ODLUKA

O PROMENI OSNIVAČKOG AKTA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD "ŠABAC" ŠABAC

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 19/2011, 17/2012 i 4/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom menja se osnivački akt - Rešenje o osnivanju Centra za socijalni rad Šabac broj 06-15399/63 koji je donela Skupština opštine Šabac 30.12.1963. godine i vrši njegovo usklađivanje sa odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti.

Član 2

Osnivač Centra za socijalni rad "Šabac" Šabac je grad Šabac.

Centar je osnovan kao javna ustanova radi ostvarivanja prava iz oblasti socijalne zaštite i pružanja usluga socijalne zaštite, kao i radi obavljanja razvojnih, savetodavnih, istraživačkih i drugih stručnih poslova u socijalnoj zaštiti i ostvarivanja drugog zakonom utvrđenog interesa.

Član 3

Naziv ustanove je: Centar za socijalni rad "Šabac" Šabac (u daljem tekstu: Centar).

Sedište Centra je u Šapcu, ul. Mačvanska br. 76.

Član 4

Centar ima svojstvo pravnog lica i u pravnom prometu sa trećim licima ima sva ovlašćenja.

Centar stiče svojstvo pravnog lica upisom u sudski registar.

II DELATNOST CENTRA

Član 5

Delatnost Centra je:

8810 - Socijalna zaštita bez smeštaja za stara lica i lica sa posebnim potrebama, i

8891 - Delatnost dnevne brige o deci

8899 - Ostala nepomenuta socijalna zaštita bez smeštaja.

8790 - Socijalna zaštita u ustanovama sa smeštajem.

U okviru delatnosti iz stava 1. ovog člana, Centar odlučuje o ostvarivanju prava korisnika socijalne zaštite utvrđenih zakonom i o korišćenju usluga socijalne zaštite, pruža usluge domskog smeštaja za decu i mlade sa smetnjama u razvoju (sa autizmom) i odraslima sa teškoćama u komunikaciji i vrši druge poslove utvrđene zakonom, ovom odlukom i drugim gradskim propisima.

Socijalna zaštita, u smislu zakona i ove odluke, jeste organizovana delatnost Centra, čiji je cilj pružanje pomoći i osnaživanje za samostalan i produktivan život u društvu pojedinaca i porodica, kao i sprečavanje nastajanja i otklanjanje posledica socijalne isključenosti.

Usluge socijalne zaštite, u smislu zakona i ove odluke jesu aktivnosti Centra koje podrazumevaju pružanje podrške i pomoći pojedincu i porodici radi poboljšanja, odnosno, očuvanja kvaliteta života, otklanjanja ili ublažavanja rizika nepovoljnih životnih okolnosti, kao i stvaranja mogućnosti za samostalan život u društvu.

Centar, u skladu sa gradskim propisima, učestvuje u poslovima planiranja i razvoja socijalne zaštite u Gradu.

Član 6

Centar, u skladu sa zakonom i ovom odlukom, vrši sledeća javna ovlašćenja:

1. procenjuje potrebe i snage korisnika i rizike po njega i planira pružanje usluga socijalne zaštite,

2. sprovodi postupke i odlučuje o pravima na materijalna davanja i o korišćenju usluga socijalne zaštite,

3. preduzima propisane mere, pokreće i učestvuje u sudskim i drugim postupcima,

4. vodi propisane evidencije i stara se o čuvanju dokumentacije korisnika.

Poslove koji se odnose na prava ili usluge socijalne zaštite o čijem se obezbeđivanju stara jedinica lokalne samouprave, Centar obavlja u skladu sa propisom koji donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

Član 7

Centar inicira i razvija preventivne i druge programe koji doprinose zadovoljavanju individualnih i zajedničkih potreba građana u oblasti socijalne zaštite na teritoriji grada Šapca, inicira i razvija preventivne i druge programe koji doprinose sprečavanju i suzbijanju socijalnih problema i obavlja i druge poslove u oblasti socijalne zaštite, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Centar pruža usluge procene i planiranja, a druge usluge socijalne zaštite može pružati samo u okviru svoje posebne organizacione jedinice, ako dobije licencu za pružanje određene usluge i ako u gradu Šapcu nema drugog ovlašćenog pružaoca usluge socijalne zaštite.

III FINANSIRANJE CENTRA

Član 8

Sredstva za finansiranje Centra obezbeđuju se:

1. iz budžeta Republike,

2. iz budžeta Grada,

3. neposredno od korisnika - plaćanjem usluga socijalne zaštite u skladu sa zakonom,

4. iz donacija,

5. iz projektnog finansiranja i

6. drugih izvora, u skladu sa zakonom.

IV ORGANI CENTRA

Član 9

Organi Centra su direktor, Upravni i Nadzorni odbor.

Član 10

Upravni odbor Centra ima pet članova i čine ga dva predstavnika po predlogu zaposlenih i tri predstavnika osnivača, od kojih je jedan iz reda članova udruženja čiji su ciljevi usmereni na zaštitu prava socijalno ugroženih lica.

