PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MERA ZAŠTITE ZDRAVLJA BILJA ZA 2013. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 33/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Program mera zaštite zdravlja bilja za 2013. godinu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Konkretne mere zaštite zdravlja bilja, rokovi, način sprovođenja mera, subjekti koji će ih sprovoditi, izvori i način obezbeđivanja i korišćenja sredstava, kao i način kontrole sprovođenja mera utvrđeni su programom iz člana 1. ovog pravilnika.

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
MERA ZAŠTITE ZDRAVLJA BILJA ZA 2013. GODINU

1. Uvod

Radi sprečavanja pojave, unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju sprovodi se:

1) stalni nadzor nad biljem putem službenog procesa beleženja, prikupljanja i obrade podataka o prisustvu ili odsustvu štetnih organizama na bazi fitosanitarnih pregleda, praćenja, provere zdravstvenog stanja ili drugih procedura i na osnovu svih ostalih raspoloživih izvora. Stalni nadzor sprovodi se na svim kulturama čije je gajenje od značaja za Republiku Srbiju ili pojedine regione na bazi pripreme i dostavljanja izveštaja o prisustvu štetnih organizama;

2) poseban nadzor nad štetnim organizmima, propisan ovim programom, sprovodi se u utvrđenom vremenskom periodu, radi otkrivanja štetnih organizama ili utvrđivanja osobenosti njihove populacije ili utvrđivanja granice područja u kome su prisutni ili odsutni.

Sredstva za sprovođenje posebnog i stalnog nadzora na prisustvo štetnih organizama propisanih ovim programom (pregled, uzorkovanje, laboratorijsko testiranje i transport uzoraka) obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 114/12), u članu 7, Razdeo 23 - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Glava 23.3 - Uprava za zaštitu bilja, Funkcija 420 - Poljoprivreda, šumarstvo, lov i ribolov, Ekonomska klasifikacija 451 - Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama (u daljem tekstu: budžet Republike Srbije), a raspodeljuju se u skladu sa posebnim propisom koji donosi Vlada kojim se uređuje raspodela i korišćenje sredstava subvencija u oblasti zaštite bilja za 2013. godinu (u daljem tekstu: Program).

2. Poseban nadzor u krompiru

Poseban nadzor u krompiru bazira se na biologiji štetnih organizama krompira i sistemu proizvodnje krompira u Republici Srbiji.

Poseban nadzor u krompiru obuhvata sledeće štetne organizme:

a) bakterije: Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, Ralstonia solanacearum, Erwinia chrysanthemi (Dickeya spp.);

b) nematode: Globodera pallida, Globodera rostochiensis, Meloidogyne chitwoodi, Meloidogyne falax;

v) gljive: Synchitrium endobioticum;

g) ostale karantinski štetne organizme: viruse Tomato Spotted Wilt Virus, Potato spindle tuber viroid i fitoplazme Potato stolbur.

Poseban nadzor u krompiru vrši ovlašćena poljoprivredna stručna služba na teritoriji za koju je ovlašćena (u daljem tekstu: ovlašćena poljoprivredna stručna služba), fitosanitarna inspekcija i ovlašćena laboratorija.

U slučaju sumnje na prisustvo nekog od štetnih organizama obuhvaćenih posebnim nadzorom u prisustvu fitosanitarnog inspektora vrši se uzorkovanje i uzorak šalje hitno na laboratorijsku analizu.

a) Bakterije

Clavibacter michiganensis spp. sepedonicus

Radi otkrivanja i sprečavanja širenja sa ciljem eradikacije štetnog organizma Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. spp. sepedonicus (Spieckermann et Kotthoff) Davis et al., prouzrokovača prstenaste truleži krtola krompira, sprovodi se poseban nadzor nad ovim štetnim organizmom.

Obavlja se pregled krtola krompira i gde je to opravdano biljaka krompira (Solanum tuberosum L.) (u daljem tekstu: krtole ili biljke) u odgovarajućem vremenskom periodu i uzorkovanje:

1) krtola semenskog krompira;

2) krtola merkantilnog krompira (Solanum tuberosum L.), kod proizvođača merkantilnog krompira, iz magacina i skladišta;

3) krtola merkantilnog krompira u zbirnim magacinima, distributivnim centrima i centrima za pakovanje.

Prilikom pregleda krtola krompira, uzimaju se uzorci krtola semenskog krompira i krtola merkantilnog krompira, prvenstveno iz lotova u magacinima proizvođača, skladištima, distributivnim centrima i centrima za pakovanje radi obavljanja vizuelnog pregleda i laboratorijskog testiranja na prisustvo latentne infekcije.

Uzorkovanje i vizuelni pregled krtola (200 krtola) vrši ovlašćena poljoprivredna stručna služba i fitosanitarna inspekcija.

Ovlašćena laboratorija vrši laboratorijsko testiranje i vodi evidenciju o tome. Laboratorijsko testiranje na prisustvo štetnog organizma obavlja se u skladu sa propisanim postupkom.

Ovlašćena poljoprivredna stručna služba i fitosanitarna inspekcija vode evidenciju o proizvođačima i pregledima na propisanim obrascima.

Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al.

Radi otkrivanja i sprečavanja širenja sa ciljem eradikacije štetnog organizma Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al., prouzrokovača mrke truleži krtola krompira i bakteriozne uvelosti krompira i paradajza, sprovodi se poseban nadzor nad ovim štetnim organizmom.

Sprovodi se pregled biljaka i krtola krompira (Solanum tuberosum L.) i pregled biljaka paradajza (Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw), osim semena i plodova paradajza, (u daljem tekstu: glavne biljke domaćini), drugih biljaka domaćina, površinskih voda koje se koriste za navodnjavanje ili prskanje glavnih biljaka domaćina i otpadnih voda, kao i pregled propisanih objekata.

Poseban nadzor obuhvata pregled glavnih biljaka domaćina u odgovarajućem vremenskom periodu i obavezno uzimanje uzoraka za laboratorijsko testiranje na prisustvo latentne infekcije:

1) krtola semenskog krompira;

2) krtola merkantilnog krompira (Solanum tuberosum L.), kod proizvođača merkantilnog krompira, iz magacina i skladišta;

3) krtola merkantilnog krompira u zbirnim magacinima, distributivnim centrima i centrima za pakovanje;

4) biljaka paradajza (Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw).

Poseban nadzor obuhvata i pregled u odgovarajućem vremenskom periodu i uzimanje uzoraka za laboratorijsko testiranje na prisustvo latentne infekcije:

1) drugih biljaka domaćina Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. uključujući samonikle biljke iz familije Solanaceae, a naročito Solanum dulcamara, tako da pruža podatke o vrsti, prisustvu i rasprostranjenosti, broju i vremenu uzimanja uzoraka, području i metodama analize;

2) površinskih voda koje se koriste za navodnjavanje i otpadnih voda tokom industrijske prerade ili pakovanja, tako da pruža podatke o broju i vremenu uzimanja uzoraka, području, vodotoku, odnosno lokaciji gde se vrši uzorkovanje, kao i metodama analize.

Prilikom pregleda krtola krompira, uzimaju se uzorci krtola semenskog krompira i krtola merkantilnog krompira, prvenstveno iz lotova u skladištima i distributivnim centrima, radi obavljanja vizuelnog pregleda i uzimanje uzoraka za laboratorijsko testiranje na prisustvo latentne infekcije.

Uzorkovanje i vizuelni pregled (200 krtola) sprovodi ovlašćena poljoprivredna stručna služba i fitosanitarna inspekcija. Laboratorijsko testiranje na prisustvo štetnog organizma obavlja se u skladu sa propisanim postupkom i sprovodi ga ovlašćena laboratorija.

Poseban nadzor nad Ralstonia solanacearum i Clavibacter michiganensis spp. sepedonicus organizuje se tako da pruži podatke o:

1) pregledanim površinama pod krompirom i količinama pregledanog krompira (semenski po kategorijama i merkantilni po regionima);

2) pregledanim površinama useva paradajza (semenski i merkantilni usev po regionima);

3) broju vizuelnih pregleda (u polju i magacinima);

4) broju i veličini uzoraka krtola, biljaka i vode za laboratorijsko testiranje na prisustvo latentne infekcije;

5) broju i veličini uzoraka za laboratorijsko testiranje u slučaju sumnje na zarazu;

6) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Uzimaju se uzorci iz svih lotova semenskog krompira (100%), uzorci krtola merkantilnog krompira, drugih biljaka domaćina i vode (površinske i otpadne vode) za laboratorijsko testiranje na prisustvo latentne infekcije - do 1000 uzoraka.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora na prisustvo štetnih organizama Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus i Ralstonia solanacearum, (pregled, uzorkovanje, laboratorijsko testiranje i transport uzoraka) obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

Erwinia chrysanthemi (Dickeya spp.)

Radi otkrivanja štetnog organizma Erwinia chrysanthemi (Dickeyaspp.) sprovodi se poseban nadzor nad ovim štetnim organizmom.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled useva semenskog krompira u toku vegetacije, vizuelni pregled krtola i uzorkovanje u slučaju sumnje odnosno prisustva simptoma, kao i pregled semenskog krompira i uzimanje uzoraka za laboratorijsko testiranje prilikom uvoza.

Laboratorijsko testiranje na prisustvo Erwinia chrysanthemi (Dickeya spp) obavlja se od strane ovlašćene laboratorije.

Sredstva za sprovođenje laboratorijskog testiranja u usevima semenskog krompira na prisustvo štetnog organizma Erwinia chrysanthemi (Dickeya spp.) obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

b) Nematode

Sprovodi se obavezno uzorkovanje zemljišta od strane fitosanitarne inspekcije radi laboratorijske analize na prisustvo nematoda Globodera pallida i Globodera rostochiensis pre zasnivanja semenskih useva krompira u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenom pregledu useva i objekata za proizvodnju semena, rasada i sadnog materijala i zdravstvenom pregledu semena, rasada i sadnog materijala ("Službeni list SRJ", br. 66/99 i 13/02, "Službeni list SCG", br. 10/03 i 13/03 i "Službeni glasnik RS", br. 39/06, 59/06, 115/06, 119/07 i 107/08 - u daljem tekstu: Pravilnik o zdravstvenom pregledu).

Sprovodi se i vizuelni pregled useva semenskog krompira u toku vegetacije, kao i vizuelni pregled i uzorkovanje u usevima merkantilnog krompira u skladištima od strane ovlašćene poljoprivredne službe.

U karantinskim područjima sprovodi se poseban nadzor nad zaraženim parcelama od strane fitosanitarne inspekcije.

Za Meloidogyne chitwoodi i Meloidogyne falax sprovodi se vizuelni pregled u vegetaciji u semenskom i merkantilnom krompiru i uzorkovanje krtola u slučaju sumnje na zarazu.

Tabela 1. Poseban nadzor u krompiru za Globodera spp.

Objekat nadzora

Projektovan broj uzoraka

Semenski usev krompira

do 1400

Karantinsko područje (zaražene parcele)

do 100

Usev merkantilnog krompira

do 250

Tabela 2. Poseban nadzor u semenskom krompiru (nematode)

Veličina proizvodnog područja (ha)

Broj testiranih uzoraka

Gustina uzorkovanja
(broj uzoraka po ha)

do 700*

1400

2

* podaci o godišnjoj proceni proizvodnje semenskog krompira

Tabela 3. Poseban nadzor u merkantilnom krompiru (nematode)

Veličina proizvodnog područja (ha)

Broj testiranih uzoraka

Gustina uzorkovanja
(broj uzoraka po ha)

50.000

250

0,5

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora na prisustvo karantinskih nematoda u usevima merkantilnog krompira i karantinskim područjima obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

v) Gljive

Synchitrium endobioticum

Pre zasnivanja useva semenskog krompira sprovodi se uzorkovanje zemljišta od strane fitosanitarnog inspektora radi laboratorijske analize na prisustvo Synchitrium endobioticum, u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenom pregledu.

Poseban nadzor u semenskom i merkantilnom krompiru na prisustvo Synchitrium endobioticum obuhvata vizuelni pregled useva tokom vegetacije, kao i pregled krtola u skladištima semenskog i merkantilnog krompira od strane ovlašćene poljoprivredne službe.

g) Ostali karantinski štetni organizmi

Za ostale karantinski štetne organizme u krompiru (Tomato Spotted Wilt Virus, Potato spindle tuber viroid, Potato stolbur) vrši se vizuelni pregled i uzorkovanje u slučaju sumnje na pojavu tih štetnih organizama, kako u semenskom, tako i merkantilnom krompiru i to tokom vegetacije i u skladištima.

3. Poseban nadzor u jabučastom voću

Poseban nadzor u jabučastom voću bazira se na biologiji štetnih organizama jabučastog voća i sistemu proizvodnje jabučastog voća u Republici Srbiji.

Poseban nadzor obuhvata sledeće štetne organizme:

a) bakterije: Erwinia amylovora;

b) fitoplazme: Apple proliferation phytoplasma (jabuka), Pear Decline phytoplasma (kruška);

v) gljive: Alternaria mali (EPPO A1).

a) Bakterije

Erwinia amylovora

Poseban nadzor nad štetnim organizmom Erwinia amylovora obuhvata preglede glavnih biljaka domaćina (jabučastog voća) u odgovarajućem vremenskom periodu, uzimanje uzoraka za laboratorijsko testiranje u slučaju sumnje na zarazu i po potrebi uzorkovanje na prisustvo epifitne populacije.

Poseban nadzor nad prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća Erwinia amylovora obuhvata:

1) vizuelni pregled objekata za proizvodnju sadnog materijala jabučastog voća (matični zasadi, rastila, izolacioni pojas) tokom vegetacije, u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenom pregledu, kao i uzimanje uzoraka u slučaju sumnje;

2) vizuelni pregled proizvodnih zasada i drugih biljaka domaćina Erwinia amylovora u izolacionom pojasu sledećih rodova i vrsta: Amelanchier (merala), Chaenomeles (japanska dunja), Cotoneaster (dunjarica), Crataegus (glog), Cydonia (dunja), Eriobotrya (japanska mušmula), Malus (jabuka), Mespilus (mušmula), Photinia davidiana (fotinija), Pyracantha (glogovica), Pyrus (kruška) i Sorbus (oskoruša).

Poseban nadzor nad prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća Erwinia amylovora organizuje se tako da pruži podatke o:

1) vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

2) matičnim zasadima i rastilima (vrsta objekta, starost, katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

3) proizvodnim zasadima u izolacionom pojasu (pregledana površina, broj objekata, starost, katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

4) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

5) pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

6) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka;

7) biljkama domaćinima u izolacionom pojasu (rod, vrsta, objekat, katastarska opština, parcela, GPS koordinate).

Ovlašćena poljoprivredna stručna služba vrši vizuelne preglede i uzima uzorke u slučaju prisustva simptoma u matičnim zasadima, rastilima, izolacionom pojasu i proizvodnim zasadima i vodi evidenciju o tome.

Ovlašćena laboratorija vrši laboratorijsko testiranje i vodi evidenciju o tome.

Sredstva za sprovođenje laboratorijskog testiranja do 50 uzoraka na prisustvo Erwinia amylovora obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

b) Fitoplazme

Apple proliferation phytoplasma (Candidatus Phytoplasma mali) (proliferacija jabuke)

Poseban nadzor na prisustvo Apple proliferation phytoplasma (Candidatus Phytoplasma mali) sprovodi se vizuelnim pregledom objekata za proizvodnju sadnog materijala jabuke (matični zasadi, rastila, izolacioni pojas) u odgovarajućem vremenskom periodu (oktobar) kod proizvođača upisanih u Registar proizvođača, prometnika i uvoznika sadnog materijala, kao i vizuelnim pregledom proizvodnih zasada, posebno na većim nadmorskim visinama i u voćnjacima koji su u blizini četinara na kojima jedan deo životnog ciklusa provodi vektor Apple proliferation phytoplasma.

Poseban nadzor nad Apple proliferation phytoplasma organizuje se tako da pruži podatke o statusu štetnog organizma, a naročito o:

1) vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

2) matičnim zasadima i rastilima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

3) proizvodnim zasadima (pregledana površina, broj objekata, starost, katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

4) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

5) pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

6) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Ovlašćena poljoprivredna stručna služba vrši vizuelne preglede i uzima uzorke u slučaju prisustva simptoma u matičnim zasadima, rastilima, izolacionom pojasu i proizvodnim zasadima i vodi evidenciju o tome.

Ovlašćena laboratorija vrši laboratorijsko testiranje i vodi evidenciju o tome.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Apple proliferation phytoplasma (Candidatus Phytoplasma mali) u proizvodnim zasadima i laboratorijskog testiranja do 20 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

Pear decline phytoplasma (Candidatus Phytoplasma pyri)

Poseban nadzor na prisustvo Pear decline phytoplasma sprovodi se vizuelnim pregledom objekata za proizvodnju sadnog materijala kruške (matični zasadi, rastila, izolacioni pojas) u odgovarajućem vremenskom periodu (oktobar) kod proizvođača upisanih u Registar proizvođača, prometnika i uvoznika sadnog materijala, kao i vizuelnim pregledom proizvodnih zasada.

Poseban nadzor nad Pear decline phytoplasma organizuje se tako da pruži podatke o statusu štetnog organizma a naročito o:

1) vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

2) matičnim zasadima i rastilima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

3) proizvodnim zasadima (pregledana površina, broj objekata, starost, katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

4) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

5) pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

6) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Ovlašćena poljoprivredna stručna služba vrši vizuelne preglede i uzima uzorke u slučaju prisustva simptoma u matičnim zasadima, rastilima, izolacionom pojasu i proizvodnim zasadima i vodi evidenciju o tome.

Ovlašćena laboratorija vrši laboratorijsko testiranje i vodi evidenciju o tome.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Pear decline phytoplasma u proizvodnim zasadima i laboratorijskog testiranja do 20 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

v) Gljive

Alternaria mali

Poseban nadzor nad gljivom Alternaria mali sprovodi se u cilju utvrđivanja prisustva/odsustva ovog štetnog organizma u Republici Srbiji s obzirom na podatak iz 1996. godine o prvom nalazu ove gljive u Republici Srbiji koji je ujedno i prvi nalaz u EPPO regionu.

Poseban nadzor nad gljivom Alternaria mali sprovodi se vizuelnim pregledom proizvodnih zasada jabuke u glavnim proizvodnim područjima u odgovarajućem vremenskom periodu i uzorkovanja za potrebe laboratorijskog testiranja.

Poseban nadzor nad gljivom Alternaria mali organizuje se tako da pruži podatke o statusu štetnog organizma, a naročito o:

1) vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

2) matičnim zasadima i rastilima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

3) proizvodnim zasadima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

4) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

5) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala, kao i uzimanje uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja od strane ovlašćene laboratorije.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora i laboratorijskog testiranja do 100 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

4. Poseban nadzor u koštičavom voću

Poseban nadzor u koštičavom voću bazira se na biologiji štetnih organizama koštičavog voća i sistemu proizvodnje koštičavog voća u Republici Srbiji.

Poseban nadzor obuhvata sledeće štetne organizme:

a) bakterije: Pseudomonas syringae pv. persicae, Xanthomonas arboricola pv prun;

b) virus: Plum pox virus;

v) fitoplazma: European stone fruit yellows (Candidatus Phytoplasma prunorum);

g) viroid: Peach latent mosaic viroid.

a) Bakterije

Pseudomonas syringae pv. persicae
Xanthomonas arboricola pv. pruni

Poseban nadzor nad ovim štetnim organizmima sprovodi se u cilju utvrđivanja odsustva/prisustva i potvrde statusa ovih štetnih organizama.

Poseban nadzor nad bakterijama Pseudomonas syringae pv. persicae i Xanthomonas arboricola pv. pruni, sprovodi se vizuelnim pregledom objekata za proizvodnju sadnog materijala koštičavog voća (matični zasadi, rastila, izolacioni pojas) i proizvodnih zasada u glavnim proizvodnim područjima u odgovarajućem vremenskom periodu, kao i uzimanjem uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja.

Poseban nadzor nad Pseudomonas syringae pv. persicae i Xanthomonas arboricola pv. pruni, organizuje se tako da pruži podatke o statusu štetnog organizma, a naročito o:

1) vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

2) matičnim zasadima i rastilima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

3) proizvodnim zasadima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

4) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

5) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala, kao i uzimanje uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora i laboratorijskog testiranja do 40 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

b) Virus

Plum pox virus

Poseban nadzor nad Plum pox virus se bazira na biologiji ovog virusa, kao i na sistemu i obimu proizvodnje sadnog materijala koštičavog voća u Republici Srbiji i sastoji se od vizuelnog pregleda objekata za proizvodnju sadnog materijala koštičavog voća (matični zasadi, rastila, izolacioni pojas) u odgovarajućem vremenskom periodu i uzimanja uzoraka u matičnim zasadima koštičavog voća tokom vegetacije kod proizvođača upisanih u Registar proizvođača, prometnika i uvoznika sadnog materijala.

Poseban nadzor nad virusima koštičavog voća organizuje se tako da pruži podatke o:

1) vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

2) matičnim zasadima i rastilima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

3) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

4) pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

5) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka, kao i prisutnim sojevima virusa.

Ovlašćena poljoprivredna stručna služba vrši vizuelni pregled i uzorkovanje u matičnim zasadima, rastilima i izolacionom pojasu u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenom pregledu i vodi evidencije o tome.

Ovlašćena laboratorija vrši laboratorijsko testiranje i vodi evidenciju o tome.

Sredstva za laboratorijsko testiranje prijavljenih matičnih stabala na prisustvo Plum pox virus obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

v) Fitoplazma

European stone fruit yellows (Candidatus Phytoplasma prunorum)

Poseban nadzor nad European stone fruit yellows sastoji se od vizuelnog pregleda objekata za proizvodnju sadnog materijala koštičavog voća (matični zasadi, rastila, izolacioni pojas) u odgovarajućem vremenskom periodu i uzorkovanja u slučaju sumnje u matičnim zasadima koštičavog voća tokom vegetacije kod proizvođača upisanih u Registar proizvođača, prometnika i uvoznika sadnog materijala, kao i vizuelnog pregleda proizvodnih zasada u glavnim proizvodnim područjima.

Poseban nadzor nad European stone fruit yellows organizuje se tako da pruži podatke o statusu štetnog organizma, a naročito o:

1) vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

2) matičnim zasadima i rastilima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

3) proizvodnim zasadima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

4) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

5) pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

6) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Ovlašćena poljoprivredna stručna služba vrši vizuelni pregled i uzima uzorke u slučaju prisustva simptoma u matičnim zasadima, rastilima, izolacionom pojasu i proizvodnim zasadima i vodi evidencije o tome.

Ovlašćena laboratorija vrši laboratorijsko testiranje i vodi evidenciju o tome.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad European stone fruit yellows i laboratorijskog testiranja do 20 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

g) Viroid

Peach latent mosaic viroid

Poseban nadzor nad Peach latent mosaic viroid se bazira na biologiji ovog virusa, kao i na sistemu i obimu proizvodnje sadnog materijala koštičavog voća u Republici Srbiji i sastoji se od vizuelnog pregleda objekata za proizvodnju sadnog materijala koštičavog voća (matični zasadi) u odgovarajućem vremenskom periodu i uzimanja uzoraka u matičnim zasadima koštičavog voća tokom vegetacije kod proizvođača upisanih u Registar proizvođača, prometnika i uvoznika sadnog materijala.

Poseban nadzor nad Peach latent mosaic viroid organizuje se tako da pruži podatke o:

1) vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

2) matičnim zasadima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

3) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

4) pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

5) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka, kao i prisutnim sojevima virusa.

Sredstva za laboratorijsko testiranje do 100 uzoraka na prisustvo Peach latent mosaic viroid obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

5. Poseban nadzor u vinovoj lozi

Poseban nadzor u vinovoj lozi bazira se na biologiji štetnih organizama vinove loze i sistemu gajenja vinove loze u Republici Srbiji.

Poseban nadzor obuhvata sledeće štetne organizme:

a) fitoplazme: Candidatus Phytoplasma vitis (Flavescence doree) i insekta kao vektora Scaphoideus titanus kao vektora;

b) bakterije: Xylophilus ampelinus i Agrobacteriim vitis.

a) Fitoplazme

Candidatus Phytoplasma vitis (Flavescence doree)
Scaphoideus titanus kao vektora

Poseban nadzor nad prouzrokovačem zlatastog žutila vinove loze - Candidatus Phytoplasma vitis (Flavescence doree) sprovodi se vizuelnim pregledom objekata za proizvodnju sadnog materijala vinove loze (matični zasadi, prporišta, izolacioni pojas), vizuelnim pregledom proizvodnih zasada u odgovarajućem vremenskom periodu i uzimanjem uzoraka u slučaju prisustva simptoma na vinovoj lozi i drugim biljkama domaćinima.

Poseban nadzor nad prouzrokovačem zlatastog žutila vinove loze Candidatus Phytoplasma vitis (Flavescence doree) organizuje se tako da pruži podatke o rasprostranjenosti, a naročito o:

1) vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

2) matičnim zasadima, prporištima i izolacionom pojasu (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

3) proizvodnim zasadima (pregledana površina, broj objekata, katastarska opština, parcela, GPS koordinate;

4) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

5) pakovanju i kretanju uzoraka i dokumentaciji koja ih prati;

6) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Ovlašćena poljoprivredna stručna služba vrši zdravstveni pregled i uzima uzorke u slučaju prisustva simptoma u matičnim zasadima i prporištima u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenom pregledu.

Ovlašćena poljoprivredna stručna služba beleži prisustvo biljaka sa simptomima u izolacionom pojasu i proizvodnim zasadima na području svog delovanja i obaveštava fitosanitarnu inspekciju o tome.

Fitosanitarna inspekcija vrši pregled proizvodnih zasada (u izolacionom pojasu i van njega) i uzorkovanje bilja u slučaju sumnje na prisustvo zaraze, organizuje transport uzoraka i vodi evidencije o tome.

Uzorkovanje biljaka sa simptomima se vrši u skladu sa planom koji donosi fitosanitarna inspekcija.

Ovlašćena poljoprivredna stručna služba signalizira momenat piljenja larvi Scaphoideus titanus i najpogodnije vreme tretmana na svom području.

Ovlašćena laboratorija vrši laboratorijsko testiranje i vodi evidenciju o tome.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora nad Flavescence doree u proizvodnim zasadima i laboratorijskog testiranja do 150 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

b) Bakterije

Xylophilus ampelinus

Poseban nadzor nad ovim štetnim organizmima sprovodi se u cilju utvrđivanja odsustva/prisustva i potvrde statusa ovog štetnog organizma.

Poseban nadzor nad Xylophilus ampelinus sprovodi se vizuelnim pregledom objekata za proizvodnju sadnog materijala vinove loze i proizvodnih zasada u glavnim proizvodnim područjima u odgovarajućem vremenskom periodu i uzorkovanja za potrebe laboratorijskog testiranja.

Poseban nadzor nad Xylophilus ampelinus organizuje se tako da pruži podatke o statusu štetnog organizma, a naročito o:

1) vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

2) matičnim zasadima i rastilima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

3) proizvodnim zasadima (katastarska opština, parcela, GPS koordinate);

4) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

5) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala, kao i uzimanje uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora i laboratorijskog testiranja do 20 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

Agrobacteriim vitis

Poseban nadzor nad ovim štetnim organizmima sprovodi se u cilju utvrđivanja prisustva štetnog organizma Agrobacteriim vitis.

Poseban nadzor nad Agrobacteriim vitis sprovodi se vizuelnim pregledom objekata za proizvodnju sadnog materijala vinove loze od strane ovlašćene poljoprivredne stručne službe i proizvodnih zasada poreklom od materijala iz uvoza od strane fitosanitarne inspekcije, u odgovarajućem vremenskom periodu i uzimanjem uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja u slučaju prisustva simptoma.

