PRAVILNIK

O EVIDENCIJAMA PRILOGA I IMOVINE, GODIŠNJEM FINANSIJSKOM IZVEŠTAJU I IZVEŠTAJU O TROŠKOVIMA IZBORNE KAMPANJE POLITIČKOG SUBJEKTA

("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 25/2012 i 31/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

(1) Ovim pravilnikom bliže se uređuju forma, sadržina i način vođenja evidencija o prilozima i o imovini i forma, sadržina i način podnošenja godišnjeg finansijskog izveštaja i izveštaja o troškovima izborne kampanje, koji su propisani Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti (u daljem tekstu: Zakon).

(2) Obrasci evidencija i izveštaja propisani su ovim pravilnikom i njegov su sastavni deo.

(3) Evidencije koje vode politički subjekti su:

1) Evidencija o prilozima koje je primio politički subjekt;

2) Evidencija o imovini političkog subjekta;

(4) Izveštaji koje Agenciji za borbu protiv korupcije (u daljem tekstu: Agencija) podnosi politički subjekti su:

1) Godišnji finansijski izveštaj i

2) Izveštaj o troškovima izborne kampanje.

II EVIDENCIJE O PRILOZIMA I IMOVINI

Evidencija o prilozima

Član 2

(1) Politički subjekt vodi evidenciju o svim prilozima koje je primio od pravnih, fizičkih lica i međunarodnih političkih udruženja za finansiranje redovnog rada i izborne kampanje.

(2) Evidencija se vodi po davaocima priloga, po vrsti priloga (novčani prilog, poklon, usluge pružene bez naknade ili pod uslovima koji odstupaju od tržišnih) i hronološki.

(3) U evidenciji iz stava 1. ovog člana kao novčani prilog evidentira se i otpust duga uz napomenu da je prilog dat u formi otpusta duga.

(4) U slučaju koalicije, kao političkog subjekta, koalicinim sporazumom se određuje član koalicije koji vodi evidenciju o prilozima koje prima koalicija.

(5) Članovi koalicije vode i sopstvene evidencije o prilozima.

(6) Evidencija iz stava 1. vodi se na Obrascu E-1.

Vrednost nenovčanih priloga

Član 3

(1) Vrednost priloga datog u vidu usluge pružene bez naknade ili u vidu poklona iskazuje se kao tržišna vrednost pružene usluge, odnosno datog poklona.

(2) Vrednost priloga datog u vidu usluge pružene pod uslovima koji odstupaju od tržišnih procenjuje se s obzirom na odstupanja od uobičajene cene, roka i mesta izvršenja usluge.

(3) Odstupanja iz st. 1. i 2. ovog člana se moraju naznačiti u ugovoru o pružanju usluga ili o poklonu ili u računu izdatom za pruženu uslugu.

(4) Vrednost priloga iz stava 2. ovog člana iskazuje se kao razlika između tržišne i ugovorene vrednosti pružene usluge.

(5) Usluga pružena pod uslovima koji odstupaju od tržišnih pružena od strane fizičkog lica koje nije registrovano kod nadležnog organa za pružanje takve usluge evidentira se kao usluga pružena bez naknade.

Evidencija o imovini

Član 4

(1) Politička stranka vodi evidenciju o imovini po vrsti (stalna imovina, obrtna imovina, kapital, dugoročna rezervisanja i obaveze, vanbilansna aktiva i vanbilansna pasiva).

(2) U delu evidencije koji se odnosi na stalnu imovinu iskazuju se podaci o nematerijalnim ulaganjima, nekretninama, postrojenjima i opremi, učešću u kapitalu zadužbina čiji je osnivač politički subjekt, osnovnim sredstvima u pripremi i avansima za osnovna sredstva i o ostalim nepomenutim osnovnim sredstvima, a koja se evidentiraju u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.

(3) U delu evidencije koji se odnosi na obrtnu imovinu iskazuju se podaci o zalihama, kratkoročnim potraživanjima, gotovini i gotovinskim ekvivalentima i o ostaloj nepomenutoj poslovnoj imovini, a koja se evidentira u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.

(4) U delu evidencije koji se odnosi na kapital iskazuju se podaci o osnovnom kapitalu, neraspoređenoj dobiti i gubitku, kao i o nastalim promenama u toku godine na ovim pozicijama.

