ODLUKA

O MERILIMA ZA OBRAČUN VISINE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 12/2010, 23/2012, 31/2012 i 4/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se propisuju merila za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za teritoriju gradskih mesnih zajednica i delove prigradskih mesnih zajednica: Pocerski Pričinović, Jelenča, Mišar, Majur, postupak i elementi za zaključenje ugovora kojim se uređuju međusobni odnosi između investitora i Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem.

Član 2

Visina naknade za uređivanje se utvrđuje na osnovu sledećih kriterijima: stepena komunalne opremljenosti, godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta, urbanističke zone, namene i površine objekata.

Član 3

Stepen komunalne opremljenosti podrazumeva stepen izgrađenosti mreže komunalne infrastrukture (saobraćajnice, vodovod, kišna i fekalna kanalizacija, javna rasveta i sl.).

Član 4

Godišnji program uređivanja građevinskog zemljišta definiše investicione aktivnosti JP usmerene na izgradnju infrastrukturnih objekata.

Član 5

Područje u okviru koga se naplaćuje naknada podeljeno je na četiri zone, formirane prema položaju u odnosu na centralne gradske funkcije.

Posebnu zonu čini zemljište koje je u obuhvatu plana "Severozapadna radna zona", na koju se, u pogledu obračunavanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, primenjuju posebni kriterijumi utvrđeni ovom Odlukom.

Član 6

Namena objekta - prostora za koji se utvrđuje naknada za uređivanje građevinskog zemljišta može biti:

Stanovanje: stambeni objekti, stambeni prostor u stambeno-poslovnim objektima;

Komercijalna delatnost: poslovni objekti, hoteli, ugostiteljski objekti, trgovinski objekti - prostori, sa pratećim prostorom, poslovno-stambeni apartmani, benzinske pumpe sa i bez nadstrešnice, objekti - prostori sporta, rekreacije i razonode, obrazovanja, zdravstva, kulture i umetnosti, koji se koriste u komercijalne svrhe, objekti - prostori uslužnog zanatstva, menjačnice, banke, finansijske organizacije, osiguravajuća društva, kancelarije, kladionice, kockarnice i sl. i ostali prostori komercijalnog karaktera u okviru stambeno-poslovnih, privredno-proizvodnih i ostalih objekata;

Proizvodna delatnost: privredno-proizvodni objekti, skladišta, natkrivena proizvodna postrojenja, stovarišta, magacini, pijace, objekti proizvodnog zanatstva, industrije i građevinarstva, komunalni objekti, poljoprivredni objekti i sl.;

Ostale namene: objekti javne namene - prostori namenjeni obavljanju delatnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, organizacija i ustanova koje obavljaju javnu službu, objekti - prostori tradicionalnih crkava i tradicionalnih verskih zajednica u smislu Zakona o crkvama i verskim zajednicama ("Sl. glasnik RS" broj 36/2006).

Član 7

Površina objekta - prostora za koji se utvrđuje naknada za uređivanje građevinskog zemljišta jednaka je neto površini iz glavnog odnosno idejnog projekta, a prema JUS U.C2.100:2002, odnosno maksimalnoj neto površini objekta koja je predviđena odgovarajućim urbanističkim aktom.

Za objekte izgrađene bez odobrenja za izgradnju, naknada se obračunava na osnovu projekta izvedenog objekta, odnosno zapisnika o izvršenom veštačenju ili tehničkog izveštaja i akta nadležnog organa kojim se određuju uslovi za izdavanje odobrenja za gradnju.

Član 8

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor, na osnovu ugovora o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: Ugovor), koji zaključuje sa Javnim preduzećem za upravljanje građevinskim zemljištem (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Član 9

Sredstva dobijena od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta koriste se za uređivanje građevinskog zemljišta, pribavljanje građevinskog zemljišta i izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

II UTVRĐIVANJE I OBRAČUN NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 10

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća investitor. Naknada se plaća za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju objekta - prostora.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, plaća se i za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se utvrđuje i obračunava po m2 neto površine objekta - prostora koji se gradi, dograđuje, rekonstruiše ili legalizuje, na bazi prosečnih troškova uređivanja građevinskog zemljišta.

