PRAVILNIK

O DOZVOLAMA I CENTRIMA ZA OBUKU PILOTA HELIKOPTERA

("Sl. glasnik RS", br. 101/2008 i 33/2013 - dr. pravilnik)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se vrste dozvola koje mogu steći piloti helikoptera, ovlašćenja koja se mogu upisati u te dozvole, kao i autorizacije koje mogu steći imaoci tih dozvola; uslovi i postupak za sticanje, izdavanje, produženje i obnavljanje roka važenja dozvola, ovlašćenja i autorizacija; programi za stručnu obuku pilota helikoptera; programi za utvrđivanje i proveru njihove stručne obučenosti i uslovi koje moraju da ispune pravna lica koja obavljaju stručnu obuku pilota helikoptera.

Član 2

Pojmovi koji se koriste u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) Zajedničke vazduhoplovne vlasti (Joint Aviation Authorities - JAA) su pridruženi organ Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (European Civil Aviation Conference - ECAC) koji je sastavljen od predstavnika civilnih vazduhoplovnih vlasti država članica;

2) država članica JAA (JAA Member State) je država koja je potpisala Aranžmane o izradi, prihvatanju i primeni zajedničkih vazduhoplovnih zahteva (Joint Aviation Requirements) zaključene na Kipru, 11. septembra 1990. godine;

3) Zajednički vazduhoplovni zahtevi koji regulišu izdavanje dozvola vazduhoplovnom osoblju (Joint Aviation Requirements - Flight Crew Licencing - JAR FCL) su zbirka vazduhoplovnih zahteva kojima se određuju uslovi i postupak sticanja, izdavanja, produžavanja i obnavljanja važenja dozvola i ovlašćenja pilota aviona i helikoptera i inženjera letača, kao i uslovi i postupak izdavanja lekarskih uverenja o njihovoj zdravstvenoj sposobnosti;

4) vazduhoplovne vlasti (Authority) su Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat);

5) organizacija za letačku obuku (Flight Training Organisation) je centar za obuku koji je ovlašćen za sprovođenje obuke letačkog osoblja u cilju sticanja dozvola i ovlašćenja;

6) organizacija za obuku za letenje na tipu vazduhoplova (Type Rating Training Organisation - TRTO) je centar za obuku koji je ovlašćen za sprovođenje obuke letačkog osoblja za sticanje ovlašćenja za letenje na tipu vazduhoplova.

Član 3

Uslovi i način sticanja, izdavanja, produžavanja i obnavljanja važenja dozvola pilota helikoptera, ovlašćenja i autorizacija propisani su u Prilogu 1 (JAR-FCL 2) i Prilogu 2 (Dopunski uslovi za primenu JAR-FCL 2 u Republici Srbiji) koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Stručnu obuku pilota helikoptera mogu obavljati organizacije za letačku obuku (FTO) i organizacije za obuku za letenje na tipu vazduhoplova (TRTO) koje ispunjavaju uslove propisane u Prilogu 1 (JAR-FCL 2.055) i koje su ovlašćene od strane Direktorata.

Član 5

Stručna obuka za sticanje dozvola, ovlašćenja i autorizacija obavlja se prema programu koji je dat u Prilogu 1 (JAR-FCL 2).

Član 6

U slučaju nesaglasnosti u pogledu tumačenja odredaba ovog pravilnika merodavan je originalni tekst JAR-FCL 2 (šesti amandman), na engleskom jeziku.

Član 7

Dozvole pilota helikoptera, ovlašćenja i autorizacije koji su stečeni do dana stupanja na snagu ovog pravilnika važe do isteka roka važenja koji je u njima naveden.

Uverenja o osposobljenosti centara za obuku pilota helikoptera koja su izdata pre stupanja na snagu ovog pravilnika važe do isteka roka važenja koji je u njima naveden.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dozvolama i centrima za obuku pilota helikoptera ("Službeni glasnik RS", br. 56/07 i 83/07).

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

JAR-FCL 2

 

DEO 1 - USLOVI

 

1. OPŠTE ODREDBE

Ovaj deo sadrži uslove vezane za dozvole letačkog osoblja (Helikopter).

POGLAVLJE A - OPŠTI USLOVI

JAR-FCL 2.001 Definicije i skraćenice
(Vidi IEM FCL 2.001)

Kategorije (vazduhoplova):

razvrstavanje vazduhoplova prema njihovim osnovnim karakteristikama, npr. avion, helikopter, jedrilica, slobodni balon.

Zamena (dozvole):

izdavanje JAR-FCL dozvole na osnovu dozvole koja je izdata od strane države koja nije članica JAA.

Kopilot:

kopilot je pilot koji vrši poslove vezane za upravljanje helikopterom, različite od poslova vođe vazduhoplova, na helikopterima za koje je potrebno više od jednog pilota u posadi, ali isključujući pilota koji leti vazduhoplovom u cilju obuke za dozvolu ili ovlašćenje.

Vreme obuke sa instruktorom:

vreme letenja u vazduhu ili vreme letenja po instrumentima na uređajima na zemlji, tokom kojeg lice obučava odgovarajući ovlašćeni instruktor.

Nalet:

ukupno vreme od trenutka kada su lopatice rotora pokrenute, do momenta kada je helikopter došao na mesto parkiranja, a lopatice rotora zaustavljene.

Uređaji za simuliranje letenja na zemlji (FSTD):

bilo koji sintetički uređaj koji delimično ili kompletno odgovara nekom tipu helikoptera, razni sistemi uključujući uređaje za opšte (nespecifične) postupke, koji se koriste kao deo obuke i koji su za ovu svrhu odobreni u skladu sa JAR - FSTD (H).

Instrumentalni nalet:

vreme letenja po instrumentima u vazduhu ili na uređajima za simuliranje leta na zemlji.

Vreme letenja po instrumentima u vazduhu:

vreme letenja tokom kojeg pilot upravlja vazduhoplovom isključivo po instrumentima.

Vreme letenja na uređaju za simuliranje instrumentalnog leta na zemlji:

vreme tokom kojeg se pilot obučava u simuliranom letu, po instrumentima, na uređajima za simuliranje leta (STD).

Saradnja višečlane posade:

rad letačke posade kao tima u kome članovi međusobno sarađuju predvođeni vođom vazduhoplova.

Helikopteri s više pilota:

tip helikoptera za čiju upotrebu se zahteva i kopilot, kako je određeno u letačkom priručniku ili potvrdom operatora ili drugim odgovarajućim dokumentom.

Angažovanje posade sa više pilota:

zadaci odobreni od nadležne vazduhoplovne vlasti za koje se zahtevaju najmanje dva pilota i saradnja unutar višečlane posade na helikopterima sa više pilota.

Noć:

vremenski period između završetka građanskog sumraka i početka građanskog svitanja, ili drugi vremenski period između zalaska i izlaska sunca koji može biti propisan od strane nadležne vlasti.

Privatni pilot:

pilot koji poseduje dozvolu na osnovu koje mu nije dozvoljeno da leti vazduhoplovom u cilju sticanja zarade.

Komercijalni pilot:

pilot koji poseduje dozvolu koja mu dozvoljava da leti vazduhoplovom u cilju sticanja zarade.

Provere stručnosti:

demonstracija stručnosti u cilju produženja važenja ili obnove ovlašćenja, uključujući i usmeno ispitivanje koje ispitivač može da zahteva.

Ovlašćenje:

upis u dozvolu koji se odnosi na specijalne uslove, prava ili ograničenja koja se odnose na tu dozvolu.

Obnova važenja (npr. ovlašćenja/odobrenja):

upravni postupak kojim se po isteku važenja ovlašćenja/odobrenja, uz ispunjenje propisanih uslova, obnavljaju prava iz ovlašćenja/odobrenja na određeni period.

Produženje važenja (npr. ovlašćenja/odobrenja):

upravni postupak kojim se u toku važenja ovlašćenja/odobrenja, uz ispunjenje propisanih uslova, produžavaju prava iz ovlašćenja/odobrenja na određeni period.

Helikopteri s jednim pilotom:

helikopter koji ima odobrenje da njime upravlja samo jedan pilot.

Zadaci s jednim pilotom u posadi:

sve postupke u letu izvršava samo jedan pilot.

Praktični ispiti:

praktični ispiti predstavljaju prikaz stručnosti u cilju izdavanja dozvole/ovlašćenja, uključujući i usmeno ispitivanje koje ispitivač može da zahteva.

Vreme samostalnog letenja:

vreme letenja tokom kojeg je učenik pilot jedina osoba u helikopteru.

Letenja u ulozi učenika - vođe vazduhoplova (SPIC):

letenje tokom kojeg instruktor letenja samo nadgleda učenika koji vrši dužnost vođe vazduhoplova, a ne vrši uticaj niti upravlja vazduhoplovom.

Motorna jedrilica (TMG):

motorna jedrilica je vazduhoplov koji poseduje uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA i ima integralno ugrađen neuvlačeći motor i neuvlačeću elisu (uključujući one navedene u Dodatku 1 JAR-FCL 2.215).

Motorna jedrilica mora biti sposobna da izvrši poletanje i penjanje sopstvenim pogonom, a u skladu sa njenim letačkim priručnikom.

Tip (vazduhoplova):

svi vazduhoplovi koji imaju isti osnovni dizajn, uključujući sve modifikacije, osim onih koje prouzrokuju izmene u načinu upravljanja, letnim karakteristikama ili sastavu letačke posade.

Za skraćenice videti IEM FCL 2.001.

JAR-FCL 2.005 Primena
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.005)
(Vidi AMC FCL 2.005 i 2.015)

(a) opšte

(1) Uslovi propisani u JAR-FCL primenjivaće na sve podneske koji se odnose na obuku, ispite i prijave za izdavanje dozvola, ovlašćenja, autorizacija, odobrenja ili uverenja, koje vazduhoplovna vlast primi nakon stupanja na snagu ovog pravilnika.

