PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU ZDRAVSTVENE SPOSOBNOSTI LETAČKOG OSOBLJA U CIVILNOM VAZDUHOPLOVSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 101/2008 i 33/2013 - dr. pravilnik)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se: uslovi koje treba da ispuni letačko osoblje radi sticanja lekarskog uverenja, produženja i obnavljanja njegovog važenja; uslovi i način vršenja lekarskih pregleda letačkog osoblja; uslovi koje moraju da ispune vazduhoplovno-medicinski centri i lekari radi sticanja ovlašćenja za izdavanje lekarskog uverenja letačkom osoblju, kao i način vođenja zdravstvene evidencije i medicinske dokumentacije.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeća značenja:

1) Zajedničke vazduhoplovne vlasti (Joint Aviation Authorities - JAA) su pridruženi organ Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (European Civil Aviation Conference - ECAC) koji je sastavljen od predstavnika civilnih vazduhoplovnih vlasti država članica;

2) država članica JAA (JAA Member State) je država koja je potpisala Aranžmane o izradi, prihvatanju i primeni zajedničkih vazduhoplovnih zahteva (Joint Aviation Requirements) zaključene na Kipru, 11. septembra 1990. godine;

3) Zajednički vazduhoplovni zahtevi koji regulišu izdavanje dozvola vazduhoplovnom osoblju (Joint Aviation Requirements - Flight Crew Licencing - JAR FCL) su zbirka vazduhoplovnih zahteva kojima se određuju uslovi i postupak sticanja, izdavanja, produžavanja i obnavljanja važenja dozvola i ovlašćenja pilota aviona i helikoptera i inženjera letača, kao i uslovi i postupak izdavanja lekarskih uverenja o njihovoj zdravstvenoj sposobnosti;

4) vazduhoplovne vlasti (Authority) u Republici Srbiji označavaju Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat);

5) lekarsko uverenje je medicinski dokument kojim se potvrđuje zdravstvena sposobnost kandidata za obavljanje određenih stručnih poslova na osnovu dozvole;

6) organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (Aeromedical Section, AMS) sastoji se od jednog ili više lekara sa iskustvom u vazduhoplovnoj medicini koji su deo vazduhoplovne vlasti ili su ovlašćeni da deluju u njeno ime;

7) vazduhoplovno-medicinski centar (Aeromedical Centre, AMC) je specijalizovana zdravstvena ustanova ovlašćena od vazduhoplovnih vlasti za obavljanje poslova vazduhoplovne medicine;

8) ovlašćeni lekar (Authorised Medical Examiner, AME) je lekar koji je ovlašćen od vazduhoplovnih vlasti za obavljanje vazduhoplovno-medicinskih pregleda i izdavanje lekarskog uverenja vazduhoplovnom osoblju.

Član 3

Uslovi koje treba da ispuni letačko osoblje radi sticanja, produženja važenja i obnavljanja lekarskog uverenja klase 1 i klase 2, uslovi i način vršenja lekarskih pregleda letačkog osoblja, uslovi koje moraju da ispune vazduhoplovno-medicinski centri i lekari radi sticanja ovlašćenja za izdavanje lekarskog uverenja letačkom osoblju, kao i način vođenja zdravstvene evidencije i medicinske dokumentacije dati su u Prilogu 1 (JAR-FCL 3) i Prilogu 2 (Administrativni i rukovodeći materijal (AMC i IEM) koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 4

Kandidati za dozvolu privatnog pilota aviona i helikoptera, pilota slobodnog balona, pilota jedrilice, pilota ultralakog aviona, pilota zmaja, pilota paraglajdera, padobranca, kabinskog osoblja, moraju posedovati lekarsko uverenje klase 1 ili klase 2.

Imaoci dozvola iz stava 1. ovog člana mogu koristiti prava iz svojih dozvola samo ako poseduju lekarsko uverenje klase 1 ili klase 2.

Član 5

Kandidati za dozvolu transportnog i profesionalnog pilota aviona i helikoptera, inženjera letača i navigatora letača, moraju posedovati lekarsko uverenje klase 1.

Imaoci dozvola iz stava 1. ovog člana mogu koristiti prava iz dozvola koje poseduju samo ako poseduju lekarsko uverenje klase 1.

Član 6

U slučaju nesaglasnosti u pogledu tumačenja odredaba ovog pravilnika merodavan je originalni tekst JAR-FCL 3 (peti amandman) na engleskom jeziku.

Član 7

Lekarska uverenja koja su izdata do dana stupanja na snagu ovog pravilnika važe do isteka roka na koji su izdata.

Uverenja za obavljanje lekarskih pregleda koja su zdravstvenim ustanovama i ovlašćenim lekarima izdata pre stupanja na snagu ovog pravilnika važe do isteka roka na koji su izdata.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti letačkog osoblja ("Službeni glasnik RS", broj 56/07).

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

JAR-FCL 3

 

DOZVOLE LETAČKOG OSOBLJA - ZDRAVSTVENI USLOVI

 

POGLAVLJE A - OPŠTI USLOVI

JAR-FCL 3.015 Prihvatanje dozvola, ovlašćenja, autorizacija, odobrenja ili uverenja
(vidi Dodatak 1 JAR-FCL 1.015)
(vidi AMC FCL 1.005 i 1.015)

(a) Dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja izdati u državi članici JAA

(1) Ukoliko lice, organizacija ili služba ima dozvolu, ovlašćenje, autorizaciju, odobrenje ili potvrdu izdatu od strane vazduhoplovnih vlasti države članice JAA, a u skladu sa uslovima predviđenim u JAR-FCL i pratećim procedurama, takve dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja prihvataju se, bez formalnosti, od strane drugih država članica JAA.

JAR-FCL 3.025 Važenje dozvola i ovlašćenja

(a) Važenje dozvole i produženje važenja ovlašćenja

(1) Važenje dozvole je određeno važenjem upisanih ovlašćenja i lekarskog uverenja.

(2) Prilikom izdavanja, produženja roka važenja ili obnavljanja važenja ovlašćenja vazduhoplovna vlast može rok važenja ovlašćenja produžiti do kraja onog meseca u kome rok važenja ističe.

JAR-FCL 3.035 Zdravstvena sposobnost
(vidi IEM FCL 3.035)

(a) Zdravstvena sposobnost

Imalac lekarskog uverenja mora biti psihički i fizički sposoban za sigurno obavljanje poslova na osnovu dozvole koju poseduje.

(b) Uslov za sticanje lekarskog uverenja

Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje dozvole, kao i prilikom korišćenja prava iz dozvole, kandidat za sticanje dozvole ili imalac dozvole mora da poseduje lekarsko uverenje, izdato u skladu sa uslovima propisanim u JAR-FCL 3 (zdravstveni uslovi) koje odgovara vrsti dozvole.

(c) Medicinska odluka

Posle lekarskog pregleda imaocu dozvole ili kandidatu za sticanje dozvole daje se ocena o zdravstvenoj sposobnosti ("sposoban", "nesposoban") ili se upućuje na vazduhoplovnu vlast. Ovlašćeni lekar (Authorised Medical Examiner - AME) je dužan da obavesti imaoca dozvole ili kandidata za sticanje dozvole o svim okolnostima (medicinskim, operativnim i drugim), koje mogu ograničiti letačku obuku i prava iz dozvole.

(d) Ograničenje letenja samo u višečlanoj posadi (Operational Multicrew Limitation OML) - samo klasa 1)

(1) Ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" se određuje kada imalac dozvole profesionalnog pilota vazduhoplova ili dozvole transportnog pilota vazduhoplova ne ispunjava u potpunosti propisane uslove za dobijanje lekarskog uverenja klase 1, ali je ograničenje zdravstvene sposobnosti u okviru prihvatljivog rizika (vidi JAR-FCL 3, IEM FCL A, B i C). Ovo ograničenje može da odredi ili ukine samo vazduhoplovna vlast, i to samo u uslovima višečlane pilotske posade.

(2) Drugi pilot mora imati ovlašćenje za isti tip vazduhoplova, ne sme biti stariji od 60 godina i ne sme imati ovo ograničenje (OML).

(e) Ograničenje letenja samo u višečlanoj posadi za inženjera letača (F/E) - samo za klasu 1 (Operational Multicrew Limitation for F/E, OML for F/E)

(1) Ograničenje letenja samo u višečlanoj posadi za inženjera letača (F/E) se primenjuje kada imalac dozvole inženjera letača ne ispunjava u potpunosti uslove propisane za lekarsko uverenje klase 1, ali se smatra da je rizik od gubitka sposobnosti u letu prihvatljiv (vidi JAR-FCL 3, IEM FCL A, B i C). Ovo ograničenje može da odredi ili ukine samo vazduhoplovna vlast.

(2) Ostali članovi letačke posade ne smeju imati ovo ograničenje.

(f) Ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom - Operational Safety pilot Limitation (OSL - samo klasa 2)

Sigurnosni pilot (Safety pilot) je pilot koji je kvalifikovan da leti kao vođa vazduhoplova na klasi/tipu vazduhoplova opremljenog duplim komandama, a u vazduhoplovu se nalazi da bi preuzeo upravljanje vazduhoplovom u slučaju da pilot koji ima ograničeno lekarsko uverenje postane nesposoban u letu (vidi IEM FCL 3.035). Ovo ograničenje može da odredi ili ukine samo vazduhoplovna vlast.

JAR-FCL 3.040 Umanjenje zdravstvene sposobnosti

(a) Imalac važećeg lekarskog uverenja ne sme da koristi prava iz dozvole i pripadajućih ovlašćenja ili posebnih ovlašćenja, kada je svestan da ograničenje njegove zdravstvene sposobnosti može uticati na bezbedno korišćenje tih prava.

(b) Imalac lekarskog uverenja ne sme uzimati bilo koji propisani ili nepropisani lek, niti se sme podvrći bilo kakvom tretmanu ako nije u potpunosti siguran da se taj lek, odnosno tretman neće negativno odraziti na sigurno korišćenje prava iz njegove dozvole. U slučaju sumnje da lek ili tretman imaju negativan uticaj dužan je da, bez odlaganja, traži mišljenje od organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), vazduhoplovno-medicinskog centra (AMC) ili ovlašćenog lekara (AME).

Dalji savet je dat u IEM FCL 3.040.

(c) Imalac lekarskog uverenja obavezan je da, bez odlaganja, obavesti organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS), vazduhoplovno-medicinski centar (AMC) ili ovlašćenog lekara (AME) o:

(1) bolničkom lečenju dužem od 12 sati;

(2) hirurškoj operaciji ili invazivnoj proceduri;

(3) redovnoj upotrebi lekova;

(4) potrebi za nošenjem naočara/kontaktnih sočiva.

(d) (1) Imalac lekarskog uverenja koji je svestan:

(i) značajne povrede, koja za posledicu može da ima gubitak sposobnosti da obavlja dužnost člana posade;

(ii) bolesti koja utiče na sposobnost da obavlja dužnost člana posade koja traje 21 dan ili duže;

(iii) trudnoće,

dužan je da, u slučaju povrede ili trudnoće, odmah pisanim putem, obavesti vazduhoplovnu vlast ili ovlašćenog lekara koji će obavestiti vazduhoplovnu vlast, a u slučaju bolesti - po isteku perioda od 21 dan. U ovim slučajevima lekarsko uverenje smatra se suspendovanim.

(2) U slučaju povrede ili bolesti suspenzija će biti povučena ukoliko ovlašćeni lekar, uz konsultaciju vazduhoplovne vlasti, medicinski oceni imaoca uverenja i proglasi ga sposobnim za člana letačke posade, ili ukoliko vazduhoplovna vlast smatra da je stanje odgovarajuće i da ne zahteva medicinski pregled.

(3) U slučaju trudnoće ovlašćeni lekar, uz konsultaciju vazduhoplovne vlasti, može ukinuti suspenziju za određeni period, pod uslovom da smatra da je stanje odgovarajuće (vidi JAR-FCL 3.195(c) i 3.315(c)). Ako ovlašćeni lekar oceni trudnicu sposobnom za klasu 1 lekarskog uverenja, mora biti upisano ograničenje letenja samo u višečlanoj posadi (klasa 1 OML). Suspenzija će biti ukinuta ukoliko ovlašćeni lekar, posle završene trudnoće, oceni da je imalac uverenja sposoban. Nakon ocene "sposoban" na kraju trudnoće, ovlašćeni lekar može staviti van snage ograničenje letenja samo u višečlanoj posadi (OML), uz obaveštavanje vazduhoplovne vlasti.

JAR-FCL 3.045 Specijalne okolnosti
(vidi AMC JAR-FCL 3.045)

JAR-FCL 3.046 Specijalne medicinske okolnosti

Kada se ustanove nove medicinske tehnologije, lekovi ili procedure koje mogu da opravdaju ocenu "sposoban" kandidata čije zdravstveno stanje, inače, nije u skladu sa propisanim uslovima, vazduhoplovna vlast, u saradnji sa najmanje još jednom vazduhoplovnom vlašću, može formirati Radnu grupu za istraživanje i razvoj (Research and Development Working Group (REDWIG)) koja će ustanoviti nove protokole za ocenjivanje. Protokol mora obuhvatiti procenu rizika i mora biti odobren od strane LST (JAA Licensing Sectorial Team), a na preporuku Licensing SubSectorial Team (Medical). Prava iz dozvole koja je dobijena na osnovu protokola mogu da se koriste samo na vazduhoplovima registrovanim u državama koje su takav protokol dozvolile. U takvu dozvolu, kao i u lekarsko uverenje, u rubrici XIII unosi se napomena "izdato kao odstupanje u skladu sa JAR-FCL 3.046" ("Issued as a deviation in accordance with JAR-FCL 3.046").

JAR-FCL 3.060 Ograničenje prava imaocima dozvola koji su navršili 60 godina života ili više
(vidi Dodatak 1 JAR-FCL 1.060)

(a) Starost 60-64 godine života

Imalac pilotske dozvole koji je navršio 60 godina života ne sme da leti kao pilot na vazduhoplovu u komercijalnom vazdušnom saobraćaju, izuzev ako su ispunjeni sledeći uslovi:

(1) da je član višečlane pilotske posade;

(2) da je jedini pilot u letačkoj posadi koji je navršio 60 godina života.

(b) Starost 65 godina života

Imalac pilotske dozvole koji je navršio 65 godina života ne sme da leti kao pilot na vazduhoplovu u komercijalnom vazdušnom saobraćaju.

(c) Nacionalne varijante uslova koji su navedeni pod (a) i (b) date su u Dodatku 1 JAR-FCL 1.060.

JAR-FCL 3.065 Država izdavalac dozvole

(a) Kandidat mora dokazati vazduhoplovnoj vlasti države izdavaoca dozvole da je u potpunosti ispunio sve propisane uslove za izdavanje dozvole (vidi JAR-FCL 3.010(c)).

(b) Ako postoji saglasnost između vazduhoplovnih vlasti dve države, kandidatu koji je započeo obuku pod nadležnošću jedne vlasti može biti dopušteno da završi obuku pod nadležnošću druge vlasti.

Sporazumom može da bude dozvoljeno sledeće:

(1) teorijska obuka i ispiti;

(2) lekarski pregled i ocena sposobnosti;

(3) letačka obuka i provera.

Vazduhoplovne vlasti će se sporazumeti koja država je "država izdavalac dozvole".

(c) Dalja ovlašćenja mogu biti stečena prema uslovima JAR-FCL u bilo kojoj državi članici JAA i unose se u dozvolu od strane države izdavaoca dozvole.

(d) Radi pojednostavljenja upravnog postupka (npr. produženje važenja) imalac dozvole može preneti dozvolu iz države izdavaoca dozvole u neku drugu državu članicu JAA, pod uslovom da u toj državi ima zaposlenje ili stalni boravak (vidi JAR-FCL 1.070). Ta država tada postaje država izdavalac dozvole i preuzima odgovornost za izdavanje dozvole u smislu gore navedenog pod (a).

(e) Kandidat istovremeno može da poseduje samo jednu JAR-FCL dozvolu i samo jedno lekarsko uverenje.

JAR-FCL 3.080 Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (Aeromedical Section - AMS)

(a) Formiranje

Svaka država članica JAA će uključiti u vazduhoplovnu vlast jednog ili više lekara koji imaju praktično iskustvo iz oblasti vazduhoplovne medicine. Ovi lekari će biti deo vazduhoplovne vlasti ili će imati ovlašćenje da rade u ime vazduhoplovne vlasti. U oba slučaja oni predstavljaju organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (Aeromedical section, AMS).

(b) Lekarska tajna

Lekarska tajna se mora poštovati. Vazduhoplovna vlast će obezbediti da svi usmeni ili pisani izveštaji, kao i elektronski čuvani medicinski podaci o imaocu dozvole ili kandidatu za sticanje dozvole budu dostupni samo organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS), vazduhoplovno medicinskom centru ili ovlašćenom lekaru, u cilju donošenja ocene o zdravstvenoj sposobnosti. Imalac dozvole, kandidat i njihov lekar imaju pristup tim podacima u skladu sa zakonom.

JAR-FCL 3.085 Vazduhoplovno medicinski centri (Aeromedical Centres - AMC)

Vazduhoplovno medicinski centri se određuju i ovlašćuju prema diskrecionoj oceni vazduhoplovne vlasti za period do tri godine.

Vazduhoplovno medicinski centar mora:

(a) da se nalazi na teritoriji države članice JAA i mora biti u sastavu ili u stručnoj vezi sa odgovarajućom kliničkom ustanovom;

(b) da bude uključen u kliničku vazduhoplovnu medicinu i aktivnosti koje su sa njom povezane;

(c) imati za rukovodioca ovlašćenog lekara (AME), koji je odgovoran za koordinaciju rezultata procena zdravstvene sposobnosti, potpisivanje izveštaja i lekarskih uverenja, kao i odgovarajući lekarski kadar koji je stručno usavršen i ima iskustvo iz oblasti vazduhoplovne medicine;

(d) biti opremljen odgovarajućom medicinsko-tehničkom opremom za opsežne medicinske preglede.

Vazduhoplovna vlast određuje broj medicinskih centara koji su joj potrebni.

JAR-FCL 3.090 Ovlašćeni lekari (Authorised Medical Examiners - AME)
(vidi AMC JAR FCL 3.090)

(a) Postavljenje

Vazduhoplovna vlast određuje i ovlašćuje lekare na teritoriji svoje države. Ova lica moraju biti kvalifikovana i ne smeju da imaju zabranu da rade kao lekari. Lekari čije je prebivalište u državi koja nije članica JAA, a koji žele da na osnovu JAR-FCL 3 postanu ovlašćeni lekari, mogu podneti molbu vazduhoplovnoj vlasti države članice JAA. Po dobijanju ovlašćenja, ovlašćeni lekar je dužan da podnosi izveštaj vazduhoplovnoj vlasti države koja ga je ovlastila i koja će vršiti nadzor nad njegovim radom. Prilikom pregleda letačkog osoblja za klasu 1 lekarskog uverenja, ovlašćeni lekar je ograničen na obavljanje standardnih periodičnih medicinskih procena za produženje važenja ili obnavljanje lekarskog uverenja.

(b) Broj i raspored ovlašćenih lekara

Vazduhoplovna vlast određuje broj i raspored ovlašćenih lekara, shodno broju pilota na teritoriji svoje države.

(c) Pristup dokumentaciji

Ovlašćeni lekar koji je odgovoran za koordinaciju rezultata lekarskih pregleda i za potpisivanje izveštaja mora da ima pristup medicinskoj dokumentaciji koja se čuva u organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS) i koja se odnosi na zdravstvene preglede koje taj ovlašćeni lekar obavlja.

(d) Obuka

Ovlašćeni lekari moraju biti kvalifikovani, ne smeju da imaju zabranu da rade kao lekari i moraju imati završenu obuku iz vazduhoplovne medicine koja je prihvatljiva vazduhoplovnim vlastima. Oni moraju da steknu praktično znanje i iskustvo vezano za radne uslove u kojima letačko osoblje obavlja svoje poslove.

(1) Bazni kurs iz oblasti vazduhoplovne medicine (vidi AMC FCL 3.090)

(i) Bazni kurs obuke lekara koji obavljaju zdravstvene preglede letačkog osoblja za klasu 2 lekarskog uverenja, sastoji se od najmanje 60 sati nastave iz vazduhoplovne medicine, uključujući praktičan rad (tehniku pregleda, ispitivanja). Bazni kurs iz vazduhoplovne medicine mora biti prihvatljiv vazduhoplovnim vlastima.

(ii) Bazni kurs iz vazduhoplovne medicine se završava ispitom. Kandidat koji položi ispit dobija odgovarajuću potvrdu.

(iii) Potvrda o završenom baznom kursu iz vazduhoplovne medicine ne znači da je lekar određen za ovlašćenog lekara od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) za obavljanje pregleda vazduhoplovnog osoblja za klasu 2 lekarskog uverenja.

(2) Viši kurs iz vazduhoplovne medicine

(i) Viši kurs iz vazduhoplovne medicine lekara koji obavljaju zdravstvene preglede vazduhoplovnog osoblja za klasu 1 lekarskog uverenja, sastoji se od najmanje 120 sati nastave iz vazduhoplovne medicine (60 dodatnih časova na bazni kurs), kao i odgovarajuće prakse i poseta vazduhoplovno-medicinskim centrima, klinikama, istraživačkim centrima, kontroli letenja, simulatoru, aerodromskim i industrijskim organizacijama. Viši kurs iz vazduhoplovne medicine mora biti prihvatljiv vazduhoplovnim vlastima.

Praksa i posete mogu se obavljati u periodu od 3 godine. Završen bazni kurs je uslov za pristupanje višem kursu (vidi AMC FCL 3.090).

(ii) Viši kurs iz vazduhoplovne medicine se završava ispitom. Kandidat koji položi ispit dobija odgovarajuću potvrdu.

(iii) Potvrda o završenom višem kursu iz vazduhoplovne medicine ne znači da je lekar određen od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) za ovlašćenog lekara za obavljanje pregleda letačkog osoblja za klasu 1 ili klasu 2 lekarskog uverenja.

(3) Kontinuirana edukacija iz oblasti vazduhoplovne medicine

U toku važenja ovlašćenja ovlašćeni lekar dužan je da ima najmanje 20 sati kontinuirane edukacije iz oblasti vazduhoplovne medicine koja je prihvatljiva vazduhoplovnoj vlasti. Najmanje 6 sati obuke se mora sprovesti pod direktnim nadzorom organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Stručni sastanci, kongresi i iskustvo u pilotskoj kabini mogu biti priznati kao određeni broj sati obuke, prema odluci organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (vidi AMC FCL 3.090).

(e) Ovlašćenje

Ovlašćenom lekaru ovlašćenje se izdaje za period od najduže tri godine. Ovlašćenje za obavljanje zdravstvenih pregleda može se odnositi na klasu 1, na klasu 2, ili na obe klase, prema diskrecionoj odluci organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Ovlašćeni lekar dužan je da obavi najmanje 10 pregleda vazduhoplovnog osoblja svake godine. Za ponovno dobijanje ovlašćenja ovlašćeni lekar mora da obavi odgovarajući broj pregleda vazduhoplovnog osoblja koje organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) smatra odgovarajućim i mora da ima odgovarajuću obuku u toku važenja ovlašćenja (vidi AMC FCL 3.090).

(f) Oduzimanje ovlašćenja

Država članica JAA može, u skladu sa svojim propisima, oduzeti ovlašćenje izdato u skladu sa uslovima JAR-FCL ako ustanovi da ovlašćeni lekar više ne ispunjava uslove propisane u JAR-FCL ili u odgovarajućim domaćim propisima.

(g) Prelazne odredbe

Ovlašćeni lekari imenovani pre početka primene JAR-FCL 3 obavezni su da pohađaju obuku u okviru koje se upoznaju sa uslovima i dokumentacijom koju propisuje JAR-FCL 3, i mogu da nastave sa korišćenjem prava iz njihovih ovlašćenja prema diskrecionoj oceni vazduhoplovne vlasti, iako ne ispunjavaju uslove iz JAR-FCL 3.090(d)(1) i (2).

JAR-FCL 3.091 Lekarski pregledi i procene vazduhoplovnog osoblja - opšte odredbe

(a) Saglasnost sa JAR

Pregledi i procene moraju biti obavljeni u skladu sa uslovima propisanim u JAR-FCL 3, kao i povezanim procedurama.

(b) Referentni materijal

Poglavlja B i C sadrže uslove koje moraju da ispune kandidati za klasu 1 i klasu 2 lekarskog uverenja. Dodaci Poglavljima B i C sadrže uslove za kandidate koji nisu u okviru zahteva Poglavlja B i C za klasu 1 i 2. Priručnik civilne vazduhoplovne medicine sadrži opise i dobru medicinsku i vazduhoplovno-medicinsku praksu i procedure, tako da može biti primenjen u vazduhoplovno-medicinskim pregledima i procenama.

JAR-FCL 3.095 Lekarski pregledi vazduhoplovnog osoblja
(vidi IEM FCL 3.095 (a) i (b))
(vidi IEM FCL 3.095 (c))

(a) Klasa 1 lekarskog uverenja

Inicijalni zdravstveni pregled letačkog osoblja za klasu 1 lekarskog uverenja obavlja vazduhoplovno-medicinski centar. Pregledi za produženje važenja i obnavljanje uverenja mogu biti obavljeni od strane ovlašćenih lekara.

(b) Klasa 2 lekarskog uverenja

Inicijalni zdravstveni pregled, kao i pregled za produženje važenja i obnavljanje važenja klase 2 lekarskog uverenja, obavlja vazduhoplovno-medicinski centar ili ovlašćeni lekar.

(c) Kandidat popunjava odgovarajuću prijavu kako je opisano u IEM FCL 3.095 (c). Po završenom lekarskom pregledu ovlašćeni lekar, bez odlaganja, podnosi potpisani izveštaj organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u slučaju pregleda za klasu 1 i klasu 2. Ako se pregled obavlja u vazduhoplovno-medicinskom centru, rukovodilac tog centra može potpisati izveštaje i lekarska uverenja na osnovu medicinske procene koji su izvršili lekari tog centra.

(d) Periodični uslovi

Posebna ispitivanja koja se zahtevaju prilikom inicijalnog, rutinskog pregleda za obnovu ili produženje važenja lekarskog uverenja i proširenih pregleda za obnovu ili produženje važenja lekarskog uverenja su nabrojana i objašnjena u IEM FCL 3.095 (a) i (b).

JAR-FCL 3.100 Lekarska uverenja
(vidi IEM FCL 3.100)

(a) Sadržaj lekarskog uverenja

Lekarsko uverenje sadrži sledeće podatke:

(1) evidencioni broj (koji određuje vazduhoplovna vlast);

(2) klasu lekarskog uverenja;

(3) ime i prezime;

(4) datum rođenja;

(5) državljanstvo;

(6) datum isticanja važenja lekarskog uverenja

(a) Za klasu 1

(i) datum isticanja važenja (u slučaju korišćenja vazduhoplova sa jednim pilotom u javnom aviotransportu putnika);

(ii) datum isticanja važenja (druge komercijalne delatnosti);

(iii) datum isticanja važenja prethodnog lekarskog uverenja;

(b) Za klasu 2

(i) datum isticanja važenja lekarskog uverenja;

(ii) datum isticanja važenja prethodnog lekarskog uverenja.

(7) datum prethodnog lekarskog pregleda;

(8) datum poslednjeg EKG-a;

(9) datum poslednje audiometrije;

(10) ograničenja, uslove i/ili varijacije;

(11) ime ovlašćenog lekara / naziv vazduhoplovno-medicinskog centra / naziv organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), broj i potpis;

(12) datum pregleda;

(13) potpis kandidata.

(b) Inicijalno izdavanje lekarskog uverenja

Inicijalno lekarsko uverenje klase 1 izdaje organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Izdavanje inicijalnog lekarskog uverenja klase 2 vrši organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ili to pravo može preneti na vazduhoplovno-medicinski centar ili na ovlašćenog lekara.

(c) Produženje važenja i obnavljanje važenja lekarskog uverenja

Produženje važenja i obnavljanje važenja lekarskog uverenja klase 1 i klase 2 može obavljati organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ili to pravo može preneti na vazduhoplovno-medicinski centar ili na ovlašćenog lekara.

(d) Raspolaganje lekarskim uverenjem

(1) Lekarsko uverenje se izdaje, po potrebi, u duplikatu licu koje je pregledano, kada je pregled završen i kada je lice ocenjeno kao sposobno.

(2) Imalac lekarskog uverenja podnosi lekarsko uverenje organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS) radi daljeg postupka, ukoliko je potrebno (vidi IEM FCL 3.100).

(3) Prilikom pregleda za produženje važenja ili obnavljanje važenja lekarskog uverenja, imalac lekarsko uverenja podnosi ga ovlašćenom lekaru na uvid (vidi IEM FCL 3.100).

(e) Tumačenje, ograničenje ili suspenzija lekarskog uverenja

(1) Kada je obavljen ponovni pregled i izdato lekarsko uverenje u skladu sa JAR-FCL 3.125 , ograničenje koje je određeno mora biti navedeno u lekarskom uverenju (vidi IEM FCL 3.100).

(2) Po obavljenom pregledu za obnavljanje važenja lekarskog uverenja organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može, iz opravdanih medicinskih razloga, da ograniči ili suspenduje važeće lekarsko uverenje koje je izdato od strane vazduhoplovno-medicinskog centra ili ovlašćenog lekara i o tome obavesti kandidata, vazduhoplovno-medicinski centar ili ovlašćenog lekara.

(f) Odbijanje izdavanja lekarskog uverenja

(1) Kandidat čiji je zahtev za izdavanje lekarskog uverenja odbijen mora o tome biti pismeno obavešten, u skladu sa IEM FCL 3.100 i mora mu biti ukazano na njegovo pravo na ponovno razmatranje njegove zdravstvene sposobnosti od strane vazduhoplovne vlasti.

(2) Obaveštenje o odbijanju zahteva za izdavanje lekarskog uverenja dostavlja se vazduhoplovnoj vlasti u roku od 5 radnih dana i dostupno je drugim vazduhoplovnim vlastima. Medicinska dokumentacija i nalazi koji su razlog odbijanja dostupni su samo uz prethodnu saglasnost kandidata.

JAR-FCL 3.105 Rok važenja lekarskog uverenja
(vidi Dodatak 1 JAR-FCL 3.105)

(a) Rok važenja

(1) Klasa 1 lekarskog uverenja

Klasa 1 lekarskog uverenja važi 12 meseci od dana inicijalnog opšteg medicinskog pregleda.

Izuzetno, rok važenja klase 1 lekarskog uverenja iznosi 6 meseci za kandidata koji je:

(i) navršio 40 godina života, a koji obavlja operacije vazduhoplovom sa jednim pilotom u javnom aviotransportu putnika;

(ii) navršio 60 godina života;

(Skraćenje roka važenja lekarskog uverenja posle navršenih 40 godina života ne odnosi se na inženjere letače).

(2) Klasa 2 lekarskog uverenja

Klasa 2 lekarskog uverenja važi od dana inicijalnog opšteg medicinskog pregleda:

- 60 meseci za lica koja nisu navršila 40 godina;

- 24 meseca za lica koja nisu navršila 50 godina;

- 12 meseci za lica starija od 50 godina.

(3) Datum prestanka važenja lekarskog uverenja računa se na osnovu podataka sadržanih u paragrafu (1) i (2). Rok važenja lekarskog uverenja (uključujući svaki dodatni prošireni medicinski pregled ili posebno ispitivanje) određuje se prema starosti kandidata u trenutku kada se takav medicinski pregled obavlja.

(4) Izuzetno od paragrafa (2), lekarsko uverenje koje je izdato pre navršenih 40 godina života imaoca lekarskog uverenja neće važiti za klasu 2 posle navršenih 42 godine života.

(5) Rok važenja lekarskog uverenja se skraćuje ukoliko je klinički indikovano.

(b) Produženje važenja

(1) Ako je lekarski pregled za produženje važenja lekarskog uverenja obavljen u periodu od 45 dana pre dana njegovog isteka izračunatog u skladu sa paragrafom (a), dan isteka novog uverenja se određuje dodavanjem roka važenja propisanog u (a) (1) ili (2) datumu isteka prethodnog lekarskog uverenja.

(2) Lekarsko uverenje kome je rok važenja produžen pre njegovog isteka, postaje nevažeće izdavanjem novog uverenja.

(c) Obnavljanje važenja

Ako medicinski pregled nije obavljen u roku od 45 dana u periodu koji je naveden pod (b), datum isteka roka važenja lekarskog uverenja računa se u skladu sa odredbom navedenom pod (a), od datuma sledećeg opšteg medicinskog pregleda.

(d) Uslovi za produženje važenja ili obnavljanje važenja lekarskog uverenja

Izuzev kada je drugačije određeno, uslovi koji moraju da se ispune za produženje važenja ili obnavljanje važenja lekarskog uverenja su isti kao za početno sticanje lekarskog uverenja.

(e) Skraćivanje roka važenja lekarskog uverenja

Kada je to klinički indikovano, rok važenja lekarskog uverenja može biti skraćen od strane ovlašćenog lekara, u konsultaciji sa organizacionom jedinicom za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(f) Dodatni pregled

Kad vazduhoplovna vlast opravdano posumnja u zdravstvenu sposobnost imaoca lekarskog uverenja, organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može tražiti da imalac lekarskog uverenja pristupi daljim pregledima, ispitivanjima ili testovima.