Kod izgradnje objekata na zemljištu koje je bilo u javnoj svojini i kao takvo bilo predmet postupka javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda javnim oglasom, naknada se utvrđuje i obračunava po m2 neto površine planskim dokumentom maksimalno dozvoljene površine objekta koji se gradi osim u zonama niske gustine stanovanja.

Kada se zemljište otuđuje iz javne svojine prikupljanjem ponuda javnim oglasom radi izgradnje objekata u zonama niske gustine stanovanja, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obračunava se po m2 neto površine objekta koji se gradi prema glavnom projektu izgrađenom u skladu sa lokacijskom dozvolom.

Naknada iz stava 4. ovog člana, može se obračunati i prema stvarnim troškovima uređivanja građevinskog zemljišta.

Kada se zemljište otuđuje iz javne svojine prikupljanjem ponuda javnim oglasom radi izgradnje objekata, u zonama izvan zone niske gustine stanovanja, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se u visini od najmanje 50% od naknade za maksimalno planiranu površinu objekta.

Član 11

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata troškove pripremanja i opremanja građevinskog zemljišta.

Pripremanje zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, programa za uređivanje zemljišta, raseljavanje, rušenje objekata, saniranje terena i druge radove.

Opremanje zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture i to: kolovoza i trotoara, vodovodne i kanalizacione mreže sa pratećim objektima, elektroenergetskih objekata, kao i troškove izgradnje i uređenja ostalih površina javne namene.

Član 12

Prosečna naknada za uređivanje građevinskog zemljišta iznosi 4.427,00 din po m2 korisnog prostora i obuhvata sledeće troškove izražene u procentima:

- troškove pripremanja građevinskog zemljišta, u visini od 20%

- troškovi izgradnje kolovoza u visini od 30%

- troškovi izgradnje trotoara u visini od 5%

- troškovi izgradnje objekata za odvođenje otpadnih voda 15%

- troškovi izgradnje objekata vodosnabdevanja 10%

- troškovi izgradnje elektroenergetskih objekata 20%

Prosečna naknada za uređivanje građevinskog zemljišta iz prethodnog stava se revalorizuje tromesečno, rastom potrošačkih cena, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Član 13

Prosečna naknada za uređivanje građevinskog zemljišta iz člana 12. Odluke, umanjuje se, ukoliko zemljište nije u potpunosti opremljeno ili se opremanje ne predviđa godišnjim Programom uređivanja, u procentu u kome izgradnja nedostajućeg komunalnog objekta učestvuje u formiranju prosečnih troškova i to:

- za izgradnju objekata za odvođenje otpadnih voda i objekata vodosnabdevanja, u punom iznosu,

- za izgradnju saobraćajnica - kolovoza i trotoara, u visini od 50% od procenta utvrđenog u članu 12. odluke.

Član 14

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta ne obračunava se za površinu objekta-prostora, koji se dograđuje, rekonstruiše ili ruši radi izgradnje novog objekta, za koju investitor ima izdatu upotrebnu dozvolu, građevinsku dozvolu ili je u listu nepokretnosti RGZ upisan kao objekat izgrađen pre donošenja propisa o izgradnji objekta.

Član 15

Ako se izgrađeni objekti naknadno priključuju na izgrađenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, naknada se obračunava u visini procenta određenog članom 12. i 13. Odluke.

Član 16

Ako se zbog izgradnje, dogradnje ili rekonstrukcije objekta ukaže potreba za povećanjem kapaciteta objekata individualne komunalne potrošnje, troškove snosi investitor u stvarnom iznosu.

Član 17

Ukoliko je investitor izgrađenog objekta učestvovao u izgradnji objekta komunalne infrastrukture naknada za uređivanje se umanjuje srazmerno učešću u izgradnji, a uzimajući za osnov učešće infrastrukturnog objekta u formiranju prosečne naknade iz člana 12. Odluke.

