisnika i podacima iz glavne knjige trezora;

- vrši konsolidaciju dobijenih podataka i dostavlja konsolidovani periodični izveštaj Službi za poslove trezora Gradske uprave sa obrazloženjem odstupanja od plana budžeta;

- predlaže uslove za ugovore sa zainteresovanim subjektima za pružanje usluga knjigovodstva i računovodstva;

- obavlja poslove obrade i obračuna svih vrsta ugovora;

- obavlja pripremu zahteva sa dokumentacijom za kupovinu deviza i iste dostavlja poslovnim bankama;

- obavlja i druge poslove iz delokruga Službe, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - fakultet za menadžment, 3 godine radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: poslovi knjigovodstva

Opis poslova:

- obavlja poslove prijema dokumentacije, faktura, blagajne novčanih sredstava, blagajne benzinskih bonova, poslove prijema izvoda i sređivanje izvoda;

- pruža usluge knjigovodstva i računovodstva na osnovu ugovora sa zainteresovanim subjektima;

- obavlja poslove kontiranja svih dokumenata, priprema podatke za izradu završnog računa i finansijskih izveštaja za direktne korisnike budžetskih sredstava;

- popunjava statističke podatke za direktne korisnike budžetskih sredstava;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - fakultet za menadžment, 1 godine radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Radno mesto: poslovi knjigovodstva osnovnih sredstava, kancelarijskog i promotivnog materijala, poslovi fakturisanja

Opis poslova:

- vodi pomoćnu knjigu osnovnih sredstava Gradske uprave, vrši knjiženje ulaza i rashoda osnovnih sredstava na osnovu dobijenih faktura i reversa, vrši finansijsko usklađivanje sa glavnom knjigom;

- vrši knjiženja vezana za ulaze i izlaze potrošnog i promotivnog materijala, kao i njihovo usklađivanje sa glavnom knjigom i magacinskom evidencijom po količini i finansijski;

- fakturiše zakup poslovnih prostorija Gradske uprave i zakupa zemljišta na osnovu dobijenih ugovora, analitički knjiži zaduženje faktura kao i uplate kupaca, usklađuje finansijsko stanje sa zakupcima;

- vrši revalorizaciju otplatnih rata za otkup stanova, knjiži zaduženje revalorizacije, kao i analitičke uplate fizičkih lica za otkupe istih.

Uslovi: srednje obrazovanje Ekonomsko trgovinske škole, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

g) Kontrolor za poslove interne kontrole

Opis poslova:

- stara se da svi nalozi za plaćanja koja se vrše na teret budžeta Gradske uprave budu prethodno kompletirani i usklađeni sa postojećim zakonskim propisima i internim aktima;

- proverava i utvrđuje da li su rashodi planirani u skladu sa stvarnim potvrdama;

- vrši kontrolu ispravnosti korišćenja budžetskih aproprijacija;

- proverava u okviru zakonitosti i ispravnosti transakcija da li su plaćanja u skladu sa Zakonom;

- sastavlja godišnji program rada interne kontrole za koji mu daje saglasnost načelnik Odeljenje za finansije i načelnik Gradske uprave;

- obavlja i druge poslove po nalogu nalogu načelnika i šefa službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - fakultet za menadžment, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

6. Odeljenje za lokalnu poresku administraciju

Član 49

1. Načelnik Odeljenja za lokalnu poresku administraciju

Opis poslova:

- rukovodi radom Odeljenja;

- organizuje prati kontinuirano i efikasno izvršavanje poslova iz delokruga Odeljenja u skladu sa propisima;

- objedinjava i usmerava rad Odeljenja;

- odgovara za blagovremeno, zakonito i pravilno obavljanje poslova iz delokruga Odeljenja;

- raspoređuje poslove na neposredne izvršioce;

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima u izvršavanju najsloženijih poslova iz delokruga Odeljenja;

- vrši druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi Gradonačelnik, predsednik Skupštine Grada i načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - ekonomski fakultet, pet godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Zamenik Načelnika Odeljenja za lokalnu poresku administraciju

Opis poslova:

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima i načelniku Odeljenja;

- obavlja poslove iz nadležnosti načelnika Odeljenja u odsutnosti istog;

- organizuje prati kontinuirano i efikasno izvršavanje poslova iz delokruga Odeljenja u skladu sa propisima;

- objedinjava i usmerava rad Odeljenja;

- stara se o, zakonitom, blagovremenom i efikasnom obavljanju poslova iz delokruga Odeljenja;

- vodi prvostepeni postupak po izjavljenim žalbama na rešenja koje donosi Odeljenje;

- pokreće prekršajne postupke protiv obveznika;

- vrši druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi načelnik Odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - Pravni fakultet, tri godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3-5. Radno mesto: inspektor kancelarijske kontrole

Opis poslova:

- preduzima radnje kojima proverava tačnost, potpunost i usklađenost sa zakonom i drugim propisima podataka iskazanih u poreskoj prijavi;

- preduzima radnje provere i usklađivanja zakonitosti i pravilnosti ispunjavanja poreske obaveze;

- po potrebi učestvuje u vršenju terenske kontrole;

- vrši kontrolu redovne naplate javnih prihoda;

- vodi postupak prinudne naplate javnih prihoda;

- vodi postupak utvrđivanja zastarelosti prava na utvrđivanje i naplatu poreskih davanja;

- vodi postupak po zahtevu obveznika za otpis duga i kamate;

- vodi postupak po zahtevu obveznika za odlaganje plaćanja poreskog duga;

- obavlja i druge poslove po nalogu načelnika i zamenika načelnika;

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - Fakultet za trgovinu i bankarstvo ili Fakultet za menadžment, tri godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 3 (tri).