Izveštaji sa ovih pregleda dostavljaju se organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(vidi Dodatak 1 JAR-FCL 3.105)

JAR-FCL 3.110 Uslovi za medicinsku procenu

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja ili imalac lekarskog uverenja koje je izdato u skladu sa odredbama JAR-FCL 3 ne sme imati:

(1) bilo kakvu abnormalnost, urođenu ili stečenu;

(2) bilo kakve smetnje, aktivne ili prikrivene, akutne ili hronične;

(3) bilo kakvu ranu, povredu ili posledicu hirurške operacije,

koja bi izazvala određeni stepen funkcionalnog gubitka sposobnosti i mogla ugroziti sigurno upravljanje vazduhoplovom ili sigurno obavljanje posla.

(b) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja ili imalac lekarskog uverenja koje je izdato u skladu sa odredbama JAR-FCL 3, ne sme patiti od bilo koje bolesti ili invalidnosti koja bi mogla da izazove iznenadnu nemogućnost za sigurno upravljanje vazduhoplovom ili sigurno obavljanje dužnosti.

JAR-FCL 3.115 Korišćenje lekova ili drugih tretmana

(a) Imalac lekarskog uverenja koji koristi bilo koje propisane ili nepropisane lekove, ili se nalazi pod medicinskim, hirurškim ili drugim tretmanom, mora ispunjavati uslove iz JAR-FCL 3.040. Dalji saveti su dati u IEM FCL 3.040.

(b) Procedure koje zahtevaju upotrebu opštih ili spinalnih anestetika su diskvalifikujuća činjenica, najmanje 48 sati.

(c) Procedure koje zahtevaju upotrebu lokalnih ili regionalnih anestetika su diskvalifikujuća činjenica, najmanje 12 sati.

JAR-FCL 3.120 Odgovornost kandidata

(a) Pružanje informacija

Kandidat ili imalac lekarskog uverenja mora da pruži dokaz o svom identitetu i popuni i potpiše pisanu izjavu koja se odnosi na ličnu, porodičnu i naslednu istoriju bolesti - anamnezu.

Izjava, takođe, sadrži pitanje da li je kandidat ranije bio podvrgnut pregledu za sticanje lekarskog uverenja i kakva je bila medicinska ocena.

Ovlašćeni lekar mora da upozori kandidata da je dužan da dâ tačne i potpune podatke, shodno svom saznanju.

(b) Lažne informacije

O namernom davanju netačnih podataka mora se odmah obavestiti organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) države kojoj se podnosi zahtev za izdavanje dozvole. Po prijemu takve informacije organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) mora preduzeti odgovarajuće mere, uključujući i prosleđivanje te informacije drugim JAA vazduhoplovnim vlastima (vidi JAR-FCL 3.080 (b) - Lekarska tajna).

JAR-FCL 3.125 Delegiranje procene sposobnosti, smernice za ponovno razmatranje, drugostepeni pregled

(a) Delegiranje procene sposobnosti

(1) Ako kandidat u potpunosti ne ispunjava zdravstvene uslove propisane u JAR-FCL 3 za određenu dozvolu ovlašćeni vazduhoplovno-medicinski centar ili ovlašćeni lekar neće izdati, produžiti ili obnoviti važenje lekarskog uverenja, ali odluka o tome mora biti preneta na vazduhoplovnu vlast. Ako postoje odredbe u JAR-FCL 3 da kandidat pod određenim uslovima (u skladu sa Dodacima Poglavljima B i C) može biti ocenjen sposobnim, vazduhoplovna vlast može doneti takvu odluku. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane vazduhoplovno-medicinskog centra ili ovlašćenog lekara u konsultaciji sa vazduhoplovnom vlašću.

(2) U slučaju da vazduhoplovno-medicinski centar ili ovlašćeni lekar ocene kandidata sposobnim po diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, kao što je propisano u (a)(1), moraju obavestiti vazduhoplovnu vlast o detaljima takve procene.

(b) Smernice za ponovno razmatranje

Vazduhoplovna vlast može izdati, produžiti ili obnoviti lekarsko uverenje posle obaveznog razmatranja smernica datih u materijalu za usaglašavanje i vodiču ekspertskog vazduhoplovno-medicinskog mišljenja, mišljenja drugih relevantnih eksperata upoznatih sa radnim mestom kandidata, a na osnovu:

(1) uticaja zdravstvenog nedostatka na radno mesto;

(2) opšte sposobnosti, veštine i iskustva kandidata relevantnih za radno mesto;

(3) probnog leta, ukoliko je svrsishodno;

(4) uslova za primenu bilo kog ograničenja u lekarskom uverenju i dozvoli (vidi JAR-FCL 3.100 (e)(1) i IEM 3.100(c).

Pre izdavanja lekarskog uverenja u kome je navedeno više ograničenja vazduhoplovna vlast mora razmotriti dodatne međusobno povezane efekte koje to može imati na sigurnost letenja.

(c) Drugostepeni pregled

Vazduhoplovna vlast propisuje postupak drugostepenog pregleda koji obavljaju nezavisni medicinski stručnjaci sa iskustvom u vazduhoplovno-medicinskoj praksi, radi razmatranja i procene spornih slučajeva.

Dodatak 1 JAR-FCL 3.105 Punovažnost medicinskih podataka posle isteka roka važenja lekarskog uverenja klase 1 i klase 2
(vidi JAR-FCL 3.105)

1. Klasa 1

(a) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre više od 5 godina, za obnavljanje važenja lekarskog uverenja potrebno je obaviti, po diskrecionoj oceni organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), inicijalni ili prošireni pregled u vazduhoplovno-medicinskom centru kod koga se nalazi njegov medicinski dosije.

(b) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre više od 2, a manje od 5 godina, za obnavljanje važenja lekarskog uverenja potrebno je obaviti, po diskrecionoj oceni organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), propisani standardni ili prošireni pregled u vazduhoplovno-medicinskom centru kod koga se nalazi njegov medicinski dosije ili od strane ovlašćenog lekara, pod uslovom da su mu dostupni izveštaji sa pregleda za dozvole letačkog osoblja.

(c) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre više od 90 dana, a manje od 2 godine, za obnavljanje važenja lekarskog uverenja potrebno je obaviti, po diskrecionoj oceni organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), propisani standardni ili prošireni medicinski pregled u vazduhoplovno-medicinskom centru ili kod ovlašćenog lekara.

(d) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre manje od 90 dana, za obnavljanje važenja lekarskog uverenja potrebno je obaviti standardni ili prošireni pregled.

2. Klasa 2

(a) Ako je u dozvolu letačkog osoblja upisano ovlašćenje za instrumentalno letenje, imalac dozvole koji nije stariji od 39 godina mora imati nalaz čiste tonalne audiometrije, ne stariji od 60 meseci. Ukoliko imalac dozvole ima navršenih 40 godina života ili više, mora imati nalaz čiste tonalne audiometrije, koji nije stariji od 24 meseca.

(b) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre više od 5 godina, za obnavljanje lekarskog uverenja potrebno je obaviti inicijalni pregled.

Pre izdavanja lekarskog uverenja ovlašćeni lekar je obavezan da pribavi odgovarajuću medicinsku dokumentaciju imaoca dozvole.

(c) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre više od 2 godine, ali manje od 5 godina, za obnavljanje važenja lekarskog uverenja potrebno je obaviti propisani pregled. Pre pregleda ovlašćeni lekar je obavezan da pribavi relevantnu medicinsku dokumentaciju imaoca dozvole.

(d) Ako je imaocu dozvole rok važenja lekarskog uverenja istekao pre manje od 2 godine, za obnavljanje lekarskog uverenja potrebno je obaviti propisani pregled.

Prošireni pregled uvek sadrži standardni medicinski pregled, pa se nakon obavljenog proširenog pregleda računa da su obavljeni standardni i prošireni pregled.

POGLAVLJE B - ZDRAVSTVENI USLOVI ZA KLASU 1

JAR-FCL 3.130 Kardiovaskularni sistem - pregled

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1, ne sme imati bilo koju abnormalnost kardiovaskularnog sistema, urođenu ili stečenu, koja može uticati na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Standardni dvanaestokanalni elektrokardiogram u mirovanju, sa izveštajem, zahteva se:

- prilikom inicijalnog lekarskog pregleda za prvo izdavanje lekarskog uverenja;

- svake pete godine do navršenih 30 godina života;

- svake druge godine do navršenih 40 godina života;

- jednom godišnje do navršenih 50 godina života;

- nakon toga - pri svakom produženju ili obnavljanju važenja lekarskog uverenja, kao i kada postoji klinička indikacija.

(c) Elektrokardiogram pod opterećenjem, zahteva se samo kada je klinički indikovan, u skladu sa paragrafom 1. Dodatka 1 Poglavlju B.

(d) Izveštaj elektrokardiograma u mirovanju i pod opterećenjem izdaje ovlašćeni lekar ili drugi specijalisti koji su prihvatljivi za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(e) Izveštaj plazma/serum lipida, uključujući i holesterol, u cilju lakše procene rizika zahteva se kod lekarskog pregleda za prvo izdavanje lekarskog uverenja i na prvom lekarskom pregledu posle navršenih 40 godina života (vidi paragraf 2. Dodatka 1 Poglavlju B).

(f) Na prvom pregledu za produženje ili obnovu lekarskog uverenja posle navršene 65. godine života, imalac klase 1 lekarskog uverenja mora biti pregledan od strane vazduhoplovno-medicinskog centra, ili po diskrecionoj oceni organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), od strane kardiologa koga ona odredi.

JAR-FCL 3.135 Kardiovaskularni sistem - krvni pritisak

(a) Krvni pritisak treba izmeriti na način koji je opisan u paragrafu 3. Dodatka 1 Poglavlju B prilikom svakog pregleda.

(b) Kada krvni pritisak konstantno prelazi 160 mm Hg sistolni, i/ili 95 mm Hg dijastolni, sa ili bez lečenja, kandidat će se oceniti kao nesposoban.

(c) Lečenje radi kontrole krvnog pritiska mora biti u skladu sa sigurnim korišćenjem prava iz dozvole i paragrafom 4. Dodatka 1 Poglavlju B. Početak terapije lekovima dovodi do suspenzije lekarskog uverenja radi utvrđivanja odsustva značajnih sporednih efekata.

(d) Kandidati sa simptomima niskog pritiska (simptomatska hipotenzija) ocenjuju se kao nesposobni.

JAR-FCL 3.140 Kardiovaskularni sistem - bolest koronarnih arterija

(a) Kandidat za koga se sumnja da ima bolest koronarnih arterija biće dodatno ispitan. Kandidati sa asimptomatskim, minor, oboljenjem koronarnih arterija koje ne zahteva lečenje mogu biti ocenjeni kao sposobni od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), ako su u potpunosti zadovoljavajući rezultati ispitivanja u skladu sa paragrafom 5. Dodatka 1 Poglavlju B.

(b) Kandidat sa simptomima koronarne arterijske bolesti ili sa srčanim simptomima zbog kojih uzima lekove, oceniće se kao nesposoban.

(c) Kandidat koji je imao ishemičnu srčanu epizodu (definisanu kao infarkt miokarda, angina, značajna aritmija ili srčana mana koja izaziva ishemiju, ili bilo koji tip srčane revaskularizacije) na inicijalnom pregledu za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 oceniće se kao nesposoban. Prilikom produženja ili obnavljanja lekarskog uverenja može se doneti ocena "sposoban" od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ukoliko su potpuno zadovoljavajući rezultati ispitivanja, u skladu sa paragrafom 6. Dodatka 1 Poglavlju B.

JAR-FCL 3.145 Kardiovaskularni sistem - aritmije, bolesti sprovođenja

(a) Kandidat sa značajnim smetnjama supraventrikularnog ritma, uključujući sinoatrijalnu disfunkciju, bilo da se radi o iznenadnim (paroksizmalnim) napadima ili stalnim smetnjama, biće ocenjen kao nesposoban. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 8. Dodatka 1 Poglavlju B.

(b) Kandidat koji boluje od asimptomatske sinus bradikardije ili sinus tahikardije može biti ocenjen kao sposoban, ukoliko ne postoji skrivena abnormalnost.

(c) Kandidat sa asimptomatskim pojedinačnim, uniformnim, supraventrikularnim ili ventrikularnim, ektopičnim kompleksom, ne mora biti ocenjen kao nesposoban. Česti ili složeni oblici zahtevaju punu kardiološku evaluaciju, u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju B.

(d) U odsustvu drugih abnormalnosti, kandidat koji ima nekompletni blok leve grane ili stabilnu devijaciju leve ose, može biti ocenjen "sposoban".

(e) Kandidat sa kompletnim blokom desne grane zahteva kardiološku evaluaciju prilikom prvog uočavanja i kasnije, shodno odgovarajućoj stavki, u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju B.

(f) Kandidat sa kompletnim blokom leve grane biće ocenjen kao nesposoban. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 1. Dodatka 1 Poglavlju B.

(g) Kandidat koji ima prvi stepen AV bloka tipa MOBITZ 1 može biti ocenjen kao sposoban, ukoliko ne postoji skrivena abnormalnost. Kandidat koji ima AV blok tipa MOBITZ 2 ili kompletan AV blok biće ocenjen kao nesposoban. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju B.

(h) Kandidati sa opsežnim i/ili kratkim kompleksnim tahikardijama biće ocenjeni kao nesposobni. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju B.

(i) Kandidati sa komornom pre-ekscitacijom biće ocenjeni kao nesposobni. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju B.

(j) Kandidat sa endokardijalnim peacemaker-om biće ocenjen kao nesposoban. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju B.

(k) Kandidat koji prima antikoagulanse biće ocenjen kao nesposoban. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju B.

JAR-FCL 3.150 Kardiovaskularni sistem - opšte odredbe

(a) Kandidat koji ima bolest perifernih arterija, pre ili posle operacije, biće ocenjen kao nesposoban. Ukoliko nema nekih značajnih funkcionalnih oštećenja, ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafima 5. i 6. Dodatka 1 Poglavlju B.

(b) Kandidat sa aneurizmom grudne ili trbušne aorte, pre ili posle operacije biće ocenjen kao nesposoban. Kandidat sa aneurizmom trbušne aorte ispod bubrežnih arterija može biti ocenjen kao sposoban prilikom produženja ili obnavljanja lekarskog uverenja od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 8. Dodatka 1 Poglavlju B.

(c) Kandidat kod koga je ustanovljena značajna abnormalnost srčanog zaliska oceniće se kao nesposoban.

(1) Kandidati sa manjim abnormalnostima srčanog zaliska mogu se oceniti kao sposobni od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 9 (a) i (b) Dodatka 1 Poglavlju B.

(2) Kandidati kojima je izvršena operacija ili zamena zaliska, oceniće se kao nesposobni. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 9 (c) Dodatka 1 Poglavlju B.

(d) Sistematska (stalna) antikoagulantna terapija, predstavlja diskvalifikujuću činjenicu za ocenu zdravstvene sposobnosti kandidata. Kandidata koji prima antikoagulantime ograničenog trajanja, organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može oceniti kao sposobnog, u skladu sa paragrafom 10. Dodatka 1 Poglavlju B.

(e) Kandidat kod koga je ustanovljena neka abnormalnost ili poremećaj perikarda, miokarda ili endokarda koji nije naveden, biće ocenjen kao nesposoban. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) nakon potpune, razložne i zadovoljavajuće kardiološke evaluacije, u skladu sa paragrafom 11. Dodatka 1 Poglavlju B.

(f) Kandidat sa urođenom srčanom manom, pre ili posle korektivne operacije biće ocenjen kao nesposoban. Kandidat sa manjim poremećajima može biti ocenjen kao "sposoban" od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), posle kardiološkog ispitivanja, u skladu sa paragrafom 12. Dodatka 1 Poglavlju B.

(g) Transplantacija srca ili pluća predstavlja diskvalifikujuću činjenicu za ocenu zdravstvene sposobnosti kandidata.

(h) Kandidat sa istorijom povratnih vazovagalnih sinkopa biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 13. Dodatka 1 Poglavlju B.

JAR-FCL 3.155 Respiratorni sistem - opšte odredbe

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1, ne sme imati bilo koju urođenu ili stečenu abnormalnost respiratornog sistema koja bi mogla da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Rentgenski A/P (anteriorno /posteriorni) snimak pluća može biti zahtevan na inicijalnom pregledu i na pregledu za produženje/obnavljanje uverenja, ukoliko postoje kliničke indikacije ili iz epidemioloških preventivnih razloga.

(c) Testovi za proveru plućne funkcije (vidi paragraf 1. Dodatka 2 Poglavlju B) se zahtevaju na inicijalnom pregledu i po kliničkim indikacijama. Kandidat sa značajnim oštećenjem plućnih funkcija (vidi paragraf 1. Dodatka 2 Poglavlju B) biće ocenjen kao nesposoban.

JAR-FCL 3.160 Bolesti respiratornog sistema

(a) Kandidat kod koga se ustanovi opstruktivna bolest pluća biće ocenjen kao nesposoban. Kandidati sa malim oštećenjem plućnih funkcija mogu se oceniti kao sposobni.

(b) Kandidat kod koga se ustanovi astma koja zahteva lekove, oceniće se u skladu sa kriterijumima iz paragrafa 2. Dodatka 2 Poglavlju B.

(c) Kandidat kod koga se ustanovi akutno zapalenje respiratornog sistema oceniće se kao privremeno nesposoban.

(d) Kandidat kod koga se ustanovi aktivna sarkoidoza, oceniće se kao nesposoban (u skladu sa paragrafom 3. Dodatka 2 Poglavlju B).

(e) Kandidat kod koga se ustanovi spontani pneumotoraks oceniće se kao nesposoban, dok se ne obavi potpuna evaluacija u skladu sa paragrafom 4. Dodatka 2 Poglavlju B.

(f) Kandidat kome je potreban veći hirurški zahvat na grudnom košu oceniće se kao nesposoban najmanje 3 meseca posle operacije, a posle isteka tog roka - do perioda kada posledice operacije verovatno više neće imati uticaja na sigurno korišćenje prava iz dozvole (u skladu sa paragrafom 5. Dodatka 2 Poglavlju B).

(g) Kandidat sa nezadovoljavajuće lečenim sindromom prekida disanja u spavanju biće ocenjen kao nesposoban.

JAR FCL 3.165 Probavni sistem - opšte odredbe

Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati funkcionalno ili strukturno oboljenje probavnog sistema ili njegovih pripoja koje bi moglo da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

JAR-FCL 3.170 Bolesti probavnog sistema

(a) Kandidat sa rekurentnim dispeptičnim poremećajem koji zahteva lečenje ili pankreatitisom, biće ocenjen kao nesposoban za vreme procene, u skladu sa uslovima iz paragrafa 1. Dodatka 3 Poglavlju B.

(b) Kandidat sa asimptomatskim prisustvom kamenja u žučnoj kesi koje je ustanovljeno slučajno, oceniće se u skladu sa paragrafom 2. Dodatka 3 Poglavlju B.

(c) Kandidat koji ima utvrđenu dijagnozu ili istoriju bolesti hronične inflamatorne bolesti creva, oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 3. Dodatka 3 Poglavlju B).

(d) Kandidat ne sme imati herniju koja bi mogla izazvati simptome naglog gubitka sposobnosti.

(e) Kandidat sa određenom posledicom bolesti ili hirurškog zahvata u bilo kom delu probavnog sistema ili njegovih pripoja koja bi mogla dovesti do naglog gubitka sposobnosti u letu, posebno bilo kakvu vrstu opstrukcije nastale usled strikture ili kompresije, oceniće se kao nesposoban.

(f) Kandidat koji je imao operaciju na probavnom sistemu ili njegovim pripojima koja je uključila odvajanje, delimično ili potpuno odstranjivanje bilo kog od navedenih organa ili njihovih pripoja, oceniće se kao nesposoban za period od najmanje tri meseca ili do perioda kada posledice operacije verovatno više neće imati uticaja na sigurno korišćenje prava iz dozvole (vidi paragraf 4. Dodatka 3 Poglavlju B).

JAR-FCL 3.175 Poremećaji metabolizma, ishrane i žlezda sa unutrašnjim lučenjem

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo koji funkcionalni ili strukturni, metabolički, endokrini ili poremećaj ishrane koji bi mogao da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Kandidat kod koga se ustanove smetnje u metabolizmu, ishrani ili lučenju endokrinih žlezda može se oceniti kao sposoban u skladu sa paragrafima 1. i 4. Dodatka 4 Poglavlju B.

(c) Kandidat koji ima šećernu bolest može se oceniti kao sposoban samo ako su ispunjeni uslovi u skladu sa paragrafima 2. i 3. Dodatka 4 Poglavlju B.

(d) Kandidat koji ima šećernu bolest koja zahteva lečenje inzulinom oceniće se kao nesposoban.

(e) Kandidat koji ima indeks telesne mase (Body Mass Index) ≥ 35 može biti ocenjen kao sposoban jedino ako njegova težina ne ugrožava sigurno obavljanje posla i ako zadovoljava ocenu kardiovaskularnog rizika (u skladu sa uslovima iz paragrafa 1. Dodatka 9 Poglavlju C).

JAR-FCL 3.180 Hematologija

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati nijedno hematološko oboljenje koje može uticati na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Hemoglobin se mora proveravati pri svakom lekarskom pregledu. Kandidat sa abnormalnim hemoglobinom mora biti podvrgnut ispitivanju. Kandidat sa hematokritom ispod 32% ocenjuje se kao nesposoban (vidi paragraf 1. Dodatka 5 Poglavlju B).

(c) Kandidat kod koga se ustanovi bolest uzrokovana pojavom srpastih ćelija, oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 1. Dodatka 5 Poglavlju B).

(d) Kandidat sa značajnim, lokalizovanim ili generalizovanim uvećanjem limfnih žlezda i bolestima krvi oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 2. Dodatka 5 Poglavlju B).

(e) Kandidat kod koga se ustanovi akutna leukemija oceniće se kao nesposoban. Posle ustanovljene remisije kandidat može biti ocenjen sposobnim od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Kandidat sa hroničnom leukemijom oceniće se kao nesposoban. Posle perioda očigledne stabilnosti, organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" (vidi paragraf 3. Dodatka 5 Poglavlju B).

(f) Kandidat sa značajnim uvećanjem slezine oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 4. Dodatka 5 Poglavlju B).

(g) Kandidat sa značajnom policitemijom oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 5. Dodatka 5 Poglavlju B).

(h) Kandidat kod koga se ustanove smetnje u zgrušavanju krvi oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 6. Dodatka 5 Poglavlju B).

JAR-FCL 3.185 Urinarni sistem

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo kakvo funkcionalno ili organsko oboljenje mokraćnog sistema ili njegovih pripoja koje bi moglo da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Kandidat kod koga se ustanovi bilo koji znak organske bolesti bubrega biće ocenjen kao nesposoban. Analiza mokraće mora da se obavlja prilikom svakog lekarskog pregleda. Mokraća ne sme da sadrži ni jedan abnormalni elemenat koji ima patološki značaj. Posebnu pažnju treba obratiti na bolesti mokraćnih kanala i genitalnih organa (vidi paragraf 1. Dodatka 6 Poglavlju B).

(c) Kandidat kod koga se ustanovi kamen u bubregu oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 2. Dodatka 6 Poglavlju B).

(d) Kandidat sa bilo kakvom posledicom bolesti ili hirurškog zahvata na bubrezima i mokraćnim putevima koja bi mogla da izazove gubitak sposobnosti u letu, posebno ako su u pitanju opstrukcije usled striktura ili kompresija, oceniće se kao nesposoban. Kandidat sa kompenzovanom nefrektomijom, bez hipertenzije ili uremije, može se oceniti kao sposoban (vidi paragraf 3. Dodatka 6 Poglavlju B).

(e) Kandidat koji je bio podvrgnut većoj operaciji na mokraćnim putevima ili mokraćnim organima, uključujući potpuno ili delimično odstranjivanje ili odvajanje bilo kog od pomenutih organa, biće ocenjen kao nesposoban najmanje tri meseca posle takve operacije, odnosno do onog vremena kada posledice operacije najverovatnije više neće izazvati nesposobnost u letu (vidi paragrafe 3. i 4. Dodatka 6 Poglavlju B).

JAR-FCL 3.190 Bolesti pretežno prenete polnim odnosom i druge infekcije

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati ustanovljenu istoriju bolesti ili kliničku dijagnozu bilo koje bolesti koja se prenosi polnim putem, kao ni druge infekcije koje bi mogle da utiču na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Posebnu pažnju (vidi Dodatak 7 ovog Poglavlja) treba obratiti na anamnezu ili kliničke znake koji ukazuju na:

(1) HIV pozitivnost;

(2) slabljenje imunološkog sistema;

(3) infektivni hepatitis;

(4) sifilis.

JAR-FCL 3.195 Ginekologija i akušerstvo

(a) Kandidatkinja za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati nikakvo funkcionalno ili organsko, akušersko ili ginekološko stanje koje bi moglo da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Kandidatkinja kod koje se u anamnezi ustanove karakteristične, snažne menstrualne tegobe otporne na terapiju, oceniće se kao nesposobna.

(c) Trudnoća je razlog da se kandidatkinja oceni kao nesposobna. Ukoliko akušerska evaluacija pokazuje potpuno normalnu trudnoću, kandidatkinja može biti ocenjena kao sposobna do kraja 26. nedelje trudnoće, u skladu sa paragrafom 1. Dodatka 8 Poglavlju B, od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), vazduhoplovno medicinskog centra ili ovlašćenog lekara.

Prava iz dozvole mogu biti vraćena posle zadovoljavajućeg dokaza o potpunom oporavku posle porođaja ili prekida trudnoće.

(d) Kandidatkinja podvrgnuta većoj ginekološkoj operaciji oceniće se kao nesposobna za period od tri meseca ili do onog vremena kada posledice operacije najverovatnije neće uticati na sigurno korišćenje prava iz dozvole (vidi paragraf 2. Dodatka 8 Poglavlju B).

JAR-FCL 3.200 Mišićno-koštani sistem

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo koju urođenu ili stečenu abnormalnost kostiju, zglobova, mišića i tetiva koja bi mogla da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Kandidat mora imati dovoljnu visinu u sedećem položaju, dužinu ruku i nogu, kao i potrebnu mišićnu snagu za sigurno korišćenje prava iz dozvole (vidi paragraf 1. Dodatka 9 Poglavlju B).

(c) Kandidat mora imati odgovarajući nivo funkcionalnosti mišićno-koštanog sistema. Zdravstvena sposobnost kandidata sa značajnim posledicama bolesti i povreda ili urođenim abnormalnostima kostiju, zglobova, mišića i tetiva, sa ili bez hirurške operacije, ocenjivaće se u skladu sa paragrafima 1, 2. i 3. Dodatka 9 Poglavlju B.

JAR-FCL 3.205 Psihijatrijski uslovi

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1, ne sme imati ustanovljenu istoriju bolesti ili kliničku dijagnozu bilo kog psihijatrijskog oboljenja ili smetnji, stanja ili poremećaja, akutnog ili hroničnog, urođenog ili stečenog, koja bi mogla da utiče na sigurno korišćenja prava iz dozvole.

(b) Posebnu pažnju treba obratiti na sledeće (vidi Dodatak 10 Poglavlju B):

(1) shizofreniju, shizotipski poremećaj i poremećaj sa sumanutošću;

(2) poremećaj raspoloženja;

(3) neurotske, sa stresom povezane i somatoformne poremećaje;

(4) poremećaje ličnosti;

(5) organske mentalne poremećaje;

(6) mentalne i poremećaje ponašanja zbog upotrebe alkohola;

(7) upotrebu ili zloupotrebu psihotropnih supstanci.

JAR-FCL 3.210 Neurološki uslovi

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati utvrđenu istoriju bolesti ili kliničku dijagnozu bilo kog neurološkog stanja koje bi moglo da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Posebnu pažnju treba obratiti na (vidi Dodatak 11 Poglavlju B):

(1) progresivne bolesti nervnog sistema;

(2) epilepsiju i druge uzroke poremećaja svesti;

(3) stanja koja karakteriše izražena sklonost prema moždanoj disfunkciji;

(4) povrede glave;

(5) povrede kičmenih ili perifernih nerava.

(c) Elektroencefalogram (EEG) se zahteva kada postoje indikacije na osnovu istorije bolesti ili kliničkog nalaza (vidi Dodatak 11 Poglavlju B).

JAR-FCL 3.215 Oftalmološki uslovi
(vidi Dodatak 12 Poglavlju B)

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo koju abnormalnost funkcije oka ili njegovih pripoja ili bilo koje aktivno patološko stanje, urođeno ili stečeno, ili bilo kakvu posledicu operacije ili traume oka koje bi mogle uticati na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Oftalmološki pregled od strane oftalmologa prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) se zahteva na inicijalnom pregledu (vidi paragraf 1. pod (a) Dodatka 12 Poglavlju B) i treba da uključi:

(1) anamnezu;

(2) oštrinu vida na blizinu, na srednju udaljenost i na daljinu, nekorigovanu i sa najboljom optičkom korekcijom, ukoliko je potrebna;

(3) objektivnu refrakciju. Dalekovidi kandidati stari do 25 godina u cikloplegiji;

(4) očnu pokretljivost i binokularni vid;

(5) raspoznavanje boja;

(6) vidno polje;

(7) očni pritisak prema kliničkim indikacijama i posle navršenih 40 godina života;

(8) pregled spoljnog oka, anatomije, očnih medija (Spalt lampom) i pregled očnog dna.

(c) Rutinski pregled oka može da obavi ovlašćeni lekar i on čini deo lekarskog pregleda prilikom svakog produženja ili obnavljanja uverenja (vidi paragraf 2. Dodatka 12 Poglavlju B) i treba da uključi:

(1) anamnezu;

(2) oštrinu vida na blizinu, na srednju udaljenost i na daljinu, nekorigovanu i sa najboljom optičkom korekcijom, ukoliko je potrebna;

(3) pregled spoljnog oka, anatomije, očnih medija i pregled očnog dna;

(4) dalji pregled prema kliničkim indikacijama (vidi paragraf 4. Dodatka 12 Poglavlju B).

(d) Kada funkcionalne sposobnosti imaoca lekarskog uverenja mogu da dostignu standarde oštrine vida (6/9 (0,7), 6/6 (1,0), N14, N5) samo uz primenu korektivnih stakala i kada greška refrakcije premašuje ±3 dioptrije, kandidat mora priložiti ovlašćenom lekaru izveštaj pregleda oftalmologa prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (vidi paragraf 3. Dodatak 12 Poglavlju B).

Ako je greška refrakcije u okviru granica od +5 do -6 dioptrija, oftalmološki pregled mora biti obavljen u periodu od 60 meseci pre opšteg medicinskog pregleda. Ukoliko je greška refrakcije izvan ove granice oftalmološki pregled mora biti obavljen u periodu od 24 meseca pre generalnog medicinskog pregleda. Oftalmološki pregled obuhvata:

(1) anamnezu;

(2) oštrinu vida na blizinu, na srednju udaljenost i na daljinu: nekorigovanu, sa najboljom optičkom korekcijom ukoliko je potrebna;

(3) refrakciju;

(4) očnu pokretljivost i binokularni vid;

(5) vidno polje;

(6) očni pritisak posle navršenih 40 godina života;

(7) pregled spoljnog oka, anatomije, očnih medija (Spalt lampom) i pregled očnog dna.

Izveštaj mora da bude prosleđen organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Ukoliko je otkrivena bilo koja abnormalnost koja dovodi u sumnju vidnu funkciju kandidata, moraju se obaviti dalji oftalmološki pregledi (vidi paragraf 4. Dodatka 12 Poglavlju B).

(e) Imalac uverenja klase 1 posle navršenih 40 godina života mora da bude podvrgnut merenju očnog pritiska na svake dve godine, ili da priloži izveštaj merenja očnog pritiska koje je obavljeno u periodu od 24 meseca pre pregleda.

(f) Kada se zahteva pregled specijaliste oftalmologa iz bilo kog značajnog razloga, u lekarsko uverenje će biti uneto ograničenje "zahteva se pregled specijaliste oftalmologa - (RXO)". Takvo ograničenje može odrediti ovlašćeni lekar, a ukinuti ga može isključivo organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

JAR-FCL 3.220 Uslovi vida

(a) Oštrina vida na daljinu

Oštrina vida na daljinu, sa ili bez korekcije, mora biti 6/9 (0.7) ili bolja, na svakom oku posebno. Oštrina vida za oba oka mora biti 6/6 (1.0) ili bolja (vidi JAR-FCL 3.220(g)). Ograničenja ne važe za nekorigovanu oštrinu vida.

