TARIFNI SISTEM
ZA OBRAČUN TOPLOTNE ENERGIJE ZA TARIFNE KUPCE

("Sl. list Grada Loznice", br. 2/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Tarifnim sistemom za obračun toplotne energije za tarifne kupce (u daljem tekstu: "tarifni sistem") se određuju:

- grupe tarifnih kupaca u zavisnosti od namene korišćenja objekata i kategorije potrošača;

- tarifni elementi i tarifni stavovi za obračun cene toplotne energije, koju JKP "Toplana-Loznica" (u daljem tekstu: "energetski subjekt") isporučuje tarifnim kupcima toplotne energije (u daljem tekstu: kupci);

- kriterijumi i merila za određivanje nivoa cena toplotne energije,

- kriterijum za određivanje visine nadoknade za priključak na vrelovodnu/toplovodnu mrežu je definisan cenama neenergetskih usluga energetskog subjekta.

Član 2

Cene toplotne energije za tarifne kupce iskazuju se po tarifnim stavovima utvrđenim ovim tarifnim sistemom, na osnovu kojih se obračunava isporučena toplotna energija tarifnom kupcu za obračunski period i utvrđuju se po tarifnim elementima za svaku grupu tarifnih kupaca.

Cena za isporučenu toplotnu energiju kupcu mora biti u skladu sa Metodologijom za formiranje cena toplotne energije (u daljem tekstu: Metodologija), koja je sastavni deo ovog tarifnog sistema (Prilog 1).

Pri određivanju cena toplotne energije i usluga uzimaju se u obzir opšta politika cena i planovi razvoja sistema toplifikacije JKP "Toplana-Loznica".

Član 3

Tarifni sistem važi za sve kupce toplotne energije.

II RAZVRSTAVANJE KUPACA PO NAMENI KORIŠĆENJA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 4

Kupci toplotne energije razvrstavaju se u grupe (prema nameni korišćenja objekta):

1) I Tarifna grupa - stambeni prostor,

2) II Tarifna grupa - organi lokalne samouprave,

3) III Tarifna grupa - državni organi,

4) IV Tarifna grupa - poslovni prostor,

5) V Tarifna grupa - fiskulturne sale.

III TARIFNI ELEMENTI I TARIFNI STAVOVI

A) Tarifni elementi

Član 5

Tarifni elementi za koje se utvrđuju tarifni stavovi su:

1) grejna površina;

2) isporučena količina toplotne energije;

3) očitavanje merača, raspodela troškova, obračun i naplata.

Član 6

Tarifni element "grejna površina" predstavlja veličinu grejanog prostora koja je određena projektom ili projektom izvedenih radova objekta, ili merenjem površine grejanog prostora, a definisana je ugovorom o isporuci toplotne energije.

Grejna površina se određuje po odredbama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i iskazuje se u m2, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

Tarifni element "grejna površina" primenjuje se za obračun fiksnog dela troškova grejanja.

Član 7

Tarifni element "isporučene količine toplotne energije" se utvrđuje neposredno na osnovu očitavanja sa merača u toplotnoj podstanici, a iskazuje se u kWh, a vrednost se zaokružuje na dva decimalna mesta.

U slučaju neispravnog merača toplotne energije, a prema članu 51. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, definisan je način obračuna za period kada je merač u kvaru.

B) Tarifni stavovi

Član 8

Tarifni stavovi za pojedinačne tarifne elemente su:

- cena za jedinicu grejne površine u din/m2/mesec

- cena za jedinicu količine isporučene toplotne energije u din/kWh

- cena raspodele troškova (sistem delitelja), očitavanja merača, obračuna i naplate u din/mernom mestu, odnosno u din/ obračunskom mestu.

Član 9

Godišnji iznos za "grejnu površinu" predstavlja fiksni deo troškova grejanja, obračunava se mesečno, i pokriva sledeće troškove poslovanja:

- materijala,

- usluga,

- radne snage,

- tekućeg i investicionog održavanja,

- amortizacije,

- ispravke vrednosti potraživanja,

- izdatke finansiranja,

- druge troškove poslovanja.

Mesečni iznos za tarifni stav "grejna površina" izračunava se tako što se površina grejanog prostora (m2) pomnoži sa odgovarajućom cenom za jedinicu "grejne površine" (din/m2/mesecu) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada.