(5) U delu evidencije koji se odnosi na dugoročna rezervisanja i obaveze iskazuju se podaci o dugoročnim obavezama, kratkoročnim finansijskim obavezama, obaveze po osnovu zarada, autorskih honorara i ugovora o delu i o ostalim nepomenutim obavezama, a koje se evidentiraju u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.

(6) U delu evidencije koji se odnosi na vanbilansnu aktivu iskazuju se podaci o potraživanjima političkog subjekta po osnovu položenog izbornog jemstva i o ostalim pozicijama vanbilansne aktive koje se evidentiraju u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.

(7) U delu evidencije koji se odnosi na vanbilansnu pasivu iskazuju se podaci o obavezama političkog subjekta po osnovu položenog izbornog jemstva i o ostalim pozicijama vanbilansne pasive koje se evidentiraju u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.

(8) Evidencija iz stava 1. ovog člana vodi se na Obrascu E-2.

Način vođenja evidencija

Član 5

(1) Evidencije iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika vode se prema vremenu nastanka promena (hronološki), na osnovu uredne i verodostojne dokumentacije (izveštaji o promenama i stanju sredstava na računu, blagajnički nalozi i dnevnici, popisne liste, ugovori, računi, zapisnici o primopredaji, potvrde o prijemu, obračuni, pismene izjave davaoca priloga, pružaoca usluge i dr.).

(2) Evidencija iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika vode se u elektronskoj i pisanoj formi, na obrascima evidencija propisanim ovim pravilnikom. Podaci u elektronskoj i pisanoj formi evidencije su istovetni.

(3) Pisana forma evidencije na svakoj strani u gornjem levom uglu sadrži oznaku obrasca evidencije, ispod koje je ispisan naziv vrste evidencije i oznaka godine za koju se evidencija vodi, u gornjem desnom uglu sadrži naziv političkog subjekta i u donjem desnom uglu sadrži redni broj strane i ukupan broj strana evidencije.

(4) Evidencije iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika vode se za period od 1. januara do 31. decembra i zaključuju se 31. decembra za tekuću godinu u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji. Pisane forme evidencije se zaključuju stavljanjem datuma i mesta zaključenja evidencije, potpisom ovlašćenog lica iz člana 31. Zakona i pečatom političkog subjekta na poslednjoj strani evidencije.

(5) Iznosi i vrednosti u evidencijama iz čl. 2. i 3. iskazuju se u dinarima.

III GODIŠNJI FINANSIJSKI IZVEŠTAJ

Sadržina godišnjeg finansijskog izveštaja

Član 6

(1) Godišnji finansijski izveštaj se sačinjava na Obrascu I-1, koji je propisan ovim pravilnikom.

(2) Izveštaj iz stava (1) ovog člana sadrži podatke o političkom subjektu, odnosno registrovanoj političkoj stranci, prihodima i rashodima i imovini političkog subjekta, odnosno registrovane političke stranke.

(3) Izveštaj iz stava (1) ovog člana se sačinjava na osnovu knjigovodstvene dokumentacije, evidencija propisanih ovim pravilnikom i prateće verodostojne dokumentacije (izveštaji o promenama i stanju sredstava na računu, blagajnički nalozi i dnevnici, popisne liste, ugovori, računi, zapisnici o primopredaji, potvrde o prijemu, obračuni, pismene izjave davaoca priloga, pružaoca usluge i dr.)

(4) Izveštaj iz stava (1) ovog člana obuhvata i prihode i rashode izbornih kampanja sprovedenih u godini za koju se izveštaj podnosi.

(5) Prihodi i rashodi u godišnjem finansijskom izveštaju se prikazuju za period od 1. januara do 31. decembra godine za koju se izveštaj podnosi.

(6) Iznosi i vrednosti u izveštaju se prikazuju u dinarima.

(7) Obrazac I-1 na prvoj strani u gornjem levom uglu sadrži znak Agencije, a na svakoj sledećoj strani ispisan tekst "Godišnji finansijski izveštaj" i oznaku godine za koju se izveštaj podnosi. U gornjem desnom uglu na svakoj strani sadrži naziv političkog subjekta koji izveštaj podnosi, ispod koga je na prvoj strani ispisana programski dodeljena šifra kojom se potvrđuje registracija elektronske forme izveštaja i datum podnošenja elektronske forme izveštaja. U donjem desnom uglu sadrži redni broj strane i ukupan broj strana izveštaja.