(b) Greške refrakcije

Greška refrakcije definiše se kao odstupanje od emetropije, koje se meri u dioptrijama u meridijanu sa najvećom ametropijom. Refrakcija se mora meriti standardnim postupcima (vidi paragraf 1. Dodatka 13 Poglavlju B). Kandidat će se oceniti kao sposoban u odnosu na refrakcione anomalije ukoliko ispunjava sledeće uslove:

(1) Greška refrakcije

(i) Na inicijalnom pregledu greška refrakcije mora biti u granicama od +5 do -6 dioptrija (vidi paragraf 2(a) Dodatka 13 Poglavlju B);

(ii) Na pregledima radi produženja ili obnavljanja uverenja, kandidat čije letačko iskustvo vazduhoplovna vlast smatra zadovoljavajućim, sa greškom refrakcije koja ne prelazi +5 dioptrija ili sa visokom kratkovidošću koja prelazi -6 dioptrija, može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (vidi paragraf 2(b) Dodatka 13 Poglavlju B);

(iii) Kandidat sa velikom greškom refrakcije mora koristiti kontaktna sočiva ili naočare sa staklima velikog indeksa prelamanja;

(2) Astigmatizam

(i) Kod kandidata na inicijalnom pregledu astigmatska komponenta greške refrakcije ne sme preći 2,0 dioptrije;

(ii) Na pregledima radi produženja ili obnavljanja uverenja, kandidat čije letačko iskustvo vazduhoplovna vlast smatra zadovoljavajućim, sa astigmatskom komponentom koja prelazi 3,0 dioptrije može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (vidi paragraf 3. Dodatka 13 Poglavlju B);

(3) Keratokonus predstavlja diskvalifikujuću činjenicu. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može razmatrati ocenu "sposoban" za produženje ili obnavljanje uverenja ukoliko kandidat ispunjava uslov u pogledu oštrine vida (vidi paragraf 3. Dodatka 13 Poglavlje B);

(4) Anizometropija

(i) Na inicijalnom pregledu kandidat ne sme imati razliku u greški refrakcije između očiju veću od 2,0 dioptrije;

(ii) Na pregledima radi produženja ili obnavljanja uverenja, kandidat čije letačko iskustvo vazduhoplovna vlast smatra zadovoljavajućim, sa razlikom greške refrakcije između očiju (anizotropijom) većom od 3,0 dioptrije može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Ako je anizotropija veća od 3,0 dioptrije moraju da se nose kontaktna sočiva (vidi paragraf 5. Dodatka 13 Poglavlju B);

(5) Razvoj presbiopije mora se pratiti na svim lekarskim pregledima za produženje ili obnavljanje uverenja;

(6) Kandidat mora biti sposoban da čita N5 tablicu (ili ekvivalentnu) sa udaljenosti 30 do 50 cm i N 14 tablicu (ili ekvivalentnu) na udaljenosti od 100 cm sa korekcijom, ukoliko je propisana (vidi JAR-FCL 3.220(g));

(c) Kandidat sa značajnim defektom u binokularnom vidu oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 4. Dodatka 13 Poglavlju B);

(d) Kandidat sa diplopijom oceniće se kao nesposoban;

(e) Kandidat sa neuravnoteženošću mišića oka (heteroforijom) većom (mereno uz uobičajenu korekciju ako je propisana) od:

2.0 prizma dioptrije kod hiperforije na 6 m;

10.0 prizma dioptrije kod ezoforije na 6 m;

8.0 prizma dioptrije kod egzoforije na 6 m;

1.0 prizma dioptrije kod hiperforije na 33 cm;

8.0 prizma dioptrije kod ezoforije na 33 cm;

12.0 prizma dioptrije kod egzoforije na 33 cm,

oceniće se kao nesposoban. Ako su rezerve fuzije dovoljne da spreče pojavu astenopije i diplopije organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" (vidi paragraf 5. Dodatka 13 Poglavlju B).

(f) Kandidat sa abnormalnim vidnim poljima biće ocenjen kao nesposoban (paragraf 4. Dodatka 13 Poglavlju B).

(g) (1) Ukoliko se uslov u pogledu vida ispunjava samo uz korekciju, onda naočare ili kontaktna sočiva moraju obezbediti optimalnu vidnu funkciju, dobru podnošljivost i biti podesne za vazduhoplovne svrhe. Ukoliko se nose kontaktna sočiva, ona moraju biti monofokalna i za gledanje na daljinu. Ortokeratologijska sočiva se neće upotrebljavati.

(2) Korektivna stakla, kada se koriste u vazduhoplovne svrhe, moraju omogućiti imaocu dozvole da ispuni uslove u pogledu vida na svim daljinama. U tu svrhu mogu se koristiti samo jedne naočare ili jedna kontaktna sočiva.

(3) Kontaktna sočiva, kada se nose u vazduhoplovne svrhe, moraju biti monofokalna i bezbojna.

(4) Imalac dozvole mora imati rezervni komplet naočara prilikom korišćenja prava iz dozvole.

(h) Očna hirurgija.

(1) Refraktivna hirurgija ima za posledicu nesposobnost. Ocena "sposoban" može biti razmatrana od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (vidi paragraf 6. Dodatka 13 Poglavlju B).

(2) Hirurgija katarakte, mrežnjače i glaukoma dovodi do nesposobnosti. Produženje ili obnova ocene "sposoban" mogu biti razmatrani od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (vidi paragraf 7. Dodatka 13 Poglavlju B).

JAR-FCL 3.225 Raspoznavanje boja

(a) Normalno raspoznavanje boja se definiše kao sposobnost ispitanika da prođe na Ishiahara testu ili Nagel-ovom anomaloskopu, kao pravilan trihromat (vidi paragraf 1. Dodatka 14 Poglavlju B).

(b) Kandidat mora imati normalno raspoznavanje boja ili biti siguran u vezi boja. Na inicijalnom pregledu kandidat mora da prođe Ishihara test. Kandidat koji ne prođe na Ishiahara testu ocenjuje se kao siguran u boje, ukoliko prođe proširena testiranja metodama prihvatljivim za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (anomaloskopija ili svetiljke u boji - vidi paragraf 2. Dodatka 14 Poglavlju B). Prilikom produženja ili obnove uverenja vid u boji će se testirati samo ako je klinički utemeljeno.

(c) Kandidat koji ne položi testove raspoznavanja boja oceniće se nesigurnim za boje i kao takav oceniće se kao nesposoban.

JAR-FCL 3.230 Otorinolaringološki uslovi

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo koju abnormalnost funkcije ušiju, nosa, sinusa i grla (uključujući usnu duplju, zube i larinks), ili aktivno patološko stanje, urođeno ili stečeno, akutno ili hronično, ili posledice operacije i povrede koje bi mogli da utiču na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Sveobuhvatno otorinolaringološko ispitivanje je potrebno na inicijalnom pregledu i kasnije kada je klinički indikovano (sveobuhvatno ispitivanje - vidi paragrafe 1. i 2. Dodatka 15 Poglavlju B) i mora da obuhvati:

(1) anamnezu;

(2) klinički pregled, uključujući otoskopiju, rinoskopiju i pregled usta i grla;

(3) timpanometriju ili ekvivalentnu metodu;

(4) kliničku procenu vestibularnog sistema.

Svaki abnormalan ili sumnjiv slučaj unutar ORL regiona biće razmatran od strane stručnjaka za vazduhoplovnu otorinolaringologiju, prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(c) Rutinski ORL pregled čini deo lekarskog pregleda prilikom svakog produženja ili obnavljanja uverenja (vidi Dodatak 15 Poglavlju B).

(d) Prisustvo nekog od sledećih poremećaja kod kandidata dovodi do ocene "nesposoban“:

(1) aktivni patološki proces, akutni ili hronični, unutrašnjeg ili srednjeg uha;

(2) nezarasla perforacija ili disfunkcija bubne opne (vidi paragraf 3. Dodatka 15 Poglavlju B);

(3) funkcijske bolesti organa za održavanje ravnoteže (vidi paragraf 4. Dodatka 15 Poglavlju B);

(4) značajno suženje bilo koje polovine nosne duplje ili disfunkcija sinusa;

(5) značajna malformacija ili značajno zapaljenje, akutno ili hronično, usne duplje ili gornjih disajnih puteva;

(6) značajni poremećaj govora ili glasa.

JAR-FCL 3.235 Uslovi u pogledu sluha

(a) Sluh se mora proveriti prilikom svakog pregleda. Kandidat mora pravilno da razume konverzacioni govor svakim uhom na udaljenosti od dva metra i leđima okrenut ispitivaču.

(b) Sluh se mora proveriti čistom tonalnom audiometrijom na inicijalnom lekarskom pregledu i na kasnijim pregledima za produženje ili obnavljanje uverenja, i to: svakih pet godina do navršenih 40 godina života i svake dve godine posle toga (vidi paragraf 1. Dodatka 16 Poglavlju B).

(c) Ne sme biti utvrđen gubitak sluha na bilo kom uhu prilikom odvojenog testiranja koji bi bio veći od 35 dB(HL) na frekvencijama od 500, 1000 i 2000 Hz, ili više od 50 dB(HL) na frekvenciji 3000 Hz.

(d) Na lekarskom pregledu radi produženja važenja ili obnavljanja uverenja kandidat sa hipoakuzijom može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), ukoliko test diskriminacije govora pokaže zadovoljavajući sluh (vidi paragraf 2. Dodatka 16 Poglavlju B).

JAR-FCL 3.240 Psihološki uslovi

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati utvrđene psihološke nedostatke (paragraf 1. Dodatka 17 Poglavlju B) koji bi mogli da utiču na sigurno korišćenje prava iz dozvole. Psihološka evaluacija može da se zahteva od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) kada je indikovana kao deo ili kao dodatak specijalističkom psihijatrijskom ili neurološkom pregledu (vidi paragraf 2. Dodatka 17 Poglavlju B).

(b) Kada je indikovana psihološka evaluacija, organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) će angažovati njoj prihvatljivog psihologa.

(c) Psiholog mora organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS) dostaviti detaljni pisani izveštaj sa svojim mišljenjem i preporukama.

JAR-FCL 3.245 Dermatološki uslovi

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo koje utvrđeno dermatološko stanje koje bi moglo uticati na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Posebnu pažnju treba posvetiti sledećim bolestima (vidi Dodatak 18 Poglavlju B):

(1) ekcem (egzogeni i endogeni);

(2) uznapredovala psorijaza;

(3) bakterijska infekcija;

(4) ospa uzrokovana lekovima;

(5) plikovite bolesti;

(6) maligna stanja kože;

(7) urtikarija.

U slučaju postojanja sumnje oko bilo kog stanja, kandidat će biti upućen organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

JAR-FCL 3.246 Onkologija

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 ili imalac lekarskog uverenja klase 1 ne sme imati bilo koje utvrđeno primarno ili sekundarno maligno oboljenje koje bi moglo da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Posle lečenja maligne bolesti kandidat može biti ocenjen kao sposoban, u skladu sa Dodatkom 19 Poglavlju B.

POGLAVLJE C - ZDRAVSTVENI USLOVI ZA KLASU 2

JAR-FCL 3.250 Kardiovaskularni sistem - pregled

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koju abnormalnost kardiovaskularnog sistema, urođenu ili stečenu, koja može uticati na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Standardni 12-kanalni elektrokardiogram u mirovanju sa izveštajem, zahteva se na inicijalnom lekarskom pregledu za prvo izdavanje lekarskog uverenja, prvom pregledu nakon navršenih 40 godina života i svakom sledećem pregledu.

(c) Elektrokardiogram pod opterećenjem se zahteva samo kada je klinički indikovan, u skladu sa paragrafom 1. Dodatka 1 Poglavlju C.

(d) Izveštaje elektrokardiograma u mirovanju i pod opterećenjem izdaje ovlašćeni lekar ili drugi specijalista prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(e) Ukoliko su dva ili više velikih faktora rizika prisutni kod kandidata (pušenje, hipertenzija, šećerna bolest, gojaznost itd.), nalaz plazma/serum lipida, uključujući i serum holesterol, zahteva se prilikom inicijalnog lekarskog pregleda za prvo izdavanje lekarskog uverenja, na prvom lekarskom pregledu posle navršenih 40 godina života, kao i kada je to klinički indikovano (vidi paragraf 2. Dodatka 1 Poglavlju C).

JAR-FCL 3.255 Kardiovaskularni sistem - krvni pritisak

(a) Krvni pritisak treba izmeriti prilikom svakog pregleda, na način koji je opisan u paragrafu 3. Dodatka 1 Poglavlju C.

(b) Kada krvni pritisak konstantno prelazi 160 mm Hg sistolni, i/ili 95 mm Hg dijastolni, sa ili bez lečenja, kandidat će se oceniti kao nesposoban.

(c) Lečenje radi kontrole krvnog pritiska mora biti u skladu sa sigurnim korišćenjem prava iz dozvole i paragrafom 4. Dodatka 1 Poglavlju C. Početak terapije lekovima dovodi do suspenzije lekarskog uverenja kako bi se utvrdilo odsustvo značajnih sporednih efekata.

(d) Kandidat sa simptomima niskog pritiska (simptomatska hipotenzija) biće ocenjen kao nesposoban.

JAR-FCL 3.260 Kardiovaskularni sistem - bolest koronarnih arterija

(a) Kandidat za koga se sumnja da ima bolest koronarnih arterija biće dodatno ispitan. Kandidati sa asimptomatskim, minor, oboljenjem koronarnih arterija koje ne zahteva lečenje mogu biti ocenjeni kao sposobni od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), ako su potpuno zadovoljavajući rezultati ispitivanja, opisani u paragrafu 5. Dodatka 1 Poglavlju C.

(b) Kandidat sa simptomima koronarne arterijske bolesti ili sa srčanim simptomima zbog kojih uzima lekove, oceniće se kao nesposoban.

(c) Ukoliko je kandidat imao ishemičnu srčanu epizodu (definisanu kao infarkt miokarda, angina, značajna aritmija ili srčana mana koja izaziva ishemiju ili bilo kog tipa srčane revaskularizacije) na inicijalnom pregledu za prvo izdavanje lekarskog uverenja klase 2, prilikom produženja ili obnavljanja važenja lekarskog uverenja organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može razmotriti izdavanje lekarskog uverenja ukoliko su potpuno zadovoljavajući rezultati ispitivanja, u skladu sa paragrafom 6. Dodatka 1 Poglavlju C.

JAR-FCL 3.265 Kardiovaskularni sistem - aritmije, bolesti sprovođenja

(a) Kandidat sa značajnim smetnjama supraventrikularnog ritma, uključujući sinoatrijalnu disfunkciju, bilo da se radi o iznenadnim (paroksizmalnim) napadima ili stalnim smetnjama, biće ocenjen kao nesposoban. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju C.

(b) Kandidat koji boluje od asimptomatske sinus bradikardije ili sinus tahikardije može biti ocenjen kao sposoban, ukoliko ne postoji skrivena abnormalnost .

(c) Kandidat sa asimptomatskim pojedinačnim, uniformnim, supraventrikularnim ili ventrikularnim, ektopičnim kompleksom ne mora biti ocenjen kao nesposoban. Česti ili složeni oblici zahtevaju punu kardiološku evaluaciju, u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju C.

(d) U odsustvu drugih abnormalnosti, kandidat koji ima nekompletni blok leve grane ili stabilnu devijaciju leve ose može biti ocenjen kao sposoban.

(e) Kandidat sa kompletnim blokom desne grane zahteva kardiološku evaluaciju prilikom prvog uočavanja i kasnije, shodno paragrafu 7. Dodatka 1 Poglavlju C.

(f) Kandidat sa kompletnim blokom leve grane biće ocenjen kao nesposoban. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban", u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju C.

(g) Kandidat koji ima prvi stepen AV bloka tipa MOBITZ 1 može biti ocenjen kao sposoban, ukoliko ne postoji skrivena abnormalnost. Kandidat koji ima AV blok tipa MOBITZ 2 ili kompletan AV blok biće ocenjen kao nesposoban. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban", u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju C.

(h) Kandidat sa opsežnim i/ili kratkim kompleksnim tahikardijama biće ocenjen kao nesposoban. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban", u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju C.

(i) Kandidat sa komornom pre-ekscitacijom biće ocenjen kao nesposoban. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban", u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju C.

(j) Kandidat sa endokardijalnim peacemaker-om biće ocenjen kao nesposoban. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban", u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju C.

(k) Kandidat koji prima antikoagulanse biće ocenjen kao nesposoban. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban", u skladu sa paragrafom 7. Dodatka 1 Poglavlju C.

JAR-FCL 3.270 Kardiovaskularni sistem - opšte odredbe

(a) Kandidat koji ima bolest perifernih arterija, pre ili posle operacije, biće ocenjen kao nesposoban. Ukoliko nema nekih značajnih funkcionalnih oštećenja organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban", u skladu sa paragrafima 5. i 6. Dodatka 1 Poglavlju C.

(b) Kandidat sa aneurizmom grudne ili trbušne aorte, pre ili posle operacije biće ocenjen kao nesposoban. Kandidat sa aneurizmom trbušne aorte ispod bubrežnih arterija, prilikom produženja ili obnavljanja lekarskog uverenja može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 8. Dodatka 1 Poglavlju C.

(c) Kandidat kod koga je ustanovljena značajna abnormalnost bilo kog srčanog zaliska oceniće se kao nesposoban.

(1) Kandidat sa manjim abnormalnostima srčanog zaliska može se oceniti kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 9(a) i (b) Dodatka 1 Poglavlju C.

(2) Kandidat kome je izvršena operacija ili zamena zaliska, oceniće se kao nesposoban.

Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban", u skladu sa paragrafom 9(c), Dodatka 1 Poglavlju C.

(d) Sistematska (stalna) antikoagulantna terapija predstavlja diskvalifikujuću činjenicu za ocenu zdravstvene sposobnosti kandidata. Kandidata koji prima antikoagulantime ograničenog trajanja organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može oceniti kao sposobnog, u skladu sa paragrafom 10. Dodatka 1 Poglavlju C.

(e) Kandidat kod koga je ustanovljena neka abnormalnost ili poremećaj perikarda, miokarda ili endokarda koji nije naveden, biće ocenjen kao nesposoban. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" posle potpune, razložne i zadovoljavajuće kardiološke evaluacije, u skladu sa paragrafom 11. Dodatka 1 Poglavlju C.

(f) Kandidat sa urođenom srčanom manom, pre ili posle korektivne operacije biće ocenjen kao nesposoban. Kandidat sa manjim poremećajima, posle kardiološkog ispitivanja može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 12. Dodatka 1 Poglavlju C.

(g) Transplantacija srca ili pluća predstavlja diskvalifikujuću činjenicu za ocenu zdravstvene sposobnosti kandidata.

(h) Kandidat sa istorijom povratnih vazovagalnih sinkopa biće ocenjen kao nesposoban. Ocena o sposobnosti može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa paragrafom 13. Dodatka 1 Poglavlju C.

JAR-FCL 3.275 Respiratorni sistem - opšte odredbe

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koju urođenu ili stečenu abnormalnost respiratornog sistema koja bi mogla da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Rentgenski A/P (anteriorno /posteriorni) snimak pluća zahteva se jedino ukoliko postoje kliničke indikacije ili iz epidemioloških preventivnih razloga.

(c) Testovi za proveru plućne funkcije (vidi paragraf 1. Dodatka 2 Poglavlju C) zahtevaju se jedino ako postoje kliničke indikacije. Kandidat sa značajnim oštećenjem plućnih funkcija oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 1. Dodatka 2 Poglavlju C).

JAR-FCL 3.280 Bolesti respiratornog sistema

(a) Kandidat kod koga se ustanovi opstruktivna bolest pluća, biće ocenjen kao nesposoban. Kandidati sa malim oštećenjem plućnih funkcija mogu se oceniti kao sposobni.

(b) Kandidat kod koga se ustanovi astma koja zahteva lekove, oceniće se u skladu sa kriterijumima iz paragrafa 2. Dodatka 2 Poglavlju C.

(c) Kandidat kod koga se ustanovi akutno zapalenje respiratornog sistema oceniće se kao privremeno nesposoban.

(d) Kandidat kod koga se ustanovi aktivna sarkoidoza, oceniće se kao nesposoban, u skladu sa paragrafom 3. Dodatka 2 Poglavlju C.

(e) Kandidat kod koga se ustanovi spontani pneumotoraks oceniće se kao nesposoban dok se ne obavi potpuna evaluacija, u skladu sa paragrafom 4. Dodatka 2 Poglavlju C.

(f) Kandidat kome je potreban veći hirurški zahvat na grudnom košu oceniće se kao nesposoban najmanje 3 meseca posle operacije, a posle isteka tog roka - do perioda kada posledice operacije verovatno više neće imati uticaja na sigurno korišćenje prava iz dozvole (vidi paragraf 5. Dodatka 2 Poglavlju C).

(g) Kandidat sa nezadovoljavajuće lečenim sindromom prekida disanja u spavanju biće ocenjen kao nesposoban.

JAR-FCL 3.285 Probavni sistem - opšte odredbe

Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo kakvo funkcionalno ili strukturno oboljenje probavnog sistema ili njegovih pripoja koje bi moglo da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

JAR-FCL 3.290 Bolesti probavnog sistema

(a) Kandidat sa rekurentnim dispeptičnim poremećajem koji zahteva lečenje ili pankreatitisom, biće ocenjen kao nesposoban za vreme procene, u skladu sa paragrafom 1. Dodatka 3 Poglavlju C.

(b) Kandidat sa asimptomatskim prisustvom kamenja u žučnoj kesi koje je ustanovljeno slučajno, oceniće se u skladu sa paragrafom 2. Dodatka 3 Poglavlju C.

(c) Kandidat koji ima utvrđenu dijagnozu ili istoriju bolesti hronične inflamatorne bolesti creva, oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 3. Dodatka 3 Poglavlju C).

(d) Kandidat ne sme imati herniju koja bi mogla izazvati simptome naglog gubitka sposobnosti.

(e) Kandidat sa bilo kojom posledicom bolesti ili hirurškog zahvata u bilo kom delu probavnog sistema ili njegovih pripoja, koja bi mogla dovesti do naglog gubitka sposobnosti u letu, posebno bilo kakvu vrstu opstrukcije nastale usled strikture ili kompresije, oceniće se kao nesposoban.

(f) Kandidat koji je imao operaciju na probavnom sistemu ili njegovim pripojima, koja je uključila odvajanje, delimično ili potpuno odstranjivanje bilo kog od navedenih organa ili njihovih pripoja, oceniće se kao nesposoban za period od najmanje tri meseca ili do perioda kada posledice operacije verovatno više neće imati uticaja na sigurno korišćenje prava iz dozvole (vidi paragraf 4. Dodatka 3 Poglavlju C).

JAR-FCL 3.295 Poremećaji metabolizma, ishrane i žlezda sa unutrašnjim lučenjem

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koji funkcionalni ili strukturni, metabolički, endokrini ili poremećaj ishrane koji bi mogao da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Kandidat kod koga se ustanove smetnje u metabolizmu, ishrani ili lučenju endokrinih žlezda može se oceniti kao sposoban, u skladu sa paragrafima 1. i 4. Dodatka 4 Poglavlju C.

(c) Kandidat koji ima šećernu bolest može se oceniti kao sposoban samo ako su ispunjeni uslovi u skladu sa paragrafima 2. i 3. Dodatka 4 Poglavlju C.

(d) Kandidat koji ima šećernu bolest koja zahteva lečenje inzulinom, oceniće se kao nesposoban.

(e) Kandidat koji ima indeks telesne mase (Body Mass Index) ≥ 35 može biti ocenjen kao sposoban, ako njegova težina ne ugrožava sigurno obavljanje posla i ako zadovoljava ocenu kardiovaskularnog rizika (vidi paragraf 1. Dodatka 9 Poglavlju C).

JAR-FCL 3.300 Hematologija

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati nijedno hematološko oboljenje koje može da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Hemoglobin se mora proveravati na početnom pregledu za izdavanje uverenja i uvek kada je to klinički indikovano. Kandidat sa abnormalnim hemoglobinom mora biti podvrgnut ispitivanju. Kandidat sa hematokritom ispod 32% će biti ocenjen kao nesposoban (vidi paragraf 1. Dodatka 5 Poglavlju C).

(c) Kandidat kod koga se ustanovi bolest uzrokovana pojavom srpastih ćelija, oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 1. Dodatka 5 Poglavlju C).

(d) Kandidat sa značajnim, lokalizovanim ili generalizovanim uvećanjem limfnih žlezdi i bolestima krvi oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 2. Dodatka 5 Poglavlju C).

(e) Kandidat kod koga se ustanovi akutna leukemija oceniće se kao nesposoban. Posle ustanovljene remisije kandidat može biti ocenjen sposobnim od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Kandidati sa hroničnom leukemijom oceniće se kao nesposobni. Posle perioda očigledne stabilnosti organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" (vidi paragraf 3. Dodatka 5 Poglavlju C).

(f) Kandidat sa značajnim uvećanjem slezine oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 4. Dodatka 5 Poglavlju C).

(g) Kandidat sa značajnom policitemijom oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 5. Dodatka 5 Poglavlju C).

(h) Kandidat kod koga se ustanove smetnje u zgrušavanju krvi oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 6. Dodatka 5 Poglavlju C).

JAR-FCL 3.305 Urinarni sistem

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo kakvo funkcionalno ili organsko oboljenje mokraćnog sistema ili njegovih pripoja koje bi moglo da utiče na sigurnost korišćenja prava iz dozvole.

(b) Kandidat kod koga se ustanovi bilo koji znak organske bolesti bubrega biće ocenjen kao nesposoban. Analiza mokraće mora da se obavlja prilikom svakog lekarskog pregleda. Mokraća ne sme da sadrži ni jedan abnormalni elemenat koji ima patološki značaj. Posebnu pažnju treba obratiti na bolesti mokraćnih kanala i genitalnih organa (vidi paragraf 1. Dodatka 6 Poglavlju C).

(c) Kandidat kod koga se ustanovi kamen u bubregu oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 2. Dodatka 6 Poglavlju C).

(d) Kandidat sa bilo kakvom posledicom bolesti ili hirurškog zahvata na bubrezima i mokraćnim putevima koja bi mogla da izazove gubitak sposobnosti u letu, posebno ako su u pitanju opstrukcije usled striktura ili kompresija, oceniće se kao nesposoban. Kandidat sa kompenzovanom nefrektomijom, bez hipertenzije ili uremije, može se oceniti kao sposoban (vidi paragraf 3. Dodatka 6 Poglavlju C).

(e) Kandidat koji je bio podvrgnut većoj operaciji na mokraćnim putevima ili mokraćnim organima, uključujući potpuno ili delimično odstranjivanje ili odvajanje bilo kog od pomenutih organa, biće ocenjen kao nesposoban najmanje tri meseca posle takve operacije, odnosno do vremena kada posledice operacije najverovatnije više neće uticati na sigurno korišćenje prava iz dozvole (vidi paragrafe 3. i 4. Dodatka 6 Poglavlju C).

JAR-FCL 3.310 Bolesti pretežno prenete polnim odnosom i druge infekcije

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati ustanovljenu istoriju bolesti ili kliničku dijagnozu bilo koje bolesti koja se prenosi polnim putem, kao ni druge infekcije koje bi mogle da utiču na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Posebnu pažnju, u skladu sa Dodatkom 7 Poglavlju C, treba obratiti na anamnezu bolesti ili kliničke znake koji ukazuju na:

(1) HIV pozitivnost;

(2) slabljenje imunološkog sistema;

(3) infektivni hepatitis;

(4) sifilis.

JAR-FCL 3.315 Ginekologija i akušerstvo

(a) Kandidatkinja za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati nikakvo funkcionalno ili organsko, akušersko ili ginekološko stanje koje bi moglo da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Kandidatkinja sa anamnezom ozbiljnih menstrualnih smetnji, otpornih na terapiju, oceniće se kao nesposobna.

(c) Trudnoća je razlog da se kandidatkinja oceni kao nesposobna. Ukoliko akušerska evaluacija pokazuje potpuno normalnu trudnoću, kandidatkinja može biti ocenjena kao sposobna do kraja 26. nedelje trudnoće, u skladu sa paragrafom 1. Dodatka 8 Poglavlju C od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), vazduhoplovno-medicinskog centra ili ovlašćenog lekara.

Prava iz dozvole mogu biti vraćena nakon zadovoljavajućeg dokaza o potpunom oporavku nakon porođaja ili prekida trudnoće.

(d) Kandidatkinja podvrgnuta većoj ginekološkoj operaciji oceniće se kao nesposobna za period od tri meseca ili do vremena kada posledice operacije najverovatnije neće uticati na sigurno korišćenje prava iz dozvole (vidi paragraf 2. Dodatka 8 Poglavlju C).

JAR-FCL 3.320 Mišićno-koštani sistem

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koju urođenu ili stečenu abnormalnost kostiju, zglobova, mišića i tetiva koja bi mogla da utiče na sigurno korišćenje prava iz njegove dozvole.

(b) Kandidat mora imati dovoljnu visinu u sedećem položaju, dužinu ruku i nogu, kao i potrebnu mišićnu snagu za sigurno korišćenje prava iz dozvole (vidi paragraf 1. Dodatka 9 Poglavlju C).

(c) Kandidat mora imati zadovoljavajući nivo funkcionalnosti mišićno-koštanog sistema. Kandidat sa značajnim posledicama bolesti i povreda ili urođenim abnormalnostima kostiju, zglobova, mišića i tetiva, sa ili bez hirurške operacije, ocenjivaće se u skladu sa uslovima iz paragrafa 1, 2. i 3. Dodatka 9 Poglavlju C.

JAR-FCL 3.325 Psihijatrijski uslovi

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati ustanovljenu istoriju bolesti ili kliničku dijagnozu bilo kog psihijatrijskog oboljenja ili smetnji, stanja ili poremećaja, akutnog ili hroničnog, urođenog ili stečenog, koja bi mogla da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Posebnu pažnju treba obratiti na (vidi Dodatak 10 Poglavlju C):

(1) shizofreniju, shizotipski poremećaj i poremećaj sa sumanutošću;

(2) poremećaj raspoloženja;

(3) neurotske, sa stresom povezane i somatoformne poremećaje;

(4) poremećaje ličnosti;

(5) organske mentalne poremećaje;

(6) mentalne i poremećaje ponašanja zbog upotrebe alkohola;

(7) upotreba ili zloupotreba psihotropnih supstanci.

JAR-FCL 3.330 Neurološki uslovi

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati utvrđenu istoriju bolesti ili kliničku dijagnozu bilo kog neurološkog stanja koje bi moglo da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Posebnu pažnju treba obratiti na sledeće (vidi Dodatak 11 Poglavlju C):

(1) progresivnu bolest nervnog sistema;

(2) epilepsiju i druge uzroke poremećaja svesti;

(3) stanja koja karakteriše izražena sklonost prema moždanoj disfunkciji;

(4) povrede glave;

(5) povrede kičmenih ili perifernih nerava.

JAR-FCL 3.335 Oftalmološki uslovi
(Vidi Dodatak 12 Poglavlju C)

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koju abnormalnost funkcije oka ili njegovih pripoja, ili bilo koje aktivno patološko stanje, urođeno ili stečeno, ili bilo kakvu posledicu operacije ili traume oka (vidi paragraf 1. Dodatak 12 Poglavlju C) koje bi mogle uticati na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Oftalmološki pregled od strane oftalmologa prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) zahteva se na inicijalnom pregledu (vidi paragraf 1.(b) Dodatka 12 Poglavlju C) i treba da uključi:

(1) anamnezu;

(2) oštrinu vida na blizinu i na daljinu, i to nekorigovana i sa najboljom optičkom korekcijom ukoliko je potrebna;

(3) pokretljivost očiju i binokularni vid;

(4) raspoznavanje boja;

(5) vidno polje;

(6) pregled spoljnog oka, anatomije, očnih medija i pregled očnog dna.

(c) Rutinski pregled oka može da obavi ovlašćeni lekar i on čini deo lekarskog pregleda prilikom svakog produženja ili obnavljanja uverenja (vidi paragraf 2. Dodatka 12 Poglavlju C) i treba da uključi:

(1) anamnezu;

(2) oštrinu vida na blizinu i na daljinu, i to: nekorigovana i sa najboljom optičkom korekcijom ukoliko je potrebna;

(3) pregled spoljnog oka;

(4) dalji pregled prema kliničkim indikacijama (vidi paragraf 4. Dodatka 12 Poglavlju C).

JAR-FCL 3.340 Uslovi vida

(a) Oštrina vida na daljinu

Oštrina vida na daljinu, sa ili bez korekcije, mora biti 6/12 (0,5) ili bolja, na svakom oku posebno. Oštrina vida za oba oka mora biti 6/6 (1,0) ili bolja (vidi JAR-FCL 3.220(f)). Ograničenja ne važe za nekorigovanu oštrinu vida.

(b) Greške refrakcije

Greška refrakcije definiše se kao odstupanje od emetropije koje se meri u dioptrijama u meridijanu sa najvećom ametropijom. Refrakcija se mora meriti standardnim postupcima (vidi paragraf 1. Dodatka 13 Poglavlju C). Kandidat će se oceniti kao sposoban u odnosu na refrakcione anomalije ukoliko ispunjava sledeće uslove:

(1) Greška refrakcije

(i) Na inicijalnom pregledu greška refrakcije ne sme prekoračiti granice od +5 do -8 dioptrija (vidi paragraf 2(c) Dodatka 13 Poglavlju C).

