ODLUKA

O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 1/2013 i 2/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uvode se lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Novog Pazara i utvrđuju se obveznici, visina, rokovi, olakšice i način plaćanja lokalne komunalne takse.

Član 2

Obveznik lokalne komunalne takse je korisnik predmeta, prava i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Član 3

Obaveza iz čl. 1. ove Odluke nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje lokalne komunalne takse i traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluge.

Član 4

Lokalne komunalne takse, propisane ovom Odlukom, ne plaćaju državni organi i organizacije, organi i organizacije grada Novog Pazara, kao i preduzeća i ustanove prema kojima grad Novi Pazar ima osnivačka ili nadzorna prava.

Taksenom tarifom mogu biti propisana oslobođenja ili olakšice za plaćanje pojedinih lokalnih komunalnih taksi i za obveznike koji nisu sadržani u stavu 1. ovog člana.

Član 5

Lokalne komunalne takse uvode se za:

1. Isticanje firme na poslovnom prostoru;

2. Korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Novom Pazaru (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.);

3. Držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina;

4. Korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

5. Držanje sredstava za igru ("zabavne igre");

6. Korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima;

7. Korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora i druge objekte povremenog korišćenja;

8. Zauzeće javnih površina građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.

Komunalne takse iz člana 5. ove Odluke predstavljaju prihod budžeta grada Novog Pazara, osim ukoliko Taksenom tarifom nije drugačije određeno.

Član 6

U pogledu utvrđivanja komunalne takse, obračunavanja, kontrole, naplate, rokova za plaćanje, obračunavanja kamata, zastarelosti i ostalog, primenjuju se odredbe zakona kojim se reguliše poreski postupak i poreska administracija i Zakona o opštem upravnom postupku, ako ovom Odlukom nije drugačije uređeno.

Član 7

Utvrđivanje i naplatu komunalne takse vršiće nadležne gradske službe i organi što će preciznije biti određeno Taksenom tarifom.

Član 8

Sastavni deo ove Odluke predstavlja posebna Taksena tarifa utvrđena za pojedina prava, predmete i usluge.

II NADZOR

Član 9

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vršiće komunalna inspekcija Gradske Uprave za izvorne i poverene poslove i inspekcija Gradske Uprave za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara, kako je to predviđeno Taksenom tarifom.

III KAZNENE ODREDBE

Član 10

Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje ne prijavi postojanje osnova za plaćanje takse, ne dostavi informacije i podatke neophodne za utvrđivanje lokalne komunalne takse, ne istakne firmu na poslovnom prostoru ili ne plati određenu taksu u propisanom roku na račun budžeta grada Novog Pazara.

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu koje učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 11

Novčanom kaznom od 50.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, takseni obveznik, ako ne prijavi postojanje osnova za plaćanje takse, ne dostavi informacije i podatke neophodne za utvrđivanje lokalne komunalne takse, ne istakne firmu na poslovnom prostoru ili ne uplati lokalnu komunalnu taksu u propisanom roku na račun budžeta grada Novog Pazara.

Član 12

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se fizičko lice koje ne prijavi postojanje osnova za plaćanje takse ili ne plati istu u propisanom roku.

Član 13

Izrečena novčana kazna za prekršaj ne može biti niža od novčanog iznosa lokalne komunalne takse utvrđene taksenom tarifom.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni list opštine Novi Pazar" br. 04/09, 12/09, 02/10 - ispravka i 06/10).

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara" a primenjuje se počev od 01.10.2012. godine, osim stava 1. tačke 2, 3 i 4. Tarifnog broja 1. Taksene tarife, koji se primenjuju od 01.01.2013. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. list grada Novog Pazara", br. 2/2013)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Novog Pazara".

 

TAKSENA TARIFA

Tarifni broj 1.

Za isticanje firme na poslovnom prostoru (u daljem tekstu: firmarina), utvrđuje se propisana lokalna komunalna taksa u godišnjem iznosu i to:

1) preduzetnici koji imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u mala pravna lica a imaju godišnji prihod preko 50.000.000 dinara i pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u srednja pravna lica, firmarinu plaćaju na godišnjem nivou u iznosu od dve prosečne zarade;

2) pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika pravna lica, firmarinu plaćaju na godišnjem nivou u iznosu od tri prosečne zarade;

3) pravna lica koja su prema zakonu kojim se uređuje računovodstvo razvrstana u velika, srednja i mala pravna lica i preduzetnici, a obavljaju delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteke, firmarinu plaćaju na godišnjem nivou u iznosu od deset prosečnih zarada.

4) preduzetnici i sva pravna lica koja obavljaju isključivo delatnost trgovine gasom, firmarinu plaćaju u iznosu od pet prosečnih zarada.

Pod prosečnom zaradom, u smislu stava 1. ovog tarifnog broja, smatra se prosečna zarada ostvarena na teritoriji grada Novog Pazara u periodu januar-avgust godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje firmarina, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Preduzetnici i mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteke), a imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara, ne plaćaju firmarinu iz stava 1. ove taksene tarife.

Za svaku firmu istaknutu van poslovnog objekta plaća se taksa za svaku istaknutu firmu u iznosu od 20% od iznosa iz stava 1. ovog tarifnog broja.

Firmarinu iz stava 1. ovog tarifnog broja ne plaćaju pravna lica koja su u postupku likvidacije, od dana oglašavanja postupka likvidacije, u postupku stečaja, od dana pokretanja postupka stečaja i neprofitna udruženja građana.

Firmarina iz stava 1. Ovog tarifnog broja utvrđuje se u godišnjem iznosu a plaćanje se vrši mesečno, u visini od 1/12 godišnjeg iznosa firmarine do 15-og u mesecu za prethodni mesec.

NAPOMENA:

1. Firma, u smislu ovog tarifnog broja, jeste svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost.

2. Ako se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

3. Utvrđivanje, kontrolu i naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši Gradska uprava za naplatu javnih prihoda grada Novog Pazara, na način kako je to predviđeno zakonom kojim je propisan poreski postupak i poreska administracija.

4. Ukoliko se firma istakne u toku godine ili ako u toku godine prestane obaveza isticanja firme zbog prestanka rada, taksa po ovom tarifnom broju utvrđuje se srazmerno vremenu za koje je firma istaknuta.

5. Ako se poslovno sedište obveznika nalazi van teritorije grada Novog Pazara, a poseduje poslovnu jedinicu, ogranak, zastupništvo i sl. na teritoriji grada Novog Pazara, firmarina se plaća u odgovarajućem iznosu iz Tarifnog broja 1. ove Taksene tarife.

6. Komunalna taksa iz ovog tarifnog broja plaća se u utvrđenim iznosima bez obzira da li obveznici takse predmetne delatnosti obavljaju kao osnovne ili sporedne.

7. Organ nadležan za utvrđivanje, kontrolu i naplatu firmarine, utvrdiće obrazac prijave za komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja.

8. Prosečna zarada ostvarena na teritoriji grada Novog Pazara u periodu januar-avgust 2012. godine, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike iznosi 44.204,00 dinara.

Tarifni broj 2.

Za korišćenje reklamnih panoa, uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Novom Pazaru (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično) lokalna komunalna taksa se utvrđuje u odgovarajućem procentu ili iznosu u zavisnosti od osnovne takse utvrđene u taksenoj tarifi broj 1, i to:

1. Za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Novom Pazaru (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično) lokalnu komunalnu taksu plaćaju preduzetnici i pravna lica, godišnje, u iznosu od 20% od odgovarajućih iznosa utvrđenih u stavu 1. tarifnog broja 1. ove Taksene tarife, u zavisnosti od statusa, prihoda i delatnosti koju obavljaju preduzetnici i pravna lica.

2. Za postavljanje i korišćenje reklamnih panoa (reklamne table, bilbordi, putokazne table, transparenti, svetleće reklame, elektronski displeji, jarboli, totemi i drugo, izuzev murala), plaća se lokalna komunalna taksa, u iznosu od 20,00 dinara dnevno, po kvadratnom metru ili pojedinačno po svakom reklamnom panou.

3. Za ispisivanje murala (reklamnih oznaka na fasadama zgrada), plaća se lokalna komunalna taksa po kvadratnom metru, dnevno, u iznosu od:

- Za površinu murala do 20 m2

10,00 dinara,

- Za površinu murala od 20-50 m2

9,00 dinara,

- Za površinu murala preko 50 m2

8,00 dinara.

Ukupno utvrđena lokalna komunalna taksa iz ovog tarifnog broja, ne može biti veća od 20 % od odgovarajućih iznosa utvrđenih za firmarinu obveznika iz tarifnog broja 1. ove Taksene tarife.