Član 10

U objektima sa više stambenih odnosno poslovnih jedinica (u daljem tekstu: prostor), iznos za isporučenu toplotnu energiju, očitanu na meraču u toplotnoj podstanici, raspodeljuje se srazmerno površini prostora koji se greje.

Član 11

Cena za isporučenu količinu toplotne energije predstavlja varijabilni deo troškova grejanja i obuhvata troškove:

- energenata,

- potrošene električne energije,

- hemijsku pripremu vode,

- drugi varijabilni troškovi.

Iznos za količinu isporučene toplotne energije se izračunava tako što se broj isporučenih kWh pomnoži sa odgovarajućom cenom za jedinicu isporučene količine toplotne energije (din/kWh) u zavisnosti od tarifne grupe kojoj prostor pripada.

IV OBRAČUN ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 12

Isporuka toplotne energije se za pojedinačne kupce obračunava u odnosu na:

1) razvrstanost kupaca u odgovarajuću tarifnu grupu;

2) količinu isporučene toplotne energije;

3) grejnu površinu.

Član 13

Količina isporučene toplotne energije se obračunava na osnovu očitanog stanja na meraču toplotne energije postavljenom na mernom mestu u priključnoj podstanici i razvrstanosti kupca u odgovarajuću tarifnu grupu.

Obračun toplotne energije za mesece kada se isporuka toplotne energije vrši sadržaće varijabilni deo (din/kWh) i fiksni deo (din/m2), a za ostale mesece kada nema isporuke toplotne energije sadržaće samo fiksni deo (din/m2).

Član 14

U slučaju da se više kupaca iste ili različite tarifne grupe snabdeva toplotnom energijom preko zajedničkog mernog uređaja, ukupan broj isporučenih kWh se deli proporcionalno površini koja je priključena na taj merač i obračunava se u skladu sa cenom za pripadajuću tarifnu grupu.

Član 15

U objektima gde su kod svih kupaca ugrađeni delitelji potrošnje ili pojedinačni merači raspodela se vrši u skladu sa očitanim odnosima potrošnje.

Prostor mora biti opremljen deliteljem istog tipa, za koji se sporazumno odlučila većina kupaca.

Izabrani tip delitelja mora biti kompatibilan sa grejnim sistemom, a pojedinačni delitelji moraju biti postavljeni u skladu sa uputstvom proizvođača odnosno isporučioca.

Uslov da bi se pristupilo raspodeli troškova grejanja prema deliteljima, je da preko 65% korisnika ima ugrađene delitelje potrošnje, odnosno pojedinačne (pomoćne) merače.

U objektima gde nisu ugrađeni delitelji potrošnje, odnosno pojedinačni merači kod svih korisnika, obračun će se vršiti na sledeći načina: za korisnike koji nemaju ugrađene delitelje (koji odbijaju ugradnju, ili ne dozvoljavaju kontrolu i očitavanje istih) troškovi grejanja tih prostora obračunavaju se u skladu sa njihovim udelom u ukupno očitanoj potrošnji i povećavaju se sa korektivnim faktorom 1,20. Dobijeni iznos troškova se oduzima od ukupnog troška za zagrevanje svih prostora na zajedničkom mestu preuzimanja, a ostatak se deli između ostalih korisnika u skladu sa očitanim odnosima potrošnje.

Član 16

Iznos za tarifni element "grejna površina" obračunava se svakog meseca i to je 1/12 godišnjeg iznosa.

Član 17

Kupac plaća isporučenu toplotnu energiju i usluge, koje se uračunavaju zajedno sa toplotnom energijom, u roku navedenom na ispostavljenom računu ili drugom važećem dokumentu (najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec).

Usled neredovnog izmirenja obaveza plaćanja, energetski subjekt može zahtevati instrumente obezbeđenja plaćanja za naredni obračunski period.

Najveća količina toplotne energije, za koju energetski subjekt može tražiti plaćanje unapred, jednaka je celokupnoj potrošnji u prethodnoj grejnoj sezoni.

Član 18

Ako kupac ne izmiri pravovremeno svoje obaveze, energetski subjekt mu zaračunava zakonsku zateznu kamatu od datuma za plaćanja iz računa do dana plaćanja.

Član 19

Energetski subjekt zaračunava troškove potraživanja i obustave isporuke toplotne energije.

Član 20

Kupac mora izmiriti fiksni deo troškova isporuke toplotne energije, nezavisno od potrošnje, odnosno za vreme u kojem mu je bila prekinuta isporuka toplotne energije po članu 64. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

Član 21

Račun za isporučenu toplotnu energiju fakturiše se na vlasnika prostora koji se greje - kupca toplotne energije.