Sredstva za sprovođenje laboratorijskog testiranja do 30 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

6. Poseban nadzor u malini

Gljive

Phytophthora fragariae var. rubi

Poseban nadzor u malini bazira se na biologiji štetnih organizama maline i sistemu proizvodnje maline u Republici Srbiji.

Poseban nadzor obuhvata karantinski štetni organizam, i to gljive Phytophthora fragariae var. rubi.

Poseban nadzor na prisustvo gljive Phytophthora fragariae var. rubi sprovodi se u matičnim i proizvodnim zasadima maline.

Ovlašćena poljoprivredna stručna služba vrši vizuelni pregled i uzorkovanje u matičnim i proizvodnim zasadima maline u glavnim proizvodnim područjima na prisustvo štetnog organizma i vodi evidencije o tome.

Ovlašćena laboratorija vrši laboratorijsko testiranje i vodi evidenciju o tome.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora i laboratorijskog testiranja do 30 uzoraka u matičnim i proizvodnim zasadima maline obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

7. Poseban nadzor u jagodi

Bakterije i gljive

Xanthomonas fragariae
Phytophthora fragariae var. fragaria

Poseban nadzor u jagodi bazira se na biologiji štetnih organizama jagode i sistemu proizvodnje jagode u Republici Srbiji.

Poseban nadzor obuhvata karantinski štetne organizme, i to: bakteriju Xanthomonas fragariae i gljivu Phytophthora fragariae var. fragaria.

Ovlašćena poljoprivredna stručna služba vrši vizuelni pregled i uzorkovanje na navedene štetne organizme u matičnim i proizvodnim zasadima i vodi evidenciju o tome.

Ovlašćena laboratorija vrši laboratorijsko testiranje i vodi evidenciju o tome.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora i laboratorijskog testiranja do 10 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

8. Poseban nadzor u pasulju

Bakterije

Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli

Poseban nadzor u pasulju bazira se na biologiji štetnih organizama pasulja i sistemu proizvodnje pasulja u Republici Srbiji.

Poseban nadzor na prisustvo bakterije Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli obuhvata uzorkovanje naturalnog semena svih kategorija, osim predosnovnog semena, od strane fitosanitarne inspekcije. Broj uzoraka koji se uzima u toku posebnog nadzora u pasulju odgovora ukupnom broju prijava za zdravstveni pregled useva.

Sredstva za sprovođenje laboratorijskog testiranja naturalnog semena obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

9. Poseban nadzor u paradajzu

Poseban nadzor u paradajzu bazira se na biologiji štetnih organizama i sistemu proizvodnje paradajza u Republici Srbiji.

Poseban nadzor u paradajzu obuhvata karantinski štetne organizme, i to:

a) bakterije: Xanthomonas vesicatoria, Clavibacter michiganensis sp. michiganensis,

b) viruse: Pepino mosaic virus, Tomato yellow leaf curl virus;

v) viroid: Potato spindle tuber viroid.

a) Bakterije

Xanthomonas. vesicatoria
Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis

Poseban nadzor u paradajzu bazira se na biologiji štetnih organizama i sistemu proizvodnje paradajza u Republici Srbiji.

Poseban nadzor na prisustvo bakterija Xanthomonas vesicatoria i Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis obuhvata uzorkovanje naturalnog semena svih kategorija, osim predosnovnog semena, od strane fitosanitarne inspekcije.

Broj uzoraka koji se uzima tokom posebnog nadzora u paradajzu odgovora ukupnom broju prijava za zdravstveni pregled useva.

Sredstva za sprovođenje laboratorijskog testiranja naturalnog semena obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

b) Virusi

Pepino mosaic virus

Radi otkrivanja štetnog organizma Pepino mosaic virus sprovodi se posebni nadzor na površinama na kojima se proizvodi seme paradajza, rasad paradajza Lycopersicon lycopersicum (L) Karsten ex Farw. i plodovi paradajza Lycopersicon lycopersicum (L) Karsten ex Farw.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala, kao i uzimanje do 100 uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja na prisustvo latentne infekcije od strane ovlašćene laboratorije.

Poseban nadzor nad Pepino mosaic virus organizuje se tako da pruži podatke o:

1) vrsti i sortama bilja na kojima se vrši nadzor;

2) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

3) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora i laboratorijskog testiranja na prisustvo Pepino mosaic virus do 100 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

Tomato yellow leaf curl virus

Poseban nadzor na prisustvo Tomato yellow leaf curl virus sprovodi se u sistemu proizvodnje paradajza u zatvorenom prostoru.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala, kao i uzimanje uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora i laboratorijskog testiranja do 20 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

v) Viroid

Potato spindle tuber viroid

Radi sprečavanja unošenja i otkrivanja štetnog organizma Potato spindle tuber viroid sprovodi se poseban nadzor u rasadu paradajza Lycopersicon lycopersicum (L) Karsten ex Farw.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala, kao i uzimanje uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja od strane ovlašćene laboratorije.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora i laboratorijsko testiranje do 50 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

10. Poseban nadzor u paprici

Bakterije

Xanthomonas euvesicatoria

Poseban nadzor u paprici bazira se na biologiji štetnih organizama i sistemu proizvodnje paprike u Republici Srbiji.

Poseban nadzor na prisustvo bakterije Xanthomonas euvesicatoria obuhvata obavezno uzorkovanje naturalnog semena (kategorije: osnovno) od strane fitosanitarne inspekcije.

Broj uzoraka koji se uzima u toku posebnog nadzora u paprici odgovora ukupnom broju prijava za zdravstveni pregled useva paprike za proizvodnju semena osnovne kategorije.