(2) (I) Kad god se dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja spominju u JAR-FCL, to znači da su te dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja izdata u skladu sa JAR-FCL. U svim drugim slučajevima ti dokumenti se označavaju kao npr. ISAO ili nacionalne dozvole.

(II) Kad god se pomenu zahtevi u pogledu iskustva, to se odnosi na vreme leta u helikopteru, osim ukoliko nije drugačije navedeno.

(3) Kad god se pomene država članica JAA u cilju međusobnog prepoznavanja dozvola, ovlašćenja, autorizacija, ovlašćenja ili uverenja, to označava punopravnu državu članicu JAA.

(4) Svi uređaji za simuliranje leta koji se pominju u JAR-FCL, a koji zamenjuju vazduhoplov u cilju obuke, moraju biti u skladu sa JAR-STD, a korisniku mora biti odobreno sprovođenje obuke u skladu sa JAR-FCL od strane vazduhoplovnih vlasti.

(5) Sve što se odnosi na avione, ne odnosi se na mikro lake avione, koji se definišu nacionalnim propisima, osim ako nije drugačije određeno.

(6) U dozvolu izdatu na osnovu obuke izvršene izvan države članice JAA, osim obuke izvršene u skladu sa JAR-FCL 2.055(a)(1), prava iz dozvole ograničena su na vazduhoplov registrovan u državi koja je izdala dozvolu.

(7) ovlašćenje izdato na osnovu obuke sprovedene izvan države članice JAA, osim obuke obavljene u skladu sa JAR-FCL 2.055(a)(1), ograničeno je na vazduhoplov registrovan u državi izdavanja dozvole.

(b) Prelazne odredbe

(1) Nije primenljivo.

(2) Nije primenljivo.

(3) Imaoci dozvola koje su izdate u skladu sa nacionalnim propisima države članice JAA pre stupanja na snagu ovog pravilnika, ili u skladu sa stavom (b)(1), mogu da zahtevaju od države izdavaoca dozvole izdavanje odgovarajuće dozvole navedene u JAR-FCL 2 (helikopteri), koja njenom imaocu omogućava korišćenje prava iz dozvole u ostalim državama, kao što je propisano u JAR-FCL 2.015(a)(1). Za izdavanje takvih dozvola, imalac dozvole treba da ispuni uslove propisane u Dodatku 1 JAR-FCL 2.005.

(4) Imaoci dozvola koje su izdate u skladu sa nacionalnim propisima države članice JAA, koji ne ispunjavaju u potpunosti uslove iz Dela 1 JAR-FCL 3, mogu koristiti prava iz nacionalnih dozvola koje poseduju.

(5) A. Vazduhoplovne vlasti država članica JAA moraju, ukoliko je to moguće:

(I) izvršiti upis znanja jezika u skladu sa JAR-FCL 2.010(a)(4), u svim novim ili obnovljenim dozvolama. Pilot može imati upis više od jednog jezika (vidi napomenu FCL 2.010(a)(4));

(II) uvesti procedure tako da postojeće dozvole sadrže upis znanja jezika u skladu sa JAR-FCL 2.075(a)(2)(XIII).

B. Na osnovu postojećih metoda ocenjivanja, vazduhoplovne vlasti mogu izvršiti upis znanja jezika na nivou 4 (operativni nivo) za imaoce dozvola sa pravom korišćenja radiotelefonije na engleskom jeziku i ostalim jezicima, ukoliko postoje.

(c) Kontinuitet rada ispitivača koji poseduju nacionalne autorizacije

Ispitivači koji su posedovali nacionalne autorizacije pre početka primene JAR-FCL propisa, mogu biti autorizovani kao JAR-FCL 2 (Helikopteri) ispitivači, pod uslovom da vazduhoplovnim vlastima dokažu poznavanje JAR-FCL i JAR-OPS. Autorizacija važi najduže tri godine. Po isteku tog perioda ponovna autorizacije uslovljena je ispunjenjem uslova propisanih u JAR-FCL 2.425(a) i (b).

JAR-FCL 2.010 Osnovna prava člana letačke posade
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.010)
(Vidi AMC br. 1 JAR-FCL 2.010)

(a) Dozvola i ovlašćenje

(1) Lice koje obavlja dužnosti člana letačke posade u civilnom helikopteru registrovanom u državi članici JAA mora posedovati važeću dozvolu i odgovarajuća ovlašćenja, u skladu sa zahtevima JAR-FCL i dužnostima koje treba da obavlja, ili autorizaciju, kako je to propisano u JAR-FCL 2.085 i/ili 2.230.

Dozvola mora biti izdata od strane:

(I) države članice JAA;

(II) države članice ICAO i da je učinjena važećom u skladu sa JAR-FCL 2.015(b) ili (c).

(2) Piloti koji poseduju nacionalne dozvole/ovlašćenja/autorizacije za motorne jedrilice mogu upravljati i motornim jedrilicama (TMG) u skladu sa nacionalnim propisima.

(3) Piloti koji poseduju nacionalnu dozvolu privatnog pilota (PPL) sa upisanim ograničenjem mogu upravljati helikopterima registrovanim u državi koja je dozvolu izdala, prema nacionalnim propisima i unutar vazdušnog prostora te države.

(4) Kandidati za dozvole i imaoci dozvola od kojih se zahteva upotreba radiotelefonije moraju prikazati sposobnost da govore i razumeju jezik koji se koristi u radiotelefonijskim komunikacijama u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 2.010. Znanje jezika mora biti najmanje na operativnom nivou (nivo 4) ICAO(ICAO Language Proficiency Rating) (vidi Dodatak 2 JAR-FCL 2.010 i AMC br. 1 JAR-FCL 2.010).

Napomena: ove odredbe koje se odnose na ICAO, Volume II, Chapter 5, propisuju da jezik koji se koristi u radiotelefonijskim komunikacijama može biti jezik koji se uobičajeno upotrebljava na zemaljskim stanicama ili engleski jezik. U praksi će, međutim, biti situacija u kojima će imaocu dozvole biti potrebno da zna samo jezik kojim se uobičajeno govori na zemaljskim stanicama.

(b) Korišćenje prava

Imalac dozvole, ovlašćenja ili autorizacije ne može da koristi druga prava, izuzev onih koje mu daje ta dozvola, ovlašćenje ili autorizacija.

(c) Prigovori, ograničenja

(1) Država članica JAA može uvek, u skladu sa svojim nacionalnim procedurama, da postupa po žalbama, ograniči prava, ili privremeno ili trajno stavi van snage dozvolu, ovlašćenje, autorizaciju ili uverenje koje je izdala u skladu sa uslovima JAR-FCL, ako utvrdi da podnosilac zahteva ili imalac dozvole nije ispunio ili više ne ispunjava uslove JAR-FCL ili domaćeg zakonodavstva države koja je izdala dozvolu.

(2) Ako država članica JAA utvrdi da podnosilac zahteva ili imalac JAR-FCL dozvole koja je izdata u drugoj državi članici JAA nije ispunio ili više ne ispunjava uslove JAR-FCL ili odgovarajućeg nacionalnog propisa države u čijem vazdušnom prostoru helikopter leti, država članica JAA će o tome obavestiti državu izdavaoca dozvole i odeljenje za izdavanje dozvola u centrali JAA. U skladu sa svojim nacionalnim propisom, država članica JAA mora da, u interesu sigurnosti, obavesti državu izdavaoca dozvole i JAA da, iz navedenih razloga, podnosilac zahteva ili imalac dozvole ne može upravljati helikopterom koji je registrovan u toj državi ili upravljati bilo kojim helikopterom unutar vazdušnog prostora te države.

JAR-FCL 2.015. Prihvatanje dozvola, ovlašćenja, autorizacija, odobrenja ili uverenja
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.015)
(Vidi Dodatak 2 JAR-FCL 2.015)
(Vidi Dodatak 3 JAR-FCL 2.015)
(Vidi AMS FCL 2.005 i 2.015)

(a) Dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja izdati u državi članici JAA

(1) Ako lice, organizacija ili služba poseduju dozvolu koja je izdata sa ovlašćenjem, autorizacijom, odobrenjem ili potvrdom od strane vazduhoplovnih vlasti u državi članici JAA, u skladu sa uslovima JAR-FCL i pratećih procedura, te dozvole, ovlašćenja, autorizacije, odobrenja ili uverenja mogu se prihvatiti bez formalnosti od strane drugih država članica JAA.

(2) Nije primenljivo.

(b) Dozvole izdate od država koje nisu članice JAA

(1) Dozvola izdata od strane države koja nije članica JAA može se prihvatiti na osnovu diskrecionog prava vazduhoplovnih vlasti u državi članici JAA, za letenje na vazduhoplovu koji je registrovan u toj državi članici JAA, a u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 2.015.

(2) Prihvatanje dozvola profesionalnog pilota, kao i dozvola privatnog pilota sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje, ne može trajati duže od godinu dana od dana prihvatanja, pod uslovom da je važeća osnovna dozvola. Dalje prihvatanje dozvole za letenje na vazduhoplovu registrovanom u bilo kojoj državi članici JAA vrši se na osnovu sporazuma između država članica JAA, kao i u skladu sa drugim uslovima koje JAA smatra potrebnim. Imalac dozvole koja je prihvaćena od države članice JAA mora ispunjavati uslove koji su propisani u JAR-FCL.

(3) Uslovi propisani u tačkama (1) i (2) ne primenjuju se kada je vazduhoplov, registrovan u državi članici JAA, dat u zakup operateru u državi koja nije članica JAA, pod uslovom da je država tog operatera prihvatila da u toku trajanja zakupa snosi odgovornost da tehnički i/ili operativni nadzor bude u skladu sa JAR-OPS 3.165. Dozvole članova letačke posade operatera iz države koja nije članica JAA mogu biti prihvaćene na osnovu diskrecionog prava vazduhoplovnih vlasti države članice JAA koja je u pitanju, pod uslovom da su prava iz prihvaćenih letačkih dozvola ograničena samo na period zakupa tog vazduhoplova za određene delatnosti u kojima neposredno ili posredno, na osnovu "wet lease" ili drugog komercijalnog aranžmana ne učestvuje operater iz države članice JAA.

(c) Zamena dozvole izdate od strane država koje nisu članice JAA

(1) Dozvola profesionalnog pilota sa/bez ovlašćenja za instrumentalno letenje izdata od strane države koja nije članica JAA može se zameniti za JAR-FCL dozvolu, pod uslovom da postoji sporazum između države članice JAA i države koja to nije. Taj sporazum se mora zasnivati na osnovu reciprociteta prihvatanja dozvola i mora obezbediti odgovarajući nivo sigurnosti obuke i testiranja u državi članici i državi koja nije članica JAA. Sporazum će se periodično razmatrati prema dogovoru države koja nije članica i države članice JAA. Dozvola koja je zamenjena na osnovu takvog sporazuma mora sadržati napomenu o državi koja nije članica JAA, a čija je dozvola zamenjena. Druge države članice JAA nisu u obavezi da prihvate tu dozvolu.

(2) Dozvola privatnog pilota, izdata od države koja nije članica JAA, može se zameniti za JAR-FCL dozvolu sa ovlašćenjem za tip helikoptera sa jednim pilotom nakon ispunjenja uslova propisanih u Dodatku 2 JAR-FCL 2.015.

(d) Kada vazduhoplovna vlast izda dozvolu koja odstupa od JAR-FCL, u takvu dozvolu mora biti uneta napomena, u rubrici XIII.

JAR-FCL 2.016 Povlastice date imaocu dozvole izdate u državi koja nije članica JAA

(a) Podnosilac zahteva za izdavanje JAR-FCL dozvole i ovlašćenja za instrumentalno letenje, koji ima najmanje ekvivalentnu dozvolu izdatu od strane države koja nije članica JAA, u skladu sa ICAO Annex 1, mora da ispuni sve uslove JAR-FCL, osim onih koji se odnose na trajanje obuke, broj časova teorijske i praktične obuke, koji mogu biti umanjeni.

Kod određivanja stepena kreditiranja vazduhoplovna vlast može da se rukovodi preporukom centara za obuku.

(b) Imalac dozvole transportnog pilota helikoptera sa važećim ovlašćenjem za instrumentalno letenje, izdate u skladu sa ICAO Annex 1, a koji ispunjava uslov od 1000 sati naleta na helikopterima sa više pilota u ulozi PIC ili kopilota prema Dodatku 1 JAR-FCL 2.015, može biti oslobođen pohađanja odobrene obuke pre pristupanja teorijskom i praktičnom ispitu, ukoliko dozvola sadrži važeće ovlašćenje za letenje kao PIC na tipu helikoptera sa više pilota sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje za helikopter na kojem će se izvoditi praktični ispit za ATP(H) i IR(H), u skladu sa JAR-FCL 2.295.

(c) Imalac ATP(H) dozvole, izdate u skladu sa ICAO Annex 1, koji ispunjava uslov od 1000 sati naleta na helikopterima sa više pilota, kao PIC ili kopilot prema Dodatku 1 JAR-FCL 2.015, može biti oslobođen pohađanja odobrene obuke pre pristupanja teorijskom i praktičnom ispitu, ukoliko dozvola sadrži važeće ovlašćenje za letenje u ulozi PIC na tipu helikoptera sa više pilota na kojem će se vršiti praktični ispit za ATPL(H), u skladu sa JAR-FCL 2.295.

JAR-FCL 2.017 Autorizacije/ovlašćenja za posebne poslove

Autorizacije/ovlašćenja za posebne poslove vezane za dozvolu (na primer: letenje u IMC uslovima, zaprašivanje useva, letenje iznad planinskog zemljišta, gašenje požara, itd) mogu se izdati od strane vazduhoplovnih vlasti u skladu sa uslovima te države članice JAA, i to samo za korišćenje unutar njenog vazdušnog prostora. Korišćenje takvih autorizacija/ovlašćenja u vazdušnom prostoru druge države članice JAA može se vršiti na osnovu posebnog sporazuma sa tom državom, izuzev ako postoji bilateralni sporazum.

JAR-FCL 2.020 Priznavanje vojne obuke
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.005)

Prijava za priznavanje:

Prijavu za sticanje dozvole i ovlašćenja koji su predviđeni u JAR-FCL vojno letačko osoblje podnosi vazduhoplovnoj vlasti države u kojoj obavljaju ili su obavljali vojnu službu. Znanje, iskustvo i praktična osposobljenost stečeni u vojnoj službi će biti priznati u skladu sa odgovarajućim uslovima JAR-FCL u pogledu dozvola i ovlašćenja, na osnovu diskrecionog prava nadležne vazduhoplovne vlasti. Uslovi i način priznavanja vojne obuke moraju biti prijavljeni JAA. Prava iz takvih dozvola su ograničena na vazduhoplov registrovan u državi koja je dozvolu izdala, sve dok ne budu ispunjeni uslovi propisani u Dodatku 1 JAR-FCL 2.005.

JAR-FCL 2.025 Važenje dozvola i ovlašćenja
(Vidi JAR-FCL 2.010(a)(4))
(Vidi IEM FCL 2.025)

(a) Imalac dozvole ne može da koristi prava iz dozvole ili ovlašćenja koje je izdala država članica JAA ukoliko ne ispunjava odgovarajuće uslove JAR-FCL.

(b) Važenje dozvole i produženje važenja ovlašćenja

(1) Važenje dozvole je određeno važenjem upisanih ovlašćenja i lekarskog uverenja (vidi IEM FCL 2.025), pravom korišćenja R/T u skladu sa JAR-FCL 2.010(A)(4) i upisanim znanjem jezika.

(2) Kada se ovlašćenje izdaje, produžava ili obnavlja njegovo važenje, vazduhoplovna vlast može produžiti važenje ovlašćenja do kraja meseca u kome važenje inače ističe.

(c) Dozvola se izdaje na period do 5 godina. U okviru tog perioda vazduhoplovna vlast će dozvolu ponovo izdati:

(1) nakon prvog izdavanja ili obnove ovlašćenja;

(2) kad je u dozvoli popunjena rubrika XII i nema više mesta za upis;

(3) iz bilo kog administrativnog razloga;

(4) prema diskrecionom pravu vazduhoplovnih vlasti kod produženja važenja ovlašćenja.

Vazduhoplovna vlast će važeća ovlašćenja preneti u novi obrazac dozvole.

Imalac dozvole mora podneti prijavu vazduhoplovnoj vlasti za ponovno izdavanje dozvole.

Prijava mora da sadrži potrebnu dokumentaciju.

JAR-FCL 2.026 Trenaža pilota koji ne lete u skladu sa JAR-OPS 3

(a) Helikopterom koji prevozi putnike ne sme upravljati, u svojstvu vođe vazduhoplova ili kopilota, pilot koji u poslednjih 90 dana nije izvršio 3 školska kruga, od kojih svaki uključuje poletanje i sletanje, na helikopteru istog tipa ili na simulatoru letenja tog tipa helikoptera;

(b) Helikopterom koji prevozi putnike kopilot ne sme upravljati kao pilot za komandama u fazama poletanja i sletanja, osim ako je u poslednjih 90 dana upravljao helikopterom kao pilot u toku poletanja i sletanja, leteći na helikopteru ili simulatoru leta istog tipa helikoptera koji će biti korišćen.

(c) Imalac dozvole bez važećeg ovlašćenja za instrumentalno letenje (helikopter) ne može obavljati dužnost vođe vazduhoplova na helikopteru koji prevozi putnike noću, ako u prethodnih 90 dana nije u potpunosti ispunio uslove JAR-FCL 2.026 (a) koji se odnose na noćno letenje.

JAR-FCL 2.030 Uslovi za provere

(a) Autorizacija ispitivača: vazduhoplovna vlast će za ispitivače imenovati i ovlastiti lica sa odgovarajućim kvalifikacijama i ugledom, koja će u njeno ime sprovoditi praktične ispite i provere stručnosti. Minimalne kvalifikacije ispitivača propisane su u JAR-FCL 2, Poglavlje I. Vazduhoplovna vlast će u pismenoj formi obavestiti pojedinačno svakog ispitivača o njegovim pravima i obavezama.

(b) Broj ispitivača: vazduhoplovna vlast će odrediti potreban broj ispitivača uzimajući u obzir ukupan broj pilota na određenoj teritoriji.

(c) Obaveštenje o ispitivačima

(1) Vazduhoplovna vlast vodi listu ovlašćenih ispitivača, sa naznakom za koje poslove su ovlašćeni. Ova lista će biti dostupna TRTO, FTO i RF na teritoriji države članice JAA. Vazduhoplovna vlast određuje načine na koje će ispitivači biti raspoređeni na praktične ispite.

(2) Vazduhoplovna vlast obaveštava svakog kandidata o ispitivaču koji je određen za sprovođenje praktičnog ispita za izdavanje ATPL(H).

(d) Ispitivači ne mogu ispitivati kandidate koje su obučavali za tu dozvolu ili ovlašćenje, osim uz izričitu pisanu saglasnost vazduhoplovnih vlasti.

