ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE TRANSNACIONALNOG GASOVODA "JUŽNI TOK" NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 31/2013)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok" na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Razlozi za izradu Strateške procene definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene transnacionalnog gasovoda "Južni tok" (u daljem tekstu: izmene i dopune Prostornog plana) na životnu sredinu, na sledeći način:

- značaj izmena i dopuna Prostornog plana na zaštitu životne sredine i održivi razvoj proizilazi iz potrebe da se zaštiti životna sredina, prirodne vrednosti i obezbedi održivi razvoj na području izmena i dopuna Prostornog plana;

- potreba da se u planiranju prostornog razvoja područja obuhvaćenog izmenama i dopunama Prostornog plana sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine, u skladu sa kriterijumima iz člana 6. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, predlože mere koje je potrebno preduzeti kako bi se eventualni značajni uticaji na životnu sredinu sprečili, otklonili ili smanjili na minimum;

- činjenica da izmene i dopune Prostornog plana predstavljaju okvir za realizaciju izgradnje planiranog transnacionalnog gasovoda "Južni tok" za transport, skladištenje i distribuciju gasa.

3. Strateška procena se radi za preliminarno područje izmena i dopuna Prostornog plana koje obuhvata delove područja gradova: Zaječara, Smedereva, Pančeva, Beograda - Palilula, Zrenjanina, Sombora, Sremske Mitrovice, Šapca, Loznice i delove opština: Boljevac, Paraćin, Ćuprija, Despotovac, Svilajnac, Žabari, Kovin, Opovo, Titel, Žabalj, Temerin, Srbobran, Vrbas, Kula, Stara Pazova, Inđija, Ruma, Bogatić, Bačka Palanka i Bač.

Na teritoriji grada Zaječara obuhvata sledeće KO: Prlita, Grljan i Grlište.

Na teritoriji grada Smedereva obuhvata sledeće KO: Osipaonica, Skobalj, Mala Krsna, Vranovo, Lipe I, Smederevo, Lugavčina i Šalinac.

Na teritoriji grada Pančeva obuhvata sledeće KO: Pančevo, Dolovo i Starčevo.

Na teritoriji grada Beograda - Palilula obuhvata KO Besni Fok.

Na teritoriji grada Zrenjanina obuhvata KO Knićanin.

Na teritoriji grada Sombora obuhvata sledeće KO: Sombor 2, Stapar, Kljajićevo i Bački Breg.

Na teritoriji grada Sremske Mitrovice obuhvata KO Jarak.

Na teritoriji grada Šapca obuhvata sledeće KO: Drenovac, Mačvanski Pričinović, Tabanović, Štitar, Zminjak, Ribari i Prnjavor.

Na teritoriji grada Loznice obuhvata KO Novo Selo.

Na teritoriji opštine Boljevac obuhvata sledeće KO: Krivi Vir i Bačevica.

Na teritoriji opštine Paraćin obuhvata sledeće KO: Donja Mutnica, Davidovac, Bošnjane i Klačevica.

Na teritoriji opštine Ćuprija obuhvata KO Ćuprija.

Na teritorija opštine Despotovac obuhvata KO Brestovo.

Na teritoriji opštine Svilajnac obuhvata KO Kušiljevo.

Na teritoriji opštine Žabari obuhvata KO Porodin.

Na teritoriji opštine Kovin obuhvata KO Kovin.

Na teritoriji opštine Opovo obuhvata KO Opovo.

Na teritoriji opštine Titel obuhvata KO Šajkaš.

Na teritoriji opštine Žabalj obuhvata sledeće KO: Žabalj i Gospođinci.

Na teritoriji opštine Temerin obuhvata KO Sirig.

Na teritoriji opštine Srbobran obuhvata KO Turija.

Na teritoriji opštine Vrbas obuhvata sledeće KO: Bačko Dobro Polje, Vrbas, Kucura, Savino Selo i Ravno Selo.

Na teritoriji opštine Kula obuhvata sledeće KO: Kula, Crvenka i Sivac.

Na teritoriji opštine Stara Pazova obuhvata sledeće KO: Surduk, Belegiš, Stara Pazova i Golubinci.

Na teritoriji opštine Inđija obuhvata sledeće KO: Novi Karlovci i Ljukovo.

Na teritoriji opštine Ruma obuhvata sledeće KO: Putinci, Donji Petrovci, Dobrinci, Kraljevci, Ruma i Hrtkovci.