V OSNOVE ZA FORMIRANJE I OBRAČUN CENA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 22

Cena toplotne energije određuje se u skladu sa Metodologijom za formiranje cena toplotne energije (Prilog I), koja je sastavni deo ovog tarifnog sistema.

Cena za pružene energetske usluge utvrđuje se u zavisnosti od obima i kvaliteta pružene usluge, vrednosti sredstava angažovanih u pružanju usluga, obima i kvaliteta uloženog rada, visine materijalnih troškova i dr.

Član 23

Prvu izvornu cenu za količinu isporučene toplotne energije ili njenu promenu utvrđuje nadležni organ grada Loznice prema članu 57. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, a na zahtev energetskog subjekta.

Zahtev iz stava 1. mora biti obrazložen.

Član 24

Nadležni organ grada Loznice daje saglasnost na akt o cenama toplotne energije, koji energetski subjekt utvrdi po ovom tarifnom sistemu.

Energetski subjekt može povećati odnosno smanjiti cene toplotne energije u slučaju povećanja odnosno smanjenja cene ulaznih energenata u skladu sa Metodologijom.

Saglasnost na akt o povećanju, odnosno smanjenju cene toplotne energije daje nadležni organ grada Loznice.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Energetski subjekt je dužan da donese akt o cenama iz člana 24. stav 1. u roku od 10 dana od dana stupanja na snagu tarifnog sistema i dostavi nadležnom organu grada Loznice radi davanja saglasnosti.

Član 26

Tarifni sistem stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice", a primenjivaće se od roka utvrđenog zakonom.

 

Prilog 1.

METODOLOGIJA ZA FORMIRANJE CENA TOPLOTNE ENERGIJE

1. Cena toplotne energije je sastavljena iz sledećih elemenata:

1. cene za isporučenu toplotnu energiju izražena u din/KWh (u daljem tekstu: varijabilni deo cene), koja pokriva varijabilne troškove proizvodnje i distribucije toplotne energije i

2. cena za priključenu "grejnu površinu" izraženo u din/m2/god. (u daljem tekstu: fiksni deo cene), koja pokriva fiksne troškove održavanja i funkcionisanja sistema.

1. Varijabilni deo cene po pravilu obuhvata troškove:

- energenata (prirodni gas, mazut, tehnološka para i drugo),

- električne energije za pogon pumpi i rad postrojenja,

- tekućeg održavanja,

- vode i hemijske pripreme vode (HPV),

- ostali varijabilni troškovi.

a) Promena varijabilnog dela cene se preračunava po sledećoj formuli:

 

n

 

VCp =VCop x

Σ

(aiEi /Eoi)

 

i = 1

 

a1+a2+ .......an =1

Uz sledeće značenje:

VCp = Nova cena za isporučenu količinu toplotne energije, u din/KWh (bez PDV-a),

VCop = Izvorna cena za isporučenu količinu toplotne energije, u din/KWh (bez PDV),

ai = Ponder pojedinačnih elemenata varijabilnih troškova u strukturi svih varijabilnih troškova za proizvodnju toplotne energije,

Ei = Nova cena energenata i drugih varijabilnih troškova u strukturi utrošenih energenata i drugih varijabilnih troškova za proizvodnju toplotne energije,

Eoi = Izvorna cena energenata i drugih varijabilnih troškova u strukturi potrošenih energenata za proizvodnju toplotne energije.

Nova cena za isporučenu toplotnu energiju (VCp) je cena koja je izračunata na osnovu ove metodologije i menja se sa promenom ulaznih parametara.

Izvorna cena za isporučenu toplotnu energiju (VCop) je cena koja je bila određena za svakog proizvođača toplotne energije za daljinsko grejanje kao izvorna cena, do usvajanja, odnosno stupanja na snagu ove metodologije.

Ponderi (ai) predstavljaju udeo pojedinačnog elementa varijabilnih troškova u strukturi celokupnih varijabilnih troškova za proizvodnju toplotne energije. Zbir svih pondera odnosno udela mora biti jednak 100% odnosno 1.

Nova cena elemenata varijabilnih troškova (Ei) je prosečna cena pojedinačnog elementa varijabilnih troškova, koju proizvođač toplotne energije plaća u evidentiranom mesecu. U cenu energenta moraju biti uključeni svi troškovi na paritetu F-co proizvođač toplotne energije i sva davanja (trošarine, CO2 takse). PDV nije uključen.