(e) Preduslovi za kandidate koji treba da izađu na praktični ispit

Pre pristupanja praktičnom ispitu za izdavanje dozvole ili ovlašćenja, kandidat mora da položi odgovarajući teorijski deo ispita, s tim što vazduhoplovna vlast može napraviti izuzetke za kandidate koji pohađaju integrisane programe letačke obuke. Kandidat mora da završi odgovarajuću teorijsku obuku pre pristupanja praktičnom ispitu. Organizacija, odnosno lice odgovorno za obuku mora da prijavi kandidata za praktični ispit, osim u slučaju izdavanja ATPL.

JAR-FCL 2.035 Zdravstvena sposobnost

(a) Sposobnost

Imalac lekarskog uverenja mora biti psihički i fizički sposoban za obavljanje poslova na osnovu dozvole koju poseduje.

(b) Uslovi za lekarsko uverenje

U cilju podnošenja prijave za izdavanje dozvole, kao i prilikom korišćenja prava iz dozvole, kandidat ili imalac dozvole mora imati lekarsko uverenje koje je izdato u skladu sa odredbama JAR-FCL 3 (Lekarski) i koje odgovara pravima iz dozvole.

(c) Vazduhoplovno-zdravstvena sposobnost

Posle završenog lekarskog pregleda kandidat će biti obavešten da li je sposoban, nesposoban ili se mora javiti vazduhoplovnim vlastima. Ovlašćeni lekar (AME) će obavestiti kandidata o svakom stanju/stanjima (lekarskim, operativnim ili drugim) koja mogu ograničiti letačku obuku i/ili prava iz izdate dozvole.

JAR-FCL 2.040 Umanjenje zdravstvene sposobnosti
(Vidi IEM FCL 3.040)

(a) Imaoci lekarskih uverenja ne smeju da koriste prava iz svojih dozvola, ovlašćenja ili autorizacija ukoliko su svesni da postoji umanjenje njihove zdravstvene sposobnosti koje bi moglo narušiti sigurno korišćenje tih prava.

(b) Imaoci lekarskih uverenja ne smeju da uzimaju prepisane ili neprepisane lekove ili narkotike, ili da se podvrgavaju nekim drugim lečenjima, osim ako nisu potpuno sigurni da taj lek, narkotik ili lečenje neće imati neke nepovoljne efekte u pogledu njihove sposobnosti da sigurno izvršavaju svoje dužnosti. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja, treba tražiti savet od organizacione jedinice za vazduhoplovnu medicinu (Aeromedical Section, AMS), vazduhoplovno-medicinskog centra (Aeromedical Centre, AMC) ili ovlašćenog lekara (Authorised Medical Examiner, AME). Opširnija uputstva data su u JAR-FCL 3. (Vidi IEM FCL 3.040).

(c) Imaoci lekarskih uverenja su dužni da, bez nepotrebnog odlaganja, zatraže uputstva od AMS, AMC ili AME, kada postanu svesni neophodnosti:

(1) bolničkog ili kliničkog smeštaja na duže od 12 sati;

(2) hirurške operacije ili drugog invazivnog postupka;

(3) redovne upotrebe lekova;

(4) redovnog korišćenja korektivnih naočara.

(d) Imaoci lekarskih uverenja koji su svesni:

(1) značajne telesne povrede koja prouzrokuje nesposobnost za obavljanje dužnosti člana letačke posade;

(2) bolesti koja prouzrokuje njihovu nesposobnost da vrše dužnosti člana letačke posade tokom perioda od 21 dana ili duže;

(3) trudnoće,

dužni su da, u pisanoj formi, obaveste vazduhoplovnu vlast o takvoj povredi ili trudnoći, a u slučaju bolesti odmah po isteku perioda od 21 dana. Smatra se da je lekarsko uverenje privremeno stavljeno van snage posle pojave takve povrede ili isteka tog perioda bolesti ili potvrde trudnoće, i:

(4) u slučaju povrede ili bolesti, privremeno stavljanje van snage uverenja će se ukinuti nakon što se imalac podvrgne lekarskom ispitivanju u skladu sa postupcima koji su određeni od strane vazduhoplovne vlasti i proglasi sposobnim da obavlja dužnost člana letačke posade, ili nakon što vazduhoplovna vlast, pod uslovima koje smatra merodavnim, oslobodi imaoca obaveze podvrgavanja lekarskom pregledu; i

(5) u slučaju trudnoće, vazduhoplovna vlast može ukinuti privremeno stavljanje van snage uverenja za period i pod uslovima koje smatra odgovarajućim. Suspenzija prestaje nakon što se imalac podvrgne propisanom lekarskom pregledu po prestanku trudnoće i bude proglašen sposobnim da nastavi sa obavljanjem dužnosti člana letačke posade.

JAR-FCL 2.045 Posebne okolnosti

(a) odredbe JAR-FCL ne mogu obuhvatiti svaku moguću situaciju. Kada bi primenom JAR-FCL došlo do neodgovarajućih posledica, ili kada razvoj novih metoda obuke ili ispitivanja ne odgovara uslovima JAR-FCL, kandidat može tražiti od vazduhoplovnih vlasti da razmotre odgovarajuće izuzeće. To izuzeće se može odobriti jedino pod uslovom da obezbeđuje najmanje isti nivo sigurnosti.

(b) Izuzeća se dele na kratkoročna i dugoročna (duža od 6 meseci). Davanje dugoročnih izuzeća vrši se samo u saglasnosti sa JAA Licensing Sectorial Team.

JAR-FCL 2.050 Priznavanje naleta i teorijskog znanja
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.050)
(Vidi Dodatak 2 JAR-FCL 2.050)
(Vidi Dodatak 3 JAR-FCL 2.050)
(Vidi Dodatak 4 JAR-FCL 2.050)

(a) Priznavanje naleta

(1) Ukoliko nije drugačije predviđeno u JAR-FCL, izvršeni nalet koji se priznaje za dozvolu ili ovlašćenje mora biti obavljen na istoj kategoriji vazduhoplova za koju se traži dozvola ili ovlašćenje.

(2 Vođa vazduhoplova ili na obuci

(I) Kandidatu za dozvolu ili ovlašćenje priznaje se u potpunosti samostalni nalet, nalet sa instruktorom ili nalet ostvaren u svojstvu vođe vazduhoplova, kao deo ukupnog vremena letenja propisanog za dozvolu ili ovlašćenje.

(II) Licu koje je završilo integrisani kurs za dobijanje dozvole transportnog pilota vazduhoplova priznaće se do 50 časova letenja ostvarenih u svojstvu učenika - vođe vazduhoplova, za nalet kao vođa vazduhoplova, potreban za izdavanje: dozvole transportnog pilota, dozvole profesionalnog pilota i ovlašćenja za tip višemotornog vazduhoplova.

(3) Kopilot

(I) Imaocu pilotske dozvole, kada leti u svojstvu kopilota, priznaće se celokupan nalet ostvaren u svojstvu kopilota, u cilju postizanja ukupnog naleta propisanog za dobijanje pilotske dozvole višeg ranga.

(II) Imaocu pilotske dozvole, kada leti u svojstvu kopilota, a obavlja funkcije i dužnosti vođe vazduhoplova, pod nadzorom vođe vazduhoplova, priznaće se u celosti tako ostvaren nalet u cilju postizanja ukupnog naleta propisanog za dobijanje pilotske dozvole višeg stepena, pod uslovom da je način nadzora prihvaćen od vazduhoplovnih vlasti.

(b) Priznavanje teorijskog znanja

(1) Imalac ovlašćenja za instrumentalno letenje na avionu je oslobođen teorijske obuke i teorijskog dela ispita propisanog za sticanje ovlašćenja za instrumentalno letenje na helikopteru.

(2) Da bi stekao dozvolu privatnog pilota helikoptera imalac dozvole PPL(A), CPL(A) ili ATPL(A) mora da ispuni uslove propisane u Dodatku 1 JAR-FCL 2.050.

(3) Da bi stekao dozvolu profesionalnog pilota helikoptera imalac dozvole CPL(A) ili ATPL(A) treba da ispuni uslove određene u Dodatku 2 JAR-FCL 2.050.

(4) Da bi stekao dozvolu transportnog pilota helikoptera imalac dozvole ATPL(A) mora da ispuni uslove naznačene u Dodatku 3 JAR-FCL 2.050.

(5) Priznavanje određeno u gore navedenim paragrafima (b)(2), (b)(3) i (b)(4), primenjivaće se i na kandidate koji su položili teorijski deo ispita iz svih predmeta koji se zahtevaju za izdavanje odgovarajuće dozvole pilota aviona, pod uslovom da ispunjavaju period prihvatanja u skladu sa JAR-FCL 1.495.

(6) Kandidatu koji je položio teorijski deo ispita za sticanje dozvole transportnog pilota helokoptera priznaće se teorijski ispit za PPL(H) i CPL(H).

(7) Kandidatu koji je položio teorijski deo ispita za sticanje dozvole profesionalnog pilota helikoptera priznaće se teorijski deo ispita za PPL(H).

(8) Kandidatu koji je položio odgovarajući teorijski deo ispita za sticanje dozvole profesionalnog pilota helikoptera ili ovlašćenja za instrumentalno letenje IR(H) priznaće se da je ispunio uslove u pogledu teorijskog znanja, kao što je određeno u Dodatku 4 JAR-FCL 2.050.

(9) Kandidatu koji je položio ispit iz teorijskog znanja za sticanje CPL(H) u skladu sa prethodnim amandmanima JAR-FCL 2, uključujući i Amandman 3, priznaće se da je ispunio uslove u pogledu teorijskog znanja za ATPL(H).