Na teritoriji opštine Bogatić obuhvata sledeće KO: Belotić, Dublje, Klenje, Očage i Badovinci.

Na teritoriji opštine Bačka Palanka obuhvata sledeće KO: Despotovo, Pimnice, Silbaš, Parage, Gajdobra, Tovariševo i Mladenovo.

Na teritoriji opštine Bač obuhvata sledeće KO: Bač i Bačko Novo Selo.

U fazi izrade Nacrta izmene i dopune Prostornog plana definisaće se konačna granica izmena i dopuna Prostornog plana.

Izmene i dopune Prostornog plana biće zasnovana na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja, važećim dokumentima u Republici Srbiji, kao i na dosadašnjem sprovođenju Prostornog plana. Sastavni deo izmena i dopuna Prostornog plana čini i Strateška procena uticaja na životnu sredinu.

Dopune Prostornog plana odnose se na detaljnu razradu odvojaka prema Republici Srpskoj i Republici Hrvatskoj, kojim bi se omogućilo direktno sprovođenje izmena i dopuna Prostornog plana. Dopune podrazumevaju detaljnu razradu pristupnih puteva ka nadzemnim objektima i mreže za elektroenergetsko snabdevanje istih objekata na trasi gasovoda. Izmene i dopune u koridoru osnovne trase transnacionalnog gasovoda "Južni tok" izvršiće se u skladu sa objektivnim razlozima nastalim usled detaljnih terenskih istraživanja, promene brojeva katastarskih parcela, pristiglih mišljenja i uslova, kao i u skladu sa promenama projektne dokumentacije.

4. Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, prirode i prirodnih dobara kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

Strateškom procenom neće biti razmatrana pitanja vezana za jonizujuće zračenje jer na području izmena i dopuna Prostornog plana nema zagađivača koji emituju takav negativan uticaj.

5. Izrada Strateške procene je zasnovana na studijsko-analitičkoj dokumentaciji iz oblasti prostornog planiranja, zaštite životne sredine, zaštite prirode i drugoj relevantnoj dokumentaciji.

6. Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se opisuju, vrednuju i procenjuju mogući značajni uticaji na životnu sredinu do kojih može doći implementacijom izmena i dopuna plana i određuju mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu, sadrži:

- polazne osnove Strateške procene: obuhvat, predmet i ciljevi izmena i dopuna Prostornog plana, zahtevi zaštite životne sredine iz relevantnih planskih i drugih dokumenata;

- opšte i posebne ciljeve Strateške procene i indikatore;

- procenu mogućih uticaja na životnu sredinu: prikaz stanja životne sredine na području izmena i dopuna Prostornog plana, varijante razvoja planskog područja uključujući scenario nultog razvoja i varijante razvoja i zaštite planskog područja povoljne sa aspekta zaštite životne sredine, procenu uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu, opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu, poređenje varijantnih rešenja i prikaz razloga za izbor najpovoljnijeg, procenu uticaja planskih rešenja na životnu sredinu, opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu, način na koji su pri proceni uzeti u obzir elementi životne sredine i karakteristike uticaja;

- smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima;

- program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja izmena i dopuna Prostornog plana;

- prikaz korišćene metodologije;

- prikaz načina odlučivanja;

- zaključci (netehnički rezime) i druge podatke od značaja za stratešku procenu.

7. Nosilac izrade Strateške procene je Republička agencija za prostorno planiranje, a stručni koobrađivači su Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije iz Beograda i JP "Zavod za urbanizam Vojvodine" iz Novog Sada. Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila.

8. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saobraćaja, telekomunikacija, energetike, ekonomije i regionalnog razvoja, turizma, zaštite životne sredine i prostornog planiranja, zaštite spomenika kulture, zaštite prirode kao i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju od značaja za izradu Strateške procene iz delokruga svog rada nosiocu izrade Strateške procene.

9. Rok za izradu Strateške procene je tri meseca od dana stupanja na snagu Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana.

Strateška procena će se vršiti u skladu sa evropskim i međunarodnim principima teorije i dobre prakse u izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu za istu vrstu planskih dokumenata.

10. Učešće javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se u okviru javnog uvida o Nacrtu izmena i dopuna Prostornog plana, u trajanju od 30 dana, u zgradama skupština gradova i opština koje su u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana.

11. Sredstva za izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbediće Privredno društvo "SOUTH STREAM", društvo sa ograničenom odgovornošću iz Novog Sada.

12. Odluka o izradi Strateške procene je sastavni deo Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana.

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".