ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

("Sl. list grada Subotice", br. 9/2013)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se pravo na naknadu troškova za parove koji su, do trenutka podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju koja se isplaćuje iz sredstava budžeta Grada, bez uspeha imali dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju) i uređuju se uslovi i način ostvarivanja tog prava.

Član 2

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju mogu da ostvare parovi za usluge koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama u kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira program vantelesne oplodnje: Klinika za ginekologiju i akušerstvo (Ginekološko akušerska klinika) Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Beogradu, Ginekološko akušerska klinika "Narodni front" u Beogradu, Klinika za ginekologiju i akušerstvo (Ginekološko akušerska klinika) Kliničkog centra Niš u Nišu, Služba za ginekologiju i akušerstvo Zdravstvenog centra Valjevo u Valjevu, Specijalna bolnica za ginekologiju "JEVREMOVA" u Beogradu, Specijalna ginekološka bolnica "GENESIS" u Novom Sadu, Specijalna bolnica za lečenje steriliteta "SPEBO MEDICAL" u Leskovcu, Specijalna bolnica za lečenje steriliteta "INTERMEDICUS BIS" iz Novog Beograda, Specijalna bolnica za ginekologiju "PERINATAL" u Novom Sadu, Specijalna ginekološko akušerska bolnica "MIRABILIS JEVREMOVA" u Nišu, Specijalna ginekološka bolnica "IVANOVIĆ" u Beogradu i Specijalna ginekološka bolnica "BEOGRAD" u Beogradu.

Član 3

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju mogu da ostvare parovi koji su, do trenutka podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju koja se isplaćuje iz sredstava budžeta Grada, bez uspeha imali dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 4

Pravo na naknadu troškova vantelesne oplodnje par može da ostvari uz kumulativnu ispunjenost sledećih uslova:

1. da žena, u momentu podnošenja zahteva, nije navršila 41 godinu života;

2. da imaju državljanstvo Republike Srbije;

3. da imaju prebivalište na teritoriji grada Subotice najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva;

4. da ispunjavaju zdravstvene kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju (u daljem tekstu: Komisija za vantelesnu oplodnju);

5. da je, po odluci Komisije za vantelesnu oplodnju, par bio uključen u postupak vantelesne oplodnje u prethodna dva pokušaja.

Član 5

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju koja se isplaćuje iz sredstava budžeta Grada može se ostvariti za jedan pokušaj vantelesne oplodnje.

Član 6

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova vantelesne oplodnje podnosi se Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotice, službi nadležnoj za poslove društvene brige o deci, na Obrascu Z - VTO "Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju iz sredstava budžeta Grada".

Član 7

Uz zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova vantelesne oplodnje prilažu se sledeći dokazi:

1. izvod iz matične knjige rođenih za ženu;

2. uverenje o državljanstvu Republike Srbije para;

3. uverenje Policijske uprave Subotica o prijavi prebivališta oba partnera;

4. fotokopije medicinskih nalaza iz člana 4. stav 1. tačka 4. ove odluke, koji se predaju Komisiji za vantelesnu oplodnju;

5. predračun zdravstvene ustanove, koja će vršiti vantelesnu oplodnju;

6. potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijale u Subotici da su obavljena dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 8

Postupak za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju vodi se po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

O žalbama na prvostepeno rešenje u drugom stepenu rešava Gradsko veće Grada Subotice.

Član 9

O početku, kao i načinu realizacije ovog prava, potencijalni korisnici sredstava biće obavešteni putem sredstava javnog informisanja i na zvaničnom sajtu grada Subotice.

Član 10

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju utvrđuju Komisija za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju, koju imenuje Gradonačelnik Grada Subotice na mandatni period na četiri godine.

Komisija za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju ima predsednika i četiri člana.

Zadatak Komisije za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju je da, nakon razmatranja prispelih zahteva, da mišljenje Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotice, službi nadležnoj za poslove društvene brige o deci u pogledu ispunjenosti uslova iz člana 4. ove odluke, na Obrascu M - VTO "Mišljenje Komisije u postupku ostvarivanja prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju iz sredstava budžeta Grada".

Stručne i administrativno-tehničke poslove za Komisiju vrši Koordinator, zaposlen u Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotice.