(10) Imaocu dozvole CPL(H) koju je dobio u skladu sa amandmanima JAR-FCL 2, uključujući i Amandman 3, priznaće se teorijsko znanje za ATPL(H).

(11) Imaocu dozvole profesionalnog pilota CPL(H) i ovlašćenja za instrumentalno letenje IR(H) koji su dobijeni u skladu sa navedenim amandmanima JAR-FCL 2, uključujući i Amandman 3, priznaće se teorijsko znanje za ATPL(H) i IR(H).

JAR-FCL 2.055 Organizacije za obuku i druge registrovane škole
(Vidi Dodatke 1a, 1b, 2 i 3 JAR-FCL 2.055)
(Vidi Dodatak 2 JAR-FCL 2.125)
(Vidi Dodatak 3 JAR - FCL 2.055)

(a) (1) organizacije za letačku obuku (FTOs) koje nameravaju da vrše obuku za sticanje dozvola i pripadajućih ovlašćenja, a kojima je mesto poslovanja i sedište u državi članici JAA, dobiće odobrenje od strane te države kada ispune uslove iz JAR-FCL. Uslovi za odobrenje FTOs su dati u Dodatku 1a JAR-FCL 2.055. Deo obuke može biti obavljen izvan države članice JAA (videti takođe Dodatak 1b JAR-FCL 2.055).

(2) FTOs koji nameravaju da vrše obuku za dozvole i pripadajuća ovlašćenja, a kojima je osnovno mesto poslovanja i sedište izvan države članice JAA, mogu dobiti odobrenje od strane vazduhoplovnih vlasti države punopravne članice JAA u pogledu lokacije:

(I) ukoliko je sklopljen sporazum između vazduhoplovnih vlasti države članice JAA i države koja nije članica JAA u kojoj FTO ima osnovno mesto poslovanja i sedište, pod uslovom da vazduhoplovna vlast države članice JAA učestvuje u procesu izdavanja odobrenja i sprovođenju nadzora nad organizacijom za letačku obuku ili pod uslovom da:

(II) (A) je obezbeđena odgovarajuća nadležnost i nadzor vazduhoplovne vlasti;

(B) su ispunjeni odgovarajući dodatni uslovi iz Dodatka 1c JAR-FCL 2.055;

(C) je procedura za izdavanje odobrenja u skladu sa administrativnim postupcima prihvaćenim u JAA, a primenjena od strane vazduhoplovnih vlasti te države.

(b) (1) Organizacijama za obuku za letenje na tipu (TRTOs) smeštenim u državi članici JAA, koje nameravaju da vrše obuku za sticanje ovlašćenja za letenje na tipu, odobrenje se izdaje od strane te države kada ispune uslove iz JAR-FCL. Uslovi za odobrenje TRTOs su navedeni u Dodatku 2 JAR-FCL 2.055.

(2) organizacijama za obuku za letenje na tipu (TRTOs) smeštenim izvan države članice JAA odobrenje se izdaje kada ispune uslove iz JAR-FCL, a odobrenje izdaje država koja je primila molbu. Uslovi za odobrenje TRTOs su navedeni u Dodatku 2 JAR-FCL 2.055.

(c) organizacije koje nameravaju da vrše obuku samo za dozvolu privatnog pilota, a koje su smeštene u državi članici JAA, biće registrovane za tu svrhu od strane vazduhoplovne vlasti (vidi JAR-FCL 2.125).

JAR-FCL 1.060 Ograničenje prava imaocima dozvola koji su navršili 60 godina života ili više

(a) Starost 60-64 godine

Imalac pilotske dozvole koji je navršio šezdeset godina života ne sme da leti kao pilot vazduhoplova koji je angažovan u komercijalnom vazdušnom saobraćaju, izuzev:

(1) kao član višečlane pilotske posade i pod uslovom

(2) da je jedini pilot u letačkoj posadi koji je navršio šezdeset godina starosti.

(b) Starost 65 godina

Imalac pilotske dozvole koji je navršio šezdeset pet godina života ne sme da leti kao pilot vazduhoplova koji je angažovan u komercijalnom vazdušnom saobraćaju.

(CZ)JAR-FCL 2.060 Ograničenje prava imaoca pilotskih dozvola koji imaju 60 ili više godina života (Češka Republika)

Imalac pilotske dozvole koji je navršio 60 godina života, ne sme leteti kao pilot vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom saobraćaju.

(F)JAR-FCL 2.060 Ograničenje prava imaoca pilotskih dozvola koji imaju 60 ili više godina života (Francuska)

Imalac pilotske dozvole koji je navršio 60 godina života, ne sme leteti kao pilot vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom saobraćaju.

(I)JAR-FCL 2.060 Ograničenje prava imaoca pilotskih dozvola koji imaju 60 ili više godina života (Italija)

Imalac pilotske dozvole koji je navršio 60 godina, ne sme leteti kao pilot vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom saobraćaju.

JAR-FCL 2.065 Država izdavalac dozvole

(a) Kandidat je obavezan da dokaže vazduhoplovnoj vlasti države izdavaoca dozvole da je u potpunosti ispunio sve uslove za izdavanje dozvole (vidi JAR-FCL 2.010(c)).

(b) Ako postoji sporazum između vazduhoplovnih vlasti dve države, kandidatu koji je započeo obuku pod nadležnošću jedne vlasti može biti dopušteno da završi obuku pod nadležnošću druge vlasti.

Sporazumom može da bude dozvoljeno sledeće:

(1) teorijska obuka i ispiti;

(2) medicinski pregled i procena sposobnosti;

(3) letačka obuka i provera.

Vazduhoplovne vlasti će se sporazumeti koja država će biti "država izdavalac dozvole".

(c) Dalja ovlašćenja mogu biti stečena u skladu sa uslovima JAR-FCL u bilo kojoj državi članici JAA i biće uneta u dozvolu od strane države izdavaoca dozvole.

(d) Radi pojednostavljenja upravnog postupka (npr. produženje važenja) imalac dozvole može kasnije obaviti prenos dozvole iz države izdavaoca dozvole u neku drugu državu članicu JAA, pod uslovom da u toj državi ima zaposlenje ili stalni boravak (vidi JAR-FCL 2.070). Ta država tada postaje država izdavalac dozvole i preuzeće odgovornost za izdavanje dozvole u smislu gore navedenog stava (a).

(e) Kandidat može istovremeno da poseduje samo jednu JAR-FCL dozvolu (helikopter) i samo jedno lekarsko uverenje.

JAR-FCL 2.070 Stalni boravak

Stalni boravak označava mesto gde lice živi najmanje 185 dana u svakoj kalendarskoj godini, radi ličnih ili poslovnih veza, ili, u slučaju kada se radi o licu koje nema poslovnih veza, po osnovu ličnih veza koje pokazuju blisku povezanost između lica i mesta gde ono živi.

JAR-FCL 2.075 Obrazac i sadržaj dozvole letačkog osoblja
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.075)

Dozvola letačkog osoblja izdata od strane države članice JAA u skladu sa JAR-FCL mora da sadrži:

(a) Sadržaj: broj rubrike će uvek biti ispisan uz naslov rubrike. Standardni obrazac JAA dozvole je prikazan u Dodatku 1 JAR-FCL 2.075. Rubrike I do XI su "stalne", dok su rubrike XII do XIV "promenljive" i mogu se pojaviti u vidu posebnog ili odvojivog dodatka glavnog obrasca dozvole. Svaki posebni ili odvojivi dodatak mora biti jasno označen kao deo dozvole.

(1) Stalne rubrike

(I) Država izdavalac dozvole;

(II) Naziv dozvole;

(III) Serijski broj koji započinje poštanskim kodom države izdavaoca dozvole i nastavlja se kodom arapskih brojeva i/ili latiničnih slova;

(IV) Ime imaoca dozvole (napisano latinicom, ukoliko nacionalno pismo nije latinično);

(V) Adresa imaoca dozvole;

(VI) Državljanstvo imaoca dozvole;

(VII) Potpis imaoca dozvole;

(VIII) Vazduhoplovna vlast i ukoliko je potrebno, uslovi pod kojim je dozvola izdata;

(IX) Potvrda važenja dozvole i autorizacija za prava po osnovu dozvole;

(X) Potpis ovlašćenog lica koje izdaje dozvolu i datum izdavanja;

(XI) Pečat ili žig vazduhoplovne vlasti.

(2) Promenljive rubrike

(XII) Ovlašćenja - klasa, tip, instruktor itd, sa datumima prestanka važenja. Prava za korišćenje radiotelefonije (R/T) mogu biti naznačena na obrascu dozvole ili na posebnom uverenju.

(XIII) Napomene - npr. specijalne odredbe u vezi sa ograničenjima i odredbe za dodatna prava.

(XIV) Bilo koji drugi detalji koje zahteva vazduhoplovna vlast.

(b) Materijal: papir ili drugi materijal koji se koristi mora onemogućiti ili jasno ukazati na ispravke ili brisanje. Sva unošenja ili poništavanja na obrascu dozvole moraju biti jasno odobrena od strane vazduhoplovnih vlasti.

(c) Boja: beli materijal će se koristiti za pilotske dozvole izdate u skladu sa JAR-FCL.

(d) Jezik: dozvole moraju biti na nacionalnom i engleskom jeziku, kao i na drugim jezicima koje vazduhoplovna vlast smatra odgovarajućim.

JAR-FCL 2.080 Evidentiranje naleta

(a) Podaci o svakom letu u ulozi pilota treba da budu pouzdano zabeleženi u knjižici letenja čiji format je prihvaćen od strane vazduhoplovne vlasti (vidi IEM FCL 2.080). Podaci o letovima koji se obavljaju po JAR-OPS 3 mogu biti evidentirani u prihvatljivom kompjuterskom formatu koji će čuvati operater. U tom slučaju operater će evidentirati sve letove pilota, uključujući i obuku za upoznavanje sa razlikama i obuku za prilagođavanje, obezbeđujući dostupnost podataka članovima letačke posade na njihov zahtev.