(8) Obrazac I-1 sastoji se iz četiri dela: I Opšti podaci, II Prihodi političkog subjekta, III Rashodi političkog subjekta i IV Imovina, kapital i obaveze političkog subjekta.

(9) U delu I Opšti podaci Obrasca I-1 unose se podaci o:

1) političkom subjektu - navodeći vrstu političkog subjekta, naziv i skraćeni naziv; sedište i adresu; broj telefona; veb sajt; imejl adresu; poreski identifikacioni broj; matični broj; šifru delatnosti; datum, broj i mesto overe koalicionog sporazuma ili sporazuma o obrazovanju grupe građana; brojeve računa, nazive poslovnih banaka u kojima su računi otvoreni, vrste računa i namene računa;

2) zadužbinama i fondacijama čiji je osnivač politički subjekt - navodeći naziv; ciljeve osnivanja; matični broj; datum osnivanja/preregistracije;

3) ovlašćenom licu iz člana 31. Zakona - navodeći ime i prezime; datum imenovanja; funkciju u političkom subjektu; JMBG, adresu, kontakt telefon i imejl;

4) članstvu u međunarodnim političkim udruženjima - navodeći naziv međunarodnog političkog udruženja čiji je politički subjekt član; vrstu članstva i datum stupanja u članstvo.

(10) Podaci iz stava (9), tačka 3) ovog člana koji se odnose na jedinstveni matični broj, adresu, kontakt telefon i imejl ovlašćenog lica iz člana 31. Zakona i podaci iz stava (9), tačka 4) ovog člana koriste se isključivo za potrebe kontrole godišnjeg finansijskog izveštaja i ne objavljuju se na veb sajtu političkog subjekta niti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

(11) U delu II Prihodi političkog subjekta Obrasca I-1 unose se podaci o:

1) novčanim sredstvima iz javnih izvora - navodeći za svaki izvor novčanih sredstava (republički budžet, pokrajinski budžet i budžet svake jedinice lokalne samouprave, odnosno gradske opštine) godišnji iznos prenetih novčanih sredstava; broj računa na koji su sredstva preneta; osnov prenosa sredstava (finansiranje redovnog rada ili izborne kampanje); broj i naziv dokumenta na osnovu kog se unose podaci;

2) uslugama i dobrima - navodeći naziv organa ili organizacije koja je uslugu pružila ili dobro dala; vrednost dobra ili usluge; mesto pružanja usluge ili davanja dobra; osnov pružanja usluge ili davanja dobra; opis usluge ili dobra, datum prijema, i broj i naziv dokumenta na osnovu kog se unose podaci;

3) prilozima fizičkih lica - navodeći ime i prezime davaoca priloga; mesto prebivališta davaoca priloga; adresu davaoca priloga; JMBG davaoca priloga; ukupan iznos novčanih davanja u okviru koga se unosi ukupan iznos članarine u slučaju da je davalac priloga član političke stranke, ukupan iznos novčanih priloga i zbir novčanih priloga i članarine; ukupan iznos nenovčanih priloga; ukupnu vrednost davanja; namenu davanja i napomene;

4) prilozima pravnih lica i međunarodnih političkih udruženja - navodeći naziv davaoca priloga; sedište davaoca priloga, adresu davaoca priloga, matični broj davaoca priloga; ukupan iznos novčanih priloga; ukupan iznos nenovčanih priloga; ukupnu vrednost priloga; namenu priloga i napomene;

5) prihodima od članarine - navodeći ukupno ukalkulisanu članarinu članova, ukupno naplaćenu članarinu i napomene;

6) prihodima od imovine političkog subjekta - navodeći vrstu imovine na osnovu koje se ostvaruju prihodi (pokretna, nepokretna imovina ili kamata na uloge); opis imovine (građevinski objekti, poslovni prostor, zemljišna parcela i dr.) i mesto i adresu gde se imovina nalazi; iznos naplaćenog prihoda; ime i prezime/naziv korisnika imovine; datum zaključenja ugovora; pravni osnov za sticanje prihoda (kupoprodaja, zakup ili ugovor o štednji) i napomene.

7) svim drugim prihodima koji se kao takvi evidentiraju u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji, a nisu obuhvaćeni u tač. 1) do 6).

