PRAVILNIK
O STRUČNOM OSPOSOBLJAVANJU VOZAČA MOTORNIH VOZILA KOJIMA SE PREVOZE OPASNE MATERIJE I DRUGIH LICA KOJA UČESTVUJU U PREVOZU TIH MATERIJA

("Sl. list SFRJ", br. 17/91, "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja i "Sl. glasnik RS", br. 27/2013 - dr. pravilnik)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se program stručnog osposobljavanja vozača motornih vozila kojima se prevoze opasne materije i drugih lica koja učestvuju u pripremi za prevoz i u utovaru, pretovaru i istovaru opasnih materija (u daljem tekstu: lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija), način polaganja ispita i evidencija o polaganju ispita.

Čl. 2-14*

(Prestali da važe)

Član 15

Na zahtev lica koje je stručno osposobljeno za rukovanje i prevoz opasnih materija, nadležni organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini izdaje uverenje (certifikat).

Član 16

Uverenje (certifikat) izdaje se na posebnom obrascu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uverenje (certifikat) izdaje se sa rokom važenja od pet godina.

Član 17

Uverenje (certifikat) o položenom stručnom ispitu mora da bude napisano na jednom od jezika naroda Jugoslavije i na engleskom, francuskom, ruskom ili nemačkom jeziku.

Član 18

Važenje uverenja (certifikata) produžava se na osnovu potvrde da je imalac uverenja (certifikata) položio naknadni stručni ispit pred komisijom iz člana 5. ovog pravilnika.

Član 19

Nadležni organ u republici, odnosno autonomnoj pokrajini može lice koje je podnelo zahtev za produženje važenja uverenja (certifikata) osloboditi obaveze polaganja naknadnog stručnog ispita ako to lice dokaže da je od momenta izdavanja uverenja (certifikata), odnosno poslednjeg produženja važenja neprekidno radilo više od polovine punog radnog vremena na poslovima prevoza opasnih materija.

Potvrdu o ispunjavanju uslova iz stava 1. ovog člana izdaje preduzeće ili drugo pravno lice u kome je lice koje je podnelo zahtev za produženje važenja uverenja (certifikata) bilo u radnom odnosu za poslednjih pet godina.

Član 20*

(Prestao da važi)

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".

Napomene

Program za stručno osposobljavanje lica koja učestvuju u prevozu opasnih materija i Uverenje (Certifikat) o položenom stručnom ispitu, koji su sastavni deo ovog pravilnika, objavljeni su u "Sl. listu SFRJ", br. 77/91, str. 273-276.

* Odredbe čl. 2 do 14. i člana 20. Pravilnika o stručnom osposobljavanju vozača motornih vozila kojima se prevoze opasne materije i drugih lica koja učestvuju u prevozu tih materija ("Sl. list SFRJ", br. 17/91 i "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja), prestaju da važe 30. marta 2013. godine, danom stupanja na snagu Pravilnika o programu i načinu polaganja ispita za stručnu osposobljenost za obavljanje poslova vozača vozila za transport opasnog tereta, sastavu komisije i iznosu troškova polaganja ispita ("Sl. glasnik RS", br. 27/2013).