PROGRAM

KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA NIŠA ZA 2013. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 21/2013)

I Ovim Programom utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, planiranih u budžetu Grada Niša za 2013. godinu.

II Sredstva Fonda iz I segmenta ovog Programa u ukupnom iznosu od 136.045.000,00 dinara ostvariće se od naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, koja se naplaćuje po Odluci o naknadi za zaštitu i unapređenje Grada Niša, dela sredstava po osnovu naknade za zagađivanje životne sredine, koja se naplaćuju po članu 85. Zakona o zaštiti životne sredine kao prihod budžeta Republike Srbije i vraćaju se lokalnoj samoupravi u visini od 40%, od neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina i neutrošenih sredstava donacije iz prethodnih godina, i to:

1.

Prihodi iz budžeta

115 078.000 dinara

-

od naknade za zagađivanje životne sredine,

 

-

od posebne naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine i

 

-

od naknade za emisije SO2, NO2..,

 

2.

Neutrošena sredstava donacija iz prethodnih godina

21.767.000 dinara

 

Ukupno

136.045.000 dinara

III Sredstva Fonda iz II segmenta ovog Programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine: podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara; naučnoistraživačkih programa i projekata, investicionih; edukativnih programa na jačanju svesti, informisanje i objavljivanje podataka o stanju životne sredine, kao i drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u gradu.

IV Neiskorišćena sredstva u 2013. godini sa računa budžetskog fonda na kraju tekuće godine prenose se u narednu godinu u skladu sa članom 67. Zakona o budžetskom sistemu ("Sl. glasnik RS", br. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11 i 93/12), i čl. 10. Odluke o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine Grada Niša ("Sl. list Grada Niša", br. 76/09).

Sredstva budžetskog fonda za zaštitu životne sredine koristiće se prema Programu korišćenja sredstava i to za:

1. Programe i Projekte praćenja stanja životne sredine (monitoring), na teritoriji grada Niša - stalni i razvojni, u iznosu od 52.877.850,00 dinara.

Za realizaciju zakonom utvrđenih obaveza grada u 2013. godini, u oblasti monitoringa i drugih programa i projekata praćenja stanja životne sredine u iznosu od 17.500.000,00 dinara

- praćenje kvaliteta vazduha;

- praćenje nivoa komunalne buke;

- praćenje kvaliteta površinskih voda;

- praćenje i prognoza aeropolena;

- praćenje kvaliteta zemljišta;

- praćenje aktivnosti radionuklida u zemljištu;

- analiza konfliktne karte buke na delu područja Gradske opštine Medijana, sa identifikacijom kritičnih tačaka i predlogom mera za smanjenje nivoa buke;

- merenja posebne namene i u vanrednim situacijama u slučaju hemijskog udesa;

- merenja u životnoj sredini po ukazanoj potrebi i po zahtevu inspekcije;

- izrada katastra izvora nejonizujućeg zračenja i formiranje mapa elektromagnetno ugroženih područja;

- praćenje i izrada registra zagađivača otpadnih voda na teritoriji Grada Niša i

- program sprovođenja dezinsekcije na teritoriji Grada Niša.

Za realizaciju ovih programa potpisaće se ugovori sa ovlašćenim stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama u skladu sa pozitivnim propisima.

Za realizaciju preostalih ugovorenih obaveza iz 2012. godine u iznosu od 35.377.850,00 dinara.

2. Podsticajne, preventivne i sanacione Programe i Projekte u iznosu od 66.045.000,00 dinara koji se odnose na:

Sanaciju i rekultivaciju deponije "Bubanj" kao i unapređenje sistema upravljanja otpadom, reciklaže i zbrinjavanja otpada

22.000.000,00 dinara,

Realizaciju projekta "Reciklažno dvorište:

 

-

Adaptacija objekta

29.078.000,00 dinara,

-

Opremanje "Reciklažnog dvorišta"

14.967.000,00 dinara.

3. Ostale programe i projekte u iznosu od 17.122.150,00 dinara i to:

Programi i projekti zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Niša

1.000.000,00 dinara.

U 2013. godini razmatraće se programi ili projekti zaštite i razvoja zaštićenih dobara, vršiti nadzor nad realizacijom aktivnosti iz usvojenih Programa ili projekata u skladu sa finansijskim mogućnostima, a na osnovu konkretnih projekata ponuđenih od strane upravljača zaštićenih dobara ili organizacija za zaštitu prirode.

- Promovisanje zaštićenih prirodnih dobara

- Održavanje spomenika prirode

- Uređenje spomen-parka "Bubanj"

- Očuvanje biodiverziteta

- Drugi projekti zaštite prirode

Programi i Projekti za poboljšanje kvaliteta životne sredine od interesa za grad i realizuju se na teritoriji grada Niša

10.000.000,00 dinara.