(b) Evidencija letenja treba da sadrži sledeće informacije:

(1) Lični podaci:

Ime i adresa imaoca;

(2) Za svaki let:

(I) Ime vođe vazduhoplova;

(II) Datum (dan, mesec, godina) leta;

(III) Mesto i vreme poletanja i sletanja (vremena su UTC i treba da budu "block time");

(IV) Tip (proizvođač, model i varijanta) i registracija helikoptera;

(V) SE, ME (jednomotorni, višemotorni);

(VI) Ukupno vreme letenja;

(VII) Akumulirano ukupno vreme letenja.

(3) Za svaku sesiju na simulatoru letenja ili na FNPT:

(I) Tip i kvalifikacioni nivo uređaja za obuku;

(II) Vrsta obuke na uređaju za simulirano letenje;

(III) Datum (dan, mesec, godina);

(IV) Ukupno vreme sesije;

(V) Akumulirano ukupno vreme;

(4) Pilotska dužnost:

(I) Vođa vazduhoplova (uključujući samostalno, učenik - vođa, vođa pod nadzorom);

(II) Kopilot;

(III) Letenje na duploj komandi;

(IV) Instruktor letenja / ispitivač u letu;

(V) Rubrika napomene je namenjena da se daju detalji o specifičnim dužnostima, na primer: učenik-PIC,

PIC pod nadzorom, vreme letenja po instrumentima*, itd.

* Pilot može evidentirati, kao instrumentalno vreme leta, samo vreme kada je stvarno upravljao helikopterom isključivo na osnovu pokazivanja instrumenata, u stvarnim ili simuliranim instrumentalnim uslovima leta.

(5) Uslovi pod kojima je izvršen let:

(I) Noć;

(II) IFR (po pravilima instrumentalnog letenja).

(c) Upisivanje naleta

(1) Nalet kao vođa vazduhoplova

(I) Imalac dozvole može upisati nalet kao vođa vazduhoplova sve vreme letenja tokom kojeg je bio vođa vazduhoplova.

(II) Kandidat za dozvolu ili imalac pilotske dozvole može upisati nalet kao vođa vazduhoplova celokupni samostalni nalet i nalet kao učenik - vođa vazduhoplova, pod uslovom da je to vreme potpisano od strane instruktora.

(III) Imalac ovlašćenja instruktora može upisati nalet kao vođa vazduhoplova sve vreme tokom kojeg je vršio ulogu instruktora u helikopteru.

(IV) Imalac autorizacije ispitivača može upisati nalet kao vođa vazduhoplova sve vreme tokom kojeg se nalazio na pilotskom sedištu i leteo kao ispitivač u helikopteru.

(V) Kopilot u ulozi vođe vazduhoplova pod nadzorom, na helikopteru sa više od jednog pilota, može upisati sve vreme letenja kao vođa pod nadzorom, pod uslovom da je to vreme potpisano od strane vođe vazduhoplova (videti (c) (5)).

(VI) Ako imalac dozvole obavlja veći broj letova u toku istog dana, vraćajući se svaki put na isto mesto poletanja, a interval između uzastopnih letova ne prelazi 30 minuta, takav broj letova se može evidentirati jednim upisom.

(2) Nalet kao kopilot

Imalac pilotske dozvole, koji se nalazi na pilotskom sedištu kao kopilot, može upisati sve vreme letenja kao kopilotski nalet na helikopteru u čijoj posadi su dva pilota.

(3) Namerno ostavljeno prazno.

(4) Nalet na obuci sa instruktorom

Zbir celokupnog naleta kandidata za dozvolu ili ovlašćenje, kao što je nalet na obuci, instrumentalni nalet u obuci na helikopteru, instrumentalni nalet u obuci na uređajima za simulirano letenje itd, mora biti overen od strane ovlašćenog i/ili autorizovanog instruktora koji je sprovodio obuku.

(5) PICUS (Vođa vazduhoplova pod nadzorom)

Pod uslovom da je način nadzora prihvatljiv za vazduhoplovne vlasti, kopilot može upisati nalet kao vođa vazduhoplova kada leti kao vođa pod nadzorom, ako sve dužnosti i funkcije vođe vazduhoplova u letu izvršava tako da intervencija vođe vazduhoplova u interesu sigurnosti nije potrebna.

(d) Stavljanje evidencije naleta na uvid

(1) Imalac dozvole ili učenik pilot je obavezan da, bez odlaganja, stavi na uvid svoju evidenciju naleta, radi inspekcije, po zahtevu ovlašćenog predstavnika vazduhoplovne vlasti.

(2) Učenik pilot mora nositi sa sobom svoju knjižicu letenja na svim samostalnim rutnim međuaerodromskim letovima, kao dokaz da ima upisane zahtevane autorizacije od strane instruktora.

(e) Upisivanje naleta na helikopterima sa više pilota u posadi

Vazduhoplovna vlast može za određeni helikopter izdati odobrenje da se koristi kao helikopter sa više pilota u posadi ukoliko je:

(1) u pitanju višemotorni helikopter;

(2) adekvatno i stalno opremljen za rad, gde se zahteva više pilota u posadi, sa najmanje:

(I) duplim komandama leta i dva seta nezavisnih upravljačkih instrumenata, po jedan ispred svake pilotske pozicije; i

(II) sve komande potrebne za sigurno upravljanje helikopterom mogu da se koriste sa bilo kog pilotskog sedišta;

(3) podesan za posadu od najmanje dva pilota koji su kvalifikovani u skladu sa JAR - FCL 2.250, a postupci u letenju odobreni od operatera.

Dodatak 1 JAR-FCL 2.005
Minimalni uslovi za izdavanje JAR-FCL dozvole/autorizacije na osnovu nacionalne dozvole/autorizacije koju je izdala država članica JAA

(Vidi JAR-FCL 2.005(b)(3))
(Vidi AMC FCL 2.005 i 2.015)

1. Pilotske dozvole

Dozvola pilota koju je izdala država članica JAA prema svojim nacionalnim propisima može da bude zamenjena JAR-FCL dozvolom kada su ispunjeni određeni uslovi. Za zamenu ovakvih dozvola imalac dozvole će:

(a) izvršiti proveru stručnosti prema uslovima JAR-FCL 2.245 (b) za produženje ovlašćenja za tip i instrumentalno letenje (IR, ako postoji), koji se odnose na prava imaoca dozvole;

(b) (I) Za ATPL(H) i CPL(H), pred vazduhoplovnim vlastima pokazati zadovoljavajuće poznavanje odgovarajućih delova JAR-OPS 3 i JAR-FCL (vidi AMC FCL 2.005 i 2.015);

(II) Za PPL(H), pred vazduhoplovnim vlastima pokazati zadovoljavajući nivo poznavanja odgovarajućih delova JAA zahteva (vidi AMC FCL 2.125);

(c) Pokazati zadovoljavajuće poznavanje engleskog jezika prema JAR-FCL 2.200, ako poseduje IR.

(d) Ispuniti uslove u pogledu iskustva i sve druge uslove prikazane u sledećoj tabeli:

Nacionalna dozvola koju ima

Ukupan nalet (sati)

Dodatni uslovi JAA

Zamena sa JAR-FCL dozvolom i ograničenja (ako postoje)

Ukidanje ograničenja

 

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

 

ATPL(H) važeće IR(H)

>1000 kao PIC na helikopterima sa više pilota

nema

ATRL (H) i IR

Ne primenjuje se

(a)

ATPL(H) bez IR(H) ovlašćenja

>1000 na helikopterima sa više pilota

nema

ATPL(H)

 

(b)

ATPL(H) važeće IR(H)

>1000 na helikopterima sa više pilota

nema

ATRL (H) i IR sa ovlašćenjem za tip i ograničenjem na kopilota

Pokazati sposobnost da upravlja kao PIC, kao što je propisano u Dodatku 1 JAR - FCL 2.240 i 2.295 tačke 9 do 15

(c)

ATPL(H) bez IR(H) ovlašćenja

>1000 sati na helikopterima sa više pilota

nema

ATPL(H) Ovlašćenje za tip ograničeno na kopilota

Pokazati sposobnost da upravlja kao PIC, u skladu sa uslovima u Dodatku 1 JAR - FCL 2.240 i 2.295 tačke 9 do 15

(d)

ATPL(H) važeće IR(H)

>500 na helikopteru sa više pilota

Pred vazduh. vlastima dokazati znanje u planiranju leta i letnim performansama u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 2.470

Kao pod (4) (c)

Kao pod (5) (c)

(e)

ATPL(H) bez IR(H) ovlašćenja

>500 na helikopterima sa više pilota

Kao pod (3) (e)

Kao pod (4) (c)

Kao pod (5) (d)

(f)

CPL/IR(H) i položio test ICAO za ATPL(H) u državi članici JAA koja je izdala dozvolu

>500 na helikopterima sa više pilota

(I) pred vazd, vlastima dokazati poznavanje performansi i planiranja leta prema uslovima Dodatka 1 JAR-FCL 2.470; (II) ispuniti ostale uslove JAR-FCL 2.250(a)

CPL/IR(H) sa priznavanjem teorije za JAR-FCL ATPL(H)

Ne primenjuje se

(g)

CPL/IR(H)

<500 sati na helikopterima sa jednim pilotom

(I) položiti ispit teorijskog znanja za JAR-FCL ATPL(H) u državi članici JAA koja je izdala dozvolu* (vidi tekst ispod tabele) (II) ispuniti preostale uslove JAR-FCL 2.250 (a)