6.-7. Radno mesto: inspektor terenske kontrole

Opis poslova:

- vrši radnje kojima proverava zakonitost u radu i pravilnost ispunjavanja poreskih obaveza od strane obveznika;

- vrši terensku kontrolu po nalogu načelnika i zamenika načelnika;

- vrši terensku kontrolu po zahtevu obveznika za izlazak na teren;

- učestvuje u postupcima po žalbi koje sprovodi Odeljenje;

- donosi poreska rešenja koja se donose u terenskoj kontroli;

- obavlja i druge poslove po nalogu načelnika i zamenika načelnika;

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - Fakultet za trgovinu i bankarstvo ili Fakultet za menadžment, tri godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

8. Poreski izvršitelj

Opis poslova:

- sprovodi postupak po opomenama za dugovanja poreskih obveznika;

- vrši kontrolu naplate po donetim opomenama;

- sprovodi postupak prinudne naplate lokalnih javnih prihoda u skladu sa zakonom (utvrđuje stanje duga, donosi rešenja o prinudnoj naplati i privremenoj meri, vrši drugu kontrolu naplate po donetim rešenjima o prinudnoj naplati;

- pribavlja sve potrebne informacije vezane za prinudnu naplatu lokalnih javnih prihoda;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i zamenika načelnika;

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije), odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - Viša škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

9. Radno mesto: poslovi utvrđivanja visine lokalnih javnih prihoda

Opis poslova:

- vrši evidentiranje podnetih prijava, unosi ih u bazu podataka i vrši ažuriranje istih;

- vrši ispravnost podnetih prijava i obraća se obveznicima za ispravku grešaka i dostavu svih potrebnih podataka za kompletiranje istih;

- vrši utvrđivanje visine lokalnih javnih prihoda donošenjem rešenja;

- vrši knjigovodstveno zaduženje po donetim rešenjima;

- obveznicima daje sva neophodna objašnjenja o obračunavanju istih;

- priprema bazu podataka za štampu rešenja o utvrđivanju visine lokalnih javnih prihoda;

- vodi evidenciju o toku dostavljanja rešenja i pojedinačno unosi podatak o datumu dostavljanja rešenja o utvrđivanju obaveze;

- obavlja i druge poslove po nalogu načelnika i zamenika načelnika

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije), odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - Viša ekonomska škola, jedna godine radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

10. Radno mesto: poslovi prijema podneska, zahteva, poreskih prijava i izdavanja uverenja i potvrda

Opis poslova:

- prijem svih vrsta podnesaka obveznika, zahteva, poreskih prijava, njihovo zavođenje i razvođenje;

- vrši kontrolu urednosti i potpunosti primljenih podnesaka, zahteva, poreskih prijava;

- pružanje svih vrsta informacija obveznicima o stanju njihovog poreskog duga, izdavanje naloga za uplatu obveznicima;

- izdavanje svih vrsta uverenja i potvrda donetih na osnovu zahteva stranaka, a iz delokruga rada Odeljenja i vrši arhiviranje istih;

- obavlja i druge poslove po nalogu načelnika i zamenika načelnika;

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije), odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - Viša škola za menadžment, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

11. Radno mesto: poslovi poreskog knjigovodstva

Opis poslova:

- poslovi vođenja poreskog knjigovodstva;

- sprovođenje postupka otpusta poreskog duga;

- sprovođenje svih vrsta promena u knjigovodstvenoj dokumentaciji;

- vođenje postupka po zahtevima obveznika za preknjiženje i za povraćaj više uplaćenih sredstava;

- vrši evidentiranje podnetih prijava, unosi ih u bazu podataka i vrši ažuriranje istih;

- vrši proveru ispravnosti podnetih prijava i obraća se obveznicima za ispravku grešaka i dostavu svih potrebnih podataka za kompletiranje istih;

- vrši utvrđivanje visine lokalnih javnih prihoda;

- obveznicima daje sva neophodna objašnjenja o obračunavanju istih;

- priprema bazu podataka za štampu rešenja o utvrđivanju visine javnih prihoda;

- vodi evidenciju o toku dostavljanju rešenja i pojedinačno unosi podatak o datumu dostavljanja rešenja o utvrđivanju obaveze;

- obavlja i druge poslove po nalogu načelnika i zamenika načelnika;

Uslovi: srednja stručna sprema, trgovinska škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

7. Odeljenje za normativno - pravne poslove Gradskog veća

Član 50

1. Sekretar Gradskog veća

Opis poslova:

- stara se o zakonitosti opštih i drugih akata koje donosi Gradsko veće, kao i predloga akata koje utvrđuje Gradsko veće, a koje donosi Skupština Grada;

- pruža pomoć predsedniku Gradskog veća u pripremanju sednica i izvršavanju zaključaka Gradskog veća i obezbeđuje sve potrebne uslove za rad Gradskog veća i njegovih radnih tela;

- stara se o izradi zapisnika sa sednica Gradskog veća;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu poveri predsednik Gradskog veća, načelnik Gradske uprave i načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - pravni fakultet, 5 godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: drugostepeni normativni poslovi

Opis poslova:

- vrši izradu drugostepenih rešenja o kojima odlučuje Gradsko veće;

- obavlja stručne i administrativne poslove koji se odnose na pripremu i izradu drugostepenih rešenja o kojima odlučuje Gradsko veće;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu poveri predsednik Gradskog veća, načelnik Gradske uprave i sekretar Gradskog veća;

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine - Pravni fakultet, tri godine radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Radno mesto: Administrativni poslovi za gradsko veće

Opis poslova:

- obavlja stručne i administrativne poslove koji se odnose na pripremu i održavanje sednica gradskog veća grada Zaječara, priprema, prikuplja i sređuje materijale za sednice gradskog veća;

- vodi i sastavlja zapisnike sa održanih sednica, prati izvršavanje zaključaka sa sednica, dostavlja odluke i druge akte gradskog veća na objavljivanje;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi sekretar gradskog veća i načelnik gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - viša škola za menadžment, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

4. Radno mesto: administrativno-tehnički poslovi za gradsko veće

Opis poslova:

- vodi evidenciju o zahtevima koji su upućeni gradskom veću;

- obavlja poslove fotokopiranja materijala za hitne potrebe za gradsko veće;

- vrši pozivanja članova veća i dostavu materijala članovima veća;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi šef Kabineta i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - gimnazija, položen stručni ispit i 1 godina radnog staža.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

8. Kabinet Gradonačelnika

Član 51

a) Kabinet

1. Šef kabineta i službe za odnose s javnošću

Opis poslova:

- organizuje, objedinjava i usmerava rad Kabineta;

- vrši izradu rešenja i naloga za putovanja funkcionera u inostranstvo;

- odgovara za blagovremeno zakonito i efikasno obavljanje poslova iz delokruga Kabineta;

- raspoređuje poslove na neposredne izvršioce;

- obavlja poslove odnosa s javnošću za funkcionere Grada;

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima;

- vrši druge poslove iz delokruga Kabineta, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine) - Ekonomski fakultet, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: poslovi poslovnog sekretara (kod Gradonačelnika - zamenika Gradonačelnika)

Opis poslova:

- stara se o održavanju telefonskih veza za potrebe Gradonačelnika i zamenika Gradonačelnika;

- rukuje faks - mašinom i vrši prijem i slanje dopisa putem iste;

- vodi evidenciju ugovorenih obaveza Gradonačelnika i zamenika Gradonačelnika;

- prima poštu upućenu Gradonačelniku i zameniku Gradonačelnika;

- vodi određene evidencije za potrebe funkcionera;

- daje potrebna obaveštenja strankama koje primaju Gradonačelnik i zamenik Gradonačelnika;

- obavlja druge poslove, shodno svojoj kvalifikaciji, a koje mu odredi Gradonačelnik i zamenik Gradonačelnika;

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije), odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine - Viša škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. - 4. Radno mesto: poslovi poslovnog sekretara (kod Gradonačelnika - zamenika Gradonačelnika i načelnika Gradske uprave)

Opis poslova:

- stara se o održavanju telefonskih veza za potrebe Gradonačelnika i zamenika Gradonačelnika, odnosno za načelnika Gradske uprave;

- rukuje faks-mašinom i vrši prijem i slanje dopisa putem iste;

- vodi evidenciju ugovorenih obaveza Gradonačelnika i zamenika Gradonačelnika, odnosno načelnika Gradske uprave;

- prima poštu upućenu Gradonačelniku i zameniku Gradonačelnika, odnosno načelniku Gradske uprave;

- vodi određene evidencije za potrebe funkcionera;

- daje potrebna obaveštenja strankama koje primaju Gradonačelnik i zamenik Gradonačelnika, odnosno načelnik Gradske uprave;

- obavlja druge poslove, shodno svojoj kvalifikaciji, a koje mu odredi Gradonačelnik, zamenik Gradonačelnika i načelnik Gradske uprave.

Uslovi: srednje obrazovanje - gimnazija, ekonomsko-trgovinska - pravni tehničar, položen stručni ispit i 1 godina radnog staža.

