PRAVILNIK

O DOZVOLAMA I CENTRIMA ZA OBUKU PILOTA AVIONA

("Sl. glasnik RS", br. 30/2008, 2/2011 i 33/2013 - dr. pravilnik)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se: vrste dozvola koje mogu steći piloti aviona, ovlašćenja koja se mogu upisati u te dozvole, kao i posebna ovlašćenja koje mogu steći imaoci tih dozvola; uslovi i postupak za sticanje, izdavanje, produženje i obnavljanje roka važenja dozvola, ovlašćenja i posebnih ovlašćenja; programi za stručnu obuku pilota aviona; programi za utvrđivanje i proveru njihove stručne obučenosti; uslovi koje moraju da ispune pravna lica koja obavljaju stručnu obuku pilota aviona.

Član 2

Pojmovi koji se koriste u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) Zajedničke vazduhoplovne vlasti (Joint Aviation Authorities - JAA) - pridruženi organ Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (European Civil Aviation Conference - ECAC) koji je sastavljen od predstavnika civilnih vazduhoplovnih vlasti država članica;

2) država članica JAA (JAA Member State) - država koja je potpisala Aranžmane o izradi, prihvatanju i primeni zajedničkih vazduhoplovnih zahteva (Joint Aviation Requirements) zaključene na Kipru, 11. septembra 1990. godine;

3) Zajednički vazduhoplovni zahtevi koji regulišu izdavanje dozvola letačkom osoblju (Joint Aviation Requirements - Flight Crew Licencing - JAR FCL) - zbirka vazduhoplovnih zahteva kojima se određuju uslovi i postupak sticanja, izdavanja, produžavanja i obnavljanja važenja dozvola i ovlašćenja pilota aviona i helikoptera i inženjera letača, kao i uslovi i postupak izdavanja lekarskih uverenja o njihovoj zdravstvenoj sposobnosti;

4) vazduhoplovne vlasti (Authority) - organ nadležan za poslove civilnog vazduhoplovstva. U Republici Srbiji: Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat);

5) organizacija za letačku obuku (Flight Training Organisation, FTO) - je centar za obuku koji je ovlašćen za sprovođenje obuke letačkog osoblja u cilju sticanja dozvola i ovlašćenja;

6) organizacija za obuku za letenje na tipu vazduhoplova (Type Rating Training Organisation - TRTO) - je centar za obuku koji je ovlašćen za sprovođenje obuke letačkog osoblja za sticanje ovlašćenja za letenje na tipu vazduhoplova;

7) organizacija registrovana za obuku u letenju (Registrated Facility - RF) - je centar za obuku koji je ovlašćen za sprovođenje obuke za sticanje dozvola privatnog pilota aviona, odnosno helikoptera, pilota jedrilice, pilota slobodnog balona i pilota vazduhoplova posebne kategorije, kao i odgovarajućih ovlašćenja.

Član 3

Uslovi i načini sticanja, izdavanja, produžavanja i obnavljanja važenja dozvola pilota aviona, ovlašćenja i posebnih ovlašćenja propisani su u Prilogu 1 (JAR-FCL 1) i Prilogu 2 (Dopunski uslovi Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije za primenu JAR-FCL 1 u Republici Srbiji), koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Kao dopunski uslovi Direktorata za primenu JAR-FCL 1 u Republici Srbiji neposredno se primenjuje JAR-FCL 1 Deo 2 (Section 2) - Prihvatljivi načini usaglašavanja (Acceptable means of compliance (AMC)), Materijal koji se koristi za tumačenje i objašnjenje (Interpretative and explanatory material (IEM)) i Administrativni materijal i uputstva (Administrative and Guidance Material (Section Five: Personnel Licensing)), kao međunarodna preporučena praksa, dostupni putem Interneta.

Član 4

Stručnu obuku pilota aviona mogu obavljati organizacije za letačku obuku (FTO), organizacije za obuku za letenje na tipu vazduhoplova (TRTO) i organizacije registrovane za obuku u letenju (RF) koje ispunjavaju uslove propisane u Prilogu 1 (JAR-FCL 1.055) i koje su ovlašćene od strane Direktorata.

Član 5

Stručna obuka za sticanje dozvola, ovlašćenja i posebnih ovlašćenja propisanih ovim pravilnikom obavlja se prema programima koji su dati u Prilogu 1 ovog pravilnika.

Član 6

Obuka za sticanje dozvola i ovlašćenja propisanih ovim pravilnikom koja je završena pre stupanja na snagu ovog pravilnika ili posle njegovog stupanja na snagu, ali pre nego što je centar u kome je obuka sprovedena stekao JAR-FCL uverenje o osposobljenosti, priznaće se za izdavanje nacionalne dozvole pilota aviona i upis ovlašćenja u tu dozvolu.

Na nacionalne dozvole pilota aviona, kao i na ovlašćenja u tim dozvolama, shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika.

Član 7

Dozvole pilota aviona koje su izdate pre 19. juna 2007. godine biće ponovo izdate u skladu sa odredbama ovog pravilnika, ukoliko imalac dozvole ispuni uslove za sticanje, produženje ili obnovu važenja ovlašćenja za letenje na tipu ili klasi aviona koji su propisani ovim pravilnikom.

Dozvole pilota aviona koje su izdate u periodu od 19. juna 2007. godine do dana stupanja na snagu ovog pravilnika važe do isteka roka važenja koji je u njima naveden.

Ovlašćenja i posebna ovlašćenja stečena do dana stupanja na snagu ovog pravilnika važe do isteka roka važenja koji je u njima naveden.

Uverenja o osposobljenosti centara za obuku pilota aviona koja su izdata pre stupanja na snagu ovog pravilnika važe do isteka roka važenja koji je u njima naveden.

Član 8

U slučaju različitog tumačenja odredaba iz Priloga 1 ovog pravilnika merodavan je originalni tekst JAR-FCL 1 (sedmi amandman) na engleskom jeziku.

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dozvolama i centrima za obuku pilota aviona ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 56/2007).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmeni i dopuni
Pravilnika o dozvolama i centrima za obuku pilota aviona

("Sl. glasnik RS", br. 2/2011)

Član 3[s1]

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o upisivanju u dozvolu pilota ili kontrolora letenja ICAO ekspertskog nivoa 6 znanja engleskog jezika ("Službeni glasnik RS", broj 14/10), u delu koji se odnosi na pilote aviona.

Član 4[s1]

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Prilog 1

JAR-FCL 1

 

DEO 1 - USLOVI

 

1 OPŠTE ODREDBE

Ovaj deo sadrži uslove vezane za dozvole letačkog osoblja.

JAR-FCL 1.001 Definicije i skraćenice
(Videti IEM FCL 1.001)

Avion kojim se mora upravljati sa kopilotom: tip aviona kojim se mora upravljati sa kopilotom, kao što je navedeno u letačkom priručniku ili prema uverenju avio-prevoznika.

Dobro vazduhoplovno ponašanje: stalna primena dobre procene, znanja i veština za ostvarivanje letačkih ciljeva.

Kategorije (vazduhoplova): razvrstavanje vazduhoplova prema njihovim osnovnim karakteristikama (npr. avion, helikopter, jedrilica, slobodni balon).

Sposobnost: kombinacija veštine i znanja potrebnog za izvršenje zadatka prema određenim standardima.

Element završetka: zadata radnja koja ima svoj početak, kraj, definisane granice i ishod.

Jedinica sposobnosti: izdvojena funkcija koja se sastoji od jednog broja elemenata sposobnosti.

Zamena (dozvole): izdavanje JAR-FCL dozvole na osnovu dozvole koja je izdata od strane države koja nije članica JAA.

Kopilot: kopilot je pilot koji vrši poslove vezane za upravljanje avionom, različite od poslova vođe aviona, na vazduhoplovima koji zahtevaju više od jednog pilota, a prema listi tipova aviona (videti Dodatak JAR-FCL 1.220) ili uverenju o tipu aviona, ili propisu koji reguliše uslove za pojedine vrste letova, isključujući pilota koji se nalazi u avionu u cilju obuke za dozvolu ili ovlašćenje.

Kredit: priznavanje alternativnih načina ili prethodne kvalifikacije.

Maršruta: let između tačke poletanja i tačke sletanja prateći pripremljenu planiranu rutu i koristeći procedure standardne navigacije.

Vreme obuke sa instruktorom: vreme letenja u vazduhu ili vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji tokom kojeg lice obučava ovlašćeni instruktor.

Greška: činjenje ili nečinjenje letačke posade koje vodi ka odstupanju od organizacionih ili letačkih namera ili očekivanja.

Upravljanje greškama: proces utvrđivanja i odgovora na greške putem mera koje smanjuju ili eliminišu posledice greške i umanjuju mogućnost greške ili neželjenog stanja vazduhoplova.

Inženjer letač: inženjer letač je lice koja ispunjava uslove iz JAR-FCL (takođe u Delu 2).

Vreme letenja: ukupno vreme računajući od trenutka prvog pokretanja vazduhoplova u svrhu poletanja, do trenutka potpunog zaustavljanja vazduhoplova na kraju leta.

Vreme letenja po instrumentima: vreme letenja po instrumentima u vazduhu ili na uređajima za simuliranje leta na zemlji.

Vreme letenja po instrumentima u vazduhu: vreme letenja tokom kojeg pilot upravlja vazduhoplovom isključivo po instrumentima.

Vreme letenja na uređaju za simuliranje leta na zemlji: vreme tokom kojeg se pilot obučava u simuliranom letu po instrumentima na uređajima za simuliranje leta (STD).

Saradnja višečlane posade: rad letačke posade kao tima u kome članovi međusobno sarađuju predvođeni vođom vazduhoplova.

Avioni s više pilota: avioni koji su homologovani za letenje sa posadom od najmanje dva pilota.

Noć: vremenski period između završetka građanskog sumraka i početka građanskog svitanja, ili drugi vremenski period između zalaska i izlaska sunca koji može biti propisan od strane nadležne vlasti.

Drugi uređaji za obuku: sredstva za obuku, osim simulatora letenja (FS), uređaja za vežbanje letenja (FTD) ili uređaja za vežbanje letačko-navigacijskih procedura (FNPT), koji omogućavaju obuku tamo gde nije potrebna kompletna pilotska kabina.

Kriterijum izvođenja: ocena prikazanog elementa sposobnosti i opis kriterijuma po kojem je kandidat ocenjen ukoliko je postignut zahtevani nivo izvođenja.

Vođa vazduhoplova pod nadzorom: kopilot koji, pod nadzorom vođe vazduhoplova, izvršava obaveze i funkcije vođe vazduhoplova, ukoliko je korišćena metoda nadzora prihvatljiva za vazduhoplovne vlasti.

Privatni pilot: pilot koji poseduje dozvolu na osnovu koje ne može da leti vazduhoplovom u cilju sticanja zarade.

Komercijalni pilot: pilot koji poseduje dozvolu na osnovu koje može da leti vazduhoplovom u cilju sticanja zarade.

Provera stručnosti: prikaz stručnosti u cilju produženja važenja ili obnove ovlašćenja, uključujući i usmeno ispitivanje od strane ispitivača.

Ovlašćenje: upis u dozvolu koji se odnosi na posebne uslove, prava ili ograničenja koja se odnose na tu dozvolu.

Obnova važenja (npr. ovlašćenja/odobrenja): upravni postupak kojim se po isteku važenja ovlašćenja ili odobrenja, uz ispunjenje propisanih uslova, ovlašćenja ili odobrenja obnavljaju na određeni period.

Produženje važenja (npr. ovlašćenja/odobrenja): upravni postupak kojim se u toku važenja ovlašćenja ili odobrenja, uz ispunjenje propisanih uslova, ovlašćenja ili odobrenja produžavaju na određeni period.

Rutni sektor: let koji se sastoji od poletanja, odlaska, krstarenja koje nije kraće od 15 minuta, dolaska, prilaza i sletanja.

Avion s jednim pilotom: avioni koji su homologovani da njima upravlja samo jedan pilot.

Praktični ispiti: praktični ispiti predstavljaju prikaz stručnosti u cilju izdavanja dozvole ili ovlašćenja, uključujući i usmeno ispitivanje od strane ispitivača.

Samostalno vreme letenja: vreme letenja tokom kojeg je pilot-učenik jedino lice u avionu.

Učenik - vođa vazduhoplova (SPIC): vreme letenja tokom kojeg instruktor letenja samo nadgleda učenika koji vrši dužnost vođe vazduhoplova, a ne utiče na upravljanje ili ne upravlja vazduhoplovom.

Ugrožavanje: Događaji ili greške koje nije izazvala letačka posada, a koji povećavaju operativnu kompleksnost i kojima se mora upravljati da bi se održao nivo sigurnosti.

Upravljanje ugrožavanjem: Proces utvrđivanja ugrožavanja i odgovora na ugrožavanje putem mera koje smanjuju ili eliminišu posledice ugrožavanja i umanjuju mogućnost greške ili neželjenog stanja vazduhoplova.

Motorna jedrilica (TMG): motorna jedrilica je vazduhoplov koji poseduje uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA i ima integralno ugrađen neuvlačeći motor i neuvlačeću elisu (uključujući one navedene u Dodatku 1 JAR-FCL 1.215).

Motorna jedrilica mora biti sposobna da izvrši poletanje i penjanje sopstvenim pogonom, a u skladu s njenim letačkim priručnikom.

Tip (vazduhoplova): svi vazduhoplovi koji imaju isti osnovni dizajn, uključujući sve modifikacije, osim onih koje prouzrokuju izmene u načinu upravljanja, letnim karakteristikama ili sastavu letačke posade.

Za skraćenice videti IEM FCL 1.001.

JAR-FCL 1.005 Primena (za kontrolisanu implementaciju)
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.005)
(Videti AMC FCL 1.005 i 1.015)
(Videti JAR-FCL 1.010(a)(4))

(a) Opšte odredbe

(1) Uslovi propisani u JAR-FCL primenjuju se na sve podneske koji se odnose na obuku, ispitivanje i zahteve za izdavanje dozvola, ovlašćenja, posebnih ovlašćenja, odobrenja ili uverenja, koji su dostavljeni vazduhoplovnoj vlasti posle stupanja na snagu ovog pravilnika.

(2) Ukoliko se u tekstu JAR-FCL koriste izrazi: dozvole, ovlašćenja, posebna ovlašćenja, odobrenja ili uverenja, to podrazumeva da su te dozvole, ovlašćenja, posebna ovlašćenja, odobrenja ili uverenja izdati u skladu sa JAR-FCL. U svim drugim slučajevima ti dokumenti se označavaju npr. kao ICAO ili nacionalne dozvole.

(3) Ukoliko se u tekstu koristi izraz "država članica JAA" u cilju međusobnog prepoznavanja dozvola, ovlašćenja, posebnih ovlašćenja, odobrenja ili uverenja, to podrazumeva punopravnu državu članicu JAA.

(4) Uređaji za simuliranje leta koji se navode u JAR-FCL, a koji zamenjuju avion u cilju obuke, moraju biti u skladu sa JAR-STD, a korisniku mora biti odobreno sprovođenje obuke u skladu sa JAR-FCL od strane vazduhoplovnih vlasti.

(5) Odredbe koje se odnose na avione, ne odnose se na mikro lake avione koji se definišu nacionalnim propisima, osim ako nije drugačije određeno.

(6) U dozvolu izdatu na osnovu obuke sprovedene izvan države članice JAA, izuzev obuke izvršene u skladu sa JAR-FCL 1.055(a)(1), prava iz dozvole ograničena su na vazduhoplov registrovan u državi izdavanja dozvole.

(7) Ovlašćenje izdato na osnovu obuke sprovedene izvan države članice JAA, osim obuke sprovedene u skladu sa JAR-FCL 1.055(a)(1), ograničeno je na vazduhoplov registrovan u državi izdavanja dozvole.

(b) Prelazne odredbe

(1) Nije primenljivo.

(2) Nije primenljivo.

(3) Imaoci dozvola izdatih u skladu sa nacionalnim propisima države članice JAA pre stupanja na snagu ovog pravilnika, ili u skladu sa tačkom (b)(1), mogu da zahtevaju od države izdavaoca dozvole izdavanje odgovarajuće dozvole navedene u JAR-FCL 1 (avion), koja njenom imaocu omogućava korišćenje prava iz dozvole u ostalim državama, kao što je propisano u JAR-FCL 1.015(a)(1). Za izdavanje takvih dozvola imalac dozvole mora ispuniti uslove propisane u Dodatku 1 JAR-FCL 1.005.

(4) Imaoci dozvola koje su izdate u skladu sa nacionalnim propisima države članice JAA, koji ne ispunjavaju u potpunosti uslove iz Dela 1 JAR-FCL 3 (lekarski), mogu koristiti prava iz nacionalnih dozvola koje poseduju (videti Prilog 2).

(5) A. Vazduhoplovne vlasti država članica JAA moraju, ukoliko je primenljivo:

(I) Izvršiti upis znanja jezika u skladu sa JAR-FCL 1.010(a)(4) u svim novim i ponovo izdatim dozvolama. Pilot može imati upis više od jednog jezika (videti napomenu u FCL 1.010(a)(4));

(II) Pre 5. marta 2008, uvesti procedure tako da postojeće dozvole sadrže upis znanja jezika u skladu sa JAR-FCL 1.075(a)(2)(XIII).

B. Imaoci dozvola pre 5. marta 2008:

Na osnovu postojećih metoda ocenjivanja, vazduhoplovne vlasti mogu izvršiti upis znanja jezika na nivou 4 (operativni nivo) za imaoce dozvola sa pravom korišćenja radiotelefonije na engleskom jeziku i ostalim jezicima, ukoliko postoje.

(c) Kontinuitet rada ispitivača koji poseduju nacionalna posebna ovlašćenja

Ispitivači koji su posedovali nacionalna posebna ovlašćenja pre početka primene JAR-FCL 1, mogu biti ovlašćeni kao JAR-FCL 1 (avion) ispitivači, pod uslovom da vazduhoplovnim vlastima dokažu poznavanje JAR-FCL i JAR-OPS. Posebno ovlašćenje važi najduže tri godine. Po isteku tog perioda ponovno izdavanje posebnog ovlašćenja uslovljeno je ispunjenjem uslova propisanih u JAR-FCL 1.425(a) i (b).

JAR-FCL 1.010 Osnovna prava člana letačke posade
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.010)
(Videti Dodatak 2 JAR-FCL 1.010)
(Videti AMC Br. 1 JAR-FCL 1.010)

(a) Dozvola i ovlašćenje

(1) Lice koje obavlja dužnosti člana letačke posade u civilnom avionu registrovanom u državi članici JAA mora posedovati važeću dozvolu i odgovarajuća ovlašćenja, u skladu sa uslovima JAR-FCL i dužnostima koje treba da obavlja, ili posebno ovlašćenje, kako je to propisano u JAR-FCL 1.085 i 1.230.

Dozvola mora biti izdata od strane:

(I) države članice JAA;

(II) države članice ICAO i da je učinjena važećom u skladu sa JAR-FCL 1.015(b) ili (c).

(2) Piloti koji poseduju nacionalne dozvole, ovlašćenja, ili posebna ovlašćenja za motorne jedrilice mogu upravljati i motornim jedrilicama (TMG) u skladu sa nacionalnim propisima.

(3) Piloti koji poseduju nacionalnu dozvolu privatnog pilota aviona (PPL) sa upisanim ograničenjem mogu upravljati avionima registrovanim u državi koja je dozvolu izdala, prema nacionalnim propisima te države i unutar vazdušnog prostora te države.

(4) Od 5. marta 2008, kandidati za dozvole i imaoci dozvola od kojih se zahteva upotreba radiotelefonije moraju prikazati sposobnost da govore i razumeju jezik koji koriste u komunikacijama radiotelefonijom u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 1.010. Znanje jezika mora biti najmanje na operativnom nivou (nivo 4) ICAO (videti Dodatak 2 JAR-FCL 1.010 i AMC Br. 1 JAR-FCL 1.010).

Napomena: ove odredbe se odnose na ICAO Annex 10, Volume 2, Chapter 5, gde jezik koji se koristi za komunikaciju radiotelefonijom može biti jezik koji inače koristi stanica na zemlji ili engleski jezik. Prema tome, u praksi biće situacija gde će imalac dozvole morati da govori jezikom koji se inače koristi u stanici na zemlji.

(b) Korišćenje prava

Imalac dozvole, ovlašćenja ili posebnog ovlašćenja ne može da koristi druga prava, izuzev onih koje mu daje ta dozvola, ovlašćenje ili posebno ovlašćenje.

(c) Prigovori, ograničenja

(1) Država članica JAA može u svako doba, u skladu sa svojim nacionalnim procedurama, da postupa po žalbama, ograniči prava, ili privremeno ili trajno povuče dozvolu, ovlašćenje, posebno ovlašćenje ili uverenje koje je izdala u skladu sa uslovima JAR-FCL, ako utvrdi da podnosilac zahteva ili imalac dozvole nije ispunio ili više ne ispunjava uslove JAR-FCL ili nacionalnog zakonodavstva države koja je izdala dozvolu.

(2) Ako država članica JAA utvrdi da podnosilac zahteva ili imalac JAR-FCL dozvole koja je izdata u drugoj državi članici JAA nije ispunio ili više ne ispunjava uslove JAR-FCL ili odgovarajućeg nacionalnog propisa države u čijem vazdušnom prostoru avion leti, država članica JAA će o tome obavestiti državu izdavaoca dozvole i Odeljenje za izdavanje dozvola u centrali JAA. U skladu sa svojim nacionalnim zakonom, država članica JAA mora da, u interesu sigurnosti, izvesti državu izdavaoca dozvole i JAA da iz navedenih razloga podnosilac zahteva ili imalac dozvole ne može upravljati avionom koji je registrovan u toj državi ili upravljati bilo kojim avionom unutar vazdušnog prostora te države.

JAR-FCL 1.015. Prihvatanje dozvola, ovlašćenja, posebnih ovlašćenja, odobrenja ili uverenja
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.015)
(Videti Dodatak 2 JAR-FCL 1.015)
(Videti Dodatak 3 JAR-FCL 1.015)
(Videti AMS FCL 1.005 i 1.015)

(a) Dozvole, ovlašćenja, posebna ovlašćenja, odobrenja ili uverenja izdati u državi članici JAA

(1) Ukoliko lice ili organizacija poseduju dozvolu, ovlašćenje, posebno ovlašćenje, odobrenje ili potvrdu izdate od strane vazduhoplovnih vlasti države članice JAA, u skladu sa uslovima JAR-FCL i pratećih procedura, te dozvole, ovlašćenja, posebna ovlašćenja, odobrenja ili uverenja mogu se prihvatiti bez formalnosti od strane drugih država članica JAA.

(2) Nije primenljivo.

(b) Dozvole izdate od strane država koje nisu članice JAA

(1) Dozvola izdata od strane države koja nije članica JAA može se prihvatiti na osnovu diskrecionog prava vazduhoplovnih vlasti u državi članici JAA, za letenje na vazduhoplovu koji je registrovan u toj državi članici JAA, a u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 1.015.

(2) Prihvatanje dozvola transportnog i profesionalnog pilota aviona, kao i dozvola privatnog pilota aviona sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje, ne može trajati duže od godinu dana od dana prihvatanja, pod uslovom da je važeća osnovna dozvola. Dalje prihvatanje za letenje na avionu registrovanom u bilo kojoj državi članici JAA vrši se na osnovu sporazuma između država članica JAA, kao i u skladu sa drugim uslovima koje JAA smatra potrebnim. Imalac dozvole koja je prihvaćena od države članice JAA mora ispunjavati uslove koji su propisani u JAR-FCL.

(3) Uslovi propisani tačkama (1) i (2) ne primenjuju se ako je avion koji je registrovan u državi članici JAA dat u zakup avio-prevozniku u državi koja nije članica JAA, pod uslovom da je država tog avio-prevoznika prihvatila da u toku perioda trajanja zakupa snosi odgovornost da tehnički ili operativni nadzor bude u skladu sa JAR-OPS 1.165. Dozvole članova letačke posade avio-prevoznika države koja nije članica JAA mogu biti prihvaćene na osnovu diskrecionog prava vazduhoplovnih vlasti države članice JAA, pod uslovom da su prava iz prihvaćenih letačkih dozvola ograničena samo na period zakupa tog aviona za određene delatnosti u kojima neposredno ili posredno, na osnovu "wet lease" ili drugog komercijalnog aranžmana ne učestvuje JAA avio-prevoznik.

(4) Ukoliko je prihvatanje dozvole, izdate u državi koja nije članica JAA, uslov za ispunjenje određenih zadataka ograničenog trajanja, u skladu sa Dodatkom 3 JAR-FCL 1.015, vazduhoplovna vlast može prihvatiti dozvolu za takve zadatke, bez ispunjenja uslova iz Dodatka 1 JAR-FCL 1.015.

(c) Zamena dozvole izdate od strane države koja nije članica JAA

(1) Dozvola transportnog i profesionalnog pilota aviona sa ili bez ovlašćenja za instrumentalno letenje, izdata od strane države koja nije članica JAA, može se zameniti za JAR-FCL dozvolu, pod uslovom da postoji sporazum između države članice JAA i države koja nije članica JAA. Taj sporazum se mora zasnivati na reciprocitetu prihvatanja dozvola i mora obezbediti odgovarajući nivo sigurnosti obuke i testiranja u državi članici i državi koja nije članica JAA. Sporazum će se periodično razmatrati prema dogovoru države koja nije članica i države članice JAA. Dozvola koja je zamenjena na osnovu sporazuma mora sadržati napomenu o državi koja nije članica JAA čija je dozvola zamenjena. Druge države članice JAA nisu u obavezi da prihvate tu dozvolu.

(2) Dozvola privatnog pilota, profesionalnog pilota ili transportnog pilota aviona izdata u skladu sa ICAO Annex 1 može se zameniti za JAR-FCL dozvolu sa ovlašćenjem za klasu/tip aviona sa jednim pilotom nakon ispunjenja uslova propisanih u Dodatku 2 JAR-FCL 1.015.

(d) Kada vazduhoplovna vlast izda dozvolu koja odstupa od JAR-FCL, napomena o tome mora biti uneta u dozvolu, u rubrici XIII.

JAR-FCL 1.016 Kreditiranje imaoca dozvole izdate u državi koja nije članica JAA

(a) Podnosilac zahteva za izdavanje JAR-FCL dozvole i ovlašćenja za instrumentalno letenje, koji ima najmanje ekvivalentnu dozvolu izdatu u skladu sa ICAO Annex 1 od strane države koja nije članica JAA mora ispuniti uslove JAR-FCL, osim onih koji se odnose na trajanje obuke i broj časova teorijske i praktične obuke koji mogu biti umanjeni.

Kod određivanja stepena kreditiranja vazduhoplovne vlasti mogu da se rukovode preporukom centara za obuku.

(b) Imalac dozvole transportnog pilota aviona koja je izdata u skladu sa ICAO Annex 1, a koji ispunjava uslov od 1500 sati naleta u ulozi vođe vazduhoplova ili kopilota na avionima sa više pilota prema Dodatku 1 JAR-FCL 1.015, može biti oslobođen pohađanja odobrene obuke pre pristupanja teorijskom i praktičnom ispitu, ukoliko dozvola sadrži važeće ovlašćenje za tip aviona sa više pilota na kome će se obaviti praktični ispit.

JAR-FCL 1.017 Posebna ovlašćenja i ovlašćenja za posebne poslove

Posebna ovlašćenja i ovlašćenja za posebne poslove vezane za dozvolu (na primer: vuča jedrilice, akrobatsko letenje, izbacivanje padobranaca itd.) mogu se izdati od strane vazduhoplovnih vlasti u skladu sa uslovima te države članice JAA, i to samo za korišćenje unutar njenog vazdušnog prostora. Korišćenje posebnih ovlašćenja i ovlašćenja u vazdušnom prostoru druge države članice JAA može se vršiti na osnovu posebnog sporazuma sa tom državom, izuzev ako postoji bilateralni sporazum (videti Prilog 2).

JAR-FCL 1.020 Priznavanje vojne službe
(videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.005)

Prijava za priznavanje:

Prijavu za sticanje dozvole i ovlašćenja, koji su predviđeni u JAR-FCL, vojno letačko osoblje podnosi vazduhoplovnoj vlasti države u kojoj obavljaju ili su obavljali vojnu službu. Znanje, iskustvo i praktična osposobljenost stečeni u vojnoj službi biće priznati prema odgovarajućim uslovima JAR-FCL o dozvolama i ovlašćenjima na osnovu diskrecionog prava vazduhoplovne vlasti. Uslovi i način priznavanja vojne službe moraju biti prijavljeni JAA. Prava iz takvih dozvola su ograničena na vazduhoplov registrovan u državi koja je dozvolu izdala, sve dok ne budu ispunjeni uslovi propisani u Dodatku 1 JAR-FCL 1.005 (videti Prilog 2).

JAR-FCL 1.025 Važenje dozvola i ovlašćenja
(videti JAR-FCL 3.105)

(a) Imalac dozvole ne može da koristi prava iz dozvole ili ovlašćenja koje je izdala država članica JAA ako ne ispunjava odgovarajuće uslove JAR-FCL.

(b) Važenje dozvole i produženje važenja ovlašćenja

(1) Važenje dozvole je određeno važenjem upisanih ovlašćenja i lekarskog uverenja (videti JAR-FCL 3.105) i važenjem upisa znanja jezika, u odnosu na prava upotrebe radio-telefonije u JAR-FCL 1.010(a)(4).

(2) Kada se ovlašćenje izdaje, produžava ili obnavlja njegovo važenje, vazduhoplovna vlast može produžiti važenje ovlašćenja do kraja meseca u kome važenje ističe, i taj datum predstavlja datum isticanja važenja ovlašćenja.

(c) Dozvola se izdaje na period do 5 godina. U okviru tog perioda vazduhoplovna vlast će dozvolu ponovo izdati:

(1) nakon prvog izdavanja ili obnove ovlašćenja;

(2) kad je u dozvoli popunjena rubrika XII i nema više mesta za upis;

(3) iz bilo kog administrativnog razloga;

(4) prema diskrecionom pravu vazduhoplovnih vlasti kod produženja važenja ovlašćenja.

Vazduhoplovna vlast će važeća ovlašćenja preneti u novi obrazac dozvole.

Imalac dozvole mora podneti zahtev vazduhoplovnoj vlasti za ponovno izdavanje dozvole.

Zahtev mora da sadrži potrebnu dokumentaciju.

JAR-FCL 1.026 Skorašnje iskustvo pilota koji ne lete u skladu sa JAR-OPS 1

(a) Avionom koji prevozi putnike ne sme upravljati, u svojstvu vođe vazduhoplova ili kopilota, pilot koji u poslednjih 90 dana, kao pilot koji leti, nije imao najmanje 3 poletanja i 3 sletanja na avionu istog tipa/klase ili na simulatoru letenja tog tipa/klase aviona;

(b) Imalac dozvole bez važećeg ovlašćenja za instrumentalno letenje ne može da bude vođa aviona koji prevozi putnike noću, ako u prethodnih 90 dana nije imao najmanje jedno poletanje i sletanje noću koje se zahteva u JAR-FCL 1.026(a).

JAR-FCL 1.030 Uslovi provere

(a) Posebna ovlašćenja ispitivača

Vazduhoplovna vlast mora za ispitivače imenovati i ovlastiti lica sa odgovarajućim kvalifikacijama i ugledom, koja će u njeno ime sprovoditi praktične ispite i provere stručnosti. Minimalne kvalifikacije ispitivača propisane su u JAR-FCL 1, Poglavlje I. Vazduhoplovna vlast će u pisanoj formi obavestiti svakog ispitivača o njegovim pravima i obavezama.

(b) Broj ispitivača

Vazduhoplovna vlast će odrediti potreban broj ispitivača uzimajući u obzir ukupan broj pilota na određenoj teritoriji.

(c) Obaveštenje o ispitivačima

(1) Vazduhoplovna vlast vodi listu ovlašćenih ispitivača, sa naznakom za koje poslove su ovlašćeni. Ova lista mora biti dostupna TRTO, FTO i RF na teritoriji države članice JAA. Vazduhoplovna vlast određuje načine na koje će ispitivači biti raspoređeni na praktične ispite (videti Prilog 2).

(2) Vazduhoplovna vlast određuje ispitivača za sprovođenje praktičnog ispita za izdavanje MPL(A) i ATPL(A).

(d) Ispitivači ne mogu ispitivati kandidate koje su obučavali za tu dozvolu ili ovlašćenje, osim uz izričitu pisanu saglasnost vazduhoplovnih vlasti.

(e) Preduslovi za kandidate koji treba da izađu na praktični ispit

Pre pristupanja praktičnom ispitu za izdavanje dozvole ili ovlašćenja, kandidat mora da položi odgovarajući teorijski deo ispita, s tim što vazduhoplovna vlast može napraviti izuzetke za kandidate koji pohađaju integrisane programe letačke obuke. Kandidat mora da završi odgovarajuću teorijsku obuku pre pristupanja praktičnom ispitu. Organizacija, odnosno lice odgovorno za obuku mora da prijavi kandidata za praktični ispit, osim u slučaju izdavanja ATPL.

JAR-FCL 1.035 Zdravstvena sposobnost
(Videti IEM FCL 1.035)

(a) Sposobnost

Imalac lekarskog uverenja mora biti psihički i fizički sposoban za obavljanje poslova na osnovu dozvole koju poseduje.

(b) Uslovi za lekarsko uverenje

U cilju podnošenja zahteva za izdavanje dozvole, kao i prilikom korišćenja prava iz dozvole, kandidat ili imalac dozvole mora imati lekarsko uverenje koje je izdato u skladu sa odredbama JAR-FCL 3 (Lekarski) i koje odgovara pravima iz dozvole.

(c) Zdravstvena sposobnost

Posle završenog lekarskog pregleda kandidat će biti obavešten da li je sposoban, nesposoban ili se mora obratiti vazduhoplovnim vlastima. Ovlašćeni lekar (AME) će obavestiti kandidata o stanjima (lekarskim, operativnim ili drugim) koja mogu ograničiti letačku obuku ili prava iz izdate dozvole.

(d) Ograničenje letenja samo u višečlanoj posadi (OML - samo klasa 1)

(1) Ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" se primenjuje kada imalac dozvole profesionalnog ili transportnog pilota aviona ne ispunjava u potpunosti uslove lekarskog uverenja klase 1, ali je u okviru prihvatljivog rizika gubitka sposobnosti u letu (videti JAR-FCL 3 - Lekarski, IEM FCL A, B i C). Ovo ograničenje primenjuje vazduhoplovna vlast kod posade sa više pilota. Ograničenje "samo kao kopilot ili sa kopilotom" može da bude izdato ili povučeno samo od strane vazduhoplovnih vlasti.

(2) Drugi pilot mora biti kvalifikovan za tip aviona, ne sme biti stariji od 60 godina i ne sme imati ovo ograničenje (OML).

(e) Ograničenje letenja sa sigurnosnim pilotom - Safety pilot (OSL - samo klasa 2)

Sigurnosni pilot (Safety pilot) je pilot koji je kvalifikovan da leti kao vođa na klasi/tipu aviona, koji je opremljen duplim komandama, a koji se nalazi u avionu radi preuzimanja upravljanja avionom ako dođe do gubitka sposobnosti u letu pilota sa lekarskim ograničenjem. Ovo ograničenje može da bude izdato ili povučeno samo od strane vazduhoplovnih vlasti.

JAR-FCL 1.040 Umanjenje zdravstvene sposobnosti
(Videti IEM FCL 3.040)

(a) Imaoci lekarskih uverenja ne smeju da koriste prava iz svojih dozvola, ovlašćenja ili posebnih ovlašćenja ukoliko su svesni da postoji umanjenje njihove zdravstvene sposobnosti koje bi moglo narušiti bezbedno korišćenje tih prava.

(b) Imaoci lekarskih uverenja ne smeju da uzimaju, bilo na recept ili bez recepta, lekove ili narkotike, ili da se podvrgavaju nekim drugim lečenjima, osim ako nisu potpuno sigurni da taj lek ili lečenje neće imati neke nepovoljne efekte u pogledu njihove sposobnosti da sigurno vrše svoje dužnosti. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja, treba tražiti savet od odeljenja za vazduhoplovnu medicinu, vazduhoplovno-medicinskog centra ili od ovlašćenog lekara (AMS, AMC ili AME). Opširnija uputstva data su u JAR-FCL 3 (videti IEM FCL 3.040).

(c) Imaoci lekarskih uverenja su dužni da, bez nepotrebnog odlaganja, zatraže uputstva od AMS, AMC ili AME, u slučaju:

(1) bolničkog ili kliničkog smeštaja na duže od 12 sati;

(2) hirurške operacije ili drugog invazivnog postupka;

(3) redovne upotrebe lekova;

(4) redovnog korišćenja korektivnih naočara.

(d) (1) Imaoci lekarskih uverenja koji su svesni:

(i) značajne lične povrede koja prouzrokuje nesposobnost za vršenje dužnosti člana letačke posade;

(ii) bolesti koja prouzrokuje njihovu nesposobnost da vrše dužnosti člana letačke posade tokom perioda od 21 dana ili duže;

(iii) trudnoće

dužni su da u pisanoj formi obaveste vazduhoplovnu vlast ili ovlašćenog lekara, koji će naknadno da obavesti vazduhoplovnu vlast o takvoj povredi ili trudnoći, a u slučaju bolesti, odmah po isteku perioda od 21 dana. Smatra se da je lekarsko uverenje privremeno povučeno nakon pojave takve povrede ili isteka tog perioda bolesti ili potvrde trudnoće.

(2) U slučaju povrede ili bolesti, privremeno povlačenje uverenja će se ukinuti od strane ovlašćenog lekara u dogovoru sa vazduhoplovnim vlastima nakon što se imalac podvrgne lekarskoj proceni ovlašćenog lekara ili u skladu sa postupcima koji su određeni od strane vazduhoplovne vlasti i proglasi sposobnim da obavlja dužnost člana letačke posade, ili nakon što vazduhoplovna vlast, pod uslovima koje smatra odgovarajućim, oslobodi imaoca obaveze podvrgavanja lekarskom pregledu.

(3) U slučaju trudnoće ovlašćeni lekar u dogovoru sa vazduhoplovnim vlastima može ukinuti privremeno povlačenje uverenja za period i pod uslovima koje smatra odgovarajućim (videti JAR-FCL 3.195(c) i 3.315(c)). Ukoliko ovlašćeni lekar proceni pilota klase 1 u trudnoći kao sposobnog za klasu 1, upisaće se ograničenje letenja u višečlanoj posadi (Klasa 1 "OML"). Privremeno povlačenje će se obustaviti ako nakon završetka trudnoće imaoca pregleda ovlašćeni lekar i proglasi ga sposobnim. Nakon što ovlašćeni lekar proceni sposobnost po okončanju trudnoće, ograničenje letenja u višečlanoj posadi (Klasa 1 "OML") se može ukinuti od strane ovlašćenog lekara, uz informisanje vazduhoplovnih vlasti.

JAR-FCL 1.045 Posebne okolnosti

(a) Odredbe JAR-FCL-a ne mogu obuhvatiti sve situacije. Kada bi primenom JAR-FCL došlo do neodgovarajućih posledica, ili kada razvoj novih metoda obuke ili ispitivanja ne odgovara uslovima JAR-FCL, kandidat može tražiti od vazduhoplovnih vlasti da razmotre odgovarajuće izuzeće. To izuzeće se može odobriti jedino pod uslovom da obezbeđuje najmanje isti nivo sigurnosti.

(b) Izuzeća se dele na kratkoročna i dugoročna (duža od šest meseci). Davanje dugoročnih izuzeća vrši se samo u saglasnosti sa JAA Licensing Sectorial Team.

JAR-FCL 1.050 Priznavanje naleta i teorijskog znanja
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.050)
(Videti Dodatak 2 JAR-FCL 1.050)
(Videti Dodatak 3 JAR-FCL 1.050)

(a) Priznavanje naleta

(1) Ukoliko nije drugačije predviđeno u JAR-FCL, izvršeni nalet koji se priznaje za dozvolu ili ovlašćenje mora biti obavljen na istoj kategoriji aviona za koju se dozvola ili ovlašćenje traži.

(2) Vođa vazduhoplova ili na obuci

(I) Kandidatu za dozvolu ili ovlašćenje priznaje se u potpunosti samostalni nalet, nalet sa instruktorom ili nalet ostvaren u svojstvu vođe vazduhoplova, kao deo ukupnog vremena letenja propisanog za dozvolu ili ovlašćenje.

(II) Licu koje je završilo integrisani kurs za dobijanje dozvole transportnog pilota aviona priznaće se do 50 časova instrumentalnog letenja ostvarenih u svojstvu učenika-vođe vazduhoplova za ispunjenje uslova naleta kao vođe vazduhoplova koji je neophodan za izdavanje dozvole transportnog i profesionalnog pilota aviona i ovlašćenja za tip ili klasu višemotornog aviona.

(III) Licu koje je završilo integrisani kurs za dobijanje dozvole profesionalnog pilota aviona, sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje, priznaće se do 50 časova instrumentalnog letenja ostvarenih u svojstvu učenika-vođe vazduhoplova za ispunjenje uslova naleta kao vođe vazduhoplova zahtevanog za izdavanje dozvole profesionalnog pilota aviona i ovlašćenja za tip ili klasu višemotornog aviona.

(3) Kopilot

(I) Imaocu pilotske dozvole, kada leti u svojstvu kopilota, priznaće se celokupan nalet ostvaren u svojstvu kopilota, u cilju postizanja ukupnog naleta propisanog za dobijanje pilotske dozvole višeg ranga.

(II) Imaocu pilotske dozvole, kada leti u svojstvu kopilota, a u ulozi vođe vazduhoplova pod nadzorom vođe vazduhoplova, priznaće se u celosti tako ostvaren nalet u cilju postizanja ukupnog naleta propisanog za dobijanje pilotske dozvole višeg stepena, pod uslovom da je način nadzora prihvaćen od vazduhoplovnih vlasti.

(b) Priznavanje teorijskog znanja

(1) Imalac ovlašćenja za instrumentalno letenje na helikopteru je oslobođen teorijske obuke i teorijskog dela ispita propisanog za sticanje ovlašćenja za instrumentalno letenje na avionu.

(2) U cilju sticanja dozvole privatnog pilota aviona imalac dozvole PPL(H), CPL(H) ili ATPL(H) mora da ispuni uslove određene u Dodatku 1 JAR-FCL 1.050.

(3) U cilju sticanja dozvole profesionalnog pilota aviona imalac dozvole CPL(H) ili ATPL(H) mora da ispuni uslove određene u Dodatku 2 JAR-FCL 1.050.

(4) U cilju sticanja dozvole transportnog pilota aviona imalac dozvole ATPL(H) sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje mora da ispuni uslove određene u Dodatku 3 JAR-FCL 1.050.

(5) Kreditiranje određeno u gore navedenim paragrafima (b)(2), (b)(3) i (b)(4) primenjivaće se i na kandidate koji su položili teorijski deo ispita iz svih predmeta koji se zahtevaju za izdavanje odgovarajuće dozvole pilota helikoptera, pod uslovom da ispunjavaju prihvatljivi period, u skladu sa JAR-FCL 2.495.

(6) Kandidatu koji je položio teorijski deo ispita za sticanje dozvole transportnog pilota aviona priznaće se teorijski ispit za PPL(A), CPL(A) i IR(A).

(7) Kandidatu koji je položio teorijski deo ispita za sticanje dozvole profesionalnog pilota aviona priznaće se teorijski ispit za PPL(A).

(8) Kandidatu koji je položio odgovarajući teorijski deo ispita za sticanje dozvole profesionalnog pilota aviona ili ovlašćenja za instrumentalno letenje na avionima priznaće se teorijski ispit, kao što je određeno u Dodatku 4 JAR-FCL 1.050.

JAR-FCL 1.055 Organizacije za obuku i registrovane organizacije
(Videti Dodatke 1a, 1b, 2 i 3 JAR-FCL 1.055)
(Videti Dodatak 2 JAR-FCL 1.125)

(a) (1) Organizacije za letačku obuku (FTO) koje nameravaju da vrše obuku za dozvole i pripadajuća ovlašćenja, a kojima je osnovno mesto poslovanja i sedište u državi članici JAA, dobiće odobrenje od strane te države kada ispune uslove iz JAR-FCL. Uslovi za odobrenje FTO su dati u Dodatku 1a JAR-FCL 1.055. Deo obuke može biti obavljen izvan države članice JAA (videti Dodatak 1b JAR-FCL 1.055).

(2) FTO koje nameravaju da vrše obuku za dozvole i pripadajuća ovlašćenja, a kojima je osnovno mesto poslovanja i sedište izvan države članice JAA, mogu dobiti odobrenje od strane vazduhoplovnih vlasti države punopravne članice JAA u pogledu lokacije:

(I) ukoliko je postignut sporazum između vazduhoplovnih vlasti države članice JAA i države koja nije članica JAA, a u kojoj FTO ima osnovno mesto poslovanja i sedište, pod uslovom da vazduhoplovna vlast države članice JAA učestvuje u procesu izdavanja odobrenja i sprovođenju nadzora nad organizacijom za letačku obuku; ili pod uslovom:

(II) (A) da je obezbeđena odgovarajuća nadležnost i nadzor vazduhoplovne vlasti;

(B) da su ispunjeni odgovarajući dodatni uslovi iz Dodatka 1c JAR-FCL 1.055;

(C) da je procedura za izdavanje odobrenja u skladu sa administrativnim postupcima prihvaćenim u JAA, a primenjena od strane vazduhoplovnih vlasti te države.

(b) (1) Organizacije za obuku za letenje na tipu (TRTO) sa sedištem u državi članici JAA, koje nameravaju da vrše obuku za sticanje ovlašćenja letenja na tipu dobiće odobrenje kada ispune uslove iz JAR-FCL, a odobrenje će biti dato od strane te države. Uslovi za odobrenje TRTO su dati u Dodatku 2 JAR-FCL 1.055.

(2) TRTO smeštene izvan države članice JAA dobiće odobrenje kada ispune uslove iz JAR-FCL, a odobrenje izdaje država kojoj je podnet zahtev. Uslovi za odobrenje TRTO su dati u Dodatku 2 JAR-FCL 1.055.

(c) Organizacije koje nameravaju da vrše obuku samo za dozvolu privatnog pilota, a koje su smeštene u državi članici JAA, biće registrovane za tu svrhu od strane vazduhoplovne vlasti (videti JAR-FCL 1.125).

(d) Kurs obuke MPL(A)

FTO koje žele da obavljaju obuku za MPL(A) moraju vazduhoplovnim vlastima pružiti dokaz da se kroz MPL(A) kurs obuke ostvaruje nivo sposobnosti za obavljanje poslova unutar višečlane posade koji je najmanje jednak onom koji se očekuje od lica koji su završili ATP(A) integrisani kurs i koji su završili obuku za ovlašćenje za letenje na tipu aviona sa više pilota. Vazduhoplovne vlasti će obavestiti JAA o kursevima koji su odobreni po ovim zahtevima.

JAR-FCL 1.060 Ograničenje prava imaocima dozvola koji su navršili 60 godina života ili više
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.060)

(a) Starost 60-64 godina

Imalac pilotske dozvole koji je navršio 60 godina života ne sme da leti kao pilot aviona u komercijalnom vazdušnom saobraćaju, izuzev:

(1) kao član višečlane pilotske posade i pod uslovom

(2) da je takav imalac jedini pilot u letačkoj posadi koji je navršio 60 godina života.

(b) Starost 65 godina

Imalac pilotske dozvole koji je navršio 65 godina života ne sme da leti kao pilot aviona koji je angažovan u komercijalnom vazdušnom saobraćaju.

(c) Nacionalne varijante uslova pod (a) i (b) date su u Dodatku 1 JAR-FCL 1.060.

JAR-FCL 1.065 Država izdavalac dozvole
(Videti JAR-FCL 1.010(c))

(a) Kandidat mora dokazati vazduhoplovnoj vlasti države izdavaoca dozvole da je u potpunosti ispunio sve uslove za izdavanje dozvole (videti JAR-FCL 1.010(c)).

(b) Ako postoji saglasnost između vazduhoplovnih vlasti dve države, kandidatu koji je započeo obuku pod nadležnošću jedne vlasti može biti dopušteno da završi obuku pod nadležnošću druge vlasti.

Sporazumom može da bude dozvoljeno sledeće:

(1) teorijska obuka i ispiti;

(2) lekarski pregled i procena sposobnosti;

(3) letačka obuka i provera.

Vazduhoplovne vlasti će se dogovoriti koja država će biti "država izdavalac dozvole".

(c) Dalja ovlašćenja mogu biti stečena prema uslovima JAR-FCL u bilo kojoj državi članici JAA i biće uneta u dozvolu od strane države izdavaoca dozvole.

(d) Radi pojednostavljenja upravnog postupka (npr. produženje važenja) imalac dozvole može kasnije obaviti prenos dozvole iz države izdavaoca dozvole u neku drugu državu članicu JAA, pod uslovom da u toj državi ima zaposlenje ili stalni boravak (videti JAR-FCL 1.070). Ta država tada postaje država izdavalac dozvole i preuzeće odgovornost za izdavanje dozvole u smislu gore navedenog stava (a).

(e) Kandidat može istovremeno da poseduje samo jednu JAR-FCL dozvolu (avion) i samo jedno lekarsko uverenje.

JAR-FCL 1.070 Stalni boravak

Stalni boravak je mesto gde lice živi najmanje 185 dana u jednoj kalendarskoj godini, radi ličnih ili poslovnih veza, ili, u slučaju kada se radi o licu koje nema poslovnih veza, onda po osnovu ličnih veza koje pokazuju blisku povezanost između lica i mesta gde ono živi.

JAR-FCL 1.075 Obrazac i sadržaj dozvole letačkog osoblja
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.075)

Dozvola letačkog osoblja izdata od strane države članice JAA u skladu s JAR-FCL mora da sadrži:

(a) Sadržaj: broj rubrike je ispisan uz naslov rubrike. Standardni obrazac JAA dozvole je prikazan u Dodatku 1 JAR-FCL 1.075. Rubrike I do XI su "stalne", dok su rubrike XII do XIV "promenljive" i mogu se pojaviti u vidu posebnog ili odvojivog dodatka glavnog obrasca dozvole. Svaki posebni ili odvojivi dodatak mora biti jasno označen kao deo dozvole.

(1) Stalne rubrike

(I) Država izdavalac dozvole;

(II) Naziv dozvole;

(III) Serijski broj koji započinje poštanskim kodom države izdavaoca dozvole i nastavlja se kodom arapskih brojeva ili latiničnih slova;

(IV) Ime imaoca dozvole (napisano latinicom, ukoliko nacionalno pismo nije latinično);

(V) Adresa imaoca dozvole;

(VI) Državljanstvo imaoca dozvole;

(VII) Potpis imaoca dozvole;

(VIII) Vazduhoplovna vlast i ukoliko je potrebno, uslovi pod kojim je dozvola izdata;

(IX) Potvrda važenja dozvole i posebnih ovlašćenja za prava po osnovu dozvole;

(X) Potpis ovlašćenog lica koje izdaje dozvolu i datum izdavanja;

(XI) Pečat ili žig vazduhoplovne vlasti.

(2) Promenljive rubrike

(XII) Ovlašćenja - klasa, tip, instruktor itd, sa datumima prestanka važenja. Prava za korišćenje radiotelefonije (R/T) mogu biti naznačena na obrascu dozvole ili na posebnom uverenju;

(XIII) Napomene - npr. specijalni upisi u vezi ograničenja i upisi za dodatna prava, uključujući znanje jezika (videti JAR-FCL 1.005(b)(5));

(XIV) Bilo koji drugi podaci koje zahteva vazduhoplovna vlast.

(b) Materijal: papir ili drugi materijal koji se koristi mora onemogućiti ispravke ili brisanje ili jasno ukazati na njih. Sva unošenja ili poništavanja na obrascu dozvole moraju biti jasno odobrena od strane vazduhoplovnih vlasti.

(c) Boja: beli materijal će se koristiti za pilotske dozvole izdate u skladu sa JAR-FCL.

(d) Jezik: dozvole moraju biti na nacionalnom i engleskom jeziku, kao i na nekim drugim jezicima koje vazduhoplovna vlast smatra odgovarajućim.

JAR-FCL 1.080 Evidentiranje naleta
(Videti IEM FCL 1.080)

(a) Podaci o letu obavljenom u ulozi pilota treba da budu zabeleženi u knjižici letenja u formatu koji je prihvaćen od strane vazduhoplovne vlasti (videti IEM FCL 1.080). Podaci o letovima koji se obavljaju po JAR-OPS 1 mogu biti evidentirani u prihvaćenom računarskom formatu koji će čuvati avio-prevoznik. U tom slučaju avio-prevoznik će evidentirati sve letove pilota, uključujući obuku za upoznavanje sa razlikama aviona i obuku za prilagođavanje na avion, obezbeđujući dostupnost podataka članovima letačke posade na njihov zahtev.

(b) Evidencija letenja treba da sadrži sledeće informacije:

(1) Lični podaci:

Ime i adresa imaoca;

(2) Za svaki let:

(I) Ime vođe aviona;

(II) Datum (dan, mesec, godina) leta;

(III) Mesto i vreme poletanja i sletanja (vremena su UTC i treba da budu "block time");

(IV) Tip (proizvođač, model i varijanta) i registracija aviona;

(V) SE, ME (jednomotorni, višemotorni);

(VI) Ukupno vreme letenja;

(VII) Akumulirano ukupno vreme letenja;

(3) Za svaku sesiju na simulatoru letenja ili na FNPT:

(I) Tip i kvalifikacioni nivo uređaja za obuku;

(II) Vrsta obuke na uređaju za simulirano letenje;

(III) Datum (dan, mesec, godina);

(IV) Ukupno vreme sesije;

(V) Akumulirano ukupno vreme;

(4) Pilotska dužnost:

(I) Vođa aviona (uključujući samostalno, učenik-vođa aviona, vođa aviona pod nadzorom);

(II) Kopilot;

(III) Letenje na duploj komandi;

(IV) Instruktor letenja / ispitivač u letu;

(V) Rubrika "napomene" je namenjena da se daju detalji o specifičnim dužnostima, na primer: učenik-vođa aviona, vođa aviona pod nadzorom, vreme letenja po instrumentima*, itd.;

* Pilot može evidentirati kao nalet po instrumentima samo vreme kada je stvarno upravljao avionom prema instrumentima u stvarnim ili simuliranim instrumentalnim uslovima leta.

(5) Uslovi pod kojima je izvršen let:

(I) Noć;

(II) IFR (prema pravilima instrumentalnog letenja).

(c) Upisivanje naleta

(1) Nalet kao vođa vazduhoplova

(I) Imalac dozvole može upisati nalet kao vođa vazduhoplova sve vreme letenja tokom kojeg je on vođa vazduhoplova.

(II) Kandidat za dozvolu ili imalac pilotske dozvole može upisati nalet kao vođa vazduhoplova celokupni samostalni nalet i nalet kao učenik - vođa vazduhoplova, pod uslovom da je to vreme potpisano od strane instruktora.

(III) Imalac ovlašćenja instruktora može upisati nalet kao vođa vazduhoplova sve vreme u kojem vrši ulogu instruktora u avionu.

(IV) Imalac posebnog ovlašćenja ispitivača može upisati nalet kao vođa vazduhoplova sve vreme tokom kojeg se on nalazi na pilotskom sedištu i leti kao ispitivač u avionu.

(V) Kopilot u ulozi vođe vazduhoplova pod nadzorom, na avionu za koji se prema uverenju o tipu ili prema uslovima JAR-OPS zahteva više od jednog pilota, upisuje vreme letenja kao vođa vazduhoplova, pod uslovom da je takav nalet pod nadzorom (videti (c)(5)) potpisan od strane vođe vazduhoplova.

(VI) Ako imalac dozvole obavi veći broj letova u toku jednog dana, vraćajući se svaki put na isto mesto poletanja, a interval između uzastopnih letova ne prelazi 30 minuta, takva serija letova se može evidentirati jednim upisom.

(2) Nalet kao kopilot

Imalac pilotske dozvole, koji se nalazi na pilotskom sedištu kao kopilot, može upisati vreme letenja kao kopilotski nalet na avionu koji zahteva više od jednog pilota prema uverenju o tipu aviona ili prema propisima po kojima se let sprovodi.

(3) Nalet kao kopilot u krstarenju

Kopilot u krstarenju može upisati celokupni nalet kao kopilotski nalet kada se nalazi na pilotskom sedištu.

(4) Nalet na obuci sa instruktorom

Zbir celokupnog naleta kandidata za dozvolu ili ovlašćenje kao što je nalet na obuci, instrumentalni nalet u obuci avionom, instrumentalni nalet u obuci na uređajima za simulirano letenje itd, mora biti overen od strane ovlašćenog ili posebno ovlašćenog instruktora koji je sprovodio obuku.

(5) PICUS - Vođa vazduhoplova pod nadzorom

Pod uslovom da je način nadzora prihvaćen od vazduhoplovne vlasti, kopilot može upisati nalet kao vođa vazduhoplova kada leti kao vođa pod nadzorom, ako sve dužnosti i funkcije vođe vazduhoplova u letu izvršava tako da nije potrebna intervencija vođe vazduhoplova u interesu bezbednosti.

(d) Davanje na uvid evidencije naleta

(1) Imalac dozvole ili učenik pilot dužan je da, bez nepotrebnog odlaganja, da na uvid svoju evidenciju naleta, radi inspekcije, po zahtevu ovlašćenog predstavnika vazduhoplovne vlasti.

(2) Učenik pilot mora nositi sa sobom svoju knjižicu letenja na svim samostalnim maršrutnim međuaerodromskim letovima, kao dokaz da ima upisana potrebna posebna ovlašćenja od strane instruktora.

