ODLUKA
O IZMENAMA I DOPUNAMA OSNIVAČKOG AKTA JAVNOG PREDUZEĆA "ZAVOD ZA URBANIZAM GRADA NOVOG PAZARA" RADI USAGLAŠAVANJA SA ZAKONOM O JAVNIM PREDUZEĆIMA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 1/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Usklađivanje osnivačkog akta

Član 1

Ovom odlukom vrši se promena osnivačkog akta - Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" ("Sl. list grada Novog Pazara", br. 4/2009 i 3/2011), upisanog u registar Agencije za privredne registre Rešenjem br. BD 164160/2009 od 04.12.2009. godine, objavljen, radi usklađivanja sa odredbama Zakona o javnim preduzećima ("Službeni glasnik RS" broj 119/2012).

Osnivanje javnog preduzeća

Član 2

Radi obezbeđivanja uslova za obavljanje poslova vezanih za prostorno i za urbanističko planiranje, osnovano je Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara".

Ciljevi osnivanja

Član 3

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" osniva se i posluje radi obezbeđivanja trajnog obavljanja delatnosti od opšteg interesa i urednog zadovoljavanja potreba krajnjih korisnika usluga: Osnivača - Grada Novog Pazara, kao i trećih fizičkih ili pravnih lica kao korisnika usluga arhitektonskog projektovanja i planiranja, u skladu sa Zakonom, osnivačkim i pojedinačnim aktima.

Predmet odluke

Član 4

Ovom Odlukom, u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, regulisana su prava i obaveze osnivača i Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" u obavljanju delatnosti od opšteg interesa, a naročito:

- naziv i sedište osnivača;

- poslovno ime i sedište Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara";

- pretežna delatnost Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara";

- prava, obaveze i odgovornosti osnivača prema Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" i Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" prema osnivaču;

- uslovi i način utvrđivanja i raspoređivanja dobiti, odnosno načinu pokrića gubitaka i snošenju rizika;

- uslovima i načinu zaduživanja Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara";

- zastupanje Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara";

- iznos osnovnog kapitala, kao i opis, vrsta i vrednost nenovčanog uloga;

- organi Javnog preduzeća Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" - imovina koja se ne može otuđiti;

- raspolaganje (otuđenje i pribavljanje) stvarima u javnoj svojini koja su preneta u svojinu Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" u skladu sa zakonom;

- zaštita životne sredine;

- druga pitanja od značaja za nesmetano obavljanje delatnosti za koju se osniva Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara".

II PODACI O OSNIVAČU

Osnivač javnog preduzeća

Član 5

Osnivač Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" je grad Novi Pazar, ul. Stevana Nemanje broj 2, matični broj 07192061 (u daljem tekstu: Osnivač).

Prava osnivača ostvaruje Skupština grada Novog Pazara.

Pravni status javnog preduzeća

Član 6

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" ima status pravnog lica, sa pravima, obavezama i odgovornostima utvrđenim zakonom.

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" u pravnom prometu sa trećim licima ima sva ovlašćenja i istupa u svoje ime i za svoj račun.

Odgovornost za obaveze javnog preduzeća

Član 7

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" za svoje obaveze odgovara celokupnom svojom imovinom.

Osnivač ne odgovara za obaveze Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", osim u slučajevima propisanim zakonom.

Zastupanje i predstavljanje javnog preduzeća

Član 8

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" zastupa i predstavlja direktor.

III POSLOVNO IME I SEDIŠTE

Poslovno ime javnog preduzeća

Član 9

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" posluje pod sledećim poslovnim imenom: Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara".

O promeni poslovnog imena odlučuje Nadzorni odbor Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", uz saglasnost osnivača.

Sedište javnog preduzeća

Član 10

Sedište Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" je u Novom Pazaru, ul. 28. Novembra bb.

O promeni sedišta Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" odlučuje Nadzorni odbor, uz saglasnost osnivača.