CPL/IR(H) sa priznatom teorijom za ATPL(H)

Ne primenjuje se

(h)

CPL/IR(H)

>500 sati kao PIC na helikopterima sa jednim pilotom

Nema

CPL/IR(H) sa ovlašćenjima za tip ograničenim na helikoptere sa jednim pilotom

Dobija ovlašćenja za tip MPH u skladu sa JAR-FCL 2.240

(i)

CPL/IR(H)

<500 sati kao PIC na helikopterima sa jednim pilotom

pred vaz. vlastima pokazati poznavanje performansi i planiranja leta prema uslovima Dodatka 1 JAR-FCL 2.470

Kao pod (4) (h)

 

(j)

CPL(H)

>500 sati kao PIC na helikopterima sa jednim pilotom

noćno letenje, ako je primenljivo

CPL(H) sa ovlašćenjima za tip ograničenim na helikoptere sa jednim pilotom

 

(k)

CPL(H)

<500 sati kao PIC na helikopterima sa jednim pilotom

Noćno letenje, ako je primenjivo; pokazati pred vazd. vlastima poznavanje performansi i planiranja leta prema uslovima iz Dodatka 1 JAR-FCL 2.470

Kao pod (4) (j)

 

(l)

PPL(H)/ IR

≤75 sati u skladu sa IR

Odobrenje za noćno letenje; ako noćno letenje nije sastavni deo IR(H)

PPL/IR(H) ograničeno na PPL

Pokazati pred vazd. vlastima poznavanje perfomansi planiranja leta prema uslovima iz Dodatka 1 JAR-FCL 2.470

(m)

PPL(H)

≤75 sati na helikopterima

Pokazati sposobnost korišćenja radionavigacijskih sredstava

PPL(H)

 

(n)

* Imaoci CPL(H) koji već imaju ovlašćenje za letenje na tipu helikoptera sa više pilota ne moraju da polažu teorijski ispit za ATPL(H) sve dok lete taj tip helikoptera, ali im neće biti priznata teorijska obuka za ATPL JAR-FCL dozvolu. Ako žele da ostvare ovlašćenje na drugom tipu MPH, moraju da polažu ispit znanja za JAR-FCL ATPL(H) u državi članici JAA koja izdaje dozvolu.

2. Instruktorska ovlašćenja

Nacionalno ovlašćenje, autorizacija i prava koje ima

Iskustvo

Dodatni uslovi JAA

Zamena JAR-FCL ovlašćenjem

(1)

(2)

(3)

(4)

FI(H)/ IRI(H)/ TRI(H)

prema JAR-FCL 2 (helikopteri) za odgovarajuće ovlašćenje

pred vazd. vlastima pokazati poznavanje odgovarajućih delova JAR-FCL 2 (helikopter) i JAR-OPS, kako propisuje AMS FCL 2.005 i 2.015

FI(H)/IRI(H)/TRI(H)*

* Instruktorima država članica JAA koji u potpunosti ispunjavaju sve gore navedene uslove, ali ne mogu da dobiju JAR-FCL dozvolu/ovlašćenje zbog trenutnog statusa njihove države-izdavaoca dozvole, može biti dozvoljeno da obučavaju za JAR-FCL dozvole i/ili ovlašćenja.

3. SFI autorizacija

Autorizacija instruktora na sintetičkom trenažeru koju je izdala država članica JAA, u skladu sa svojim propisima, može da se zameni JAR-FCL autorizacijom, ukoliko iskustvo imaoca autorizacije odgovara potrebnom iskustvu i drugim uslovima navedenim u sledećoj tabeli:

Nacionalna autorizacija koju ima

Iskustvo

Dodatni uslovi JAA

Zamena JAR-FCL autorizacijom

(1)

(2)

(3)

(4)

SFI(H)

>1000 sati kao pilot na helikopteru sa više pilota

(I) ima ili je imao dozvolu profesionalnog pilota izdatu od države članice JAA ili dozvolu profesionalnog pilota koja nije po JAR-FCL a prihvatljiva je za vazd. vlasti
(II) uspešno završen kurs obuke na simulatoru za ovlašćenje za odgovarajući tip helikoptera uključujući i MCC

SFI(H)

SFI(H)

3 godine prethodnog iskustva kao SFI koje je prihvatljivo za vazd. vlasti

uspešno završena obuka na simulatoru za određen tip helikoptera uključujući i MCC

SFI(H)

Ova autorizacija se izdaje na period od najviše 3 godine.

Ponovna autorizacija zavisi od ispunjenja uslova koji su propisani u JAR-FCL 2.415.

4. STI autorizacija

STI autorizacija koju je izdala država članica JAA u skladu sa svojim propisima, može da se zameni JAR-FCL autorizacijom, ukoliko iskustvo imaoca autorizacije odgovara zahtevanom iskustvu i drugim uslovima navedenim u sledećoj tabeli:

Nacionalna autorizacija koju ima

Iskustvo

Dodatni uslovi JAA

Zamena JAR-FCL autorizacijom

(1)

(2)

(3)

(4)

STI(H)

>500 sati kao pilot na SPH

(I) ima ili je imao dozvolu pilota izdatu od države članice JAA ili dozvolu pilota koja nije po JAR-FCL a prihvatljiva je za vazd. vlasti;
(II) izvršena provera stručnosti namenjene obuke u FSTD, prema Dodatku 3 JAR-FCL 2.240

STI(H)

Ova autorizacija se izdaje za period od najviše 3 godine.

Ponovna autorizacija zavisi od ispunjenja uslova koji su propisani u JAR-FCL 2.430.

Dodatak 1 JAR-FCL 2.010
Uslovi u pogledu znanja jezika koji se koriste u radiotelefonijskim komunikacijama

(Vidi JAR-FCL 2.010(a)(4))
(Vidi AMC br. 1 JAR-FCL 2.010)
(Vidi AMC br. 2 JAR-FCL 2.010)
(Vidi IEM FCL 2.010)

1. Uslovi koji se odnose na znanje jezika primenjuju se na frazeologiju i svakodnevni jezik.

2. Da bi se ispunili uslovi u pogledu znanja jezika koji su dati u JAR-FCL 2.010(a)(4), kandidat za dozvolu ili imalac dozvole mora da prikaže, na način koji je prihvatljiv za vazduhoplovnu vlast, sposobnost da:

a) efikasno komunicira putem glasa (telefon, radiotelefon) i u situacijama lice u lice;

b) tečno i jasno komunicira o svakodnevnim temama i temama vezanim za oblast rada;

c) koristi odgovarajuće strategije komunikacije za razmenu poruka i prepoznaje i rešava nesporazume (npr. da proveri, potvrdi, ili razjasni informaciju);

d) uspešno koristi znanje jezika u složenom ili neočekivanom razvoju događaja koji nastane u toku obavljanja rutinskog posla ili uobičajene komunikacije;

e) koristi akcenat ili dijalekat koji je razumljiv u vazduhoplovstvu.

3. Znanje jezika treba da bude ponovo provereno u intervalima koje odrede vazduhoplovne vlasti (vidi AMC br.

2 JAR-FCL 2.010, stavovi 4 i 5).

4. Metod procene i obnavljanja znanja određuju vazduhoplovne vlasti (vidi AMC br. 2 JAR-FCL 2.010).

5. Lice koje u ime vazduhoplovnih vlasti vrši ocenjivanje znanja jezika mora biti prihvaćeno od strane vazduhoplovnih vlasti države članice JAA.

6. Ukoliko navedena ocena znanja jezika ispunjava uslove iz Dodatka 1 JAR-FCL 2.200, ista se može koristiti za produženje prava korišćenja radiotelefonije na engleskom jeziku, u skladu sa JAR-FCL 2.200, stav (b).

Dodatak 2 JAR-FCL 2.010
Skala procene nivoa znanja jezika

(Vidi JAR-FCL 2.010(a)(4))
(Vidi AMC 1 JAR-FCL 2.010)
(Vidi AMC 2 JAR-FCL 2.010)
(Vidi IEM FCL 2.010)

NIVO

IZGOVOR
Koristi dijalekat i/ili akcenat razumljiv u vazduhoplovstvu

STRUKTURA
Odgovarajuće gramatičke strukture i sastav rečenica se određuju jezičkim funkcijama koje odgovaraju zadatku

FOND REČI

TEČNOST

RAZUMEVANJE

INTERAKCIJE

Operativni (stepen 4)

Na izgovor, naglasak, ritam i intonaciju utiču maternji jezik ili regionalne varijacije ali samo povremeno otežavaju lako razumevanje

Osnovne gramatičke strukture i sastav rečenica se koriste kreativno i obično su dobro kontrolisane. Greške mogu da nastanu, naročito u neuobičajenim i neočekivanim okolnostima, ali retko utiču na smisao.

Fond reči i preciznost su obično dovoljni za svrsishodnu komunikaciju u poznatim, konkretnim temama u vezi oblasti rada. Često može da uspešno parafrazira u nedostatku fonda reči, posebno u neuobičajenim i neočekivanim situacijama.

Jezičke celine se izlažu odgovarajućim tempom. Može povremeno da se javi nedostatak tečnosti na prelazu iz uvežbanog ili formalizovanog govora u spontanu interakciju, ali ovo ne ometa uspešnu komunikaciju. Koristi ograničen broj veznika. Poštapalice ne ometaju komunikaciju.

Razumljivost je uglavnom precizna kada su u pitanju teme vezane za oblast rada kada je akcenat ili jezički varijetet dovoljno razumljiv međunarodnoj zajednici korisnika. Kada se govornik susretne sa komplikacijama u vezi jezika ili određenom situacijom ili neočekivanim sledom događaja, razumljivost može da bude otežana te su neophodna dodatna objašnjenja.