Dodatak 1 JAR-FCL 1.005
Minimalni uslovi za izdavanje JAR-FCL dozvole ili posebnog ovlašćenja na osnovu nacionalne dozvole ili posebnog ovlašćenja koje je izdala država članica JAA

(Videti JAR-FCL 1.005(b)(3))
(Videti AMC FCL 1.005 i 1.015)
(Videti AMC FCL 1.125)

1. Pilotske dozvole

Dozvola pilota koju je izdala država članica JAA prema svojim nacionalnim propisima može da bude zamenjena JAR-FCL dozvolom kada su ispunjeni propisani uslovi. Za zamenu ovakvih dozvola imalac dozvole će:

(a) Za ATPL(A) i CPL(A) - izvršiti proveru stručnosti na tipu/klasi, kao i u instrumentalnom letenju (ako ima IR), prema uslovima za produženje JAR-FCL 1.245(b)(1), JAR-FCL 1.245(c)(1)(I) ili 1.245(c)(2), koji se odnose na prava imaoca dozvole.

(b) (I) Za ATPL(A) i CPL(A) pokazati vazduhoplovnim vlastima zadovoljavajuće znanje odgovarajućih delova JAR-OPS 1 i JAR-FCL (videti AMC FCL 1.005 i 1.015);

(II) Za PPL(A) pokazati zadovoljavajuće poznavanje odgovarajućih delova JAA uslova (videti AMC FCL 1.125);

(c) Pokazati zadovoljavajuće znanje engleskog jezika prema JAR-FCL 1.200 ako poseduje IR.

(d) Ispuniti uslove u pogledu iskustva i sve druge uslove prikazane u tabeli:

Nacionalna dozvola
koju ima

Ukupan nalet (sati)

Dodatni uslovi JAA

Zamena za JAR-FCL dozvolu
i ograničenja (ako postoje)

Ukidanje ograničenja

 

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

 

ATPL(A)

>1500 kao vođa vazduhoplova na avionima sa više pilota

nema

ATPL (A)

Ne primenjuje se

(a)

ATPL(A)

>1500 na avionima sa više pilota

nema

kao u (c)(4)

kao u (c)(5)

(b)

ATPL(A)

>500 na avionima sa više pilota

pred vazd. vlastima dokazati poznavanje performansi i planiranja prema uslovima Dodatka 1 JAR-FCL1.470

ATPL (A) sa ovlašćenjem za tip i ograničenjem "samo kao kopilot"

Pokazati sposobnost da deluje kao PIC kao što zahteva Dodatak 2 JAR-FCL 1.240

(c)

CPL/IR(A) i završen ICAO ATPL teorijski ispit u državi članici JAA-izdavaocu dozvole

>500 na avionima sa više pilota, ili više od 500 sati letenja gde se traži više pilota na avionu sa jednim pilotom JAR-FAR 23-kombinovana kategorija u skladu sa JAR OPS 1 ili odgovarajućim nacionalnim operativnim uslovima

(I) pred vazd. vlastima dokazati poznavanje performansi i planiranja prema uslovima Dodatka 1 JAR-FCL 1.470

(II) Ispuni ostale uslove JAR-FCL 1.250 (a)(1) i (2)

CPL/IR(A) sa upisanom teorijom ATPL prema JAR-FCL

Ne primenjuje se

(d)

CPL/IR(A)

>500 na avionima sa više pilota, ili više od 500 sati letenja gde se traži više pilota na avionu sa jednim pilotom JAR-FAR 23
- kombinovana kategorija u skladu sa JAR OPS 1 ili odgovarajućim nacionalnim operativnim uslovima

(I) položen teorijski ispit za ATPL prema JAR-FCL u državi članici JAR-FCL JAA-izdavaocu dozvole

(II) ispunjeni ostali uslovi JAR-FCL 1.250(a) (1) i (2)

CPL/IR(A) sa upisanom teorijom ATPL prema
JAR-FCL

Ne primenjuje se

(e)

CPL/IR(A)

>500 kao vođa vazduhoplova na avionima sa jednim pilotom

nema

CPL/IR(A) sa upisanim tipom/klasom i ograničenjem za avione sa jednim pilotom

 

(f)

CPL/IR(A)

<500 kao vođa vazduhoplova na avionima sa jednim pilotom

pred vazd. vlastima dokazati poznavanje performansi i planiranja prema uslovima Dodatka 1 JAR-FCL 1.470

kao (4)(f)

Sticanje ovlašćenja za letenje u sastavu višečlane posade prema JAR-FCL 1.240

(g)

CPL(A)

>500 kao vođa vazduhoplova na avionima sa jednim pilotom

ovlašćenje za noćno letenje, ako je primenljivo

CPL(A) sa upisanim tipom / klasom i ograničenjem za avione sa jednim pilotom

 

(h)

CPL(A)

<500 kao vođa vazduhoplova na avionima sa jednim pilotom

(I) ovlašćenje za noćno letenje, ako je primenljivo

(II) pred vazd. vlastima dokazati poznavanje performansi i planiranja prema uslovima Dodatka 1 JAR-FCL 1.470

kao (4) (h)

 

(i)

PPL/IR(A)

≥75 prema IFR

ovlašćenje za noćno letenje ukoliko ono nije sastavni deo ovlašćenja za instrumentalno letenje

PPL/IR(A) (IR ograničen na PPL)

pred vazd. vlastima dokazati poznavanje performansi i planiranja prema uslovima Dodatka 1 JAR-FCL 1.470

(j)

PPL(A)

≥70 na avionima

dokazati sposobnost korišćenja radionavigacijskih sredstava

PPL(A)

 

(k)

2. Instruktorska ovlašćenja

Nacionalno ovlašćenje, posebno
ovlašćenje i prava koje ima

Iskustvo

Dodatni uslovi JAA

Zamena za JAR-FCL ovlašćenje

(1)

(2)

(3)

(4)

FI(A)/IRI(A)/TRI(A)/CRI(A)

prema JAR-FCL 1 (avion) za odgovarajuće ovlašćenje

pred vazd. vlastima dokazati poznavanje odgovarajućih delova JAR-FCL 1(avion) i JAR- OPS, kako propisuje AMC FCL 1.005 i 1.015

FI(A)/IRI(A)/TRI(A)/CRI(A)

* Instruktorima država članica JAA koji ispunjavaju navedene uslove, ali ne mogu da dobiju JAR-FCL dozvolu ili ovlašćenje zbog trenutnog statusa njihove države-izdavaoca dozvole, može biti dozvoljeno da obučavaju za JAR-FCL dozvole ili ovlašćenja.

3. SFI posebno ovlašćenje

Posebno ovlašćenje za instruktora na sintetičkom trenažeru koju je izdala država članica JAA, a u skladu sa nacionalnim uslovima te države, može da se zameni JAR-FCL posebnim ovlašćenjem ako iskustvo imaoca posebnog ovlašćenja odgovara potrebnom iskustvu i drugim uslovima navedenim u sledećoj tabeli:

Nacionalno posebno ovlašćenje koje ima

Iskustvo

Dodatni uslovi JAA

Zamena za JAR-FCL posebno ovlašćenje

(1)

(2)

(3)

(4)

SFI(A)

>1500 sati kao pilot na avionu sa više pilota

(I) ima ili je imao dozvolu profesionalnog ili transportnog pilota (A) izdatu od države članice JAA ili dozvolu profesionalnog ili transportnog pilota koja nije po JAR-FCL a prihvatljiva je za vazd. vlasti (II) uspešno završena obuka na simulatoru za određen tip aviona uključujući i MCC

SFI(A)

SFI(A)

3 godine prethodnog iskustva kao SFI koje je prihvatljivo za vazd. vlasti

uspešno završena obuka na simulatoru za određen tip aviona uključujući i MCC

SFI(A)

Ovo posebno ovlašćenje se izdaje za period od najviše tri godine.

Ponovno izdavanje posebnog ovlašćenja zavisi od ispunjenja uslova koji su propisani u JAR-FCL 1.415.

4. Instruktori na trenažerima (letenja / navigacijskim) "FTD / FNPT I"

Nacionalno posebno ovlašćenje koje ima

Iskustvo

Zamena za JAR-FCL posebno ovlašćenje

(1)

(2)

(3)

Instruktori na FTD i/ili FNPT I

3 godine prethodnog iskustva kao FTD i/ili FNPT I koje je prihvatljivo za vazduhoplovne vlasti

Instruktori na FTD i/ili FNPT I

 

Dodatak 1 JAR-FCL 1.010
Uslovi u pogledu znanja jezika koji se koristi za komunikaciju radiotelefonijom

(Videti JAR-FCL 1.010(a)(4))
(Videti AMC Br.1. JAR-FCL 1.010(a)(4))
(Videti AMC Br.2. JAR-FCL 1.010(a)(4))
(Videti IEM FCL 1.010)

1. Uslovi koji se odnose na znanje jezika primenjuju se na frazeologiju i svakodnevni jezik.

2. Da bi se ispunili uslovi u pogledu znanja jezika koji su dati u JAR-FCL 1.010(a)(4), kandidat za dozvolu ili imalac dozvole mora da prikaže, na način prihvatljiv vazduhoplovnim vlastima, sposobnost da:

(a) efikasno komunicira putem glasa (telefonija/radiotelefonija) i u situacijama lice u lice;

(b) precizno i jasno komunicira o svakodnevnim temama i temama vezanim za oblast rada;

(c) koristi odgovarajuće strategije komunikacije za razmenu poruka i prepoznaje i rešava nesporazume (npr. da proveri, potvrdi, ili razjasni informaciju);

(d) uspešno obrađuje lingvističke promene nastale usled komplikacije ili neočekivanog obrta događaja koji se dogode u okviru rutinske radne situacije ili komunikativnih zadataka sa kojima je inače familijaran; i

(e) koristi dijalekt ili akcent koji je razumljiv u vazduhoplovstvu.

3. Znanje jezika se formalno ponovno procenjuje u intervalima koje odrede vazduhoplovne vlasti (videti AMC br. 2 JAR-FCL 1.010 paragrafi 4 i 5).

4. Metod ocene i ponovne procene određuju vazduhoplovne vlasti (videti AMC br. 2 JAR-FCL 1.010).

5. Lice koje u ime vazduhoplovnih vlasti vrši ocenjivanje jezika mora biti prihvaćeno od strane vazduhoplovnih vlasti (videti AMC br. 2 JAR-FCL 1.010).

6. Ukoliko navedeno ocenjivanje znanja jezika ispunjava uslove date u Dodatku 1 JAR-FCL 1.200, ono se može koristiti u svrhu proširenja prava radiotelefonije na engleskom jeziku u skladu sa JAR-FCL 1.200 paragraf (b).

Dodatak 2 JAR-FCL 1.010
Skala procene nivoa znanja jezika

(Videti JAR-FCL 1.010(a)(4))
(Videti AMC br.1 JAR-FCL 1.010)
(Videti AMC br.2 JAR-FCL 1.010)
(Videti IEM JAR-FCL 1.010)

NIVO

IZGOVOR

STRUKTURA

FOND REČI

TEČNOST

RAZUMEVANJE

INTERAKCIJE

 

Koristi dijalekat i/ili akcenat razumljiv u vazduhoplovstvu

Odgovarajuće gramatičke strukture i sastav rečenica se određuju jezičkim funkcijama koje odgovaraju zadatku

 

 

 

 

Operativni (nivo 4)

Na izgovor, naglasak, ritam i intonaciju utiču maternji jezik ili regionalne varijacije ali samo povremeno otežavaju lako razumevanje

Osnovne gramatičke strukture i sastav rečenica se koriste kreativno i obično su dobro kontrolisane. Greške mogu da nastanu, naročito u neuobičajenim i neočekivanim okolnostima, ali retko utiču na smisao.

Fond reči i preciznost su obično dovoljni za svrsishodnu komunikaciju u poznatim, konkretnim temama u vezi oblasti rada. Često može da uspešno parafrazira u nedostatku fonda reči, posebno u neuobičajenim i neočekivanim situacijama.

Jezičke celine se izlažu odgovarajućim tempom. Može povremeno da se javi nedostatak u tečnom govoru na prelazu iz uvežbanog ili formalizovanog govora u spontanu interakciju, ali ovo ne ometa uspešnu komunikaciju. Može da koristi ograničen broj veznika. Poštapalice ne ometaju komunikaciju.

Razumljivost je uglavnom precizna kada su u pitanju teme vezane za oblast rada kada je akcenat ili jezički varijetet dovoljno razumljiv međunarodnoj zajednici korisnika. Kada se govornik susretne sa komplikacijama u vezi jezika ili određenom situacijom ili neočekivanim sledom događaja, razumljivost može da bude otežana te su neophodna dodatna objašnjenja.

Reaguje se obično istovremeno, adekvatno i informativno. Inicira se i održava razmena podataka čak i u uslovima neočekivanog događanja. Na odgovarajući način se snalazi u očiglednim nesporazumima tako što proverava, potvrđuje ili objašnjava.

Dodatak 1 JAR-FCL 1.015
Minimalni uslovi za prihvatanje dozvola država koje nisu članice JAA

(Videti JAR-FCL 1.015)
(Videti AMC JAR-FCL 1.005 i 1.015)

1. Minimalni uslovi za prihvatanje pilotskih dozvola država koje nisu članice JAA od strane države članice JAA definisani su u daljem tekstu.

Pilotske dozvole za komercijalni avio-transport i druge profesionalne aktivnosti

2. Pilotska dozvola izdata u skladu sa ICAO Annex 1 u državi koja nije članica JAA može biti prihvaćena od države članice JAA radi odobrenja za letenje (osim za obuku) na avionima registrovanim u toj državi. Da bi se ovakva dozvola prihvatila imalac dozvole mora:

(a) obaviti praktičan ispit na tipu ili klasi aviona prema uslovima za produženje važenja ovlašćenja po JAR-FCL 1.245, relevantnog za poslove imaoca dozvole;

(b) pred vazduhoplovnom vlašću pokazati znanje odgovarajućih delova JAR-OPS i JAR-FCL (Videti AMC JAR-FCL 1.005 i 1.015);

(c) pokazati zadovoljavajuće znanje engleskog jezika u skladu sa JAR-FCL 1.200;

(d) imati važeće JAR-FCL lekarsko uverenje klase 1;

(e) ispuniti druge objavljene dopunske uslove koje ta država članica JAA smatra potrebnim (videti Prilog 2);

(f) ispuniti uslove u pogledu iskustva navedene u koloni (2) sledeće tabele koji se odnose na uslove prihvatanja dozvole iz kolone (3):

Dozvola koju ima

Ukupno vreme letenja

Uslovi za prihvatanje dozvole

 

(1)

(2)

(3)

 

ATPL(A)

> 1500 sati letenja kao vođa vazduhoplova na MPA

Komercijalni avio-transport na MPA kao vođa vazduhoplova

(a)

ATPL(A) ili CPL(A)/IR*

> 1500 sati letenja kao vođa vazduhoplova ili kopilot na MPA prema operativnim zahtevima aviona

Komercijalni avio-transport na MPA kao kopilot

(b)

CPL(A)/IR

> 1000 sati letenja kao vođa vazduhoplova u komercijalnom aviotransportu nakon sticanja IR

Komercijalni avio-transport na SPA kao vođa vazduhoplova

(c)

CPL(A)/IR

> 1000 sati letenja kao vođa vazduhoplova ili kopilot na SPA prema operativnim zahtevima aviona

Komercijalni avio-transport na SPA kao kopilot prema JAR-OPS

(d)

CPL(A)

> 700 sati letenja na avionima ne računajući motorne jedrilice, uključujući 200 sati u onoj ulozi za koju se traži prihvatanje dozvole i 50 sati u toj ulozi u poslednjih 12 meseci

Druge aktivnosti različite od komercijalnog avio-transporta

(e)

* Imaoci CPL(A)/IR na MPA moraju pokazati teorijsko znanje ICAO ATPL(A) pre prihvatanja dozvole.

Dozvola privatnog pilota sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje

3. Dozvola privatnog pilota sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje, izdata u skladu sa ICAO Annex 1 u državi koja nije članica JAA, može biti prihvaćena od države članice JAA radi odobrenja za letenje (osim za obuku) na avionima registrovanim u toj državi. Da bi se ovakva dozvola prihvatila, imalac dozvole mora:

(a) ispuniti, u vidu praktičnog ispita, uslove za produženje roka važenja ovlašćenja za tip /klasu aviona i ovlašćenja za instrumentalno letenje iz Dodatka 1 i 2 JAR-FCL 1.210 i Dodatak 3 JAR-FCL 1.240;

(b) pokazati pred vazduhoplovnim vlastima zadovoljavajuće znanje prema Poglavlju J iz: vazduhoplovnih propisa i vazduhoplovnih meteoroloških kodova, broj predmeta 050 10 03 01, kao i planiranje letenja i performanse za IR, broj predmeta 030 00 00 00, ljudske mogućnosti, broj predmeta 040 00 00 00, u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 1.470;

(c) dokazati zadovoljavajuće znanje engleskog jezika prema JAR-FCL 1.200;

(d) imati važeće JAR-FCL lekarsko uverenje, najmanje klase 2, u koje su uključeni uslovi u pogledu sluha dati u JAR-FCL 3. 335 (b);

(e) imati ovlašćenje za radio-telefoniju koje je prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast;

(f) ispunjavati uslove u pogledu iskustva navedene u koloni (2) sledeće tabele:

Vrsta dozvole

Ukupni nalet

(1)

(2)

PPL/IR

> 100 sati kao vođa vazduhoplova instrumentalnog naleta

Dodatak 2 JAR-FCL 1.015
Zamena PPL dozvole izdate u državi koja nije članica JAA za JAR-FCL PPL dozvolu

(Videti JAR-FCL 1.015(c)(2))

Minimalni uslovi za zamenu dozvole privatnog pilota izdate u državi koja nije članica JAA u JAR-FCL dozvolu su:

(a) kandidat mora da poseduje dozvolu koja je izdata u skladu sa ISAO Annex 1;

(b) kandidat mora da poseduje JAR-FCL lekarsko uverenje najmanje klase 2;

(c) kandidat mora da poseduje ovlašćenje za radio-telefoniju koje je prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast;

(d) kandidat mora da ispunjava uslove u pogledu letačkog iskustva prikazane u sledećoj tabeli:

Nacionalna dozvola koju ima

Zahtevano iskustvo

Dodatni JAR-FCL uslovi

Važeća nacionalna ICAO PPL dozvola

> 100 sati kao pilot aviona

(a) Položen pismeni ispit iz predmeta vazduhoplovni propisi i ljudske mogućnosti i ograničenja
(b) Položen praktični ispit za PPL prema Dodatku 1 JAR-FCL 1.130 i 1.135 i Dodatku 2 JAR-FCL 1.135
(c) Ispuni odgovarajuće uslove Poglavlja F

Dodatak 3 JAR-FCL 1.015
Prihvatanje pilotskih dozvola država koje nisu članice JAA za posebne zadatke ograničenog trajanja

(Videti JAR-FCL 1.015)
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.015)

Privremeno prihvatanje pilotskih dozvola i posebnih ovlašćenja država koje nisu članice JAA za pilote proizvođača aviona

1. Dozvola pilota izdata u skladu sa ICAO Annex 1 od strane države koja nije članica JAA, kao i instruktorsko ovlašćenje i posebno ovlašćenje ispitivača izdati od strane te države, mogu biti prihvaćeni od strane države članice JAA za period od najviše 1 godine, da bi se omogućili demonstracioni i operativni letovi, kao i letovi za prelet i ispitivanje aviona registrovanih u državi članici JAA. Kada se prihvata dozvola prema odredbama ovog Dodatka, imalac dozvole države koja nije članica JAA može biti oslobođen obaveze ispunjenja uslova za prihvatanje dozvole koji su sadržani u Dodatku 1 JAR-FCL 1.015, uz ispunjenje određenih zahteva.

Da bi ostvario pravo za prihvatanje takve dozvole imalac mora:

(a) posedovati odgovarajuću dozvolu, lekarsko uverenje, ovlašćenja za tip i kvalifikacije, uključujući instruktorsko ovlašćenje i posebno ovlašćenje ispitivača, važeće u državi koja nije članica JAA za obavljanje predviđenih poslova;

(b) biti zaposlen kod proizvođača aviona ili TRTO gde se sprovodi obuka za potrebe proizvođača aviona;

(c) da bude ograničen na vršenje obuke i provere za početna izdavanja ovlašćenja za tip, nadgledanje početnih linijskih letova pilota, vršenje preleta, početnih linijskih letova, demonstracionih i probnih letova.

2. Kada obavlja ili nadgleda linijsko letenje pilot mora da ispunjava odgovarajuće uslove JAR OPS prema zahtevima vazduhoplovne vlasti države u čijem je registru avion.

Dodatak 1 JAR-FCL 1.050
Priznavanje teorijskog znanja za izdavanje PPL(A)
- dopunska obuka i uslovi ispita

(Videti JAR-FCL 1.050 (b)(2))

Za sticanje dozvole privatnog pilota aviona PPL(A) imalac dozvole pilota helikoptera mora da položi teorijski ispit za PPL(A) (iz AMC-FCL 1.125 Program teorijske obuke za dozvolu privatnog pilota aviona) iz sledećih oblasti: poznavanje vazduhoplova, performanse leta i planiranje, operativne procedure i teorija letenja.

Dodatak 2 JAR-FCL 1.050
Priznavanje teorijskog znanja za izdavanje CPL(A)
- dopunska obuka i uslovi isp
ita
(Videti JAR-FCL 1.050 (b)(3))

1. Kandidat mora da završi dopunsku teorijsku obuku na odobrenom kursu i u ovlašćenoj organizaciji za letačku obuku (FTO) u skladu sa programom navedenih predmeta (pogledati Theoretical Knowledge Learning Objectives):

021 00 00 00   

Opšte poznavanje vazduhoplova - Konstrukcija i sistemi, Električni sistemi, Pogonska grupa, Oprema u slučaju opasnosti

021 02 00 00

Konstrukcija aviona

021 04 00 00

Stajni trap, točkovi, pneumatici, kočnice

021 05 00 00

Komande leta

021 06 00 00

Pneumatski sistem - presurizacija i klimatizacija

021 10 00 00

Klipni motori

021 11 00 00

Mlazni motori

021 13 00 00

Kiseonički sistemi

022 00 00 00

Opšte poznavanje vazduhoplova - Instrumenti (A)

022 02 00 00

Merenje parametara vazdušne struje

022 06 00 00

Avion: Automatski sistemi komandi leta

022 08 00 00

Trimeri - trimer dubine - Zaštita prekoračenja envelope leta

022 12 00 00

Sistemi upozoravanja, sistemi upozoravanja na opasno približavanje

022 13 00 00

Integrisani instrumenti - Elektronski monitori

030 00 00 00

Performanse leta i planiranje

031 00 00 00

Masa i centraža - Avioni

031 01 00 00

Svrha ograničenja mase i centraže

031 02 00 00

Opterećenje tereta

031 04 00 00

Detaljni podaci o masi i centraži aviona

031 05 00 00

Određivanje pozicije težišta

032 00 00 00

Performanse - avioni

032 01 00 00

Opšte

032 02 00 00

Performanse klase B - Jednomotorni avioni

032 03 00 00

Performanse klase B - Višemotorni avioni

032 04 00 00

Performanse klase A - Avioni sertifikovani prema CS 25 samo

033 00 00 00

Planiranje i praćenje leta

033 03 00 00

Proračun goriva

071 00 00 00

Operativne procedure - avioni

071 01 00 00

Opšti uslovi

071 02 00 00

Specifične operativne procedure i opasnosti (opšti aspekt)

081 00 00 00

Teorija letenja

081 00 00 00

Teorija letenja - avioni

081 01 00 00

Podzvučna aerodinamika

081 02 00 00

Aerodinamika velikih brzina

081 03 00 00

Namerno ostavljeno prazno

081 04 00 00

Stabilnost

081 05 00 00

Komande

081 06 00 00

Ograničenja

081 07 00 00

Elise

081 08 00 00

Mehanika leta

2. Kandidat mora pokazati nivo znanja koji ima imalac dozvole profesionalnog pilota aviona i mora ispuniti uslove propisane u JAR-FCL 1 (Avion) Pododeljak J.

Kandidat mora položiti dopunske teorijske ispite iz sledećih predmeta: opšte poznavanje vazduhoplova, performanse leta i planiranje, operativne procedure i teorija letenja (avion), kao što sledi:

a) ispitni testovi za predmete performanse leta i teorija letenja (avion) su određeni u JAR-FCL 1.470(b).

b) ispitni testovi za predmete konstrukcija i sistemi, električni sistemi, pogonska grupa, oprema za slučaj opasnosti, instrumenti, masa i centraža, planiranje i praćenje leta, i operativne procedure obuhvatiće dopunske teme određene u gore navedenom programu.

Dodatak 3 JAR-FCL 1.050
Priznavanje teorijskog znanja za izdavanje ATPL(A)
- dopunska obuka i uslovi ispita

(Videti JAR-FCL 1.050 (b)(4))

1. Kandidat mora da završi dopunsku teorijsku obuku na odobrenom kursu i u ovlašćenoj organizaciji za letačku obuku (FTO), u skladu sa programom predmeta i sledećih navedenih oblasti (pogledati Theoretical Knowedge Learning Objectives):

021 00 00 00    

Opšte poznavanje vazduhoplova - Konstrukcija i sistemi, Električni sistemi, Pogonska grupa, Oprema u slučaju opasnosti

021 02 00 00

Konstrukcija aviona

021 04 00 00

Stajni trap, točkovi, pneumatici, kočnice

021 05 00 00

Komande leta

021 06 00 00

Pneumatski sistem - presurizacija i klimatizacija

021 09 00 00

Električni sistemi

021 10 00 00

Klipni motori

021 11 00 00

Mlazni motori

021 13 00 00

Kiseonički sistemi

022 00 00 00

Opšte poznavanje vazduhoplova - Instrumenti (A)

022 02 00 00

Merenje parametara vazdušne struje

022 06 00 00

Avion: Automatski sistemi komandi leta

022 08 00 00

Trimeri - trimer dubine - Zaštita prekoračenja envelope leta

022 09 00 00

Sistem za automatsko podešavanje gasa

022 12 00 00

Sistemi upozoravanja, sistemi upozoravanja na opasno približavanje

022 13 00 00

Integrisani instrumenti - Elektronski monitori

030 00 00 00

Performanse leta i planiranje

031 00 00 00

Masa i centraža - Avioni

031 01 00 00

Svrha ograničenja mase i centraže

031 02 00 00

Opterećenje tereta

031 04 00 00

Detaljni podaci o masi i centraži aviona

031 05 00 00

Određivanje pozicije težišta

032 00 00 00

Performanse - avioni

032 01 00 00

Opšte

032 02 00 00

Performanse klase B - Jednomotorni avioni

032 03 00 00

Performanse klase B - Višemotorni avioni

032 04 00 00

Performanse klase A - Avioni sertifikovani prema CS 25 samo

033 00 00 00

Planiranje i praćenje leta

033 03 00 00

Proračun goriva

071 00 00 00

Operativne procedure - avioni

071 01 00 00

Opšti uslovi

071 02 00 00

Specifične operativne procedure i opasnosti (opšti aspekt)

081 00 00 00

Teorija letenja

081 00 00 00

Teorija letenja - avioni

081 01 00 00

Podzvučna aerodinamika

081 02 00 00

Aerodinamika velikih brzina

081 03 00 00

Namerno ostavljeno prazno

081 04 00 00

Stabilnost

081 05 00 00

Komande

081 06 00 00

Ograničenja

081 07 00 00

Elise

081 08 00 00

Mehanika leta

2. Kandidat mora pokazati nivo znanja koji odgovara znanju transportnog pilota aviona i mora ispuniti uslove propisane u JAR-FCL 1 (Avion) Pododeljak J.

Kandidat mora položiti dopunske teorijske ispite iz sledećih predmeta: opšte poznavanje vazduhoplova, performanse leta i planiranje, operativne procedure i teorija letenja (avion), kao što sledi:

c) ispitni testovi za predmete performanse leta i teorija letenja (avion) su određeni u JAR-FCL 1.470(a).

d) ispitni testovi za predmete konstrukcija i sistemi, električni sistemi, pogonska grupa, oprema za slučaj opasnosti, instrumenti, masa i centraža, planiranje i praćenje leta, i operativne procedure obuhvatiće dopunske teme određene u gore navedenom programu.

Dodatak 4 JAR-FCL 1.050
Priznavanje uslova teorijskog znanja za izdavanje CPL(A), IR(A) ili ATPL(A)

(videti JAR-FCL 1.050 (b)(8))

Novi Dodatak

1. Kandidat za IR(A) koji je položio odgovarajuće teorijske ispite za CPL(A) biće oslobođen obaveze polaganja teorijskih ispita iz sledećih predmeta:

- ljudske mogućnosti i ograničenja;

- meteorologija.

2. Kandidat za CPL(A) koji je položio odgovarajuće teorijske ispite za IR(A) biće oslobođen obaveze polaganja teorijskih ispita iz sledećih predmeta:

- ljudske mogućnosti i ograničenja;

- meteorologija.

3. Kandidat za ATPL(A) koji je položio odgovarajuće teorijske ispite za CPL(A) biće oslobođen obaveze polaganja teorijskih ispita iz predmeta komunikacije u VFR uslovima.

4. Kandidat za ATPL(A) koji je položio odgovarajuće teorijske ispite za IR(A) biće oslobođen obaveze polaganja teorijskih ispita iz predmeta komunikacije u IFR uslovima.

