ODLUKA
O JAVNOJ RASVETI

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovom odlukom regulišu se uslovi za vršenje poslova javne rasvete na teritoriji Grada Sremska Mitrovica.

Javna rasveta

Član 2

Pod javnom rasvetom u smislu ove odluke podrazumeva se sistem objekata, instalacija i uređaja za osvetljavanje javnih površina.

Kao javne površine u smislu ove odluke podrazumevaju se: ulice, trgovi, mostovi, pešačke površine pored stambenih i drugih objekata, parkovi, parkinzi i zelene površine u stambenim naseljima, dekorativna (fasadna) rasveta verskih objekata i institucija, objekti za rekreaciju koji se nalaze u javnoj svojini, groblja, uređena rečna obala i druge površine na kojima je predviđena izgradnja javne rasvete.

Poslovi javne rasvete

Član 3

Pod poslovima javne rasvete u smislu odredaba ove odluke podrazumevaju se: izgradnja i rekonstrukcija objekata i instalacija, njihovo redovno održavanje i redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu.

II NAČIN VRŠENJA POSLOVA JAVNE RASVETE

Poveravanje poslova

Član 4

Poslovi izgradnje i rekonstrukcije objekata i instalacija javne rasvete i redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu, kao i poslovi redovnog održavanja javne rasvete na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, poveravaju se Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica" (u daljem tekstu: Direkcija).

Programi

Član 5

Poslovi izgradnje i rekonstrukcije objekata i instalacija javne rasvete, poslovi redovnog održavanja javne rasvete, kao i redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, vrše se u skladu sa Programom koji je sastavni deo godišnjeg Programa rada Direkcije.

Ukoliko Mesne zajednice učestvuju u finansiranju poslova izgradnje i rekonstrukcije objekata i instalacija javne rasvete ili poslova redovnog održavanja javne rasvete sredstva za navedene poslove planiraju se godišnjim Programom Mesne zajednice.

Redovno održavanje

Član 6

Pod redovnim održavanjem javne rasvete podrazumeva se održavanje objekata, instalacija i uređaja za javnu rasvetu u ispravnom stanju za njeno funkcionisanje.

Isključivo pravo izvođenja radova na redovnom održavanju javne rasvete ima JKP "Komunalije".

Redovno održavanje javne rasvete reguliše se Ugovorom između JKP "Komunalije" i Direkcije, na koju saglasnost daje Gradsko veće.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana bliže se uređuje način održavanja, način kontrole, rokovi plaćanja, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje javne rasvete.

Ugovor se zaključuje po zakonom propisanom postupku.

Redovno snabdevanje

Član 7

Pod redovnim snabdevanjem električnom energijom za javnu rasvetu, podrazumeva se redovna isporuka električne energije.

Redovno snabdevanje električnom energijom za javnu rasvetu reguliše se ugovorom između nadležne Elektrodistribucije i Direkcije, na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana bliže se uređuje način snabdevanja, rokovi plaćanja, kao i druga pitanja od značaja za funkcionisanje javne rasvete.

Ugovor se zaključuje po zakonom propisanom postupku.

Zabranjene radnje

Član 8

Zabranjeno je neovlašćeno:

- uklanjanje, rušenje, prljanje i oštećivanje na drugi način objekata i instalacija javne rasvete;

- priključivanje na objekte i instalacije javne rasvete;

- postavljanje reklamnih panoa, pričvršćivanje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javne rasvete.

III NADZOR

Član 9

Nadzor nad primenom ove odluke vrši Gradska uprava za urbanizam, komunalne i inspekcijske poslove Grada Sremska Mitrovica.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove odluke vrši komunalni inspektor.

Na rešenja komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

Žalba izjavljena na rešenje komunalnog inspektora ne zadržava njegovo izvršenje.

Član 10

Održavanje komunalnog reda u oblasti poslova javne rasvete u skladu sa ovom odlukom vrši komunalna policija.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 11

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Direkcija, odnosno Mesna zajednica, ako ne održava objekte i instalacije javne rasvete u ispravnom stanju u skladu sa programom iz člana 5. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500,00 dinara do 50.000,00 dinara i odgovorno lice u Direkciji, odnosno Mesnoj zajednici.

Član 12

Novčanom kaznom od 50.000,00 dinara do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) uklanja, ruši, prlja i oštećuje na drugi način objekte i instalacije javne rasvete (član 8. alineja 1.);

2) se neovlašćeno priključuje na objekte i instalacije javne rasvete (član 8. alineja 2.);

3) postavlja reklamne panoe, vrši pričvršćivanje objekata i stvari i lepljenje plakata na objekte i instalacije javne rasvete (član 8. alineja 3.).

Novčanom kaznom od 2.500,00 dinara do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara do 100.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara do 50.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnoj rasveti ("Službeni list Grada Sremska Mitrovica", broj 2/2010 i 4/2010).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".