(12) Podaci iz stava (11), tačka 3) ovog člana koji se odnose na adresu fizičkog lica davaoca priloga, JMBG davaoca priloga, ukupan iznos članarine i ukupan iznos novčanih priloga u slučaju da je davalac priloga član političke stranke i podaci iz stava (11), tačka 6) ovog člana koji se odnose na ime i prezime/naziv korisnika imovine političkog subjekta koriste se isključivo za potrebe kontrole godišnjeg finansijskog izveštaja i ne objavljuju se na veb sajtu političkog subjekta niti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

(13) U delu III Rashodi političkog subjekta Obrasca I-1 unose se podaci o:

1) režijskim i tekućim troškovima - navodeći prema mestu nastanka trošak zakupa prostora, komunalne troškove (električna struja, grejanje, voda i sl.), troškove komunikacije (fiksna i mobilna telefonija, internet, direktna pošta i sl.), ostale troškove, ukupan iznos svih troškova prema mestu nastanka i napomene;

2) troškovima reklamnog materijala i publikacija - navodeći prema vrsti reklamnog materijala (plakati, brošure, publikacije, bilbordi, leci i dr.) trošak dizajna i izrade, štampe i distribucije reklamnog materijala, ukupan iznos troška za svaku vrstu reklamnog materijala i napomene;

3) troškovima javnih događaja - navodeći prema vrsti javnog događaja (stranačka konvencija, izborna konvencija, miting, tribina, konferencija za štampu i drugi tipovi javnih događaja) trošak zakupa prostora, organizacije, tehničke pripreme, putne i ostale troškove, ukupan iznos troška za svaku vrstu javnog događaja i napomene.

4) zaradama - navodeći ukupne iznose troškova za bruto zarade i doprinose na teret poslodavaca po osnovu zarada, autorskih honorara i ugovora o delu, kao i napomene;

5) troškovima stručnog usavršavanja i osposobljavanja, međunarodne saradnje i rada sa članstvom - navodeći vrste aktivnosti, iznos troška za svaku vrstu aktivnosti i napomene;

6) svim drugim troškovima koji se kao takvi evidentiraju u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji, a nisu obuhvaćeni u tač. 1) do 5).

(14) Svi troškovi se iskazuju sa uračunatim porezima.

(15) U delu IV Imovina, kapital i obaveze političkog subjekta Obrasca I-1 unose se podaci o vrsti, stanju na dan 1. januara i 31. decembra godine za koju se izveštaj podnosi i neto vrednosti:

1) stalne imovine - nematerijalnih ulaganja, nekretnine, postrojenja i oprema (zemljište, građevinski objekti, poslovnog prostora, opreme, investicione nekretnine), učešća u kapitalu zadužbina, osnovnih sredstava u pripremi i avansa za osnovna sredstva, ostalih nepomenutih osnovnih sredstava;

2) obrtne imovine - zaliha (dati avansi za robu, dati avansi za usluge i ostalo), kratkoročnih potraživanja, gotovinskih ekvivalenata i gotovine (hartije od vrednosti; dinarski i devizni računi, blagajna), ostale nepomenute poslovne imovine;

3) kapitala;

4) dugoročnih rezervisanja i obaveza - dugoročne obaveze (dugoročni krediti i ostale dugoročne obaveze), kratkoročne finansijske obaveze (kratkoročni krediti, obaveze iz poslovanja i ostale kratkoročne obaveze), obaveza po osnovu zarada, autorskih honorara i ugovora o delu (ukupno bruto zarada i doprinosi na teret poslodavca) i ostalih nepomenutih kratkoročnih obaveza;

5) vanbilansne aktive - potraživanja po osnovu položenog izbornog jemstva i ostalih pozicija i

6) vanbilansne pasive - obaveza po osnovu položenog izbornog jemstva i ostalih pozicija.

(16) Novčana sredstva koja jedan organizacioni deo prenese drugom organizacionom delu unutar političke stranke ne smatra se rashodom/prihodom.

(17) Novčana sredstva koja unutar koalicije kao političkog subjekta jedan koalicioni partner prenese ostalim partnerima u skladu sa odredbama koalicionog sporazuma o raspodeli sredstava za finansiranje redovnog rada smatra se rashodom za onog ko sredstva prenosi, a prihodom za onog ko sredstva prima.

