ODLUKA
O OBRAZOVANJU I RADU STRUČNE SLUŽBE POVERENIKA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 8/2011 i 32/2013)

Član 1

Radi obavljanja stručnih i drugih poslova od značaja za ostvarivanje nadležnosti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti (u daljem tekstu: Poverenik) obrazuje se Stručna služba Poverenika za zaštitu ravnopravnosti (u daljem tekstu: Stručna služba). Stručna služba se organizuje i vrši zadatke i poslove svog delokruga kao jedinstvena služba.

Član 2

Ovom odlukom uređuje se i rad Stručne službe, određuju i razvrstavaju položaji i radna mesta državnih službenika i nameštenika, uređuju druga pitanja od značaja za rad Stručne službe.

Član 3

Unutrašnje uređenje i sistematizacija radnih mesta u Stručnoj službi Poverenika, uređuje se posebnim aktom, Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta koji donosi Poverenik, uz saglasnost Narodne skupštine Republike Srbije.

Poverenik donosi i druge pravilnike, uputstva, odluke o načinu rada i izvršavanju poslova Stručne službe i rešenja o pravima i obavezama zaposlenih.

Radno vreme Stručne službe određuje Poverenik posebnom odlukom.

Član 4

Prava i dužnosti poslodavca državnih službenika i nameštenika u Stručnoj službi vrši Poverenik, kao rukovodilac organa.

Poverenik je i naredbodavac za materijalno-finansijsko poslovanje Stručne službe.

Član 5

Stručnom službom rukovodi Poverenik.

Pomoćnik Poverenika rukovodi zaokruženom oblašću rada za koju se obrazuje sektor, stara se o zakonitom i blagovremenom izvršavanju poslova unutar sektora i za svoj i rad zaposlenih u sektoru odgovara Povereniku.

Kabinetom Poverenika kao posebnom organizacionom jedinicom rukovodi šef Kabineta, koji za svoj rad, rad Grupe za informisanje i rad Kabineta odgovara Povereniku.

Član 6

Poslove Stručne službe obavljaju državni službenici i nameštenici.

Pored zaposlenih u Stručnoj službi, ugovorno se mogu angažovati i druga lica u cilju pružanja ekspertskih, prevodilačkih, tehničkih i drugih usluga, u skladu sa potrebama obavljanja poslova iz nadležnosti poslova Poverenika.

Zaposleni na radnim mestima u Kabinetu Poverenika zasnivaju radni odnos na određeno vreme do kraja mandata Poverenika.

Član 7

Radna mesta na kojima rade državni službenici dele se na položaje i izvršilačka radna mesta, zavisno od složenosti poslova, ovlašćenja i odgovornosti.

Položaji su radna mesta koja podrazumevaju ovlašćenja i odgovornosti vezane za vođenje i usklađivanje rada u državnom organu.

Državne službenike na položaju u Stručnoj službi, postavlja i razrešava Poverenik.

Član 8

Položaji u Stručnoj službi su: pomoćnici Poverenika i šef Kabineta.

Pomoćnici Poverenika postavljaju se na položaj na period od pet godina, na osnovu internog ili javnog konkursa, a šef Kabineta postavlja se na položaj do kraja mandata Poverenika.

Pomoćnici Poverenika i šef Kabineta razvrstavaju se u prvu grupu položaja.

Član 9

Izvršilačka radna mesta su sva ostala radna mesta uključujući i radna mesta rukovodilaca užih unutrašnjih organizacionih jedinica.

Član 10

Izvršilačka radna mesta razvrstavaju se u zvanja u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova, potrebnih znanja i sposobnosti i uslova za rad u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i dužnosti zaposlenih u državnom organu.

Radna mesta nameštenika se sastoje od pratećih pomoćno-tehničkih poslova u Stručnoj službi i razvrstavaju se po vrstama.

Član 11

U pogledu pitanja koja se odnose na zasnivanje radnog odnosa, prava i dužnosti državnih službenika i nameštenika u Stručnoj službi shodno se primenjuju propisi o radnim odnosima u državnim organima.

Član 12

O žalbama državnih službenika u Stručnoj službi, na rešenja kojima se odlučuje o njihovim pravima i dužnostima i o žalbama učesnika konkursa, odlučuje Žalbena komisija. Žalbenu komisiju Poverenik može obrazovati iz reda zaposlenih državnih službenika u Stručnoj službi, odnosno zaposlenih državnih službenika u drugim državnim organima.

Žalbena komisija ima pet članova, uključujući predsednika komisije, a radi u Veću od tri člana.

Članovi komisije za svoj rad primaju naknadu koju određuje Poverenik u skladu sa zakonom.

Predsednik i članovi Žalbene komisije se imenuju na period od pet godina i mogu biti ponovo imenovani.

Žalbena komisija donosi poslovnik o svom radu.

Član 13

Sredstva za plate i rad Stručne službe obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Plate, naknade i druga primanja državnih službenika i nameštenika u Stručnoj službi, određuju se u skladu sa propisima kojima se uređuju plate državnih službenika i nameštenika.

Član 14

Poslovi investicionog, tehničkog i tekućeg održavanja objekta i opreme, poslove prevoza, održavanja, servisiranja i garažiranja vozila, kao i drugi zajednički administrativni i tehnički poslovi koji su neophodni za ostvarivanje nadležnosti Poverenika i za rad Stručne službe, vrše u skladu sa propisima kojima je uređeno vršenje ovih poslova za sve državne organe.

Član 15

Poslove bezbednosti i održavanja reda u zgradi stručne službe Poverenika vrše nadležni organi na način propisan zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

Član 16

Ova odluka po dobijanju saglasnosti Narodne skupštine Republike Srbije, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja.