ODLUKA

O PRISTUPANJU IZRADI STRATEGIJE RAZVOJA GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 10/2008 i 5/2013)

Član 1

Grad Kraljevo pristupa izradi Strategije razvoja grada Kraljeva.

Član 2

Pod Strategijom razvoja grada Kraljeva (u daljem tekstu: Strategija) u smislu ove odluke podrazumeva se planski dokument razvoja, a u skladu sa pravilima Evropske unije.

Član 3

Cilj izrade Strategije je definisanje vizije održivog razvoja grada, određivanje potencijalnih prednosti i razvojnih pravaca grada Kraljeva, održavanje stabilnog ekonomskog rasta i zapošljavanja, obezbeđenje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, promovisanje inovacija, efikasna zaštita životne sredine i unapređenje sveobuhvatnog kvaliteta života građana.

Član 4

Polaznu osnovu za formulisanje Strategije grada Kraljeva predstavljaju nacionalna i lokalna strateška dokumenta, programi i projekti koji se realizuju u Kraljevu.

Član 5

Kroz procese pripreme Strategije promovisaće se integralni participativni pristup planiranju lokalnog razvoja, međusektorska saradnja i razmena informacija, uključivanje i koordinacija javnog, privatnog i civilnog sektora u procesu odlučivanja i partnerstvo među institucijama.

Član 6

Poslove nadzora i upravljanja procesom izrade Strategije, vrši Gradsko veće grada Kraljeva.

U procesu izrade Strategije, Gradsko veće:

- usvaja projektni zadatak za izradu Strategije,

- formira stručne radne grupe za izradu Strategije,

- prati i koordinira rad stručnih radnih grupa,

- usvaja nacrt dokumenta,

- organizuje javnu raspravu,

- dostavlja nacrt dokumenta Skupštini na usvajanje.

Član 7

(Brisan)

Član 8

U cilju izrade Strategije, Gradsko veće grada Kraljeva će formirati stručne radne grupe. U radne grupe imenovaće se predstavnici Gradske uprave, stručna lica gradskih javnih preduzeća i ustanova, stručna lica republičkih javnih preduzeća i ustanova, instituta, univerziteta, civilnog sektora, predstavnici privrednika i poljoprivrednika i drugih stručnjaka prema potrebama izrade dokumenta.

Članove radnih grupa bira Gradsko veće grada Kraljeva na osnovu kriterijuma koje utvrđuje Gradsko veće.

Osnovni zadatak radnih grupa je da urade analizu postojećih resursa, daju preporuke za budući razvoj grada u okviru svog delokruga rada, definišu ciljeve i predlažu mere za unapređenje razvoja grada Kraljeva.

Bliži opis zadataka radnih grupa biće definisan kroz projektni zadatak, koji priprema i usvaja Gradsko veće.

Član 9

Služba za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj Gradske uprave pruža podršku Radnom timu, kroz obezbeđenje prostora za rad i kadrove, tehničku pomoć tokom izrade Strategije, dostavljanje svih zvaničnih relevantnih podataka i dr.

Član 10

Tokom izrade Strategije biće organizovani forumi za stručne i javne rasprave, okrugli stolovi i radionice, na kojima će se usaglašavati predložena rešenja. U njihov rad mogu biti uključeni i svi ostali zainteresovani učesnici, kako bi se obezbedila participacija i transparentnost procesa odlučivanja i pravovremeno obaveštavanje javnosti.

Član 11

Rok za izradu Strategije je 9 meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izmeni i dopuni Odluke o pristupanju izradi Strategije razvoja grada Kraljeva.

Član 12

Za realizaciju ove odluke zadužuje se gradonačelnik grada Kraljeva.

Član 13

Sredstva za praćenje procesa i izrade Strategije obezbediti iz budžeta Grada, donacija i drugih izvora.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".