(ii) Na pregledima radi produženja ili obnavljanja uverenja, kandidat čije letačko iskustvo vazduhoplovna vlast smatra zadovoljavajućim, sa greškom refrakcije koja ne prelazi +5 dioptrija ili sa visokom kratkovidošću koja prelazi -8 dioptrija, može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (vidi paragraf 2(c) Dodatka 13 Poglavlju C);

(iii) Kandidat sa velikom greškom refrakcije mora koristiti kontaktna sočiva ili naočare sa staklima velikog indeksa prelamanja;

(2) Astigmatizam

(i) Kod kandidata na inicijalnom pregledu astigmatska komponenta greške refrakcije ne sme preći 3,0 dioptrije.

(ii) Na pregledima radi produženja ili obnavljanja uverenja kandidat čije letačko iskustvo vazduhoplovna vlast smatra zadovoljavajućim, sa astigmatskom komponentom većom od 3,0 dioptrije, može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(3) Keratokonus predstavlja diskvalifikujuću činjenicu. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može razmotriti produženje lekarskog uverenja ukoliko kandidat ispunjava uslove u pogledu vida (paragraf 3. Dodatka 13 Poglavlju C).

(4) Ukoliko kandidat ima ambliopiju, oštrina vida na ambliopičnom oku treba da bude 6/18 (0,3) ili bolja. Kandidat može biti ocenjen kao sposoban ukoliko je oštrina vida na drugom oku 6/6 (1,0) ili bolja, sa ili bez korekcije, kao i bez značajne patologije.

(5) Anizometropija

(i) Na inicijalnom pregledu kandidat ne sme imati razliku u greški refrakcije između očiju veću od 3,0 dioptrije.

(ii) Na pregledima radi produženja ili obnavljanja uverenja kandidat čije letačko iskustvo vazduhoplovna vlast smatra zadovoljavajućim, sa razlikom greške refrakcije između očiju (anizotropijom) većom od 3,0 dioptrije, može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Ako je anizotropija veća od 3,0 dioptrije moraju da se nose kontaktna sočiva.

(6) Razvoj presbiopije mora se pratiti na svim lekarskim pregledima prilikom produženja ili obnavljanja dozvole.

(7) Kandidat mora biti sposoban da čita N 5 tablicu (ili ekvivalentnu) sa udaljenosti od 30 cm do 50 cm i N 14 tablicu na udaljenosti od 100 cm sa korekcijom, ukoliko je propisano (vidi JAR-FCL 3.340(f)).

(c) Kandidat koji ima značajne defekte u binokularnom vidu oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 4. Dodatka 13 Poglavlju C).

(d) Kandidat koji ima diplopiju oceniće se kao nesposoban.

(e) Kandidat sa abnormalnim vidnim poljima oceniće se kao nesposoban (vidi paragraf 4. Dodatka 13 Poglavlju C).

(f) (1) Ukoliko se uslov u pogledu vida ispunjava samo uz korekciju, naočare ili kontaktna sočiva moraju obezbediti optimalnu vidnu funkciju, dobru podnošljivost i biti podesne za vazduhoplovne svrhe. Ukoliko se nose kontaktna sočiva ona moraju biti monofokalna i za gledanje na daljinu. Ortokeratologijska sočiva se neće upotrebljavati.

(2) Korektivna stakla, kada se koriste u vazduhoplovne svrhe, moraju omogućiti imaocu dozvole da ispuni uslove u pogledu vida na svim daljinama. U tu svrhu mogu se koristiti samo jedne naočare ili jedna kontaktna sočiva.

(3) Kontaktna sočiva, kada se nose u vazduhoplovne svrhe, moraju biti monofokalna i bezbojna.

(4) Imalac dozvole mora imati komplet rezervnih naočara prilikom korišćenja prava iz dozvole.

(g) Očna hirurgija

(1) Refraktivna hirurgija ima za posledicu nesposobnost. Ocena "sposoban" može biti razmatrana od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (vidi paragraf 6. Dodatka 13 Poglavlju C).

(2) Hirurgija katarakte, mrežnjače i glaukoma dovodi do nesposobnosti. Produženje ili obnova ocene "sposoban" može biti razmatrana od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (vidi paragraf 7. Dodatka 13 Poglavlju C).

JAR-FCL 3.345 Raspoznavanje boja
(Vidi Dodatak 14 Poglavlju C)

(a) Normalno raspoznavanje boja se definiše kao sposobnost ispitanika da prođe na Ishiahara testu ili Nagel-ovom anomaloskopu kao pravilan trihromat (videti paragraf 1. Dodatka 14 Poglavlju C).

(b) Kandidat mora imati normalno raspoznavanje boja ili biti siguran u vezi boja. Na inicijalnom pregledu kandidat mora da prođe Ishihara test. Kandidat koji ne prođe na Ishiahara testu ocenjuje se kao siguran u boje, ukoliko prođe proširena testiranja metodama koje su prihvatljive za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (anomaloskopija ili svetiljke u boji - vidi paragraf 2. Dodatka 14 Poglavlju C). Prilikom produženja ili obnove uverenja, vid u boji testira se samo ako je klinički utemeljeno.

(c) Kandidat koji ne položi testove raspoznavanja boja oceniće se nesigurnim za boje i kao nesposoban.

(d) Kandidat nesiguran za boje može biti ocenjen kao sposoban za letenje samo po danu.

JAR-FCL 3.350 Otorinolaringološki uslovi

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koju abnormalnost funkcije ušiju, nosa, sinusa i grla (uključujući usnu duplju, zube i larinks) ili aktivno patološko stanje, urođeno ili stečeno, akutno ili hronično, ili posledice operacije i povrede koje bi mogli da utiču na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Rutinski ORL pregled čini deo svih lekarskih pregleda, kako inicijalnog, tako i za produženja ili obnavljanja uverenja (vidi paragraf 2. Dodatak 15 Poglavlju C).

(c) Kandidat koji ima neki od sledećih poremećaja oceniće se kao nesposoban:

(1) aktivni patološki proces, akutni ili hronični, unutrašnjeg ili srednjeg uha;

(2) nezarasla perforacija ili disfunkcija bubne opne (vidi paragraf 3. Dodatka 15 Poglavlju C);

(3) funkcijske bolesti organa za održavanje ravnoteže (vidi paragraf 4. Dodatka 15 Poglavlju C);

(4) značajno suženje bilo koje polovine nosne duplje ili disfunkcija sinusa;

(5) značajna malformacija ili značajno zapaljenje, akutno ili hronično, usne duplje ili gornjih disajnih puteva;

(6) značajni poremećaj govora ili glasa.

JAR-FCL 3.355 Uslovi u pogledu sluha

(a) Sluh se mora proveriti prilikom svakog pregleda. Kandidat mora pravilno da razume konverzacioni govor svakim uhom na udaljenosti od dva metra i leđima okrenut ispitivaču.

(b) Ukoliko se stiče instrumentalno ovlašćenje sluh se mora proveriti čistom tonalnom audiometrijom (vidi paragraf 1. Dodatka 16 Poglavlju C) na inicijalnom lekarskom pregledu za sticanje ovlašćenja, kao i svakih pet godina posle navršenih 40 godina života i svake dve godine nakon toga.

(1) Ne sme biti utvrđen gubitak sluha na bilo kom uhu prilikom odvojenog testiranja koji bi bio veći od 35 dB(HL) na frekvencijama od 500, 1000 i 2000 Hz, ili više od 50 dB(HL) na frekvenciji 3000 Hz.

(2) Na lekarskom pregledu radi produženja važenja ili obnavljanja uverenja kandidat sa hipoakuzijom može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), ukoliko test diskriminacije govora pokaže zadovoljavajući sluh (vidi paragraf 2. Dodatka 16 Poglavlju C).

JAR-FCL 3.360 Psihološki uslovi

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati utvrđene psihološke nedostatke, posebno u smislu operativne sposobnosti ili relevantnih faktora ličnosti koji bi mogli da utiču na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

Psihološka evaluacija (vidi paragraf 1. Dodatka 17 Poglavlju C) može biti zahtevana od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) kada je indikovana kao deo ili dodatak specijalističkom psihijatrijskom ili neurološkom pregledu (vidi paragraf 2. Dodatka 17 Poglavlju C).

(b) Kada je indikovana psihološka evaluacija organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) će angažovati njemu prihvatljivog psihologa.

(c) Psiholog mora da organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS) dostavi detaljni pisani izveštaj sa svojim mišljenjem i preporukama.

JAR-FCL 3.365 Dermatološki uslovi

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati bilo koje utvrđeno dermatološko stanje koje bi moglo da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

Posebnu pažnju treba posvetiti sledećim bolestima (Dodatak 18 Poglavlja C):

(1) ekcem (egzogeni i endogeni);

(2) uznapredovala psorijaza;

(3) bakterijska infekcija;

(4) ospa uzrokovana lekovima;

(5) plikovite bolesti;

(6) maligna stanja kože;

(7) utikarija.

U slučaju postojanja sumnje u vezi bilo kog stanja, kandidat će biti upućen organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

JAR-FCL 3.370 Onkologija

(a) Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 ili imalac lekarskog uverenja klase 2 ne sme imati utvrđeno primarno ili sekundarno maligno oboljenje koje bi moglo da utiče na sigurno korišćenje prava iz dozvole.

(b) Posle lečenja maligne bolesti kandidat može biti ocenjen kao sposoban, u skladu sa Dodatkom 19 Poglavlja C.

DODACI POGLAVLJIMA B i C

 

Dodatak 1 Poglavljima B i C

Kardiovaskularni sistem

(vidi JAR-FCL 3.130 do 3.150 i 3.250 do 3.270)

1. Elektrokardiografsko ispitivanje u naporu se mora sprovesti:

(a) kada je indikovano simptomima i znacima koji ukazuju na oboljenje kardiovaskularnog sistema;

(b) radi razjašnjavanja elektrokardiograma u stanju mirovanja;

(c) po diskrecionoj oceni stručnjaka za vazduhoplovnu medicinu, prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS);

(d) sa 65 godina starosti, a posle toga svake 4 godine, za produženje ili obnavljanje klase 1.

2. (a) Značajni poremećaj serumskih lipida zahteva sagledavanje, ispitivanje i nadgledanje od strane vazduhoplovno-medicinskog centra ili ovlašćenog lekara, zajedno sa organizacionom jedinicom za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(b) Akumulacija faktora rizika (pušenje, porodična istorija, lipidne abnormalnosti, hipertenzija itd.) zahteva kardiovaskularnu evaluaciju od strane vazduhoplovno-medicinskog centra ili ovlašćenog lekara, zajedno sa organizacionom jedinicom za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

3. Dijagnoza hipertenzije zahteva ispitivanje drugih mogućih vaskularnih faktora rizika. Sistolni pritisak se određuje pojavom Korotkovljevih tonova (faza I), a dijastolni njihovim nestankom (faza V). Pritisak treba meriti dva puta. Povišeni krvni pritisak i/ili ubrzani srčani puls u mirovanju zahtevaju dalje ispitivanje tokom ocenjivanja.

4. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) treba da se saglasi sa antihipertenzivnom terapijom. Lekovi prihvatljivi organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS) smeju da sadrže:

(a) diuretike koji ne deluju na nivou Henleove petlje;

(b) selektivne beta-blokatore;

(c) ACE inhibitore;

(d) angiotenzin II AT 1 blokatore;

(e) blokatore sporih kalcijumovih kanala;

Pri medikamentoznom lečenju hipertenzije kandidat za klasu 1 se može oceniti kao sposoban uz ograničenje da leti samo u višečlanoj posadi (klasa 1 "OML"), a kandidat za klasu 2 može se oceniti kao sposoban uz ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL").

5. U slučaju sumnje na asimptomatsku bolest koronarnih ili perifernih arterija neophodna je primena elektrokardiografije (saglasno paragrafu 6(a) Dodatka 1 Poglavljima B i C) i, ako je potrebno, daljih ispitivanja (miokardna perfuzija, stres ehokardiografija, koronarna angiografija ili ekvivalentno ispitivanje prihvatljivo za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) koja treba da pokažu da ne postoji evidentna ishemija miokarda ili značajna stenoza koronarnih arterija.

6. Nakon ishemijskog srčanog događaja (infarkta), uključujući revaskularizaciju ili bolesti perifernih arterija, kandidat koji nema simptome treba da smanji vaskularne faktore rizika na zadovoljavajući nivo. Lekovi, kada se koriste samo za kontrolu srčanih simptoma, nisu prihvatljivi. Svi kandidati moraju da budu na prihvatljivom tretmanu sekundarne prevencije.

Koronarni angiogram, načinjen tokom samog ishemijskog događaja ili posle toga, treba da bude dostupan. Potpun i detaljan klinički izveštaj o ishemijskom događaju, angiogram i nalaz bilo koje operativne procedure, moraju da budu na raspolaganju organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

Stenoza veća od 50% ne sme da bude prisutna na bilo kom većem krvnom sudu koji nije lečen, u bilo kom venskom ili arterijskom graftu, ili na mestu angioplastike/stenta, izuzev na krvnom sudu koji je izazvao infarkt. Nalaz više od dve stenoze između 30% i 50%, u okviru vaskularnog stabla srca, nije prihvatljiv.

Celo koronarno vaskularno stablo mora da bude ocenjeno kao zadovoljavajuće od strane kardiologa, prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS), a posebnu pažnju treba obratiti na multiple stenoze i/ili multiple revaskularizacije.

Nelečena stenoza veća od 30% na levoj glavnoj ili proksimalnoj levoj prednjoj donjoj koronarnoj arteriji nije prihvatljiva.

Najmanje 6 meseci od ishemičnog srčanog događaja, uključujući revaskularizaciju, treba obaviti sledeća ispitivanja:

(a) EKG u naporu, doziran pojavom simptoma, po Bruce-u nivo 4 ili ekvivalentnu metodu, bez znakova ishemije miokarda ili poremećaja ritma;

(b) ehokardiogram (ili ekvivalentan test prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS)) koji će pokazati zadovoljavajuću funkciju leve komore, bez bitnih poremećaja u pokretljivosti septuma (kao što je diskinezija ili akinezija) i ejekcionu fazu leve komore od 50 %, ili veću;

(c) u slučaju angioplastike/stenta, potrebno je obaviti skeniranje perfuzije miokarda ili stres elektrokardiografiju (ili ekvivalentan test prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS)) koji treba da pokaže da ne postoji ponovo ishemija. U slučaju sumnje u vezi perfuzije miokarda u drugim slučajevima (infarkt ili by pass graft), takođe se zahteva skeniranje perfuzije miokarda;

(d) Dalja ispitivanja, kao što je 24-satni EKG, mogu biti neophodna za procenu rizika od bilo kog značajnog poremećaja ritma.

Radi provere stanja kardiovaskularnog sistema neophodno je obavljati godišnje kontrole (po potrebi i češće). To uključuje pregled stručnjaka, prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS), elektrokardiografski pregled u naporu i procenu kardiovaskularnih faktora rizika. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može zahtevati dodatna ispitivanja.

Nakon arterijsko-venskog koronarnog premošćavanja (by pass-a) putem grafta, skeniranje perfuzije miokarda (ili ekvivalentan test prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS)) treba da se obavi ako postoje indikacije, a u svakom slučaju u roku od 5 godina od operacije.

Koronarna angiografija ili ekvivalentna metoda prihvatljiva za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS), mora biti razmotrena uvek kada simptomi, znaci ili neinvazivne metode ukazuju na srčanu ishemiju.

Ocena organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS)

Potpuni, zadovoljavajući šestomesečni pregled omogućava donošenje ocene "sposoban" sa ograničenjem za letenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") za kandidate klase 1.

Kandidat za klasu 2, koji ispunjava uslove navedene u paragrafu 6, može leteti bez ograničenja letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"), ali organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može odlučiti da kandidat određeno vreme leti samo sa sigurnosnim pilotom, pre nego što se ovlasti za samostalno letenje. Kandidati za produženje ili obnavljanje klase 2 mogu leteti, po diskrecionoj oceni organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), sa ograničenjem letenja samo sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"), ukoliko imaju obavljen samo EKG u naporu iz standarda 6(a).

7. Svaki značajan poremećaj ritma zahteva evaluaciju od strane kardiologa prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS), kao i odgovarajuće praćenje u slučaju da je doneta ocena "sposoban".

(a) Takva evaluacija treba da uključi:

(1) EKG u naporu po Bruce (protokolu) ili ekvivalentnu metodu. Test treba da bude doziran do maksimuma snage ili ograničen pojavom simptoma. Kao prihvatljiv oceniće se nalaz Bruce stepen 4 bez pojave značajnog poremećaja srčanog ritma ili sprovođenja ili bez pojave znakova ishemije miokarda. Treba razmotriti mogućnost povlačenja kardioaktivnih lekova pre testa;

(2) 24-satno ambulatno EKG snimanje koje ne pokazuje značajni poremećaj ritma ili sprovođenja;

(3) 2 D Doppler ehokardiogram koji ne prikazuje značajno selektivno uvećanje komora ili značajne strukturne ili funkcionalne poremećaje, uz ejekcijonu frakciju leve komore najmanje 50%.

(b) Dalja evaluacija može da uključi:

(1) ponovno 24-satno EKG snimanje;

(2) elektrofiziološko ispitivanje;

(3) SPEKT miokarda ili ekvivalentan test; myocardial perfusion scanning

(4) kardiološki MRI ili ekvivalentan test;

(5) nalaz koronarne angiografije ili ekvivalentan test (vidi paragraf 6. Dodatka 1).

(c) Ocena organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) za klasu 1:

(1) Fibrilacija/treperenje pretkomora

(i) Na inicijalnom pregledu za klasu 1 mogu se oceniti sposobnim kandidati sa jednom epizodom aritmije koja se, po proceni organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), najverovatnije neće ponoviti;

(ii) Za produženje ili obnavljanja klase 1 ocenu donosi organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(2) Kompletni blok desne grane

(i) na inicijalnom pregledu za klasu 1 organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može oceniti sposobnim kandidate mlađe od 40 godina. Kandidati stariji od 40 godina na inicijalnom pregledu za klasu 1 moraju da dokažu period stabilnosti, obično u trajanju od 12 meseci.

(ii) Za produženje/obnavljanje klase 1 ocena "sposoban" bez ograničenja (klasa 1 "OML") može biti doneta za kandidate mlađe od 40 godina. Ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") treba da bude primenjeno u trajanju do 12 meseci posle navršenih 40 godina života kandidata.

(3) Kompletan blok leve grane

Ispitivanje koronarnih arterija je obavezno za kandidate starije od 40 godina.

(i) Kandidati na inicijalnom pregledu za klasu 1 moraju da dokažu period stabilnosti od 3 godine.

(ii) Prilikom produženja/obnavljanja klase 1 ocena "sposoban" bez ograničenja može biti doneta nakon perioda od 3 godine sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML").

(4) Komorna pre-ekscitacija

(i) Kandidati za klasu 1 sa asimptomatskom komornom preekscitacijom na inicijalnom pregledu mogu biti ocenjeni kao sposobni od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ukoliko elektrofiziološko ispitivanje, uključujući medikamentozno indukovanu autonomnu stimulaciju, ne pokazuje tahikardiju i isključuje postojanje višestrukih grana.

(ii) Kandidati za klasu 1 sa asimptomatskom komornom preekscitacijom mogu biti ocenjeni kao sposobni sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), na pregledu za produženje/obnovu uverenja.

(5) Pejsmejker (Pacemaker)

Nakon implatacije stalnog endokardijalnog pejsmekera ocena "sposoban", koja se može doneti samo po isteku 3 meseca od ugradnje, zahteva:

(i) odsustvo drugih diskvalifikujućih stanja;

(ii) bipolarne elektrode;

(iii) da kandidat nije zavistan od pejsmekera;

(iv) redovno praćenje uključujući i proveru pejsmekera;

(v) ocenu sposoban, sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") prilikom produženja/obnove klase 1.

(6) Ablacija

Kandidati koji su bili podvrgnuti uspešnoj kateter ablaciji mogu se oceniti sposobnim za klasu 1 uz ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") u trajanju od najmanje godinu dana, osim ako elektrofiziološka ispitivanja, sprovedena najmanje dva meseca nakon ablacije, ne pokažu zadovoljavajuće rezultate. Za one kojima dugotrajne posledice ne mogu biti proverene invazivnim ili neinvazivnim metodama, može biti neophodno produženje ograničenja "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") i/ili opservacija.

(d) Ocena organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) za klasu 2:

Ocena organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) za klasu 2 mora da sadrži procene i procedure za klasu 1. Može biti određeno ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL") ili "OPL" (važi samo bez putnika).

8. Kandidati sa neoperisanom aneurizmom trbušne aorte ispod ishodišta bubrežnih arterija mogu biti ocenjeni od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) kao sposobni za klasu 1, sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili, za klasu 2, sa ograničenjem letenja sa sigurnosnim piloto (klasa 2 "OSL"). Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS), ukoliko je neophodno, odrediće kontrolu ultrazvukom. Posle operacije aneurizme trbušne aorte ispod bubrežnih arterija bez komplikacija i posle kardiovaskularne procene, kandidati za klasu 1 mogu biti ocenjeni kao sposobni od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") i praćenjem koje odobrava organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS), dok ocena "sposoban" za klasu 2 može zahtevati ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL").

9. (a) Kandidati sa prethodno neprepoznatim srčanim šumovima zahtevaju evaluaciju od strane kardiologa prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS), kao i ocenu organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Ako se smatraju značajnim dalja ispitivanja moraju uključiti najmanje 2D dopler ehokardiografiju.

(b) Valvularne srčane mane

(1) Kandidati sa bikuspidalnim otvorom aorte mogu biti ocenjeni kao sposobni bez ograničenja "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenja letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL") ukoliko druge abnormalnosti srca ili aorte nisu uočene. Ukoliko je neophodno, organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) odrediće praćenje sa ehokardiografijom.

(2) Kandidati sa stenozom aortnog otvora moraju biti pregledani od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Funkcija leve komore mora biti očuvana. Anamneza sistemske embolije i značajnog proširenja grudne aorte predstavlja diskvalifikujuću činjenicu. Kandidati sa srednjim gradijentom pritiska do 20 mm Hg mogu biti ocenjeni kao sposobni. Kandidati sa srednjim gradijentom pritiska iznad 20 mm Hg, ali ne većim od 40 mm Hg, mogu biti ocenjeni kao sposobni za klasu 2 ili za klasu 1, sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML"). Srednji gradijent pritiska do 50 mm Hg može biti prihvatljiv po diskrecionoj oceni organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Praćenje 2D dopler ehokardiografijom, kao neophodno, određuje organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(3) Kandidati sa nedovoljnim zatvaranjem aortnih zalistaka (regurgitacijom) mogu biti ocenjeni kao sposobni bez ograničenja "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili "sa sigurnosnim pilotom" (klasa 2 "OSL"), samo ako to nema značaja. Ne sme biti dokazane abnormalnosti uzlaznog dela aorte na 2D dopler ehokardiografiji. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) odrediće neophodno praćenje.

(4) Kandidati sa reumatskom bolešću mitralnog zalistka, po pravilu, moraju biti ocenjeni kao nesposobni.

(5) Nereumatska nedovoljna funkcija mitralnog zaliska (regurgitacija)

Asimptomatski kandidati sa izolovanim srednje sistolnim klikom ne moraju imati ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"). Kandidati za klasu 1 sa nekomplikovanom minornom regurgitacijom mogu imati ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") koje određuje organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Kandidati sa očiglednim preopterećenjem zapremine leve komore ispoljenim povećanim krajnjim dijastolnim levokomornim prečnikom, biće ocenjeni kao nesposobni. Neophodni su periodični pregledi i procene koje određuje organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(c) Valvularna hirurgija

(1) Kandidat sa ugrađenim veštačkim /mehaničkim zaliskom oceniće se kao nesposoban.

(2) Ukoliko asimptomatski kandidat sa transplantiranim biološkim zaliskom, najmanje 6 meseci posle hirurške intervencije ima zadovoljavajuće potpuno ispitivanje koje pokazuje normalnu građu i funkciju zaliska i komore, može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) uz uslov da:

(i) obavljena zadovoljavajuća simptom limitirajuća elektrokardiografija u naporu po Bruce 4 stepen, ili ekvivalentno ispitivanje, u interpretaciji kardiologa prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS), nema zapažene značajne abnormalnosti. Miokardna scintigrafija ili stres ehokardiografija neophodna je ako je EKG u stanju mirovanja abnormalan ili se pokaže neka bolest koronarnih arterija. Vidi takođe paragrafe 5, 6. i 7. Dodatka 1 Poglavlju B i C;

(ii) 2D dopler ehokardiografija ne pokazuje značajna selektivna proširenja komora, da je biološki zalizak sa minimalnim strukturnim promenama i sa normalnim doplerom protoka krvi, da nema strukturnih, niti funkcionalnih abnormalnosti ostalih srčanih zalisaka. Leva komorna frakcija ili skraćenje moraju biti normalni;

(iii) je očigledno odsustvo koronarne arterijske bolesti, osim ako je ostvarljiva zadovoljavajuća revaskularizacija - vidi paragraf 7;

(iv) da ne postoji potreba za kardioaktivnim lekovima;

(v) praćenje sa EKG u naporu i 2D dopler ehokardiografijom, ako je neophodno, odrediće organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

Ocena "sposoban" za klasu 1 zahteva ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" ("OML", samo klasa 1). Ocena "sposoban" za kandidate klase 2 može biti bez ograničenja letenja sa sigurnosnim pilotom ("OSL" klasa 2).

10. Kandidat koji prima antikoagulantnu terapiju mora biti pregledan od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Tromboza vena ili embolija pluća su diskvalifikujuće činjenice do prestanka uzimanja antikoagulantne terapije. Embolija pluća zahteva punu evaluaciju. Antikoagulantna terapija je diskvalifikujuća činjenica zbog moguće arterijske tromboembolije.

11. Kandidati sa primarnim ili sekundarnim abnormalnostima epikarda/miokarda i/ili endokarda će se oceniti kao nesposobni do završetka kliničkog ispitivanja. Kardiovaskularna procena od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može uključiti 2D dopler ehosonografiju, EKG u naporu i/ili miokardnu scintigrafiju/stres ehokardiografiju i 24 satni ambulatorni EKG. Koronarna angiografija može biti indikovana. Uz ocenu "sposoban" se mogu zahtevati češći pregledi i ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML"), ili ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL").

12. Kandidati sa urođenim srčanim manama, uključujući i one koje su operativno ispravljene, po pravilu će biti ocenjeni kao nesposobni, osim ako su funkcionalno beznačajne i ukoliko se ne zahteva terapija lekovima. Potrebna je kardiološka procena od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Ispitivanje može uključiti 2D dopler ehokardiografiju, EKG u naporu i 24-satni ambulatorni EKG. Obavezni su redovni kardiološki kontrolni pregledi. Može se zahtevati ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") i ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL").

13. Kandidati koji pate od ponovljenih epizoda sinkopa treba da se podvrgnu sledećem:

(a) Simptomima limitiranom, 12-to kanalnom EKG-u u naporu do stadijuma IV po Bruce ili ekvavilentnoj metodi, koji po interpretaciji kardiologa prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ne pokazuje abnormalnosti. Zahteva se scintigrafija srca/stres ehokardiografija ukoliko je EKG u mirovanju abnormalan.

(b) 2D dopler ehokardiografiji koja treba da pokaže da ne postoji značajno uvećanje komore, kao ni poremećaj građe ni funkcije srca, zalisaka i miokarda.

(c) 24-satnom ambulatornom EKG koji treba da pokaže da ne postoje poremećaji sprovodnog sistema srca, niti kompleksi (ektopični) niti stalni poremećaj ritma, kao ni pokazatelji ishemije miokarda.

(d) takođe se može zahtevati tilt test - test na traci pod nagibom obavljen po standardnom protokolu koji, po mišljenju kardiologa prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS), ne pokazuje očiglednu vazomotornu nestabilnost.

Kandidati koji ispunjavaju gore navedene uslove mogu biti ocenjeni kao sposobni sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenjem letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL") prateći najmanje 6 meseci pokazatelje sinkopalnih epizoda i pod uslovom da se ne ponove. Neurološki pregled je po pravilu indikovan. Ocena "sposoban" bez ograničenja "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenjem letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL") zahteva period od 5 godina bez napada. Kraći ili duži period može biti razmotren od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), u skladu sa okolnostima konkretnog slučaja. Kandidati koji pate od gubitka svesti bez naglašenog upozorenja biće ocenjeni kao nesposobni.

14. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija" koje sadrži informacije koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

(vidi poglavlje Vazduhoplovna kardiologija, Deo 2)

Dodatak 2 Poglavlja B i C

Respiratorni sistem

(vidi JAR-FCL 3.155, 3.160, 3.275 i 3.280)

1. Spirometrijsko ispitivanje se zahteva na inicijalnom pregledu za klasu 1. Odnos FEV 1/FVC manji od 70%, zahteva evaluaciju specijaliste za plućne bolesti.

2. Kandidati sa rekurentnim napadima astme će biti ocenjeni kao nesposobni.

(a) Ocena "sposoban" za klasu 1 može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ukoliko se stanje smatra stabilnim, sa prihvatljivim testovima plućne funkcije i medikacijom koja je u skladu sa sigurnošću letenja (bez sistemskih steroida).

(b) Ocena "sposoban" za klasu 2 može biti doneta od strane ovlašćenog lekara, u konsultaciji sa organizacionom jedinicom za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ukoliko se stanje smatra stabilnim, sa prihvatljivim testovima plućne funkcije, medikacijom koja je u skladu sa sigurnošću letenja (bez sistemskih steroida) i nakon što ovlašćeni lekar podnese potpun izveštaj organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

3. Kandidati sa aktivnom sarkoidozom su nesposobni. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) kada je oboljenje:

(a) ispitano u pogledu mogućnosti sistemske involviranosti;

(b) ograničeno na hilarnu limfadenopatiju koja ne pokazuje aktivnost i kandidat ne zahteva medikaciju.

4. Spontani pneumotoraks.

(a) Ocena "sposoban" posle potpunog oporavka jedinog spontanog pneumotoraksa može biti prihvatljiva godinu dana nakon događaja i potpune respiratorne procene.

(b) Prilikom obnove ili produženja lekarskog uverenja ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenjem letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"), posle 6 nedelja od potpunog oporavka kandidata od jedinog spontanog pneumotoraksa. Ocena "sposoban" bez ograničenja "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML"), ili ograničenja letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"), može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) godinu dana posle događaja i potpunog respiratornog ispitivanja.

(c) Rekurentni spontani pneumotoraks je diskvalifikujuća činjenica. Ocena "sposoban" može biti doneta posle hirurške intervencije i potpunog oporavka.

5. Pneumoektomija je diskvalifikujuća činjenica. Posle manje operacije u grudnom košu ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) posle zadovoljavajućeg oporavka i pune respiratorne procene. Ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML"), ili ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"), može biti određeno.

6. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

Dodatak 3 Poglavljima B i C

Probavni sistem

(vidi JAR-FCL 3.165, 3.170, 3.285 i 3.290)

1. (a) Kandidati sa rekurentnim poremećajem varenja koji zahteva medikaciju se moraju ispitati.

(b) Pankreatitis je diskvalifikujuća činjenica. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ukoliko je uzrok opstrukcije uklonjen (npr. žučni kamen, medikacija).

(c) Alkohol može biti uzročnik poremećenog varenja i pankreatitisa. Kada je svrsishodno treba obaviti potpunu evaluacije upotrebe/zloupotrebe alkohola.

2. Kandidati sa pojedinačnim asimptomatskim krupnim žučnim kamenom mogu biti ocenjeni kao sposobni od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Kandidat sa više kamenova u žuči može biti ocenjen kao sposoban za klasu 2 ili sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML"), prilikom obnove ili produženja klase 1 od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

3. Zapaljenjska oboljenja creva su prihvatljiva ukoliko je uspostavljena stabilna remisija i ako nisu potrebni sistemski steroidi za njenu kontrolu.

4. Operacija abdomena je diskvalifikujuća činjenica najmanje 3 meseca. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) prilikom obnavljanja, odnosno produženja može ranije doneti ocenu "sposoban" ukoliko je oporavak potpun, ako kandidat nema simptome i ako postoji samo minimalni rizik od sekundarne komplikacije ili povratka bolesti.

5. Procena malignih stanja u ovom sistemu je takođe objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

Dodatak 4 Poglavljima B i C

Poremećaji metabolizma, ishrane i žlezda sa unutrašnjim lučenjem

(vidi JAR-FCL 3.175 i 3.295)

1. Disfunkcije metabolizma, ishrane i endokrinih žlezda su diskvalifikujuće činjenice. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ukoliko je stanje asimptomatsko, klinički kompenzovano i stabilno, sa ili bez supstitucione terapije i redovno kontrolisano od strane odgovarajućeg specijaliste.

2. Glikozurija i abnormalni nivo glukoze u krvi zahteva ispitivanje. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ukoliko je test tolerancije na glukozu normalan (nizak bubrežni prag) ili ako je test tolerancije na glukozu smanjen, ali bez dijabetične patologije i pod punom kontrolom putem dijete i redovnih pregleda.