Preduzetnici i mala pravna lica (osim preduzetnika i pravnih lica koja obavljaju delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, proizvodnje i trgovine na veliko duvanskim proizvodima, proizvodnje cementa, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteke), a imaju godišnji prihod do 50.000.000 dinara, ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu iz stava 1. ove taksene tarife.

NAPOMENA:

1. Za svaku firmu istaknutu van poslovnog objekta plaća se taksa za svaku istaknutu firmu.

2. Uslove za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog sedišta firme i na zidovima koji nisu zidovi njegovog poslovnog prostora (zgrada u etažnoj svojini), kao i uslove za postavljanje i korišćenje reklamnih panoa, utvrđuje organ kome su povereni poslovi uređivanja grada Novog Pazara, a u skladu sa gradskom odlukom kojom se reguliše postupak postavljanja i uklanjanja manjih montažnih objekata i odlukom o komunalnom uređenju.

3. Odobrenje za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog sedišta i za postavljanje i korišćenje reklamnih panoa i utvrđivanje i naplatu komunalne takse po ovom tarifnom broju vrši odeljenje gradske uprave nadležno za komunalne poslove, prilikom izdavanja odobrenja.

4. Ova komunalna taksa se naplaćuje srazmerno vremenu korišćenja.

5. Taksa po ovom tarifnom broju ne plaća se na posmrtne objave i oglase, kao i za plakate humanitarnih organizacija.

6. Za postavljanje reklamnih panoa u cilju promovisanja realizacije projekata finansiranih iz donacija, ne naplaćuje se komunalna taksa po ovom tarifnom broju.

Tarifni broj 3.

Za držanje motornih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, lokalna komunalna taksa se plaća u sledećim iznosima:

1) za teretna vozila (osim za vozila JKP "čistoća"):

- za kamione do 2 t nosivosti

1.500 din,

- za kamione od 2 t do 5 t nosivosti

2.000 dinara,

- za kamione od 5 t do 12 t nosivosti

3.500 din,

- za kamione preko 12 t nosivosti

5.000 din;

2) za teretne i radne prikolice (za putničke automobile)

500 dinara;

3) za putnička vozila:

 

- do 1.150 cm3

500 din,

- preko 1.150 cm3 do 1.300 cm3

1.000 din,

- preko 1.300 cm3 do 1.600 cm3

1.500 din,

- preko 1.600 cm3 do 2.000 cm3

2.000 din,

- preko 2.000 cm3 do 3.000 cm3

3.000 din,

- preko 3.000 cm3

5.000 din;

4) za motocikle:

 

- do 125 cm3 do

400 din,

- preko 125 cm3 do 250 cm3

600 din,

- preko 250 cm3 do 500 cm3

1.000 din,

- preko 500 cm3 do 1.200 cm3

1.200 din,

- preko 1.200 cm3

1.500 din;

5) za autobuse i kombi buseve 50 dinara po registrovanom sedištu;

6) za priključna vozila: teretne prikolice, poluprikolice i specijalne teretne prikolice za prevoz određenih vrsta tereta:

- 1 t nosivosti do 400 dinara,

 

- od 1 t do 5 t nosivosti

700 dinara,

- od 5 t do 10 t nosivosti

950 dinara,

- od 10 t do 12 t nosivosti

1.300 dinara,

- nosivosti preko 12 t

2.000 dinara;

7) za vučna vozila (tegljače):

 

- čija je snaga motora do 66 kV

1.500 din,

- čija je snaga motora od 66-96 kV

2.000 din,

- čija je snaga motora od 96-132 kV

2.500 din,

- čija je snaga motora od 132 - 177

3.000 din,

- čija je snaga motora preko 177kV

4.000 din;

8) za radna vozila, specijalna adaptirana vozila za prevoz rekvizita za putujuće zabave, radnje i atestirana specijalizovana vozila za prevoz pčela 1.000 dinara.

Najviši iznosi lokalne komunalne takse iz stava 1. ovog ove taksene tarife usklađuju se godišnje, sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koji objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Prilikom usklađivanja najviših iznosa lokalne komunalne takse, u skladu sa stavom 2. Ove taksene tarife, osnovice za usklađivanje su poslednji objavljeni usklađeni najviši iznosi lokalne komunalne takse.

Vlada Republike Srbije, na predlog ministarstva nadležnog za poslove finansija, objavljuje usklađene najviše iznose lokalne komunalne takse iz stava 1. ove taksene tarife.

