ODLUKA

O USLOVIMA ZA DODELU MATERIJALNE POMOĆI OPTUŽENIMA I OSUĐENIMA PRED MEĐUNARODNIM TRIBUNALOM ZA KRIVIČNO GONJENJE LICA ODGOVORNIH ZA TEŠKA KRŠENJA MEĐUNARODNOG HUMANITARNOG PRAVA POČINJENA NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE OD 1991. GODINE I ČLANOVIMA NJIHOVIH PORODICA

("Sl. glasnik RS", br. 27/2013)

1. Optuženi pred Međunarodnim tribunalom za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine (u daljem tekstu: MKTJ) i članovi njihovih užih porodica sa kojima žive ili su živeli u zajedničkom domaćinstvu imaju pravo na materijalnu pomoć:

1) ako su optuženi državljani Republike Srbije;

2) dok se optuženi nalaze u Pritvorskoj jedinici MKTJ u Hagu;

3) dok o krivici optuženih nije pravosnažno odlučeno pred MKTJ.

2. Materijalna pomoć se sastoji od naknade na ime ličnih troškova optuženih tokom njihovog boravka u Pritvorskoj jedinici MKTJ, naknade putnih troškova članovima uže porodice za posetu pritvorenika u Hagu i u drugim vidovima pomoći.

3. Naknada na ime ličnih troškova optuženih tokom njihovog boravka u Pritvorskoj jedinici MKTJ iznosi 200 evra mesečno.

4. Naknada putnih troškova članovima uže porodice za posetu pritvorenika u Hagu sastoji se u nabavci ili isplati cene tri povratne avionske karte ekonomske klase na relaciji Beograd - Amsterdam - Beograd i isplati iznosa od 250 evra po osobi na ime ostalih troškova, svaka dva meseca, čija se refundacija vrši po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan obračuna.

5. Državljani Republike Srbije osuđeni pred MKTJ, bilo da se nalaze u Pritvorskoj jedinici MKTJ, ili su prebačeni na izdržavanje kazne u treće države, i članovi njihovih užih porodica imaju pravo na materijalnu pomoć tokom izdržavanja kazne, koja se ogleda u naknadi putnih troškova članovima užih porodica cene četiri povratne avionske karte ekonomske klase na relaciji od Beograda do najbliže destinacije mestu na kome osuđeni izdržavaju kaznu i isplati iznosa od 250 evra po osobi na ime ostalih troškova, u toku kalendarske godine, čija se refundacija vrši po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan obračuna.

6. Rešenje o ostvarivanju prava na materijalnu pomoć donosi predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa MKTJ i bez posebnog zahteva stranke.

7. Na rešenje doneto na osnovu tačke 6. ove odluke stranka može uložiti žalbu u roku od osam dana od dana prijema rešenja. O žalbi odlučuje Nacionalni savet za saradnju sa MKTJ.

8. U izuzetnim slučajevima, Nacionalni savet može odlučiti da se iz humanitarnih razloga dodele odgovarajuća sredstva optuženima ili članovima njihove uže porodice i van prethodno utvrđenih kriterijuma.

9. Troškovi puta optuženih koji se po odluci MKTJ nalaze na teritoriji Republike Srbije na statusne konferencije i suđenje u Hag, takođe padaju na teret Republike Srbije.

10. Na postupke po zahtevima za dodelu materijalne pomoći koji su započeti, a nisu okončani pre stupanja na snagu ove odluke, primenjivaće se odredbe ove odluke, ako su povoljnije za podnosioce zahteva.

11. Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima za dodelu materijalne pomoći određenim kategorijama optuženih pred Međunarodnim tribunalom za krivično gonjenje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine i članovima njihovih porodica ("Službeni list SCG", br. 23/03, 33/03 i 21/05).

12. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".