3. Korišćenje antidijabetesnih lekova je diskvalifikujuća činjenica. U posebnim slučajevima korišćenje bigvanida ili inhibitora alfa-glukoidaze može biti prihvatljivo za ocenu "sposoban" sa ograničenjem, "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML“) ili ograničenjem letenja "sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"). Prilikom produženja za klasu 2 upotreba sulfonilureje može biti prihvatljiva za ocenu "sposoban" uz ograničenje sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL").

4. Adisonova bolest je diskvalifikujuća činjenica. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" za kandidata za klasu 2 ili prilikom produženja ili obnove klase 1 pod uslovom da se lice pridržava kortizonske terapije i da mu je ona na raspolaganju dok koristi prava iz dozvole. Može se odrediti ograničenje "samo kao kopilot ili uz kopilota" (klasa 1 "OML") ili ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL").

5. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

Dodatak 5 Poglavljima B i C

Hematologija

(vidi JAR-FCL 3.180 i 3.300)

1. Anemije ispoljene smanjenim nivoom hemoglobina zahtevaju ispitivanje. Anemija nepodložna lečenju je diskvalifikujuća činjenica. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" u slučaju da je primarni uzrok zadovoljavajuće izlečen (npr. nedostatak gvožđa ili vitamina B12), hematokrit stabilizovan na više od 32%, ili je dijagnostikovana talasemija minor, ili hemoglobinopatija, bez kriza u anamnezi i uz očigledno punu funkcionalnu sposobnost.

2. Povećanje limfnih čvorova zahteva ispitivanje. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" u slučaju akutnog infektivnog procesa koji je u potpunosti izlečen ili Hočkinovog limfoma i non-Hočkinovog limfoma većeg stepena koji je lečen i koji je u stanju potpune remisije.

3. U slučaju hronične leukemije ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Ne sme da postoji zahvaćenost centralnog nervnog sistema u istoriji bolesti niti trajne nuspojave lečenja važne za bezbednost letenja. Vrednosti hemoglobina i trombocita moraju biti zadovoljavajuće.

4. Splenomegalija zahteva ispitivanje. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" ako je uvećanje slezine minimalno, ako je bolest stabilna i ne pokazuje propratnu ili povezanu patologiju (npr. lečena hronična malarija) ili ako je napredovanje bolesti minimalno i praćeno drugim prihvatljivim stanjima (npr. Hočkinov limfom u remisiji).

5. Policitemija zahteva ispitivanje. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" uz ograničenje "samo kao kopilit ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML“) ili ograničenjem letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL“), pod uslovom da je stanje stabilno i da nije evidentna propratna patologija.

6. Značajni poremećaj koagulacije zahteva ispitivanje. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" uz ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenjem letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"), ukoliko nema epizoda značajnijeg krvarenja ili povišenog zgrušavanja krvi u ličnoj anamnezi.

7. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

Dodatak 6 Poglavljima B i C

Urinarni sistem

(vidi JAR-FCL 3.185 i 3.305)

1. Svaki nenormalni nalaz urina treba ispitati.

2. Asimptomatski bubrežni kamen ili anamneza bubrežnih kolika zahteva ispitivanje. Za vreme ispitivanja ili tretmana organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS), prilikom produženja ili obnavljanja lekarskog uverenja, može doneti ocenu "sposoban" sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenjem letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"). Posle uspešnog tretmana organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" bez ograničenja "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenja letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"). U slučaju postojanja rezidualnog bubrežnog kamena organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenjem letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL") ili "sposoban" za klasu 2, bez ograničenja letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL")

3. Velika urološka operacija je diskvalifikujuća činjenica za period od najmanje tri meseca. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" ukoliko je kandidat potpuno bez simptoma i ako postoji minimalna opasnost od sekundarne komplikacije ili povratka bolesti.

4. Transplantacija bubrega ili potpuna cistektomija nije prihvatljiva za klasu 1 na inicijalnom pregledu. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može, prilikom produženja ili obnavljanja lekarskog uverenja, doneti ocenu "sposoban" u slučaju da je:

(a) bubrežni transplantant potpuno kompenzovan i tolerisan samo sa minimalnom imunosupresivnom terapijom najmanje poslednjih 12 meseci;

(b) potpuna cistektomija funkcionalno zadovoljavajuća, bez simptoma vraćanja infekcije ili primarne patologije.

U oba slučaja može biti određeno ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL")

5. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

Dodatak 7 Poglavljima B i C

Bolesti pretežno prenete polnim putem i druge infekcije

(vidi JAR-FCL 3.190 i 3.310)

1. HIV pozitivnost je diskvalifikujuća činjenica.

2. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može, prilikom produženja ili obnavljanja lekarskog uverenja, doneti ocenu "sposoban" HIV pozitivnim osobama, sa ograničenjem "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili sa ograničenjem letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"), uz češće kontrole. Pojava bolesti uzrokovanih virusom humane imunodeficijencije (HIV) je diskvalifikujuća činjenica.

3. Akutni sifilis je diskvalifikujuća činjenica. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" u slučaju potpunog lečenja i oporavka od prvog i drugog stadijuma.

4. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

Dodatak 8 Poglavljima B i C

Ginekologija i akušerstvo

(vidi JAR-FCL 3.195 i 3.315)

1. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS), ovlašćeni lekar ili vazduhoplovno-medicinski centar u koordinaciji sa organizacionom jedinicom za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može trudnicu - člana posade oceniti sposobnom tokom prvih 26 nedelja trudnoće, na osnovu izveštaja akušerske evaluacije. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS), ovlašćeni lekar ili vazduhoplovno-medicinski centar će kandidatkinji i lekaru koji prati njenu trudnoću dati pismeno uputstvo u vezi sa mogućim značajnim komplikacijama trudnoće (vidi Priručnik). Imalac uverenja klase 1 mora imati privremeno ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML"). U slučaju trudnoće imaocu uverenja klase 1 može biti određeno ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML"), koje će, nakon porođaja ili prekida trudnoće, biti ukinuto od strane ovlašćenog lekara ili vazduhoplovno-medicinskog centra, uz informisanje organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

2. Veća ginekološka operacija je diskvalifikujuća činjenica za period od najmanje tri meseca. Prilikom produženja ili obnavljanja lekarskog uverenja organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" pre isteka navedenog roka ako je imalac potpuno bez simptoma i ako postoji minimalna opasnost od sekundarne komplikacije ili povratka bolesti.

3. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

Dodatak 9 Poglavljima B i C

Mišićno-koštani sistem

(vidi JAR-FCL 3.200 i 3.320)

1. Abnormalna telesna građa, uključujući gojaznost ili mišićnu slabost, može zahtevati medicinsko testiranje u letu ili na simulatoru koje je odobreno od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Posebnu pažnju treba obratiti na postupke u slučaju opasnosti i evakuacije. Može se zahtevati ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL") ili ograničenje "ograničeno na demonstrirani tip vazduhoplova" ("OAL") ili "na određene tipove".

2. U slučaju nedostatka-nepotpunosti ekstremiteta organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" za klasu 2 ili prilikom produženja ili obnove lekarskog uverenja za klasu 1, u skladu sa JAR-FCL 3.125 i posle uspešnog medicinskog testiranja u letu ili na simulatoru.

3. Kandidat sa zapaljenskim, infiltrativnim, traumatskim ili degenerativnim oboljenjima koštano-mišićnog sistema može biti ocenjen kao sposoban od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Ocena "sposoban" se može doneti pod uslovom da je stanje u remisiji i da kandidat ne uzima diskvalifikujuće lekove i, ukoliko je neophodno, posle uspešnog medicinskog ispitivanja u letu ili medicinskog ispitivanja na simulatoru, kada se može zahtevati ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom (klasa 1 "OML"), ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL") ili ograničenje "ograničeno na demonstrirani tip vazduhoplova ("OAL") ili "na određene tipove".

4. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

Dodatak 10 Poglavljima B i C

Psihijatrijski uslovi

(vidi JAR-FCL 3.205 i 3.325)

1. Utvrđena shizofrenija, shizotipski ili sumanuti poremećaj je diskvalifikujuća činjenica. Ocena "sposoban" se može doneti ukoliko je organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) zaključila da je prvobitna dijagnoza neosnovana, netačna ili u slučaju pojedinačne epizode delirijuma, pod uslovom da kandidat nije pretrpeo trajno oštećenje.

2. Utvrđeni poremećaj raspoloženja je diskvalifikujuća činjenica. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" posle potpunog razmatranja pojedinačnog slučaja, u zavisnosti od karakteristika i ozbiljnosti poremećaja raspoloženja i nakon određenog perioda posle prekida psihotropne medikacije.

3. Pojedinačni samoubilački postupak ili ponovljeni namerni akt samopovređivanja je diskvalifikujuća činjenica. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) posle potpunog razmatranja pojedinačnog slučaja i može zahtevati psihološki ili psihijatrijski pregled. Može se zahtevati i neuropsihološko ispitivanje.

4. Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja usled korišćenja alkohola ili drugih supstanci, sa ili bez zavisnosti, su diskvalifikujuća činjenica. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) posle perioda od dve godine dokumentovane apstinencije od alkohola ili upotrebe pomenutih supstanci. Prilikom produženja ili obnavljanja lekarskog uverenja ocena "sposoban" može biti doneta ranije, a može biti određeno ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL"). U zavisnosti od pojedinačnog slučaja i po diskrecionoj oceni organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), lečenje i pregled može da uključi:

(a) bolničko lečenje u trajanju od nekoliko nedelja, praćeno

(b) kontrolom specijaliste psihijatra koji je prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS); i

(c) redovne kontrole, uključujući kontrolu krvi i redovno praćenje, koje može biti neograničenog trajanja.

Dodatak 11 Poglavlja B i C

Neurološki uslovi

(vidi JAR-FCL 3.210 i 3.330)

1. Stacionarno-neprogresivno ili progresivno oboljenje nervnog sistema koje izaziva ili može izazvati značajnu nesposobnost je diskvalifikujuća činjenica. Izuzetno, u slučaju minornih funkcionalnih oštećenja, povezanih sa neprogresivnim oboljenjem, organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može, posle potpune evaluacije, doneti ocenu "sposoban".

2. Anamneza jedne ili više epizoda poremećaja svesti neodređenog uzroka je diskvalifikujuća činjenica. U slučaju pojedinačne epizode poremećaja svesti koja može biti zadovoljavajuće objašnjena, organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban", ali ponovno pojavljivanje je, po pravilu, diskvalifikujuća činjenica.

3. Paroksizmalne epileptiformne EEG abnormalnosti i fokalni spori talasi su diskvalifikujuća činjenica. Dalja procena mora biti obavljena od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

4. Dijagnoza epilepsije je diskvalifikujuća činjenica, osim sindroma benigne epilepsije dečijeg doba koju prati veoma mali rizik ponavljanja, pod uslovom da kandidat nije imao napad i ne prima lekove više od 10 godina. Jedna ili više konvulzivnih epizoda posle pete godine života je diskvalifikujuća činjenica. Izuzetno, u slučaju jednog simptomatskog napada za koji se smatra da ima vrlo mali rizik od ponavljanja, organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban", u konsultaciji sa neurologom.

5. Kandidat koji je imao jedan afebrilni epileptiformni napad koji se nije ponovio u narednih 10 godina bez upotrebe lekova i za koga ne postoji dokaz kontinuirane predispozicije prema epilepsiji, može biti ocenjen kao "sposoban", ukoliko organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) smatra da je rizik od daljih napada unutar prihvatljivih granica. Za klasu 1 mora biti određeno ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML").

6. Povreda glave koja je dovoljno jaka da izazove gubitak svesti ili je udružena sa penetrirajućom povredom mozga mora biti ocenjena od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), uz konsultaciju neurologa. Da bi se kandidat ocenio kao sposoban neophodno je da postoji potpuni oporavak, uz mali rizik od nastanka epilepsije (u granicama prihvatljivim za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS)).

7. Procenjivanje kandidata sa anamnezom povrede kičme ili perifernih nerava treba da bude u skladu sa uslovima vezanim za mišićno-koštani sistem, Dodacima i Priručnikom.

8. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem. Svi maligni intracerebralni tumori su diskvalifikujuća činjenica.

Dodatak 12 Poglavljima B i C

Oftalmološki uslovi

(vidi JAR-FCL 3.215 i 3.335)

1. (a) Na inicijalnom pregledu za izdavanje lekarskog uverenja klase 1 oftalmološki pregled mora da obavi specijalista oftalmolog, prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(b) Na inicijalnom pregledu za izdavanje lekarskog uverenja klase 2 oftalmološki pregled mora da obavi specijalista oftalmolog, prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ili ovlašćeni lekar, po diskrecionoj oceni organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Abnormalni ili sumnjivi slučajevi upućuju se specijalisti oftalmologu koji je prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Kandidati kojima je za ispunjenje propisanih uslova potrebna korekcija vida treba da podnesu kopiju skorašnjeg recepta za naočare.

2. Na svakom vazduhoplovno-medicinskom pregledu za produženje važenja ili obnavljanja uverenja mora se proceniti sposobnost vida imaoca dozvole i obaviti pregled očiju u odnosu na moguću patologiju. Nenormalni ili sumnjivi slučajevi biće upućeni specijalisti oftalmologu koji je prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

3. Nije primenljivo.

4. Specijalistički oftalmološki pregled indikuju, između ostalog, sledeća stanja: znatno opadanje nekorigovane oštrine vida, svako pogoršanje najbolje korigovane oštrine vida i/ili u slučaju oboljenja, povrede ili operacije oka.

5. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

Dodatak 13 Poglavljima B i C

Uslovi vida

(vidi JAR-FCL 3.215, 3.220, 3.335 i 3.340)

1. Ocena se vrši na osnovu refrakcije i funkcionalne sposobnosti očiju.

2. (a) Klasa 1

Za kandidate koji ispunjavaju uslove vida samo sa korektivnim staklima organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može razmatrati ocenu "sposoban" za klasu 1 ukoliko greška refrakcije ne prelazi +5 i -6 dioptrija i ako:

(1) nije ispoljena značajna patologija;

(2) je uzeta u obzir optimalna korekcija;

(3) svake pete godine pregled obavlja oftalmolog prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS), ukoliko je greška refrakcije izvan opsega ±3 dioptrije.

(b) Klasa 1

Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" na pregledima za produženje ili obnavljanje uverenja ukoliko je miopska refrakcija veća od -6 dioptrija ako:

(1) nije ispoljena značajna patologija;

(2) je uzeta u obzir optimalna korekcija;

(3) svake druge godine pregled obavlja oftalmolog prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) za one sa miopskom refrakcijom većom od -6 dioptrija.

(c) Klasa 2

Ako je greška refrakcije unutar opsega -5 do -8 dioptrija na inicijalnom pregledu ili premašuje -8 na ispitivanjima za produženje ili obnavljanje uverenja, organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" za klasu 2 pod uslovom da:

(1) nije ispoljena značajna patologija;

(2) je uzeta u obzir optimalna korekcija.

3. Astigmatizam

Klasa 1

Kada je astigmatska komponenta veća od 3,0 dioptrije organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" na pregledu za produženje/obnavljanje uverenja ukoliko:

(1) nije ispoljena značajna patologija;

(2) je uzeta u obzir optimalna korekcija;

(3) svake druge godine pregled obavlja oftalmolog prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

4. Keratokonus

Posle dijagnoze keratokonus organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može dati ocenu "sposoban" za klasu 2 i ocenu "sposoban" za klasu 1 na pregledu za produženje ili obnavljanje uverenja, pod uslovom da:

(a) su uslovi vida ispunjeni korišćenjem korektivnih stakala;

(b) pregled obavlja oftalmolog prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS), sa učestalošću koju će ona odrediti.

5. Anizometropija

Klasa 1

Kada anizometropija premašuje 3,0 dioptrije organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" na pregledu za produženje/obnavljanje ukoliko:

(1) nije ispoljena značajna patologija;

(2) je uzeta u obzir optimalna korekcija;

(3) pregled obavlja oftalmolog prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) svake druge godine.

6. (a) Jednookost

(1) Kandidati sa jednim okom su nesposobni za klasu 1 uverenja.

(2) Kandidatu na inicijalnom pregledu za klasu 2, koji je funkcionalni monookular (jednook), organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može dati ocenu "sposoban" ukoliko:

(a) je jednookost nastala nakon 5-te godine života;

(b) u vreme inicijalnog pregleda bolje oko:

(i) ima nekorigovanu oštrinu vida na daljinu najmanje 6/6;

(ii) nema greške refrakcije;

(iii) nema istoriju refraktivnih operacija;

(iv) nema značajne patologije.

(c) je uspešno obavljen probni let, sa odgovarajuće kvalifikovanim pilotom, prihvatljivim vazduhoplovnim vlastima, koji poznaje potencijalne teškoće povezane sa jednookošću;

(d) se mogu primeniti operativna ograničenja, određena od vazduhoplovne vlasti.

(3) Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može prilikom produženja ili obnove uverenja za klasu 2 doneti za kandidata ocenu "sposoban" ukoliko je osnovna patologija prihvatljiva prema proceni specijaliste oftalmologa i posle uspešnog medicinskog testiranja u letu, sa odgovarajuće kvalifikovanim pilotom koji je prihvatljiv vazduhoplovnoj vlasti, a koji je upoznat sa potencijalnim teškoćama povezanim sa jednookošću.

Operativna ograničenja mogu biti doneta prema specifikaciji vazduhoplovne vlasti.

(b) Kandidat sa centralnim vidom na jednom oku ispod granica određenih u JAR-FCL 3.220, može biti ocenjen kao sposoban prilikom produženja ili obnove uverenja za klasu 1, ako je binokularno vidno polje normalno i ako je postojeća patologija prihvatljiva prema proceni specijaliste oftalmologa. Mora se obaviti medicinsko testiranje u letu i odrediti ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML").

(c) U slučaju smanjenja vida na jednom oku ispod granica određenih u JAR-FCL 3.340, ocena "sposoban" može biti doneta prilikom produženja ili obnove klase 2 lekarskog uverenja, ako su postojeća patologija i sposobnost vida postojećeg oka ocenjeni kao prihvatljivi posle oftalmološke evaluacije i posle uspešnog medicinskog testiranja u letu, ukoliko je indikovan.

(d) Kandidat sa oštećenim vidnim poljem može biti ocenjen kao "sposoban" ako je binokularno vidno polje normalno i ako je postojeća patologija prihvatljiva organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

7. Heteroforije

Kandidat za izdavanje lekarskog uverenja ili imalac lekarskog uverenja mora da bude ponovno pregledan i ocenjen od oftalmologa prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Rezerve fuzije treba da budu proverene testovima i metodama prihvatljivim organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (npr. Goldman-ov crveno/zeleni binokularni test fuzije).

8. Posle operacije greške refrakcije (refraktivne hirurgije) organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može razmatrati izdavanje lekarskog uverenja klase 1 i klase 2, pod uslovom:

(a) da je pre operativna refrakcija (definisana u JAR-FCL 3.220(b) i JAR-FCL 3.340(b)) manja od +5/-6 dioptrija (za klasu 1) i manja od +5/-8 dioptrija (za klasu 2);

(b) da je ustanovljena zadovoljavajuća stabilnost (manja od 0.75 dioptrija dnevnog odstupanja);

(c) da pregled oka ne pokazuje postoperativne komplikacije;

(d) da je osetljivost na svetlo u granicama normalnih standarda;

(e) da osetljivost na mezopični kontrast nije smanjena;

(f) da je pregled sproveden od strane oftalmologa prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) i prema diskrecionoj oceni organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

9. (a) Hirurgija katarakte

Posle 3 meseca od operacije organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" za klasu 1 i klasu 2.

(b) Hirurgija mrežnjače

Posle 6 meseci od uspešne hirurške operacije organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" za klasu 1 i klasu 2, prilikom produženja ili obnove uverenja. Posle laserske terapije mrežnjače organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" za klasu 1 i za klasu 2. Kontrole, ukoliko su neophodne, biće utvrđene od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(c) Hirurgija glaukoma

Posle 6 meseci od uspešne operacije organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) može doneti ocenu "sposoban" za klasu 2, kao i prilikom produženja ili obnove za klasu 1. Kontrole, ukoliko su neophodne, biće utvrđene od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

Dodatak 14 Poglavljima B i C

Raspoznavanje boja

(vidi JAR-FCL 3.225 i 3.345)

1. Ishihara test (verzija sa 24 pločice) smatra se položenim ukoliko kandidat prepozna prvih 15 pločica bez greške, nesigurnosti i oklevanja (manje od 3 sekunde po pločici). Listovi treba da se pokazuju nasumično. Za uslove osvetljenja vidi JAA Priručnik civilne vazduhoplovne medicine.

2. Kandidati koji nisu položili Ishihara test moraju biti ispitani na jedan od sledećih načina:

(a) Anomaloskopom (Nagelov anomaloskop ili ekvivalentan test): ovaj test se smatra uspelim ukoliko je osetljivost za boje trobojna, a područje osetljivosti je 4 jedinice skale ili manje;

(b) Testom svetiljke: ovaj test se smatra uspelim ako kandidat bez greške položi test sa svetiljkama, kao što su Holmes Wright, Beynes ili Spectrolux, a koji je prihvaćen od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

Dodatak 15 Poglavljima B i C

Otorinolaringološki uslovi

(vidi JAR-FCL 3.230 i 3.350)

1. Na inicijalnom pregledu sveobuhvatni ORL pregled (za dalju orjentaciju videti Priručnik civilne vazduhoplovne medicine) mora biti obavljen od strane vazduhoplovno-medicinskog centra ili ORL specijaliste - stručnjaka za vazduhoplovnu otorinolaringologiju, prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

2. Prilikom pregleda za obnavljanje ili produženje uverenja svaki abnormalni i sumnjiv ORL slučaj mora da bude razmotren od strane ORL specijaliste - stručnjaka za vazduhoplovnu otorinolaringologiju, prihvatljivog za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

3. Pojedinačna, suva perforacija bubne opne, nezaraznog porekla, koja ne utiče na normalnu funkciju uha, može se smatrati prihvatljivom za izdavanje lekarskog uverenja.

4. Postojanje spontanog ili pozicionog nistagmusa zahteva kompletnu vestibularnu evaluaciju koju obavlja ORL specijalista, prihvatljiv za organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS). U ovim slučajevima ne može biti prihvaćena značajna abnormalna toplotna ili rotaciona vestibularna reakcija. Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS) će prilikom ispitivanja za produženje ili obnavljanje lekarskog uverenja ponovo proceniti abnormalnu vestibularnu reakciju u njenom kliničkom kontekstu.

5. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

Dodatak 16 Poglavljima B i C

Uslovi u pogledu sluha

(vidi JAR-FCL 3.235 i 3.355)

1. Audiogram čistog tona treba da pokrije frekvencije od 500 - 3000 Hz. Prag frekvencije se određuje na sledeći način:

500 Hz;

1.000 Hz;

2.000 Hz;

3.000 Hz.

2. (a) Slučajevi hipoakuzije se dostavljaju organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS) na dalju evaluaciju i procenu.

(b) Ako je pokazan zadovoljavajući sluh u uslovima buke koji odgovara normalnim uslovima rada u vazduhoplovu za vreme svih faza leta, ocena "sposoban" može biti doneta prilikom obnove ili produženja uverenja.

Dodatak 17 Poglavljima B i C

Psihološki uslovi

(vidi JAR-FCL 3.240 i 3.360)

1. Indikacije

Psihološka evaluacija se razmatra kao deo specijalističkog psihijatrijskog ili neurološkog ispitivanja, ili kao njegova dopuna, kada vazduhoplovna vlast dobije proverene informacije iz pouzdanog izvora koje pobuđuju sumnju u vezi mentalne sposobnosti i osobina ličnosti određenog lica. Informacije se mogu odnositi na udes ili nezgodu, probleme tokom obuke ili provere stručnosti, nedisciplinu ili odstupanje od znanja koje je neophodno za bezbedno korišćenje prava na osnovu dozvole.

2. Psihološki kriterijumi

Psihološka evaluacija može uključiti skup biografskih podataka, profesionalnu sposobnost, kao i testove ličnosti i psihološki intervju.

Dodatak 18 Poglavljima B i C

Dermatološki uslovi

(vidi JAR-FCL 3.245 i 3.365)

1. Svako stanje kože koje uzrokuje bol, nelagodnost, nadražaj ili svrab, može odvratiti pažnju posade vazduhoplova od njenih dužnosti i tako delovati na sigurnost letenja.

2. Svako lečenje kože zračenjem ili lekovima, može imati sistemske efekte koji moraju biti razmatrani pre donošenja ocene "sposoban". Može se odrediti ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") ili ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL").

3. Maligna ili premaligna stanja kože

(a) Maligni melanom, epiteliom skvamoznih ćelija, Bowen-ova i Pedžetova bolest su diskvalifikujuća činjenica. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) ako je, kada je to potrebno, lezija u potpunosti ekcidirana i kada postoji adekvatna kontrola.

(b) U slučaju bazocelularnog epitelioma, ulkus rodensa, keratoakantoma i aktiničke keratoze, ocena "sposoban" može biti doneta nakon lečenja i/ili ekcizije.

4. U slučaju ostalih kožnih promena:

(a) akutnih ili rasprostranjenih hroničnih ekcema,

(b) retikuloza kože,

(c) dermatoloških aspekata generalizovnih stanja, i sličnih, zahteva se procena lečenja, odnosno stanja koje ih izaziva pre donošenja ocene "sposoban" od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

5. Procena malignih stanja u ovom sistemu je objašnjena u Priručniku civilne vazduhoplovne medicine, u poglavlju "Onkologija", koje sadrži informacije koje se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja ocene, zajedno sa poglavljem specifičnim za ovaj sistem.

Dodatak 19 Poglavljima B i C

Onkološki uslovi

(vidi JAR-FCL 3.246 i 3.370)

1. Ocena "sposoban" može biti doneta od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) za klasu 1, kao i od strane ovlašćenog lekara u konsultaciji sa organizacionom jedinicom za vazduhoplovnu medicinu (AMS) za klasu 2, pod uslovom:

(a) da ne postoji dokaz rezidue maligne bolesti posle lečenja;

(b) da je prošlo odgovarajuće vreme od završetka lečenja, zavisno od tipa tumora;

(c) da je rizik od gubitka sposobnosti tokom leta, usled povratka bolesti ili pojave metastaza, u okviru granica koje su prihvatljive organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS);

(d) da ne postoji dokaz kratkotrajnih ili dugotrajnih sekvela od lečenja (posebnu pažnju treba obratiti na kandidate koji su uzimali antraciklinsku hemoterapiju);

(e) da je raspored praćenja prihvatljiv organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

2. Može biti određeno za klasu 1 ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" (klasa 1 "OML") prilikom produženja ili obnavljanja uverenja, ili za klasu 2 - ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom (klasa 2 "OSL").

Prilog 2

ADMINISTRATIVNI I RUKOVODEĆI MATERIJAL - (AMC)/(IEM)

IEM FCL 3.001 Skraćenice

A

Aeroplane

Avion

A/C

Aircraft

Vazduhoplov

AMC

Aeromedical Centre

Vazduhoplovno medicinski centar

AMC

Acceptable Means of Compliance

Prihvatljivi načini usaglašavanja

AME

Authorised Medical Examiner

Ovlašćeni vazduhoplovni lekar

AMS

Aeromedical Section

Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu

ATC

Air Traffic Control

Kontrola vazdušnog saobraćaja

ATP

Airline Transport Pilot

Transportni pilot

ATPL

Airline Transport Pilot Licence

Dozvola transportnog pilota

CFI

Chief Flying Instructor

Rukovodilac praktične obuke

CGI

Chief Ground Instructor

Rukovodilac teorijske obuke

CPL

Commercial Pilot Licence

Dozvola profesionalnog pilota

CRE

class Rating Examiner

Ispitivač u letu na klasi vazduhoplova

CRI

class Rating Instructor

Instruktor letenja na klasi vazduhoplova

FCL

Flight Crew Licensing

Licenciranje letačkog osoblja

FE

Flight Examiner

Ispitivač u letu

F/E

Flight Engineer

Inženjer letač

FI

Flight Instructor

Instruktor letenja

FIE

Flight Instructor Examiner

Ispitivač instruktora letenja

FNPT

Flight and Navigation Procedures Trainer

Uređaj za procedure letenja i navigaciju

FS

Flight Simulator

Simulator letenja

FTD     

Flight Training Device

Uređaj za letačku obuku

FTO

Flight Training Organisation

Organizacija za letačku obuku

H

Helicopter

Helikopter

HT

Head of Training

Rukovodilac centra za obuku

ICAO

International Civil Aviation Organisation (Conference)

Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva

IEM

Interpretive and Explanatory material

Materijal za tumačenje kroz pojašnjenje

IFR

Instrument Flight Rules

Pravila instrumentalnog letenja

IMC

Instrument Meteorological Conditions

Meteorološki uslovi za instrumentalno letenje

IR

Instrument Rating

Ovlašćenje za instrumentalno letenje

IRE

Instrument Rating Examiner

Ispitivač za instrumentalno letenje

IRI

Instrument Rating Instructor

Instruktor za instrumentalno letenje

JAA

Joint Aviation Authorities

Zajedničke vazduhoplovne vlasti

JAR

Joint Aviation Requirements

Zajednički vazduhoplovni zahtevi

MCC

Multi Crew Cooperation

Saradnja višečlane posade

ME

Multi Engine

Višemotorni vazduhoplov

MEP

Multi Engine Piston

Višemotorni klipni vazduhoplov

MET

Multi Engine Turboprop

Višemotorni turboelisni vazduhoplov

MPA

Multi Pilot Aeroplane

Avion sa višečlanom posadom

MPH

Multi Pilot Helicopter

Helikopter sa višečlanom posadom

nm

Nautical Miles

Nautička milja

OML

Operational Multicrew Limitation

Ograničenje za rad samo u višečlanoj posadi

OSL

Operational Safety Pilot Limitation

Ograničenje za rad samo uz Safety pilot

OTD

Other Training Devices

Druga sredstva za obuku

PF

Pilot Flying

Pilot koji upravlja vazduhoplovom

PIC

Pilot in Command

Vođa vazduhoplova

PICUS

Pilot In Command Under Supervision

Pilot koji se školuje pod nadzorom

PNF

Pilot Not Flying

Pilot koji asistira

PPL

Private Pilot Licence

Dozvola privatnog pilota

R/F

Radio - telephony

Radiotelefonija

SE

Single Engine

Jednomotorni vazduhoplov

SET

Single Engine Turboprop

Jednomotorni turboelisni vazduhoplov

SFE

Synthetic Flight Examiner

Ispitivač letenja na simulatoru

SFI

Synthetic Flight Instructor

Instruktor letenja na simulatoru

SIM

Simulator

Simulator

SPA

Single Pilot Aircraft

Vazduhoplov sa jednim pilotom

SPH

Single Pilot Helicopter

Helikopter sa jednim pilotom

SPIC

Student Pilot In Command

Pilot učenik

STD

Synthetic Training Devices

Uređaji za simulaciju letenja

TMG

Touring Motor Glider

Motorna jedrilica

TR

Type Rating

Ovlašćenje za tip vazduhoplova

TRE

Type Rating Examiner

Ispitivač za tip vazduhoplova

TRI

Type Rating Instructor

Instruktor za tip vazduhoplova

TRTO

Type Rating Training Organisation

Organizacija za obuku za letenje na tipu vazduhoplova

VFR

Visual Flight Rules

Pravila za vizuelno letenje

VMC

Visual Meteorological Conditions

Meteorološki uslovi za vizuelno letenje

IEM FCL 3.040 Upotreba lekova, opojnih droga, drugih preparata i alkohola
(videti JAR- FCL 3.040)

1. Udesi i nezgode se dešavaju kao posledice zdravstvene nesposobnosti pilota i uglavnom su povezani sa relativno običnom bolešću. Iako simptomi prehlade, gušobolje, dijareje i drugih stomačnih smetnji dovode do malih ili beznačajnih problema na zemlji, ti isti uzroci postaju opasni u uslovima letenja vazduhoplovom, jer ometaju pilota i umanjuju njegove sposobnosti u obavljanju pilotskih funkcija. Tokom letenja može se pojačati većina simptoma koji su beznačajni u uslovima rada na zemlji. Takođe, mogu biti pojačani sporedni efekti prepisanih lekova ili može doći do pojave efekata koji su suprotni njihovoj nameni u lečenju takvih bolesti.

2. Antibiotici kao što su različite vrste Penicillina, Tetracyclina i drugih antibiotika, mogu imati kratkotrajne ili odložene sporedne efekte koji mogu da utiču na radnu sposobnost pilota. Pored toga, njihova upotreba ukazuje na prisutnost infekcije u organizmu, a posledice i simptomi te infekcije ukazuju da pilot nije sposoban za letenje.

3. Psihijatrijski lekovi - trankvilizanti, antidepresivi i sedativi

Ovi lekovi onemogućavaju adekvatne reakcije pilota (izazivaju usporenost) i bili su uzrok koji je doprineo određenim udesima vazduhoplova. Mentalno stanje pilota zbog koga su mu ovi lekovi prepisani skoro uvek je takvo da nije prihvatljivo za letačke dužnosti.

