PRAVILNIK
O OSTVARIVANJU PRAVA NA BESPLATAN GRADSKI I PRIGRADSKI PREVOZ

("Sl. list grada Čačka", br. 4/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se pravo građana na besplatan gradski i prigradski prevoz na teret sredstava budžeta grada Čačka, utvrđuju korisnici prava, uslovi i postupak ostvarivanja prava na besplatan prevoz, nadzor u ostvarivanju prava i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava na besplatan prevoz građana na teritoriji grada Čačka.

Član 2

Pravo na besplatan gradski i prigradski prevoz na teritoriji grada Čačka, ima:

- lice koje u 2013. godini, ima navršenih 65. godina života i

- prebivalište na teritoriji grada Čačka najkasnije od 2012. godine.

Pravo na besplatan gradski i prigradski prevoz ima privremeno raseljeno i prognano lice pod uslovom propisanim stavom 1. alineja 1. ovog člana i da ima boravište na teritoriji grada Čačka, najkasnije od 2012. godine.

Pravo na besplatan prevoz ima i dobrovoljni davalac krvi pod uslovom propisanim stavom 1. alineja 2. ovog člana i da je dobrovoljni davalac krvi više od 50 puta.

Član 3

Lica iz člana 2. imaju pravo na besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju na svim linijama A.D "Autoprevoz", Čačak (u daljem tekstu: Prevoznik) koje su utvrđene aktom grada Čačka o poveravanju javnog prevoza, neograničen broj puta u toku dana.

Član 4

Pravo na prevoz pod uslovima propisanim ovim pravilnikom, lice iz člana 2. ostvaruje korišćenjem elektronske višekratne kartice.

Licu koje ispunjava uslove propisane članom 2. ovog pravilnika, elektronsku karticu iz stava 1. ovog člana izdaje Prevoznik o trošku korisnika usluge.

Naknada za izdavanje elektronske kartice koju plaća korisnik ne može biti viša od troškova izrade elektronske kartice.

Član 5

Lice koje podnosi zahtev za izdavanje elektronske kartice uz zahtev prilaže:

- kopiju lične karte i podnosi na uvid ličnu kartu;

- potvrdu o boravištu i ličnu kartu, odnosno drugu javnu ispravu sa slikom na osnovu koje se može utvrditi identitet lica iz člana 2. stav 2.

Lice iz člana 2. stav 3. ovog pravilnika pored dokaza iz stava 1. alineja 1. ovog člana, podnosi i potvrdu nadležne organizacije ili ustanove o broju dobrovoljnog davanja krvi.

Član 6

Lice koje ima pravo na besplatan prevoz dužno je da prilikom svakog korišćenja usluge prevoza na automatu u autobusu čekira elektronsku karticu.

Elektronska kartica se ukida u slučaju zloupotreba u čekiranju kartice - čekiranje više puta za jedan prevoz ili u slučaju ako se kartica čekira, a usluga prevoza ne koristi.

Član 7

Kontrolu zakonitog korišćenja elektronske kartice vrše ovlašćena lica Prevoznika i grada Čačka.

Član 8

Nadzor nad primenom ovog pravilnika vrše ovlašćena lica gradskih uprava grada Čačka - Gradske uprave za finansije, Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i Gradske uprave za inspekcijski nadzor.

Prevoznik je dužan da Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove, Odseku za informatiku i analitiku, dostavi spisak izdatih elektronskih kartica u elektronskoj formi u zadatom formatu u cilju nadzora nad pravilnom primenom odredaba ovog pravilnika.

Spisak izdatih elektronskih kartica sadrži ime, prezime, matični broj i identifikacionu šifru elektronske kartice određenog lica.

Svaku promenu u broju korisnika usluga Prevoznik je dužan da dostavi na način propisan ovim članom istovremeno sa dostavljanjem fakture za plaćanje.

Član 9

Na zahtev lica koja vrše nadzor nad primenom odredaba ovog pravilnika, Prevoznik je dužan da ukine, odnosno onemogući korišćenje elektronske kartice za besplatan prevoz licu koje ne koristi karticu na način propisan ovim pravilnikom ili je daje na korišćenje drugom licu ili drugo lice koristi karticu.

Prevoznik može ukinuti elektronsku karticu koja se koristi na način i pod uslovima koji nisu propisani ovim pravilnikom.

Vlasnik kartice je dužan da o gubitku kartice, bez odlaganja obavesti Prevoznika.

Član 10

Troškovi besplatnog prevoza lica iz člana 2. ovog pravilnika padaju na teret budžeta grada Čačka.

Grad Čačak i Prevoznik zaključuju ugovor o uslugama prevoza lica iz člana 2. ovog pravilnika i ugovaraju visinu naknade.

Usluge prevoza lica iz člana 2. ovog pravilnika ne mogu se ugovoriti u iznosu višem od nivoa planiranih sredstava za ove namene u 2013. godini.

Javni prevoznik je dužan da uz fakturu za plaćanje priloži u papirnoj i elektronskoj formi izveštaj o pruženim uslugama prevoza.

Član 11

Grad Čačak preuzima obavezu da plati Prevozniku za izvršene usluge prevoza za lica koja su pravo na besplatan prevoz ostvarila u 2012. godini, a koja su to pravo nastavila da koriste u 2013. godini, do dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, na način i pod uslovima koji su bili ugovoreni u 2012. godini, a na osnovu ispostavljene fakture o izvršenim uslugama.

Visina naknade za usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje se srazmerno vremenu izvršenih usluga i visini planiranih sredstava u budžetu grada za 2013. godinu.

Spisak lica korisnika usluga iz stava 1. ovog člana i pregled izvršenih usluga Prevoznik je dužan da dostavi u formi propisanoj članom 8. ovog pravilnika, istovremeno sa dostavljanjem fakture za plaćanje.

Član 12

Ovaj pravilnik se donosi na određeno vreme i važi za 2013. godinu.

Član 13

Ovaj pravilnik će se objaviti u "Službenom listu grada Čačka" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.