Izvorna cena elemenata varijabilnih troškova (Eoi) je cena pojedinačnog elementa varijabilnih troškova, koju je proizvođač toplotne energije plaćao u izvornom periodu. U cenu elemenata varijabilnih troškova moraju biti uključeni svi troškovi na paritetu F-co proizvođač toplotne energije i sva davanja (trošarine, CO2 takse). PDV nije uključen.

b) Novi varijabilni deo cene se izračunava i usklađuje u odnosu na promene cena pojedinačnih elemenata varijabilnih troškova iz 2. tačke ovog priloga.

Primer br. 1 - promena varijabilnog dela cene

U slučaju promene cene energenata i drugih varijabilnih troškova menjaće se i cena za isporučenu toplotnu energiju prema gore navedenoj formuli.

VCop = 3,21 din/kWh - Izvorna cena za isporučenu količinu toplotne energije (bez PDV)

a1 = 0,6464 - Ponder za prirodni gas;

a2 = 0,2988 - Ponder za mazut;

a1 = 0,0486 - Ponder za električnu energiju;

a1 = 0,0062 - Ponder za hemijski pripremljenu vodu.

E1o = din/cm3 - Cena prirodnog gasa na osnovu koje je formirana postojeća cena grejanja;

E2o = din/kg - Cena mazuta na osnovu koje je formirana postojeća cena grejanja;

E3o = din/kWh - Cena električne energije na osnovu koje je formirana postojeća cena grejanja;

E4o = din/m3 - Cena hemijski pripremljene vode na osnovu koje je formirana postojeća cena grejanja;

E1 = din/cm3 - Nova cena prirodnog gasa na osnovu koje se formira nova cena grejanja;

E2 = din/kg - Nova cena mazuta na osnovu koje se formira nova cena grejanja;

E3 = din/kWh - Nova cena električne energije na osnovu koje se formira nova cena grejanja;

E4 = din/m3 - Nova cena hemijski pripremljene vode na osnovu koje se formira nova cena grejanja;

VCp = 3,21 x (0,6464 x 33,15/32,29 + 0,2988 x 37,67/35,67 + 0,0486 x 4,75/4,40 + 0,0062 x 210,0/198,6)

VCp = 3,33 din/kWh - Nova cena za isporučenu količinu toplotne energije (bez PDV)

2. Fiksni deo cene, po pravilu, pokriva sledeće troškove poslovanja:

- materijala (bez troškova energenata, navedenih u 2. tački ovog priloga),

- usluga,

- radne snage,

- tekućeg i investicionog održavanja,

- amortizacije,

- ispravka vrednosti potraživanja,

- izdatke finansiranja,

- druge troškove poslovanja.

Troškovi materijala uključuju pomoćni materijal, otpis polomljenog inventara, kancelarijski materijal i stručnu literaturu, popisne razlike za materijal, revalorizacije troškova potrošnje materijala i polomljenog inventara te druge troškove materijala.

Troškovi usluga uključuju usluge za dobijanje energije, troškove transportnih usluga, zakupnine, povratne troškove u vezi sa radom, troškove usluga platnog prometa i bankarskih usluga, troškove intelektualnih usluga, premije osiguranja i troškove drugih usluga.

Troškovi radne snage obuhvataju troškove bruto zarada, naknade zarada, doprinosa na teret poslodavca, putnih troškova i sl.

Tekuće i investiciono održavanje mora omogućiti normalan rad sistema i njegovo korišćenje do kraja predviđenog životnog veka. Troškovi održavanja uključuju troškove nabavke rezervnih delova za postrojenja i uređaje, zamene delova opreme i sredstava i materijal za održavanje osnovnih sredstava, kao i usluge u vezi sa održavanjem sredstava rada.

Amortizacija se po pravilu obračunava po amortizacionim stopama, koje donosi sam energetski subjekt.

Ispravka vrednosti obezvređenih potraživanja po međunarodnim računovodstvenim standardima, uključuju otpise potraživanja do visine, koja ne prelaze 3% nivoa godišnje fakturisane realizacije.

Izdaci finansiranja obuhvataju sve izdatke, povezane sa finansiranjem osnovne delatnosti preduzeća.

Godišnju stopu dobiti određuje osnivač u godišnjem planu preduzeća.