Sredstva za sprovođenje laboratorijskog testiranja naturalnog semena (kategorije: osnovno) obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

11. Poseban nadzor u ukrasnom bilju

Poseban nadzor u ukrasnom bilju sprovodi se u cilju utvrđivanja odsustva/prisustva i potvrde statusa sledećih štetnih organizama:

a) gljive: Phytophthora ramorum, Phytophthora kernovi;

b) virusi: Iris yellow spot virus (IYSV), Impatiens necrotic spot virus;

v) viroid: Potato spindle tuber viroid.

a) Gljive

Phytophthora ramorum

Poseban nadzor nad Phytophthora ramorum vrši se u ukrasnom bilju u okviru rodova: Rhododendron, Viburnum, Pieris, Syringa, Pseudotsuga menziesii, Kalmia, Camellia, Leucothoe, Taxus baccata.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala iz uvoza na prodajnim mestima i rasadnike na području Republike Srbije, kao i uzimanje uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja od strane ovlašćene laboratorije.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora i laboratorijskog testiranja do 40 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

Phytophthora kernoviae

Poseban nadzor nad Phytophthora kernoviae vrši se u ukrasnom bilju u okviru rodova: Fagus, Rhododendron kao i Drimys winteri (Winteraceae), Fagus sylvatica (Fagaceae), Gevuina avellana (Proteaceae), Hedera helix (Araliaceae), Ilex aquifolium (Aquifoliaceae), Liriodendron tulipifera (Magnoliaceae), Magnolia spp. (Magnoliaceae), Michelia doltsopa (Magnoliaceae), Pieris formosa (Ericaceae), Quercus ilex (Fagaceae), Quercus robur (Fagaceae), Vaccinium myrtillus (Ericaceae).

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala iz uvoza na prodajnim mestima i rasadnike na području Republike Srbije, kao i uzimanje uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja od strane ovlašćene laboratorije.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora i laboratorijskog testiranja do 20 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

b) Virusi

Iris yellow spot virus (IYSV)

Poseban nadzor na prisustvo Iris yellow spot virus (vektor Thrips tabaci) vrši se u ukrasnom bilju, uključujući i ostale biljne vrste koje se gaje u zatvorenom prostoru: Allium cepa, A. porrum, Eustoma russellianum, Iris hollandica, Amaryllis sp.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala u zaštićenom prostoru, kao i uzimanje uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja od strane ovlašćene laboratorije.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora i laboratorijskog testiranja do 20 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

Impatiens necrotic spot virus

Poseban nadzor na prisustvo Impatiens necrotic spot virus sprovodi se u ukrasnom bilju, uključujući i ostale biljne vrste koje se gaje u zaštićenom prostoru: Impatiens New Guinea, Aconitum, Alstroemeria, Anemone, Antirrhinum, Begonia, Bouvardia, Callistephus, Columnea, Cyclamen persicum, Dahlia, Dendranthema x grandiflorum, Eustoma grandiflorum, Exacum affine, Fatsia japonica, Gerbera, Gladiolus, Limonium, Lobelia, Pittosporum, Primula, Ranunculus, Senecio cruentus, Sinningia speciosa, Zantedeschia aethiopica, Capsicum annuum, Cichorium endivia, Cucumis sativus, Lactuca sativa, Ocimum basilicum, Valerianella olitoria.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala u zaštićenom prostoru, kao i uzimanje uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja od strane ovlašćene laboratorije.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora u ukrasnom bilju za laboratorijsko testiranje do 20 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

v) Viroid

Potato spindle tuber viroid

Radi sprečavanja unošenja i otkrivanja štetnog organizma Potato spindle tuber viroid sprovodi se poseban nadzor u ukrasnom bilju roda Brugmansia Pers. i vrste Solanum jasminoides Paxton kao i u rasadu paradajza Lycopersicon lycopersicum (L) Karsten ex Farw.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala, kao i uzimanje uzoraka za potrebe laboratorijskog testiranja od strane ovlašćene laboratorije.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora u ukrasnom bilju i laboratorijsko testiranje do 50 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

12. Poseban nadzor u šumskim rasadnicima i šumskim područjima

Poseban nadzor u šumskim rasadnicima i šumskim područjima sprovodi se u cilju utvrđivanja odsustva/prisustva i potvrde statusa sledećih štetnih organizama:

a) nematode: Bursaphelenchus xylophilus;

b) gljive: Gibberella circinata.

a) Nematode

Bursaphelenchus xylophilus

Poseban nadzor nad Bursaphelenchus xylophilus se sprovodi u cilju sprečavanja unošenja ovog štetnog organizma.

Radi otkrivanja štetnog organizma borove nematode - Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. sprovodi se vizuelni pregled i uzorkovanje na prisustvo štetnog organizma osetljivog drveta, kore i bilja, i to:

1) osetljivog drveta i kore, koji obuhvataju drvo i izolovanu koru četinara (Coniferales), osim roda Thuja L.;

2) osetljivog bilja, osim plodova i semena, sledećih rodova: Abies Mill., Cedrus Trew, Larix Mill., Picea A. Dietr., Pinus L., Pseudotsuga Carr. i Tsuga Carr.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala, uzorkovanje i laboratorijsko testiranje uzoraka od strane ovlašćene laboratorije.

Vizuelni pregled osetljivog bilja i uzorkovanje u slučaju prisustva simptoma sprovode imaoci javnih ovlašćenja, dok vizuelni pregled i uzorkovanje osetljivog drveta i kore vrši fitosanitarna inspekcija.

Poseban nadzor nad Bursaphelenchus xylophilus organizuje se tako da pruži podatke o:

1) vrsti osetljivog drveta, kore i bilja na kojima se vrši nadzor;

2) mestu i lokaciji pregleda i uzorkovanja;

3) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

4) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Sredstva za laboratorijsko testiranje do 40 uzoraka od strane ovlašćene laboratorije obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

b) Gljive

Gibberella circinata

Poseban nadzor nad Gibberella circinata sprovodi se radi sprečavanja unošenja štetnog organizma.