Nadzorni odbor Centra ima tri člana i čine ga dva predstavnika osnivača i jedan predstavnik po predlogu zaposlenih.

Članove Upravnog i Nadzornog odbora imenuje Skupština grada Šapca na četiri godine.

Član 11

Skupština Grada će razrešiti, pre isteka mandata, pojedine članove Upravnog ili Nadzornog odbora, uključujući i predsednika ili Upravni odbor, odnosno Nadzorni odbor Centra:

1. na lični zahtev,

2. ako Upravni, odnosno, Nadzorni odbor donosi nezakonite odluke ili ne donosi odluke koje je na osnovu zakona i Statuta dužan da donosi,

3. ako član Upravnog, odnosno Nadzornog odbora neopravdanim odsustvovanjem ili nesavesnim radom onemogućava rad Upravnog ili Nadzornog odbora,

4. ako ovlašćeni predlagač pokrene inicijativu za razrešenje člana Upravnog ili Nadzornog odbora, zbog prestanka osnova po kome je imenovan u Upravni ili Nadzorni odbor,

5. u drugim slučajevima predviđenim Statutom Centra.

Dužnost novoimenovanog pojedinog člana Upravnog, odnosno Nadzornog odbora traje do isteka mandata Upravnog ili Nadzornog odbora.

Član 12

Upravni odbor Centra: donosi Statut Centra, donosi Pravilnik o radu, odlučuje o poslovanju Centra, usvaja izveštaj o radu i godišnji finansijski izveštaj Centra, - donosi program rada Centra, imenuje i razrešava članove stalnih i povremenih komisija, čije je imenovanje u njegovoj nadležnosti i određuje delokrug rada, stara se o istinitom, potpunom i blagovremenom obaveštavanju radnika, raspisuje konkurs za direktora Centra u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, sprovodi izborni postupak, razmatra prispele prijave, sačinjava listu Kandidata koji su ispunili propisane uslove i dostavlja je, zajedno sa svojim mišljenjem, nadležnom organu grada Šapca, obavlja i druge poslove utvrđene zakonom i Statutom Centra.

Član 13

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem Centra, pregleda godišnje izveštaje i godišnji finansijski izveštaj i o izvršenom nadzoru izveštaj dostavlja Upravnom odboru i osnivaču.

Član 14

Direktora Centra imenuje Skupština grada Šapca, na osnovu konkursa, po pribavljenom mišljenju Upravnog odbora Centra i saglasnosti ministarstva nadležnog za socijalna pitanja, pod uslovima, na način i po postupku propisanom zakonom i Statutom Centra.

Mandat direktora traje četiri godine i po isteku mandata isto lice može biti ponovo imenovano za direktora.

Ako direktor Centra ne bude imenovan u zakonom predviđenom roku, Skupština grada Šapca imenuje vršioca dužnosti direktora.

Za vršioca dužnosti direktora može se imenovati lice koje ispunjava zakonom propisane uslove za direktora i za čije imenovanje je pribavljena saglasnost ministarstva nadležnog za socijalna pitanja.

Vršilac dužnosti direktora Centra može tu dužnost obavljati najduže jednu godinu.

Član 15

Direktor zastupa ustanovu sa neograničenim ovlašćenjima.

Direktor predstavlja i zastupa Centar, organizuje i rukovodi radom i vodi poslovanje Centra, odgovara za zakonitost rada, predlaže program rada i plan razvoja i preduzima mere za njihovo sprovođenje, podnosi finansijske izveštaje, izveštaje o radu i godišnji obračun, izvršava odluke Upravnog odbora, donosi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova ustanove, kao i druga opšta akta koja ne donosi Upravni odbor, obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom i Statutom.

V VRŠENJE OSNIVAČKIH PRAVA

Član 16

Skupština Grada daje saglasnost na:

1. Statut,

2. statusne promene,

3. promena sedišta i naziva Centra,

4. promenu delatnosti Centra,

5. druge akte, u skladu sa zakonom i drugim propisima kojima se uređuje obavljanje delatnosti javnih službi.

Na akt o organizaciji i sistematizaciji poslova saglasnost daje gradonačelnik, a na program rada i godišnji izveštaj o radu saglasnost daje Gradsko veće.

Na Statut i akt o organizaciji i sistematizaciji poslova Centra, u delu koji se odnosi na vršenje poverenih poslova, saglasnost daje ministarstvo nadležno za socijalnu zaštitu.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Na prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih u Centru primenjuju se opšti propisi o radu, ako zakonom nije drugačije određeno.

Član 18

Statut i drugi normativni akti Centra uskladiće se sa odredbama ove odluke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 19

Do imenovanja direktora, predsednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora Centra, po odredbama ove odluke, dosadašnji direktor, predsednik i članovi Upravnog, odnosno Nadzornog odbora Centra nastavljaju rad prema propisima koji su važili na dan njihovog imenovanja, uključujući i pravila o prestanku dužnosti.

Član 20

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Šapca".