Pečat, štambilj i znak javnog preduzeća

Član 11

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" poseduje svoj pečat i štambilj sa ispisanim tekstom na srpskom jeziku ćiriličnim pismom i bosanskom jeziku i latiničnim pismom.

Pečat je okruglog oblika i sadrži puno poslovno ime i sedište Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara".

Štambilj je pravougaonog oblika i sadrži puno poslovno ime, sedište Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" mesto za datum i broj.

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" ima svoj znak koji sadrži naziv i sedište Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", a koji će biti definisan Statutom Javnog preduzeća.

Unutrašnja organizacija javnog preduzeća

Član 12

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" posluje kao jedinstvena radna celina.

Aktom direktora Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", uređuje se unutrašnja organizacija i sistematizacija poslova, uz prethodnu saglasnost osnivača, u skladu sa zakonom.

IV DELATNOST JAVNOG PREDUZEĆA

Pretežna delatnost

Član 13

Pretežna delatnost Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" je:

- 71.1 Arhitektonske i inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje

Osim navedene pretežne delatnosti, Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" će se baviti i drugim delatnostima, kao što su:

- 71.11 Arhitektonska delatnost

- 71.12 Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje

Preduzeće može obavljati i druge delatnosti utvrđene Statutom uz saglasnost osnivača.

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" može bez upisa u registar da vrši i druge delatnosti koje služe obavljanju pretežne delatnosti, ukoliko za te delatnosti ispunjava uslove predviđene zakonom.

O promeni delatnosti Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", kao i o obavljanju drugih delatnosti koje služe obavljanju pretežne delatnosti, odlučuje Nadzorni odbor, uz saglasnost osnivača, u skladu sa zakonom.

Uslovi za obavljanje delatnosti kao delatnosti od opšteg interesa

Član 14

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" može da otpočne obavljanje delatnosti kad nadležni državni organ utvrdi da su ispunjeni uslovi za obavljanje te delatnosti u pogledu:

1) tehničke opremljenosti;

2) kadrovske osposobljenosti;

3) bezbednosti i zdravlja na radu;

4) zaštite i unapređenja životne sredine i

5) drugih uslova propisanih zakonom.

Osnivanje zavisnih društava

Član 15

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" može da osnuje zavisno društvo kapitala za obavljanje delatnosti iz člana 13. ove Odluke, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" prema zavisnom društvu kapitala iz stava 1. ovog člana, ima prava, obaveze i odgovornosti koje ima grad, kao osnivač prema Javnom m preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara"

Na odluku iz stava 1. ovog člana saglasnost daje Skupština grada Novog Pazara.

V IMOVINA JAVNOG PREDUZEĆA

Osnovni kapital

Član 16

Iznos osnovnog kapitala se utvrđuje po završnom računu, na osnovu podataka iskazanog na odgovarajućoj poziciji bilansa stanja, što na dan 1. januara 2012. godine iznosi 43.443.000,00 dinara.

Osnovni kapital iz stava 1. ovog člana, usklađuje se svake godine po izradi završnog računa i upisuje u odgovarajući registar Agencije za privredne registre.

Imovina javnog preduzeća

Član 17

Imovinu Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" čine pravo svojine na pokretnim i nepokretnim stvarima, novčanim sredstvima i hartijama od vrednosti i druga imovinska prava koja su preneta u svojinu Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", uključujući i pravo korišćenja na stvarima u javnoj svojini grada Novog Pazara.

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" može koristiti sredstva u javnoj i drugim oblicima svojine, u skladu sa zakonom, odlukom osnivača i posebnim ugovorom kojim se regulišu međusobni odnosi, prava i obaveze Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" sa jedne i grada Novog Pazara, kao osnivača, sa druge strane.

Član 18

Sredstva u javnoj svojini mogu se ulagati u kapital Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", u skladu sa zakonom i aktima Skupštine grada Novog Pazara.

Po osnovu ulaganja sredstava iz stava 1. ovog člana grad stiče udele u Javnom preduzeću "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", kao i prava po osnovu tih udela.