Član 18

Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem Šabac nije nadležno za obračun i naplatu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za sticanje prava priključka na vodovodnu i kanalizacionu mrežu na područjima MZ "Kasarske livade" - preko Cerskog obodnog kanala, gledajući u smeru od centra prema kanalu, delu MZ "Jevremova" - preko Cerskog obodnog kanala, gledano u smeru od centra prema kanalu, MZ "Letnjikovac i MZ "Kamičak, u delu naselja "Žakića grm" - ulice Gavrila Principa 1 do 4 i na desnoj strani ulice Beogradske do Mišarskog brda, osim kod izgradnje poslovnih i objekata proizvodnih delatnosti na području MZ "Kamičak", u delu naselja "Žakića grm" i na desnoj strani ulice Beogradske, a shodno sporazumu broj 04-714 od 06.05.2008. godine zaključenom sa JKP "Vodovod Šabac" Šabac.

Član 19

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđena u skladu sa članom 12.,13.,14. i 15. Odluke, uvećava se zbog posebnih pogodnosti koje lokacija pruža investitoru po zonama određenim ovom Odlukom i to:

I zona - koja je utvrđena sledećim granicama:

Od raskrsnice ulica Vojvode Mišića i Žike Popovića, ulicom Vojvode Mišića do raskrsnice sa ulicom Vlade Jovanovića, ulicom Vlade Jovanovića do raskrsnice sa ulicom Grmićska, ulicom Grmićska do ulice Braće Nedića, ulicom Braće Nedića do raskrsnice sa ulicom Vuka Karadžića, ulicom Vuka Karadžića do raskrsnice sa ulicom Avde Karabegovića, ulicom Avde Karabegovića do raskrsnice sa ulicom Stojana Čupića, ulicom Stojana Čupića do raskrsnice sa ulicom Mačvanska, ulicom Mačvanska do ulice Petra Sokoljanina, ulicom Petra Sokoljanina do ulice Pavla Jurišića, ulicom Pavla Jurišića do ulice Jaračkih žrtava, ulicom Jaračkih žrtava do produžetka ulice Janka Veselinovića, prugom do Kajmakčalanske, ulicom Kajmakčalanskom do ulice Pop Lukina, ulicom Pop Lukinom do raskrsnice sa ulicom Žike Popovića, ulicom Žike Popovića do raskrsnice sa ulicom Vojvode Mišića;

Za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i legalizaciju stambenih, poslovnih i objekata - prostora proizvodnih delatnosti, obračunata naknada množi se koeficijentom 1,6, osim za izgradnju poslovnog prostora do ulica:

Karađorđeva i Gospodar Jevremova, za koje se obračunata naknada množi koeficijentom 2,5;

Masarikova, od ugla sa ulicom Grmićska do centra grada, Cara Dušana, Stojana Novakovića, od raskrsnice sa ulicom Koste Abraševića do Gospodar Jevremove, Vojvode Mišića, od raskrsnice sa ulicom Žike Popovića do raskrsnice sa ulicom Masarikova, ulica Zanatlijska, ulica Vlade Jovanovića do raskrsnice sa ulicom Vojvode Mišića, ulica Pop Lukina do ulice Žike Popovića, ulica Žike Popovića od Pop Lukine do ulice Vojvode Mišića, ulica Miloša Pocerca, ulica Mačvanska od Gospodar Jevremove do ulice Petra Sokoljanina i prostor obuhvaćen Regulacionim planom pijace "Živinarnik" za koje se obračunata naknada množi koeficijentom 2,2.

II zona koja je utvrđena sledećim granicama:

- Od Tehničke škole "Kosta Abrašević" i ulice Milića od Mačve, ulicom Cerskom do raskrsnice sa ulicom Masarikovom i ulicom Pocerskom, desno ulicom Pocerskom pored kasarne do ulice Svetogorske, ulica Svetogorska do ulice Kralja Milana, ulica kralja Milana do obilaznog puta, ulica Novoprojektovanom do obilaznog puta, ulica Uskočka, do ulice Vojislava Ilića, od ulice Vojislava Ilića do ulice Stanoja Glavaša, od ulice Stanoja Glavaša do ulice Vojvode Janka Stojićevića, ulica Vojvode Janka Stojićevića do ulice Kralja Milutina, ulica Kralja Milutina do novog mosta, od novog mosta obalom reke Save do starog mosta, prugom do ulice Bože Milanovića, ulica Bože Milanovića do ulice Hajduk Stanka, ulica Hajduk Stanka do raskrsnice ulica Mačvanska i Kraljevića Marka, do ulice Avde Karabegovića, od ulice Avde Karabegovića do ulice Zeke Buljubaše pored kamičkog i muslimanskog groblja "pored stadiona FK "Borac", ulica Zeke Buljubaše, Ul. Banjičkih žrtava do Tehničke škole. Za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i legalizaciju stambenih, poslovnih i objekata - prostora proizvodnih delatnosti, obračunata naknada množi se koeficijentom 1,4, osim za izgradnju poslovnog prostora do ulica:

Vojvode Mišića od raskrsnice sa ulicom Kralja Milutina do raskrsnice sa ulicom Žike Popovića, ul. Pop Lukina, od ulice Žike Popovića do ulice Kralja Milutina, ulica Mačvanska od raskrsnice sa ulicom Cicvarića do pijace "Kamičak", ulica Popa Karana, ulica Masarikova od raskrsnice ulica Braće Nedića i Grmićske do kasarne, za koje se obračunata naknada množi koeficijentom 1,8.

III zona koja je utvrđena sledećim granicama:

- Od granice II zone do Cerskog obodnog kanala, do ulice VI puka, granicom starog korita reke Kamičak do granice KO Šabacdom granicom do "Unifarma", prugom do stočne pijace, ulica Kneza Miroslava, ulica Bože Milanovića, od ulice Uskočke do cerskog obodnog kanala, preseca ulicu Narodnih Heroja do uliva u reku Savu, obalom reke Save do novog mosta.

Za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i legalizaciju stambenih, poslovnih i objekata - prostora proizvodnih delatnosti, obračunata naknada množi se koeficijentom 1,2.

IV zona koja je utvrđena sledećim granicama:

od ulice Beogradske, granicom KO Šabac do raskrsnice ulica Nikole Tesle i Pukovnika Krste Smiljanića, ulicom Novoprojektovanom do Cerskog obodnog kanala, granica ide Cerskim obodnim kanalom do malog kanala, obodom malog kanala preseca ulicu Pocersku, obodom malog kanala do kanala "Mutnik", obodom kanala "Mutnik" preseca ulicu Stefana Prvovenčanog, nastavlja obodom kanala "Mutnik" do ulice Dalmatinske, preseca ulicu Dalmatinsku, granicom KO Šabac do obilaznog puta, kao i građevinsko zemljište u MZ "Letnjikovac", MZ "Kamičak", pored Obilaznog puta do Sokine kafane u Majuru, pored Tabanovačkog puta do skretanja u ulicu Cara Dušana u Majuru, i to desna strana u dubini od 400 m, a leva strana u dubini od 200 m, pored puta prema Mlekari, obuhvata i Agroindustrijsku zonu, Beogradskom ulicom pored puta Šabac-Obrenovac do skretanja za Inos Napredak, i to leva strana do reke Save, a desna strana u dubini od 100 m i zemljište od KO Šabac - leva strana, ulica Vojvode Putnika do ulice Mišarske u KO Majur.

Član 20

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u Severozapadnoj radnoj zoni obračunava se po 1 hektaru, i to:

- u Severnoj zoni - 61.750 evra po 1 hektaru, u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan obračuna;

u Zapadnoj zoni - 71.750 evra po 1 hektaru, u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan obračuna.

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta iz stava 1. ovog člana obuhvata troškove izgradnje 20 KV visokonaponskog kabla, saobraćajnice, vodovodne i kanalizacione mreže i mreže distributivnog gasovoda.

Član 21

Visina naknade za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđena ovom Odlukom, izuzev naknade koja je utvrđena za zemljište u obuhvatu SZR, koriguje se sledećim koeficijentima:

1. koeficijent 2

- za izgradnju benzinskih pumpi, TNG stanica i dr. objekata za skladištenje i distribuciju naftnih derivata. Obračun se vrši i za površinu rezervoara, nadstrešnice sa točećim mestima, objekata osoblja i drugih pratećih objekata.