- uređenje međublokovskog zelenila;

- izrada projekata zvučne zaštite (zvučne barijere) na odabranim lokacijama;

- unapređenje komunalne higijene na teritoriji grada Niša i

- drugi programi i projekti.

Ovi programi i projekti će se realizovati na osnovu iskazane potrebe subjekata ili na osnovu javnog konkursa ili posebnog akta Gradonačelnika.

Programi i projekti nevladinog sektora iz oblasti zaštite životne sredine

1.000.000,00 dinara.

Uređenje dvorišta školskih i predškolskih ustanova.

- Promocija upravljanja otpadom

- Drugi projekti nevladinog sektora.

Ovi programi i projekti će se realizovati na osnovu konkursa za nevladine organizacije i dostavljenih i prihvaćenih predloga.

Obrazovne aktivnosti, edukacija, štampanje propagandnog materijala, promocija i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

500.000,00 dinara.

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanje svesti i popularizacije zaštite životne sredine, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, Odsek za zaštitu životne sredine, će opredeljenim sredstvima samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima organizovati ili učestvovati u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i obeležavanju značajnih datuma i događaja.

- edukacija učenika osnovnih škola putem predavanja kao i izrade propagandnog materijala;

- sajmovi ekologije;

- obeležavanje svetskog dana životne sredine i drugih značajnih datuma i događaja;

- tribine;

- sajmovi zdrave hrane;

- autorski honorari ili ugovori o delu i

- druge aktivnosti.

Ove aktivnosti će se realizovati u saradnji sa drugim subjektima koji imaju stručni i kadrovski kapacitet da realizuju i učestvuju aktivno u realizaciji određene aktivnosti.

Projekti koji se odnose na naučno-istraživački rad u oblasti zaštite životne sredine

3.500.000,00 dinara

- Razvoj naučnog istraživanja kao i drugi projekti od interesa za grad i realizuju se na teritoriji Grada Niša.

Ovi projekti će se realizovati na osnovu javnog konkursa ukoliko postoji potreba i interes da se realizuju na teritoriji Grada Niša.

Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

500.000,00 dinara

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine, javnosti rada Uprave i jačanju svesti o značaju zaštite životne sredine, nastaviće se sa pripremom i štampom ekobiltena i kontinuiranim inoviranjem internet stranice Uprave. Istovremeno će se raditi na obaveštavanju javnosti o stanju životne sredine putem sredstava javnog informisanja.

Sredstva za učešće Grada u sufinansiranju međunarodnih programa i projekata

622.150,00 dinara

U cilju učestvovanja grada na konkurisanju za projekte i programe iz zaštite životne sredine kod međunarodnih organizacija, potrebno je opredeliti ova sredstva koja bi se koristila za sufinansiranje međunarodnih projekata.

V Finansiranje, odnosno sufinansiranje aktivnosti iz ovog programa, vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava prikupljenih u skladu sa Odlukom o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine Grada Niša.

Ukoliko se prihodi ne ostvaruju u planiranom iznosu, Gradonačelnik određuje prioritetne aktivnosti na predlog Gradskog veća, a pre svega, obaveze utvrđene zakonom i ranije preuzete ugovorne obaveze.

VI Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine finansiraće programe i projekte na osnovu ugovora ili sporazuma o finansiranju. Odobrenje za finansiranje svakog pojedinačnog programa ili projekta odobrava Gradonačelnik na predlog Gradskog veća.

VII Sredstva iz segmenta II ovog Programa mogu da se uvećaju za iznos donacija i prihoda iz drugih izvora, koja će se koristiti u skladu sa ovim Programom.

VIII Prijave programa i projekata za finansiranje iz tačke 3. dostavljaće se Upravi za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, a komisija koju formira Gradonačelnik Grada Niša će vršiti izbor programa i projekata ako su u saglasnosti sa predloženim Programom korišćenja sredstava za 2013. godinu.

Komisija za izbor programa i projekata biće sastavljena od pet članova i to od: člana Gradskog veća zaduženog za zaštitu životne sredine, pomoćnika načelnika Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, zaposlenog radnika u Odseku za zaštitu životne sredine, zaposlenog radnika u Upravi za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke Grada Niša i zaposlenog radnika u Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Grada Niša.

IX Grad Niš, Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine može biti naručilac izrade programa ili projekta za finansiranje po odobrenju Gradonačelnika, ili po potrebi raspisivati javni poziv za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata koji su od interesa za grad.

X Stručno - konsultativne i administrativno-tehničke poslove za realizaciju programa i projekata, kao i nadzor nad izvršavanjem ugovorenih obaveza, sprovodi Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

XI Ovaj program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".