Kapital u Javnom preduzeću "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" podeljen na udele upisuje se u registar.

Povećanje i smanjenje osnivačkog kapitala

Član 19

O povećanju ili smanjenju osnovnog kapitala Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" odlučuje Skupština grada Novog Pazara, kao osnivač u skladu sa zakonom.

Sredstva javnog preduzeća

Član 20

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", u obavljanju svojih delatnosti, stiče i pribavlja sredstva iz sledećih izvora:

- prodajom proizvoda i usluga,

- iz kredita,

- iz donacija i poklona,

- iz budžeta osnivača i budžeta Republike Srbije, i

- iz ostalih izvora, u skladu sa zakonom.

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" može se zadužiti pod uslovima i načinom, propisanim zakonom, uz prethodnu saglasnost osnivača.

Raspodela dobiti

Član 21

Dobit Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", utvrđena u skladu sa zakonom, može se raspodeliti za povećanje osnovnog kapitala, rezerve ili za druge namene, u skladu sa zakonom, aktima osnivača i ovom odlukom.

Načela za određivanje cene usluga

Član 22

Elementi za obrazovanje cena proizvoda i usluga Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" uređuju se posebnom odlukom, koju donosi Nadzorni odbor, uz saglasnost osnivača, u skladu sa zakonom.

Visina naknade formira se u skladu sa u skladu sa zakonom i aktima Inženjerske komore Srbije.

Cene proizvoda i usluga preduzeća

Član 23

Cena projektantskih usluga se izražava u bodovima, pri čemu vrednost jednog boda iznosi 1 evro, u dinarskoj protivvrednosti obračunatoj po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan dostavljanja ponude.

Elementi za određivanje cena iz stava 1. su u direktnoj zavisnosti od vrste poslova iz oblasti projektantskih usluga, a koje su (vrste) taksativno pobrojane aktom o načinu određivanja cena Inženjerske komore Srbije.

Projektаntske usluge iz stava 1. i 2. ovog člana obuhvаtаju:

• Arhitektonski projekаt;

• Projekаt konstrukcijа;

• Projekаt mаšinskih instаlаcijа (grejаnjа, ventilаcije, klimаtizаcije i gаsnih instаlаcijа);

• Projekаt električnih instаlаcijа (elektroenergetskih i telekomunikаcionih);

• Projekte instаlаcijа vodovodа i kаnаlizаcije;

• Projekаt uređenjа slobodnih površinа (pаrternog uređenjа sа projektom sаobrаćаjnicа i sinhron plаnom);

• Projekаt unutrаšnjeg uređenjа prostorа

• Tehnološki projekаt

• Izrаdа posebnih projekаtа i elаborаtа i to:

a. Elаborаt toplotne zаštite;

b. Elаborаt zvučne zаštite;

c. Elаborаt hidroizolаcijske zаštite;

d. Elаborаt zаštite od buke;

e. Prilog o bezbednosti zdrаvlju nа rаdu;

f. Projekаt zаštite od požаrа;

g. Elаborаt o izrаdi аnаlizа o zonаmа opаsnosti i određivаnje ovih

h. zonа nа mestimа kojа su ugroženа od nаstаnkа eksplozivnih smešа;

i. Elаborаt, odnosno projekаt zаštite susednih objekаtа;

j. Projekаt liftа i eskаlаtorа.

Član 24

Projektаntskim uslugаmа iz člana 23. stavovi 1, 2 i 3 ovog akta, nisu obuhvаćeni sledeći troškovi:

1. Pribаvljаnje zаkonom propisаnih uslovа nаdležnih institucijа;

2. Izrаda istrаžnih rаdovа i geotehničkih elаborаtа;

3. Preliminаrna prostorno progrаmska аnаliza;

4. Izrаda projektnih zаdаtаkа;

5. Izrаda projektа orgаnizаcije i vođenjа grаdilištа;

6. Izrаda projektа izvedenog objektа;

7. Izrаda projektа geodetskog obeležаvаnjа objektа;

8. Izrаda projektа osmаtrаnjа;

9. Izrаda studije o proceni uticаjа nа životnu sredinu.

10. Izrаda tenderske dokumentаcije;

11. Usluge koordinаcije u toku izrаde tehničke dokumentаcije sа projektаntimа delovа projekаtа, koje je аngаžovаo direktno investitor;

12. Konsultаntske usluge projektаntа u toku izvođenjа rаdovа, kаdа se one ne ugovаrаju sа nosiocem poslovа izrаde tehničke dokumentаcije zа predmetni objekаt.