Broj izvršilaca: 3 (tri).

b) Pomoćnici Gradonačelnika

1. Pomoćnik Gradonačelnika u oblasti ekonomskog razvoja Grada

Opis poslova:

- obavlja savetodavne poslove iz delokruga radnog mesta, a po zahtevu Gradonačelnika i drugih organa Grada;

- obavlja najsloženije poslove planiranja i programiranja u oblasti ekonomije;

- inicira i izrađuje projekte iz oblasti za koju je zadužen;

- sarađuje sa službama Gradske uprave, u čijem delokrugu poslova su poslovi privrede;

- obavlja i druge poslove iz delokruga oblasti za koju je zadužen, koje mu poveri Gradonačelnik ili načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoka stručna sprema visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina i-3 godine radnog staža.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Pomoćnik Gradonačelnika u oblasti praćenja razvoja Mesnih zajednica i sporta

Opis poslova:

- obavlja savetodavne poslove iz delokruga radnog mesta, a po zahtevu Gradonačelnika i drugih organa Grada;

- obavlja najsloženije poslove planiranja i programiranja u oblasti praćenja razvoja Mesnih zajednica i razvoja sporta;

- sarađuje sa službama Gradske uprave, u čijem su delokrugu poslovi iz oblasti Mesnih zajednica i razvoja sporta;

- obavlja i druge poslove iz delokruga oblasti za koju je zadužen, koje mu poveri Gradonačelnik.

Uslovi: srednja stručna sprema, 3 godine radnog staža.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Pomoćnik Gradonačelnika u oblasti primarne zdravstvene zaštite

Opis poslova:

- obavlja savetodavne poslove iz delokruga radnog mesta, a po zahtevu Gradonačelnika i drugih organa Grada;

- pruža konsultantsko-stručnu pomoć Gradonačelniku;

- obavlja i druge poslove iz delokruga oblasti za koju je zadužen, koje mu poveri Gradonačelnik.

Uslovi: visoka stručna sprema visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - Medicinski fakultet i 3 godine radnog staža.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

4. Pomoćnik Gradonačelnika u oblasti praćenja izrade projekata i donacija od značaja za grad Zaječar

Opis poslova:

- obavlja savetodavne poslove iz delokruga radnog mesta, a po zahtevu Gradonačelnika i drugih organa Grada;

- obavlja poslove analitike, planiranja i programiranja u oblasti izrade projekata i donacija od značaja za Grad;

- prati tehnički i tehnološki razvoj u oblasti energetske efikasnosti i inicira i izrađuje projekte iz oblasti za koju je zadužen;

- obavlja i druge poslove iz delokruga oblasti za koju je zadužen, koje mu poveri Gradonačelnik.

Uslovi: srednje obrazovanje - Gimnazija i 3 godine radnog staža.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

5. Pomoćnik Gradonačelnika u oblasti praćenja razvoja omladine, kulture i informisanja

Opis poslova:

- obavlja savetodavne poslove iz delokruga radnog mesta, a po zahtevu Gradonačelnika i drugih organa Grada;

- obavlja najsloženije poslove planiranja i programiranja u oblasti praćenja omladine, kulture i informisanja;

- sarađuje sa službama Gradske uprave, u čijem su delokrugu poslovi iz oblasti omladine, kulture i informisanja;

- obavlja i druge poslove iz delokruga oblasti za koju je zadužen, koje mu poveri Gradonačelnik.

Uslovi: srednja stručna sprema.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

v) Služba za protokol i odnose s javnošću

1. Šef službe za protokol i odnose s javnošću

Opis poslova:

- planira, organizuje, koordinira, kontroliše rad i obavlja najsloženije poslove iz delokruga službe;

- obavlja poslove protokola i odnosa s javnošću za funkcionere Grada;

- organizuje prijem i boravak delegacija u zvaničnoj poseti Gradu Zaječaru;

- obavlja protokolarne poslove vezane za zvanične posete predstavnika Grada u zemlji i inostranstvu;

- organizuje ceremonijal prilikom svečanog obeležavanja jubileja i praznika u Gradu;

- priprema materijale za Press Cliping i dostavlja ih Službi za informacioni sistem i komunikacije na obradu i arhiviranje;

- vrši i druge poslove iz delokruga Službe, a koje mu odredi Gradonačelnik, načelnik Gradske uprave i šef Kabineta.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od najmanje tri godine) - I stepen Pravnog fakulteta, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: poslovi protokola

Opis poslova:

- obavlja poslove protokola i odnosa s javnošću za funkcionere Grada;

- organizuje prijem i boravak delegacija u zvaničnoj poseti Gradu Zaječaru;

- obavlja protokolarne poslove vezane za zvanične posete predstavnika Grada u zemlji i inostranstvu;

- obavlja ceremonijal prilikom svečanog obeležavanja jubileja i praznika u Gradu;

- vrši i druge poslove iz delokruga službe, a koje mu odredi Gradonačelnik, načelnik Gradske uprave i šef Kabineta.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - Fakultet za menadžment, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Radno mesto: Poslovi protokola

Opis poslova:

- obavlja operativne, administrativne i tehničke poslove u oblasti protokola;

- obavlja protokolarne poslove vezane za zvanične posete predstavnika Grada u zemlji i inostranstvu;

- organizuje ceremonijal prilikom svečanog obeležavanja jubileja i praznika u Gradu;

- vrši pismenu prepisku i odgovara na pojedine zahteve, predstavke i predloge;

- priprema i piše tekstove svih vrsta telegrama i pisama i sl. za potrebe funkcionera;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik Odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - gimnazija ili medicinska škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

g) Narodna kancelarija Gradonačelnika

1) Poslovi prijema građana u Narodnu kancelariju Gradonačelnika

Opis poslova:

- obavlja prijem i vrši savetodavne poslove strankama koje se obraćaju Gradonačelniku;

- upućuje stranke iz oblasti njihovih zahteva na nadležne organe Gradske uprave i druge državne organe;

- o svom radu podnosi redovne izveštaje Gradonačelniku;

- obavlja i druge poslove iz delokruga oblasti za koju je zadužen, koje mu poveri Gradonačelnik.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine - Fakultet za menadžment, jedna godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: poslovi prijema stranaka u Narodnu kancelariju

Opis poslova:

- vodi evidenciju o zahtevima za prijem i prijemu stranaka;

- obavlja poslove koji se odnose na kontrolu ulaska stranaka;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže.

Uslovi: srednje obrazovanje - gimnazija, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

d) Kancelarija za omladinu

1) Radno mesto: Poslovi poverenika za omladinu

Opis poslova:

- obavlja poslove vezane za razvoj, praćenje i organizovanje omladinskih aktivnosti mladih u Gradu;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi Gradonačelnik i načelnik Gradske uprave.

Uslovi: srednje obrazovanje - tehnička škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

đ) Ovlašćeno lice za slobodan pristup informacijama od javnog značaja

Opis poslova:

- prati poštovanje obaveza Gradske uprave i organa Grada, utvrđenih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i obaveštava javnost, Gradonačelnika i Skupštinu Grada o tome;

- predlaže Gradskoj upravi i organima Grada preduzimanje mera u cilju unapređivanja njihovog rada, uređenog Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja;

- preduzima mere potrebne za obuku zaposlenih u Gradskoj upravi i upoznavanje zaposlenih sa njihovim obavezama u vezi sa pravima na pristup informacijama od javnog značaja;

- obaveštava javnost o sadržini Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao i o pravima uređenim ovim zakonom;

- Preduzima mere za unapređenje prakse postupanja sa nosačima informacija, prakse održavanja nosača informacija i prakse njihovog čuvanja i obezbeđivanja;

- prisustvuje sastancima i sednicama organa Grada i obaveštava sredstva javnog informisanja o donetim odlukama i zaključcima;

- izrađuje javna saopštenja sa sednica zatvorenih za javnost i organizuje konferencije za štampu.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - filološki fakultet, 5 godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

e) Služba interne revizije

1. Šef službe interne revizije

Opis poslova:

- priprema i podnosi na odobravanje rukovodiocu subjekta revizije nacrt povelje interne revizije, strateškog i godišnjeg plana interne revizije;

- organizuje, koordinira i vrši raspodelu radnih zadataka internim revizorima u saglasnosti sa njihovim znanjima i veštinama;

- odobrava planove obavljanja pojedinačne revizije;

- nadgleda sprovođenje godišnjeg plana interne revizije i primenu metodologije interne revizije u javnom sektoru;

- priprema i podnosi na odobrenje, rukovodiocu subjekta revizije, plan za profesionalnu obuku i profesionalni razvoj internih revizora;

- razvija posebne metodologije za aktivnosti interne revizije;

- daje procenu novih sistema za finansijsko upravljanje i kontrolnih sistema, dostavlja rukovodiocu subjekta revizije godišnji izveštaj o radu interne revizije, periodične izveštaje i izveštaj o rezultatima svake pojedinačne revizije i svim važnim nalazima, datim preporukama i preduzetim radnjama za poboljšanje poslovanja subjekta revizije;

- dostavlja rukovodiocu subjekta revizije izveštaje o svim slučajevima u kojima su aktivnosti internih revizora naišli na ograničenja;

- utvrđuje program za ocenu kvaliteta rada organizacionog dela za internu reviziju;

- obavezan je da sarađuje i koordinira rad sa Centralnom jedinicom za harmonizaciju i Državnom revizorskom institucijom;

- vrši i druge poslove iz delokruga interne revizije, a koje mu odredi Gradonačelnik i Načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine) - Fakultet ekonomskog smera, jedna godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2.-3. Radno mesto: poslovi interne revizije

Opis poslova:

- izrada godišnjeg plana interne revizije;

- izrada strateškog plana interne revizije;

- izrada plana pojedinačne revizije;

- obavljanje pojedinačne revizije;

- izrada nacrta i izveštaja o izvršenoj reviziji;

- sastavlja godišnji izveštaj o radu interne revizije, periodične izveštaje i izveštaj o rezultatima svake pojedinačne revizije i svim važnim nalazima, datim preporukama i preduzetim radnjama za poboljšanje poslovanja subjekta revizije;

- obavlja i druge poslove iz delokruga interne revizije, a koje mu odredi šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine) - Fakultet ekonomskog smera, jedna godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

4. Radno mesto: administrativni poslovi interne revizije

Opis poslova:

- prijem dokumentacije;

- kontrola i provera dokumentacije;

- skladištenje dokumentacije;

- arhiviranje godišnjeg strateškog plana i izveštaja interne revizije;

- koordinira sa subjektima interne revizije;