Dodatak 1a JAR-FCL 1.055
Organizacije za letačku obuku (FTO) za pilotske dozvole i ovlašćenja

(Videti JAR-FCL 1.055)
(Videti IEM 1 JAR-FCL 1.055)
(Videti IEM 2 JAR-FCL 1.055)
(Videti IEM 3 JAR-FCL 1.055)
(Videti AMC FCL 1.261(c)(2))

UVOD

1. Organizacija za letačku obuku (FTO) je organizacija koja ima potrebno osoblje i opremu, smeštena u odgovarajući prostor za vršenje letačke obuke, obuke na uređajima za simulirano letenje ili za pružanje teorijskog znanja za određene programe obuke.

2. FTO koja namerava da obavlja odobrenu obuku u skladu sa JAR-FCL uslovima mora imati uverenje o osposobljenosti izdato od strane vazduhoplovnih vlasti države članice JAA. Takvo odobrenje vazduhoplovna vlast države članice izdaće pod uslovom da:

(a) vazduhoplovna vlast može sprovoditi JAR-FCL zahteve;

(b) FTO ispunjava sve JAR-FCL uslove.

U ovom Dodatku dati su uslovi za izdavanje, produženje važenja i izmenu uverenja o osposobljenosti FTO. FTO treba da ispuni sve uslove vezane za vrstu obuke koju namerava da obavlja.

STICANJE UVERENJA

3. Uz zahtev za izdavanje uverenja o osposobljenosti FTO mora da dostavi vazduhoplovnim vlastima Operativni priručnik (OM) i Priručnik o obuci (TM) u skladu sa paragrafom 31. ovog dodatka. Da bi se osigurala usaglašenost sa svim odgovarajućim JAR-FCL uslovima FTO mora da izradi procedure prihvatljive za vazduhoplovnu vlast koje treba da sadrže sistem kvaliteta (videti AMC-FCL 1.055 i IEM FCL No. 1 JAR-FCL 1.055) unutar organizacije radi lakog uočavanja bilo kog nedostatka u cilju korekcije. Po prijemu zahteva za izdavanje uverenja o osposobljenosti FTO, vazduhoplovne vlasti su dužne da utvrde da li ona ispunjava sve uslove iz ovog dodatka. Pošto se utvrdi da su ispunjeni svi propisani uslovi, izdaje se uverenje o osposobljenosti FTO, sa rokom važenja od jedne godine za prvo izdavanje uverenja, odnosno do tri godine za produženje važenja uverenja. Vazduhoplovna vlast nije u obavezi da izda uverenje o osposobljenosti FTO koja se nalazi izvan teritorija država članica JAA, ukoliko nema raspoloživih ljudskih resursa ili ako troškovi za postupanje po zahtevu i utvrđivanje ispunjenosti uslova predstavljaju neprihvatljivo visok teret za vazduhoplovnu vlast.

4. Obuke moraju biti odobrene (videti IEM FCL 1.055 (biće razrađeno)).

5. Vazduhoplovna vlast vrši nadzor nad kvalitetom obuke i obavlja kontrolne letove sa učenicima. Tokom inspekcijskog nadzora FTO mora da omogući pristup evidenciji izvršene obuke, dokumentaciji o posebnim ovlašćenjima, tehničkim knjigama, predavanjima, beleškama sa nastave i pripreme za letenje, kao i bilo kom drugom relevantnom materijalu. Vazduhoplovna vlast je dužna da kopiju svog izveštaja o obavljenoj inspekciji dostavi FTO.

6. Vazduhoplovna vlast može da izmeni ili privremeno ili trajno oduzme uverenje o osposobljenosti ukoliko odobreni uslovi ili održavani kvalitet opadne ispod odobrenog minimuma.

7. Ukoliko FTO namerava da izmeni odobrenu obuku ili OM ili TM, FTO mora da podnese zahtev za izmenu uverenja o osposobljenosti pre nego što izvrši te promene. FTO ne mora da obaveštava vazduhoplovnu vlast o manjim promenama svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko postoji nedoumica u pogledu obima izmena, treba konsultovati vazduhoplovnu vlast.

8. FTO može da se dogovara o sprovođenju obuke sa drugim organizacijama za obuku ili da koristi alternativne aerodrome kao deo svoje celokupne organizacije, pod uslovom da pribavi odobrenje vazduhoplovne vlasti.

IZVORI FINANSIRANJA

9. (a) FTO mora da dokaže vazduhoplovnoj vlasti da raspolaže dovoljnim sredstvima za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima (videti IEM 2 JAR-FCL 1.055).

(b) FTO mora da imenuje lice koje je prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast, a koje mora da dokaže vazduhoplovnoj vlasti da su obezbeđena dovoljna sredstva za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima. To lice mora imati funkciju odgovornog rukovodioca (accountable manager).

RUKOVODSTVO I OSOBLJE

10. Rukovodeća struktura mora da obezbedi nadgledanje osoblja na svim nivoima od strane lica koja poseduju iskustvo i kvalitete neophodne za održavanje visokih standarda. Detalji u pogledu rukovodeće strukture, uključujući pojedinačne odgovornosti, moraju biti sadržani u Operativnom priručniku.

11. FTO mora da dokaže vazduhoplovnoj vlasti da zapošljava potreban broj kvalifikovanog i kompetentnog osoblja. Za integrisane kurseve obuke najmanje tri lica moraju biti zaposlena puno radno vreme na sledećim funkcijama:

- rukovodilac obuke - Head of Training (HT);

- rukovodilac praktične obuke - Chief Flying Instructor (CFI);

- rukovodilac teorijske obuke - Chief Ground Instructor (CGI).

Kod modularne obuke ove funkcije mogu biti kombinovane i popunjene sa jednim ili dva lica koja su zaposlena puno ili nepuno radno vreme, zavisno od vrste obuke. Najmanje jedan rukovodilac mora da bude zaposlen puno radno vreme. Kod FTO koje sprovode samo teorijsku obuku, mogu se kombinovati funkcije rukovodioca obuke i rukovodioca teorijske obuke. Imenovano lice mora da ima izražene rukovodeće sposobnosti i mora da ispunjava uslove propisane u paragrafu 19. ovog dodatka.

12. Broj instruktora zaposlenih sa nepunim radnim vremenom, zavisno od vrste obuke, mora da bude prihvatljiv za vazduhoplovnu vlast.

13. Odnos broja učenika prema broju instruktora letenja, isključujući rukovodioca obuke, ne sme uobičajeno prelaziti 6:1. Broj učenika u grupi tokom teorijske obuke koja uključuje visok nivo nadgledanja ili praktičnog rada, uobičajeno ne bi trebalo da prelazi 12.

RUKOVODILAC OBUKE (HT)

14. Rukovodilac obuke je u potpunosti odgovoran da obezbedi uspešno usklađivanje letačke obuke u vazduhu, obuke na simulatoru i teorijske obuke, kao i da nadgleda napredak svakog kandidata pojedinačno. On mora da ima bogato iskustvo u obuci kao instruktor za sticanje komercijalnih dozvola i izražene rukovodeće sposobnosti. Rukovodilac obuke mora da poseduje ili da je posedovao dozvolu profesionalnog ili transportnog pilota najmanje tri godine pre prvog imenovanja za rukovodioca, kao i da poseduje ovlašćenje izdato u skladu sa ICAO Annex 1 koje se odnose na letačku obuku koja se sprovodi.

RUKOVODILAC PRAKTIČNE OBUKE (CFI)

15. Rukovodilac praktične obuke je odgovoran za nadgledanje instruktora letenja i instruktora na uređaju za simulirano letenje, kao i za standardizaciju obuke.

On mora:

(a) da poseduje najvišu komercijalnu pilotsku dozvolu, u zavisnosti od obuke koja se sprovodi;

(b) da poseduje ovlašćenja, u zavisnosti od obuke koja se sprovodi;

(c) da poseduje ovlašćenje instruktora letenja na najmanje jednom tipu aviona koji se koristi na obuci;

(d) da ima nalet od najmanje 1000 sati kao vođa aviona, od čega najmanje 500 sati mora biti u svojstvu instruktora za onu letačku obuku koja se sprovodi, a od čega najviše 200 sati može biti intrumentalno vreme ostvareno na zemlji.

INSTRUKTORI, IZUZEV INSTRUKTORA LETENJA NA UREĐAJU ZA SIMULIRANO LETENJE

16. Instruktori moraju posedovati:

(a) dozvolu profesionalnog ili transportnog pilota sa ovlašćenjima koja odgovaraju letačkoj obuci koju sprovode;

(b) ovlašćenje instruktora letenja u zavisnosti od dela obuke koju sprovode (npr. instruktor za instrumentalno letenje (IRI), instruktor letenja (FI), instruktor na tipu ili klasi (TRI)/(CRI)); ili

(c) posebno ovlašćenje vazduhoplovne vlasti za sprovođenje određene obuke u FTO (videti JAR-FCL 1.300)

17. Maksimalni nalet, maksimalno radno vreme i minimalni odmor između instruktorskih zadataka moraju biti prihvaćeni od strane vazduhoplovne vlasti.

INSTRUKTORI NA UREĐAJIMA ZA SIMULIRANO LETENJE

18. Za vršenje letačke obuke na FTD i FNPT I instruktori moraju najmanje 3 godine pre prvog sticanja ovlašćenja instruktora na uređajima za simulirano letenje da poseduju ili da su posedovali dozvolu profesionalnog ili transportnog pilota i ovlašćenje koje odgovara letačkoj obuci koja se sprovodi (osim instruktora koji poseduju posebno ovlašćenje u skladu sa tačkom 3. ili tačkom 4. Dodatka 1 JAR-FCL 1.005), i da su imali iskustvo u vršenju obuke. Za vršenje letačke obuke na uređaju za simulirano letenje ili FNPT II, instruktori moraju imati ovlašćenje instruktora letenja FI(A), ili instruktora za intrumentalno letenje IRI(A), ili instruktora letenja na tipu TRI(A), ili klasi aviona CRI(A), ili SFI(A) ili STI(A) ili MCC(A) posebno ovlašćenje koje odgovara obuci koju instruktor sprovodi.

RUKOVODILAC TEORIJSKE OBUKE (CGI)

19. Rukovodilac teorijske obuke je odgovoran za nadzor svih instruktora teorijske obuke i za standardizaciju celokupne teorijske obuke. On mora da ima praktično iskustvo u vazduhoplovstvu i završen kurs iz metodike obučavanja ili da ima bogato iskustvo u vršenju teorijske obuke.

INSTRUKTORI TEORIJSKE OBUKE

20. Instruktori teorijske obuke za sticanje dozvola i ovlašćenja moraju imati odgovarajuće iskustvo u vazduhoplovstvu i pre angažovanja moraju pružiti dokaz o svojoj stručnosti tako što će održati pokazno predavanje bazirano na materijalu koji su pripremili za predmet koji treba da predaju.

DOKUMENTACIJA

21. Nadležno administrativno osoblje FTO mora da vodi i najmanje pet godina čuva sledeću dokumentaciju:

(a) podatke o teorijskoj obuci, obuci u letenju i obuci na simulatoru za svakog kandidata;

(b) redovne i detaljne izveštaje instruktora o napredovanju koji sadrže ocene i redovne provere napretka u letenju i u teorijskim proverama;

(c) lične podatke učenika, kao što su datum isticanja lekarskog uverenja, ovlašćenja itd.

22. Izgled i sadržaj dosijea učenika mora da bude definisan u Priručniku o obuci (TM).

23. FTO mora dati na uvid dokumentaciju i izveštaje na zahtev vazduhoplovne vlasti.

PROGRAM OBUKE

24. Za svaku vrstu obuke koja se sprovodi mora biti razrađen program obuke. Program letačke obuke i program teorijske obuke treba da je razrađen na sedmičnom ili fazno-tematskom principu i da sadrži listu standardnih vežbi i sadržaj programa. Programi teorijske obuke i obuke na simulatorima (sintetički) moraju biti tako raspoređeni da učenici mogu na osnovu obavljene zemaljske obuke da pristupe obuci u letenju. Usklađivanje treba da omogući da problemi ispoljeni u toku obuke budu rešeni tokom njenog nastavka. Sadržaj i tok programa obuke mora biti odobren od vazduhoplovne vlasti.

AVIONI ZA OBUKU

25. U zavisnosti od vrste obuke organizacija treba da obezbedi odgovarajuću flotu aviona za obuku. Svaki avion mora da bude opremljen duplim osnovnim komandama, da mogu da ih koriste učenik i instruktor. Ne dozvoljava se promena mesta za komandama., U zavisnosti od predviđene obuke, flota treba da sadrži avione, koji mogu da prikažu vađenje iz svaljivanja i sprečavanje pada u kovit, koji su odgovarajuće opremljeni da simuliraju IMC (uslove bez spoljne vidljivosti) i opremljeni za traženu obuku u instrumentalnom letenju.

26. Mogu da se koriste samo avioni koji su od strane vazduhoplovne vlasti odobreni za obuku.

AERODROMI

27. Bazni aerodrom i svaki alternativni bazni aerodrom, na kome je planirano izvođenje obuke, mora da bude opremljen najmanje sledećim sredstvima:

(a) najmanje jednom poletno-sletnom stazom ili poletnom površinom, koja omogućava avionima za obuku normalno poletanje ili sletanje sa maksimalnom težinom u poletanju ili maksimalnom težinom u sletanju u uslovima:

(I) tiho ili sa vetrom (ne jačim od četiri čvora) i pri najvišoj srednjoj temperaturi najtoplijeg meseca u godini u reonu aerodroma;

(II) da može da nadvisi sve prepreke u poletnoj ravni za najmanje 50 stopa;

(III) da omogući korišćenje motora, stajnog trapa i flapsova (ako ima) prema uputstvu proizvođača;

(IV) da omogući blagi prelazak od uzletanja do postizanja brzine najboljeg penjanja bez potrebe za posebnom veštinom i tehnikom pilotiranja.

(b) pokazivačem pravca vetra, koji je vidljiv sa zemlje sa oba praga poletno-sletne staze;

(c) odgovarajućim osvetljenjem poletno-sletne staze ukoliko se koristi za noćnu obuku;

(d) službom kontrole letenja, izuzev u slučaju kada po odobrenju vazduhoplovnih vlasti obuka može da se obavi drugim načinom komunikacije vazduh-zemlja.

PROSTORIJE ZA OBEZBEĐENJE LETENJA

28. Organizacija treba da raspolaže sledećim prostorijama:

(a) operativnim centrom, odgovarajuće opremljenim za vođenje letačkih aktivnosti;

(b) prostorijom za planiranje letenja sa sledećom opremom:

- odgovarajućim aktuelnim rutnim i aerodromskim kartama,

- važećim publikacijama službe vazduhoplovnog informisanja (AIS),

- važećim meteorološkim izveštajima,

- sredstvima veze sa kontrolom letenja,

- kartama sa standardnim maršrutama za letenje,

- kartama sa važećim zabranjenim, opasnim i uslovno zabranjenim zonama,

- drugim materijalom vezanim za bezbednost letenja;

(c) odgovarajućim brojem adekvatnih prostorija za pripremu i analizu letenja;

(d) odgovarajuće kancelarije za rukovodeće osoblje i prostorijom za instruktore letenja;

(e) nameštenom sobom za boravak instruktora i učenika na obuci.

SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE TEORIJSKE OBUKE

29. Za sprovođenje teorijske obuke treba obezbediti sledeća sredstva:

(a) odgovarajuću učionicu prema broju kandidata na obuci;

(b) odgovarajuća sredstva za sprovođenje teorijske obuke;

(c) uređaj za obuku i proveru obučenosti u radio-telefoniji;

(d) biblioteku sa publikacijama koji odgovaraju programima i planovima obuke;

(e) kancelarije za nastavno osoblje.

USLOVI ZA PRISTUPANJE OBUCI

30. Učenik koji je primljen na obuku mora da ima lekarsko uverenje za dozvolu za koju se obučava i mora da ispuni preduslove koje je propisala FTO, a koji su odobreni od strane vazduhoplovne vlasti.

PRIRUČNIK O OBUCI I OPERATIVNI PRIRUČNIK

31. FTO mora da pripremi i vodi Priručnik o obuci i Operativni priručnik, koji sadrže potrebne informacije i uputstva koji treba da omoguće osoblju da vrši svoje dužnosti i da uputi učenike kako da poštuju uslove obuke. FTO mora osoblju, i ukoliko je potrebno i učenicima, da obezbedi informacije sadržane u Priručniku o obuci i Operativnom priručniku i uvid u dokumentaciju kojom se odobrava rad FTO. Procedura kojom se vrše dopune dokumenata, odnosno priručnika mora biti naznačena, a ispravke pravilno kontrolisane.

32. Priručnik o obuci obuhvata standarde, smernice i ciljeve obuke za svaku fazu obuke koju učenici treba da ispune i sadrži sledeće:

Deo 1 - plan obuke;

Deo 2 - priprema za letenje i vežbe u vazduhu;

Deo 3 - obuka na uređaju za simulirano letenje;

Deo 4 - teorijska obuka.

Dalja uputstva videti u IEM 3 JAR-FCL 1.055.

33. Operativni priručnik mora da sadrži neophodne podatke za pojedine grupe osoblja, npr. instruktore letenja (FI), instruktore na simulatoru (SFI), instruktore teorijske nastave, operativno i tehničko osoblje itd. Takođe, mora da sadrži sledeće delove:

(a) opšti deo;

(b) tehnički deo;

(c) rute;

(d) obuka osoblja.

Dalja uputstva videti u IEM 3 JAR-FCL 1.055.

Dodatak 1b JAR-FCL 1.055
Deo obuke izvan država članica JAA

(Videti JAR-FCL 1.055(a)(1))

Organizacije za letačku obuku mogu da sprovode deo obuke izvan država članica JAA u skladu sa sledećim:

(a) pod uslovom da se ispune uslovi dati u ovom Dodatku, može se izdati odobrenje. Ukoliko vazduhoplovne vlasti smatraju da je moguće ostvariti potreban nadzor, odobrenje će se izdati za deo ili za kompletan ATP integrisani kurs (videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.300).

(b) test napredovanja iz navigacije u fazi 3 ATP integrisanog kursa može biti sproveden od strane lokalnog instruktora letenja koji nije uključen u obuku kandidata, pod uslovom da instruktor poseduje odgovarajuću JAR-FCL dozvolu koja sadrži FI(A) ili CRI(A) ovlašćenja. Po završetku zahtevane obuke, praktični ispit za CPL(A) u fazi 4 ATP kursa može biti izvršen od strane lokalnog ispitivača (avion) (FE(A)), pod uslovom da je ispitivač ovlašćen u skladu sa JAR-FCL Poglavlje I i da je potpuno nezavisan od FTO, izuzev ako ima pisano odobrenje od strane vazduhoplovnih vlasti.

(c) praktični ispit za ovlašćenje za instrumentalno letenje može da se sprovede u bilo kojoj državi članici JAA prema odluci vazduhoplovne vlasti koja je odobrila obuku. FTO koja sprovodi odobrenu obuku za instrumentalno letenje izvan država članica JAA treba, pre nego što učenik otpočne sa praktičnom obukom u instrumentalnom letenju, da se dogovore sa vazduhoplovnim vlastima za odobreni kurs koji uključuje prilagođavanje za letenje unutar vazdušnog prostora određene članice JAA ili u vazdušnom prostoru bilo koje članice JAA, prema nahođenju vazduhoplovnih vlasti koja daje odobrenje.

(d) FTO može da sprovodi odobrenu teorijsku obuku za ATPL izvan država članica JAA. Teorijske ispite za izdavanje dozvole ili ovlašćenja sprovode vazduhoplovne vlasti države izdavaoca dozvole (videti JAR-FCL 1.485). Aranžman za proveru (videti JAR-FCL 1.030) treba da bude pažljivo razmotren s obzirom na obuku izvan država članica JAA.

(e) obuka se može vršiti samo pod direktnom kontrolom CFI(A) ili ovlašćenog zamenika koji poseduju JAR-FCL dozvolu i ovlašćenje instruktora, kao što je propisano paragrafom 16. Dodatka 1a JAR-FCL 1.055, a koji će biti prisutan u toku obuke koja se vrši u državi koja nije članica JAA.

Dodatak 1c JAR-FCL 1.055
Dopunski uslovi za obuku u organizacijama za letačku
obuku (FTO) čija su osnovna mesta poslovanja i sedišta izvan država JAA

(Videti JAR-FCL 1.055(a)(2))
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.300)

PROCES ODOBRAVANJA

1. Organizacije za letačku obuku (FTO) čija su osnovna mesta poslovanja i sedišta izvan država JAA, a koje žele da vrše obuku za JAR-FCL dozvole i ovlašćenja, moraju da podnesu zahtev za odobrenje takvih kurseva nacionalnim vazduhoplovnim vlastima bilo koje države članice JAA. Odobrenje zavisi od sledećeg:

(a) FTO mora da ispunjava uslove iz Dodatka 1a JAR-FCL 1.055, kao i sve dopunske uslove iz ovog dodatka;

(b) vazduhoplovna vlast kojoj je podnet zahtev može u skladu sa JAA procedurama, da ga odbaci ukoliko su troškovi postupka, nesrazmerno veliko opterećenje za vazduhoplovne vlasti;

(c) nacionalna vazduhoplovna vlast države članice JAA koja izdaje odobrenje može obezbediti odgovarajuću kontrolu nad FTO za vreme procesa odobravanja i sprovođenja tražene obuke;

(d) nacionalna vazduhoplovna vlast države koja nije članica JAA, a u kojoj FTO ima osnovno mesto poslovanja i sedište, može pomagati vazduhoplovnim vlastima države članice JAA u procesu odobravanja i obezbediti nadgledanje obuke prema sporazumu JAA i države koja nije članica.

2. Nakon što se utvrdi da su ispunjeni svi propisani uslovi, izdaje se odobrenje FTO sa rokom važenja od jedne godine, dok produženje važenja odobrenja za naredni period može da bude do jedne godine.

NADLEŽNOST

3. U pogledu odobrenja koje se izdaje FTO izvan države članice JAA, izraz "odgovarajuća nadležnost" znači da će vazduhoplovne vlasti države koja je izdala odobrenje biti u mogućnosti da:

(a) vrše početne i rutinske inspekcije nad FTO koja se nalazi u državi koja nije članica JAA kako bi osigurali usklađenost sa uslovima propisanim u JAR-FCL;

(b) vrše provere u letu, kao i druge provere koje smatra neophodnim vazduhoplovna vlast koja je izdala odobrenje;

(c) ispune uslove u pogledu izdavanja, izmene, privremenog ili trajnog oduzimanja odobrenja, u skladu sa odgovarajućim propisom države članice JAA koja daje odobrenje.

Vazduhoplovna vlast koja izdaje odobrenje može, saglasno sporazumu između vazduhoplovne vlasti države članice JAA i vazduhoplovne vlasti države koja nije članica, a u kojoj FTO ima osnovno mesto poslovanja i sedište, preneti odgovornost u pogledu odredbi gore navedenog paragrafa 3(a) na vazduhoplovnu vlast države koja nije članica JAA.

FTO KOJE SPROVODE OBUKU ZA KOMERCIJALNE DOZVOLE I OVLAŠĆENJA

4. Ukoliko su uslovi propisani u ovom Dodatku ispunjeni, odobrenje može biti izdato ako vazduhoplovna vlast koja izdaje odobrenje smatra da je moguće vršiti odgovarajući nadzor u skladu sa JAA procedurama.

5. Praktični ispit za ovlašćenje za instrumentalno letenje sprovodi se u državi članici JAA čija je vazduhoplovna vlast izdala odobrenje. FTO treba da sačini sporazum kojim će u odobreni kurs uključiti i aklimatizaciono letenje unutar države članice JAA koja odobrava kurs ili bilo koje druge države članice JAA, prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje, pre nego što bilo koji kandidat pristupi polaganju praktičnog ispita za ovlašćenje za instrumentalno letenje sa ispitivačem ovlašćenim od vazduhoplovne vlasti koja izdaje odobrenje.

6. Test napredovanja u fazi 3 ATP(A) integrisanog kursa može biti obavljen od strane lokalnog FI(A), koji ima odobrenje od JAA vazduhoplovnih vlasti koja odobrava obuku, i koji nije uključen u obuku kandidata, pod uslovom da instruktor poseduje JAR-FCL dozvolu koja sadrži FI(A) odgovarajuće ovlašćenje. Po završetku zahtevane obuke, praktični ispit za CPL(A) u fazi 4 ATP integrisanog kursa može biti sproveden od strane lokalnog FE(A) određenog i ovlašćenog od strane JAA vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje, pod uslovom da je ispitivač ovlašćen u skladu sa JAR-FCL Poglavlje I i da je potpuno nezavisan od FTO, osim ako poseduje izričitu pisanu saglasnost vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje.

FTO KOJE SPROVODE OBUKU SAMO ZA PPL(A) I PRIPADAJUĆA OVLAŠĆENJA

7. Ukoliko su ispunjeni uslovi iz ovog Dodatka, odobrenje za sprovođenje kurseva za JAR-FCL PPL(A) i pripadajuća ovlašćenja može biti izdato ako vazduhoplovna vlast koja daje odobrenje smatra da je moguće vršiti adekvatan nadzor u skladu sa JAA procedurama.

8. Avioni za obuku, aerodromi i navigacijske rute za obuku koje se koriste za PPL obuku, treba da budu prihvatljivi za vazduhoplovnu vlast koja daje odobrenje.

9. Po završetku zahtevane obuke za PPL(A), praktični ispit može biti sproveden od strane lokalnog FE(A) ovlašćenog od vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje, pod uslovom da ispitivač nije učestvovao u letačkoj obuci kandidata.

10. Priručnik o obuci (TM) i Operativni priručnik (OM) zahtevani u Dodatku 1a JAR-FCL 1.055, za FTO koje sprovode obuku samo za PPL(A) i pripadajuća ovlašćenja, mogu biti kombinovani i mogu sadržati samo delove relevantne za PPL(A) obuku.

TEORIJSKO ZNANJE

11. Teorijska obuka može biti obavljena u FTO izvan država članica JAA. Teorijski ispiti za izdavanje dozvole ili ovlašćenja moraju biti sprovedeni od strane vazduhoplovne vlasti koja odobrava FTO (videti JAR-FCL 1.485).

Dodatak 2 JAR-FCL 1.055
Organizacije za obuku za letenje na tipu (TRTO) za izdavanje ovlašćenja za letenje na tipu samo imaocima pilotske dozvole ili pripadajućih instruktorskih ovlašćenja ili posebnih ovlašćenja za TRI, SFI ili MCCI
(Videti JAR-FCL 1.055)
(Videti takođe JAR-FCL 1.261(c) i (d) za odobrenje kurseva)
(Videti IEM 1 JAR-FCL 1.055)
(Videti IEM 2 JAR-FCL 1.055)
(Videti IEM 3 JAR-FCL 1.055)
(Videti AMC FCL 1.261 (c)(2))

UVOD

1. Organizacija za obuku za letenje na tipu (TRTO) je organizacija sa potrebnim osobljem, opremom i smeštena u odgovarajuće okruženje, koja vrši obuku za ovlašćenje za tip, MCC-obuku, ili obuku na uređajima za simulirano letenje i, ako je primenljivo, teorijsko podučavanje za specifične programe obuke.

2. TRTO koja namerava da sprovodi odobrenu obuku u skladu sa JAR-FCL uslovima mora da dobije uverenje o osposobljenosti od vazduhoplovne vlasti države članice JAA. Takvo uverenje vazduhoplovna vlast države članice će izdati samo ako:

(a) vazduhoplovna vlast može da sprovodi JAR-FCL zahteve;

(b) TRTO ispunjava sve JAR-FCL uslove.

U ovom Dodatku dati su uslovi za izdavanje, produženje važenja i izmenu uverenja o osposobljenosti TRTO.

STICANJE UVERENJA

3. TRTO koja podnosi zahtev za izdavanje uverenja mora da dostavi vazduhoplovnim vlastima Operativni priručnik i Priručnik o obuci, uključujući sistem kvaliteta, kao i opis šema obuke koje su zahtevane u paragrafu 17. i paragrafima 25. do 27. ovog dodatka. Nakon razmatranja zahteva za izdavanje uverenja za TRTO vazduhoplovne vlasti će utvrditi da li ona ispunjava sve uslove iz ovog Dodatka. Nakon što se utvrdi da su ispunjeni propisani uslovi, izdaje se uverenje o osposobljenosti TRTO, sa rokom važenja od jedne godine - za prvo izdavanje uverenja, odnosno do tri godine za produženje važenja uverenja (videti AMC FCL 1.055 i IEM FCL 1 JAR-FCL 1.055). Nijedna vazduhoplovna vlast nije u obavezi da izda uverenje o osposobljenosti TRTO koja se nalazi izvan teritorija država članica JAA, ukoliko nema raspoloživih ljudskih resursa ili ako su troškovi za postupanje po zahtevu i utvrđivanje ispunjenosti uslova neprihvatljivi za vazduhoplovnu vlast.

4. Obuke moraju biti odobrene (videti IEM FCL 1.055 (biće razrađeno)).

5. Vazduhoplovna vlast će izmeniti, privremeno ili trajno oduzeti uverenje o osposobljenosti ukoliko odobreni uslovi ili kvalitet opadne ispod odobrenog minimuma.