IV IZVEŠTAJ O TROŠKOVIMA IZBORNE KAMPANJE

Sadržina izveštaja o troškovima izborne kampanje

Član 7

(1) Izveštaj o troškovima izborne kampanje podnosi se na Obrascu I-2.

(2) Izveštaj o troškovima izborne kampanje se sačinjava na osnovu knjigovodstvene dokumentacije, evidencija propisanih ovim pravilnikom i prateće verodostojne dokumentacije (izveštaji o promenama i stanju sredstava na računu, blagajnički nalozi i dnevnici, popisne liste, ugovori, računi, zapisnici o primopredaji, potvrde o prijemu, obračuni, pismene izjave davaoca priloga, pružaoca usluge i dr.)

(3) Iznosi i vrednosti u izveštaju se prikazuju u dinarima.

(4) Obrazac I-2 na prvoj strani u gornjem levom uglu sadrži znak Agencije, a na svakoj sledećoj strani ispisan tekst "Izveštaj o troškovima izborne kampanje" i oznaka izbora za koje se izveštaj podnosi. U gornjem desnom uglu na svakoj strani sadrži naziv političkog subjekta koji izveštaj podnosi, ispod koga je na prvoj strani ispisana programski dodeljena šifra kojom se potvrđuje registracija elektronske forme izveštaja i datum podnošenja elektronske forme izveštaja. U donjem desnom uglu sadrži redni broj strane i ukupan broj strana izveštaja.

(5) Obrazac I-2 sastoji se iz četiri dela: I Opšti podaci, II Prihodi političkog subjekta u izbornoj kampanji, III Troškovi izborne kampanje i IV Izborno jemstvo.

(6) U delu I Opšti podaci Obrasca I-2 unose se podaci o:

1) političkom subjektu - navodeći vrstu političkog subjekta, naziv i skraćeni naziv; sedište i adresu; broj telefona; veb sajt; imejl adresu; poreski identifikacioni broj; matični broj; šifru delatnosti; datum, broj i mesto overe koalicionog sporazuma ili sporazuma o obrazovanju grupe građana; nazive koalicionih partnera u slučaju koalicije; brojeve posebnih računa za finansiranje izborne kampanje, nazive poslovnih banaka u kojima su računi otvoreni, vrste računa;

2) ovlašćenom licu iz člana 31. Zakona - navodeći ime i prezime; datum imenovanja; funkciju u političkom subjektu; JMBG, adresu, kontakt telefon i imejl.

(7) Podaci iz stava (6), tačka 2) ovog člana koji se odnose na jedinstveni matični broj, adresu, kontakt telefon i imejl ovlašćenog lica iz člana 31. Zakona, koriste se isključivo za potrebe kontrole izveštaja o troškovima izborne kampanje i ne objavljuju se na veb sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

(8) U delu II Prihodi političkog subjekta u izbornoj kampanji Obrasca I-2 unose se podaci o:

1) novčanim sredstvima iz javnih izvora - navodeći za svaki izvor novčanih sredstava (republički budžet, pokrajinski budžet i budžet svake jedinice lokalne samouprave, odnosno gradske opštine) iznos prvog i drugog primljenog dela i datum prijema, kao i ukupan iznos primljenih sredstava; iznos utrošenih i vraćenih sredstava u budžet, kao i datum vraćanja u budžet;

2) uslugama i dobrima iz javnih izvora - navodeći naziv organa ili organizacije koja je uslugu pružila ili dobro dala; vrednost dobra ili usluge; opis usluge ili dobra, datum prijema, aktivnost za koju je primljena usluga ili dobro dato i naziv i broj dokumenta na osnovu kog se unose podaci;

3) prilozima fizičkih lica - navodeći ime i prezime davaoca priloga; mesto prebivališta davaoca priloga; adresu davaoca priloga; JMBG davaoca priloga; ukupan iznos novčanih priloga; ukupan iznos nenovčanih priloga; ukupnu vrednost priloga i napomene;

4) prilozima pravnih lica i međunarodnih političkih udruženja - navodeći naziv davaoca priloga; sedište davaoca priloga, adresu davaoca priloga, matični broj davaoca priloga; ukupan iznos novčanih priloga; ukupan iznos nenovčanih priloga; ukupnu vrednost priloga i napomene;

