DEKLARACIJA
O PROGLAŠAVANJU TERITORIJE GRADA ZRENJANINA ZA TERITORIJU BEZ PROIZVODNJE, GAJENJA I PROMETA GENETSKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA /GMO/ I PROIZVODA OD GMO

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 9/2013)

1. Proglašava se teritorija grada Zrenjanina za teritoriju bez proizvodnje, odnosno gajenja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) i proizvoda od genetski modifikovanih organizama.

2. Obavezuju se izvršni organi grada i gradska uprava da u skladu sa svojim ovlašćenjima doprinesu sprovođenju ove Deklaracije, posebno u delu staranja o zaštiti životne sredine; zaštiti, unapređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta; razvoju i unapređenju turizma, ugostiteljstva i trgovine; zdravstvenoj zaštiti i planiranju razvoja.

3. Obavezuju se organi grada Zrenjanina da doprinose primeni postojećih propisa, planova i programa iz ove oblasti kao i njihovom preciziranju i usaglašavanju sa stavovima Deklaracije, da stvaraju uslove za unapređenje rada lokalnih organa, organizacija i institucija neophodnih za primenu propisa iz ove oblasti.

4. Skupština grada se pridružuje i podržava predstavnička tela opština, regija i gradova u Evropskoj uniji i svetu koje su proglasile svoje teritorije za teritorije bez GMO (GMO free zone) u cilju razvijanja saradnje sa njima na ovom polju delovanja i odgovornosti.

5. Obavezuju se organi grada i svi relevantni subjekti na doslednu primenu Zakona o genetički modifikovanim organizmima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009) i odgovarajućih podzakonskih akata u cilju onemogućavanja gajenja i prometa GMO.

6. Dekleraciju objaviti u "Službenom listu grada Zrenjanina".