- obavlja i druge poslove iz delokruga interne revizije, a koje mu odredi šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - ekonomska škola ili gimnazija, položen stručni ispit i jedna godina radnog staža.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

9. Odeljenje za zajedničke poslove

Član 52

1. Načelnik odeljenja

Opis poslova:

- organizuje, objedinjava i usmerava rad Odeljenja;

- odgovara za blagovremeno zakonito i efikasno obavljanje poslova iz delokruga Odeljenja;

- raspoređuje poslove po službama - odsecima, odnosno na neposredne izvršioce;

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima;

- vrši i druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - Pravni fakultet, pet godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

a) Služba za zajedničke poslove

1. Šef službe za zajedničke poslove

Opis poslova:

- rukovodi radom službe, neposredno organizuje i usmerava rad radnika Službe;

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga Službe;

- obavlja poslove prevoza putničkim automobilima za potrebe organa Grada i Gradske uprave;

- obavlja poslove održavanja putničkih automobila;

- obavlja poslove vođenja evidencije korišćenja automobila;

- obavlja i druge poslove iz delokruga službe, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik odeljenja.

Uslovi: KV školska sprema - ekonomsko-trgovinska, jedna godina radnog staža.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: poslovi protivpožarne zaštite

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na obezbeđenje neophodnih uslova za ostvarivanje protivpožarne zaštite na objektima Gradske uprave;

- izrađuje Plan PPZ i druga uputstva, vezana za protivpožarnu zaštitu za sve objekte Gradske uprave na teritoriji Grada Zaječara;

- organizuje obuku zaposlenih u Gradskoj upravi u preduzimanju mera protivpožarne zaštite i rukovanju raspoloživim sredstvima za gaženje požara;

- stara se o ispravnosti aparata za protivpožarnu zaštitu i obezbeđuje njihovo redovno servisiranje;

- obilazi prostorije i dvorište Gradske uprave u cilju kontrole preduzimanja mera protivpožarne zaštite od strane zaposlenih, opreme i objekata Gradske uprave;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik Odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - ekonomska škola, 1 godina radnog staža, završen kurs PPZ i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3.- 4. Radno mesto: Vozač putničkih vozila

Opis poslova:

- obavlja poslove prevoza putničkim automobilima za potrebe organa Grada i Gradske uprave;

- obavlja poslove održavanja putničkih automobila;

- obavlja poslove vođenja evidencije korišćenja automobila;

- vrši i druge poslove, shodno svojoj kvalifikaciji, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: KV radnik - vozač.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

5. Radno mesto: Vozač putničkih automobila, osnovno održavanje i laki remont motornih vozila

Opis poslova:

- vrši održavanje i popravku vozila Gradske uprave (osnovno održavanje i laki remont);

- vrši i druge poslove, shodno svojoj kvalifikaciji, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: KV automehaničar i jedna godina radnog iskustva.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

6-7. Radno mesto: kopiranje, umnožavanje i ukoričavanje materijala

Opis poslova:

- obavlja poslove umnožavanja, fotokopiranja i slaganja materijala za potrebe organa Grada i Gradske uprave;

- obavlja poslove uvezivanja (koričenja) materijala po posebnom zahtevu, a po odobrenju načelnika Gradske uprave;

- vrši i druge poslove, shodno svojoj kvalifikaciji, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - tehnička škola.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

8-9. Radno mesto: poslovi za pružanje ugostiteljskih usluga

Opis poslova:

- obavlja poslove koji se odnose na pripremu i služenje toplih napitaka (čaja i kafe) i služenje hladnih bezalkoholnih napitaka (sokova i mineralne vode) za potrebe organa Grada i zaposlenih u Gradskoj upravi;

- obavlja i druge poslove, shodno svojoj kvalifikaciji, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: KV radnik

Broj izvršilaca: 2 (dva).

b) Služba za informacioni sistem i komunikacije

1. Šef službe za informacioni sistem i komunikacije

Opis poslova:

- rukovodi radom službe, neposredno organizuje i usmerava rad radnika službe;

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe;

- obavlja poslove prijema i distribucije elektronske pošte, slanja iste i usluga interneta za potrebe organa Grada i Gradske uprave;

- obavlja poslove koji se odnose na održavanje sistema telekomunikacija u Gradskoj upravi;

- obavlja i druge poslove iz delokruga službe, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik Odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od tri godine - I stepen mašinskog fakulteta, tri godine radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2-3. Radno mesto: poslovi sistem-operatera na računarskoj mreži

Opis poslova:

- vrši poslove administriranja računarskom mrežom;

- vrši poslove mehaničkog čišćenja (održavanja) kompjuterske opreme u Gradskoj upravi;

- obavlja poslove na elektronskoj obradi Press Clipinga;

- obavlja poslove izrade elektronske arhive u Gradskoj upravi Zaječar;

- u odsustvu veb administratora ili njegovoj sprečenosti da obavlja te poslove, vrši ažuriranje veb sajta (oficijelnog i interaktivnog) i prijema - slanja elektronske pošte;

- vrši i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - Gimnazija - operator na računaru, tehnička škola - elektrotehničar automatike, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 2 (dva).