Objavljen i usklađeni najviši iznosi lokalne komunalne takse iz stava 4. ovog člana primenjuju se od prvog dana narednog meseca od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije."

NAPOMENA:

1. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za vozila za koja se ne plaća naknada za upotrebu javnih puteva, za autobuse za prevoz učenika i vozila javnih komunalnih preduzeća čiji je osnivač grad Novi Pazar ili prema kojima grad Novi Pazar ima nadzorna ili upravljačka prava.

2. Taksa iz ovog tarifnog broja plaća se prilikom registracije vozila.

Tarifni broj 4.

Za korišćenje prostora na površinama javne namene ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, kao i za držanje telefonskih aparata i drugih aparata (automata), osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, plaća se taksa po kvadratnom metru zauzete površine, dnevno, u iznosu:

I

Komunalna taksa po zauzetoj površini plaća se:

a) za korišćenje javnih površina ispred ili u neposrednom okruženju ugostiteljskih objekata radi postavljanja stolova:

BAŠTA OTVORENOG TIPA

- u ekstra zoni

56,00 dinara,

- u prvoj zoni

45,00 dinara

- u drugoj zoni

30,00 dinara,

- u trećoj zoni

20,00 dinara.

BAŠTA ZATVORENOG TIPA - 50,00 din.

b) za postavljanje zabavnih parkova, cirkuskih šatri i sl

50,00 din,

c) za postavljanje tezgi za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta, čestitki i slično povodom praznika

80,00 din,

d) za korišćenje javnih površina radi reklamiranja svojih proizvoda i usluga (najduže do sedam dana)

200,00 din,

e) za korišćenje javnih površina radi skladištenja građevinskog materijala radi prodaje

20,00 din,

f) za postavljanje pokretnih - mobilnih uređaja sa kratkim vremenom zadržavanja na jednom mestu

50,00 din

g) za korišćenje površine javne namene ispred poslovnog prostora u poslovne svrhe:

 

- u ekstra zoni

15,00 dinara,

- u prvoj zoni

14,00 dinara,

- u drugoj zoni

12,00 dinara,

- u trećoj zoni

10,00 dinara,

- u četvrtoj zoni

8,00 dinara.

II

Komunalna taksa po aparatu plaća se za:

a) postavljanje raznih vrsta aparata za pomfrit, kokice, kestenja i sl. taksa se plaća dnevno, po aparatu

50,00 din.

b) za postavljanje rashladnih uređaja za prodaju, dnevno po aparatu

100,00 din.

c) iznajmljivanje dečijih automobila, motora i slično, dnevno, po vozilu

100,00 din.

d) za držanje telefonskih aparata (govornica) i drugih aparata i automata (uređaja) plaća se taksa u iznosu od 70,00 dinara, dnevno po jednom aparatu.

NAPOMENA:

1. Zone, na koje se odnose komunalne takse iz ovog i drugih tarifnih brojeva ove Odluke, definisane su Odlukom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

2. Uslove za korišćenje prostora na površinama javne namene ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, izdaje organ kome su povereni poslovi uređivanja grada Novog Pazara, a u skladu sa Odlukom o komunalnom uređenju grada Novog Pazara. Odobrenje, utvrđivanje i naplatu za korišćenje prostora na površinama javne namene ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, vrši odeljenje gradske uprave nadležno za komunalne poslove. Plaćanje ove takse vrši se prilikom izdavanja odobrenja iz prethodnog stava za vremenski period za koji se odobrenje izdaje.

3. Kontrolu ispravnosti utvrđivanja i plaćanja takse po ovom tarifnom broju vrši komunalna inspekcija i inspekcija Gradske Uprave za naplatu javnih prihoda.

4. Nadležni organ grada iz tačke 2. ove Napomene, dužan je da vodi evidenciju obveznika takse iz ovog tarifnog broja sa podacima, zaduženjima i naplati.

5. Ukoliko se za postavljanje zabavnih parkova i cirkuskih šatri zauzima više od 100 m2 taksa se umanjuje za 50%.

6. Ukoliko se postavljanje zabavnih parkova i cirkuskih šatri vrši na prostorima koje održava organizacija koja se stara o uređenju i održavanju slobodnih površina, naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši ta organizacija.

7. Odobrenje za korišćenje prostora (javna površina) koji održava organizacija koja se stara o uređivanju i održavanju istih, izdaje odeljenje gradske uprave nadležno za komunalne poslove uz prethodno datu saglasnost te organizacije.