2. koeficijent 0,5

- za izgradnju površina u podrumskim etažama;

- za izgradnju garaža - garažnih mesta bez komunikacija;

- za izgradnju pomoćnih objekata, uz porodične stambene objekte (ostave, šupe...)

- za izgradnju nadstrešnica

3. koeficijent 0,25

- za izgradnju otvorenih bazena i otvorenih sportskih terena - balon sala

- otvorenih skladišnih prostora

- otvorenih pijaca

- parking prostora - poligona

- manipulativnog prostora.

Član 22

Naknada se ne obračunava za površine liftova, tavanski prostor, potkrovne etaže ispod kosina do visine 1,5m i deo površine ispod stepeništa do visine od 1,5m.

Za pretvaranje tavanskog prostora u korisne površine, naknada se obračunava u skladu sa članom 12. i 19. Odluke.

Za pretvaranje prostora u objektu izgrađenom u skladu sa zakonom u druge namene, odnosno za promenu namene objekta, naknada se obračunava ako postoji pozitivna razlika između naknade koja bi se platila za postojeću namene i naknade za namenu u koju se vrši pretvaranje.

III UMANJENJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 23

Za izgradnju ili dogradnju individualnog stambenog prostora, za prvih 100m2 izgradnje, odnosno dogradnje, naknada utvrđena u skladu sa kriterijumima iz ove Odluke, umanjuje se za 30%.

Za izgradnju objekata proizvodnih delatnosti, površine preko 300m2, na kat. parceli, naknada utvrđena u skladu sa kriterijumima iz ove Odluke, umanjuje se za 50%, za sve izgrađene kvadrate preko 300m2.

Član 24

Za legalizaciju porodičnih stambenih objekata, bruto razvijene površine do 100m2, kao i za legalizaciju stanova, u stambenim zgradama površine 100m2 neto korisne površine stana, bez obzira na površinu stambene zgrade u kojoj se ti stanovi nalaze, naknada utvrđena u skladu sa kriterijumima iz ove Odluke se umanjuje za 60%, ako se ugovor o uređenju građevinskog zemljišta zaključi u rokovima definisanim zakonom i podzakonskim aktima.

Umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, za legalizaciju objekata iz prethodnog stava, može se izvršiti samo ako su ispunjeni uslovi propisani Pravilnikom o kriterijumima za određivanje naknade u postupcima legalizacije, kriterijumima za objekte za koje se ne može naknadno izdati građevinska dozvola, kao i o sadržini tehničke dokumentacije i sadržini i načinu izdavanja građevinske i upotrebne dozvole za objekte koji su predmet legalizacije ("Sl. glasnik RS" broj 89/2009 i 5/2010).

Za legalizaciju individualnog stambenog prostora, naknada utvrđena u skladu sa kriterijumima iz Odluke, umanjuje se za 30% za prvih 100m2 koji se legalizuju na jednoj kat. parceli.

Član 25

Umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta može se ostvariti samo po jednom osnovu.

IV NAČIN PLAĆANJA NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 26

Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem i investitor izgradnje objekta zaključuju ugovor kojim se uređuju međusobni odnosi u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta, dinamika plaćanja, obim, struktura i rokovi za izvođenje radova na uređivanju zemljišta, kao i postupak i uslovi za izmenu ugovora (promena namene, površine objekta i dr.).

Član 27

Fizičko lice, kao investitor, ne može zaključiti novi ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta ukoliko ima dospelih, a neizmirenih obaveza prema Javnom preduzeću, osim u slučaju plaćanja naknade u celosti po novom ugovoru.

Pravna lica i preduzetnici, kao investitori, ne mogu zaključiti novi ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta ukoliko oni ili njihovi osnivači imaju dospelih, a neizmirenih obaveza prema Javnom preduzeću, osim u slučaju plaćanja naknade u celosti po novom ugovoru.

Uslov za zaključenje ugovora iz stava 1. i 2. ovog člana je plaćena naknada za korišćenje građevinskog zemljišta.

