ODLUKA
O EMISIJI DUGOROČNIH HARTIJA OD VREDNOSTI
Broj 422-12/2012

("Sl. list AP Vojvodine", br. 17/2012, 20/2012 - ispr. i 12/2013)

1. Autonomna Pokrajina Vojvodina emituje dugoročne hartije od vrednosti - dugoročne obveznice (u daljem tekstu: obveznice), radi jačanja finansijskog potencijala Razvojne banke Vojvodine a.d. Novi Sad (u daljem tekstu: Banka).

Za vrednost obveznica od 1.166.752.000,00 dinara izvršiće se istovremeno preuzimanje potraživanja koja čine lošu aktivu Banke (prema procenjenoj nadoknadivoj vrednosti).

Za iznos razlike između ukupne vrednosti obveznica koje se emituju i procenjene nadoknadive vrednosti preuzetih potraživanja iz prethodnog stava ove tačke, Banka će emitovati na ime Autonomne Pokrajine Vojvodine 577.757 običnih akcija nominalne vrednosti 4.910,00 dinara za jednu akciju, što ukupno iznosi 2.836.786.870,00 dinara.

Iznos razlike od 1.130,00 dinara Banka će uplatiti u korist budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

2. Osnovni elementi obveznica iz tačke 1. ove odluke su:

Emitent Autonomna Pokrajina Vojvodina

Iznos emisije

4.003.540.000,00 dinara

Nominalna vrednost  

10.000,00 dinara po komadu

Datum emitovanja

11. jun 2012. godine

Datum dospeća

11. jun 2022. godine

Kupon

2,00% na godišnjem nivou

Vrsta obveznice

Amortizaciona obveznica indeksirana na referentni indeks potrošačkih cena uz grejs period od dve godine

3. Obveznice se emituju u nematerijalizovanom obliku i registruju kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti a.d. Beograd (u daljem tekstu: Centralni registar).

4. Obveznice glase na ime.

5. Cena obveznica predstavlja cenu sa pripadajućom kamatom. Cena se utvrđuje u formi kuponskih obveznica sa polugodišnjom isplatom kupona i jednakom polugodišnjom amortizacijom glavnice, nakon isteka grejs perioda od dve godine od emisije obveznica. Datumi dospeća anuiteta su 11. decembar i 11. jun. Ukoliko datum dospeća obveznice padne u neradni dan, isplata dospelih obveznica će se obaviti prvog narednog radnog dana.

6. Prilikom isplate anuiteta, iznos za isplatu se usklađuje sa raciom indeksacije, koji predstavlja odnos referentnog indeksa potrošačkih cena na dan utvrđivanja cene obveznice po komadu i referentnog indeksa potrošačkih cena na dan emitovanja obveznice. Racio indeksacije na dan emisije obveznice je jednak vrednosti jedan, a u svakom drugom slučaju ne može biti manji od jedan. Formula za računanje racia indeksacije je data u prilogu ove odluke. Racio indeksacije i referentni indeksi potrošačkih cena će biti prikazani na pet decimalnih mesta.

U formuli za utvrđivanje cene obveznice, novčani tok se usklađuje sa raciom indeksacije za period od dana emitovanja obveznice do dana isplate datog anuiteta, pri čemu se, prilikom računanja tog racia, primenjuje projektovani referentni indeks potrošačkih cena za dati period, prema formuli koja je data u tački 4. Priloga ove odluke.

7. Referentni indeks potrošačkih cena za prvi kalendarski dan u mesecu predstavlja zvanični indeks potrošačkih cena za tri meseca pre meseca za koji se obračunava. Ukoliko se obračunava za bilo koji drugi dan u mesecu, primenjuje se metoda linearne interpolacije, prema formuli koja je data u tački 3. Priloga ove odluke.

Za objavljivanje indeksa potrošačkih cena nadležan je Republički zavod za statistiku.

Kao indeks potrošačkih cena koji se primenjuje u obračunu racia indeksacije, uzima se bazni indeks potrošačkih cena sa bazom iz 2006 godine. Bazni indeksi se objavljuju na sajtu Republičkog zavoda za statistiku u delu "Baza podataka - Cene - Potrošačke cene - Indeks potrošačkih cena".

Referentni indeks potrošačkih cena na dan emisije obveznice (RefCPIo) iznosi 157,70000.

8. Ukoliko indeks potrošačkih cena, koji je relevantan za period za koji se obračunava cena ili vrši isplata anuiteta, ne bude raspoloživ, biće primenjen indeks potrošačkih cena koji je poslednji objavljen. Ukoliko se naknadno objavi indeks potrošačkih cena koji je relevantan za taj vremenski period, to neće imati uticaja na već isplaćeni anuitet.

Ukoliko se promeni baza indeksa potrošačkih cena, usklađivanje će se vršiti po indeksima sa novom bazom, a za preračun indeksa potrošačkih cena na novu bazu je Republički zavod za statistiku. Promena baze indeksa potrošačkih cena neće imati efekte na iznos anuiteta koji su prethodno plaćeni.

9. Cena obveznice po komadu na dan emisije ili na dan saldiranja koji se poklapa sa danom isplate kupona utvrđuje se po sledećoj formuli:

Legenda:

 

Cena kuponske obveznice sa pripadajućom kamatom po komadu

P

t

Redni broj obračunskog perioda (prva četiri perioda pripadaju grejs periodu a od petog perioda se isplaćuje ceo anuitet)

t

K

Nominalna vrednost obveznice po komadu

10.000

Ot

Ostatak nominalne vrednosti po komadu na početku t-tog perioda isplate anuiteta, koji se dobija po formuli.
Ot = K*(1-v/N), odnosno kada se od nominalne vrednosti obveznice po komadu oduzme suma otplata po komadu koji je protekao do perioda t za koji se obračunava anuitet, pri čemu je:

Ot

v

Broj perioda koji je protekao do perioda t, za koji se obračunava anuitet.

v

b

Deo nominalne vrednosti po komadu koji se u jednakim iznosima isplaćuje od početka perioda otplate glavnice (nakon dve godine) do dospeća i računa se po formuli: b = K/N.

625

r

Zahtevana godišnja stopa prinosa do dospeća

r %

c

Godišnja kuponska stopa

2%

m

Broj perioda isplate kupona u toku godine

2

n

Broj preostalih perioda isplate anuiteta od početka perioda isplate glavnice do dospeća, dobija se po formuli: n = N - v

n

N

Ukupan broj perioda isplate glavnice

16

IndexCPIt

Racio indeksacije u periodu t
(formula data u prilogu)

 

Na svaki drugi dan cena obveznice po komadu izračunava se po sledećoj formuli:

Legenda:

w

Ponder koji se dobija po sledećoj formuli:

w

w=

 

 

broj dana od datuma saldiranja do datuma sledeće isplate kupona

 
 

broj dana između dva datuma isplate kupona

 

10. Prenos vlasništva na obveznicama vrši se u Centralnom registru na odgovarajuće račune zakonitih imalaca, a po potrebi prenos vlasništva može se vršiti i nakon toga.

11. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".