v) Služba za poslove javnih nabavki za potrebe Gradske uprave

1. Šef Službe za poslove javnih nabavki za potrebe Gradske uprave

Opis poslova:

- rukovodi radom službe, neposredno organizuje i usmerava rad radnika službe;

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe;

- obavlja poslove planiranja potreba osnovnih sredstava, sitnog inventara, kancelarijskog materijala i dr.;

- pribavlja ponude i vrši javnu nabavku male vrednosti u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku javnih nabavki male vrednosti;

- obavlja i druge poslove iz delokruga Službe, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave i načelnik odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od tri godine - viša školska sprema pravnog fakulteta, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Radno mesto: poslovi javne nabavke za školske uprave, ustanove i druge direktne korisnike

Opis poslova:

- obezbeđuje zakonito, blagovremeno i efikasno obavljanje poslova iz delokruga službe;

- obavlja poslove planiranja potreba osnovnih sredstava, sitnog inventara, kancelarijskog materijala i dr. za školske uprave, ustanove i dr;

- obavlja i druge poslove, shodno svojoj kvalifikaciji, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - tehnička škola, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Radno mesto: poslovi likvidature

Opis poslova:

- obavlja poslove prijema faktura i zavođenja dokumentacije, zavođenja izlaznih faktura, kompletiranja dokumentacije i pripreme za isplatu, kontrole izvršenih naloga za isplatu po izvodima direktnih i indirektnih korisnika budžeta;

- vrši kontrolu blagajničkih isplata;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od tri godine I stepen Ekonomskog fakulteta, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

4. Radno mesto: održavanje magacina

Opis poslova:

- obavlja poslove vezane za magacin, izdavanje kancelarijskog materijala, propagandnog materijala, sredstava za higijenu i pića za bife;

- vrši i druge poslove, shodno svojoj kvalifikaciji, a koje mu odredi načelnik odeljenja i šef službe.

Uslovi: srednje obrazovanje - Turistička škola, 1 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

10. Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj

Član 53

1. Načelnik odeljenja

Opis poslova:

- organizuje, objedinjava i usmerava rad odeljenja u vezi izrade i implementacije strateških dokumenata, pripreme i implementacije projekata za odabrane prioritete Grada i gradske uprave;

- vrši uspostavljenje sistema spremnosti projektne dokumentacije;

- vrši aktivnosti na jačanju kapaciteta lokalnih aktera koji se bave razvojnim pitanjima;

- odgovara za blagovremeno, zakonito i efikasno obavljanje poslova iz delokruga odeljenja;

- raspoređuje poslove na neposredne izvršioce;

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima;

- vrši i druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - ekonomski fakultet, 5 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

1. Zamenik načelnika odeljenja

Opis poslova:

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima i načelniku odeljenja;

- obavlja poslove iz nadležnosti načelnika odeljenja u odsutnosti istog;

- stara se o zakonitom, blagovremenom i efikasnom obavljanju poslova iz delokruga odeljenja, a koji se odnose na izradu i implementaciju strateških dokumenata;

- vrši i druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi načelnik Odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - fakultet za menadžment, 3 godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. Radno mesto: Poslovi izrade projekata

Opis poslova:

- obavlja stručne i administrativne poslove koji se odnose na pripremu i izradu strateških dokumenata, akcionih planova i dr. Projekata;

- vrši izradu strateških i akcionih projekata;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik Odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije) odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godina - Fakultet za menadžment, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

4. Radno mesto: Administrativni poslovi na izradi projekata

Opis poslova:

- obavlja stručne i administrativne poslove koji se odnose na pripremu i izradu strateških dokumenata, akcionih planova i dr;

- vodi i sastavlja zapisnike o sprovedenim strateškim i akcionim projektima;

- obavlja i druge poslove shodno stručnoj spremi kojom raspolaže, a koje mu odredi načelnik Odeljenja.

Uslovi: srednje obrazovanje - ekonomsko trgovinska škola, jedna godina radnog staža, i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

tač. 5. i 6. (Brisane)

11. Odeljenje komunalne policije

Član 54*

1. Načelnik odeljenja

Opis poslova:

- organizuje, objedinjava i usmerava rad odeljenja u vezi održavanja komunalnog i drugog zakonom utvrđenog reda;vrši uspostavljenje sistema spremnosti projektne dokumentacije;

- vrši kontrolu nad primenom zakona i drugih propisa i opštih akata iz komunalne i drugih oblasti iz nadležnosti grada;

- vrši nadzor u javnom gradskom, prigradskom i dr. Lokalnom saobraćaju;

- vrši nadzor nad primenom propisa iz oblasti zaštite životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad;

- brine se sprovođenju propisa kojima se obezbeđuje održavanje gradskog reda;

- raspoređuje poslove na neposredne izvršioce;

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima;

- vrši i druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoka stručna sprema - (diplomske akademske studije, specijalističke strukovne studije, odnosno osnovne studije u četvorogodišnjem trajanju), psihofizičke sposobnosti potrebne za obavljanje poslova komunalne policije, položen poseban ispit za komunalnog policajca, 5 godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