Član 28

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta investitor može platiti odjednom ili u najviše 72 mesečne rate, uvećane za obračunatu revalorizaciju prema rastu potrošačkih cena za period od dana zaključenja ugovora, do dana dospeća svake pojedinačne rate.

Član 29

Investitor koji ne ispunjava uslove za umanjenje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta propisane članovima 23. i 24. ove Odluke, a naknadu utvrđenu po definisanim kriterijumima plaća odjednom, ima pravo na popust od 20%, ako naknadu plati pre zaključenja ugovora.

Ako je investitor ostvario pravo na umanjenje, a naknadu plaća odjednom, ima pravo na popust od 10%, obračunat u odnosu na deo naknade koji nije bio obuhvaćen umanjenjem.

Ako je plaćanje naknade za uređivanje ugovoreno na rate, a investitor nakon zaključenja ugovora odluči da nedospeli deo duga plati odjednom, ima pravo na popust od 10% na preostali, izrevalorizovan deo duga.

Član 30

Ako se naknada plaća u ratama, onda se plaća na sledeći način:

- iznos od 20% od utvrđene naknade pre zaključenja ugovora, a na osnovu obračuna, koji je sastavni deo ugovora,

- preostali iznos u najviše 72 mesečne rate sa revalorizacijom prema rastu potrošačkih cena, počev od dana zaključenja ugovora do dana dospeća svake pojedinačne rate.

Član 30a

Investitor ima pravo na umanjenje obračunate ugovorene naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u sledećim slučajevima:

- u visini od 5% ako uplatu dospele rate izvrši do 30 dana pre roka dospeća rate,

- u visini od 10% ako dve ili više rata uplati pre roka dospeća,

- u visini od 15% ako unapred uplati ceo nedospeli revalorizovani dug, pod uslovom da do dana uplate nije dospelo više od polovine duga odnosno ugovorenih rata.

Član 30b

Investitor, koji u roku od 2 godine od dana pravosnažnosti građevinske dozvole dobije upotrebnu dozvolu ili podnese zahtev za dobijanje upotrebne dozvole za objekat, a istu dobije u roku od 3 meseca od dana podnošenja zahteva, ima pravo na umanjenje ugovorene naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za 10%.

Ako je investitor platio naknadu odjednom vratiće mu se 10% revalorizovanog iznosa plaćene naknade, počev od dana uplate, pa do dana kada je investitor ostvario pravo na povraćaj.

Ako je ugovoreno plaćanje naknade u ratama, iznos za umanjenje će se utvrditi na isti način kao prethodnom stavu, s tim što će se za taj iznos umanjiti preostali deo revalorizovanog nedospelog duga i utvrditi novi iznos svake pojedinačne rate.

Pravni osnov za povraćaj dela naknade je aneks ugovora koji će investitor, koji ispunjava uslove, zaključiti sa Javnim preduzećem.

Član 31

Radi obezbeđivanja plaćanja naknade u ratama, obveznik naknade dužan je da prilikom zaključenja ugovora, dostavi od instrumenata obezbeđenja plaćanja: dokaz o pravu svojine na nekoj nepokretnosti i založnu izjavu, neopozivu bankarsku garanciju "bez prigovora" i naplativu "na prvi poziv", neopozivo ugovorno ovlašćenje, menice ili drugi instrument obezbeđenja plaćanja koji se odredi pri ugovaranju, odnosno bude naznačen u Oglasu.

Član 31a

U slučaju kada investitor ostvari pravo na povraćaj uplaćene naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, povraćaj će se izvršiti u visini nominalno uplaćenih sredstava.

Pravo na povraćaj utvrdiće Javno preduzeće za upravljanje građevinskim zemljištem.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Za ugovore o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta koji su zaključeni na osnovu odluke koja je bila na snazi do stupanja na snagu ove Odluke, uslovi iz tih ugovora ostaju nepromenjeni.

Član 32

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za ugovaranje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Sl. list opštine Šabac" broj 18/03, 22/03 i 11/08).

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 23/2012)

Član 2

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Šapca".