Poseban nadzor radi otkrivanja štetnog organizma Gibberella circinata sprovodi se vizuelnim pregledom bilja namenjenog sadnji roda Pinus L. i vrste Pseudotsuga menziesii i semena.

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala i uzorkovanje u slučaju sumnje kao i laboratorijsko testiranje.

Poseban nadzor nad Gibberella circinata organizuje se tako da pruži podatke o:

1) vrsti osetljivog bilja na kojima se vrši nadzor;

2) mestu i lokaciji pregleda i uzorkovanja;

3) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

4) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Sredstva za identifikaciju štetnog organizma od strane ovlašćene laboratorije do 20 uzoraka obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

13. Poseban nadzor nad insektima

Poseban nadzor nad insektima sprovodi se u cilju utvrđivanja odsustva/prisustva rasprostranjenosti i potvrde statusa štetnih organizama, i to:

a) Ceratitis capitata;

b) Tuta absoluta;

v) Drosophila suzuki;

g) Dryocosmus kuriphilus.

Poseban nadzor nad insektima sprovode ovlašćene poljoprivredne službe u okviru Programa praćenja i prognoze štetnih organizama, kao i ovlašćena laboratorija.

Postavljanje klopki i praćenje štetnih organizama vrše ovlašćene poljoprivredne službe u skladu sa uputstvima ovlašćene laboratorije.

Ovlašćena laboratorija izrađuje stručna uputstva, vrši edukaciju stručnih lica, identifikaciju štetnih organizama klasičnim entomološkim metodama i metodama molekularne biologije (DNK barkoding). Edukacija se organizuje u skladu sa potrebama stručnih lica angažovanih u realizaciji posebnog nadzora.

Sredstva za sprovođenje posebnog nadzora od strane ovlašćene laboratorije obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

a) Ceratitis capitata

Poseban nadzor nad Ceratitis capitata sprovodi se u cilju utvrđivanja prisustva/odsustva ovog organizma u proizvodnim voćnjacima u Republici Srbiji. Nadzor se sprovodi postavljanjem feromonskih klopki u zapuštenim voćnjacima bresaka, krušaka ili jabuka.

Poseban nadzor obuhvata postavljanje klopki, vizuelni pregled materijala, kao i identifikaciju uhvaćenih insekata klasičnim entomološkim metodama uz potvrdu identifikacije upotrebom molekularnih metoda.

b) Tuta absoluta

Poseban nadzor nad Tuta absoluta sprovodi se postavljanjem feromonskih klopki u usevima paradajza u zaštićenom prostoru, kao i na otvorenom polju.

Poseban nadzor obuhvata postavljanje klopki na 43 lokaliteta, vizuelni pregled materijala, kao i identifikaciju uhvaćenih insekata klasičnim entomološkim metodama uz potvrdu identifikacije upotrebom molekularnih metoda.

v) Drosophila suzuki

Poseban nadzor nad Drosophila suzukii sprovodi se u cilju rane detekcije ovog štetnog organizma i njegove kontrole. Drosophila suzukii je vinska mušica poreklom iz Azije koja izaziva značajne ekonomske štete na sledećim biljkama domaćinima: Prunus spp. (uglavnom slatke višnje, ali i breskve, šljive), Vaccinium spp. (borovnice), Rubus spp. (maline i kupine), Fragaria ananassa (jagoda).

Podaci o ostalim biljkama domaćinima su: Actinidia spp. (kivi), Cornus spp. (dren) Diospyros kaki (japanska jabuka), Ficus carica (smokve), Vitis vinifera (stone i vinske sorte).

Poseban nadzor obuhvata postavljanje klopki, vizuelni pregled materijala, kao i identifikaciju uhvaćenih insekata klasičnim entomološkim metodama uz potvrdu identifikacije upotrebom molekularnih metoda.

g) Dryocosmus kuriphilus

Poseban nadzor nad Dryocosmus kuriphilus sprovodi se radi sprečavanja unošenja i otkrivanja štetnog organizma.

Poseban nadzor radi otkrivanja štetnog organizma sprovodi se vizuelnim pregledom bilja i sadnog materijala sledećih vrsta: Castanea crenata Sieb. et Zucc. (japanski kesten), Castanea dentata Marsh. (američki kesten), Castanea mollissima Blume (kineski kesten), Castanea sativa × crenata (hibrid pitomog i japanskog kestena) i Castanea sativa Mill. (pitomi kesten).

Poseban nadzor obuhvata vizuelni pregled materijala, uzorkovanje u slučaju sumnje i identifikaciju uhvaćenih insekata i sprovode ga imaoci javnih ovlašćenja i ovlašćene laboratorije.

Poseban nadzor nad Dryocosmus kuriphilus organizuje se tako da pruži podatke o:

1) vrsti bilja na kojima se vrši nadzor;

2) mestu i lokaciji pregleda i uzorkovanja;

3) vremenu, načinu i obimu uzorkovanja;

4) rezultatima i metodama analiza uzetih uzoraka.

Sredstva za identifikaciju štetnog organizma od strane ovlašćene laboratorije obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.

14. Postkarantinski nadzor

Sredstva za sprovođenje postkarantinskog nadzora od strane ovlašćene poljoprivredne stručne službe i laboratorijskog testiranja bilja (do 30 uzoraka) u slučaju sumnje na prisustvo i drugih karantinski štetnih organizama koji nisu propisani ovim programom obezbeđena su u budžetu Republike Srbije, a raspodeljuju se u skladu sa Programom.