Cene uslugа iz stаvа 1. ovog člаnа ugovаrаju se slobodno, što je u skladu sa zakonom i aktima Inženjerske komore Srbije.

Usvajanje zahteva za izmenu cena

Član 25

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" je obavezno da zahtev za izmenu cena i usluga uključi u svoj godišnji program poslovanja, u skladu sa članom 27. ove Odluke.

Kada se značajnije promene vrednosti elemenata, koji su uključeni u metodologiju za obračunavanje cena, Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" može da tokom poslovne godine da podnese osnivaču detaljno obrazložen zahtev za odobrenje izmene cena usluga, zajedno sa izmenama godišnjeg programa poslovanja.

Izmene godišnjeg programa poslovanja sa predlogom za izmenu cena se dostavljaju se Skupštini grada Novog Pazara.

Unapređenje rada i razvoja preduzeća

Član 26

Unapređenje rada i razvoja Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" zasniva se na dugoročnom i srednjoročnom planu rada i razvoja.

Planovima i programom rada iz stava 1. ove Odluke, utvrđuju se poslovna politika i razvoj Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", određuju se neposredni zadaci i utvrđuju sredstva i mere za njihovo izvršavanje.

Planovi i programi rada Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" ' moraju se zasnivati na zakonima kojima se uređuju određeni odnosi u delatnostima kojima se bavi Javno preduzeće "Zavod za urbanizam" grada Novog Pazara".

Planovi i programi

Član 27

Planovi i programi Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" su:

- plan i program razvoja Javnog preduzeća,

- finansijski planovi i

- drugi planovi i programi,

Planovi i programi Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" dostavljaju se Skupštini grada Novog Pazara najkasnije do 1. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Planovi i programi se smatraju donetim kada na njih saglasnost da Skupština grada Novog Pazara.

VI PRAVA I OBAVEZE JAVNOG PREDUZEĆA I OSNIVAČA

Prava i obaveze osnivača

Član 28

Po osnovu učešća u osnovnom kapitalu Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", grad, kao osnivač ima sledeća prava:

- pravo upravljanja Javnim preduzećem "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" na način utvrđen Statutom Javnog preduzeća;

- pravo na učešće u raspodeli dobiti Javnog preduzeća;

- pravo da budu informisani o poslovanju Javnog preduzeća;

- pravo da učestvuju u raspodeli likvidacione ili stečajne mase, nakon prestanka Javnog preduzeća stečajem ili likvidacijom, a po izmirenju obaveza i

- druga prava u skladu sa zakonom.

Osnivač je dužan, u skladu sa zakonom da:

1) obezbedi preduzeću materijalne, tehničke i druge uslove za nesmetano vršenje delatnosti;

2) ostvaruje nadzor i kontrolu obavljanja delatnosti;

3) preduzima mere na unapređenju delatnosti.

Obezbeđenje opšteg interesa

Član 29

Radi obezbeđenja opšteg interesa u delatnosti za koju je Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" osnovano, Skupština grada Novog Pazara daje saglasnost na:

- Statut Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara";

- davanje garancija, avala, jemstva, zaloga i drugih sredstava obezbeđenja za poslove koji nisu iz okvira delatnosti od opšteg interesa;

- raspolaganje (pribavljanje i otuđenje) sredstvima u javnoj svojini koja su preneta u svojinu Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", veće vrednosti, koja je u neposrednoj funkciji obavljanja delatnosti od opšteg interesa

- ulaganja kapitala;

- statusne promene;

- akt o proceni vrednosti kapitala i iskazivanju tog kapitala u akcijama, kao i na program i odluku o svojinskoj transformaciji i

- druge odluke kojima se uređuje obavljanje delatnosti od opšteg interesa u skladu sa zakonom i ovim ugovorom.