4. Stimulanti kao što je kofein, amfetamini itd. (poznati kao "pep pills") upotrebljavaju se da održe budnost ili suzbiju apetit i često poprimaju formu navike. Osetljivost na razne stimulante različita je kod svakog pojedinca, ali svi mogu izazvati opasno (preveliko) samopouzdanje. Prevelika doza izaziva glavobolju, vrtoglavicu i mentalni poremećaj. Upotreba "pep pills" za vreme letenja nije dozvoljena. Ako uzimanje kafe nije dovoljna stimulacija, pojedinac nije sposoban za letenje. Preveliko pijenje kafe ima štetne efekte, uključujući poremećaj srčanog ritma.

5. Antihistaminici mogu izazvati pospanost. Oni se široko upotrebljavaju u tzv. "lečenju prehlada", kao i u lečenju polenske kijavice, astme i alergije po koži. Mogu biti u formi tableta, kapi za nos ili spreja. U većini slučajeva alergijsko stanje, samo po sebi, onemogućava letenje, pa ako je lečenje neophodno, potrebno je dobiti savet od organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), vazduhoplovno-medicinskog centra ili ovlašćenog lekara, kako bi se prepisali savremeni preparati koji ne umanjuju ljudske mogućnosti.

6. Antihipertenzivi

Neki lekovi koji se upotrebljavaju u lečenju povišenog krvnog pritiska mogu dovesti do promene normalnih KBC refleksa i uticati na intelektualne sposobnosti pilota. Ovi efekti mogu ozbiljno ugroziti sigurnost letenja. Ako je nivo krvnog pritiska takav da zahteva lečenje, pilot mora biti ocenjen kao privremeno nesposoban i mora biti praćen tokom lečenja radi kontrole mogućih sporednih efekata. Za svako propisano lečenje mora se konsultovati organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS), vazduhoplovno-medicinski centar ili ovlašćeni lekar. U cilju donošenja odluke, pre vraćanja pilota na letenje, može se, kao odgovarajuće, uzeti i testiranje pilota na simulatoru ili tokom leta.

7. Anestetici

Posle primanja lokalnih, opštih, stomatoloških i drugih vrsta anestetika, mora proći određeno vreme pre vraćanja pilota na letenje. Ovaj period može biti različit u zavisnosti od slučaja do slučaja, ali pilot ne sme da leti najmanje 12 časova posle primanja lokalne anestezije i 48 sati posle primanja opšte ili spinalne anestezije.

8. Analgetici

Jaki analgetici mogu izazvati značajno smanjenje ljudskih mogućnosti. Ako su takvi analgetici potrebni, bol zbog koga se uzimaju ukazuje na stanje pilota koje ne dozvoljava letenje.

9. Kombinacije lekova

Mnogi preparati su danas označeni kao kombinacije lekova. Ako u takvom preparatu postoji neki novi lek ili nova doza, koliko god bila mala, efekte tog preparata na svoj organizam pilot prvo treba da proveri na zemlji, pre letenja. Iako su napred navedeni najčešći lekovi koji imaju za efekat umanjenje pilotskih sposobnosti, treba imati na umu da mnogi drugi lekovi, iako normalno ne utiču na sposobnost pilota, mogu ipak imati takvo dejstvo kod pojedinaca koji su preterano osetljivi na određeni preparat. Pilotima se zato savetuje da ne uzimaju lekove pre i za vreme letenja, sve dok se ne uvere u sve njihove sporedne efekte na organizam, u uslovima na zemlji. U slučaju sumnje, potrebno je da pilot konsultuje ovlašćenog lekara, vazduhoplovno-medicinski centar ili organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

10. Upozorenje letačima

(a) Ako ste letač i uzimate neke lekove morate postaviti sebi sledeća pitanja:

- da li sam sposoban za letenje?

- da li mi uopšte trebaju lekovi?

- da li sam uzeo ove lekove najmanje 24 sata pre odlaska na letenje, kako bi se obezbedio od bilo kakvih negativnih posledica na moju sposobnost za letenje?

(b) Iako se nisu pokazali negativni efekti leka, ipak se može zahtevati stručni savet od ovlašćenog lekara, vazduhoplovno-medicinskog centra ili organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

(c) Ako ste član letačke posade, a bolesni ste i potrebno vam je lečenje, vaš izabrani lekar treba da zna da ste član posade, bez obzira da li ste ili niste bili skoro na letačkoj dužnosti.

11. Druge metode lečenja

Alternativna ili komplementarna medicina (npr. akupunktura, homeopatija, hipnoterapija i druge medicinske metode) su u razvoju i dobijaju sve više prostora i poverenja. Neke od tih disciplina su u nekim zemljama prihvaćene više, a u drugim zemljama manje. Potrebno je potvrditi da te "druge metode", kao i postojeće stanje (bolesti), budu odobreni od strane ovlašćenog lekara, vazduhoplovno-medicinskog centra ili organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS), kad donose ocenu o nečijoj zdravstvenoj sposobnosti.

12. Alkohol

(a) Alkohol je faktor koji doprinosi brojnim vazduhoplovnim udesima svake godine. Sada je dobro poznato da i najmanja količina alkohola u krvi dovodi do značajnog i merljivog poremećaja u sposobnosti upravljanja vazduhoplovom.

Ispitivanja su pokazala da je koncentracija alkohola u krvi od 0.4‰ često razlog visokog procenta greške koju podjednako prave kako iskusni, tako i neiskusni piloti, čak i u jednostavnim vazduhoplovima. Do nivoa od 0,4‰ dovode dve jedinice alkohola (5 cl popijenog viskija ili 0,5 l piva).

(b) broj jedinica u nekom alkoholnom piću izračunava se tako što se broj centilitara tog pića (cl = ccm) pomnoži sa jačinom tog pića u % w/v (gradima), (odnos težine /volumena), kao npr.:

- 50 cl (0,5 l) piva, jačine od 5% w/v = 2,5 jedinice

- 2,5 cl (čašica) viskija, jačine od 40% w/v = 1 jedinica

- 75 cl (1 boca) vina, jačine od 12% w/v = 9 jedinica

(c) Alkohol se izlučuje iz organizma u relativno jednakim količinama, kontinuirano (0,5‰ svaki sat), u zavisnosti od prisutne koncentracije. Pilot ne treba da leti najmanje 8 sati posle uzimanja male količine alkohola i proporcionalno sve više vremena ukoliko je popijena količina veća. Treba napomenuti da alkohol ima odloženo dejstvo na nivo šećera u krvi i na funkciju unutrašnjeg uha. Efekti alkohola na unutrašnjem uhu mogu biti prolongirani i povećavaju osetljivost prema dezorijentaciji, sve do izazivanja simptoma kinetoze (bolesti kretanja). Poželjno je da pilot ne uzima alkohol 24 sata pre letenja.

(d) Efekti alkohola mogu značajno biti povećani ili produženi ako ih uzima lice koje je bolesno ili pod terapijom lekovima.

(e) Na nivo alkohola je stavljena posebna pažnja u JAR FCL 1.085 (d), gde je propisano da je nivo od 0.2‰ gornja dozvoljena granica za letačku posadu na dužnosti, kao i zabrana uzimanja alkohola 8 sati pre planiranog početka radnog vremena letača.

13. Zloupotreba psihotropnih lekova i supstanci (narkomanija)

Zloupotreba psihotropnih lekova i supstanci (droga) ima osnovni efekat da stvara iluzije i udaljava pojedinca od realnosti. Pored toga, ima i više složenih, kratkotrajnih i dugotrajnih efekata na organizam. Svi ti efekti su nespojivi sa upravljanjem vazduhoplovom i pilot koji uzima takve droge ili slične supstance nije zdravstveno sposoban da bude član posade.

Dalji podaci i detalji dati su u:

- Dodatak 10, Poglavljima B i C

- IEM FCL A, B i C - Priručnik iz vazduhoplovne medicine (JAA Manual of civil Aviation Medicine).

IEM FCL 3.046

PROCEDURE MEDICINSKIH IZUZEĆA/PROCEDURE PREGLEDA

(vidi JAR-FCL 3.046, 3.125)

 

AMC FCL 3.090

PROGRAM OBUKE IZ VAZDUHOPLOVNE MEDICINE ZA OVLAŠĆENE LEKARE (AME)

PROGRAM SEMINARA VAZDUHOPLOVNE MEDICINE ZA LEKARE
(vidi JAR FCL 3.090)

A BAZNI KURS IZ VAZDUHOPLOVNE MEDICINE
60 časova

1. Uvod u vazduhoplovnu medicinu

1 čas

Istorijat vazduhoplovne medicine

 

Specifični aspekti civilne vazduhoplovne medicine

 

Aspekti vojne vazduhoplovne medicine i kosmičke medicine

 

2. Fizika atmosfere i svemira

1 čas

Atmosfera

 

Svemir

 

Zakoni o gasovima i parama i njihov fiziološki značaj

 

3. Osnovno aeronautičko znanje

3 časa

Mehanizmi letenja

 

Propulzija

 

Instrument tabla u kabini

 

Konvencionalni instrumenti - "staklena pilotska kabina"

 

Profesionalne vazduhoplovne operacije

 

Vojno vazduhoplovstvo

 

Kontrola letenja

 

Sportsko letenje

 

Poseta vazduhoplovu /simulatoru

 

4. Vazduhoplovna fiziologija

4 časa

ATMOSFERA

 

- Funkcionalna ograničenja za čoveka pri letenju

 

- Podela atmosfere

 

- Gasni zakoni - fiziološko značenje

 

- Fiziološko dejstvo dekompresije

 

DISANJE

 

- Razmena gasova u krvi

 

- Zasićenje kiseonikom

 

HIPOKSIJA - znaci i simptomi

 

- Prosečno vreme korisne svesti (TUC)

 

- Hiperventilacija - znaci i simptomi

 

- Barotrauma

 

- Dekompresivna bolest

 

AKCELERACIJA (UBRZANJE)

1 čas

- Orijentacija po G - vektoru

 

- Efekti i ograničenja G opterećenja

 

- Metode za povećavanjo ubrzanje

 

- Ubrzanje i vestibularni sistem

 

VIZUELNA DEZORIJENTACIJA

1 čas

- Iluzija nakrivljenog oblaka

 

- Svetla na zemlji i zvezde - konfuzija

 

- Vizuelna autokineza

 

VESTIBULARNA DEZORIJENTACIJA

2 časa

- Anatomija unutrašnjeg uha - funkcija puža

 

- Funkcija otolita

 

- Okulogiralna iluzija i koriolis iluzija

 

- "Nagibi"

 

ILUZIJA POMOĆU SIMULATORA

1 čas

- Iluzija akceleracije (na gore), uzlazna

 

- Iluzija deceleracije (na dole), silazna

 

ZVUK I VIBRACIJE

1 čas

- Preventivne mere

 

5. Oftalmologija

4 časa

- Anatomija oka

 

- Pregled oka (kliničko ispitivanje)

 

- Funkcionalno testiranje (oštrina vida, osetljivost na boje, vidno polje, itd.)

 

- Aspekti patologije oka značajni u vazduhoplovstvu

 

- Zahtevi u pogledu vida (JAA)

 

- Praktični deo i demonstracija (1 čas)

 

6. Otorinolaringologija

3 časa

- Anatomija ORL sistema

 

- Klinički ORL pregled

 

- Funkcionalno testiranje sluha

 

- Testiranje ravnoteže

 

- Aero-gluvoća (zaglušenost u vazduhoplovu)

 

- Barotrauma, uši i sinusi

 

- Vazduhoplovna ORL patologija

 

- Zahtevi u pogledu sluha (JAA)

 

- Praktični deo i demonstracija (1 čas)

 

7. Kardiologija i opšta medicina

10 časova

- Kompletan fizički pregled

 

- Fizička sposobnost i kardiovaskularni uslovi

 

- respiratorni uslovi

 

- gastrointestinalna obolenja

 

- bubrežni poremećaji

 

- ginekologija

 

- tolerancija na glukozu

 

- hematološki poremećaji

 

- ortopedski poremećaji

 

- piloti sa nesposobnošću

 

- JAA zahtevi

 

8. Neurologija

2 časa

- Kompletan neurološki pregled

 

- Fizička sposobnost i neurološki poremećaji

 

- JAA zahtevi

 

9. Psihijatrija u vazduhoplovnoj medicini

4 časa

- Psihijatrijsko ispitivanje (eksploracija)

 

- Fizička sposobnost i psihijatrijska stanja

 

- Droge, lekovi i alkohol

 

- JAA zahtevi

 

10. Psihologija

4 časa

- Uvod u vazduhoplovnu psihologiju

 

- Ponašanje

 

- Osobine ličnosti

 

- Motivacija i podobnost za letenje

 

- Grupni socijalni faktori

 

- Radno opterećenje, ergonomija

 

- Psihološki stres, zamor

 

- Psihomotorne funkcije i životno doba

 

- Strah od letenja, odbijanje letenja

 

- Odnos ovlašćenog lekara i posade

 

- Psihološki kriterijumi pri selekciji

 

- JAA zahtevi

 

11. Stomatologija

1 čas

- Pregled stomatologa

 

- Barodontalgija

 

- JAA zahtevi

 

12. Udesi, spašavanje i preživljavanje

4 časa

- Povrede

 

- Statistika udesa

 

- Opšta

 

- Sportsko vazduhoplovstvo

 

- Saobraćajna avijacija

 

- Vazduhoplovna (sudska) patologija, pregled post mortem identifikacija tela

 

- Spašavanje iz vazduhoplova u letu

 

- požar na vazduhoplovu

 

- vazduhoplov u vodi

 

- spašavanje pomoću padobrana

 

- spašavanje pomoću izbacivanja

 

13. Zakonodavstvo, pravila i propisi

6 časova

- ICAO standardi i preporučena praksa

 

- JAA smernice (zahtevi, dodaci, vazduhoplovno medicinski centri, priručnici)

 

- Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS)

 

- Ovlašćeni vazduhoplovno-medicinski centri (AMC)

 

- Ovlašćeni lekari (AME)

 

14. Evakuacija vazdušnim putem

3 časa

- Organizacija i logistika (podrška)

 

- Nesposobni putnici

 

- Vazduhoplovi za prvu pomoć (specijalne namene)

 

- Pacijenti sa respiratornim smetnjama

 

- Pacijenti sa KBC smetnjama

 

- Hitni psihijatrijski slučajevi

 

- Evakuacija u redovnim situacijama

 

- Odobravanje aviotransporta

 

- Evakuacija u slučaju nesreća

 

- Praktični deo i demonstracija

 

15. Lekovi i letenje

2 časa

16. Zaključne teme

2 časa

- Završni ispit, diskusija i kritike

 

B VIŠI KURS IZ VAZDUHOPLOVNE MEDICINE
60 časova

1. Radna sredina pilota

2 časa

- Kabina pod pritiskom

 

- Fiksirano krilo

 

- Helikopter

 

- Jedan pilot

 

- Višečlana posada

 

2. Vazduhoplovna fiziologija

4 časa

- Kratki pregled osnova: hipoksija, hiperventilacija, ubrzanje, dezorijentacija

 

- Praktični deo i demonstracija (2 časa)

 

3. Oftalmologija

5 časova

- Kratki pregled osnova (oštrina vida, raspoznavanje boja, vidno polje)

 

- JAA zahtevi u pogledu vida za klasu 1

 

- Uticaj refraktivne i druge očne hirurgije

 

- Pregled slučaja

 

- Praktični deo i demonstracija (2 časa)

 

4. Otorinolaringologija

4 časa

- Kratki pregled osnova: barotrauma, uši i sinusi, funkcionalno testiranje uha

 

- JAA zahtevi u pogledu sluha za klasu 1

 

- Pregled slučaja

 

- Praktični deo i demonstracija (2 časa)

 

5. Kardiologija i opšta medicina

10 časova

- Kompletan fizički pregled

 

- Pregled osnova KBC-a

 

- JAA zahtevi u pogledu KBC za klasu 1

 

- Lekovi i letenje

 

- Faze dijagnostike u kardiologiji

 

- Klinički slučajevi

 

- Praktični deo i demonstracija (4 časa)

 

6. Neurologija / Psihijatrija

6 časova

- Kratki pregled osnova: neurološki pregled, psihijatrijska eksploracija

 

- Droge, lekovi i alkohol

 

- JAA zahtevi za klasu 1

 

- Praktični deo i demonstracija (2 časa)

 

7. Ljudski faktor u vazduhoplovstvu

19 časova

a) Dugolinijske letačke operacije

 

- ograničenja u pogledu vremena letenja

 

- poremećaji sna

 

- proširena posada

 

- vremenske zone /poremećaj ritma (jat lag)

 

b) Obrada podataka, kreiranje sistema

 

- FMS, PFD, povezivanje podataka, letenje pomoću veze

 

- prilagođavanje na staklenu pilotsku kabinu

 

- CCC, CRM, LOFT, itd.

 

- obuka na simulatoru

 

- ergonomija

 

- letačko iskustvo

 

c) Zajedničke posade

 

- letenje na istom tipu vazduhoplova (npr. B-737-300, -400, -500)

 

- letenje na zajedničkom tipu vazduhoplova (npr. B-757, - 67, B A - 320, -340)

 

d) ljudski faktor u vazduhoplovnim udesima

 

- analize udesa i posledice po aviokompanije

 

- JAA zahtevi

 

Praktični rad i demonstracija (9 časova)

 

8. Tropska medicina

2 časa

- Endemičnost tropskih bolesti

 

- Tropska patologija i vazduhoplovna medicina

 

- Vakcinacija letačke posade i putnika

 

- Međunarodni zdravstveni propisi

 

9. Higijena

4 časa

- Uloga vazduhoplova u prenosu bolesti

 

- Dezinfekcija u vazduhoplovstvu

 

- Higijena u vazduhoplovu

 

- Snabdevanje hranom u vazduhoplovu (Catering)

 

- Ishrana posade

 

- Praktični rad i demonstracija (2 časa)

 

10. Kosmička medicina

2 časa

- Zračenje

 

- Kosmički brod

 

11. Zaključne teme

2 časa

- Završni ispit

 

- Diskusija i kritike

 

C PROGRAM KONTINUIRANE EDUKACIJE IZ VAZDUHOPLOVNE MEDICINE
20 časova

1. Kontinuirana edukacija pod kontrolom civilne vazduhoplovne vlasti minimum

6 časova

2. Dogovoreno vreme koje se prihvata kao kontinuirana edukacija

 

a) Prisustvo na godišnjem kongresu Međunarodne akademije za vazduhoplovnu i kosmičku medicinu (IAASM-a International Academy Aviation & Space Medicine)

4 dana - 10 časova

b) Prisustvo na godišnjim naučnim skupovima Udruženja za vazduhoplovnu medicinu

4 dana - 10 časova

c) Prisustvo na ostalim naučnim skupovima, organizovanim ili odobrenim od strane AMS (vazduhoplovno-medicinskog centra) države članice JAA-a.*

d) Iskustvo iz prakse (iz vazduhoplova)

najviše 5 časova za period od 3 godine

1. pomoćno sedište

5 sektora - 1 čas

2. simulator

4 sata - 1 čas

3. pilotiranje vazduhoplovom

4 sata - 1 čas

Kreditirano vreme mora biti odobreno od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

* Minimum 6 časova mora biti pod direktnim nadzorom organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

IEM FCL 3.095(a) i (b)

PREGLED MINIMALNIH ZAHTEVA

 

 

KLASA 1

KLASA 2

DOZVOLA

PROFESIONALNI PILOT
TRANSPORTNI PILOT

UČENIK PILOT
PRIVATNI PILOT

INICIJALNI PREGLED (Reference JAR-FCL 3.100)

AMC

AMC ili AME *

IZDAVANJE LEKARSKOG UVERENJA (JAR FCL 3.100)

Inicijalno: AMS
Obnavljanje: AMC ili AME

AMC ili AME

VAŽENJE LEKARSKOG UVERENJA (3.105)

Do 40 godina - 12 meseci
40 - 59 godina u komercijalnom transportu putnika vazduhoplovima sa jednim pilotom - 6 meseci
Od 40 do 59 godina, u ostalim komercijalnim delatnostima - 12 meseci
Od 60 godina i više - 6 meseci

Do 40 godina - 60 meseci
40-49 godina - 24 meseca
50 godina i više - 12 meseci

HEMOGLOBIN (3.180 i 3.300)

Na inicijalnom i svakom sledećem pregledu

Na inicijalnom

ELEKTROKARDIOGRAM (3.130 i 3.250)

Na inicijalnom pregledu, a zatim:
do 30. godine - na 5 godina
30 - 39 godina - na 2 godine
40 - 49 godina - godišnje
50 godina i više - svako produženje/obnova

Na inicijalnom a zatim
40 - 49 godina - na 2 godine
50 godina i više - godišnje

AUDIOGRAM (3.235 i 3.355)

Na inicijalnom pregledu, a zatim:
do 40 godina - na 5 godina
40 godina i više - na 2 godine

Na inicijalnom izdavanju za instrumentalno letenje, a zatim
do 40 godina - na 5 godina
40 godina i više - na 2 godine

OTORINOLARINGOLOŠKI PREGLED (3.230 i 3.350)

Na inicijalnom pregledu u AMC, ili ORL specijaliste, a zatim po indikacijama

 

OFTALMOLOŠKI PREGLED (3.215 i 3.335)

Na inicijalnom i ako je greška refrakc. preko +/-3 dioptrije.
Specijalista svake 5. godine ako je greška refrakcije veća od +3 i više i uključujući +5 dioptrija, ili je veća od - 3 i više i uključujući - 6 dioptr.
Specijalista svake 2 godine ako je greška refrakcije veća od -6 dioptrija.

Na inicijalnom pregledu AME ili ORL specijalista

PROFIL LIPIDA (3.130 i 3.250)

Na inicijalnom pregledu i posle 40. godine života

Ako su dva ili više koronarna riziko faktora ustanovljena na inicijalnom, a zatim posle 40. g.

TEST PLUĆNE FUNKCIJE (3.155 i 3.275)

Na inicijalnom pregledu, a zatim po indikacijama

Ako je indikovano

ANALIZA URINA (3.185 i 3.305)

Na inicijalnom i na svakom sledećem pregledu

Na inicijalnom i na svakom sledećem pregledu

Ova tablica pokazuje osnovne zahteve. Svi detaljniji zahtevi dati su u JAR-FCL 3 Dodaci 1 do 19 Poglavljima B i C

Primedba: uvek može da se traži dodatni pregled ukoliko je klinički indikovan (JAR-FCL 3.105 (f))

AMC = vazduhoplovno medicinski centar; AME = ovlašćeni lekar

AMS = organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu

IEM FCL 3.095(c) (1)

ZAHTEV ZA IZDAVANJE LEKARSKOG UVERENJA

 

IEM FCL 3.095(c) (1) Republika Srbija
Direktorat civilnog vazduhoplovstva

ZAHTEV ZA IZDAVANJE LEKARSKOG UVERENJA broj:

LEKARSKA TAJNA

 

(1) JAA država kojoj se zahtev prosleđuje:

(2) Tražena zdravstvena klasa 1 Ο 2 Ο

(3) Prezime.

(4) Ranije prezime:

JMBG

(12) Zahtev: inicijalni Ο produženje/obnova Ο

(5) Ime.

(6) Datum rođenja.

(7) Pol: muški Ο ženski Ο

(13) Dosije broj:

(8) Mesto i država rođenja:

(9) Državljanstvo:

(14) Tražena dozvola.

(10) Stalna adresa (prebivalište):

Država:

Telefon br.:
Mobilni tel.:
E-mail:

(11) Poštanska adresa (ako se razlikuje):

Država:

Telefon br.:

(15) Zanimanje (osnovno):

(16) Poslodavac:
a

(17) Prethodni lekarski pregled | Datum:
Mesto:

(18) Dozvola koju posedujete:

Broj dozvole:
Država izdavanja:

(19) Ograničenje u dozvoli /lekarskom uverenju: Ne Ο Da Ο
Pojedinosti: (240 karaktera)

(20) Lekarsko uverenje odbijeno ili suspendovano: Ne Ο Da Ο
Datum:    Država:
Detalji: (240 karaktera)

(21) Ukupni nalet, sati:

(22) Nalet od poslednjeg pregleda:

(23) Vazduhoplov na kome trenutno letite:

(24) Vazduhoplovna nesreća/ nezgoda od poslednjeg pregleda: Ne Ο Da Ο
Datum:    Mesto:
Pojedinosti: (240 karaktera)

(25) Vrsta nameravanog letenja

(26) Sadašnja letačka aktivnost:

Pojedinačni pilot Ο Više pilota Ο Nema Ο

(27) Da li pijete alkohol: Ne Ο Da Ο koliko:

(28) Trenutna upotreba lekova: Ne Ο Da Ο
Navesti ime leka, količinu, početak uzimanja i razlog: (240 karaktera)

(29) Da li pušite duvan: Ne, nikad Ο Ne Ο datum prestanka:
Da Ο navedite vrstu i količinu:

Opšta i medicinska istorija: Da li imate ili ste ikada imali bilo šta od sledećeg:
Primedba: Ukoliko nema promena od prošlog pregleda, obeleži samo one rubrike koje se odnose na medicinske, hirurške, oftalmološke i druge promene, a u rubriku "Primedbe" navesti "bez promene".

 

DA

NE

 

DA

NE

 

DA

NE

 

DA

NE

(101) Problemi sa očima, operacija očiju

Ο

Ο

(112) Poremećaj grla, nosa i govora

Ο

Ο

(123) Malarija ili tropske bolesti

Ο

Ο

(170) Bolesti srca

Ο

Ο

(102) Nošenje naočara i / ili kontaktnih sočiva

Ο

Ο

(113) Povreda glave / kontuzije

Ο

Ο

(124) Pozitivan HIV test

Ο

Ο

(171) Visok krvni pritisak

Ο

Ο

(103) Promena recepta za naočare od poslednjeg pregleda

Ο

Ο

(114) Učestale / jake glavobolje

Ο

Ο

(125) Polno prenosive bolesti

Ο

Ο

(172) Visok nivo holesterola

Ο

Ο

(104) Alergija / polenska groznica

Ο

Ο

(115) Vrtoglavica ili nesvestica

Ο

Ο

(126) Prijemi u bolnicu

Ο

Ο

(173) Epilepsija

Ο

Ο

(105) Astma / oboljenje pluća

Ο

Ο

(116) Bilo kakav gubitak svesti

Ο

Ο

(127) Bilo koje druge povrede ili bolesti

Ο

Ο

(174) Mentalne bolesti

Ο

Ο

(106) Srčano / vaskularni problemi

Ο

Ο

(117) Neurološki poremećaj epilepsija / inzult paraliza

Ο

Ο

(128) Poseta izabranom lekaru od poslednjeg pregleda

Ο

Ο

(175) Dijabetes

Ο

Ο

(107) Visoki / niski krvni pritisak

Ο

Ο

(118) Psihološki ili psihijatrijski problemi

Ο

Ο

(129) Odbijanje životnog osiguranja

Ο

Ο

(176) Tuberkuloza

Ο

Ο

(108) Kamen u bubregu ili krv u urinu

Ο

Ο

(119) Zavisnost od alkohola ili opojnih droga

Ο

Ο

(130) Odbijanje izdavanja letačke dozvole

Ο

Ο

(177) Alergija / astma / ekcem

Ο

Ο

(109) Šećer ili hormonski poremećaj

Ο

Ο

(120) Pokušaj samoubistva

Ο

Ο

 

Ο

Ο

(178) Nasledne bolesti

Ο

Ο

(110) Problemi želuca, jetre ili creva

Ο

Ο

(121) Bolesti kretanja koje zahtevaju lekove

Ο

Ο

(132) Odbijen / oslobođen vojske iz medicinskih razloga

Ο

Ο

(179) Glaukom

Ο

Ο

(111) Gluvost / poremećaj sluha

Ο

Ο

(122) Anemija, srpaste ćelije ili druge bolesti krvi

Ο

Ο

(133) Penzija ili otpremnina radi bolesti ili povreda

Ο

Ο

SAMO ZA ŽENE

 

(150) Ginekološki nalaz i menstrualni problemi

Ο

Ο

(151) Jeste li trudni

Ο

Ο

(30) Napomena: ako je već izvešteno i nema promena od tada, upisati "isto": (2000 karaktera)

(31) Izjava: izjavljujem pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da sam savesno, odgovorno i istinito razmotrio ovaj Obrazac, i da nisam uskratio niti jednu bitnu činjenicu ili tvrdnju koja bi mogla dovesti u zabludu ili do krivog zaključka. Prihvatam činjenicu da davanje krivog ili neistinitog podatka vezanog za ovaj zahtev, ili uskraćivanje prateće zdravstvene dokumentacije, može rezultovati neizdavanjem potvrde o zdravstvenoj sposobnosti ili proglašavanjem nevažeće već izdate, i svestan sam svih zakonskih posledica. Pristanak na ustupanje lekarskih podataka: ovim dozvoljavam ustupanje svih podataka i priloga ovlašćenom lekaru, organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu gde je to potrebno i organu vazduhoplovne medicine druge države, kako bi oni, ili elektronski čuvani podaci, mogli biti upotrebljeni za zdravstvenu procenu. Dobijeni podaci ostaju u posedu vlasti uz mogućnost pristupa meni, mom lekaru, pod zakonskim uslovima. Lekarska tajna će biti poštovana sve vreme.


   Ο
Sveobuhvatni ORL pregled       
 

Ο Sveobuhvatni OFTALMOLOŠKI pregled    

 

 

DATUM

POTPIS KANDIDATA

 

POTPIS LEKARA

 

 

 

 

 

IEM FCL 3.095 (c) (2)

UPUTSTVO ZA ISPUNJAVANJE OBRASCA ZAHTEVA ZA IZDAVANJE LEKARSKOG UVERENJA

1. JAA država koja izdaje dozvolu:

Upisati ime zemlje kojoj se zahtev upućuje

2. Klasa lekarskog uverenja:

Obeležiti odgovarajuće polje

Klasa 1 Profesionalni pilot

Klasa 2 Privatni pilot

Ostali: Svi ostali, kao ATC, kabinsko osoblje

3. Prezime:

Upisati prezime

4. Prethodno prezime:

Ako je Vaše prezime ili porodično prezime promenjeno iz bilo kojeg razloga, upisati prethodno prezime

5. Ime:

Upisati prvo i srednja imena, najviše tri

6. Datum rođenja:

Upisati dan, mesec i godinu rođenja, npr. 22-08-1950

7. Pol:

Obeležiti odgovarajuće polje

8. Mesto rođenja:

Upisati grad i državu rođenja

9. Državljanstvo:

Napisati ime države čije državljanstvo imate

10. Stalna adresa:

Upisati stalnu poštansku adresu i zemlju, kao i poštanski broj

11. Poštanska adresa:

Ako se razlikuje od stalne adrese, upisati punu sadašnju poštansku adresu uključujući poštanski broj; ukoliko je isto, napisati "ISTO"

12. Zahtev:

Obeležiti odgovarajuće polje

13. Broj dosijea:

Upisati broj dosijea, koji je dodeljen od strane nadležnog organa (DCV). Kandidati početnici unose "NEMA"

14. Tražena dozvola:

Dozvola pilota transportnog vazduhoplova,

dozvola profesionalnog pilota/instrumentalno ovlašćenje,

dozvola profesionalnog pilota,

dozvola privatnog pilota

dozvola privatnog pilota/ instrumentalno ovlašćenje

fiksno ili rotirajuće krilo

ostalo - specifikovati

15. Zanimanje:

Navesti glavno zanimanje

16. Poslodavac:

Ako Vam je glavno zanimanje pilot, napisati ime poslodavca, ili ako samostalno obavljate delatnost-napisati "samostalno obavlja delatnost"

17. Poslednji zahtev za lekarsko uverenje:

Upisati datum i mesto (grad i zemlju), a kandidati početnici upisuju "NEMA"

18. Dozvola koju posedujete:

Upisati tip dozvole koju posedujete, upisati broj dozvole, državu izdavanja za svaku dozvolu. Ako ne posedujete dozvolu upisati "NEMA"

19. Bilo koje ograničenje u dozvoli /lekarskom uverenju:

Obeležiti odgovarajuće polje i navesti detalje ograničenjima u dozvoli /lekarskom uverenju kao npr: kolorni vid, Safety pilot itd.

20. Da li je lekarsko uverenje ikad bilo uskraćeno, proglašeno privremeno nevažećom, ili opozvano od nadležnog organa?

Obeležiti "DA" polje ako je ikad lekarsko uverenje bilo uskraćeno, proglašeno privremeno nevažećom, ili opozvano od nadležnog organa. Uz "DA" uneti datum i zemlju događaja.

21. Ukupan nalet, sati:

Uneti totalni broj sati naleta

22. Od poslednjeg pregleda:

Uneti totalni broj sati naleta od poslednjeg pregleda

23. vazduhoplov na kome trenutno letite:

Uneti tip vazduhoplova na kojem trenutno letite npr. Cessna 150, Boeing 737 itd.