2. Zamenik načelnika odeljenja

Opis poslova:

- organizuje, objedinjava i usmerava rad odeljenja u vezi održavanja komunalnog i drugog zakonom utvrđenog reda u odsutnosti načelnika;

- vrši kontrolu nad primenom zakona i drugih propisa i opštih akata iz komunalne i drugih oblasti iz nadležnosti grada;

- vrši nadzor u javnom gradskom, prigradskom i dr. lokalnom saobraćaju;

- vrši nadzor nad primenom propisa iz oblasti zaštite životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad;

- brine se o sprovođenju propisa kojima se obezbeđuje održavanje gradskog reda;

- raspoređuje poslove na neposredne izvršioce;

- pruža potrebnu stručnu pomoć zaposlenima;

- vrši i druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi načelnik i načelnik Gradske uprave.

Uslovi: visoka stručna sprema - (diplomske akademske studije, specijalističke strukovne studije, odnosno osnovne studije u četvorogodišnjem trajanju), Fakultet fizičke kulture, psihofizičke sposobnosti potrebne za obavljanje poslova komunalne policije, položen poseban ispit za komunalnog policajca, tri godine radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 1 (jedan).

3. - 7. Radno mesto: Komunalni policajac*

Opis poslova:

- obavlja sve poslove vezane za rad na terenu iz oblasti komunalnog reda;

- obavlja sve poslove vezane za rad na terenu iz oblasti javnog gradskog prevoza, prigradskog i drugog saobraćaja;

- obavlja poslove vezane za rad na terenu u oblasti zaštite životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata;

- obavlja sve poslove vezane za održavanje gradskog reda;

- vrši i druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi načelnik Odeljenja.

Uslovi: visoko obrazovanje studija prvog stepena (osnovne akademske studije, odnosno studije u trajanju od tri godine) Viša škola pravnog ili ekonomskog smera, jedna godina radnog staža i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 11 (jedanaest)

8. - 13. Radno mesto: Komunalni policajac*

Opis poslova:

- obavlja sve poslove vezane za rad na terenu iz oblasti komunalnog reda;

- obavlja sve poslove vezane za rad na terenu iz oblasti javnog gradskog prevoza, prigradskog i drugog saobraćaja;

- obavlja poslove vezane za rad na terenu u oblasti zaštite životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata;

- obavlja sve poslove vezane za održavanje gradskog reda;

- vrši i druge poslove iz delokruga Odeljenja, a koje mu odredi načelnik Odeljenja;

Uslovi: srednje obrazovanje - psihofizičke sposobnosti potrebne za obavljanje poslova komunalne policije, položen poseban ispit za komunalnog policajca, jedna godina radnog staža, poznavanje rada na računaru i položen stručni ispit.

Broj izvršilaca: 11 (jedanaest).

V ZAJEDNIČKE ODREDBE

Član 55

Za obavljanje poslova i zadataka utvrđenih ovim Pravilnikom zaposleni i rukovodeći radnici, osim pomoćnika Gradonačelnika, moraju imati položen stručni ispit u skladu sa Zakonom o državnoj upravi.

Član 56

Radna mesta u Gradskoj upravi utvrđena ovim Pravilnikom popunjavaju se, po pravilu na osnovu objavljenog oglasa.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana radna mesta pomoćnika Gradonačelnika, popunjavaju se bez javnog oglašavanja.

Član 57

U cilju osposobljavanja za vršenje određenih poslova iz delokruga Gradske uprave, kroz praktičan rad, u Gradskoj upravi mogu se primiti u radni odnos na određeno, odnosno neodređeno vreme 12 pripravnika u toku kalendarske godine.

Pored pripravnika iz stava 1. ovog člana u gradskoj upravi mogu se primiti i 5 pripravnika - volontera u toku kalendarske godine.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 58

Rešenje o raspoređivanju zaposlenih na radna mesta utvrđena ovim Pravilnikom donosi načelnik Gradske uprave.

Član 59

Ukoliko zaposleni ne bude raspoređen na radno mesto utvrđeno ovim Pravilnikom, načelnik Gradske uprave donosi rešenje kojim utvrđuje da je zaposleni ostao neraspoređen, odnosno da mu prestaje radni odnos.

Zaposleni iz stava 1. ovog člana imaju prava i obaveze utvrđene zakonom.

Član 60

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i zadataka u Gradskoj upravi Zaječar IV broj 110-3 od 31.03.2010. god.

Član 61

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osam dana nakon dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i zadataka u gradskoj upravi grada Zaječara

("Sl. list grada Zaječara", br. 27/2011)

Član 10

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na oglasnoj tabli gradske uprave Zaječar.

 

Samostalni član Pravilnika o izmeni
Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i zadataka u gradskoj upravi grada Zaječara

("Sl. list grada Zaječara", br. 35/2011)

Član 7

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Zaječara".

Napomene

* Izmenu u članu 54. ovog pravilnika, kod radnog mesta: komunalni policajac, Redakcija je izvršila saglasno odredbi člana 1. Pravilnika o izmeni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i zadataka u Gradskoj upravi grada Zaječara ("Sl. list grada Zaječara", br. 7/2013).