6. Ukoliko TRTO želi da izmeni odobrenu obuku, Operativni priručnik ili Priručnik o obuci, pre sprovođenja tih promena se mora izvršiti izmena uverenja o osposobljenosti. TRTO ne mora da obaveštava vazduhoplovnu vlast o manjim promenama svakodnevnih aktivnosti. Ukoliko postoji nedoumica da li su izmene male ili ne, treba konsultovati vazduhoplovnu vlast.

7. TRTO može da se dogovara o sprovođenju obuke sa drugim organizacijama za obuku ili može da koristi alternativne aerodrome kao deo svoje celokupne organizacije, ako pribavi odobrenje vazduhoplovne vlasti.

IZVORI FINANSIRANJA

8. (a) TRTO mora da dokaže vazduhoplovnoj vlasti da raspolaže dovoljnim sredstvima za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima (videti IEM 2 JAR-FCL 1.055).

(b) TRTO mora da imenuje lice koje je prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast, a koje mora da dokaže vazuduhoplovnoj vlasti da su obezbeđena dovoljna sredstva za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima. To lice je odgovorni rukovodilac (accountable manager).

INSPEKCIJA

9. Posle početnog pregleda za utvrđivanje ispunjenosti uslova, vazduhoplovna vlast će izvršiti određene kontrole kako bi utvrdila usaglašenost TRTO sa JAR uslovima i odobrenjem.

10. Za vreme kontrole TRTO mora da obezbedi pristup dosijeima obuke, odobrenjima za korišćenje vazduhoplova, tehničkim knjižicama vazduhoplova, predavanjima, beleškama, brifinzima i drugom relevantnom materijalu. Kopija svakog izveštaja o kontroli TRTO mora biti dostupna toj TRTO.

RUKOVODSTVO I OSOBLJE

11. Rukovodeća struktura mora da obezbedi nadzor nad radom svog osoblja od strane lica koja poseduju iskustvo i kvalitete neophodne za održavanje visokih standarda. Detalji u pogledu rukovodeće strukture, uključujući pojedinačnu odgovornost, moraju biti sadržani u Operativnom priručniku TRTO.

12. U TRTO mora biti imenovan rukovodilac obuke (HT) koji je prihvatljiv za vazduhoplovne vlasti. Odgovornost rukovodioca obuke uključuje obezbeđenje primene svih JAR-FCL uslova od strane TRTO. To lice je direktno odgovorno vazduhoplovnoj vlasti.

13. TRTO mora da ima odgovarajuće osoblje potrebno da se ispuni ciljeve obuke. Dužnosti svakog instruktora moraju biti definisane i dokumentovane.

INSTRUKTORI LETENJA NA TIPU AVIONA

14. Instruktor letenja na tipu aviona mora da poseduje:

(a) dozvolu profesionalnog ili transportnog pilota aviona i ovlašćenje koje odgovara kursevima letačke obuke za čije sprovođenje su imenovani;

(b) ovlašćenje instruktora letenja na tipu aviona za avione koji se koriste na kursu; ili

(c) posebno ovlašćenje od vazduhoplovne vlasti da sprovodi specifičnu obuku u TRTO (videti JAR-FCL 1.300)

INSTRUKTORI ZA OBUKU NA UREĐAJIMA ZA SIMULIRANO LETENJE

15. Za vršenje letačke obuke na FTD instruktori moraju da poseduju instruktorsko iskustvo koje odgovara obuci za čije sprovođenje su imenovani, i da poseduju ili su najmanje 3 godine pre prvog imenovanja posedovali dozvolu profesionalnog ili transportnog pilota aviona (izuzev instruktora koji poseduju posebno ovlašćenje u skladu sa tač. 3. ili 4. Dodatka 1 JAR-FCL 1.005). Za ovlašćenje za tip aviona sa više pilota, MCC letačku obuku na simulatoru letenja, FTD ili FNTP II, instruktori moraju da poseduju TRI ovlašćenje ili SFI posebno ovlašćenje.

TEORIJSKA OBUKA

16. Teorijsku obuku može da sprovodi samo ovlašćeni instruktor koji poseduje odgovarajuće ovlašćenje za tip/klasu ili instruktor koji poseduje odgovarajuće iskustvo u vazduhoplovstvu i znanje o određenom vazduhoplovu (npr. inženjer-letač, inženjer za održavanje, službenik za letačke operacije).

STANDARDI OBUKE

17. TRTO mora da uspostavi sistem koji obezbeđuje da se rad centra za obuku i sama obuka odvijaju efikasno i uspešno. Sistem kvaliteta mora da utvrdi efikasnost politike, procedura i obuke TRTO.

DOKUMENTACIJA

18. Odgovarajuće administrativno osoblje TRTO mora da vodi, i najmanje pet godina čuva sledeću dokumentaciju:

(a) procenu pilota na obuci, pre početka obuke i tokom obuke;

(b) podatke o teorijskom znanju, letačkoj obuci i obuci na simulatoru za svakog pilota na obuci;

(c) podatke o osoblju TRTO koji se odnose na datumi isticanja lekarskih uverenja, ovlašćenja, itd.

19. Izgled dokumentacije pilota na obuci mora se definisati u Priručniku o obuci.

20. Na zahtev vazduhoplovne vlasti TRTO mora dati na uvid podatke i izveštaje o obuci.

PROGRAM OBUKE

21. Za svaku vrstu obuke koja se sprovodi mora da bude razrađen program obuke. Program mora na sedmičnom ili fazno-tematskom principu da sadrži razradu obuke u letenju i zemaljske obuke, listu standardnih vežbi i sadržaj programa. Programi obuke na uređajima za simulirano letenje i teorijske obuke moraju biti koncipirani tako da piloti na obuci mogu da znanje dobijeno na zemlji primene u letačkim vežbama. Usklađivanje treba da omogući da problemi uočeni u toku obuke mogu da budu razrešeni za vreme naredne letačke obuke.

AVIONI ZA OBUKU

22. Avion mora da bude opremljen u skladu sa uslovima odobrene obuke za koju se avion koristi.

SREDSTVA

23. Za sprovođenje obuke moraju biti obezbeđena odgovarajuća sredstva.

USLOVI ZA PRISTUPANJE OBUCI

24. TRTO su dužne da utvrde da li kandidat ispunjava osnovne preduslove za obuku za ovlašćenje za tip, kao što je propisano u JAR-FCL 1.250.

PRIRUČNIK O OBUCI I OPERATIVNI PRIRUČNIK

25. TRTO mora da pripremi i vodi Priručnik o obuci i Operativni priručnik tako da sadrže informacije i instrukcije koje omogućavaju osoblju da obavlja svoju dužnost i pruži kandidatima uputstva vezana za obuku. TRTO mora osoblju, i ukoliko je potrebno i pilotima na obuci, da obezbedi informacije sadržane u Priručniku o obuci, Operativnom priručniku i uvid u dokumentaciju kojom se odobrava rad TRTO. Procedura kojom se vrše dopune dokumenata, odnosno priručnika mora biti naznačena, a ispravke pravilno kontrolisane.

26. U Priručniku o obuci moraju se, za svaku fazu obuke, definisati standardi i ciljevi koje kandidati moraju ostvariti, uključujući i uslove za pristupanje obuci. Priručnik o obuci mora da sadrži:

Deo 1 - plan obuke;

Deo 2 - priprema za letenje i vežbe u vazduhu;

Deo 3 - obuka na uređaju za simulirano letenje;

Deo 4 - teorijska obuka.

Za dalja uputstva videti IEM 3 JAR-FCL 1.055.

27. Operativni priručnik mora da sadrži neophodne podatke za pojedine vrste osoblja, npr. TRI, instruktore sintetičkog letenja, instruktore teorijske nastave, operativno i tehničko osoblje, itd. Takođe, mora da sadrži sledeće delove:

(a) opšti deo;

(b) tehnički deo;

(c) rute;

(d) obuka osoblja.

Za dalja uputstva videti IEM 3 JAR-FCL 1.055.

Dodatak 3 JAR-FCL 1.055
Odobravanje modularnih teorijskih obuka za učenje na daljinu

(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.130 i 1.135)
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(4))
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.205)
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.251)
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.285)
(Videti AMC FCL 1.055(a))

ORGANIZACIJA ZA OBUKU

1. Učionice treba da se nalaze u mestu registracije organizacije za obuku ili bilo kom drugom odgovarajućem mestu, po odobrenju vazduhoplovnih vlasti. Učionice i tehnički objekti moraju odgovarati uslovima propisanim za izdavanje uverenja o osposobljenosti organizacije. Odobrenje za modularni program obuke na daljinu mora da bude izdato od vazduhoplovnih vlasti pre nego što započne obuka.

2. Rukovodilac obuke ili CGI FTO prilikom sprovođenja učenja na daljinu mora da ispuni uslove propisane u Dodatku 1a JAR-FCL 1.055. Instruktori teorijske obuke moraju da ispune uslove JAR-FCL i da imaju kvalifikacije ili relevantno iskustvo koje vazduhoplovna vlast smatra odgovarajućim.

3. FTO koja sprovodi samo teorijsku obuku mora biti odobrena i nadzirana u pogledu ispunjenosti uslova propisanih za FTO, u skladu sa Dodatkom 1a JAR-FCL 1.055.

4. Odobrena FTO može da obavlja sve obuke ili samo pojedine, na osnovu neposrednog prisustva nastavi ili kao učenje na daljinu. Teorijska nastava u učionici je obavezni deo nastave svakog predmeta modularne obuke za učenje na daljinu. Vreme provedeno u učinonici u okviru teorijske nastave ne sme biti kraće od 10% od ukupnog trajanja obuke.

INSTRUKTORI

5. Instruktori moraju da budu u potpunosti upoznati sa uslovima programa učenja na daljinu, uključujući sistem osiguranja kvaliteta. Njihova početna obuka se vrši u osnovnom mestu registracije; dalja obuka se obavlja po istim standardima kao za instruktore u osnovnom mestu registracije. Bez obzira gde se nalaze instruktori, sistem kvaliteta mora na zadovoljavajući način da obezbedi nadzor nad izvršavanjem individualnih obaveza i pridržavanjem odobrenih programa obuke.

OBUKA

6. Učenje na daljinu će biti odobreno samo kao deo teorijske obuke za:

(a) modularnu teorijsku obuku za PPL(A), CPL(A), IR(A) i ATPL(A);

(b) kurseve dodatne teorijske obuke za sticanje ovlašćenja za klasu/tip za avione visokih performansi koji imaju jednog pilota.

Dodatak 1 JAR-FCL 1.060
Nacionalne varijante za ograničenje prava imalaca dozvola koji imaju 60 godina i više

(Videti JAR-FCL 1.060)

Nacionalne varijante

Sledeće nacionalne varijante JAR-FCL 1.060 su unesene u JAA:

- Francuska - (F)JAR-FCL 1.060

(F)JAR-FCL 1.060 Umanjenje prava imalaca dozvola koji imaju 60 godina i više (Francuska)
(a) U skladu sa ICAO Annex 1 standardima, imalac pilotske dozvole koji je navršio 60 godina ne može biti u ulozi vođe vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom saobraćaju u vazdušnom prostoru Francuske.
(b) Imalac pilotske dozvole koji je navršio 60 godina ne može biti u ulozi pilota vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom saobraćaju pod nadležnošću francuskih nacionalnih vazduhoplovnih vlasti (French National Aviation).

- Italija - (I)JAR-FCL 1.060

(I)JAR-FCL 1.060 Umanjenje prava imalaca dozvola koji imaju 60 godina i više (Italija)
Imalac pilotske dozvole koji je navršio 60 godina ne može biti u ulozi pilota vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom saobraćaju.

- Portugal - (P)JAR-FCL 1.060

(P)JAR-FCL 1.060 Umanjenje prava imalaca dozvola koji imaju 60 godina i više (Portugal)
Imalac pilotske dozvole koji je navršio 60 godina ne može biti u ulozi pilota vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom saobraćaju.

- Mađarska - (H)JAR-FCL 1.060

(H)JAR-FCL 1.060 Umanjenje prava imalaca dozvola koji imaju 60 godina i više (Mađarska)
Imalac pilotske dozvole koji je navršio 60 godina života ne može biti u ulozi pilota vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom saobraćaju izuzev:
(a) Kao član višečlane pilotske posade i pod uslovom da je,
(b) Takav imalac jedini pilot u letačkoj posadi koji je navršio 60 godina.
Lice koje je navršilo 62 godine života ne može biti u ulozi pilota vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom saobraćaju.

Dodatak 1 JAR-FCL 1.075
Specifikacije za dozvole letačkog osoblja

(Videti IEM FCL 3.100)

OPŠTE ODREDBE

1. Prilikom korišćenja prava iz dozvole pilot mora da nosi sa sobom važeću dozvolu i važeće lekarsko uverenje.

2. U svrhu identifikacije imalac dozvole mora da nosi dokument koji sadrži fotografiju.

3. Medicinsko ograničenje (npr. korišćenje naočara, itd.) unosi se u lekarsko uverenje (videti JAR-FCL 3 IEM FCL 3.100) i, prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, u dozvolu. (Videti Prilog 2)

4. U ovom poglavlju "vazduhoplovna vlast" podrazumeva vazduhoplovnu vlast države koja izdaje dozvolu.

STANDARDNI FORMAT JAA DOZVOLE

Naslovna strana


Naziv vazduhoplovne vlasti i logo
(engleski i srpski jezik)



JOINT AVIATION AUTHORITIES
(samo engleski)





FLIGHT CREW LICENCE
DOZVOLA LETAČKOG OSOBLJA
(engleski i srpski jezik)












Izdato u skladu sa ICAO i JAR-FCL standardima
(engleski i srpski jezik)

   Uslovi








   Veličina svake strane ne sme da bude manja od jedne osmine
   A4 formata

Strana 2

I

Država izdavanja

Uslovi

III

Broj dozvole

Broj dozvole će uvek počinjati sa U.N. kodom zemlje koja izdaje dozvolu

IV

Prezime i ime imaoca

 

XIV

Datum (vidi uputstvo) i
mesto rođenja

Mora se koristiti standardni format za datum, npr. dan / mesec / godina pun broj (npr. 21/01/1995)

V

Adresa
ulica, grad, oblast, poštanski broj

Videti JAR-FCL 1.070

VI

Državljanstvo

 

VII

Potpis imaoca

 

VIII

Vazduhoplovna vlast koja je izdala dozvolu
npr. ova CPL(A) je izdata na osnovu ATPL izdate od
.....(država koja nije članica JAA).....

 

X

Potpis ovlašćenog lica i datum

 

XI

Žig ili pečat vazduhoplovne vlasti koja je izdala dozvolu



 

Strana 3

II

Naziv dozvole, datum prvog izdavanja i kod zemlje

Koristiće se skraćenice koje se koriste u JAR-FCL (npr. PPL(H), ATPL(A), itd.)
Mora se koristiti standardni format za datum, npr. dan / mesec / godina pun broj (npr. 21/01/1995)

IX

Važenje: ova dozvola mora biti ponovo izdata
najkasnije do ............. Prava iz dozvole mogu se
koristiti samo ako imalac ima važeće lekarsko
uverenje za zahtevana prava. Primenom JAR-FCL
1.015(a)(1), imalac dozvole je ovlašćen da vrši
prava iz dozvole na vazduhoplovu registrovanom u
bilo kojoj državi članici JAA. Dokument koji
sadrži fotografiju mora da se nosi u svrhu
identifikacije imaoca dozvole.

Ponovo izdavanje mora biti ne kasnije od 5 godina od datuma prvog izdavanja prikazanog u rubrici II.

Ovaj dokument nije određen, ali pasoš bi bio dovoljan izvan teritorije države koja je izdala dozvolu.

XII

Prava iz radio-telefonije: imalac ove dozvole je dokazao osposobljenost za rad sa ugrađenom R/T opremom na vazduhoplovu na engleskom jeziku (navesti druge jezike).

 

XIII

Primedbe: npr. važi samo za avione registrovane u zemlji koja je izdala dozvolu.

znanje jezika

Sve dodatne informacije iz dozvole zahtevane od ICAO, EC direktive/pravila ili JAR(s) će biti unete ovde

Mora sadržati upis znanja jezika.

Strana 4

XII Ovlašćenja koja se produžavaju

Klasa/Tip/IR

Primedbe/Ograničenja

………………..       

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

……………….

………………………………..

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

Instruktor

 

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………...

………………..

………………………………..

Uslovi

Ove strane su namenjene za upotrebu od strane vazduhoplovne vlasti da naznače uslove prvog izdavanja ovlašćenja ili obnove isteklih ovlašćenja.

Prvo izdavanje ili obnova ovlašćenja će uvek biti uneta od strane vazduhoplovne vlasti.

Operativna ograničenja će biti uneta u Primedbe/Ograničenja nasuprot odgovarajućeg ograničenog prava, npr. IR praktični ispit izvršen sa kopilotom, ograničeno pravo da drži obuku na jednom tipu aviona, itd. Lekarska ograničenja, uslovi i varijante (npr. važi samo "kao kopilot") biće unešena kao što je naznačeno u lekarskom uverenju (videti IEM FCL3.100)

Stranice 5, 6, i 7:

Za produženje redovnih ovlašćenja za tip i ovlaštenja za klasu ili za instrumentalno letenje, standardni format JAA dozvole omogućava da na tim stranama unese podatke ispitivač koji vrši redovnu proveru. Alternativno, prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, unos podataka za produženje može se vršiti samo od strane vazduhoplovne vlasti.

Instruktorska ovlašćenja i ovlaštenja za klasu jednomotornih klipnih aviona mogu, takođe, prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti biti produžavani u dozvoli od strane ispitivača koji učestvuje u procesu produžavanja. Ako ispitivač nije uključen u proces produžavanja, unos ovlašćenja će biti izvršen od strane vazduhoplovne vlasti.

Ovlašćenja koja nisu važeća biće uklonjena iz dozvole prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, najkasnije 5 godina od poslednjeg produžavanja.

XII

Ovlašćenje

Datum provere

Važi do

Posebno
ovlašćenje
ispitivača br.

Potpis
ispitivača

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Svaka strana sadrži 10 rubrika za početno izdavanje i produženje važenja ovlašćenja)

Strana 8:

Skraćenice koje se koriste u ovoj dozvoli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

npr. ATPL (Airline Transport Pilot Licence), CPL (Commercial
Pilot Licence), IR (Instrument Rating), R/T (Radio Telephony),
MEP (Multi-engine piston aeroplanes), FI (Flight Instructor), TRE
(Type Rating Examiner), itd...

 

POGLAVLJE B - PILOT UČENIK (Avion)

JAR-FCL 1.085 Uslovi

(a) Pilot učenik mora da ispunjava uslove koji su određeni od strane vazduhoplovne vlasti države u kojoj pilot učenik namerava da se obučava (videti Prilog 2). Prilikom utvrđivanja uslova, vazduhoplovne vlasti moraju da vode računa da odobrena prava ne omogućavaju pilotu učeniku da vazduhoplovnu navigaciju vrši na opasan način.

(b) Pilot učenik ne može leteti samostalno dok ne dobije odobrenje od strane instruktora letenja.

JAR-FCL 1.090 Minimalna starosna granica

Pilot učenik mora da ima najmanje 16 godina života pre prvog samostalnog leta.

JAR-FCL 1.095 Zdravstvena sposobnost

Pilot učenik ne sme da leti samostalno ukoliko ne poseduje važeće lekarsko uverenje klase 1 ili klase 2.

POGLAVLJE C - DOZVOLA PRIVATNOG PILOTA (AVIONA) - PPL(A)

JAR-FCL 1.100 Minimalna starosna granica

Kandidat za PPL(A) mora da ima najmanje 17 godina života.

JAR-FCL 1. 105 Zdravstvena sposobnost

Kandidat za PPL(A), kao i imalac PPL(A) prilikom korišćenja prava iz dozvole, moraju da poseduju važeće lekarsko uverenje klase 1 ili klase 2.

JAR-FCL 1.110 Prava i uslovi

(a) Prava

U zavisnosti od drugih uslova određenih u JAR, imalac PPL(A) ne može za naknadu obavljati poslove u svojstvu vođe ili kopilota na avionu.

(b) Uslovi

(1) Kandidatu za PPL(A) koji je ispunio uslove propisane u JAR-FCL 1.100, 1.105, 1.120, 1.125(a) i (b), 1.130, 1.135 i, ukoliko je primenljivo, 1.010(a)(4) može se izdati PPL(A), uključujući ovlašćenje za klasu/tip aviona koji je korišćen na praktičnom ispitu.

(2) Ukoliko se prava iz dozvole koriste za noćno letenje, imalac dozvole mora da ispuni uslove propisane u JAR-FCL 1.125(c).

JAR-FCL 1.115 Namerno ostavljeno prazno

JAR-FCL 1.120 Iskustvo i priznavanje vremena letenja
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.125)

Kandidat za PPL(A) mora imati ostvarenih najmanje 45 sati letenja kao pilot aviona, od čega ukupno 5 sati mogu biti ostvareni na BITD (videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.125), FNTP ili na simulatoru letenja. Imaocima pilotske dozvole ili odgovarajućih prava za helikoptere, ultralake helikoptere, žiroplane i ultralake vazduhoplove sa fiksnim krilima i pokretnim aerodinamičnim kontrolnim površinama koje deluju u sve tri dimenzije, jedrilice sa sopstvenim pogonom ili samopoletajuće jedrilice, može se priznati 10% njihovog ukupnog vremena letenja u svojstvu vođe na takvim vazduhoplovima, ali maksimalno do 10 sati za potrebe PPL(A).

JAR-FCL 1.125 Kurs obuke
(Videti Dodatak 1, 2 i 3 JAR-FCL 1.125)
(Videti AMC FCL 1.125)

(a) Opšte odredbe

Kandidat za PPL(A) mora završiti propisanu obuku u FTO ili drugim odobrenim registrovanim organizacijama, u skladu sa programom, kao što je propisano u Dodatku 1 JAR-FCL 1.125. Uslovi za registraciju su propisani u Dodatku 2 i 3 JAR-FCL 1.125.

(b) Letačka obuka

Kandidat za PPL(A) mora, na avionima koji imaju uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA, imati najmanje 25 sati letenja sa instruktorom i najmanje 10 sati samostalnog letenja pod nadzorom, uključujući najmanje 5 sati samostalnog međuaerodromskog letenja, sa najmanje jednim letom dužim od 270 km (150 NM), tokom kojeg kandidat mora sleteti sa potpunim zaustavljanjem na dva različita aerodroma, koji nisu aerodromi poletanja. Kada se kandidatu priznaje vreme letenja u ulozi vođe vazduhoplova na drugom vazduhoplovu, u skladu sa JAR-FCL 1.120, propisano vreme letenja na avionu sa instruktorom može se smanjiti na 20 sati letenja.

(c) Osposobljenost za noćno letenje

Ukoliko se prava iz dozvole koriste noću mora se ostvariti još najmanje 5 dodatnih sati letenja avionom noću, uključujući pri tome 3 sata letenja sa instruktorom, od kojih najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja i 5 samostalnih poletanja i 5 samostalnih sletanja sa potpunim zaustavljanjem. Ova osposobljenost za noćno letenje se upisuje u dozvolu.

JAR-FCL 1.130 Teorijski ispit
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.130 i 1.135)

Kandidat za PPL(A) mora pred vazduhoplovnim vlastima da prikaže nivo teorijskog znanja koji odgovara pravima imaoca PPL(A). Uslovi i postupci sprovođenja teorijskog ispita su propisani u Dodatku 1 JAR-FCL 1.130 i 1.135.

JAR-FCL 1.135 Praktična obučenost
(Videti JAR-FCL 1.125(a))
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.130 i 1.135 i Dodatak 2 JAR-FCL 1.135)

Kandidat za PPL(A) mora prikazati, kao vođa aviona, sposobnost izvođenja odgovarajućih procedura i manevara opisanih u Dodatku 1 JAR-FCL 1.130 i 1.135, sa stepenom sposobnosti koji odgovara pravima imaoca PPL(A). Praktični ispit se mora sprovesti u roku od šest meseci po završetku letačke obuke (videti JAR-FCL 1.125(a)).

Dodatak 1 JAR-FCL 1.125
PPL(A) Kurs obuke - Pregled

(Videti JAR-FCL 1.125)
(Videti AMC FCL 1.125)

1. Cilj kursa PPL(A) je da obuči pilota učenika da leti sigurno i efikasno prema pravilima vizuelnog letenja (VFR).

TEORIJSKA OBUKA

2. Program teorijske obuke za PPL(A) mora da obuhvati sledeće predmete: vazduhoplovni propisi, opšte poznavanje vazduhoplova, performanse leta i planiranje, ljudske mogućnosti i ograničenja, meteorologija, navigacija, operativne procedure, teorija letenja i komunikacije.

Detalji teorijske obuke su propisani u AMC FCL 1.125.

LETAČKA OBUKA

3. Program letačke obuke za PPL(A) treba da obuhvati sledeće:

(a) pretpoletne radnje, uključujući određivanje težine i centraže aviona, pregled i održavanje aviona;

(b) šeme aerodromskih i saobraćajnih operacija, mere bezbednosti i procedure za izbegavanje sudara;

(c) kontrolisanje položaja aviona u prostoru uz pomoć vizuelnih orjentira;

(d) letovi na kritično malim brzinama, prepoznavanje i vađenje iz uslova početnog i potpunog prevlačenja;

(e) letovi na kritično visokim brzinama, prepoznavavanje i vađenje iz ponirućih spirala;

(f) poletanja i sletanja sa i bez bočnog vetra;

(g) poletanje sa maksimalnim performansama (kratke staze i nadvišavanje prepreka), sletanje na kratke piste;

(h) letenje samo uz pomoć instrumenata, uključujući i izvođenje horizontalnih zaokreta za 180° (ova vežba može se obavljati pod vođstvom instruktora letenja FI(A) ili STI(A));

(i) međuaerodromsko letenje sa upotrebom vizuelnih orjentira, računske navigacije i uz pomoć radio navigacijskih sredstava;

(j) operacije u slučaju opasnosti, uključujući i simuliranje otkaza delova opreme, i;

(k) operacije za dolaske, odlaske i prelete kontrolisanih aerodroma, saradnja sa kontrolom leta, procedure u komunikacijama i frazeologija.

OSNOVNI UREĐAJ ZA INSTRUMENTALNU OBUKU (BITD)

4. BITD se može koristiti za letačku obuku za:

- letenje samo uz pomoć instrumenata;

- navigaciju uz pomoć radio navigacijskih sredstava (videti vežbu iz paragrafa 3. ovog dodatka); i

- osnovni let pomoću instrumenata (videti AMC FCL 1.125, vežbe 18C i 19).

Korišćenje BITD je uslovljeno sledećim:

- obuka se mora upotpuniti vežbama na avionu;

- zapis parametara leta mora biti dostupan; i

- FI(A) ili STI(A) mora sprovoditi obuku.

AVIONI ZA OBUKU

5. Mora biti obezbeđena flota aviona za obuku koji odgovaraju programu obuke i koji su opremljeni i održavani prema JAR standardima. Obuka na avionima koji imaju uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od države članice JAA, omogućava sticanje ovlašćenja letenja na klasi jednomotornih klipnih aviona prilikom izdavanja pilotske dozvole. Obuka koja se izvodi na motornoj jedrilici sertifikovanoj prema JAR-22 omogućava sticanje ovlašćenja za letenje motornim jedrilicama prilikom izdavanja pilotske dozvole. Svaki avion mora imati sistem duplih komandi za instruktora letenja i za učenika: zamena mesta tokom leta za komandama nije dozvoljena. Flota aviona, u zavisnosti od programa obuke, mora da sadrži avion sposoban za prikazivanje vađenja iz uslova prevučenog leta i kovita, kao i avion sa odgovarajućom opremom za simuliranje instrumentalnih meteoroloških uslova.

Avioni koji se upotrebljavaju za obuku moraju biti odobreni od strane vazduhoplovne vlasti za sprovođenje letačke obuke.

AERODROMI

6. Bazni aerodrom ili bilo koji alternativni bazni aerodrom, koji se upotrebljava za obuku, mora da ispuni sledeće uslove:

(a) aerodrom mora da ima najmanje jednu poletno-sletnu stazu ili površinu za poletanje koja omogućava avionu za obuku da izvodi normalna poletanja i sletanja sa maksimalnom dozvoljenom masom u poletanju ili sa maksimalnom dozvoljenom masom u sletanju:

(I) pri tihom vremenu (vetar ne jači od 4 čvora) i temperaturama jednakim najvišoj prosečnoj temperaturi za najtopliji mesec u godini u zoni operacija;

(II) nadvišavanje svih prepreka u poletanju mora biti minimalno 50 stopa;

(III) rukovanje motorom, kao i stajnim trapom i zakrilcima (ukoliko se primenjuju) u skladu sa preporukama proizvođača; i

(IV) sa mirnim prevođenjem iz faze poletanja u fazu penjanja, sa najboljim uglom penjanja koje pri tome ne zahtevaju posebnu veštinu pilotiranja ili tehniku.

