PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I USLOVIMA ZA IZBOR PROGRAMA I PROJEKATA UDRUŽENJA KOJA SU OD JAVNOG INTERESA ZA GRAD POŽAREVAC

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 2/2013)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se kriterijumi, uslovi, način, obim i postupak dodele sredstava, kao i način i postupak vraćanja sredstava za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa ukoliko se utvrdi da udruženje dobijena sredstva ne koristi za realizovanje odobrenih programa koja su od javnog interesa.

Član 2

Grad Požarevac će finansirati i sufinansirati programe udruženja od javnog interesa u oblasti:

- socijalne i zdravstvene zaštite

- boračko invalidske zaštite

- zaštite lica sa invaliditetom

- društvene brige o deci

- pomoći starima

- zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava

- humanitarnih programa

- održivog razvoja

- drugih programa kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe.

Gradsko veće grada Požarevca može svojom odlukom prilikom raspisivanja konkursa, utvrditi i druge oblasti od javnog interesa sem navedenih u prethodnom stavu ovog člana, a sve u skladu sa članom 38. Zakona o udruženjima ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009).

Sredstva za realizaciju programa-projekata iz ovog člana obezbediće se u budžetu grada Požarevca na ekonomskoj klasifikacija 481 - Dotacije nevladinim organizacijama i udruženjima - konkurs.

Član 3

Pravo podnošenja prijave za finansiranje ili sufinansiranje programa od javnog interesa imaju udruženja pod uslovom da im je sedište na teritoriji grada Požarevca, ne kraće od godinu dana, odnosno imaju sedište ili ogranak i deluju na području grada Požarevca kao opštinske ili međuopštinske organizacije.

Član 4

Kriterijumi za ocenjivanje programa rada su:

1. Problem kojim se bave - koliko je jasno problem definisan, da li je u vezi sa ciljem upotrebe sredstava i problemima lokalne zajednice;

2. Ciljevi programa rada - da li su jasno i prikladno određeni; da li su dostižni u predviđenom vremenu i da li nedvosmisleno predstavljaju rešenje uočenog problema u lokalnoj zajednici;

3. Obuhvat - kolike su mogućnosti programa rada da obuhvati širi krug korisnika i podstakne njihovo aktivno učešće u realizaciji predviđenih aktivnosti; da li uključuje partnerstvo sa drugim udruženjima, privredom ili javnim sektorom;

4. Aktivnosti i plan rada - da li postoji jasna veza između ciljeva i aktivnosti predviđenih programom rada, da li je predloženi plan aktivnosti realan i ostvarljiv u lokalnoj zajednici u predviđenom vremenu;

5. Očekivani rezultati i uticaji - da li su rezultati programa rada merljivi i da li će program rada imati uticaja van kruga neposrednih korisnika;

6. Budžet i finansijske isplativosti - da li budžet programa rada odražava stvarne troškove predložene aktivnosti (da li su troškovi realni, praktični i da li je odnos između procenjenih troškova i očekivanih rezultata zadovoljavajući); da li je adekvatan odnos između administrativnih i programskih troškova; kolika je verovatnoća da se planiranim sredstvima postignu predviđeni rezultati;

7. Inovacije - da li program rada ima inovativne elemente, predlaže alternativna rešenja u oblasti kojom se bavi;

8. Održivost - da li će se aktivnosti nastaviti i posle finansiranja iz budžeta grada, i na koji način;

9. Izveštaj o utrošku sredstava dobijenih iz budžeta grada Požarevca u 2012. godini i izveštaj o realizaciji bar jednog projekta za one koji prvi put konkurišu za sredstva.

10. Visina procenta sredstava obezbeđenih van budžeta grada Požarevca daće prednost prilikom izbora programa / projekta.

Član 5

Sredstva se mogu koristiti isključivo namenski i to za realizaciju aktivnosti iz programa - projekta.

- Za projekte - programe iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i zaštite lica sa invaliditetom sredstva se mogu koristiti za:

1. materijalne troškove i troškove operativnog rada (troškove prevoza, honorara, štampanje materijala, komunalne i druge troškove koji prate realizaciju programa-projekta) maksimalno u iznosu do 50% od ukupne vrednosti projekta odnosno programa.

Član 6

- Za projekte - programe iz drugih oblasti utvrđenih u članu 2. ovog pravilnika, sredstva se mogu koristiti za:

1. organizovanje smotri, jubileja i drugih programa udruženja

2. materijalne troškove i troškove operativnog rada (troškove prevoza, honorara, štampanje materijala, komunalne i druge troškove koji prate realizaciju programa-projekta) maksimalno u iznosu do 20% od ukupne vrednosti projekta odnosno programa.

Član 7

Potpuna programska dokumentacija za prijavu na Javni konkurs treba da sadrži:

- obrazac prijave na konkurs u 2 primerka (koji sadrži detaljan opis programa za čije finansiranje ili sufinansiranje se podnosi prijava, kao i korisnike, značaj, mesto i vreme realizacije programa i detaljan finansijski plan), overen od strane ovlašćenog lica dok se prateća dokumentacija dostavlja u jednom primerku (može i overena fotokopija). Jedan primerak prijave overava se podnosiocu prilikom predaje pisarnici Gradske uprave grada Požarevca. Ukoliko se dokumentacije predaje putem pošte, obrazac prijave se predaje u jednom primerku sa svom traženom pratećom dokumentacijom.

- dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa,

- izvod iz statuta udruženja u kome je utvrđeno da se ciljevi udruženja ostvaruju u oblasti u kojoj se program realizuje,

- kopiju izveštaja o stanju računa podnosioca prijave (bilans stanja i bilans uspeha za prethodnu godinu sa dokazom da je izveštaj podnet Agenciji za privredne registre),

- odluku nadležnog organa udruženja o usvajanju programa rada za tekuću godinu.

- kopiju osnivačkog akta.

Dokazi od alineje 2-6 dostavljaju se u overenoj fotokopiji.

Član 8

Kompletna konkursna dokumentacija dostavlja se u jednoj zatvorenoj koverti.

Predloženi programi učesnika Konkursa treba da sadrže traženu dokumentaciju, propisanu Konkursom, potpisanu i overenu od ovlašćenog lica.

Aktivnosti obuhvaćene programom realizuju se do kraja kalendarske godine.

Obrazac prijave na Konkurs sa odgovarajućom dokumentacijom podnosi se Komisiji za vrednovanje programa i projekata udruženja i NVO sa naznakom "Prijava na konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa od javnog interesa - ne otvarati" preporučenom poštom na adresu: Gradska uprava grada Požarevca za Komisiju za vrednovanje programa i projekata udruženja i NVO, ul. Drinska br. 2. 12000 Požarevac ili predajom na pisarnicu Gradske uprave.

Prijave na konkurs se podnose u roku od 15 dana od dana objavljivanja u lokalnom listu "Reč naroda".

Neblagovremene, nepotpune, kao i prijave poslate faksom ili elektronskom poštom neće se razmatrati. Neće biti razmatrane ni prijave uz koje nije dostavljen Izveštaj o utrošku sredstava dobijenih iz budžeta grada Požarevca iz prethodne budžetske godine ili prijave udruženja za koje je utvrđeno da su sredstva nenamenski koristila.

Član 9

Obrazac prijave na Konkurs biće dostupan zainteresovanima, na zvaničnoj internet prezentaciji grada Požarevca (www.pozarevac.rs), a može se podići i u pisarnici Gradske uprave grada Požarevca, kanc. Br. 9. Drinska broj 2. Požarevac

Član 10

Komisiju za vrednovanje prijavljenih programa po oblastima a po Konkursu grada Požarevca za finansiranje ili sufinansiranje programa /projekata udruženja i NVO, obrazuje Gradsko veće grada Požarevca, prilikom odlučivanja o raspisivanju konkursa.

Komisija radi u sednicama i odlučuje većinom od ukupnog broja članova a radom Komisije rukovodi predsednik.

Član 11

Komisija za vrednovanje programa i projekata udruženja i NVO razmatra pristigle prijave i na osnovu navedenih kriterijuma utvrđuje listu za finansiranje odnosno sufinansiranje po oblastima.

Lista po oblastima se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Gradske uprave i na oglasnoj tabli Gradske uprave.

Na listu, učesnici konkursa imaju pravo prigovora Komisiji za izbor programa i projekata udruženja i NVO u roku od 3 dana od dana objavljivanja liste. Po prigovoru odlučuje Komisija.

Nakon odlučivanja po prigovoru, konačnu listu po oblastima Komisija dostavlja Gradskom veću grada Požarevca na odlučivanje.

Član 12

Odluku o izboru programa donosi Gradsko veće grada Požarevca a Gradonačelnik grada Požarevca zaključuje ugovor kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana.

Član 13

Sredstva koja se odobre za realizaciju programa su namenska i mogu da se koriste isključivo za realizaciju konkretnog programa i u skladu sa ugovorom koji Gradonačelnik grada Požarevca zaključuje sa udruženjem.

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: predmet programa, rok u kome se program realizuje, konkretne obaveze ugovornih strana, iznos sredstava i način prenosa sredstava, kao i druga pitanja od značaja za realizaciju programa/projekta.

Član 14

Gradska uprava grada Požarevca prati realizaciju programa i vrši kontrolu njegove realizacije.

Udruženje koje je korisnik dotacije, odnosno realizator programa dužan je da Gradskoj upravi grada Požarevca, u svakom momentu, omogući kontrolu realizacije programa i uvid u svu potrebnu dokumentaciju. Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava gradonačelnik grada Požarevca je dužan da raskine ugovor i zatraži povraćaj prenetih sredstava sa zakonskom kamatom.

Član 15

Udruženje kao korisnik dotacije podnosi Gradskoj upravi grada Požarevca, budžetskom inspektoru izveštaj o realizaciji programa (kvartalno). Izveštaj sadrži podatke o stepenu realizacije programa i utrošenim sredstvima. Po završetku programa korisnik dotacije dostavlja završni izveštaj a najkasnije do 15. decembra tekuće godine.

Član 16

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Požarevca".