PROGRAM

KORIŠĆENJA SREDSTAVA STAMBENOG FONDA U 2013. GODINI

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 14/2013)

I

Sredstva stambenog fonda Grada Novog Sada čine:

- Novčana sredstva ostvarena od otkupa državnih stanova čiji je zemljišno knjižni korisnik bila Opština odnosno Grad Novi Sad,

- Stanovi, kojima raspolaže Grad Novi Sad a koji se koriste za realizaciju propisanih zakonskih obaveza Grada.

II

Novčana sredstva od otkupa stanova čiji je zemljišno knjižni korisnik bio Grad Novi Sad, ostvarena u prethodnom periodu i novčana sredstva koja će se ostvariti po istom osnovu u 2013. godini, planiraju se u ukupnom iznosu od 143.270.415,00 dinara i nalaze se u razdelu 06.01 - Gradska uprava za urbanizam i stambene poslove, na funkciji 610 - Stambeni razvoj.

U iznosu iz stava 1. ove tačke obuhvaćena su i sredstva u iznosu od 45.000.000,00 dinara, koja je Komisija za stambene poslove Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Komisija) prethodnih godina odobrila Komisiji za vrednovanje značaja radnog mesta, rezultata rada i kvaliteta obavljenog posla radi rešavanja stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada Novog Sada, gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama radi davanja zajma zaposlenim, za kupovinu i adaptaciju stambenog prostora.

Komisija planira u 2013. godini da od sredstava iz stava 2. ove tačke, iznos od 31.500.000,00 dinara zajedno sa Stambenom agencijom Grada Novog Sada uloži za izgradnju stanova radi rešavanja stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada Novog Sada, gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama u skladu sa članom 16. Odluke o raspolaganju sredstvima stambenog fonda Grada i rešavanju stambenih potreba ("Službeni list Grada Novog Sada" br. 13/2000, 8/01 i 11/10) i Zaključkom Komisije za vrednovanje značaja radnog mesta, rezultata rada i kvaliteta obavljenog posla, radi rešavanja stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada, gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama od 26.03.2012. godine.

Preostala sredstva iz stava 2. ove tačke koristiće se za davanje zajma za rešavanje stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada Novog Sada, gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama u skladu sa članom 18. Odluke o raspolaganju sredstvima stambenog fonda Grada i rešavanju stambenih potreba.

Planirana sredstva iz stava 1. ove tačke, koristiće se u skladu sa Finansijskim planom prihoda i primanja i rashoda i izdataka Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove za 2013. godinu, po planiranim pozicijama budžeta i Finansijskog plana:

1. Stalni troškovi u iznosu od 10.000.000,00 dinara, koji obuhvataju: troškove energetskih usluga u iznosu od 3.000.000,00 dinara i troškove komunalnih usluga u iznosu od 7.000.000,00 dinara.

Sredstva planirana za energetske usluge, namenjena su za troškove priključenja na elektrodistributivni sistem i utroška električne energije za stanove iz stambenog fonda Grada a sredstva koja su planirana za komunalne usluge namenjena su za troškove komunalnih izdataka za stanove stambenog fonda Grada.

2. Usluge po ugovoru u iznosu od 9.800.000,00 dinara, odnose se na stručne usluge koje će se plaćati za bodovanje stanova i izračunavanje zakupnine; za troškova izrade nacrta posebnih delova zgrade; za troškove izrade projekata za adaptaciju stanova iz stambenog fonda Grada.

3. Tekuće popravke i održavanje u iznosu od 14.150.000,00 dinara, namenjena su za izmirenje troškova vezanih za korišćenje i adaptaciju stanova na kojima je Grad Novi Sad nosilac prava korišćenja, po posebnim odlukama Komisije.

4. Novčane kazne i penali po rešenju sudova u iznosu od 10.000.000,00 dinara, namenjena su za izmirenje obaveza koje će nastati po osnovu raskinutih i poništenih ugovora o otkupu stanova iz društvene odnosno državne svojine kao i naknade štete i parničnih troškova po pravosnažnim presudama nadležnih sudova nastalih u postupcima iz stambene oblasti.

5. Zgrade i građevinski objekti u iznosu od 99.320.415,00 dinara sadrže sredstva namenjena za kupovinu zgrada i objekata u iznosu od 51.510.415,00 dinara i za izgradnju zgrada i objekata u iznosu od 47.810.000,00 dinara.

Planirana sredstava za kupovinu zgrada i objekata, namenjena su za kupovinu stanova za izvršenje obaveza Grada, za preseljenje nosioca stanarskog prava iz stana u svojini građana, za koje je takva obaveza utvrđena pravosnažnom odlukom donetom u upravnom, odnosno sudskom postupku.

Privremeno raspoloživa sredstva mogu se plasirati u poslovne banke u skladu sa zakonom a radi oročavanja vrednosti sredstava.

III

U 2013. godini, Komisija će odlučivati o korišćenju stanova, za koje postoje izvršna rešenja, doneta u upravnom postupku pred stambenim organom po osnovu bespravnog korišćenja stana, odnosno za koje postoje pravosnažne odluke donete u sudskom postupku.

Stanovi iz stava 1. ove tačke, koristiće se za ispunjenje zakonskih obaveza Grada, i to prevashodno za preseljenje nosilaca stanarskog prava na stanovima u svojini građana koji imaju pravosnažno rešenje u skladu sa odredbama člana 42. Zakona o stanovanju.

Ukoliko stan iz stava 2. ove tačke, ne odgovara nosiocu stanarskog prava, shodno članu 41. stav 4. Zakona o stanovanju, Komisija će iste davati na korišćenje putem zakupa na neodređeno, odnosno određeno vreme, a radi rešavanja stambenih potreba lica iz člana 3. stav 2. Odluke o raspolaganju sredstvima stambenog fonda Grada i rešavanju stambenih potreba.

Radi rešavanja stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada Komisija će, u zavisnosti od mogućnosti, prenositi pravo davanja na stanovima na kojima Grad ima pravo korišćenja na Komisiju za vrednovanje značaja radnog mesta, rezultata rada i kvaliteta obavljenog posla, radi rešavanja stambenih potreba zaposlenih lica u organima Grada Novog Sada, gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama.

IV

Novčana sredstva stambenog fonda Grada evidentiraće se na način propisan odredbama Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik Republike Srbije" br. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11 i 93/12).

V

Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".