24. Udes vazduhoplova/ nezgoda od poslednjeg pregleda:

Ako je obeleženo "DA" polje, uneti datum i zemlju gde se događaj desio

25. Vrsta nameravanog letenja:

Uneti tip ili vrstu letenja: poljoprivredni. Čarter, operacije sa jednim pilotom u javnom prevozu putnika, za zabavu, poljoprivreda

26. Sadašnja letačka aktivnost:

Obeležiti odgovarajuće polje u zavisnosti da li letite sami ili u višečlanoj posadi

27. Alkohol - navesti prosečnu nedeljnu količinu: Navesti koliko pijete nedeljno, npr. dva litra piva

28. Trenutna upotreba lekova?

Ako je odgovor "DA" navesti sve detalje - naziv leka, od kada se lek uzima i koliko itd. Uključeni su i neprepisani lekovi

29. Pušite duvan?

Zaokružiti odgovarajuće polje. Pušači treba da upišu tip cigara, lule, cigareta i količinu. Npr: 2 cigare dnevno

Opšta i medicinska istorija

30. Sva pitanja su medicinski važna i ako to ne mora da izgleda tako.

Stavke od broja 170 do broja 179 odnose se na medicinsku istoriju najbliži krvni rođaka. Na pitanja 150 do 151 odgovaraju samo ženski kandidati.

Ako je neka informacija već prijavljena u prethodnom pregledu, a u međuvremenu nije bilo promena u zdravstvenom stanju odgovoriti "Prijavljeno ranije, nema dalji promena". Ne prijavljivati uobičajene bolesti kao prehlada i sl.

31. Ne potpisivati i ne stavljati datum dok zahtev ne pregleda ovlašćeni lekar kao svedok

Kandidat ima pravo da odbije bilo koji test i da zahteva upućivanje organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS). Ipak, ovo može izazvati privremeno odbijanje zahteva za izdavanje lekarskog uverenja.

IEM FCL 3.095 (c) (3)

UPUTSTVA OVLAŠĆENOM LEKARU ZA OBAVLJANJE LEKARSKOG PREGLEDA

PRE POČETKA LEKARSKOG PREGLEDA PROVERITI DOZVOLU I PRETHODNO LEKARSKO UVERENJE!

Dozvola se proverava da bi se potvrdio identitet kandidata. Ukoliko kandidat nema dozvolu i/ili lekarsko uverenje potrebno je kontaktirati organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS), da bi se utvrdili podaci i detalji u pogledu uslova. Ukoliko je kandidat na prvom pregledu (nema dozvolu niti lekarsko uverenje) potrebno je ustanoviti njegov identitet uvidom u druge isprave: ličnu kartu ili pasoš.

Prethodno lekarsko uverenje se proverava posebno zbog ograničenja. Ograničenje tipa "posebne instrukcije - kontaktirati organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS)", zahteva da ovlašćeni lekar kontaktira navedeni organ, zbog specijalnih instrukcija koje se mogu odnositi na zahtev da kandidat bude pregledan na određenoj lokaciji ili u medicinskom centru.

Takođe, treba proveriti prethodno lekarsko uverenje da bi se ustanovilo koji testovi se zahtevaju za aktuelni lekarski pregled (npr. EKG).

Kandidatu treba dati obrazac zahteva za izdavanje lekarskog uverenja i uputstvo za njegovo popunjavanje. Kandidatu treba pomoći da popuni obrazac, ali ovlašćeni lekar ga neće potpisati pre nego što ga kandidat potpuno popuni. Ovlašćeni lekar zajedno sa kandidatom prolazi kroz sva pitanja u obrascu, pri čemu lekar daje kandidatu objašnjenja koja su mu potrebna da bi shvatio važnost podataka koje unosi u obrazac, i ako treba, postavlja mu dodatna pitanja. Kada je obrazac kompletno popunjen na adekvatan način, ovlašćeni lekar se potpisuje kao svedok. Ako kandidat odbije da potpiše popunjeni obrazac ili odbija da potpiše izjavu kojom daje svoju saglasnost za raspolaganje medicinskim informacijama, ovlašćeni lekar treba da obavesti kandidata da mu ne mora izdati lekarsko uverenje, bez obzira na rezultat kliničkog pregleda. Ovlašćeni lekar, takođe, treba da pošalje kompletnu dokumentaciju sa tog pregleda organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS) na dalju odluku. Od ovog organa se očekuje da ustanovi da je zahtev dotičnog kandidata nekompletan i stoga nije prihvatljiv.

Ukoliko je obrazac propisno popunjen i potpisan, treba obaviti lekarski pregled, popuniti obrazac izveštaja o lekarskom pregledu, pregledati sve testove i potvrditi da je obavljeno sve što se zahteva. Ako se zahteva prošireni lekarski pregled treba primiti, potvrditi i proveriti ORL i oftalmološki obrazac izveštaja o pregledu, kao i sve ostale obrasce radi provere odgovora, analiza i rezultata.

Ukoliko je ovlašćeni lekar zadovoljan rezultatom pregleda, koji pokazuju da je kandidat ispunio JAA zdravstvene standarde i uslove, izdaće mu lekarsko uverenje odgovarajuće klase. Kada kompletira novo lekarsko uverenje, treba da proveri da su sve tražene informacije upisane, a naročito da su sva ograničenja, posebni uslovi i varijacije, kao i njihovi odgovarajući brojevi (kodovi) upisani u odgovarajuću rubriku lekarskog uverenja. Datum budućeg pregleda i testa može biti upisan po odluci ovlašćenog lekara. Lekarsko uverenje potpisuje ovlašćeni lekar, a zatim kandidat.

Ukoliko svi JAA zdravstveni uslovi nisu jasno ispunjeni ili ako postoji sumnja u pogledu zdravstvenog stanja kandidata za odgovarajuću klasu lekarskog uverenja, ovlašćeni lekar odbiće da izda lekarsko uverenje ili će medicinsku dokumentaciju poslati na dalju ocenu organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS).

Ako ovlašćeni lekar odbije da izda lekarsko uverenje, dužan je da popuni, potpiše i preda kandidatu obrazac "Obaveštenje o odbijanju lekarskog uverenja" (vidi IEM FCL 3.100 (e)).

Kandidat mora biti obavešten o svom pravu na ponovni pregled od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS) i razlogu odbijanja izdavanja lekarskog uverenja.

Kompletiranje pregleda i obrazaca treba obaviti u najkraćem roku, a najkasnije u roku od 5 dana i poslati ih organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS) (ili nadzornog organa ukoliko je ovlašćeni lekar u zemlji koja nije JAA članica). Ukoliko je odbijeno izdavanje lekarskog uverenja ili je odluka odložena, medicinska dokumentacija mora biti odmah poslata poštom ili faksom.

IEM FCL 3.095 (c) (4)

IZVEŠTAJ O LEKARSKOM PREGLEDU

 

IEM FCL 3.095 (c) (4) Republika Srbija
Direktorat civilnog vazduhoplovstva

IZVEŠTAJ O LEKARSKOM PREGLEDU br.
(PO ZAHTEVU broj: _____)

LEKARSKA TAJNA

 

(201) Kategorija pregleda

(202) visina (cm)

(203) težina (kg)

(204) boja očiju

(205) boja kose:

(206) krvni pritisak sedeći (mmHg):

(207) puls u mirovanju:

inicijalni Ο  produženje/obnova Ο

prošireni Ο posebni zahtevi       Ο

 

 

 

 

sistolni

dijastolni

broj (bpm)

ritam
pravil.    Ο
neprav.  Ο

 

Klinički pregled, proveriti svaku stavku

norm.

abnor.

 

norm.

abnor.

(208) Glava, lice, vrat, skalp

Ο

Ο

(218) Abdomen, hernija, jetra i slezina

Ο

Ο

(209) Usta, grlo, zubi

Ο

Ο

(219) Čmar i rektum

Ο

Ο

(210) Nos, sinusi

Ο

Ο

(220) Genitourinarni sistem

Ο

Ο

(211) Uši, bubne opne i pokretljivost

Ο

Ο

(221) Endokrini sistem

Ο

Ο

(212) Oči, duplja i adneksi i vidna polja

Ο

Ο

(222) Gornji i donji udovi, zglobovi

Ο

Ο

(213) Oči, zenice i očno dno

Ο

Ο

(223) Kičma i mišićno skeletni sistem

Ο

Ο

(214) Oči, pokretljivost, nistagmus

Ο

Ο

(224) Neurološki nalaz, refleksi, itd

Ο

Ο

(215) Pluća, grudni koš, prsa

Ο

Ο

(225) Psihijatrijski nalaz

Ο

Ο

(216) Srce

Ο

Ο

(226) Koža, belezi i limfne žlezde

Ο

Ο

(217) Vaskularni sistem

Ο

Ο

(227) Opšte stanje

Ο

Ο

(228) Napomena: opisati svaki abnormalni nalaz. Uneti odgovarajući broj pre svakog mišljenja odnosno komentara. (240 karaktera)

Oštrina vida
(229) Vid na udaljenosti 5-6m

 

naočare

sočiva

 

nekorig.

 

 

 

Desno oko

 

Korig. na

 

 

Levo oko

 

Korig. na

 

 

Oba oka

 

Korig. na

 

 

 

(230) Vid na sred. udalj.
N14 na 100 cm

nekorig.

korig.

Da

Ne

Da

Ne

Desno oko

Ο

Ο

Ο

Ο

Levo oko

Ο

Ο

Ο

Ο

Oba oka

Ο

Ο

Ο

Ο

 

(231) Vid na bliz.
N5 na 30-50 cm

nekorg.

korig.

Da

Ne

Da

Ne

Desno oko

Ο

Ο

Ο

Ο

Levo oko

Ο

Ο

Ο

Ο

Oba oka

Ο

Ο

Ο

Ο

 

(232) Naočare

(233) Sočiva

Da Ο      Ne Ο

Da Ο      Ne Ο

Tip

Tip

Refrakcija

Sph

Cyl

Axis

Add

Desno oko

 

 

 

 

Levo oko

 

 

 

 

 

(313) Vid u boji

norm Ο      abnor. Ο

Pseudoizohromatske table

Tip:

Broj tabli: 0

Broj grešaka: 0

 

(234) Sluh
(kada 241 nije izvršen)

Desno uho

Levo uho

Test glasnim govorom na 2m okrenut leđima ispitivaču

Da Ο
Ne Ο

Da Ο
Ne Ο

Audiometrija

Hz

500

1000

2000

3000

Desno uho

 

 

 

 

Levo uho

 

     
    

 

(236) Funkcija pluća

(237) Hemoglobin

FEV1/FVC     %

 

norm Ο abnor. Ο

norm Ο abnor. Ο

 

(235) Analiza urina      norm Ο    abnor. Ο

Glukoza:

Protein:

Krv:

Ostalo:

 

Prateći izveštaji

norm.

abnor. /komentar

(238) EKG

Ο

Ο

(239) Audiogram

Ο

Ο

(240) Oftalmologija

Ο

Ο

(241) ORL (Uho, grlo, nos)

Ο

Ο

(242) Rentgen pluća

Ο

Ο

(243) Lipidi krvi

Ο

Ο

(244) Funkcija pluća

Ο

Ο

(246) Ostalo (šta?)

 

 

(247) Preporuka ovlašćenog lekara

Ime kandidata

Datum rođenja:

c Sposoban za klasu: __

c Izdato lekarsko uverenje od dole potpisanog za klasu: __

c Nesposoban za klasu: __ (RS JAR-FCL 3) paragraf

c Odložen za dalju ocenu. Ako da, zašto i kome ga uputiti? (240 karaktera)

(248) Primedbe, napomene (1000 karaktera)

 

Ograničenja

 

 

 

 

(249) Izjava lekara koji obavlja pregled:

Ovim potvrđujem da sam ja / tim ovlašćenih lekara, pregledali kandidata imenovanog u ovom izveštaju o lekarskom pregledu i da ovaj izveštaj sa svim prilozima uključuje moje nalaze potpuno i tačno.

(250) Mesto
datum
Potpis lekara ovlašćenog za obavljanje pregleda vazduhoplovnog osoblja



Ime i adresa lekara koji je obavio pregled

Pečat ovlašćenog lekara

 

IEM FCL 3.095 (c) (5)

UPUTSTVA OVLAŠĆENOM LEKARU ZA POPUNJAVANJE OBRASCA IZVEŠTAJA O LEKARSKOM PREGLEDU

Obrazac izveštaja o lekarskom pregledu mora biti ispravno ispunjen. Ako je priložen obrazac izveštaja o ORL pregledu, tada ne treba odgovoriti, tj. mogu se izostaviti odgovori na pitanja: 210, 211 i 234. Ako je priložen obrazac oftalmološkog pregleda, mogu se izostaviti odgovori na pitanja; 212, 213, 214, 229, 230, 231, 232 i 233.

Svi upisi u obrazac moraju biti čitko napisani hemijskom olovkom, velikim štampanim slovima, tako da i kopije budu čitljive. Obrazac se može popuniti i pisaćom mašinom ili odštampati putem računara. Ako je potrebno više prostora za odgovor na bilo koje pitanje, na čist list papira treba napisati ime kandidata, informaciju i potpis ovlašćenog lekara, kao i datum kad je taj dodatak potpisan. Sledeća uputstva treba upisati na numerisanu prednju stranu obrasca izveštaja o lekarskom pregledu.

PRIMEDBA:

- Ukoliko se obrazac izveštaja o lekarskom pregledu ne ispuni na propisani način, može se odbiti izdavanje lekarskog uverenja i poništiti već izdato. Davanje netačne ili uskraćivanje davanja potrebnih informacija može imati za posledicu pokretanje odgovarajućeg postupka, odbijanje zahteva za izdavanje lekarskog uverenja ili poništavanje izdatog.

201   VRSTE PREGLEDA - označiti kvačicom u odgovarajući kvadrat.

Inicijalni lekarski pregled za klasu 1 ili 2; takođe prvi pregled za prelazak iz klase 2 u klasu 1 (notirati kao "prelazak" u t. 248).

Produženje / obnavljanje važenja uverenja - sledeći rutinski pregledi:

Prošireni produženje/obnavljanje važenja uverenja - sledeći rutinski pregledi koji uključuju kompletne oftalmološke i ORL preglede.

Posebni zahtevi - nerutinski pregled radi ispitivanja simptoma i znakova.

202 VISINA - izmeriti visinu u cm, do bližeg centimetra, bez obuće.

203 TEŽINA - izmeriti težinu u donjem vešu, u kg, do bližeg kilograma.

204 BOJA OČIJU - utvrditi boju očiju kandidata u sledećim bojama: smeđe, plave, zelene, svetlo sive, sive ili višebojne.

205 BOJA KOSE - utvrditi boju kose kandidata u sledećim bojama: smeđa, crna, crvena, plava, ćelav.

206 KRVNI PRITISAK - očitan krvni pritisak treba upisati kao faza 1 (za sistolni pritisak) i kao faza 5 (za dijastolni pritisak). Kandidat treba da sedi i miruje. Pritisak zapisati u mm živinog stuba.

207 PULS (U MIROVANJU) - brzinu otkucaja srca treba zapisati kao broj otkucaja u minuti, a ritam otkucaja treba zapisati kao pravilan ili nepravilan. Dalje komentare, ukoliko je potrebno treba upisati u tačku 228, 248 ili posebno.

208 GLAVA, LICE, VRAT, KOŽA LOBANJE SA KOSOM - uključiti sve što je utvrđeno pregledom, visinu vrata, crte lica, simetriju itd.

U deo od 208 do 227, uključiti sve što je utvrđeno opštim kliničkim pregledom i svaki deo mora biti označen kao "normalan" ili, abnormalan".

209 USTA, GRLO, ZUBI - uključiti sve pojave utvrđene u usnoj duplji, pokretljivost nepca, područje tonzila. ždrelo. kao i desni, zube i jezik.

210 NOS, SINUSI - upisati sve pojave utvrđene pregledom, i svaki dokaz o začepljenju nosa ili sinusa, kao i osetljivost sinusa na palpaciju.

211 UŠI, BUBNA OPNA I NJENA POKRETLJIVOST - uključiti otoskopski pregled spoljnog uha, ušnog kanala, pokretljivost bubne opne putem Valsalva metode, ili pneumatskom otoskopijom.

212 OČI, OČNA ŠUPLJINA I ADNEKSI, VIDNO POLJE - upisati sve što je utvrđeno pregledom, uključiti sve pojave, položaj i pokretljivost očiju i u opštem smislu okolne strukture, uključujući očne kapke i konjuktive. Vidno polje proveriti kampimetrijom, perimetrijom ili konfrontacijom.

213 OČI, ZENICE I OČNO DNO - upisati sve što je utvrđeno pregledom, pojave, veličinu, reflekse, crveni refleks i pregled očnog dna (fundoskopiju). Posebno notirati ožiljke na rožnjači.

214 OČI, POKRETLJIVOST OČNIH MIŠIĆA, NISTAGMUS - upisati sve što je utvrđeno pregledom, uključujući stepen pokretljivosti očiju u svim pravcima, simetriju pokreta oba oka, balans očnih mišića, konvergenciju, akomodaciju i znakove nistagmusa.

215 PLUĆA, GRUDNI KOŠ, GRUDI - upisati sve što je utvrđeno pregledom, uključujući deformaciju grudnog koša, ožiljke od operacija, abnormalnosti u disajnim pokretima, auskultaciju disanja. Fizički pregled dojki kandidatkinja može se obaviti samo uz njihovu prethodnu saglasnost.

216 SRCE - uključiti u pregled auskultaciju na vrhu srca, položaj, auskultaciju mogućih šumova srca i auskultaciju karotide, palpacijom proveriti treperenje.

217 VASKULARNI SISTEM - uključiti u pregled kontrolu vena, vrste i karakteristike pulsa, perifernog pulsa. evidentirati dokaze o bolesti periferne cirkulacije.

218 ŽELUDAC, KILA, JETRA, SLEZINA - uključiti kontrolu abdomena pipanjem unutrašnjih organa: želuca, jetre slezine. Proveriti postojanje ingvinalne hernije (kile).

219 ČMAR, DEBELO CREVO - pregled samo uz dopuštenje kandidata.

220 GENITALNO URINARNI SISTEM - uključiti palpaciju bubrežnih loža. Kontrolna palpacija muških / ženskih polnih organa samo uz dopuštenje kandidata.

221 ENDOKRINI SISTEM - uključiti inspekciju i palpaciju radi utvrđivanja hormonalnih abnormalnosti / neravnoteže, posebno štitne žlezde.

222 GORNJI I DONJI EKSTREMITETI, ZGLOBOVI - uključiti kontrolu pune pokretljivosti zglobova i ekstremiteta. postojanje deformacije, slabosti ili gubitka (nedostatka). Evidentirati artritis.

223 KIČMA I OSTALI MIŠIĆNO-SKELETNI SISTEMI (rameni, karlični) - uključiti kontrolu pune pokretljivosti i abnormalnosti zglobova.

224 NERVI - REFLEKSI itd. - uključiti proveru refleksa, osetljivosti, snage, vestibularnog sistema - ravnoteže, Romberg test.

225 PSIHIJATRIJSKI PREGLED - uključiti inspekciju pojave (spoljni izgled), kontrolu adekvatnog ponašanja, raspoloženja/mišljenja, notirati neuobičajeno ponašanje.

226 KOŽA, LIMFNI SISTEM, LIČNI BELEZI - uključiti pregled kože inspekcijom, palpacijom isključiti limfadenopatiju itd. Ukratko opisati ožiljke, tetovaže, belege od rođenja i slično, koji mogu poslužiti u cilju identifikacije.

227 OPŠTI SISTEMATSKI PREGLED - pregled svih ostalih područja, sistema i stanja ishranjenosti (opšti utisak).

228 PRIMEDBE - zapisati sve primedbe, komentare ili abnormalnosti, potpisati i datirati.

229 VID NA DALJINU OD 5-6 METARA - svako oko se mora ispitati posebno, a posle toga oba oka zajedno. Prvi put bez korekcije, a onda sa naočarima (ako ih koristi) i na kraju sa kontaktnim sočivima (ako ih koristi). Zapisati oštrinu vida u odgovarajuća polja. Oštrinu vida ispitati na 5-6 metara udaljenosti od odgovarajuće karte (šeme) za daljinski vid.

230 VID NA UDALJENOSTI OD 1 METRA - svako oko se mora ispitati posebno, a posle toga oba oka zajedno. Prvi put bez korekcije, a onda sa naočarima (ako ih koristi) i na kraju sa kontaktnim sočivima (ako ih koristi). Zapisati oštrinu vida u odgovarajući kvadratić, kao sposobnost čitanja N 14 na udaljenosti od 1 metra (da / ne).

231 VID NA BLIZINU NA UDALJENOSTI 30 - 50 cm - svako oko se mora ispitati posebno, a posle toga oba oka zajedno. Prvi put bez korekcije, a onda sa naočarima (ako ih koristi) i na kraju sa kontaktnim sočivima (ako ih koristi). Zapisati oštrinu vida u odgovarajući kvadratić, kao sposobnost čitanja N 5 na udaljenosti 30-50 cm.

Primedba: Bifokalna kontaktna sočiva i kontaktna sočiva za korekciju oštrine vida na blizinu, nisu prihvatljiva.

232 NAOČARE - označiti kvačicom u odgovarajući kvadrat da li kandidat nosi ili ne nosi naočare. Ako ih koristi, upisati da li su unifokalne, bifokalne, višefokalne ili za posmatranje preko stakala.

233 KONTAKTNA SOČIVA - kvačicom označiti u odgovarajući kvadrat da li kandidat nosi ili ne nosi kontaktna sočiva. Ukoliko ih nosi, treba upisati sledeće tipove sočiva: tvrda, meka, propusna za gasove ili za jednokratnu upotrebu.

234 SLUH - označiti kvačicom odgovarajući kvadrat, za označavanje sposobnosti sluha, ispitivanjem svakog uha posebno sa udaljenosti od 2 m.

235 PREGLED URINA - utvrditi da li je nalaz urina normalan ili ne i to upisati kvačicom u odgovarajući kvadrat. Ako nema abnormalnog nalaza, tada u svaki odgovarajući kvadrat staviti: "NE".

236 FEV1/FVC - obavlja se po zahtevu ili prema indikacijama, potrebno je ustanoviti stvarnu vrednost u L/min, i utvrditi da li je normalan ili ne, u odnosu na visinu, starost, pol i rasu.

237 HEMOGLOBIN - upisati stvarni rezultat nalaza hemoglobina izražen u g/dl. Tada treba upisati u odgovarajući kvadrat da li je dobijena vrednost normalna ili ne.

238-246 PRATEĆI IZVEŠTAJI - jedan kvadrat u svakom od ovih pitanja mora biti označen kvačicom. Ako se ispitivanje zahteva, a nije bilo sprovedeno, tada kvačicu treba upisati u kvadrat "NIJE SPROVEDENO". Ako je ispitivanje sprovedeno (zahtevano ili indikovano) tada treba upisati u odgovarajući kvadrat (normalan ili nenormalan). U slučaju pitanja 246, broj ostalih pratećih izveštaja mora biti ustanovljen.

247 PREPORUKE OVLAŠĆENOG LEKARA - upisati ime kandidata velikim štampanim slovima i upisati kvačicu u odgovarajući kvadrat klase lekarskog uverenja kandidata. Ako je preporučena ocena o sposobnosti, tada treba upisati da li je lekarsko uverenje izdato ili ne. Kandidat može biti preporučen kao sposoban za klasu 2, a kao nesposoban za klasu 1. Ako postoji ocena o nesposobnosti tada mora biti primenjen JAR Med. Para No (s) koji se mora upisati. Ako je kandidatu odložena ocena (određeno dalje ispitivanje) tada treba navesti razlog i lekara kome se kandidat upućuje.

248 KOMENTARI, ZABRANE, OGRANIČENJA itd. - upisati nalaze i ocenu bilo kakve abnormalnosti u istoriji pregleda. Notirati i bilo koje ograničenje koje se zahteva.

249 PODACI O OVLAŠĆENOM LEKARU - na ovoj poziciji ovlašćeni lekar mora potpisati izjavu, upisati velikim štampanim slovima svoje puno ime i adresu, broj kontakt telefona (i broj faksa ako postoji) i najzad staviti pečat u kvadrat određen za pečat ovlašćenog lekara, koji sadrži i njegov broj.

250 MESTO I DATUM - upisati ime mesta ili grada i datum pregleda. Datum pregleda je datum opšteg pregleda, a ne datum završetka tj. ispunjavanja obrasca. Ako je izveštaj lekarskog pregleda završen različitog datuma, tada treba upisati datum ispunjavanja obrasca prema tačci 248. kao "Izveštaj završen dana... ".

IEM FCL 3.095 (c) (6)

IZVEŠTAJ O OFTALMOLOŠKOM PREGLEDU

 

IEM FCL 3.095 (c) (6) Republika Srbija
Direktorat civilnog vazduhoplovstva

IZVEŠTAJ O OFTALMOLOŠKOM PREGLEDU br.
(PO ZAHTEVU broj: _____ / ZA IZVEŠTAJ broj: _____)

LEKARSKA TAJNA

 

(1) JAA država kojoj se zahtev prosleđuje:

(2) Tražena zdravstvena klasa 1 Ο 2 Ο ostalo Ο

(3) Prezime:

(4) Ranije prezime:

JMBG

(12) Zahtev: inicijalni Ο produženje/obnova Ο

(5) Ime:

(6) Datum rođenja:

(7) Pol: muški Ο ženski Ο

(13) Dosije broj:

(301) Pristanak na ustupanje medicinskih podataka: ovim dozvoljavam ustupanje svih podataka i priloga ovlašćenom lekaru, org. jedin. za vazduhoplovnu medicinu, gde je to potrebno i organu vazduhoplovne medicine druge države, kako bi oni, ili elektronski čuvani podaci, mogli biti upotrebljeni za zdravstvenu procenu. Dobijeni podaci ostaju u posedu vlasti uz mogućnost pristupa meni, ili mom lekaru, pod zakonskim uslovima. Lekarska tajna će biti poštovana sve vreme.

Datum:

potpis kandidata:

 

potpis lekara (svedoka):

________________

 

 

 

 

(302) Kategorija pregleda

(303) Oftalmološka anamneza (970 karaktera):

Inicijalni

Ο

Produž/obnova

Ο

Specijalno upućivanje

Ο

 

 

Klinički pregled

Provera svakog člana

Normalno

Nenormalno

(304) Oči, spoljni deo i kapci

Ο

Ο

(305) Oči, spoljni deo, Spalt lampa, oftalmoskop

Ο

Ο

(306) Položaj i pokretljivost oka

Ο

Ο

(307) Vidno polje (konfrontacija)

Ο

Ο

(308) Refleksi zenica

Ο

Ο

(309) Očno dno (oftalmoskopija)

Ο

Ο

(310) Konvergencija

Ο

Ο

(311) Akomodacija

Ο

Ο

 

(312) Ravnoteža očnih mišića (u prizma dioptrijama)

Udaljenost 5-6 metara

Udaljenost 30-50 cm


Ezo:


Ezo:

Egzo:

Egzo:

Hiper:

Hiper:

Ciklo:

Ciklo:


Tropia: Da Ο Ne Ο

Forija: Da Ο Ne Ο

Ispitivanje fuzione rezerve:     Nije rađeno Ο    Norm. Ο    Abnorm. Ο

 

(313) Vid u boji

Pseudoizohromatske table

Tip:

Broj tabli:     

Broj grešaka:

Indikovana dodatna testiranja vida u boji: Da Ο Ne Ο

Metod:      Siguran za boje Ο Nesiguran za boje Ο

    

Oštrina vida

(314) Vid na udaljenosti 5-6 m, nekorigovano

Naočare

Sočiva

Desno oko

            

Korigovano na

 

 

Levo oko

 

Korigovano na

 

 

Oba oka

 

Korigovano na

 

 

 

(315) Vid na udaljenosti 1 m, nekorigovano

Naočare

Sočiva

Desno oko

            

Korigovano na

 

 

Levo oko

 

Korigovano na

 

 

Oba oka

 

Korigovano na

 

 

 

(316) Vid na udaljenosti 30-50 cm, nekorigovano

Naočare

Sočiva

Desno oko

            

Korigovano na

 

 

Levo oko

 

Korigovano na

 

 

Oba oka

 

Korigovano na

 

 

 

(317) Refrakcija

Sph

Cyl

Axis

Add

Desno oko

 

 

 

 

Levo oko

 

 

 

 

Na osnovu ispitivanja refrakcije Ο       Na osnovu recepta za naočare: Ο

 

(318) Naočare

Da Ο Ne Ο

     Tip:

(319) Sočiva

Da Ο Ne Ο

     Tip: :

 

 

(320) Intraokularni pritisak

Desno: (mmHg)

Metod:      bezkonaktno

Levo: (mmHg)


Norm. Ο Abnorm. Ο

(321) Oftalmološke napomene i preporuke (1000 karaktera):

(322) Izjava ispitivača:

Ovim potvrđujem da sam ja/tim ovlašćenih lekara pregledao imenovanog kandidata u ovom izveštaju tako da je ovaj lekarski pregled i ovaj izveštaj sa svim prilozima, uključujući i moje nalaze potpun i tačan.

(323) Mesto
datum
Potpis ovlašćenog lekara


Oftalmolog koji je obavio pregled

Pečat ovlašćenog lekara ili specijaliste sa brojem:

 

IEM FCL 3.095 (c) (7)

UPUTSTVA ZA POPUNJAVANJE OBRASCA IZVEŠTAJA O OFTALMOLOŠKOM PREGLEDU

Obrazac se popunjava čitko, hemijskom olovkom, velikim štampanim slovima, na način koji omogućava da i kopije budu čitljive. Obrazac se može popuniti i pisaćom mašinom ili odštampati putem računara. Ako je potrebno više prostora za odgovor na bilo koje pitanje, tada na čist list papira treba napisati ime kandidata, informaciju i potpis specijaliste oftalmologa, kao i datum kada je taj dodatak potpisan. Sledeća uputstva treba primeniti na numerisanu prednju stranu obrasca izveštaja o lekarskom pregledu.

PRIMEDBA - ukoliko se obrazac izveštaja o lekarskom pregledu ne ispuni u potpunosti kako se to zahteva, ili se ne ispuni čitko, tada to može imati za posledicu neprihvatanje zahteva u potpunosti i može dovesti do poništavanja izdatog lekarskog uverenja. Davanje netačne ili odbijanje davanja potrebne informacije, može imati za posledicu pokretanje odgovarajućeg postupka, odbijanje zahteva ili poništavanje izdatog lekarskog uverenja.

OPŠTA UPUTSTVA - ovlašćeni lekar ili oftalmolog koji obavlja pregled mora proveriti identitet kandidata, a potom će od njega zatražiti da odgovori na pitanja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 12 i 13 iz obrasca, kao i da potpiše i datira "Pristanak za objavljivanje lekarskih podataka", t. 301, sa lekarom koji je obavio pregled, i tu će izjavu lekar potpisati kao svedok.

302 VRSTA PREGLEDA - upisati kvačicu u odgovarajući kvadrat.

Inicijalni lekarski pregled - prvi pregled za klasu 1 ili klasu 2; takođe prvi pregled za prelazak iz klase 2 u klasu 1 (prelazak notirati u tački 303).

Produženje/obnova - kasniji sveobuhvatni oftalmološki pregled uslovljen greškom refrakcije.

Posebni zahtevi - Nerutinski pregledi radi ocene oftalmološkog simptoma ili nalaza.

303 OFTALMOLOŠKA ISTORIJA BOLESTI - upisati pojedinosti oftalmološke anamneze, ili razloge za posebne zahteve.

KLINIČKI PREGLEDI - UKLJUČUJUĆI TAČKE

304-309 - ova pitanja pokrivaju opšti klinički pregled, a svaka tačka mora biti upisana kao normalna ili nenormalna. Svaki nenormalni nalaz ili komentar u vezi nalaza upisati u tačku 321.

310 KONVERGENCIJA - upisati najbližu tačku konvergencije u cm, izmereno primenom RAF Near Point Rule ili sličnom metodom. Isto tako upisati kvačicu da li je nalaz normalan ili nenormalan i komentare u vezi nalaza upisati u tačku 321.

311 AKOMODACIJA - upisati merenje izraženo u dioptrijama primenom RAF Near Point Rule ili sličnom metodom. Takođe, upisati kvačicu da li je nalaz normalan ili nenormalan i komentare u vezi nalaza upisati u tačku 321.

312 RAVNOTEŽA OČNIH MIŠIĆA - ravnoteža očnih mišića se ispituje na udaljenosti od 5 ili 6 metara, i na blizinu od 30 do 50 cm, a rezultati se beleže. Takođe, treba upisati stanje tropije ili forije, kao i da li je urađen test fuzije, a ako je urađen, da li je normalan ili ne.

313 RASPOZNAVANJE BOJA - upisati tip Pseudo-isohromatskih tablica (Ishihara), broj prikazanih listova, kao i broj grešaka koje napravi kandidat. Utvrditi da li je indikovano dodatno raspoznavanje boja, koje su metode bile primenjene, (koja boja svetiljke ili anomaloskopija) i na kraju da li je ocenjen kao siguran ili nesiguran u vezi raspoznavanja boja.

Dodatno ispitivanje raspoznavanja boja se obično zahteva samo na prvom lekarskom pregledu, osim ako nije indikovano promenom u raspoznavanju boja od strane kandidata.

314-315-316 ISPITIVANJE OŠTRINE VIDA na 5-6 m, na 1 m i na 30-50 cm - upisati utvrđenu stvarnu oštrinu vida u odgovarajući kvadrat. Ako se korekcija ne koristi niti se zahteva, treba precrtati kvadrat u obrascu koji se odnosi na korekciju vida.