Kontinuirano i kvalitetno pružanje usluga

Član 30

Preduzeće je dužno da organizuje svoj rad i poslovanje na način kojim se obezbeđuje:

1) trajno i nesmetano pružanje projektantskih usluga korisnicima pod uslovima i na način uređen zakonom, propisima i standardima donesenim na osnovu zakona;

2) propisani ili ugovoreni obim i kvalitet projektantskih usluga, koji podrazumeva tačnost u pogledu rokova, sigurnost korisnika u dobijanju usluga u skladu sa pozitivnim propisima;

3) razvoj i unapređenje kvaliteta i vrsta arhitektonsko urbanističkih, odnosno projektantskih usluga koje se odnose na oblast projektovanja i planiranja, kao i na unapređenje organizacije i efikasnosti rada u preduzeću.

Preduzeće je dužno da obavlja delatnost urbanističkog planiranja i projektovanja u skladu sa Zakonom, rukovodeći se odredbama ovog Osnivačkog akta, a u skladu sa Odlukom Skupštine grada Novog Pazara o načinu obavljanja ove delatnosti i odredbama Statuta preduzeća

Nesmetano funkcionisanje postrojenja i opreme

Član 31

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" je dužno da preduzima mere i aktivnosti za redovno održavanje i nesmetano funkcionisanje procesa rada u svim fazama u obavljanju delatnosti od opšteg interesa.

Poremećaj u poslovanju

Član 32

U slučaju poremećaja u poslovanju Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", Skupština grada Novog Pazara preduzeće mere kojima će obezbediti uslove za nesmetan rad i poslovanje preduzeća u obavljanju delatnosti od opšteg interesa, u skladu sa zakonom, a naročito:

- razrešenje Nadzornog odbora i direktora,

- ograničenje prava ogranka Javnog preduzeća da istupa u pravnom prometu sa trećim licima,

- ograničenje u pogledu prava raspolaganja pojedinim sredstvima u javnoj svojini,

- druge mere određene zakonom kojim se uređuju uslovi i način obavljanja delatnosti od opšteg interesa i ovom Odlukom.

Član 33

U slučaju poremećaja u poslovanju Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", Gradsko veće grada Novog Pazara preduzeće mere kojima će obezbediti uslove za nesmetan rad i poslovanje preduzeća u obavljanju delatnosti od opšteg interesa, u skladu sa zakonom, a naročito:

- promenu unutrašnje organizacije Javnog preduzeća.

VII POSLOVANJE, UTVRĐIVANJE I RASPOREĐIVANJE DOBITI

Poslovanje pod tržišnim uslovima

Član 34

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" posluje po tržišnim uslovima, u skladu sa zakonom.

Pružanje usluga korisnicima sa teritorije drugih opština

Član 35

U obavljanju pretežne delatnosti, Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" može svoje usluge pružati i drugim korisnicima, odnosno fizičkim i pravnim licima kako na teritoriji grada Novog Pazara, tako i na teritorijama drugih opština i gradova, a pod uslovom da se ni na koji način ne ugrožava stalno, kontinuirano i kvalitetno obavljanje poslova i zadataka koji su preduzeću povereni od strane Osnivača - grada Novog Pazara.

Pružanje usluga iz stava 1. ovog člana Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" obavlja u skladu sa posebno zaključenim ugovorima.

Raspodela dobiti, način pokrića gubitka

Član 36

Dobit Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", utvrđena u skladu sa zakonom, može se raspodeliti za povećanje osnovnog kapitala, rezerve ili za druge namene, u skladu sa zakonom i posebnom odlukom Skupštine grada Novog Pazara.

