REŠENJE
O ODREĐIVANJU PLAVE ZONE

("Sl. list grada Niša", br. 12/2013)

Član 1

Ovim rešenjem određuje se saobraćajna zona od posebnog značaja za saobraćaj u gradu - "Plava zona", u kojoj se utvrđuje poseban režim saobraćaja teretnih motornih vozila.

Član 2

"Plava zona" ograničena je sledećim ulicama: Đuke Dinić, Bulevar 12. Februar, Knjeginje Ljubice, Generala Milojka Lešjanina, Vardarska, Jovana Ristića, Trg Mije Stanimirovića, Vojvode Gojka, Hajduk Veljka, Tome Roksandića, Ratka Vukićevića, Vojvode Mišića, Bulevar Nemanjića, 7. Jula, Trg Vojvode Bojovića, tvrđavski most i Univerzitetski trg.

Pešački sektor unutar Plave zone čine ulice Obrenovićeva i Kopitareva, Trg Kralja Milana i prostor Niške tvrđave.

U Plavoj zoni dozvoljeno je zaustavljanje i kretanje svih kategorija teretnih motornih vozila u skladu sa ovim rešenjem, izuzev u pešačkom sektoru Plave zone iz stava 2. ovog člana. U pešačkom sektoru, Uprava nadležna za poslove saobraćaja, po posebnom zahtevu, može dozvoliti kretanje sledećih kategorija teretnih vozila brzinom kretanja pešaka, tako da ne ugrožavaju pešake:

- teretnih motornih vozila najveće dozvoljene ukupne mase do 3.5 t

- teretnih motornih vozila svih kategorija za izvršavanje neodložnih hitnih intervencija

- teretnih motornih vozila kojima se obavljaju redovni poslovi iz okvira poverenih komunalnih delatnosti.

Član 3

U "Plavoj zoni", ne uključujući pešački sektor, dozvoljeno je kretanje i zaustavljanje:

- teretnih motornih vozila najveće dozvoljene ukupne mase do 3.5 t u vremenu od 00,00 do 24,00 sata,

- teretnih motornih vozila najveće dozvoljene ukupne mase preko 3.5 t u vremenu od 00,00 do 08,00 i od 20,00 do 24,00 sata,

- teretnih motornih vozila svih kategorija koja se koriste za hitne intervencije, redovne poslove iz okvira poverenih komunalnih delatnosti, radnim mašinama i specijalnim teretnim vozilima u vremenu od 00,00 do 24,00 sata.

U pešačkom sektoru Plave zone dozvoljeno je kretanje i zaustavljanje:

- teretnih motornih vozila najveće dozvoljene ukupne mase do 3.5 t u vremenu od 00,00 do 08,00 sati,

- teretnih motornih vozila svih kategorija za obavljanje redovnih poslova iz okvira poverenih komunalnih delatnosti i neodložnih komunalnih intervencija, za hitne intervencije, radnim mašinama i specijalnim teretnim vozilima u vremenu od 00,00 do 24,00 sata.

Član 4

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Grada Niša izdaje odobrenje za kretanje i zaustavljanje teretnih motornih vozila u "Plavoj zoni" i pešačkom sektoru Plave zone, uz naplaćenu taksu u skladu sa Odlukom o gradskim administrativnim taksama.

Prilikom izdavanja odobrenja iz stava 1. ovog člana, primenjuju se odredbe Zakona o opštem upravnom postupku.

Sva vozila koja se kreću i zaustavljaju u Plavoj zoni ili/i pešačkom sektoru Plave zone moraju imati nalepnicu, koju izdaje Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Grada Niša.

Nalepnica iz stava 3. ovog člana, ističe se u gornjem desnom uglu prednjeg vetrobranskog stakla s unutrašnje strane vozila i sadrži:

1) informaciju o tekućoj kalendarskoj godini za koju važi nalepnica, i

2) oznaku sektora "Plave zone" u kojem je dozvoljeno kretanje i zaustavljanje.

Uz dnevnu dozvolu za kretanje teretnih motornih vozila u Plavoj zoni, nalepnica iz stava 3. ovog člana se ne izdaje.

Član 5

Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

Član 6

Danom početka primene ovog rešenja prestaje da važi Rešenje o određivanju Plave zone broj 3490/2009-09 od 29.12.2009. godine ("Službeni list Grada Niša", broj 94/2009).