5) sopstvenim sredstvima - navodeći broj računa za finansiranje redovnog rada sa koga su sredstva preneta; iznos prenetih sredstava; iznos utrošenih sredstava i iznos vraćenih sredstava na račun za finansiranje redovnog rada;

6) kreditima i zajmovima - navodeći naziv poslovne banke ili druge finansijske organizacije koja je odobrila kredit/zajam; iznos odobrenih sredstava; iznos utrošenih sredstava; iznos prenetih sredstava na račun za finansiranje redovnog rada; vrstu i vrednost obezbeđenja kredita/zajma; period otplate kredita/zajma i napomene posebno za kredite i zajmove odobrene pod uslovima koji odstupaju od tržišnih, a posebno za kredite i zajmove koji su odobreni pod tržišnim uslovima;

(9) Podaci iz stava (8), tačka 3) ovog člana koji se odnose na adresu fizičkog lica davaoca priloga i JMBG davaoca priloga koriste se isključivo za potrebe kontrole Izveštaja o troškovima izborne kampanje i ne objavljuju se na veb sajtu Agencije.

(10) U delu III Troškovi izborne kampanje Obrasca I-2 unose se podaci o:

1) troškovima izbornog materijala - navodeći ukupnu cenu, cenu po komadu, broj izrađenih komada, ime i prezime/naziv izvršioca usluge i napomene za svaku vrstu promotivnog materijala (letak, brošura, novine, plakat, bilbord i drugi promotivni materijal) i za svaki posebni oblik u okviru svake vrste promotivnog materijala (letak 1, letak 2..., brošura 1, brošura 2...), kao i druge troškove distribucije;

2) troškovima javnih događaja - navodeći cenu, mesto održavanja javnog događaja, datum održavanja javnog događaja, ime i prezime/naziv izvršioca usluge i napomene za svaku vrstu javnog događaja (miting, konvencija, drugi tipovi javnih manifestacija i konferencije za štampu) i za svaki posebni oblik u okviru svake vrste javnog događaja (miting 1, miting 2... konvencija 1, konvencija 2...);

3) troškovima oglašavanja - navodeći cenu, ime i prezime/naziv izvršioca usluge i napomene za svaku vrstu oglašavanja na televiziji, radiju, internetu i u štampi (spot, oglas, zakupljeni termin, baner, poseban sajt izborne kampanje) i za svaki posebni oblik u okviru svake vrste oglašavanja (spot 1, spot 2... oglas 1, oglas 2...), kao i ostale troškove oglašavanja;

4) ostalim troškovima izborne kampanje - navodeći cenu, ime i prezime/naziv izvršioca usluge i napomene za troškove overe potpisa podrške birača, ostale putne troškove, komunalne i režijske troškove, troškove zakupa posebnog prostora u izbornoj kampanji, komunikacije, dodatnog angažovanja ljudstva, angažovanja marketinške agencije, opreme, javnomnenjskih istraživanja (posebno za svako javnomnenjsko istraživanje) i ostale nepomenute troškove.

(11) Podaci iz stava (10) ovog člana koji se odnose na ime i prezime/naziv izvršioca usluge koriste se isključivo za potrebe kontrole Izveštaja o troškovima izborne kampanje i ne objavljuju se na veb sajtu Agencije.

(12) Svi troškovi se iskazuju sa uračunatim porezima.

(13) U slučaju kada su troškovi povezani te se više vrsta troška ne može razdvojiti, tako povezani troškovi se prikazuju u okviru stavke koja čini pretežni deo troška uz obaveznu napomenu koji su troškovi obuhvaćeni tom stavkom.

(14) Neće se smatrati troškom izborne kampanje trošak koji nastane za vreme izborne kampanje, a inače nastaje u vezi sa redovnim radom političkog subjekta i izmiren je sa računa za finansiranje redovnog rada.