Poslovni rezultat Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" utvrđuje se u vremenskim periodima, na način i po postupku utvrđenim zakonom.

Odluku o raspoređivanju dobiti donosi Nadzorni odbor, uz saglasnost Skupštine grada Novog Pazara.

Odluku o načinu pokrića gubitka, odnosno snošenju rizika donosi Nadzorni odbor javnog preduzeća preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" uz saglasnost osnivača.

VIII ORGANI JAVNOG PREDUZEĆA

Organi javnog preduzeća

Član 37

Upravljanje u Javnom preduzeću "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" je organizovano kao jednodomno.

Organi preduzeća su:

1) Nadzorni odbor

2) direktor

1) Nadzorni odbor

Sastav Nadzornog odbora

Član 38

Nadzorni odbor ima predsednika i dva člana koje imenuje Skupština grada Novog Pazara, na period od četiri godine, pod uslovima, na način i po postupku utvrđenim zakonom.

Jedan član Nadzornog odbora imenuje se iz reda zaposlenih, na način i po postupku koji je utvrđen Statutom Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara".

Uslovi za članove Nadzornog odbora

Član 39

Za predsednika i članove Nadzornog odbora imenuje se lice koje ispunjava sledeće uslove:

- da je punoletno i poslovno sposobno;

- da ima stečeno visoko obrazovanje trećeg ili drugog stepena, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine;

- da je stručnjak u jednoj ili više oblasti iz koje je delatnost od opšteg interesa za čije obavljanje je osnivano javno preduzeće;

- najmanje tri godine iskustva na rukovodećem položaju;

- da poseduje stručnost iz oblasti finansija, prava ili korporativnih upravljanja;

- da nije osuđivano na uslovnu ili bezuslovnu kaznu za kriminalna dela protiv privrede, pravnog saobraćaja ili službene dužnosti, kao i da mu nije izrečena mera bezbednosti zabrane obavljanja pretežne delatnosti javnog preduzeća.

Mandat članova Nadzornog odbora

Član 40

Mandat predsedniku i članovima Nadzornog odbora prestaje istekom perioda na koji su imenovani, ostavkom ili razrešenjem.

Predsednik i članovi Nadzornog odbora razrešavaju se pre isteka perioda na koji su imenovani, ukoliko:

- nadzorni odbor ne dostavi osnivaču na saglasnost godišnji program poslovanja,

- osnivač ne prihvati finansijski izveštaj javnog preduzeća,

- propuste da preduzmu neophodne mere pred nadležnim organima u slučaju postojanja sumnje da odgovorno lice javnog preduzeća deluje na štetu javnog preduzeća kršenjem direktorskih dužnosti, nesavesnim ponašanjem i na drugi način.

Predsednik i članovi Nadzornog odbora mogu se razrešiti pre isteka perioda na koji su imenovani, ukoliko preduzeće ne ispuni godišnji program poslovanja ili ne ostvari ključne pokazatelje učinka.

Predsednik i članovi Nadzornog odbora kojima je prestao mandat, dužni su da vrše svoje dužnosti do imenovanja novog Nadzornog odbora, odnosno imenovanje novog predsednika ili člana Nadzornog odbora.

Nadležnost Nadzornog odbora

Član 41

Nadzorni odbor:

1) utvrđuje poslovnu strategiju i poslovne ciljeve preduzeća i stara se o njihovoj realizaciji;

2) usvaja izveštaj o stepenu realizacije programa poslovanja;

3) donosi godišnji program poslovanja, uz saglasnost osnivača;

4) nadzire rad direktora:

5) vrši unutrašnji nadzor nad poslovanjem preduzeća;

6) uspostavlja, odobrava i prati računovodstvo, unutrašnju kontrolu, finansijske izveštaje i politiku upravljanja rizicima;

7) utvrđuje finansijske izveštaje preduzeća i dostavlja ih osnivaču radi davanja saglasnosti;

8) donosi statut uz saglasnost osnivača,

9) odlučuje o statusnim promenama i osnivanju drugih pravnih subjekata, uz saglasnost osnivača;

10) donosi odluku o raspodeli dobiti, odnosno načinu pokrića gubitka uz saglasnost osnivača;

11) daje saglasnost direktoru za preduzimanje poslova ili radnji u skladu sa zakonom, statutom i odlukom osnivača;

12) zaključuje ugovore o radu na određeno vreme sa direktorom preduzeća.