8. Postavljanje tezgi za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta, čestitki i slično povodom praznika može se vršiti pet dana pre početka praznika i za vreme praznika, u skladu sa odlukom o komunalnom uređenju grada.

9. Pod vitrinom se smatraju aparati površine do 1 m2, dok vitrine koje imaju površinu veću od 1m2, smatraju se kao dve vitrine.

Tarifni broj 5.

Za držanje sredstava za igru i priređivanje igara na sreću, komunalna taksa se utvrđuje u dnevnom iznosu, a plaća se srazmerno vremenu korišćenja i priređivanja:

a) za držanje aparata sa novčanim dobicima (poker aparati, ruleti i slično) po automatu

500,00 dinara,

b) za držanje bilijara, flipera, pikada i sl. po jednom stolu odnosno aparatu

50,00 dinara,

c) za držanje aparata za zabavu, aparata u internet klubovima i salonima za zabavu (video igre, kompjuteri, play station i sl.) po aparatu

35,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Takseni obveznik iz ovog tarifnog broja je pravno lice, preduzetnik i druga fizička ili pravna lica, koji drže sredstva i aparate za zabavne igre a obaveza plaćanja nastaje danom početka držanja sredstava.

2. Takseni obveznik je dužan da Gradskoj Upravi za naplatu javnih prihoda, koja vrši naplatu takse po ovom tarifnom broju, prijavi držanje sredstava i aparata za zabavne igre i aparata za igre na sreću.

3. Uz prijavu se podnosi dokaz o odobrenju i upisu u registar delatnosti priređivanja zabavnih igara (za tačku (b) i (c) ovog taksenog broja), koje izdaje nadležni organ.

4. Kontrolu prijavljivanja taksene obaveze i izmirenih obaveza iz ovog tarifnog broja vrši komunalna inspekcija kao i druge inspekcijske službe nadležne za takvu vrstu kontrole.

Tarifni broj 6.

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih vozila na uređenim i obeleženim mestima, koja su za to određena aktom kojim je regulisana organizacija i uređivanje stacioniranog saobraćaja na teritoriji grada Novog Pazara, plaća se komunalna taksa:

a) na uređenim i obeleženim prostorima za parkiranje po svakom započetom času i to:

- u I - crvenoj zoni

25,00 dinara,

- u II - žutoj zoni

20,00 dinara,

b) na uređenim i obeleženim prostorima za parkiranje, mesečno, za:

- parkiranje drumskog motornog vozila za pravna lica i preduzetnike u crvenoj zoni

1.500,00 dinara,

- parkiranje drumskog motornog vozila za pravna lica i preduzetnike u žutoj zoni

1.200,00 dinara,

c) za korišćenje uređenih i obeleženih mesta na TAKSI stanicama

- po jednom auto-taksi vozilu mesečno

250,00 dinara,

d) za korišćenje polaznog mesta za polaganje vozačkog ispita

godišnje

5.000,00 dinara.

Za zaustavljanje, parkiranje i prolaženje teretnih motornih vozila mimo utvrđenog režima saobraćaja, plaća se komunalna taksa za period od 24 časa:

a) Teretna motorna vozila nosivosti do 5 tona

2.000,00 dinara,

b) Teretna motorna vozila nosivosti preko 5 tona

5.000,00 dinara.

NAPOMENA:

1. Naplatu komunalne takse iz ovog tarifnog broja vrši organ, odnosno preduzeće kome je povereno uređivanje i održavanje parking prostora. Organ, odnosno preduzeće kome je povereno uređivanje i održavanje parking prostora dužan je da naplaćenu komunalnu taksu po ovom tarifnom broju, UPLAĆUJE SE NA RAČUN GRADA NOVOG PAZARA, BROJ 840-0750741532843-20.

2. U crvenoj zoni parkiranje je ograničeno na 120 minuta dnevno, dok je u žutoj zoni parkiranje dozvoljeno bez vremenskog ograničenja. Parking mesta crvene i žute parking zone regulisana su odlukom organa odnosno preduzeća kome je povereno uređivanje i održavanje parking prostora.

3. Stanari u okviru svog kvarta imaju pravo na povlašćene mesečne parking karte po ceni od 300,00 dinara za crvenu zonu i 250,00 dinara za žutu zonu. Uslov za dobijanje povlašćene parking karte iz ove tačke ovog tarifnog broja ispunjavaju stanari koji imaju vozilo registrovano na sopstveno ime.

