ODLUKA
O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA PLANOVE GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 5/2013)

Član 1

Obrazuje se Komisija za planove grada Kraljeva (u daljem tekstu: Komisija), radi obavljanja stručnih poslova u postupku izrade i sprovođenja Prostornog plana grada Kraljeva, izradi i sprovođenju urbanističkih planova (u daljem tekstu: planskih dokumenata) i urbanističkih projekata, kao i davanja stručnog mišljenja po zahtevu nadležnih organa grada.

Član 2

Komisija ima devet (9) članova, koji se imenuju iz reda stručnjaka za oblast prostornog planiranja i urbanizma i drugih oblasti koje su od značaja za obavljanje stručnih poslova u oblasti planiranja, uređenja prostora i izgradnje, sa odgovarajućom licencom u skladu sa zakonom.

Predsednik i pet članova su predstavnici grada Kraljeva, a tri člana Komisije se imenuju na predlog ministra nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma.

Član 3

Skupština grada Kraljeva posebnim rešenjem imenuje predsednika i članove Komisije.

Član 4

Zadatak Komisije u postupku izrade i sprovođenja planskih dokumenata grada je:

- davanje prethodnog mišljenje na Predlog odluke o izradi Planskog dokumenta,

- vršenje provere usklađenosti urbanističkog projekta sa planskim dokumentom i Zakonom o planiranju i izgradnji, razmatranje primedbi i sugestija sa javne prezentacije i dostavljanje izveštaja sa mišljenjem organu gradske uprave nadležnom za poslove urbanizma,

- vršenje stručne kontrole planskih dokumenata, sačinjavanje izveštaja koji sadrži podatke o izvršenoj kontroli, sa svim primedbama, mišljenjima i stavovima po primedbama i dostavljanje istih organu gradske uprave nadležnom za poslove urbanizma,

- održava javnu sednicu Komisije po završenom javnom uvidu u nacrte planskih dokumenata,

- sačinjavanje izveštaja o obavljenom javnom uvidu u nacrte planskih dokumenata, sa svim primedbama i odlukama po svakoj primedbi i izveštaj dostavlja nosiocu izrade planskog dokumenta,

- vrši i druge poslove u skladu sa zakonom.

Član 5

Komisija održava sednice po potrebi.

Radom Komisije rukovodi predsednik Komisije.

Komisija može da zaseda kada sednici prisustvuje većina od ukupnog broja članova.

Komisija odlučuje većinom glasova prisutnih članova. Komisija donosi Pravilnik o radu.

Član 6

Mandat predsednika i članova Komisije traje četiri (4) godine, s tim što mogu biti razrešeni i pre isteka mandata.

Isto lice ne može biti imenovano u Komisiju više od dva puta, uzastopno.

Član 7

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja organ uprave nadležan za poslove urbanizma, odnosno Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne poslove grada Kraljeva.

Član 8

Članovima Komisije pripada pravo na naknadu za rad kada prisustvuju sednicama Komisije u visini od 10 % od prosečne, republičke bruto mesečne zarade, po poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku, po svakoj održanoj sednici.

Prisustvo sednicama dokazuje se evidencijom nadležnog odeljenja Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 9

Predsedniku i članovima Komisije, za prisustvo sednici Komisije, pripada naknada putnih troškova u visini cene karte za prevoz u javnom saobraćaju, od mesta prebivališta do sedišta organa grada.

Sredstva za isplatu naknade utvrđena ovom odlukom obezbeđuju se u budžetu grada Kraljeva.

Član 10

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o obrazovanju Komisije za planove grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 8/08) i Odluka o naknadi za rad članova Komisije za planove opštine Kraljevo ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 14/04).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".