13) vrši druge poslove u skladu sa ovim zakonom, statutom i propisima kojima se utvrđuje pravni položaj privrednih društava.

Nadzorni odbor ne može preneti pravo odlučivanja o pitanjima iz svoje nadležnosti na direktora ili drugo lice u preduzeću.

Naknada za rad

Član 42

Predsednik i članovi Nadzornog odbora imaju pravo na odgovarajuću naknadu za rad u Nadzornom odboru.

Visinu naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje osnivač na osnovu izveštaja o stepenu realizacije programa poslovanja Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara".

2) Direktor

Član 43

Direktora preduzeća imenuje Skupština grada Novog Pazara na period od četiri godine, a na osnovu sprovedenog javnog konkursa.

Na uslove za imenovanje direktora preduzeća, shodno se primenjuju odredbe Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", broj 24/05, 61/05 i 64/09).

Direktor Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" zasniva radni odnos na određeno vreme.

Nadležnosti direktora

Član 44

Direktor Javnog preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara":

1) predstavlja i zastupa preduzeća;

2) organizuje i rukovodi procesom rada;

3) vodi poslovanje preduzeća;

4) odgovara za zakonitost rada preduzeća;

5) predlaže godišnji program poslovanja i preduzima mere za njegovo sprovođenje;

6) predlaže finansijske izveštaje;

7) izvršava odluke nadzornog odbora;

8) donosi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, uz saglasnost nadležnog organa osnivača,

9) vrši druge poslove utvrđene zakonom i statutom preduzeća.

Zarada direktora

Član 45

Direktor ima pravo na zaradu, a može imati pravo na stimulaciju u slučaju kad preduzeće posluje sa pozitivnim poslovnim rezultatima.

Odluku o isplati stimulacije donosi Skupština grada Novog Pazara.

Mandat direktora

Član 46

Mandat direktora prestaje istekom perioda na koji je imenovan, ostavkom ili razrešenjem.

Razrešenje direktora

Član 47

Predlog za razrešenje može podneti Nadzorni odbor preduzeća.

Predlog za razrešenje mora biti obrazložen sa precizno navedenim razlozima zbog kojih se predlaže razrešenje.

Član 48

Skupština grada Novog Pazara može razrešiti direktora pod uslovima predviđenim zakonom.

Suspenzija direktora

Član 49

Ukoliko protiv direktora stupi na snagu optužnica za krivična dela protiv privrede, pravnog saobraćaja ili službene dužnosti, Skupština grada Novog Pazara donosi rešenje o suspenziji.

Suspenzija traje dok se postupak pravosnažno ne okonča.

Vršilac dužnosti direktora

Član 50

Skupština grada Novog Pazara imenuje vršioca dužnosti direktora u sledećim slučajevima:

1) ukoliko direktoru prestane mandat zbog isteka perioda na koji je imenovan, zbog podnošenja ostavke ili u slučaju razrešenja pre isteka mandata;

2) ukoliko bude doneto rešenje o suspenziji direktora;

3) u slučaju smrti ili gubitka poslovne sposobnosti direktora.

Vršilac dužnosti može biti imenovan na period koji nije duži od šest meseci.

U naročito opravdanim slučajevima Skupština grada Novog Pazara može doneti odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora na još jedan period od šest meseci.