Drugi izdaci (troškovi) poslovanja obuhvataju davanja za zaštitu životne sredine, za lična zaštitna sredstva, alat i sitan inventar, troškove seminara i stručnog usavršavanja, pretplate na stručnu literaturu, i ostalo.

a) Promene fiksnog dela cene izračunava se po sledećoj formuli:

FC=FCo x (a x P/Po + b x I/Io)

a + b =1

Uz sledeća značenja:

FC = Nova cena za priključenu grejnu površinu, u din/m2/mesecu (bez PDV),

FCo = Izvorna cena za priključenu grejnu površinu, u din/m2/mesecu (bez PDV),

P = Prosek mesečne bruto zarade u Republici Srbiji,

Po = Izvorna mesečna bruto zarada u Republici Srbiji,

I = Indeks cena na malo u Republici Srbiji u praćenom periodu,

Io = Izvorni indeks cena na malo u Republici Srbiji,

a = Ponder mesečnih bruto plata u Republici Srbiji,

b = Ponder indeksa cena na malo u Republici Srbiji,

Nova cena za priključenu grejnu površinu (FC) je cena, koja je izračunata na osnovu ove metodologije i menja se sa promenom ulaznih parametara.

Izvorna cena za priključenu grejnu površinu (FCo) je cena, koja je određena kao izvorna cena za priključenu grejnu površinu, u skladu sa ovim tarifnim sistemom.

Prosek mesečne bruto zarade u Republici Srbiji (P) je prosek za mesec koji prethodi mesecu u kom se traži korekcija. Izvor podatka o visini mesečnih bruto zarada je Statistički zavod Republike Srbije.

Izvorna mesečna bruto zarada u Republici Srbiji (Po) je izračunata kao prosek mesečnih bruto zarada u prethodnoj kalendarskoj godini pre izvornog datuma za koji se određuje izvorna cena. Izvor podataka o visini mesečnih zarada je Statistički zavod Republike Srbije.

Indeks cena na malo u Republici Srbiji u posmatranom periodu (I) je indeks cena na malo u Republici Srbiji u mesecu koji prethodi zahtevu za korekciju. Izvor podataka o indeksu cena na malo je Statistički zavod Republike Srbije.

Izvorni indeks cena na malo u Republici Srbiji (Io) je indeks cena na malo u Republici Srbiji u decembru prethodne kalendarske godine. Izvor podataka o indeksu cena na malo je Statistički zavod Republike Srbije.

Ponder mesečnih bruto zarada u Republici Srbiji (a) predstavlja udeo bruto zarada u strukturi fiksnih troškova energetskog subjekta (Izvor: bilans uspeha energetskog subjekata u prethodnoj godini).

Ponder indeksa cena na malo u Republici Srbiji (b) predstavlja udeo ostalih fiksnih troškova (bez bruto zarada) u strukturi fiksnih troškova energetskog subjekta.

Zbir pondera indeksa cena i pondera mesečnih bruto zarada mora biti jednak 1.

b) Novi fiksni deo cene se izračunava i usklađuje jedanput godišnje, a po potrebi i češće, ukoliko rast cena na malo pređe 15%.

Primer br. 2 - promena fiksnog dela cene

U slučaju promene veličine troškova koji određuju fiksni deo cene grejanja, menjaće se i cena za priključenu grejnu površinu prema gore navedenoj formuli.

FCo = 23,72 din/m2/mesecu - Izvorna cena za priključenu grejnu površinu (bez PDV)

a = 0,4811 - Ponder mesečnih bruto plata u Republici Srbiji;

b = 0,5189 - Ponder indeksa cena na malo u Republici Srbiji;

P = 44.000 din. - Novi prosek mesečne bruto zarade u Republici Srbiji na osnovu koje se formira nova cena grejanja;

Po = 43.040 din. - Izvorna mesečna bruto zarada u Republici Srbiji na osnovu koje je formirana postojeća cena grejanja;

I = 1,06 - Indeks cena na malo u Republici Srbiji u praćenom periodu na osnovu kojeg se formira nova cena grejanja;

Io = 1,00 - Izvorni indeks cena na malo u Republici Srbiji na osnovu kojeg je formirana postojeća cena grejanja;

FC = 23,72 x (0,4811 x 44.000/43.040 + 0,5189 x 1,06/1,00);

FCp = 24,71 din/m2/mesecu - Nova cena za priključenu grejnu površinu (bez PDV).