4. Vozila hitne pomoći, policije, vojske, vatrogasne službe i vozila komunalnih službi u interventnim akcijama, oslobođeni su od plaćanja ove komunalne takse.

5. Pravo na oslobođenje za plaćanje parking mesta imaju invalidi određenih kategorija, kao i druga lica po osnovu određenih psiho-fizičkih nedostataka, kako je to regulisano Pravilnikom o kategorijama vojnih i civilnih invalida.

6. Za korišćenje polaznog mesta taksa se plaća prilikom izdavanja odobrenja koje izdaje odeljenje gradske uprave nadležno za komunalne poslove, na račun budžeta grada Novog Pazara.

7. Naplatu takse za zaustavljanje, parkiranje i prolaženje teretnih motornih vozila mimo utvrđenog režima saobraćaja, vrši organ nadležan za poslove saobraćaja.

8. Odobrenje za promenu režima saobraćaja izdaje gradski organ na poslove saobraćaja, a u skladu sa Odlukom o tehničkom regulisanju saobraćaja.

Tarifni broj 7.

Za korišćenje slobodnih površina za postavljanje šatora ili druge oblike povremenog korišćenja na prostorima određenim za te namene, plaća se taksa za svaki kvadratni metar zauzete površine dnevno 10,00 dinara.

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju plaća lice koje koristi prostor za kampovanje, odnosno postavljanje šatora srazmerno vremenu korišćenja, a naplatu vrši javno preduzeće koje se stara o uređenju i održavanju slobodnih površina. Naplata se vrši prilikom izdavanja odobrenja.

Odobrenje za korišćenje slobodnih površina za postavljanje šatora ili drugih oblika privremenog korišćenja izdaje odeljenje gradske uprave nadležno za stambeno-komunalne poslove i poslove zaštite životne sredine, uz prethodno datu saglasnost organizacije koja se stara o održavanju i uređivanju tih površina.

Tarifni broj 8.

Za zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova plaća se komunalna taksa, dnevno, i to:

a) Pri zauzimanju površina javne namene za potrebe gradilišta ili objekta u izgradnji (postavljanjem skela, smeštaj građevinskog materijala i mašina i drugo), plaćanje se vrši dnevno po kvadratnom metru i to   10,00 din.

b) Pri izvođenju radova na objektima koji iziskuju raskopavanje kolovoza:

- za raskopavanje zemljanih površina javne namene

100,00 din,

- za raskopavanje trotoara (beton ili asfalt)

300,00 din,

- za raskopavanje kolovoza

1.000,00 din.

NAPOMENA:

1. Taksu iz tačke 1. tarifnog broja plaća investitor zgrade od dana početka izvođenja radova do podnošenja pismenog zahteva za tehnički prijem zgrade, odnosno do dovršetka zgrade.

2. Odobrenje i naplatu takse vrši odeljenje gradske uprave nadležno za komunalne poslove, unapred na osnovu podataka o datumu početka i završetka gradnje, uz prethodno datu saglasnost od organa kome su povereni poslovi uređivanja grada Novog Pazara. Ako gradnja traje duže od tri meseca, taksa se plaća kvartalno i to za I kvartal prilikom izdavanja odobrenja za gradnju, a za svaki sledeći kvartal u roku od 3 dana od početka kvartala.

3. Ukoliko se radi o taksi za izvođenje građevinskih radova i zauzimanju površina javne namene bez odobrenja nadležnih organa, gradski organ iz prethodnog stava vrši naplatu iz ovog tarifnog broja na osnovu podataka o dužini izvođenja građevinskih radova, odnosno zauzimanja površina javne namene koje dobija od organa nadležnog za poslove građevinske inspekcije i to u desetostrukom iznosu od propisane takse po ovom tarifnom broju.

4. Taksu iz tačke (b) ovog tarifnog broja plaća izvođač radova uz zahtev za odobrenje za raskopavanje.

5. Naplatu takse vrši odeljenje gradske uprave nadležno za komunalne poslove na osnovu podataka o obimu i trajanju radova datih u zahtevu za raskopavanje, a konačan obračun takse vrši se po završetku radova.

6. Taksa iz tačke (b) ovog tarifnog broja ne plaća se ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne saobraćajne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine.

7. Taksu iz tačke (b) ovog tarifnog broja plaća izvođač radova u iznosu od 50% od predviđene tarife, ako se raskopavanje, odnosno zauzimanje javne saobraćajne površine vrši zbog izgradnje i popravke primarne komunalne infrastrukture.