Koordinator učestvuje u radu Komisije, bez prava odlučivanja.

Član 11

Sekretarijat za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotice služba nadležna za poslove društvene brige o deci na osnovu mišljenja Komisije za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju donosi rešenje o ostvarivanju prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, a na osnovu kojeg se zaključuje ugovor sa Korisnikom sredstava.

Član 12

Sredstva za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju obezbeđuju se u budžetu Grada.

Visina sredstava koja se obezbeđuju za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju određuje se u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju cena i naknada za određene vrste zdravstvenih usluga koje se pružaju na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite ("Službeni glasnik RS", broj 61/2012 i 116/2012).

Sredstva za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju iz budžeta grada Subotice prenose se odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, na osnovu ugovora koji se zaključuje između Korisnika sredstava i grada Subotice, prema predračunu iz člana 7. stav 1. tačka 5. ove odluke.

Član 13

Korisnik sredstava je dužan da dodeljena sredstva isključivo koristi za namenu za koju su dodeljena.

Dokaz o namenskom trošenju sredstava je račun zdravstvene ustanove o sprovedenom postupku vantelesne oplodnje, koji je korisnik dužan da dostavi Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotice, odmah nakon obavljenog postupka vantelesene oplodnje.

Član 14

Obrasci Z-VTO i M-VTO odštampani su uz ovu odluku i čine njen sastavni deo.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

 

Obrazac Z-VTO

GRADSKA UPRAVA
GRADA SUBOTICE

Sekretarijat za društvene delatnosti

ZAHTEV

ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU IZ SREDSTAVA BUDŽETA GRADA

Lični podaci žene:

Prezime

 

Ime

 

JMBG

 

Adresa
(mesto, ulica, broj)

 

Lični podaci muškarca:

Prezime

 

Ime

 

JMBG

 

Adresa
(mesto, ulica, broj)

 

Uz zahtev se prilaže:

1.

izvod iz matične knjige rođenih za ženu;

2.

uverenje o državljanstvu Republike Srbije para;

3.

uverenje Policijske uprave Subotica o prijavi prebivališta oba partnera;

4.

fotokopije medicinskih nalaza iz člana 4. stav 1. tačka 4. ove odluke, koji se predaju Komisiji za vantelesnu oplodnju;

5.

predračun zdravstvene ustanove, koja će vršiti vantelesnu oplodnju;

6.

potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijale u Subotici da su obavljena dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 

Subotica, dana _____________ godine

 

 

Broj zahteva:

 

Podnosilac zahteva - žena

 

 

____________________

 

 

(potpis)

 

 

Podnosilac zahteva - muškarac

 

 

______________________

 

 

(potpis)

 

Obrazac M-VTO

GRADSKA UPRAVA
GRADA SUBOTICE

MIŠLJENJE

KOMISIJE ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA VANTELESNU OPLODNJU

Lični podaci:

Prezime

 

Ime

 

JMBG

 

Adresa
(mesto, ulica, broj)

 

Lični podaci:

Prezime

 

Ime

 

JMBG

 

Adresa
(mesto, ulica, broj)

 

Uz zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju iz sredstava budžeta Grada priloženi su sledeći dokazi:

1.

izvod iz matične knjige rođenih za ženu

IMA

NEMA

2.

uverenje o državljanstvu Republike Srbije para

IMA

NEMA

3.

uverenje Policijske uprave Subotica o prijavi prebivališta oba partnera

IMA

NEMA

4.

fotokopije medicinskih nalaza iz člana 4. stav 1. tačka 4. ove odluke, koji se predaju Komisiji za vantelesnu oplodnju;

IMA

NEMA

5.

predračun zdravstvene ustanove, koja će vršiti vantelesnu oplodnju

IMA

NEMA

6.

potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijale u Subotici da su obavljena dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja

IMA

NEMA

Mišljenje Komisije u postupku ostvarivanja prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju iz sredstava budžeta Grada:

 

 

 

Subotica, dana _____________ godine

 

 

 

Broj zahteva:

 

 

 

 

 

Potpisi:

 

 

 

Predsednik Komisije:

 

 

 

_____________________

 

 

Članovi Komisije:

______________________