(b) da ima pokazivač pravca vetra koji je vidljiv sa nivoa zemlje sa krajeva svake poletno-sletne staze.

(c) da ima adekvatno osvetljenje poletno-sletne staze ako se upotrebljava za obuku noću.

(d) da ima odgovarajuća sredstva za radio komunikaciju vazduh/zemlja koja su prihvaćena od strane vazduhoplovnih vlasti.

Za sve detalje videti AMC FCL 1.125.

Dodatak 2 JAR-FCL 1.125
Registracija organizacija za obuku samo za PPL
(Videti JAR-FCL 1.125)

1. Vlasnik organizacije za obuku ili odgovorno lice koje rukovodi organizacijom podnosi vazduhoplovnim vlastima države članice JAA u kojoj se organizacija nalazi, prijavu za prihvatanje registracije, a vazduhoplovna vlast će obezbediti obrazac prijave.

2. Obrazac prijave za registraciju mora da sadrži informacije predviđene u Dodatku 3 JAR-FCL 1.125.

3. Posle prijema ispunjenog obrasca prijave, vazduhoplovne vlasti države članice JAA u kojoj se organizacija nalazi registrovaće organizaciju za sprovođenje obuke za PPL u toj državi, bez formalne procedure odobravanja, prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, izuzev ukoliko postoji osnovana sumnja da se obuka neće izvoditi bezbedno. Vazduhoplovne vlasti će o tome obavestiti podnosioca prijave (videti Prilog 2).

4. O svakoj promeni informacija unetih u obrazac prijave treba obavestiti vazduhoplovne vlasti.

5. Organizacija je registrovana sve dok avio-prevoznik ne obavesti vazduhoplovne vlasti o prekidu obuke za PPL, ili ukoliko vazduhoplovne vlasti utvrde da se obuka ne sprovodi bezbedno ili u skladu sa JAR-FCL. U oba slučaja registracija organizacije za obuku će biti povučena.

Dodatak 3 JAR-FCL 1.125
Sadržaj obrasca prijave za registraciju organizacije za obuku PPL

(Videti JAR-FCL 1.115)
(Videti JAR-FCL 1.125)

a

Naziv i adresa pod kojima organizacija radi, npr. klub, škola, grupa;

b

Ime vlasnika;

c

Datum nameravanog početka rada;

d

Imena, adrese i brojevi telefona instruktora letenja i njihove kvalifikacije;

e

(I) Naziv i adresa aerodroma, ukoliko se koristi, gde će se obuka vršiti;
(II) Naziv operatora aerodroma;

f

Spisak aviona koji se koriste, uključujući i sredstva za simuliranje leta (ukoliko se koriste), navodeći: klasu aviona, registraciju, vlasnika aviona, kategoriju uverenja o plovidbenosti;

g

Vrsta obuke koja će se vršiti:
teorijska obuka za PPL(A)
letačka obuka za PPL(A)
osposobljavanje za noćno letenje
ovlašćenja za letenje jednomotornim klipnim avionom i klasom motornih jedrilica
druge vrste obuke (navesti) (videti JAR-FCL 1.017)

h

Detalji o polisi osiguranja aviona;

i

Izjava da li organizacija namerava da radi puno ili skraćeno radno vreme;

j

Dodatne informacije koje vazduhoplovna vlast može da traži;

k

Izjava podnosioca prijave da su navedeni podaci od (a) do (j) tačni i da će se obuka vršiti u skladu sa JAR-FCL.

Datum:

Potpis:

Dodatak 1 JAR-FCL 1.130 i 1.135
Teorijski i praktični ispit za PPL(A)

(Videti JAR-FCL 1.130 i 1.135)
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.125)
(Videti IEM FCL 1.135)

TEORIJSKI ISPIT

1. Procedure sprovođenja PPL ispita propisuje vazduhoplovna vlast. Ovaj ispit se sprovodi u pisanoj formi, tokom jednog ili više dana i obuhvata devet predmeta navedenih u tabeli. Ispit sadrži najmanje 120 pitanja. Teorijski ispit može odjednom da obuhvati nekoliko predmeta:

Predmet

Podela vremena prema
diskrecionoj oceni
vazduhoplovne vlasti

Vazduhoplovni propisi i procedure kontrole letenja

Opšte poznavanje vazduhoplova

Performanse leta i planiranje

Ljudske mogućnosti i ograničenja

Meteorologija

Navigacija

Operativne procedure

Teorija letenja

Komunikacije

Ukupno

Prema odluci vazduhoplovnih vlasti ispitivanje iz predmeta Komunikacije se može sprovoditi praktično.

2. Većina pitanja moraju biti pitanja sa višestrukim izborom odgovora.

3. Ispit se sprovodi na jeziku koji odredi vazduhoplovna vlast. Vazduhoplovna vlast mora da obavesti kandidate na kome jeziku se sprovodi ispit.

4. Ispit se smatra položenim ukoliko kandidat ostvari najmanje 75% poena predviđenih za taj predmet. Poeni se stiču samo na tačnim odgovorima.

5. Smatra se da je kandidat uspešno položio teorijski ispit za PPL(A) kada položi sve predmete u roku od 18 meseci, računajući od kraja onog kalendarskog meseca kada je kandidat prvi put izašao na ispit. Položen teorijski ispit se priznaje za dobijanje dozvole PPL(A) u periodu od 24 meseca od dana kada je kandidat uspešno položio teorijski ispit.

PRAKTIČNI ISPIT

6. Kandidat za praktični ispit za PPL(A) mora biti obučavan na istom tipu/klasi aviona koji će se koristiti na praktičnom ispitu. Kandidatu se dozvoljava da izabere da polaže praktični ispit na jednomotornom avionu ili, ukoliko ispunjava uslove u pogledu iskustva prema JAR-FCL 1.255 ili 1.260 od 70 sati letenja u svojstvu vođe aviona, na višemotornom avionu. Avion koji se koristi za polaganje praktičnog ispita mora da ispunjava uslove propisane za avione za obuku (videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.125).

7. Vazduhoplovna vlast određuje administrativne mere kojima se proverava da li kandidat ispunjava uslove za pristupanje praktičnom ispitu, uključujući i uvid ispitivača u dosije obuke kandidata.

8. Kandidat mora da položi delove od 1 do 5 praktičnog ispita, kao i deo 6, ukoliko se koristi višemotorni avion. Ukoliko kandidat ne položi bilo koju tačku u okviru jednog dela, smatra se da nije položio ceo taj deo. Ukoliko ne položi više od jednog dela, kandidat mora ponovo polagati ceo praktični ispit. Ukoliko kandidat ne položi samo jedan deo praktičnog ispita mora ponovo polagati samo taj deo. Kandidat koji ne položi bilo koji deo na ponovnom polaganju praktičnog ispita, uključujući i delove koje je prilikom prošlog pokušaja položio, moraće ponovo da pristupi polaganju praktičnog ispita. Svi delovi praktičnog ispita moraju biti završeni u roku od šest meseci.

9. Ukoliko kandidat ne položi praktični ispit može mu se odrediti dodatna obuka. Vazduhoplovna vlast će odrediti dodatnu obuku kandidatu koji ne položi sve delove praktičnog ispita iz dva pokušaja. Ne postoji ograničenje broja pokušaja polaganja praktičnog ispita.

SPROVOĐENJE ISPITA

10. Vazduhoplovna vlast daje ispitivaču savete vezane za bezbednost, kako bi osigurala da će se let obaviti sigurno i bezbedno.

11. U slučaju da kandidat odluči da prekine praktični ispit iz razloga koje ispitivač ne smatra opravdanim, kandidat će morati da polaže ponovo ceo praktični ispit. Ukoliko se ispit prekine iz razloga koje ispitivač smatra opravdanim, u sledećem letu proveriće se samo oni delovi praktičnog ispita koji nisu provereni u prethodnom letu.

12. Kandidat može samo jednom da ponovi neki manevar ili postupak. Ispitivač može da prekine praktični ispit u bilo kojoj fazi, ukoliko zaključi da je prikazana veština kandidata nedovoljna i da je potrebno ponoviti čitav praktični ispit.

13. Od kandidata će se zahtevati da upravlja avionom sa sedišta vođe vazduhoplova i da se u toku ispitnog leta ponaša kao da je jedini član posade. Lice odgovorno za let se određuje prema nacionalnim propisima.

14. Ispitivač će izabrati rutu kojom će se leteti na praktičnom ispitu. Ruta se može završiti na aerodromu poletanja ili na nekom drugom aerodromu. Kandidat je odgovoran za planiranje leta, kao i da se sva oprema i svi dokumenti potrebni za izvođenje leta nalaze u avionu. Navigacijski deo praktičnog ispita, kao što je i dato u Dodatku 2 JAR-FCL 1.135, traje najmanje 60 minuta i može, prema dogovoru između kandidata i ispitivača, da bude izveden kao poseban ispitni let.

15. Kandidat mora ispitivaču pokazati provere i radnje za let, kao i identifikaciju radio sredstava. Provere moraju da budu izvedene u skladu sa odobrenim listama za proveru (check list) za avion na kojem se obavlja praktični ispit. U toku pretpoletne pripreme za praktični ispit kandidat je dužan da odredi snagu motora i brzine. Performanse u poletanju, prilazu i sletanju kandidat mora da proračuna na osnovu Operativnog priručnika ili Letačkog priručnika tog aviona.

16. Ispitivač neće uticati na upravljanje avionom, osim u slučaju da je intervencija neophodna iz razloga sigurnosti ili zbog izbegavanja neprihvatljivog zastoja saobraćaja.

KRITERIJUMI U ISPITNOM LETU

17. Kandidat mora da prikaže sposobnost da:

- upravlja avionom u skladu sa ograničenjima;

- izvodi sve manevre sa lakoćom i precizno;

- ispolji dobro procenjivanje i samostalnost u odlučivanju;

- primenjuje stečena vazduhoplovna znanja;

- održava kontrolu u upravljanju avionom sve vreme na način da ne ugrozi uspešan ishod procedura ili manevara.

18. Sledeća ograničenja služe kao opšte uputstvo. Ispitivač će odrediti u kojoj meri uslovi leta (npr. turbulencija ili manevarski kvaliteti i performanse aviona) utiču na kvalitet izvedenih elemenata ispitnog leta.

Visina

 

normalni uslovi leta

± 150 stopa

sa simuliranim otkazom motora

± 200 stopa

Pravac / praćenje radio sredstava

 

normalni uslovi leta

± 10o

sa simuliranim otkazom motora

± 15o

Brzina

 

poletanje i prilaz

+15/-5 čvorova

svi ostali režimi leta

± 15 čvorova

SADRŽAJ PRAKTIČNOG ISPITA

19. Praktični ispit za sticanje dozvole PPL(A) na jednomotornim i višemotornim avionima mora obuhvatiti sadržaj i delove praktičnog ispita koji su propisani u Dodatku 2 JAR-FCL 1.135. Format i obrazac prijave za polaganje praktičnog ispita može odrediti vazduhoplovna vlast (videti IEM FCL 1.135).

Dodatak 2 JAR-FCL 1.135
Sadržaj praktičnog ispita za sticanje PPL(A)

(Videti JAR-FCL 1.135)
(Videti IEM FCL 1.135)

DEO 1
RADNJE PRE POLETANJA I POLETANJE

Upotreba ček listi, upravljanje avionom (održavanje položaja aviona u prostoru pomoću spoljnih orjentira, procedure protiv zaleđivanja i odleđivanje, i sl.) primenjuju se u svim delovima.

a

Pretpoletna dokumentacija i procena meteo situacije

b

Proračuni performansi, težine i centraže

c

Pregled i opsluživanje aviona

d

Procedure pre i posle pokretanja motora

e

Voženje, aerodromske procedure i predpoletne procedure

f

Procedure pre i posle poletanja

g

Aerodromske procedure odlaska

h

Saradnja sa kontrolom letenja, radio/telefonske procedure

DEO 2
OPŠTE UPRAVLJANJE AVIONOM

a

Saradnja sa kontrolom letenja, radio/telefonske procedure

b

Pravolinijski horizontalni let, sa promenama brzine

c

Penjanje:
i. Sa najvećim prirastom visine
ii. Penjući zaokreti
iii. Prevođenje

d

Blagi zaokreti (nagiba 30°)

e

Oštri zaokreti (nagiba 45°) uključujući i prepoznavanje i vađenje iz poniruće spirale

f

Let na kritično malim brzinama sa ili bez zakrilaca

g

Prevlačenje:
i. sa čistom konfiguracijom i vađenje sa snagom motora
ii. do prvih predznaka u spuštajućem zaokretu nagiba 20°, u prilaznoj konfiguraciji
iii. do prvih predznaka iz uslova sletne konfiguracije

h

Poniranje:
i. Sa i bez snage motora
ii. Ponirući zaokreti (oštri zaokreti, bez snage motora)
iii. Prevođenja

DEO 3
PROCEDURE NA RUTAMA

a

Plan leta, računska navigacija i čitanje navigacijske karte

b

Održavanje visine, pravca i brzine

c

Orijentacija, merenje vremena i ispravnjanje PVD, vođenje dokumentacije

d

Procedure odlaska na alternativni aerodrom (planirano i implementirano)

e

Upotreba radio navigacionih sredstava

f

Osnovno letenje pomoću instrumenata (zaokret za 180° u simuliranim IMC uslovima)

g

Vođenje i upravljanje letom (provere, gorivni sistemi i zaleđivanje karburatora, itd.) Saradnja sa kontrolom letenja, radio/telefonske procedure

DEO 4
PROCEDURE PRILAZA I SLETANJA

a

Procedure dolaska na aerodrom

b

*Precizno sletanje (sletanje na skraćene staze), sletanje sa vetrom, ukoliko postoje odgovarajući uslovi

c

*Sletanje bez upotrebe zakrilaca

d

*Prilaz za sletanje sa snagom motora na relantu (samo jednomotorni avioni)

e

Sletanje sa produžavanjem

f

Produžavanje sa male visine

g

Saradnja sa kontrolom letenja, radio/telefonske procedure

h

Radnje posle letenja

DEO 5
VANREDNI I POSTUPCI U SLUČAJU OPASNOSTI

Ovaj deo može da se kombinuje sa delovima od 1 do 4

a

Simulirani otkaz motora nakon poletanja (SAMO NA JEDNOMOTORNIM AVIONIMA)

b

* Simulirano prinudno sletanje (SAMO NA JEDNOMOTORNIM AVIONIMA)

c

Simulirano sletanje iz predostrožnosti (SAMO NA JEDNOMOTORNIM AVIONIMA)

d

Simulirane vanredne situacije

e

Usmena pitanja

DEO 6
SIMULIRANI NESIMETRIČNI LET I ODGOVARAJUĆE TEME ZA KLASU/TIP

Ovaj deo može biti kombinovan sa delovima od 1 do 5.

a

Simulirani otkaz motora tokom poletanja (na bezbednoj visini osim ukoliko se izvodi na simulatoru letenja)

b

Nesimetrični prilaz i produžavanje na drugi krug

c

Nesimetrični prilaz i sletanje sa potpunim zaustavljanjem

d

Gašenje i ponovno puštanje motora

e

Saradnja sa kontrolom letenja, radio/telefonske procedure, vođenje vazduhoplova

f

Bilo koja stavka sa praktičnog ispita koju odredi ispitivač vezana za praktičnu proveru osposobljenosti za klasu/tip, ukoliko se primenjuje:
i. Sistemi aviona uključujući upotrebu auto pilota
ii. Upravljanje sistemom presurizacije
iii. Upotreba sistema protiv odleđivanja i sistema za odleđivanje

g

Usmena pitanja

* neke od ovih stavki se mogu kombinovati prema odluci ispitivača

POGLAVLJE D - DOZVOLA PROFESIONALNOG PILOTA (Aviona) - CPL(A)

JAR-FCL 1.140 Minimalna starosna granica

Kandidat za CPL(A) mora imati najmanje 18 godina života.

JAR-FCL 1.145 Zdravstvena sposobnost

Kandidat za CPL(A), kao i imalac CPL(A) prilikom korišćenja prava iz dozvole, moraju posedovati važeće lekarsko uverenje klase 1.

JAR-FCL 1.150 Prava i uslovi

(a) Prava

Zavisno od drugih uslova određenih u JAR-ovima, prava imaoca CPL(A) su:

(1) da koristi sva prava imaoca PPL(A);

(2) da obavlja poslove vođe vazduhoplova ili kopilota na avionu koji nije angažovan u komercijalnom vazdušnom saobraćaju;

(3) obavlja poslove vođe vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom saobraćaju na bilo kom avionu sa jednim pilotom;

(4) obavlja poslove kopilota u komercijalnom vazdušnom saobraćaju.

(b) Uslovi

Kandidatu za CPL(A) koji ispunjava uslove propisane u JAR-FCL 1.140, 1.145, 1.155, 1.160, 1.165, 1.170 i, ukoliko je primenljivo - 1.010(a)(4), može se izdati CPL(A), uključujući ovlašćenje za klasu/tip aviona koji je korišćen na praktičnom ispitu. Ukoliko je završio obuku i ispit za instrumentalno letenje, u skladu sa JAR-FCL 1 Poglavlje E, upisaće se i ovlašćenje za instrumentalno letenje.

JAR-FCL 1.155 Iskustvo i priznavanje
(Videti JAR-FCL 1.050 (a)(3))
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) do (4))
(Videti Dodatak 1 i 2 JAR-FCL 1.170)
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.205)
(Videti JAR-FCL 1.510(a)(2))
(Videti AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(1) do (3))

(a) Integrisane obuke

(1) Iskustvo

Kandidat za CPL(A) koji je pohađao i uspešno završio integrisanu letačku obuku, mora ostvariti najmanje 150 sati letenja na avionu koji poseduje uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA.

(2) Priznavanje

Za detalje priznavanja vremena letenja koje se zahteva u tački (a)(1), videti paragraf 4. u Dodatku 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1), paragraf 4. u Dodatku 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(2) ili paragraf 4. u Dodatku 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(3).

(b) Modularna obuka

(1) Iskustvo

Kandidat za CPL(A) koji nije završio integrisanu letačku obuku, mora ostvariti najmanje 200 sati letenja na avionu koji poseduje uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA.

(2) Priznavanje

Od 200 sati letenja:

(I) 30 sati letenja može biti ostvareno u svojstvu vođe helikoptera koji poseduje PPL(H); ili

(II) 100 sati može biti ostvareno u svojstvu vođe helikoptera koji poseduje CPL(H); ili

(III) 30 sati može biti ostvareno u svojstvu vođe vazduhoplova na motornim jedrilicama ili jedrilicama.

(c) Vreme letenja

Kandidat mora ostvariti 150 sati letenja avionima tokom integrisane obuke (videti JAR-FCL 1.050 (a)(3)), odnosno 200 sati letenja tokom modularne obuke, uključujući najmanje:

(1) 100 sati u svojstvu vođe vazduhoplova, ili 70 sati u svojstvu vođe vazduhoplova ako ih je ostvario tokom integrisane letačke obuke, kao što je propisano u Dodatku 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) do (3) i AMC FCL 1.160 i 1.165 (a)(1), (2) i (3);

(2) 20 sati VFR međuaerodromskog letenja u svojstvu vođe vazduhoplova, uključujući tokom obuke i međuaerodromski let od najmanje 540 km (300 NM), sa sletanjem i potpunim zaustavljanjem na dva aerodroma koji nisu aerodromi poletanja;

(3) 10 sati instrumentalnog letenja sa instruktorom, od čega najviše 5 sati letenja po instrumentima na uređajima na zemlji; i

(4) 5 sati noćnog letenja, kao što je propisano u JAR-FCL 1.165(b).

(d) Kandidatu koji poseduje uverenje o završenom kursu "Osnovni modul instrumentalnog leta", kao što je propisano u Dodatku 1 JAR-FCL 1.205, može biti priznato do 10 sati prema zahtevima za obuku prema instrumentima na integrisanom ili modularnom kursu.

(e) Imaoci MPL(A)

Pre korišćenja prava CPL(A), imalac MPL(A) mora na avionu ostvariti:

(1) 70 sati leta, i to: kao vođa vazduhoplova ili najmanje 10 sati kao vođa vazduhoplova sa ostalim dodatnim vremenom letenja kao PICUS, od čega 20 sati mora biti VFR maršrutno vreme letenja kao vođa vazduhoplova, ili maršrutno letenje sastavljeno od najmanje 10 sati kao vođa vazduhoplova i 10 sati kao vođa vazduhoplova pod nadzorom. Ovo uključuje VFR maršrutni let od najmanje 540 km (300 nm) na kursu, sa sletanjem sa potpunim zaustavljanjem na dva različita aerodroma, u ulozi vođe vazduhoplova.

(2) elemente CPL(A) modularnog kursa koji je propisan u Dodatku 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(4) paragrafi 11(a) i 12; i

(3) praktični ispit za CPL(A) na jednomotornom ili višemotornom avionu, u skladu sa Dodatkom 1 i 2 JAR-FCL 1.170).

JAR-FCL 1.160 Teorijsko znanje
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) do (4))

(a) Obuka

Kandidat za CPL(A) mora završiti teorijsku obuku na odobrenom kursu od odobrene organizacije za letačku obuku (FTO). Obuka mora biti kombinovana sa letačkom obukom, kao što je propisano u JAR-FCL 1.165.

(b) Ispit

Kandidat za CPL(A) mora da pokaže nivo teorijskog znanja koji odgovara pravima imaoca CPL(A) i mora ispuniti uslove propisane u JAR-FCL 1 (Avion) Poglavlje J.

(c) Kandidat koji je pohađao integrisanu letačku obuku mora da pokaže najmanje nivo znanja zahtevan tom obukom, kao što je propisano u odgovarajućem Dodatku 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) do (3).

JAR-FCL 1.165 Letačka obuka
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) do (4) i AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(1) do (4))

(a) Obuka

Kandidat za CPL(A) mora završiti odobreni integrisani ili modularni kurs letačke obuke na avionima koji imaju uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA, u odobrenoj organizaciji za letačku obuku. Obuka mora biti kombinovana sa teorijskom obukom. Za detalje odobrenih obuka videti sledeće:

(1) ATR(A) integrisani kurs - Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) i AMC FCL 1.160 i 1.165 (a)(1);

(2) CPL(A)/IR integrisani kurs - Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(2) i AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(2);

(3) CPL(A) integrisani kurs - Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165 (a)(3) i AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(3); i

(4) CPL(A) modularni kurs - Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165 (a)(4) i AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(4)

(b) Obuka za noćno letenje

Kandidat mora da ostvari najmanje 5 sati letenja noću, od čega najmanje 3 sata sa instruktorom, uključujući najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja, kao i 5 samostalnih poletanja i 5 sletanja sa potpunim zaustavljanjem.

JAR-FCL 1.170 Praktična obučenost
(Videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 1.170)
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165 (a)(1) do (4))

Kandidat za CPL(A) mora, kao vođa aviona, pokazati sposobnost izvođenja odgovarajućih procedura i manevara opisanih u Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 1.170, sa stepenom sposobnosti koji odgovara pravima imaoca CPL(A). Kandidat mora da položi praktični ispit koji je propisan u Dodatku 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165 (a)(1) do (4).

Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) ATP(A) integrisan kurs
(Videti JAR-FCL 1.160, 1.165 i 1.170)
(Videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 1.170)
(Videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 1.210)
(Videti AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(1))
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.470)
(Videti IEM FCL 1.170)

1. Cilj ATP(A) integrisanog kursa je da obuči pilota do nivoa stručnosti potrebnog da radi kao kopilot u avionima sa više pilota, na višemotornim avionima u komercijalnom vazdušnom saobraćaju i da stekne CPL(A)/IR.

2. Kandidat koji želi da pohađa ATP(A) integrisani kurs mora pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenoj organizaciji za letačku obuku (FTO), da završi sve nivoe obuke u jednom neprekidnom, odobrenom kursu obuke, kako je utvrđeno u toj FTO.

3. Kurs mora da traje između 12 i 36 meseci. Izuzetno, uz odobrenje vazduhoplovnih vlasti obuka može da se produži i po isteku 36 meseci ukoliko se dodatna letačka i zemaljska obuka obavlja u FTO.

4. Kandidat može biti primljen na obuku kao početnik ili kao imalac PPL(A) (ili PPL(H)) izdate u skladu sa ICAO Annex 1. Početnik mora da ispuni uslove za pilota učenika, u skladu sa JAR-FCL Poglavlje B. U slučaju da je kandidat imalac PPL(A) ili PPL(H), može mu se priznati 50% naleta na vazduhoplovu koji je ostvario pre pristupanja kursu, a koji je potreban za obuku (JAR-FCL 1.165(a)(1) i Dodatak 1 JAR-FCL 1.165(a)(1), paragraf 13), i to: do 40 sati naleta ili 45 sati, ukoliko je osposobljen za noćno letenje, od čega 20 sati može biti na duploj komandi. Ovo priznavanje sati naleta mora biti u nadležnosti FTO i uneto u letački dosije kandidata. U slučaju pilota učenika koji ne poseduje pilotsku dozvolu, a uz odobrenje vazduhoplovnih vlasti, FTO može odrediti određene vežbe na duploj komandi (videti AMC-FCL 1.160 i 1.165 (a)(1), faza 2 i 3) koje će biti izvedene na helihopteru ili na motornoj jedrilici - do najviše 20 sati.

5. Kandidat koji nije položio ili nije u stanju da završi ceo kurs ATP(A), može vazduhoplovnoj vlasti da podnese prijavu za teorijski i praktični ispit za nižu dozvolu i, ukoliko je primenljivo, za ovlašćenje za instrumentalno letenje.

6. Svaki kandidat koji želi da pređe u drugu FTO u toku trajanja obuke, mora da podnese zahtev vazduhoplovnim vlastima za zvaničnu procenu potrebnih sati letačke obuke koje mora da ostvari u drugoj FTO.

7. FTO se mora uveriti da kandidat, pre pristupanja obuci, ima odgovarajuće znanje iz matematike, fizike i engleskog jezika, kako bi se olakšalo shvatanje sadržaja teorijske obuke. Potreban nivo znanja engleskog jezika mora biti u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 1.200.

8. Kurs mora da obuhvata:

(a) teorijsku obuku do nivoa znanja ATPL(A);

(b) letačku obuku prema pravilima za vizuelno i instrumentalno letenje;

(c) obuku saradnje u višečlanoj posadi za rad na avionima sa više pilota.

9. Uspešno završenim teorijskim ispitom iz paragrafa 12. i praktičnim ispitom iz paragrafa 14. ispunjeni su uslovi za izdavanje CPL(A), uključujući ovlašćenje za klasu/tip aviona koji je korišćen na ispitu i ovlašćenje za instrumentalno letenje na višemotornim avionima.

TEORIJSKO ZNANJE

10. Program teorijske obuke je dat u Dodatku 1 JAR-FCL 1.470. Odobrena teorijska obuka za ATP(A) mora da sadrži najmanje 750 sati (1 sat = 60 minuta obuke) obuke u koju su uključeni: rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, nastava koja se izvodi na računarima, kao i drugi mediji koji su odobreni od strane vazduhoplovnih vlasti.

750 sati nastave mora biti podeljeno na takav način da je za svaki predmet minimalni broj sati sledeći:

Predmet

sati

 

Vazduhoplovni propisi

40

 

Opšte poznavanje vazduhoplova

80

 

Performanse leta i planiranje

90

 

Ljudske mogućnosti i ograničenja

50

 

Meteorologija

60

 

Navigacija

150

 

Operativne procedure

20

 

Teorija leta

30

 

Komunikacije

30

 

Dalje raspodele broja sati mogu biti dogovorene između vazduhoplovnih vlasti i FTO.

11. Kurs o saradnji višečlane posade mora sadržati najmanje 25 sati teorijske obuke i vežbi.

TEORIJSKI ISPIT

12. Kandidat mora da pokaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca ATPL(A), u skladu sa uslovima u JAR-FCL 1 (Avion) Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

13. Letačka obuka koja ne uključuje obuku za ovlašćenje za letenje na tipu mora da sadrži najmanje 195 sati, uključujući sve provere napredovanja, od kojih najviše 55 sati može biti vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji. Od ukupno 195 sati, kandidat mora da ostvari najmanje:

(a) 95 sati obuke na duploj komandi, od kojih do 55 sati može biti vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji;

(b) 70 sati kao vođa vazduhoplova, uključujući vreme vizuelnog i instrumentalnog letenja kao učenik-vođa vazduhoplova (SPIC). (SPIC vreme mora biti priznato kao vreme letenja u svojstvu vođe vazduhoplova, osim ukoliko instruktor letenja mora da utiče na kontrolisanje u bilo kom delu leta. Analiza leta na zemlji od strane instruktora letenja ne utiče na vreme koje se priznaje u nalet kao vođa vazduhoplova);

(c) 50 sati međuaerodromskog letenja kao vođa vazduhoplova, uključujući međuaerodromsko letenje u vizuelnim uslovima od najmanje 540 km (300 nm), pri čemu mora izvesti 2 sletanja sa potpunim zaustavljanjem na dva aerodroma različita od aerodroma poletanja;

(d) 5 sati letenja na avionima mora biti izvedeno noću, od čega 3 sata na duploj komandi, uključujući najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja i 5 samostalnih poletanja i 5 samostalnih sletanja sa potpunim zaustavljanjem; i

(e) 115 sati instrumentalnog letenja koje sadrži najmanje:

(I) 50 sati obuke u instrumentalnom letenju, od kojih 25 sati može biti vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji na FNPT I, ili 40 sati ako je vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji ostvareno na FNPT II ili na simulatoru letenja. Uz saglasnost vazduhoplovnih vlasti najviše 10 sati letenja na FNPT II ili na simulatoru letenja može biti ostvareno na FNPT I pri obuci u instrumentalnom letenju na zemlji.