IX POREMEĆAJI U RADU USLED VIŠE SILE

Poremećaji u poslovanju

Član 51

U slučaju poremećaja u poslovanju Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", Skupština grada Novog Pazara, može preduzeti mere propisane zakonom, radi obezbeđenja uslova za nesmetano funkcionisanje Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" i obavljanje delatnosti od opšteg interesa, a naročito:

- promenu unutrašnje organizacije Javnog preduzeća;

- razrešenje Nadzornog odbora i direktora i imenovanje privremenog organa Javnog preduzeća;

- ograničenje prava pojedinih delova Javnog preduzeća da istupaju u pravnom prometu sa trećim licima;

- ograničenje u pogledu prava raspolaganja pojedinim sredstvima u javnoj svojini.

Ostvarivanje prava na štrajk

Član 52

Štrajk je prekid rada koji zaposleni organizuju radi zaštite svojih profesionalnih i ekonomskih interesa po osnovu rada.

U Javnom preduzeću "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" pravo na štrajk zaposleni ostvaruju u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom i posebnim aktom osnivača.

U slučaju štrajka radnika Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara", mora se obezbediti minimum procesa rada u obavljanju delatnosti od opšteg interesa.

Minimum procesa rada posebnom odlukom utvrđuje Skupština grada Novog Pazara, u skladu sa zakonom.

Unutrašnja organizacija

Član 53

Statutom, opštim aktima i drugim aktima Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" bliže se uređuju unutrašnja organizacija Javnog preduzeća, delokrug organa i druga pitanja od značaja za rad i poslovanje Javnog preduzeća, u skladu sa zakonom i ovim ugovorom.

Radni odnosi

Član 54

Prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz radnog odnosa uređuju se Pojedinačnim kolektivnim ugovorom Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" u skladu sa zakonom i aktima osnivača.

Pojedinačni kolektivni ugovor Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" mora biti saglasan sa zakonom, opštim i posebnim kolektivnim ugovorom.

Bezbednost i zdravlje zaposlenih na radu

Član 55

Prava, obaveze i odgovornosti u vezi sa bezbednošću i zdravljem na radu ostvaruju se u skladu sa zakonom i propisima donetim na osnovu zakona, a bliže se uređuju kolektivnim ugovorom, opštim aktima Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara"' ili ugovorom o radu.

Zaštita životne sredine

Član 56

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" je dužno da u obavljanju svoje delatnosti obezbeđuje potrebne uslove za zaštitu i unapređenje životne sredine i da sprečava uzroke i otklanja štetne posledice koje ugrožavaju prirodne i radom stvorene vrednosti čovekove sredine.

Statutom Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" detaljnije se utvrđuju aktivnosti preduzeća radi zaštite životne sredine, saglasno zakonu i propisima osnivača koji regulišu oblast zaštite životne sredine.

Javnost rada preduzeća

Član 57

Rad Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara"je javan.

Za javnost rada Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" odgovoran je direktor.

Dostupnost informacija

Član 58

Dostupnost informacija od javnog značaja Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" vrši u skladu sa odredbama zakona koji reguliše oblast slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja.

Poslovna tajna

Član 59

Poslovnom tajnom smatraju se isprave i podaci utvrđeni odlukom direktora ili Nadzornog odbora Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" čije bi saopštavanje neovlašćenom licu bilo protivno poslovanju Javnog preduzeća i štetilo bi njegovom poslovnom ugledu i interesima.

X STATUT I DRUGI OPŠTI AKTI

Opšti akti

Član 60

Opšti akti Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" su Statut i drugi opšti akti utvrđeni zakonom.

Statut je osnovni opšti akt Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara".

Drugi opšti akti Javnog preduzeća moraju biti u saglasnosti sa Statutom Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara".

Pojedinačni akti koje donose organi i ovlašćeni pojedinci u Javnom preduzeću, moraju biti u skladu sa opštim aktima Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara".

XI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 61

Javno preduzeće "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" je dužno da Statut usaglasi sa ovom Odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Ostali opšti akti nadležni organi Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara" su dužni da usklade u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Statuta Javnog preduzeća "Zavod za urbanizam grada Novog Pazara".

Član 62

Ova Odluka stupa na snagu osmog da od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".