(15) U delu IV Izborno jemstvo Obrasca I-2 unose se podaci o iznosu i davaocu izbornog jemstva, kao i posebni podaci za svaku vrstu izbornog jemstva i to:

1) za novac - broj računa sa koga i na koji je izborno jemstvo uplaćeno;

2) za bankarsku garanciju - naziv banke koja je garanciju dala, vrsta obezbeđenja bankarske garancije i njen detaljan opis i ime i prezime/naziv jemca za bankarsku garanciju;

3) za državne hartije od vrednosti - datum dospevanja i ime i prezime/naziv lica koje drži hartije od vrednosti u portfelju;

4) za hipoteku na nepokretnosti - opis i adresu nepokretnosti; procenjenu vrednost nepokretnosti i ime i prezime/naziv vlasnika nepokretnosti;

(16) Podaci u delu IV Izborno jemstvo Obrasca I-2 koji se odnose na adresu davaoca izbornog jemstva koriste se isključivo za potrebe kontrole Izveštaja o troškovima izborne kampanje i ne objavljuju se na veb sajtu Agencije.

V NAČIN PODNOŠENJA IZVEŠTAJA

Član 8

(1) Politički subjekt koji ima predstavnike u predstavničkim telima i svaka registrovana politička stranka podnosi Agenciji do 15. aprila tekuće godine za prethodnu godinu godišnji finansijski izveštaj propisan ovim pravilnikom zajedno sa mišljenjem ovlašćenog revizora licenciranog u skladu sa propisima o računovodstvu i reviziji.

(2) Politički subjekt koji učestvuje u izbornoj kampanji dužan je da u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora Agenciji podnese izveštaj o troškovima izborne kampanje koji sadrži podatke o poreklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora.

(3) Izveštaji iz st. 1. i 2. ovog člana se podnose u elektronskoj i u pisanoj formi. Izveštaji se smatraju potpunim kada su podneti u obe forme.

(4) Izveštaj je podnet u roku iz stava 1. i 2. ovog člana kada je u tom roku podnet u elektronskoj formi. Pisana forma izveštaja dostavlja se najkasnije u roku od 8 dana od dana kada je podnet elektronskoj formi.

(5) Izveštaji iz stava 1. i 2. ovog člana se podnose u elektronskoj formi unošenjem izveštaja sačinjenih na Obrascu I-1 i Obrascu I-2 u aplikativni softver Agencije uz korišćenje programski generisane šifre.

(6) Prilikom podnošenja izveštaja u elektronskoj formi programski se sprovodi logičko-računska kontrola izveštaja.

(7) Po izvršenoj proveri podnosicu izveštaja se dodeljuje posebna šifra kojom se potvrđuje registracija izveštaja.

(8) Pisana forma izveštaja sadrži posebnu šifru kojom se potvrđuje registracija izveštaja, datum elektronskog podnošenja izveštaja, datum i mesto sačinjavanja pisane forme izveštaja, potpis ovlašćenog lica iz člana 31. Zakona, pečat političke stranke, odnosno u slučaju koalicije, pečate političkih stranaka članova koalicije.

(9) Podaci u elektronskoj i u pisanoj formi izveštaja moraju biti istovetni.

(10) Uz pisanu formu godišnjeg finansijskog izveštaja propisanog ovim pravilnikom podnosi se i mišljenje ovlašćenog revizora na izveštaj, kao i fotokopija registrovanog redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja (bilans stanja, bilans uspeha, statistički aneks, izveštaj o tokovima gotovine, izveštaj o promenama na kapitalu i napomene uz finansijske izveštaje), koji politički subjekt podnosi nadležnom organu u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji.

(11) Fotokopija registrovanog redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja iz stava (10) ovog člana overava se pečatom političkog subjekta.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8a

(Brisan)

Član 9

(1) Politički subjekti i sve registrovane političke stranke kao početno stanje u Evidenciji o imovini (Obrazac E-2) za 2011. godinu unose stanje na propisanim pozicijama na dan stupanja na snagu ovog pravilnika.

(2) Politički subjekti i sve registrovane političke stranke Godišnji finansijski izveštaj za 2011. godinu sačinjavaju i na osnovu Evidencije o imovini i Evidencije o prilozima koje su vodili na osnovu Pravilnika o sadržini evidencija i izveštaja političkih stranaka ("Službeni glasnik RS", broj 17/10).

(3) Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važe Pravilnik o sadržini evidencija i izveštaja političkih stranaka ("Službeni glasnik RS", broj 17/10).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Izmena i dopuna
Pravilnika o evidencijama priloga i imovine, godišnjem finansijskom izveštaju i izveštaju o troškovima izborne kampanje političkog subjekta

("Sl. glasnik RS", br. 25/2012)

Član 3

Izmene i dopune Pravilnika stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Sledeći