(II) 20 sati kao SPIC; i

(III) 15 sati obuke u saradnji višečlane posade za šta se može koristiti FNPT II.

(Videti AMC-FCL 1.160 i 1.165(a)(1) za program letačke obuke.)

PRAKTIČNI ISPIT

14. Po završetku odgovarajuće letačke obuke kandidat mora da polaže praktični ispit za CPL(A) na jednomotornom ili na višemotornom avionu, u skladu sa Dodatkom 1 i 2 JAR-FCL 1.170, kao i praktični ispit za sticanje ovlašćenja za instrumentalno letenje na višemotornom avionu, u skladu sa Dodatkom 1 i 2 JAR-FCL 1.210, ili druge ispite koji su u skladu sa uslovima propisanim u JAR-FCL 1.262(c).

Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(2)
CPL(A)/IR integrisan kurs

(Videti JAR-FCL 1.160, 1.165 i 1.170)
(Videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 1.170)
(Videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 1.210)
(Videti AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(2))
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.470)
(Videti IEM FCL 1.170)

1. Cilj CPL(A) i IR(A) integrisanog kursa je da obuči pilote do nivoa stručnosti potrebnog da lete na jednomotornim avionima sa jednim pilotom ili višemotornim avionima u komercijalnom vazdušnom saobraćaju i da steknu dozvolu CPL(A)/IR.

2. Kandidat koji želi da pohađa CPL(A)/IR integrisani kurs mora pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenoj organizaciji za letačku obuku FTO, da završi sve faze obuke u jednom neprekidnom odobrenom kursu obuke, kako je uređeno u toj FTO.

3. Kurs mora da traje između 9 i 30 meseci.

4. Kandidat može biti primljen na obuku kao početnik ili kao imalac PPL(A) ili PPL(H) koje su izdate u skladu sa ICAO Annex 1. Početnik mora da ispuni uslove za pilota učenika, u skladu sa JAR-FCL Poglavlje B. U slučaju da je kandidat imalac PPL(A) ili PPL(H) može mu se priznati 50% naleta na vazduhoplovu koji je ostvario pre pristupanja kursu, a koji je potreban za obuku (JAR-FCL 1.165(a)(2) i Dodatak 1 JAR-FCL 1.165(a)(2), paragraf 12), i to: do 40 sati naleta ili 45 sati ukoliko je osposobljen za noćno letenje, od čega 20 sati može biti na duploj komandi. Ovo priznavanje sati naleta mora biti u nadležnosti FTO i uneto u letački dosije kandidata. U slučaju pilota učenika koji ne poseduje pilotsku dozvolu, a uz odobrenje vazduhoplovnih vlasti, FTO može odrediti određene vežbe na duploj komandi (videti AMC FCL 1.160 i 1.165 (a)(2), faza 2 i 3) koje će biti izvedene na helikopteru ili na motornoj jedrilici, do najviše 20 sati.

5. Kandidat koji nije položio ili nije u stanju da završi ceo kurs CPL(A)/IR može vazduhoplovnim vlastima da podnese prijavu za teorijski i praktični ispit za nižu dozvolu i, ukoliko je primenljivo, za ovlašćenje za instrumentalno letenje.

6. Svaki kandidat koji želi da pređe u drugu FTO u toku trajanja kursa obuke mora da podnese zahtev vazduhoplovnim vlastima za zvaničnu procenu potrebnih sati letačke obuke koje mora da ostvari u drugoj FTO.

7. FTO se mora uveriti da kandidat, pre pristupa obuci, ima dovoljno znanje iz matematike, fizike i engleskog jezika, kako bi se olakšalo shvatanje sadržaja teorijske obuke. Potreban nivo znanja engleskog jezika mora biti u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 1.200.

8. Kurs mora da obuhvata:

(a) teorijsku obuku do nivoa znanja CPL(A)/IR;

(b) letačku obuku prema pravilima za vizuelno i instrumentalno letenje.

9. Uspešno završenim teorijskim ispitom iz paragrafa 11. i praktičnim ispitom iz paragrafa 13. ispunjeni su uslovi za izdavanje CPL(A), uključujući ovlašćenje za klasu/tip aviona koji je korišćen na ispitu i ovlašćenje za instrumentalno letenje na jednomotornim ili višemotornim avionima.

TEORIJSKO ZNANJE

10. Program teorijske obuke je dat u Dodatku 1 JAR-FCL 1.470. Odobrena teorijska obuka za CPL(A)/IR mora da sadrži najmanje 500 sati obuke u koju su uključeni: rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, nastava koja se izvodi na računarima, kao i druge medije koji su odobreni od strane vazduhoplovnih vlasti u odgovarajućem odnosu.

500 sati (1 sat = 60 minuta obuke) nastave mora biti podeljeno tako da za svaki predmet minimalni broj sati bude:

Predmet

sati

 

Vazduhoplovni propisi

30

 

Poznavanje vazduhoplova

50

 

Performanse leta i planiranje

60

 

Ljudske mogućnosti i ograničenja

15

 

Meteorologija

40

 

Navigacija

100

 

Operativne procedure

10

 

Teorija letenja

25

 

Komunikacije

30

 

Dalja raspodela sati može biti u dogovoru između vazduhoplovnih vlasti i FTO.

TEORIJSKI ISPIT

11. Kandidat mora da prikaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca CPL(A)/IR, u skladu sa uslovima u JAR-FCL 1 (Avion) Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

12. Letačka obuka koja ne uključuje obuku za ovlašćenje za letenje na tipu, mora da sadrži najmanje 180 sati uključujući sve provere napredovanja, od kojih najviše 40 sati kursa može biti vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji. Od ukupno 180 sati, kandidat mora da ostvari najmanje:

(a) 80 sati obuke na duploj komandi, od kojih do 40 sati može biti vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji;

(b) 70 sati kao vođa vazduhoplova, uključujući vreme vizuelnog i instrumentalnog letenja kao učenik-vođa vazduhoplova (SPIC). (SPIC vreme mora biti priznato kao vreme letenja kao vođa vazduhoplova, osim ukoliko instruktor letenja mora da utiče na kontrolisanje u bilo kom delu leta. Analiza leta na zemlji od strane instruktora letenja ne utiče na vreme koje se priznaje kao vođa vazduhoplova);

(c) 50 sati međuaerodromskog letenja kao vođa vazduhoplova, uključujući međuaerodromsko letenje u vizuelnim uslovima od najmanje 540 km (300 nm), pri čemu mora izvesti 2 sletanja sa potpunim zaustavljanjem na dva aerodroma razlika od aerodroma poletanja;

(d) 5 sati letenja na avionima mora biti izvedeno noću, od čega 3 sata na duploj komandi, uključujući najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja i 5 samostalnih poletanja i 5 samostalnih sletanja sa potpunim zaustavljanjem;

(e) 100 sati instrumentalnog letenja koje obuhvata najmanje:

(I) 50 sati obuke u instrumentalnom letenju, od kojih 25 sati može biti vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji na FNPT I, ili 40 sati ako je vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji ostvareno na FNPT II ili na simulatoru letenja. Uz saglasnost vazduhoplovnih vlasti najviše 10 sati letenja na FNPT II ili na simulatoru letenja može biti ostvareno na FNPT I pri obuci u instrumentalnom letenju na zemlji.

(II) 50 sati kao SPIC.

(Videti AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(2) za program letačke obuke.)

PRAKTIČNI ISPIT

13. Po završetku odgovarajuće letačke obuke kandidat mora da polaže praktični ispit za CPL(A) na jednomotornom ili na višemotornom avionu u skladu sa Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 1.170 i praktični ispit za sticanje ovlašćenja za instrumentalo letenje na jednomotornom ili na višemotornom avionu, u skladu sa Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 1.210.

Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(3)
CPL(A) integrisan kurs

(Videti JAR-FCL 1.160, 1.165 i 1.170)
(Videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 1.170)
(Videti AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(3))
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.470)
(Videti IEM-FCL 1.170)

1. Cilj CPL(A) integrisanog kursa je da obuči pilote do nivoa stručnosti potrebnog za izdavanje CPL(A) dozvole i drugih obuka vezanih za pružanje usluga iz vazduha koje kandidat želi da pohađa, isključujući obuku za instruktora letenja i za ovlašćenje za instrumentalno letenje.

2. Kandidat koji želi da pohađa CPL(A) integrisani kurs mora pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenoj organizaciji za letačku obuku (FTO), da završi sve nivoe obuke u jednom neprekidnom odobrenom kursu obuke kako je utvrđeno u toj FTO.

3. Kurs traje između 9 i 24 meseca.

4. Kandidat može biti primljen na obuku kao početnik ili kao imalac PPL(A) ili PPL(H), koje su izdate u skladu sa ICAO Annex 1. Početnik mora da ispuni uslove za pilota učenika u skladu sa JAR-FCL Poglavlje B. U slučaju da je kandidat imalac PPL(A) ili PPL(H), može mu se priznati 50% naleta na vazduhoplovu koji je ostvario pre pristupanja kursu, a koji je potreban za obuku (JAR-FCL 1.165(a)(3) i Dodatak 1 JAR-FCL 1.165(a)(3), paragraf 12), i to: do 40 sati naleta ili 45 sati ukoliko je osposobljen za noćno letenje, od čega 20 sati može biti na duploj komandi. Ovo priznavanje naleta mora biti u nadležnosti FTO i uneto u letački dosije kandidata. U slučaju pilota učenika koji ne poseduje pilotsku dozvolu, a uz odobrenje vazduhoplovnih vlasti, FTO može odrediti određene vežbe na duploj komandi (videti AMC FCL 1.160 i 1.165 (a)(3), faza 2 i 3) koje će biti izvedene na helikopteru ili na motornoj jedrilici, do najviše 20 sati.

5. Kandidat koji nije položio ispit ili nije u stanju da završi ceo kurs CPL(A) može vazduhoplovnoj vlasti da podnese prijavu za teorijski ispit i praktični ispit za nižu dozvolu.

6. Kandidat koji želi da pređe u drugu FTO u toku kursa obuke, mora vazduhoplovnim vlastima da podnese zahtev za zvaničnu procenu sati letačke obuke koje mora da ostvari u drugoj FTO.

7. FTO se mora uveriti da kandidat pre pristupanja obuci ima adekvatno znanje iz matematike i fizike, kako bi se olakšalo shvatanje sadržaja teorijske obuke.

8. Kurs mora da obuhvata:

(a) teorijsku obuku do nivoa znanja CPL(A);

(b) letačku obuku prema pravilima za vizuelno i instrumentalno letenje.

9. Uspešno završenim teorijskim ispitom iz paragrafa 11. i praktičnim ispitom iz paragrafa 13. ispunjeni su uslovi za izdavanje CPL(A), uključujući ovlašćenje za klasu/tip aviona koji je korišćen na ispitu.

TEORIJSKO ZNANJE

10. Program teorijskog znanja za CPL(A) je dat u Dodatku 1 JAR-FCL 1.470. Odobrena teorijska obuka za CPL(A) mora da sadrži najmanje 300 sati (1 sat = 60 minuta obuke) obuke (ili 200 sati ukoliko polaznik ima PPL) u koju su uključeni: rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, nastava koja se izvodi na računarima, kao i drugi mediji koji su odobreni od strane vazduhoplovnih vlasti.

TEORIJSKI ISPIT

11. Kandidat mora da pokaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca CPL(A), u skladu sa uslovima u JAR-FCL 1 (Avion) Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

12. Letačka obuka koja ne uključuje obuku za ovlašćenje za letenje na tipu, mora da sadrži najmanje 150 sati, uključujući sve provere napredovanja, od kojih najviše 5 sati može biti vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji. Od ukupno 150 sati, kandidat mora da ostvari najmanje:

(a) 80 sati obuke na duploj komandi, od kojih do 5 sati može biti vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji;

(b) 70 sati kao vođa vazduhoplova;

(c) 20 sati međuaerodromskog letenja kao vođa vazduhoplova, uključujući međuaerodromsko letenje u vizuelnim uslovima od najmanje 540 km (300 nm), pri čemu mora da izvrši sletanja sa potpunim zaustavljanjem na 2 aerodroma koja su različita od aerodroma poletanja;

(d) 5 sati letenja na avionima mora biti obavljeno noću, od čega 3 sata na duploj komandi, uključujući najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja i 5 samostalnih poletanja i 5 samostalnih sletanja;

(e) 10 sati obuke instrumentalnog letenja, od kojih 5 sati može biti obuka letenja po instrumentima na uređajima na zemlji na FNPT I ili II, ili na simulatoru letenja;

(f) 5 sati mora da bude izvedeno na avionu sertifikovanom za prevoz najmanje 4 osobe sa elisom promenljivog koraka i uvlačećim stajnim trapom.

(Videti AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(3) za program letačke obuke.)

PRAKTIČNI ISPIT

13. Po završetku odgovarajuće letačke obuke kandidat mora da polaže praktični ispit za CPL(A) na jednomotornom ili na višemotornom avionu, u skladu sa Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 1.170.

Dodatak 1 JAR-FCL 1.160 i 1.165(a)(4)
CPL(A) modularni kurs

(Videti JAR-FCL 1.125(c))
(Videti JAR-FCL 1.160, 1.165 i 1.170)
(Videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 1.170)
(Videti AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(4))
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.470)
(Videti IEM-FCL 1.170)

1. Cilj CPL(A) modularnog kursa je da obuči imaoce PPL(A) do nivoa stručnosti potrebnog za izdavanje CPL(A).

2. (a) Pre pristupanja CPL(A) modularnom kursu kandidat mora da poseduje PPL(A) izdatu u skladu sa ICAO Annex 1;

(b) Pre pristupanja letačkoj obuci kandidat mora da:

(I) ostvari 150 sati letenja kao pilot;

(II) ispuni uslove iz JAR-FCL 1.225 i 1.240, ukoliko se višemotorni avion koristi na praktičnom ispitu.

3. Kandidat koji želi da pohađa CPL(A) modularni kurs mora pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenoj organizaciji za letačku obuku (FTO), da završi sve nivoe obuke u jednom neprekidnom odobrenom kursu obuke, kako je utvrđeno u toj FTO. Teorijska obuka može biti sprovedena u odobrenoj FTO koja sprovodi samo teorijsku obuku i u tom slučaju rukovodilac obuke organizacije za letačku obuku mora nadgledati taj deo kursa.

4. Teorijska obuka traje 18 meseci. Letačka obuka i praktični ispit moraju se završiti u roku važenja položenih teorijskih ispita, kao što je dato u JAR-FCL 1.495.

5. FTO se mora uveriti da kandidat pre pristupanja obuci ima odgovarajuće znanje iz matematike i fizike.

6. Kurs obuhvata:

(a) teorijsku obuku do nivoa znanja CPL(A);

(b) letačku obuku prema pravilima za vizuelno i instrumentalno letenje.

7. Uspešno završenim teorijskim ispitom iz paragrafa 9. i praktičnim ispitom iz paragrafa 13. ispunjeni su uslovi za izdavanje CPL(A), uključujući i ovlašćenje za klasu/tip aviona koji je korišćen na praktičnom ispitu.

TEORIJSKO ZNANJE

8. Program teorijske obuke za CPL(A) je dat u Dodatku 1 JAR-FCL 1.470. Odobrena teorijska obuka za CPL(A) sadrži najmanje 200 sati (1 sat = 60 minuta obuke) obuke u koju su uključeni: rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, nastava koja se izvodi na računarima, kao i drugi mediji koji su odobreni od strane vazduhoplovnih vlasti. Odobreni kursevi obuke na daljinu (dopisni kursevi) mogu, takođe, biti ponuđeni kao deo kursa prema diskrecionoj oceni vazduhoplovnih vlasti.

TEORIJSKI ISPIT

9. Kandidat mora da pokaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca CPL(A), u skladu sa uslovima u JAR-FCL 1 (Avion) Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

10. Kandidati koji ne poseduju ovlašćenje za instrumentalno letenje moraju imati najmanje 25 sati obuke za instrumentalno letenje na duploj komandi (videti AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(4)), uključujući i 10 sati instrumentalne obuke, od kojih najviše 5 sati može biti izvedeno na BITD ili FNPT I ili II ili na simulatoru letenja (videti AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(4)). Kandidatima koji imaju važeće IR(A) priznaje se celokupan nalet za obuku za instrumentalno letenje na duploj komandi. Kandidatima koji poseduju važeće IR(H) može se priznati do 5 sati obuke za instrumentalno letenje na duploj komandi, ali u tom slučaju najmanje 5 sati obuke za instrumentalno letenje na duploj komandi mora biti izvedeno na avionu.

11. (a) Kandidati sa važećim ovlašćenjem za instrumentalno letenje moraju imati najmanje 15 sati letačke obuke na duploj komandi u vizuelnim uslovima letenja.

(b) Kandidati koji nisu osposobljeni za noćno letenje avionom moraju imati najmanje 5 dodatnih sati obuke u noćnom letenju (videti JAR-FCL 1.125(c)).

12. Najmanje 5 sati letačke obuke mora da bude izvedeno na avionu sa elisom promenljivog koraka i uvlačećim stajnim trapom, koji je sertifikovan za prevoz najmanje 4 lica.

(Videti AMC FCL 1.160 i 1.165(a)(4) za program letačke obuke.)

PRAKTIČNI ISPIT

13. Po završetku letačke obuke i stečenog odgovarajućeg letačkog iskustva kandidat mora da polaže praktični ispit za CPL(A) na jednomotornom ili na višemotornom avionu, u skladu sa Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 1.170.

Dodatak 1 JAR-FCL 1.170
Praktični ispit za izdavanje CPL(A)

(Videti JAR-FCL 1.170)
(Videti Dodatak 2 JAR-FCL 1.170)
(Videti IEM FCL 1.170)

1. Kandidat za praktični ispit za CPL(A) mora uspešno da završi potrebnu obuku, uključujući obuku za letenje na tipu/klasi aviona koji će se koristiti na ispitu. Kandidatu se mora dozvoliti da izabere da li će ispit polagati na jednomotornom avionu ili na višemotornom avionu, ukoliko ispunjava uslove propisane u JAR-FCL 1.255 ili JAR-FCL 1.260 koji se odnose na iskustvo od 70 sati letenja kao vođa vazduhoplova. Avion koji se koristi na praktičnom ispitu mora da ispuni uslove propisane za avione za obuku iz Dodatka 1a JAR-FCL 1.055 i mora biti sertifikovan za prevoz najmanje 4 osobe, sa elisom promenljivog koraka i uvlačećim stajnim trapom.

2. Vazduhoplovna vlast određuje administrativne mere kojima se proverava da li kandidat ispunjava uslove za pristupanje praktičnom ispitu, uključujući i uvid ispitivača u dosije obuke kandidata.

3. Kandidat mora da položi delove 1–5 praktičnog ispita, kao i deo 6, ukoliko se koristi višemotorni avion. Ukoliko kandidat ne položi bilo koju tačku u okviru jednog dela, smatra se da nije položio taj deo. Ukoliko ne položi više od jednog dela, kandidat mora ponovo polagati celokupan praktični ispit. Ukoliko kandidat ne položi samo jedan deo praktičnog ispita mora ponovo polagati samo taj deo. Kandidat koji ne položi bilo koji deo na ponovnom polaganju praktičnog ispita, uključujući i delove koje je prilikom prošlog pokušaja položio, moraće ponovo da pristupi polaganju praktičnog ispita. Svi delovi praktičnog ispita moraju biti završeni u roku od šest meseci.

4. Ukoliko kandidat ne položi praktični ispit može se zahtevati dodatna obuka. Vazduhoplovna vlast određuje dodatnu obuku za kandidata koji ne položi sve delove praktičnog ispita iz dva pokušaja. Ne postoji ograničenje broja pokušaja za polaganje praktičnog ispita.

SPROVOĐENJE ISPITA

5. Vazduhoplovna vlast daje ispitivaču savete vezane za bezbednost, kako bi osigurala da će let biti obavljen sigurno i bezbedno.

6. U slučaju da kandidat odluči da prekine praktični ispit iz razloga koje ispitivač ne smatra opravdanim, kandidat će morati da polaže ponovo celokupan praktični ispit. Ukoliko se ispit prekine iz razloga koje ispitivač smatra opravdanim, u sledećem letu proveriće se samo oni delovi praktičnog ispita koji nisu provereni u prethodnom letu.

7. Svaki manevar ili proceduru kandidat može da ponovi jednom, prema diskrecionoj odluci ispitivača. Ispitivač može da prekine praktični ispit u bilo kojoj fazi, ukoliko zaključi da je prikazana veština kandidata nedovoljna i da je potrebno ponoviti čitav praktični ispit.

8. Od kandidata se zahteva da upravlja avionom sa sedišta vođe vazduhoplova i da polaže ispit kao da je jedini član posade. Lice odgovorno za let se određuje prema nacionalnim propisima.

9. Ispitivač određuje rutu kojom se leti na praktičnom ispitu, a mora se završiti na aerodromu sa organizovanom službom kontrole letenja. Ruta se može završiti na aerodromu poletanja ili na nekom drugom aerodromu. Kandidat je odgovoran za planiranje leta i za to da se sva oprema i svi dokumenti potrebni za izvođenje leta nalaze u avionu. Let mora trajati najmanje 90 minuta.

10. Kandidat mora ispitivaču pokazati provere i radnje za let, kao i identifikaciju radio sredstava. Za avion koji se upotrebljava na praktičnom ispitu provere moraju da budu izvedene u skladu sa odobrenim listama provere (check list). U toku pretpoletne pripreme za praktični ispit kandidat je dužan da odredi proračun za snagu motora i brzinu, kao i performanse za poletanje, prilaz i sletanje, na osnovu Operativnog priručnika ili Letačkog priručnika tog aviona.

11. Ispitivač ne sme uticati na upravljanje avionom, osim u slučaju da je intervencija neophodna iz razloga sigurnosti ili izbegavanja neprihvatljivog zastoja saobraćaja.

KRITERIJUMI U ISPITNOM LETU

12. Kandidat mora da prikaže sposobnost da:

- upravlja avionom u skladu sa ograničenjima;

- izvodi sve manevre sa lakoćom i precizno;

- ispolji dobro procenjivanje i samostalnost u odlučivanju;

- primenjuje stečena vazduhoplovna znanja;

- sve vreme održava kontrolu u upravljanju avionom na takav način da uspešan ishod procedura ili manevara ne dođe u pitanje.

13. Sledeća ograničenja služe kao opšte uputstvo. Ispitivač će odrediti koliko uslovi leta (npr. turbulencija) ili manevarski kvaliteti i performanse aviona utiču na kvalitet izvedenih elemenata ispitnog leta.

Visina

 

normalni uslovi leta

± 100 stopa

sa simuliranim otkazom motora

± 150 stopa

Praćenje radio sredstava

± 5°

Pravac

 

normalni uslovi leta

± 10°

sa simuliranim otkazom motora

± 15°

Brzina

 

poletanje i prilaz

± 5 čvorova

svi ostali režimi leta

± 10 čvorova  

SADRŽAJ PRAKTIČNOG ISPITA

14. Praktični ispit se mora sastojati od sadržaja i delova praktičnog ispita koji su propisani u Dodatku 2 JAR-FCL 1.170. Format i obrazac prijave za praktičan ispit može utvrditi vazduhoplovna vlast (videti IEM FCL 1.170). Tačke u Delu 2, paragrafi c i e(iv), kao i kompletni Delovi 5 i 6 mogu biti izvedeni na FNPT II ili na simulatoru letenja.

Dodatak 2 JAR-FCL 1.170
Sadržaj praktičnog ispita za izdavanje CPL(A)

(Videti JAR-FCL 1.170)
(Videti IEM FCL 1.170)

DEO 1
PRIPREME ZA LET I POLETANJE

Upotreba liste za proveru (check list), upravljanje avionom (održavanje položaja aviona u prostoru pomoću spoljnih vizuelnih orijentira, procedure protiv zaleđivanja i odleđivanje, itd.) primenjuju se u svim delovima.

a

Pretpoletna dokumentacija uključujući: dokumentaciju, utvrđivanje mase i centraže, podaci o meteorološkoj situaciji

b

Pregled i opsluživanje aviona

c

Voženje i poletanje

d

Praćenje performansi aviona i trimovanje

e

Radnje na aerodromu i u školskom krugu

f

Procedure odlaska, podešavanje visinomera, izbegavanje sudara (osmatranje vazdušnog prostora)

g

Saradnja sa kontrolom letenja, procedure radio-telefonije

DEO 2
OPŠTE UPRAVLJANJE AVIONOM

a

Upravljanje avionom pomoću spoljnih vizuelnih orjentira, uključujući pravolinijski horizontalni let, penjanje, snižavanje, osmatranje vazdušnog prostora

b

Let na kritično malim brzinama uključujući prepoznavanje prvih predznaka i vađenje iz punog prevučenog leta

c

Zaokreti, uključujući zaokrete u sletnoj konfiguracija. Oštri zaokreti nagiba 450

d

Let na kritično velikim brzinama, uključujući prepoznavanje i vađenje iz spiralnih poniranja

e

Upravljanje samo po instrumentima, uključujući:
(i) Horizontalni let, podešavanje režima za krstarenje, održavanje kursa, visine i brzine
(ii) Penjući i spuštajući zaokreti sa nagibom od 10° do 30°
(iii) Vađenje iz nepravilnih položaja
(iv) Pokrivene pojedine instrumente na panelu

f

Saradnja sa kontrolom letenja, procedure radio-telefonije

DEO 3
PROCEDURE NA RUTAMA

a

Upravljanje avionom pomoću spoljnih orjentira, uključujući podešavanje režima krstarenja s obzirom na dolet/trajanje leta

b

Orijentacija, čitanje karata

c

Držanje visine, brzine i kursa, osmatranje vazdušnog prostora

d

Podešavanje visinomera. Saradnja sa kontrolom letenja i procedure radio-telefonije

e

Kontrola napredovanja leta, vođenje dokumentacije, praćenje utroška goriva, određivanje skretanja i ispravka kursa za povratak na zadanu liniju puta

f

Praćenje vremenskih uslova, procena razvoja, donošenje odluke o skretanju

g

Let po ZLP, određivanje pozicije (NDB i VOR), identifikacija sredstava (let po instrumentima) Primena plana za odlazak na alternaciju (vizuelni let)

DEO 4
PROCEDURE PRILAZA I SLETANJA

a

Procedure dolaska, podešavanje visinomera, provere, osmatranje vazdušnog prostora

b

Saradnja sa kontrolom letenja, procedure radio-telefonije

c

Produžavanje na drugi krug iz ravnanja

d

Normalno sletanje, sletanje sa bočnim vetrom (ukoliko postoje uslovi)

e

Sletanje na kratke staze

f

Sletanje sa snagom motora na relant (samo jednomotorni avion)

g

Sletanje bez zakrilaca

h

Postupci posle leta

DEO 5
VANREDNI I POSTUPCI U SLUČAJU OPASNOSTI

Ovaj deo se može kombinovati sa delovima od 1 do 4.

a

Simulirani otkaz motora posle poletanja (na bezbednoj visini), postupak u slučaju požara

b

Otkazi opreme, uključujući prinudno izvlačenje stajnog trapa, otkazi elektro sistema i otkaz kočnica.

c

Prinudno sletanje (simuliranje)

d

Saradnja sa kontrolom letenja, procedure radio-telefonije

e

Usmena pitanja

DEO 6
SIMULIRANI NESIMETRIČNI LET I ODGOVARAJUĆE TEME ZA KLASU/TIP

Ovaj deo se može kombinovati sa delovima od 1 do 5.

a

Simulirani otkaz motora u fazi poletanja (na bezbednoj visini osim na simulatoru)

b

Prilaženje na sletanje i produžavanje na drugi krug sa nesimetričnom vučnom silom.

c

Prilaženje na sletanje i sletanje sa potpunim zaustavljanjem sa nesimetričnom vučnom silom

d

Gašenje motora i ponovo pokretanje

e

Saradnja sa kontrolom letenja, procedure radio-telefonije, pilotsko ponašanje

f

Bilo koja stavka sa praktičnog ispita koju odredi ispitivač u vezana za klasu/tip, ukoliko se primenjuje:
(i) Sistemi aviona uključujući upotrebu autopilota
(ii) Upravljanje sistemom presurizacije
(iii) Korišćenje sistema za odleđivanje i sistema protiv zaleđivanja

g

Usmena pitanja

 

POGLAVLJE E - OVLAŠĆENJE ZA INSTRUMENTALNO LETENJE (Avion) - IR(A)

JAR-FCL 1.174 Zdravstvena sposobnost

Kandidat za IR(A) mora posedovati važeće lekarsko uverenje u skladu sa odredbama JAR-FCL 3.355(b).