317 REFRAKCIJA - upisati utvrđene rezultate ispitivanja refrakcije. Navesti za klasu 2 da li su pojedinosti nalaza refrakcije bazirane na osnovu propisanih naočara.

318 NAOČARE - upisati kvačicu u odgovarajući kvadrat, sa napomenom da li je kandidat nosio naočare ili nije. Ukoliko je nosio, treba navesti da li su unifokalne, bifokalne, višefokalne ili za čitanje.

319 KONTAKTNA SOČIVA - upisati kvačicu u odgovarajući kvadrat, sa napomenom da li je kandidat nosio kontaktna sočiva ili nije. Ukoliko je nosio, treba navesti tip sočiva: tvrda, meka, propusna za gas, ili za jednokratnu upotrebu.

320 INTRAOKULARNI PRITISAK (IOP) - upisati intraokularni pritisak, utvrđen za desno i za levo oko, i napomenuti da li je nalaz normalan ili ne. Takođe, treba upisati primenjenu metodu merenja (apalnacija, vazduh, itd)

321 PRIMEDBE I PREPORUKE OFTALMOLOGA - ovde treba upisati sve primedbe, nenormalne nalaze i procenu rezultata. Isto tako, treba upisati svako preporučeno ograničenje. Ako postoji bilo kakva sumnja u vezi nalaza ili preporuka, tada se lekar ispitivač može obratiti nadležnom organu za savet pre nego što završi obrazac izveštaja.

322 PODACI O OFTALMOLOGU ISPITIVAČU - u ovom delu obrasca oftalomolog koji je vršio pregled mora potpisati izjavu, upisati velikim štampanim slovima svoje puno ime i adresu, broj kontakt telefona, (i faks ako postoji), i na kraju staviti pečat u kvadrat koji sadrži njegovo ime, specijalistički broj ili broj pečata ovlašćenog lekara.

323 MESTO I DATUM - upisati ime mesta ili grada i datum pregleda. Datum pregleda je datum opšteg pregleda, a ne datum završetka, tj. popunjavanja obrasca. Ako je izveštaj lekarskog pregleda završen nekog drugog datuma, tada treba upisati datum ispunjavanja obrasca prema tački 321 kao "Izveštaj završen dana ...".

IEM FCL 3.095 (c) (8)

IZVEŠTAJ O OTORINOLARINGOLOŠKOM PREGLEDU

 

IEM FCL 3.095 (c) (8) Republika Srbija
Direktorat civilnog vazduhoplovstva

IZVEŠTAJ O OTORINOLARINGOLOŠKOM PREGLEDU br.
(PO ZAHTEVU broj _____ / ZA IZVEŠTAJ broj: _____)

LEKARSKA TAJNA

 

(1) JAA država kojoj se zahtev prosleđuje:

(2) Tražena zdravstvena klasa 1 Ο 2 Ο ostalo Ο

(3) Prezime:

(4) Ranije prezime:

JMBG:

(12) Zahtev: inicijalni Ο produženje/obnova Ο

(5) Ime:

(6) Datum rođenja:

(7) Pol: muški Ο ženski Ο

(13) Dosije broj:

(401) Pristanak na ustupanje medicinskih podataka: ovim dozvoljavam ustupanje svih podataka i priloga ovlašćenom lekaru, org. jedin. za vazduhoplovnu medicinu gde je to potrebno i organu vazduhoplovne medicine druge države, kako bi oni, ili elektronski čuvani podaci, mogli biti upotrebljeni za zdravstvenu procenu. Dobijeni podaci ostaju u posedu vlasti uz mogućnost pristupa meni, ili mom lekaru, pod zakonskim uslovima. Lekarska tajna će biti poštovana sve vreme.

 

Datum:

potpis kandidata:

__________________

potpis lekara (svedoka):

________________

 

 

 

 

(402) Kategorija pregleda

(403) Otorinolaringološka anamneza (970 karaktera):

Inicijalni

Ο

Specijalno upućivanje

Ο

 1

 

 

Klinički pregled

Provera svakog člana

Normalno

Nenormalno

(404) Glava lice, vrat, skalp

Ο

Ο

(405) Usna duplja, zubi

Ο

Ο

(406) Farinks

Ο

Ο

(407) Nosni hodnici, nazofrinks (uklj. prednju rinoskopiju)

Ο

Ο

(408) Vestibularni sistem uklj. Rombergerov test

Ο

Ο

(409) Govor

Ο

Ο

(410) Sinusi

Ο

Ο

(411) Spoljašnji ušni kanali, bubna opna

Ο

Ο

(412) Pneumatska rinoskopija

Ο

Ο

(413) Timpanometrija uklj. Valsavin postupak (samo na inicijalnom pregledu)

Ο

Ο

 

Dodatna ispitivanja
(kada je indikovano)

Nije rađeno

Normalno

Nenormalno

(414) Govorna audiometrija

Ο

Ο

Ο

(415) Zadnja rinoskopija

Ο

Ο

Ο

(416) EOG: spontani i pozicioni nistagmus

Ο

Ο

Ο

(417) Diferencijalni kalorijski test ili Vastibularni test autorotacije

Ο

Ο

Ο

(418) Laringoskopija

Ο

Ο

Ο

(421) Otorinolaringološke napomene i preporuke (1000 karaktera):

    

 

 

(419) Čista tonalna audiometrija

dB HL (nivo sluha)

Hz

Desno uho dB/HL

Levo uho dB/HL

250

 

 

500

 

 

1000

 

 

2000

 

 

3000

 

 

4000

 

 

6000

 

 

8000

 

 

 

 

(420) Audiogram

dB/HL

 

 

 

Dg

L 5

 

 

 

-10  

 

 

 

 

 

 

 

 

0  

 

 

 

 

 

 

 

 

10  

 

 

 

 

 

 

 

 

20  

 

 

 

 

 

 

 

 

30  

 

 

 

 

 

 

 

 

40  

 

 

 

 

 

 

 

 

50  

 

 

 

 

 

 

 

 

60  

 

 

 

 

 

 

 

 

70  

 

 

 

 

 

 

 

 

80  

 

 

 

 

 

 

 

 

90  

 

 

 

 

 

 

 

 

100  

 

 

 

 

 

 

 

 

110  

 

 

 

 

 

 

 

 

120  

 

 

 

 

 

 

 

 

Hz  

50

500

1000

2000

3000

4000

6000

8000

 

(422) Izjava ispitivača:

Ovim potvrđujem da sam ja/tim ovlašćenih lekara pregledao imenovanog kandidata u ovom izveštaju tako da je ovaj lekarski pregled i ovaj izveštaj sa svim prilozima, uključujući i moje nalaze potpun i tačan.

(423) Mesto
datum
Potpis ovlašćenog lekara

 

 

Otorinolaringolog koji je obavio pregled

Pečat ovlašćenog lekara ili specijaliste sa brojem:

 

IEM FCL 3.095 (c)(9)

UPUTSTVO ZA POPUNJAVANJE OBRASCA IZVEŠTAJA OTORINOLARINGOLOŠKOG PREGLEDA

Obrazac se popunjava čitko, hemijskom olovkom, velikim štampanim slovima na način kako bi i kopije bile čitljive. Obrazac se može popuniti i pisaćom mašinom ili odštampati putem računara. Ako je potrebno više prostora za odgovor na bilo koje pitanje, tada na čist list papira treba napisati ime kandidata, informaciju i potpis specijaliste otorinolaringologa kao i datum kada je taj dodatak potpisan. Sledeća uputstva treba primeniti na numerisanu prednju stranu obrasca izveštaja o lekarskom pregledu.

PRIMEDBA - ukoliko se obrazac izveštaja o lekarskom pregledu ne ispuni u potpunosti, ili se ne ispuni čitko, posledica može biti neprihvatanje zahteva u potpunosti i može dovesti do poništavanja izdavanja lekarskog uverenja. Davanje netačne informacije ili odbijanje davanja potrebne informacije, može imati za posledicu pokretanje odgovarajućeg postupka, odbijanje zahteva za izdavanje lekarskog uverenja ili poništavanje već izdatog lekarskog uverenja.

OPŠTA UPUTSTVA - ovlašćeni lekar ili otorinolaringolog koji obavlja pregled mora proveriti identitet kandidata, a potom zatražiti od kandidata da odgovori na pitanja: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 12 i 13 iz obrasca, kao i da potpiše i datira "Pristanak za objavljivanje lekarskih podataka", t. 401. Lekar koji je obavio pregled takođe potpisuje tu izjavu, kao svedok.

402 VRSTA PREGLEDA - upisati kvačicu u odgovarajući kvadrat.

Inicijalni lekarski pregled - prvi pregled za klasu 1 ili klasu 2; takođe prvi pregled za prelazak iz klase 2 u klasu 1 (prelazak notirati u tački 403).

Posebna uputstva: Nerutinski pregledi se obavljaju radi ocenjivanja ORL simptoma ili nalaza.

403   ORL ISTORIJA BOLESTI - upisati pojedinosti ORL anamneze, ili razloge za posebne zahteve.

KLINIČKI PREGLEDI - UKLJUČUJUĆI TAČKE

404-413 - ova pitanja zajedno pokrivaju opšti klinički pregled, a svaka tačka mora biti upisana kao normalna ili nenormalna. Svaki nenormalni nalaz ili komentar u vezi nalaza upisati u tačku 421.

DODATNA ISPITIVANJA - OD TAČKE:

414-418: za ova ispitivanja se zahteva da se obave samo ako su indikovana na osnovu anamneze kandidata ili na osnovu kliničkih nalaza, a ne zahteva se rutinski pregled. Za svaki obavljeni pregled ili test mora se ispuniti odgovarajući kvadrat. Ako ispitivanje nije sprovedeno treba ispuniti odgovarajući kvadrat. Ukoliko je ispitivanje sprovedeno, tada treba ispuniti odgovarajući kvadrat za normalan ili nenormalan nalaz. Sve primedbe, kao i nenormalne nalaze treba upisati u tačku 421.

419 ČISTA TONALNA AUDIOMETRIJA - upisati merenje i upotpuniti sve brojeve za dB HL (nivo sluha) za svako uho posebno i za sve zahtevane frekvencije.

420 AUDIOGRAM - upotpuniti audiogram svih tačaka (brojeva) za dB HL, kako je to navedeno u tački 419.

421 PRIMEDBE I PREPORUKE ORL SPECIJALISTE - ovde treba upisati sve primedbe, nenormalne nalaze i procenu rezultata. Isto tako, treba upisati svako preporučeno ograničenje. Ako postoji bilo kakva sumnja u vezi nalaza ili preporuka, lekar koji obavlja pregled se može obratiti organizacionoj jedinici za vazduhoplovnu medicinu (AMS) za savet, pre nego što završi popunjavanje obrasca izveštaja.

422 PODACI O ORL ISPITIVAČU - u ovom delu obrasca ORL specijalista koji je vršio pregled mora potpisati izjavu, upisati velikim štampanim slovima svoje puno ime i adresu, broj kontakt telefona (i faks ako postoji), i na kraju u odgovarajući kvadrat staviti pečat koji sadrži njegovo ime, specijalistički broj ili broj pečata ovlašćenog lekara.

423 MESTO I DATUM - upisati mesto i datum pregleda. Datum pregleda je datum opšteg pregleda, a ne datum završetka, tj. popunjavanja obrasca. Ako je izveštaj lekarskog pregleda završen nekog drugog datuma, tada treba upisati datum ispunjavanja obrasca, prema tački 321, kao "Izveštaj završen dana... ".

IEM FCL 3.100 (a)

LEKARSKO UVERENJE

LEKARSKO UVERENJE KLASA 1/2 - Spoljašnja strana

Medical Certification Minimum Periodic Requirements

For full text see JAR - FCL 3.105, Subpart B and C, Appendicies 1 to 19, IEM FCL 3.095 (a) & (b)

INITIAL EXAMINATION

class 1
CPL ATPL

class 2
PPL

AMC

AMC or AME

Validity of Medical Certificate (max. 45 days before revalidation) No extensions

Under 40

- 12 month

40-59, single-pilot comm. airtr. pax

- 6 months

40-59 other comm. airtr.

- 12 months

60 and over

- 6 months

Under 40

- 60 months

40-49

- 24 months

50 and over

- 12 months

Haemoglobin

Every examination

If indicated

Electrocardiogram

Under 30

- 5 yearly

30-39

- 2 yearly

40-49

- Annually

50 and over

all reval/renew

40-49

- 2 yearly

50 and over

- Annually

Audiogram

Under 40

- 5 yearly

40 and over

- 2 yearly

Initial instrument Rating

Under 40

- 5 yearly

40 and over

- 2 yearly

Comprehensive ORL

Initial then if indicated -

If indicated

Ophthalmology

Initial

- specialist

If refr. error > +/-3 dptr

- specialist

If refr. error > +3 to + 5 dptr
or > -3 to -6 dptr

- specialist
rep. 5 yearly

Ir refr. error > -6 dptr

- specialist
rep. 2 yearly

Initial then if indicated

Lipid profile

Initial then age 40

If 2 or more risk factors initial and at age 40

Pulmonary Function Test

Initial then if indicated

If indicated

Urinanalysis

Every examination

Every examination

Any test may be required at any time if clinically indicated

   

Direktorat civilnog vazduhoplovstva
Republike Srbije

Civil Aviation Directorate of the Republic of Serbia

JOINT AVIATION AUTHORITIES

 

LEKARSKO UVERENJE
O ZDRAVSTVENOJ SPOSOBNOSTI KLASE 1/2

 

Medical Certificate class 1/2

 

 

Odnosi se na letačku dozvolu
Pertaining to a Flight Crew Licence

 

IEM FCL 3.100 (a)

LEKARSKO UVERENJE KLASA 1/2 - Unutrašnja strana

I

Država izdavanja
State of issue

 

III

Broj protokola
Reference number

 

IV

Prezime i ime
Last and first name of holder

 

XIV

Datum rođenja
Date of birth

 

VI

Državljanstvo
Nationality

 

XIII

 

 

Ograničenja
Kod Opis

Limitations Code Description




 

VIII

Potpis imaoca
Signature of holder

 

 

IX

Ovo uverenje važi do
Expiry date of this certificate

Klasa 1 (6m)
class 1 (6m)

                           

Klasa 1 (12m)
class 1 (12m)

Klasa 2
class 2

 

Datum pregleda
Examination date

 

Datum važenja prethodnog uverenja
Expiry date of previous Medical Certificate

-

Savet lekara
Advisory information

Poslednji
Most Recent

Sledeći
Next

Elektrokardiogram
ECG

 

 

ORL prošireni
Audio.compr/ENT

 

 

Oftalmološki (kada se zahteva)
Ophthalmology (when required)

 

 

 

X

Datum izdavanja
Date of issue

M.P.
Stamp

XI

Potpis ovlašćenog lica
Signature of issuing officer

 

IEM FCL 3.100 (a)

LEKARSKO UVERENJE KLASA 2 - Spoljašnja strana

 

Medical Certification Minimum Periodic Requirements

For full text see JAR-FCL 3.105, Subpart B and C, Appendicies 1 to 19, IEM FCL 3.095 (a) & (b)

INITIAL EXAMINATION

class 1
CPL ATPL

class 2
PPL

AMC

AMC or AME

Validity of Medical Certificate (max. 45 days before revalidation) No extensions

Under 40

- 12 month

40-59, single-pilot
comm. airtr. pax

- 6 months

40-59 other comm. airtr.

- 12 months

60 and over

- 6 months

Under 40

- 60 months

40-49

- 24 months

50 and over

- 12 months

Haemoglobin

Every examination

If indicated

Electrocardiogram

Under 30

- 5 yearly

30-39

- 2 yearly

40-49

- Annually

50 and over

all reval/renew

40-49

- 2 yearly

50 and over

- Annually

Audiogram

Under 40

- 5 yearly

40 and over

- 2 yearly

Initial instrument Rating

Under 40

- 5 yearly

40 and over

- 2 yearly

Comprehensive ORL

Initial then if indicated -

If indicated

Ophthalmology

Initial

- specialist

If refr. error > +/-3 dptr

- specialist

If refr. error > +3 to + 5 dptr
or > -3 to -6 dptr

- specialist
rep. 5 yearly

Ir refr. error > -6 dptr

- specialist
rep. 2 yearly

Initial then if indicated

Lipid profile

Initial then age 40

If 2 or more risk factors initial and at age 40

Pulmonary Function Test

Initial then if indicated

If indicated

Urinanalysis

Every examination

Every examination

Any test may be required at any time if clinically indicated

    

 

Direktorat civilnog vazduhoplovstva
Republike Srbije

Civil Aviation Directorate of the Republic of Serbia

JOINT AVIATION AUTHORITIES

 

LEKARSKO UVERENJE
O ZDRAVSTVENOJ SPOSOBNOSTI KLASE 2

Medical Certificate class 2

 

Odnosi se na letačku dozvolu
Pertaining to a Flight Crew Licence

 

IEM FCL 3.100 (a)

LEKARSKO UVERENJE KLASA 2 - Unutrašnja strana

I

Država izdavanja
State of issue

 

III

Broj protokola
Reference number

 

IV

Prezime i ime
Last and first name of holder

 

XIV

Datum rođenja
Date of birth

 

VI

Državljanstvo
Nationality

 

XIII

 

 

Ograničenja
Kod Opis

Limitations Code Description




 

VIII

Potpis imaoca
Signature of holder

 

 

IX


Ovo uverenje važi do
Expiry date of this certificate

Klasa 2
class 2

                 

 

Datum pregleda
Examination date

 

Datum važenja prethodnog uverenja
Expiry date of previous Medical Certificate

 

Savet lekara
Advisory information

Poslednji
Most Recent

Sledeći
Next

Elektrokardiogram
ECG

 

 

ORL prošireni
Audio.compr/ENT

 

 

Oftalmološki (kada se zahteva)
Ophthalmology (when required)

 

 

 

X

Datum izdavanja
Date of issue

M.P.
Stamp

XI

Potpis ovlašćenog lica
Signature of issuing officer

 

IEM FCL 3.100 (c)

OGRANIČENJA

 

 

CODE

OGRANIČENJA, USLOVI, VARIJACIJE

određuje

ukida

1

TML

Važi samo _______ meseci

AME/AMC/AMS

AMS

2

VDL

Važi samo uz korektivna sočiva i nošenje rezervnog para naočara

AME/AMC/AMS

AMS

3

VML

Važi samo uz multifokalna stakla i nošenje rezervnog para naočara

AME/AMC/AMS

AMS

4

VNL

Mora imati na dohvat ruke korektivna stakla (naočare) za vid na blizinu i rezervni par

AME/AMC/AMS

AMS

5

VCL

Važi samo po danu

AMS**

AMS

6

OML

Važi kao ili sa kvalifikovanim kopilotom

AMS*

AMS*

7

OFL

Klasa 1 važi samo za dužnost inženjera letača

AMS

AMS

8

OCL

Važi samo za rad na mestu kopilota

AMS

AMS

9

OSL

Važi samo uz sigurnosnog pilota i u vazduhoplovu sa duplim komandama

AMS

AMS

10

OAL

Važi samo za određeni tip vazduhoplova

AMS

AMS

11

OPL

Važi samo bez putnika

AMS

AMS

12

APL

Važi samo uz odobrenu protezu

AMS

AMS

13

AHL

Važi samo uz odobrenu ručnu kontrolu

AMS

AMS

14

AGL

Važi samo uz odobrena vidna pomagala

AMS

AMS

15

SSL

Specijalna ograničenja, kao što je navedeno

AMS

AMS

16

SIC

Posebne instrukcije - kontaktirati vazd. vlast

AMS

AMS

17

AMS

Produženje važenja ili obnavljanje jedino od strane vazd. vlasti

AMS

AMS

18

REV

Lekarsko uverenje izdato posle postupka ponovnog razmatranja. Mogu se primeniti posebne instrukcije. Možete kontaktirati AMS.

AMS

AMS

19

RXO

Zahteva se pregled spec. oftalmologa

AME/AMC/AMS

AMS

20

FEV

Za dužnost inženjera letača važi dodatni period od 6 meseci

AME/AMC/AMS

AMS

*

- u slučaju trudnoće od strane AME/AMC/AMS

**

- u slučaju deficijentnog vida u boji kandidata za klasu 2 od strane AME/AMC/AMS

 

OBJAŠNJENJA:

- TML (Time months limitation)
"VAŽI SAMO _________ MESECI"
Rok važenja vašeg lekarskog uverenja je ograničen na određeni broj meseci iz razloga koji vam je ovlašćeni lekar objasnio i počinje da teče od dana vašeg lekarskog pregleda. Raniji datum važenja lekarskog uverenja više ne važi. Potrebno je da se javite na ponovni pregled kada vam je to savetovano i da pratite lekarska uputstva.
(vidi JAR FCL 3.105 (e)).

- VDL (Visual demand limitation)
"POTREBNO JE NOSITI KOREKTIVNA STAKLA I IMATI REZERVNI PAR NAOČARA"
U cilju ispunjenja zahteva u pogledu vida, vezanih za dozvolu, zahteva se od vas da za vreme obavljanja poslova na koje ste dozvolom ovlašćeni, nosite naočare ili kontaktna sočiva da bi korigovali vid na daljinu, kao što je utvrđeno pregledom i odobreno od strane ovlašćenog lekara. Mora se nositi sa sobom rezervni par naočara. Ukoliko nosite kontaktna sočiva, morate nositi rezervni par naočara odobren od strane ovlašćenog lekara. Ne treba da nosite kontaktna sočiva za vreme obavljanja poslova na osnovu dozvole, ukoliko to nije odobreno od ovlašćenog lekara. Takođe, morate nositi rezervni par naočara.
(vidi JAR FCL 3.220 (h) i JAR FCL 3.340 (f)).

- VML (Visual multifocal limitation)
"POTREBNO JE NOSITI MULTIFOKALNE NAOČARE I IMATI REZERVNI PAR NAOČARA"
U cilju ispunjenja zahteva u pogledu vida, vezanih za dozvolu, potrebno je da za vreme obavljanja poslova na osnovu dozvole nosite naočare ili kontaktna sočiva kako bi korigovali vid na daljinu, srednju udaljenost i blizinu, kao što je utvrđeno pregledom i odobreno od strane ovlašćenog lekara. Kontaktna sočiva ili naočare sa punim okvirom ako koriguju samo vid na blizinu ne mogu se nositi. Mora se nositi rezervni par naočara.

- VNL (Visual near limitation)
"POTREBNO JE IMATI KOD SEBE KOREKTIVNE NAOČARE ZA BLIZINU I REZERVNI PAR NAOČARA"
U cilju ispunjenja zahteva u pogledu vida, vezanih za dozvolu, potrebno je da za vreme obavljanja poslova na osnovu dozvole imate kod sebe te naočare kako bi korigovali vid na blizinu, kao što je utvrđeno pregledom i odobreno od strane ovlašćenog lekara. Kontaktna sočiva ili naočare sa punim okvirom ako koriguju samo vid na blizinu ne mogu se nositi. Mora se nositi rezervni par naočara.
(vidi JAR FCL 3.220 (h) i JAR FCL 3.340 (f)).

- VCL (Visual color limitation)
"VAŽI SAMO PO DANU"
Ovo ograničenje primenjuje se samo na dozvole privatnih pilota i može biti primenjeno samo na kandidate za klasu 2 lekarskog uverenja. Ovo ograničenje dozvoljava privatnim pilotima sa različitim stepenom defekta u kolornom vidu da rade (lete) pod posebnim okolnostima - samo po dnevnoj svetlosti.
(vidi JAR FCL 3.345 (e)).

- OML (Only multicrew limitation)
"VAŽI KAO ILI SA KVALIFIKOVANIM KOPILOTOM"
Važi samo za rad kao ili sa kvalifikovanim kopilotom. Ovo se primenjuje na one članove posade koji ne ispunjavaju zdravstvene uslove za rad u jednočlanoj posadi (vazduhoplovi sa jednim pilotom), ali su sposobni za rad u višepilotskoj posadi.

- OFL `class 1 VILID FOR FLIGHT ENGINEER DUTIES ONLY`
"KLASA 1 VAŽI SAMO ZA DUŽNOST INŽENJERA LETAČA"
Primenjuje se za inženjere letače koji ne zadovoljavaju u potpunosti zdravstvene uslove za klasu 1 lekarskog uverenja, ali su sposobni za dužnost inženjera letača u višepilotskim operacijama.

- OCL (Only co-pilot limitation)
"VAŽI SAMO ZA RAD NA MESTU KOPILOTA"
Ovo ograničenje je prošireno OML ograničenje i primenjuje se kada se iz medicinskih razloga pojedinac oceni kao sposoban za letenje jedino na mestu kopilota, a ne pilota za komandama vazduhoplova.
(vidi JAR FCL 3.100 (e)).

- OSL (Only safety limitation)
"VAŽI SAMO UZ SAFETY PILOT U VAZDUHOPLOVU SA DUPLIM KOMANDAMA"
Ovo ograničenje zahteva da vazduhoplov ima duple pilotske komande. Safety pilot mora biti vođa vazduhoplova (pilot za komandama) na klasi/tipu vazduhoplova, uz ovlašćenje za uslove letenja. On mora sedeti na mestu kapetana (levom sedištu), mora biti upoznat sa vrstom nesposobnosti koja može da vam se desi i biti spreman da preuzme komande vazduhoplova za vreme leta.
(vidi JAR FCL 3.035 i IEM FCL 3.035).

- OAL (Only aircraft limitation)
"VAŽI SAMO ZA ODREĐENI TIP VAZDUHOPLOVA"
Ovo ograničenje odnosi se samo na pilote kojima nedostaje neki od ekstremiteta (ruka, noga) ili imaju neki drugi anatomski problem, a čija sposobnost za letenje je dokazana medicinskim testom na letenju ili na simulatoru. Za njih se zahteva ograničenje za letenje samo na posebnom tipu vazduhoplova.
(vidi JAR FCL 3.200 i 3.320 - posebno Dodatak 9, tačka 2).

- OPL (Only passengers limitation)
"VAŽI SAMO BEZ PUTNIKA"
Ovo ograničenje može biti određeno samo za pilota koji ima određeni mišićno-koštani ili neki drugi problem koji predstavlja povećani rizik za sigurnost letenja, koji može biti prihvatljiv za pilota, a ne i za prevoz putnika.

- APL
"VAŽI SAMO UZ ODOBRENU PROTEZU"
Ovo ograničenje je slično u primeni kao ograničenje OPL i odnosi se na slučajeve nedostatka ekstremiteta (ruke, noge).
(vidi JAR FCL 3.200 i 3.320 - posebno Dodatak 9, tačka 2).

- AHL (Approved hand limitation)
"VAŽI SAMO UZ ODOBRENU RUČNU KONTROLU"
(vidi JAR FCL 3.200 i - posebno Dodatak 9, tačka 2).

- AGL (Approoved glasses limitation)
"VAŽI SAMO UZ ODOBRENA VIDNA POMAGALA"
(vidi JAR FCL 3.215, 3.220, 3.335, 3.340, i - posebno Dodatak 13, tačka 3).

- SSL (Special Specified limitation)
"SPECIJALNA OGRANIČENJA KAO ŠTO JE NAVEDENO"
Ovo ograničenje se primenjuje u slučajevima koji nisu jasno definisani u JAR FCL 3, a koje može biti na odgovarajući način razmatrano od strane organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (AMS).
(vidi JAR FCL 3.125 ).

- SIC (Special instructions limitation)
"POSEBNE INSTRUKCIJE - KONTAKTIRATI VAZDUHOPLOVNU VLAST"
Ovo ograničenje zahteva od ovlašćenog lekara da kontaktira organizacionu jedinicu za vazduhoplovnu medicinu (AMS) pre nego što se upusti u medicinsku procenu za produženje važenja ili obnavljanje lekarskog uverenja, radi upoznavanja sa istorijom bolesti kandidata, pre donošenja ocene.
(vidi JAR FCL 3.100 (e)).

- AMS (Aero Medical Section)
"PRODUŽENJE VAŽENJA ILI OBNAVLJANJE JEDINO OD STRANE ORGANIZACIONE JEDINICE ZA VAZDUHOPLOVNU MEDICINU"
Organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS), ukoliko medicinske okolnosti to zahtevaju, ima pravo da odredi da jedino ono može da izda lekarsko uverenje, a ne i ovlašćeni lekar ili vazduhoplovno medicinski centar.
(vidi JAR FCL 3.125 (b) (c)).

- REV "Lekarsko uverenje izdato nakon postupka ponovnog razmatranja. Mogu se primeniti posebne instrukcije. Možete kontaktirati AMS"
Ako pilot ne ispunjava zahteve JAR-FCL 3 Prilog 1, poglavlje B ili C, ali mu je uverenje izdato posle postupka ponovnog razmatranja od strane AMS, ova napomena dopušta svakom ovlašćenom lekaru da traži obaveštenje i kontaktira AMS ukoliko smatra da je to neophodno.
(vidi JAR-FCL 3.125).

- RXO (Requires examinations ophtalmologic)
"ZAHTEVA SE PREGLED SPECIJALISTE OFTALMOLOGA"
Kada se zahteva pregled specijaliste oftalmologa iz bilo kog značajnog razloga, u lekarsko uverenje će biti upisano ograničenje "Zahteva se pregled specijaliste oftalmologa - (RXO)". Takvo ograničenje može odrediti ovlašćeni lekar, a ukida ga jedino organizaciona jedinica za vazduhoplovnu medicinu (AMS).
(vidi JAR FCL 3.215 (h) ).

- FEV Za dužnost inženjera letača važi dodatni period od 6 meseci

IEM FCL 3.100 (d)
IZVEŠTAJ O PRVOM UPISU OGRANIČENJA U LEKARSKO UVERENJE
PO IZVEŠTAJU O LEKARSKOM PREGLEDU

 

IEM FCL 3.100 (d)
IZVEŠTAJ O PRVOM UPISU OGRANIČENJA U LEKARSKO UVERENJE
PO IZVEŠTAJU O LEKARSKOM PREGLEDU BROJ:

Dosije broj:

Ime i prezime:

Upozorenje za prvo upisivanje ograničenja u lekarsko uverenje:
Preporučuje se org. jedin. za vazduhoplovnu medicinu da se dole navedeno ograničenje (uslovi ili zabrane) upiše u lekarsko uverenje. Ukoliko vam je potrebno dodatno objašnjenje ovog ograničenja potrebno je da kontaktirate org. jedin. za vazduhoplovnu medicinu države koja izdaje lekarsko uverenje. Ako se ne slažete sa donošenjem ovog ograničenja potrebno je da u pisanoj formi org. jedin. za vazduhoplovnu medicinu podnesete zahtev za ponovo razmatranje ovog ograničenja. Ukoliko je odluku sa kojom se ne slažete donela org. jedin. za vazduhoplovnu medicinu, dobićete savet u vezi postupka ponovnog razmatranja, ukoliko postoji.

Ograničenje:

Objašnjenje:

Datum:

Potpis ovlašćenog lekara:

Broj i pečat ovlašćenog lekara:

 

IEM FCL 3.100 (e)

OBAVEŠTENJE O ODBIJANJU LEKARSKOG UVERENJA PO IZVEŠTAJU O LEKARSKOM PREGLEDU

 

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije
OBAVEŠTENJE O ODBIJANJU LEKARSKOG UVERENJA PO IZVEŠTAJU O LEKARSKOM PREGLEDU BROJ:

Ime i prezime:

Adresa:


Datum rođenja:

Dosije broj:

Datum lekarskog pregleda:

Odbijeno lekarsko uverenje klase:

JAR-FCL 3 paragraf:

Onesposobljavajuće okolnosti: (Razlog za onesposobljavanje)


Na osnovu lekarskog pregleda i vaše prijave utvrđeno je da ne ispunjavate JAA zahteve za izdavanje lekarskog uverenja klase kao što je navedeno iz napred navedenih razloga. U skladu s tim vaš zahtev za izdavanje lekarskog uverenja se ovim odbija.

Ukoliko želite možete se obratiti za reviziju ove odluke Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije u pismenoj formi kojem ste se prethodno obratili za izdavanje lekarskog uverenja. U vašem slučaju adresa za prijavu je sledeća:

DIREKTORAT CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA
OMLADINSKIH BRIGADA 1
11070 NOVI BEOGRAD
REPUBLIKA SRBIJA
(+381) (11) 311-73-47

Takođe ova ocena kojom niste ispunili zahteve za izdavanje lekarskog uverenja tražene klase prema JAA propisima onemogućava dalje korišćenje prava iz vaše dozvole i stupa na snagu odmah (JAR-FCL 1.040)

Datum:

Potpis ovlašćenog lekara:

Broj i pečat ovlašćenog lekara:

Napomene

Danom stupanja na snagu Pravilnika o letačkom osoblju ("Sl. glasnik RS", br. 33/2013), odnosno 11. aprila 2013. godine, prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti letačkog osoblja u civilnom vazduhoplovstvu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2008), osim odredaba koje se odnose na zdravstvenu sposobnost kabinskog osoblja koje prestaju da važe dana 8. aprila 2014. godine i odredaba koje se odnose na zdravstvenu sposobnost pilota ultralakog aviona, pilota zmaja, pilota paraglajdera i padobranaca, koje prestaju da važe dana 8. aprila 2015. godine.