ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ZGRADE DOMA SINDIKATA U BEOGRADU ZA SPOMENIK KULTURE

("Sl. glasnik RS", br. 33/2013)

1. Zgrada Doma sindikata u Beogradu utvrđuje se za spomenik kulture.

2. Zgrada Doma sindikata u Beogradu (u daljem tekstu: spomenik kulture) nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, u gradu Beogradu, na uglu Trga Nikole Pašića broj 5a i Dečanske ulice broj 14, u mešovitoj svojini, na katastarskoj parceli broj 2863, KO Stari grad, u mešovitoj svojini.

Spomenik kulture građen je u periodu od 1947. do 1955. godine, po projektu arhitekte Branka Petričića i predstavlja reprezentativno delo u stvaralačkom opusu autora. Izveden je u duhu vladajućeg socrealizma sa primetnim uticajem kasnog modernizma.

Objekat je sagrađen kao skeletna konstrukcija, sa punim zidovima. Sastoji se od dva korpusa odvojena dilatacijom. Glavna, zalučena fasada nastavlja se na regulacionu liniju bočne fasade zgrade bioskopa "Beograd", i utapa u bočni korpus naslonjen na regulacionu liniju objekata u Dečanskoj ulici. Ispod glavnog, zalučenog dela objekta provučen je pasaž koji vodi u atrijumski prostor - Bezistan.

Oblik unutrašnjeg prostora, hol, dvorane, kao i upotrebljeni materijal odražavaju standarde 50-tih godina, kada su se još uvek osećali tragovi monumentalizma, ali je počeo da se oseća i novi duh slobodnog tretiranja prostora, po ugledu na savremenu zapadnoevropsku arhitekturu. Velika i mala dvorana Doma sindikata bile su zamišljene kao prostor u kom se održavaju razni kulturni skupovi, politički događaji, filmske projekcije i festivali, što je ostala njegova trajna osobenost.

Koncertne orgulje koje se nalaze u objektu predstavljaju originalno umetničko-zanatsko delo velike vrednosti. Njihova gradnja bila je poverena čuvenoj firmi Walcker 1958. godine.

Spomenik kulture je objekat značajnih arhitektonsko-urbanističkih vrednosti, kao simbol ranog perioda posleratne izgradnje koji je svojim položajem i volumenom trajno odredio obrise jednog od najznačajnijih gradskih trgova. Kao mesto održavanja značajnih skupova i događaja političkog i kulturnog sadržaja poseduje i kulturno-istorijsku vrednost.

3. Zaštićena okolina spomenika kulture obuhvata sledeće katastarske parcele: broj 2863, KO Stari grad, u mešovitoj svojini i deo parcele broj 2865, KO Stari grad, u mešovitoj svojini, koja je definisana prostorom između regulacionih linija ulica Dečanske i Trga Nikole Pašića i građevinsko regulacionih linija obodnih zgrada.

4. Utvrđuju se sledeće mere zaštite spomenika kulture:

1) očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, horizontalnog i vertikalnog gabarita, oblika i nagiba krova, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, stilskih karakteristika, originalnih materijala i funkcionalnih karakteristika;

2) ažurno praćenje stanja i održavanje konstruktivno-statičkog sistema, krovnog pokrivača, svih fasada, enterijera i ispravnosti instalacija u spomeniku kulture;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku stabilnost spomenika kulture;

4) zabrana prepravki, dogradnje, pregradnje i nadgradnje spomenika kulture;

5) vođenje elektro i TT vodova podzemnim putem;

6) zabrana postavljanja priključnih kutija, ormara i rashladnih uređaja na fasadama spomenika kulture.

5. Utvrđuju se sledeće mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture:

1) zabrana gradnje i postavljanja trajnih ili privremenih objekata koji svojom namenom, volumenom gabarita po visini i obliku mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu;

2) zabrana postavljanja pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata unutar zaštićene okoline;

3) zabrana radova koji mogu ugroziti statičku bezbednost spomenika kulture;

4) zabrana izvođenja radova kojima se vrši promena oblika ili namene terena;

5) zabrana postavljanja dalekovoda, vazdušnih elektro i TT vodova preko zaštićenih parcela; njihovo vođenje izvršiti podzemnim kanalima, uz vraćanje terena u prvobitno stanje;

6) urbanističko i komunalno uređenje, hortikulturno opremanje, negovanje dekorativne flore i redovno održavanje prostora zaštićene okoline u funkciji spomenika kulture.

6. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".