JAR-FCL 1.175 Okolnosti u kojima se zahteva IR(A)

(a) Imalac dozvole pilota (A) ne sme obavljati poslove pilota prema pravilima instrumentalnog letenja (IFR), osim kao pilot koji se nalazi na praktičnom ispitu ili na obuci na duploj komandi, sve dok ne poseduje ovlašćenje za instumentalno letenje (IR(A)) koje odgovara kategoriji aviona, a koje je izdato u skladu sa JAR-FCL.

(b) U državama članicama JAA u kojima nacionalno zakonodavstvo zahteva letenje prema IFR u specifičnim okolnostima (npr. noću), imalac dozvole pilota može leteti prema IFR, pod uslovom da ima odgovarajuću kvalifikaciju koja odgovara tim okolnostima, vazdušnom prostoru i uslovima leta u kojima se let obavlja. Nacionalne kvalifikacije koje dozvoljavaju pilotima letenje prema IFR van meteoroloških uslova za vizuelno letenje VMC bez važećeg ovlašćenja za instrumentalno letenje IR(A), biće ograničene samo na primenu u vazdušnom prostoru države koja je takvo ovlašćenje izdala.

JAR-FCL 1.180 Prava i uslovi

(a) Prava

(1) Zavisno od ograničenja koje se uvodi prilikom angažovanja drugog pilota u funkciji kopilota (ograničenje za više pilota) u toku praktičnog ispita propisanog u Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 1.210, kao i na osnovu drugih uslova određenih u JAR, imalac ovlašćenja IR(A) na višemotornim avionima ima pravo da upravlja višemotornim i jednomotornim avionima prema IFR do minimalne visine odluke 200 fita (60 m). Visina odluke niža od 200 fita (60 m) može biti odobrena od vazduhoplovnih vlasti nakon dodatne obuke i provere u skladu sa JAR-OPS, AMC FCL 1.261(a) paragraf 6 i Dodatkom 2 JAR-FCL 1.240, deo 6.

(2) Zavisno od uslova praktičnog ispita propisanog u Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 1.210, kao i drugih uslova određenih u JAR-ovima, imalac ovlašćenja IR(A) na jednomotornim avionima ima pravo da upravlja jednomotornim avionima prema IFR do minimalne visine odluke 200 fita (60 m).

(b) Uslovi

Kandidatu koji ispunjava uslove propisane u JAR-FCL 1.185 - 1.210 može biti izdato IR(A).

JAR-FCL 1.185 Rok važenja, produženje i obnavljanje

(a) IR(A) važi godinu dana od dana izdavanja ili obnavljanja, ili od dana isteka važećeg IR(A) ovlašćenja, ukoliko se ovlašćenje produžava u skladu sa JAR-FCL 1.246(a).

(b) Ukoliko je IR(A) ograničeno samo na letenje u sastavu višečlane posade, produženje ili obnavljanje se mora obaviti u toku letova u sastavu višečlane posade.

(c) Ukoliko IR(A) nije produžavano ili obnavljano u toku prethodnih 7 godina, od imaoca će se tražiti ponovno polaganje teorijskog i praktičnog ispita, u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 1.210.

JAR-FCL 1.190 Iskustvo i priznavanje
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.205)
(Videti AMS FCL 1.205)

(a) Kandidat za IR(A) mora posedovati PPL(A) i osposobljenost za noćno letenje, ili CPL(A) i mora da ostvari najmanje 50 sati međuaerodromskog letenja u svojstvu vođe aviona ili helikoptera, od čega najmanje 10 sati mora biti na avionima.

(b) Ukoliko je kandidat imalac IR(H) ukupna letačka obuka propisana u Dodatku 1 JAR-FCL 1.205 može biti umanjena za najviše 10 sati na avionima.

(c) Ukoliko je kandidat imalac CPL(A) koja je izdata u skladu sa ICAO, ukupna letačka obuka propisana u Dodatku 1 JAR-FCL 1.205 se može umanjiti za najviše 10 sati; ili

(d) Ukoliko kandidat poseduje uverenje o završenom kursu "Osnovni modul instrumentalnog leta", iz Dodatka 1 JAR-FCL 1.205, ili je imalac CPL(A), ukupna letačka obuka propisana u Dodatku 1 JAR-FCL 1.205 može biti umanjena za najviše 10 sati ukoliko kandidat poseduje CPL(A).

JAR-FCL 1.195 Teorijsko znanje

(a) Kurs

Kandidat za IR(A) mora obaviti teorijsku obuku na odobrenom kursu od odobrene organizacije za letačku obuku (FTO). Ukoliko je moguće, kurs treba kombinovati sa kursom letačke obuke.

(b) Ispit

Kandidat mora da prikaže odgovarajući nivo znanja koji odgovara pravima imaoca IR(A) i mora da ispuni uslove propisane u JAR-FCL 1 (Avion) Odeljak J.

JAR-FCL 1.200 Korišćenje engleskog jezika
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.200)

(a) Kandidat za IR(A), MPL(A), ATPL(A) ili validaciju mora da prikaže sposobnost korišćenja engleskog jezika, kao što je propisano u Dodatku 1 JAR-FCL 1.200.

(b) Imalac IR(A) koje je izdato u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 1.200 mora da poseduje PPL(A), CPL(A), MPL(A) ili ATPL(A) sa pravom korišćenja radio-telefonije na engleskom jeziku.

JAR-FCL 1.205 Letačka obuka
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.205)

Kandidat za IR(A) mora učestvovati u integrisanoj letačkoj obuci koja uključuje obuku za IR(A) (videti JAR-FCL 1.165) ili mora završiti odobreni kurs modularne letačke obuke, kao što je propisano u Dodatku 1 JAR-FCL 1.205.

JAR-FCL 1.210 Praktična obučenost
(Videti Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 1.210)

(a) Opšte odredbe

Kandidat za IR(A) mora pokazati sposobnost izvođenja procedura i manevara, kao što je propisano u Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 1.210, sa stepenom sposobnosti koji odgovara pravima imaoca IR(A).

(b) Višemotorni avioni

Praktičan ispit za ovlašćenje za instrumentalno letenje na višemotornim avionima se mora sprovesti na višemotornom avionu.

Kandidat koji želi da stekne ovlašćenje za letenje na tipu/klasi aviona koji se koristi za praktični ispit, takođe mora da ispuni uslove date u JAR-FCL 1.262.

(c) Jednomotorni avioni

Praktičan ispit za ovlašćenje za instrumentalno letenje na jednomotornim avionima se mora sprovesti na jednomotornom avionu. Višemotorni avion sa pogonskim grupama u istoj osi smatraće se kao jednomotorni avion u cilju obuke i polaganja za IR na jednomotornim avionima.

Dodatak 1 JAR-FCL 1.200
IR(A) - Korišćenje engleskog jezika

(Videti JAR-FCL 1.200)
(Videti JAR-FCL 1.005(b)(5))
(Videti JAR-FCL 1.010(a)(4))
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.005)
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.015)

KORIŠĆENJE ENGLESKOG JEZIKA

1. Kandidat za IR(A) ili imalac IR(A) mora biti sposoban da koristi engleski jezik u sledeće svrhe:

(a) u toku leta:

za radiotelefoniju primenjenu u svim fazama leta, uključujući i vanredne situacije.

Ovaj uslov će se smatrati ispunjenim ukoliko je kandidat položio praktični ispit za IR, MPL ili ATPL ili proveru stručnosti tokom koje je dvosmerna radio komunikacija obavljena na engleskom jeziku.

(b) na zemlji:

za sve bitne informacije za izvršavanje leta, npr:

* da je sposoban da čita i razume tehničke priručnike napisane na engleskom jeziku (npr. Operativni priručnik, Letački priručnik aviona itd.)

* u pripremi leta, za prikupljanje meteo podataka, NOTAM informacija (NOTAMs), popunjavanje (ATC) plana leta itd.

* za korišćenje svih vazduhoplovnih rutnih, odlaznih i prilaznih karata sa pripadajućom dokumentacijom pisanom na engleskom jeziku.

Ovaj uslov će se smatrati ispunjenim ukoliko je kandidat pohađao kurs IR, MPL ili ATP na engleskom jeziku ili ukoliko je položio teorijske ispite za IR ili ATPL na engleskom jeziku.

(c) za komunikaciju:

mora da bude sposoban da komunicira sa ostalim članovima posade na engleskom jeziku u svim fazama leta, uključujući i pripremu za let.

Ovaj uslov će se smatrati ispunjenim, ukoliko je kandidat imalac IR(A) koji je završio kurs za saradnju unutar višečlane posade (MSS) na engleskom jeziku i poseduje potvrdu o uspešnom završetku tog kursa, u skladu sa JAR-FCL 1.250(a)(3) ili ukoliko je položio praktičan ispit, odnosno proveru stručnosti za višečlanu posadu u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 1.240 i 1.295, u toku koga je dvosmerna radio komunikacija i komunikacija sa ostalim članovima posade vršena na engleskom jeziku.

2. Alternativno, gore navedeni uslovi mogu biti ispunjeni polaganjem posebnog ispita sprovedenog od strane vazduhoplovne vlasti ili u njeno ime, nakon pohađanja obuke koja omogućava kandidatu da ispuni ciljeve navedene u 1(a), (b) i (c).

3. Ukoliko metod ispitivanja naveden u paragrafima (1) i (2) zadovoljava uslove u pogledu znanja jezika propisane u JAR-FCL 1.010(a)(4), isti se može koristiti u svrhu upisa znanja jezika u skladu sa JAR-FCL 1.010(b)(5).

Dodatak 1 JAR-FCL 1.205
IR(A) - Modularni kurs letačke obuke

(Videti JAR-FCL 1.205)
(Videti Dodatak 1 JAR-FCL 1.470)
(Videti AMC FCL 1.205)

1. Cilj modularnog kursa za IR(A) je da obuči pilote do nivoa stručnosti neophodnog za upravljanje avionom prema IFR i u IMC, u skladu sa ICAO PANS-OPS Dokumentom 8168. Kurs se sastoji iz dva modula, koji se mogu pohađati odvojeno ili kombinovano:

(a) Osnovni modul instrumentalnog leta:

Sadrži 10 sati obuke u letenju po instrumentima, od čega najviše 5 sati može biti letenje po instrumentima na BIDT, FNPT I ili II, ili na simulatoru letenja (videti AMC FCL 1.205). Ovaj modul se mora sprovesti u odobrenoj organizaciji za letačku obuku (FTO). Sve module mora odobriti vazduhoplovna vlast. Po završetku Osnovnog modula instrumentalnog leta pod nadzorom rukovodioca obuke, koji se uverio u osposobljenost kandidata, kandidatu će se izdati uverenje o završenom kursu (videti Dodatak 1 AMC FCL 1.205).

(b) Modul proceduralnog instrumentalnog leta:

Sadrži preostali deo programa obuke za IR(A), 40 sati obuke instrumentalnog letenja na jednomotornim avionima ili 45 sati obuke instrumentalnog letenja na višemotornim avionima i teorijsku obuku za IR(A). Ovaj modul se mora sprovesti u odobrenom FTO. Sve module mora odobriti vazduhoplovna vlast.

2. Kandidat za modularni IR(A) kurs mora da poseduje dozvolu PPL(A) ili CPL(A), koja uključuje pravo za letenje noću, a koja je izdata u skladu sa ICAO Annex 1. Kandidat za Modul proceduralnog instrumentalnog leta koji ne poseduje CPL(A), mora posedovati uverenje o završenom Osnovnom modulu instrumentalnog leta.

Organizacija za letačku obuku mora da obezbedi da kandidat za ME IR(A) kurs, koji nije posedovao ovlašćenje za letenje na tipu/klasi višemotornog aviona, izvrši obuku na višemotornom avionu, u skladu sa JAR-FCL 1.261(b)(2), pre započinjanja letačkog dela obuke na kursu za IR(A).

3. Kandidat koji želi da pohađa Modul proceduralnog instrumentalnog leta modularnog IR(A) kursa mora, pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenom FTO, da završi sve faze obuke u jednom kontinuiranom odobrenom kursu obuke koji organizuje ta FTO. Pre početka Modula proceduralnog instumentalnog leta FTO mora da osposobi kandidata u osnovnim veštinama instrumentalnog letenja. Ukoliko je potrebno mora se sprovesti obuka osveženja znanja. Teorijska obuka se može sprovesti u odobrenoj FTO koja sprovodi samo teorijsku obuku, ali u tom slučaju rukovodilac tog centra za obuku mora da nadgleda taj deo obuke.

4. Teorijska obuka mora da bude završena u roku od 18 meseci. Modul proceduralnog instrumentalnog leta i praktični ispit moraju se obaviti u roku važenja položenih teorijskih ispita, kao što je propisano u JAR-FCL 1.495.

5. Kurs mora da sadrži:

(a) teorijsku obuku do nivoa znanja za instrumentalno letenje;

(b) letačku obuku u instrumentalnom letenju.

6. Uspešno položenim teorijskim ispitom iz paragrafa 8. i praktičnim ispitom iz paragrafa 14. ovog dodatka ispunjeni su uslovi za izdavanje IR(A).

TEORIJSKO ZNANJE

7. Program teorijskog znanja za IR(A) propisan je u Dodatku 1 JAR-FCL 1.470. Odobreni modularni kurs IR(A) mora da sadrži najmanje 200 sati (1 sat = 60 minuta) nastave koja uključuje: rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, nastavu koja se izvodi na računarima, kao i druge medije koji su odobreni od strane vazduhoplovnih vlasti. Odobreni kursevi obuke na daljinu (dopisni kursevi) mogu, takođe, biti ponuđeni kao deo kursa, prema diskrecionoj oceni vazduhoplovne vlasti.

TEORIJSKI ISPIT

8. Kandidat mora da pokaže nivo znanja koji odgovara pravima IR(A), u skladu sa procedurama u JAR-FCL Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

9. Kurs jednomotornog IR(A) mora da sadrži najmanje 50 sati letenja po instrumentima u toku obuke, od čega najviše 20 sati instrumentalnog naleta na FNPT I, ili do 35 sati na simulatoru letenja ili FNPT II. U saglasnosti sa nadležnim vazduhoplovnim vlastima najviše 10 sati naleta na FNPT II ili instrumentalnog naleta na simulatoru letenja može biti sprovedeno na FNPT I.

10. Kurs višemotornog IR(A) mora da sadrži najmanje 55 sati instrumentalnog naleta u toku obuke, od čega 25 sati može biti instrumentalni nalet na FNPT I, ili do 40 sati na simulatoru letenja ili na FNPT II. Uz pribavljenu saglasnost vazduhoplovne vlasti najviše 10 sati naleta na FNPT II ili instrumentalnog naleta na simulatoru letenja može biti sprovedeno na FNPT I. Ostatak obuke u instrumentalnom letenju mora da sadrži najmanje 15 sati na višemotornim avionima.

11. Imalac jednomotornog IR(A) koji poseduje i ovlašćenje za letenje na tipu/klasi višemotornog aviona, a koji prvi put stiče višemotorni IR(A), mora uspešno da završi kurs u odobrenoj FTO/TRTO koji sadrži najmanje 5 sati obuke u instrumentalnom letenju na višemotornim avionima, od čega 3 sata može biti na simulatoru letenja ili na FNPT II.

12. Imaocu CPL(A) izdate u skladu sa ICAO ili imaocu uverenja o završetka kursa Osnovnog modula instrumentalnog leta može se za 10 sati umanjiti ukupan nalet obuke propisan u paragrafima 9. i 10. ovog dodatka. Ukupna obuka u instrumentalnom letenju u avionu mora biti u skladu sa paragrafima 9. i 10. ovog dodatka.

13. Letačke vežbe do praktičnog ispita za IR(A) moraju da sadrže:

(a) Osnovni modul instrumentalnog leta:

Procedure i manevri za osnove instrumentalnog leta uključuju najmanje:

- Osnove instrumentalnog leta bez spoljnih vizuelnih repera;

- Horizontalni let;

- Penjanje;

- Snižavanje;

- Penjući, spuštajući i horizontalni zaokreti;

- Pregled instrumenata;

- Oštri zaokreti;

- Radionavigacija;

- Vađenje iz nepravilnih položaja;

- Ograničen panel;

- Prepoznavanje i vađenje iz uvodnog i punog gubitka uzgona;

(b) Modul proceduralnog instrumentalnog leta:

(1) procedure za pripremu pre leta po IFR, uključujući korišćenje letačkog priručnika i odgovarajućih dokumenata službi kontrole letenja u pripremi IFR plana leta;

(2) procedure i manevre za letenje po IFR u redovnim, neredovnim i vanrednim uslovima koji obuhvataju najmanje:

- prelazak sa vizuelnog na instrumentalno letenje na poletanju;

- standardne instrumentalne odlaske i dolaske;

- IFR procedure na ruti;

- procedure čekanja (holding);

- procedure instrumentalnih prilaženja sa određenim minimumima;

- procedure neuspelog prilaženja;

- sletanje iz uslova instrumentalnog prilaženja, uključujući i formiranje kruga za sletanje;

(3) manevre u toku leta i karakteristike određenih uslova leta;

(4) ukoliko se zahteva, vežbe na višemotornim avionima koje sadrže gore navedene postupke, uključujući i upravljanje avionom samo po instrumentima sa simuliranim otkazom, gašenjem i pokretanjem jednog motora (ovu vežbu vršiti na bezbednoj visini ukoliko se ne vrši na simulatoru letenja ili na FNPT II).

PRAKTIČNI ISPITI

14. (a) Posle završetka odgovarajuće letačke obuke i sticanja iskustva zahtevanog u JAR-FCL 1.190, kandidat polaže praktični ispit za IR(A) na višemotornom ili jednomotornom avionu, u skladu sa Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 1.210.

(b) Posle završetka kursa iz paragrafa 11. ovog dodatka, kandidat mora da polaže praktični ispit na višemotornom avionu, u skladu sa Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 1.210.

Dodatak 1 JAR-FCL 1.210
IR(A) - Praktični ispit

(Videti JAR-FCL 1.185 i 1.210)
(Videti IEM FCL 1.210)

1. Kandidat za praktični ispit za IR(A) mora obaviti obuku na istom tipu/klasi aviona koji će se koristiti na ispitu. Avion za praktični ispit mora da ispuni uslove propisane za avione za obuku koji su dati u Dodatku 1a JAR-FCL 1.055.

2. Vazduhoplovna vlast određuje administrativne mere kojima se proverava ispunjenost uslova kandidata za pristupanje praktičnom ispitu, uključujući i uvid ispitivača u dosije obuke kandidata.

3. Kandidat mora da položi delove 1–5 ispita, kao i deo 6 Dodatka 2 JAR-FCL 1.210, ukoliko se koristi višemotorni avion. Ukoliko kandidat ne položi bilo koju tačku u okviru jednog dela, smatra se da nije položio ceo taj deo. Ukoliko ne položi više od jednog dela, kandidat mora ponovo polagati celokupan praktični ispit. Ukoliko kandidat ne položi jedan deo praktičnog ispita mora ponovo polagati samo taj deo. Kandidat koji ne položi bilo koji deo na ponovnom polaganju praktičnog ispita, uključujući i delove koje je položio prilikom prethodnog pokušaja, moraće ponovo da pristupi polaganju celokupnog ispita. Svi delovi praktičnog ispita moraju biti završeni u roku od šest meseci.

4. Posle neuspešnog polaganja ispita, odnosno provere može se zahtevati dalja obuka. Vazduhoplovna vlast će odrediti dodatnu obuku kandidatu koji ne položi sve delove praktičnog ispita iz dva pokušaja. Ne postoji ograničenje broja pokušaja za polaganje praktičnog ispita.

SPROVOĐENJE ISPITA

5. Ispit treba da simulira realan let. Ispitivač bira rutu koja će se leteti. Osnovni elemenat provere je sposobnost kandidata da planira i izvrši let sa uobičajenim materijalom za pripremu. Kandidat je dužan da obavi pripremu plana leta i da se uveri da se sva oprema i dokumentacija, neophodni za izvršenje leta, nalaze u avionu. Let mora trajati najmanje jedan sat.

6. Vazduhoplovna vlast daje ispitivaču savet u pogledu bezbednosti, kojeg se treba pridržavati tokom sprovođenja ispita.

7. U slučaju da kandidat odluči da prekine praktični ispit iz razloga koje ispitivač ne smatra opravdanim, kandidat će morati da polaže ponovo celokupan praktični ispit. Ukoliko se ispit prekine iz razloga koje ispitivač smatra opravdanim, u sledećem letu proveriće se samo oni delovi koji nisu provereni u prethodnom letu.

8. Prema odluci ispitivača kandidat može jednom da ponovi svaki manevar ili proceduru ispita. Ispitivač može da prekine ispit u bilo kojoj fazi, ukoliko smatra da nivo obučenosti koji je kandidat pokazao zahteva ponovno polaganje celokupnog praktičnog ispita.

9. Od kandidata se zahteva da upravlja avionom sa sedišta vođe vazduhoplova i da polaže ispit kao da je jedini član posade. Ispitivač neće učestvovati u upravljanju avionom, osim u slučaju da je intervencija neophodna u cilju bezbednosti ili izbegavanja neprihvatljivog zastoja u saobraćaju. Kada se tokom ispita ispitivač ili neki drugi pilot nalazi u ulozi kopilota, ovlašćenje za instrumentalno letenje biće ograničeno na letenje sa više pilota. Ograničenje se može ukinuti ako kandidat položi praktični ispit u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 1.210 u avionu sa jednim pilotom, bez drugih članova koji bi bili uključeni u izvođenje leta. Praktičan ispit za tu svrhu može se izvesti na FNPT II ili na simulatoru letenja. Osoba odgovorna za let se određuje prema nacionalnim propisima.

10. Relativne/apsolutne visine odluke, minimalne relativne/apsolutne visine snižavanja i tačka neuspelog prilaženja određuje kandidat uz saglasnost ispitivača.

11. Kandidat za IR(A) je obavezan da pred ispitivačem izvrši neophodne provere i radnje za let, kao i identifikaciju radio sredstava. Provere moraju da budu izvedene u skladu sa odobrenim listama provere (check list) za avion na kome se ispit izvodi. U toku pretpoletne pripreme za praktični ispit kandidat je dužan da odredi snagu motora i brzine. Performanse u poletanju, prilazu i sletanju kandidat mora da proračuna na osnovu Operativnog priručnika ili Letačkog priručnika aviona.

KRITERIJUMI U ISPITNOM LETU

12. Kandidat mora da pokaže sposobnost da:

- upravlja avionom u skladu sa ograničenjima;

- izvodi sve manevre sa lakoćom i precizno;

- ispolji dobro procenjivanje i samostalnost u odlučivanju;

- primenjuje stečena vazduhoplovna znanja;

- sve vreme upravlja avionom tako da ne dovede u pitanje uspešno izvođenje manevara i procedura.

13. Sledeća ograničenja služe kao opšta uputstva. Ispitivač će odrediti koliko uslovi leta (npr. turbulencija) ili manevarski kvaliteti i performanse aviona utiču na kvalitet izvedenih elemenata ispitnog leta.

Visina

 

normalan let

±100 stopa

početak neuspelog prilaženja na rel. visini odluke (DH)

+50 stopa /-0 stopa

minimalna rel. visina snižavanja (MDH)/ tačka neuspelog prilaženja (MAP)/ aps. visina

+50 stopa /-0 stopa

Održavanje zadane linije puta

 

u letu po radio sredstvu

±5°

u preciznom prilaženju

pola otlona skale po azimutu i uglu poniranja

Pravac

 

sa svim motorima u radu

±5°

sa simuliranim otkazom motora

±10°

Brzina

 

sa svim motorima u radu

±5 čvorova

sa simuliranim otkazom motora

+10 čvorova/-5 čvorova

SADRŽAJ PRAKTIČNOG ISPITA

14. Praktični ispit za IR(A) se mora sastojati od sadržaja i delova praktičnog ispita koji su propisani u Dodatku 2 JAR-FCL 1.210. Format i obrazac prijave za praktičan ispit može utvrditi vazduhoplovna vlast (videti IEM FCL 1.210). Deo 2 pod d), kao i i Deo 6 praktičnog ispita, mogu se iz razloga bezbednosti izvesti na FNPT II ili na simulatoru letenja.

Dodatak 2 JAR-FCL 1.210
Sadržaj praktičnog ispita za izdavanje IR(A)

(Videti JAR-FCL 1.185 i 1.210)
(Videti IEM FCL 1.210)

DEO 1
PRIPREME ZA LET I ODLAZAK

Upotreba liste za proveru (checklist), pilotsko ponašanje, procedure protiv zaleđivanja i odleđivanje, itd., primenjuju se u svim delovima.

a

Upotreba Letačkog (ili odgovarajućeg) priručnika, naročito u toku proračuna mase i težišta aviona

b

Upotreba dokumenata kontrole leta, meteorološke dokumentacije

c

Priprema ATS plana i navigacijskog plana za IFR let

d

Pretpoletni pregled

e

Meteo minimumi

f

Voženje

g

Dogovor pred poletanje, poletanje.

h

Prelazak na letenje po instrumentima

i

Procedura instrumentalnog odlaska, podešavanje visinomera

j

Saradnja sa kontrolom leta, procedure radio-telefonije

DEO 2
UPRAVLJANJE AVIONOM

a

Upravljanje avionom samo na osnovu pokazivanja instrumenata u toku horizontalnog leta sa različitim brzinama, trimovanje

b

Penjući i spuštajući standardni zaokreti

c

Vađenje iz nepravilnog položaja, uključujući i ustaljeni zaokret nagiba 45° i oštri spuštajući zaokret

d*

Vađenje iz početne faze prevučenog leta iz uslova horizontalnog leta, penjućih/spuštajućih zaokreta i konfiguracije za sletanje

e

Let sa delimično pokrivenim panelom instrumenata, ustaljeni standardni penjući ili spuštajući zaokreti sa izlaskom u zadani smer, vađenje iz nepravilnog položaja

* Može se izvoditi na simulatoru letenja ili na FNPT II
+ Može biti izvedeno ili u Delu 4 ili u Delu 5

DEO 3
IFR PROCEDURE NA RUTI

a

Praćenje traga, izlazak na zadani trag npr. po NDB, VOR, RNAV

b

Upotreba radio sredstava

c

Horizontalan let, održavanje pravca, visine i brzine, podešavanje snage, tehnika trimovanja

d

Podešavanje visinomera

e

Merenje vremena i korekcija predviđenog vremena dolaska (čekanje na ruti - ako je potrebno)

f

Praćenje odvijanja leta, beleženje podataka, potrošnja goriva, upravljanje sistemima aviona

g

Postupci razleđivanja, simulirano ako je potrebno

h

Saradnja sa kontrolom leta, procedure radio-telefonije

DEO 4
PROCEDURE PRECIZNOG PRILAZA

a

Podešavanje i provera navigacijskih uređaja, identifikacija navigacijskih sredstava

b

Dolazne procedure, provera visinomera

c

Dogovor posade za prilaz i sletanje uključujući provere u toku snižavanja,/prilaza/ i pred sletanje

d+

Procedure čekanja (holding)

e

Postupanje u skladu sa postupcima datih u publikovanoj proceduri prilaza

f

Merenje vremena u toku prilaza

g

Kontrola visine, brzine i pravca (ustaljeni prilaz)

h+

Postupak produžavanja

i+

Postupak neuspelog prilaza / sletanje

j

Saradnja sa kontrolom leta, procedure radio-telefonije

* Može se izvoditi na simulatoru letenja ili na FNPT II
+ Može biti izvedeno u Delu 4 ili u Delu 5

DEO 5
PROCEDURE NEPRECIZNOG PRILAZA

a

Podešavanje i provera navigacijskih uređaja, identifikacija navigacijskih sredstava

b

Dolazne procedure prilaženja, provera visinomera

c

Brifing za prilaz i sletanje uključujući provere u toku snižavanja/prilaza/sletanja

d+

Procedure čekanja (holding)

e

Postupanje u skladu sa postupcima datih u publikovanoj proceduri prilaza

f

Merenje vremena u toku prilaza

g

Kontrola visine, brzine i pravca (ustaljeni prilaz)

h+

Postupak produžavanja

i+

Postupak neuspelog prilaza/sletanje

j

Saradnja sa kontrolom leta, procedure radio-telefonije

DEO 6 (ako se primenjuje)
Simulirani nesimetrični let

a

Simulirani otkaz motora nakon poletanja ili produžavanja

b

Prilaženje sa nesimetričnom snagom i procedura produžavanja

c

Prilaženje sa asimetričnom snagom i sletanje, procedura neuspelog prilaza

d

Saradnja sa kontrolom leta, procedure radio-telefonije

* Može se izvoditi na simulatoru letenja ili na FNPT II
+ Može biti izvedeno u Delu 4 ili u Delu 5

Sledeći

Napomene

Danom stupanja na snagu Pravilnika o letačkom osoblju ("Sl. glasnik RS", br. 33/2013), odnosno 11. aprila 2013. godine, prestaje da važi Pravilnik o dozvolama i centrima za obuku pilota aviona ("Sl. glasnik RS", br. 30/2008 i 2/2011), osim odredbe JAR-FCL 1.017 Priloga 1. i odredbe člana 14. Priloga 2. tog pravilnika, koje prestaju da važe 8. aprila 2015. godine.