Reaguje se obično istovremeno, adekvatno i informativno. Inicira se i održava razmena podataka čak i u uslovima neočekivanog događanja. Na odgovarajući način se snalazi u očiglednim nesporazumima tako što proverava, potvrđuje ili objašnjava.

Dodatak 1 JAR-FCL 2.015
Minimalni uslovi za prihvatanje dozvola država koje nisu članice JAA

(Vidi JAR-FCL 2.015)

1. Minimalni uslovi za prihvatanje pilotskih dozvola država koje nisu članice JAA od strane države članice JAA definisani su u daljem tekstu.

Pilotske dozvole za komercijalni avio-transport i druge profesionalne aktivnosti

2. Pilotska dozvola izdata u skladu sa ICAO Annex 1 u državi koja nije članica JAA može biti prihvaćena u skladu sa uslovima države članice JAA radi odobrenja za letenje (osim za obuke) na helikopterima registrovanim u toj državi. Da bi se ovakve dozvole prihvatile, imalac mora:

(a) izvršiti praktičan ispit na tipu, shodno uslovima JAR-FCL 2.245 za produženje ovlašćenja koji odgovaraju pravima iz dozvole;

(b) pred vazduhoplovnom vlašću pokazati poznavanje odgovarajućih delova JAR-OPS i JAR-FCL (Vidi AMC JAR-FCL 2.005 i 2.015);

(c) pokazati zadovoljavajuće znanje engleskog jezika u skladu sa JAR-FCL 2.200;

(d) imati važeće JAR-FCL lekarsko uverenje klase 1;

(e) ispuniti i druge objavljene dodatne uslove koje ta država članica JAA smatra potrebnim;

(f) ispuniti uslove u pogledu iskustva i ostvarenog naleta (kolona 2) iz sledeće tabele koji se odnose na uslove prihvatanja dozvole iz kolone (3):

Dozvola koju ima

Ukupno vreme letenja

Uslovi za prihvatanje dozvole

 

(1)

(2)

(3)

 

ATPL(H) važeće IR

> 1000 sati letenja kao vođa vazduhoplova na MPH

Komercijalni transport na MPH, kao vođa u VFR i IFR letovima

(a)

ATPL(H) bez prava IR ovlašćenja

> 1000 sati letenja kao vođa vazduhoplova na MPH

Komercijalni transport na MPH u VFR letovima, kao vođa vazduhoplova

(b)

ATPL(H) važeće IR

> 1000 sati letenja kao pilot na MPH

Komercijalni transport na MPH, kao kopilot u VFR IFR letovima

(c)

ATPL(H) bez prava IR ovlašćenja

> 1000 sati letenja kao pilot na MPH

Komercijalni transport na MPH, kao kopilot u VFR uslovima

(d)

CPL(H)/IR*

> 1000 sati letenja kao pilot na MPH

komercijalni transport na MPH, kao kopilot

(e)

CPL(H)/IR

> 1000 sati letenja kao vođa vazduhoplova u komercijalnom transportu od sticanja IR

Kao vođa vazduhoplova u komercijalnom transportu na SPH

(f)

CPL(H)**

> 700 sati letenja na helikopterima koji nisu navedeni u JAR-27/29, uključujući 200 sati aktivnosti u ulozi koja se traži za prihvatanje dozvole i 50 sati u toj ulozi u poslednjih 12 meseci.

Druge aktivnosti, osim komercijalnog transporta.

(g)

* Pre prihvatanja dozvole imaoci CPL(H)/IR na MPH moraju pokazati teorijsko znanje za nivo ICAO ATPL.

Dozvola privatnog pilota sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje

3. Dozvola privatnog pilota sa ovlašćenjem za instrumentalno letenje, izdata u saglasnosti sa ICAO Annex 1 u državi koja nije članica JAA, može biti prihvaćena od države članice JAA u cilju odobrenja za letenje (osim za obuku) na helikopterima registrovanim u toj državi. Da bi se ovakva dozvola prihvatila imalac dozvole mora:

(a) položiti, kroz praktični ispit, sve delove Dodatka 1 i 3 JAR-FCL 2.240

(b) pokazati pred vazduhoplovnim vlastima zadovoljavajuće znanje prema Poglavlju J iz: vazduhoplovnih propisa i vazduhoplovnih meteoroloških kodova, predmet broj 050 10 03 01, kao i planiranje letenja i performanse (za IR), predmet broj 030 00 00 00, ljudske mogućnosti, predmet broj 040 00 00 00, u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 2.470;

(c) pokazati zadovoljavajuće znanje engleskog jezika, shodno JAR-FCL 2.200;

(d) imati važeće JAR-FCL lekarsko uverenje najmanje klase 2, u koje su uključeni uslovi u pogledu sluha dati u JAR-FCL 3. 335 (b);

(e) imati ovlašćenje za radio-telefoniju koje je prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast;

(f) ispunjavati uslove naleta i iskustva iz kolone (2) sledeće tabele:

Vrsta dozvole

Ukupni nalet

(1)

(2)

PPL(H)/IR

> 100 sati kao vođa vazduhoplova u instrumentalnom letenju

Dodatak 2 JAR-FCL 2.015
Zamena PPL(H) dozvole izdate u državi koja nije članica JAA za JAR-FCL PPL(H) dozvolu

(Vidi JAR-FCL 2.015(c)(2))

Minimalni uslovi za zamenu dozvole privatnog pilota izdate u državi koja nije članica JAA u JAR-FCL dozvolu su:

(a) kandidat mora da poseduje dozvolu koja je izdata u skladu sa ICAO Annex 1;

(b) kandidat mora da poseduje JAR-FCL lekarsko uverenje najmanje klase 2;

(c) mora da poseduje ovlašćenje za radio-telefoniju koje je prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast;

(d) kandidat mora da ispunjava uslove u pogledu letačkog iskustva prikazane u sledećoj tabeli:

Nacionalna dozvola koju ima

Zahtevano iskustvo

Dodatni JAR-FCL zahtevi

Važeća nacionalna ICAO PPL dozvola

> 100 sati kao pilot helikoptera

(a) Položen pismeni ispit iz predmeta vazduhoplovni propisi i ljudske mogućnosti i ograničenja
(b) Položen praktični ispit za PPL(H) prema Dodatku 1 JAR-FCL 2.130 i 2.135 i Dodatku 2 JAR-FCL 2.135
(c) Ispuniti odgovarajuće uslove Poglavlja F

Dodatak 3 JAR-FCL 2.015
Prihvatanje pilotskih dozvola država koje nisu članice JAA za posebne zadatke u ograničenom trajanju

(Vidi JAR-FCL 2.015)
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.015)

PRIVREMENO PRIHVATANJE/AUTORIZACIJA PILOTSKIH DOZVOLA DRŽAVA KOJE NISU ČLANICE JAA ZA PILOTE PROIZVOĐAČA HELIKOPTERA

1. Dozvola pilota izdata u skladu sa ICAO Annex 1 od strane države koja nije članica JAA, uključujući instruktorsko ovlašćenje i ovlašćenje ispitivača, izdati od te države, može biti prihvaćena ili na drugi način autorizovana od strane države članice JAA za period od najviše jedne godine, da bi se omogućili demonstracioni i operativni letovi, kao i letovi za prelet i ispitivanje helikoptera registrovanih u državi članici JAA. Kada se prihvata dozvola prema odredbama ovog Dodatka, imalac dozvole koju je izdala država koja nije članica JAA može biti oslobođen zahteva ispunjenosti uslova za prihvatanje dozvole koji su sadržani u Dodatku 1 JAR-FCL 2.015, pod sledećim uslovima:

Da bi ostvario pravo za prihvatanje takve dozvole imalac mora:

(a) posedovati odgovarajuću dozvolu, lekarsko uverenje, ovlašćenja za tip i kvalifikaciju, uključujući ovlašćenje instruktora na tipu ili autorizaciju ispitivača na tipu, važeće u državi koja nije članica JAA za obavljanje predviđenih poslova;

(b) biti zaposlen kod proizvođača helikoptera ili TRTO gde se sprovodi obuka za potrebe proizvođača helikoptera;

(c) da bude ograničen na vršenje obuke i provere za početna izdavanja ovlašćenja za tip, nadgledanje početnih linijskih letova pilota, vršenje preleta, početnih linijskih letova, demonstracionih i probnih letova.

2. Uvek kada obavlja ili nadgleda linijsko letenje pilot mora da ispunjava odgovarajuće uslove JAR OPS prema odredbama vazduhoplovne vlasti države u čijem je registru vazduhoplov.

Dodatak 1 JAR-FCL 2.050
Priznavanje teorijskog znanja - dopunska obuka i uslovi ispita

(Vidi JAR-FCL 2.050 (b)(2)

Za sticanje dozvole privatnog pilota helikoptera PPL(H) imalac dozvole pilota aviona je obavezan da položi teorijske ispite za PPL(H) (iz AMS-FCL 2.125 - Program teorijske obuke za dozvolu privatnog pilota helikoptera) iz sledećih oblasti: opšte poznavanje vazduhoplova, performanse leta i planiranje, operativne procedure i teorija letenja.

Dodatak 2 JAR-FCL 2.050
Priznavanje teorijskog znanja za izdavanje CPL(H) - dodatna obuka i uslovi ispita

(Vidi JAR-FCL 2.050 (b)(3))

1. Kandidat mora da završi teorijsku obuku na odobrenom kursu u ovlašćenoj organizaciji za letačku obuku (FTO), u skladu sa niže navedenim predmetima nastavnog plana (pogledati: Predmeti teorijskog znanja (Theoretical Knowedge Learning Objectives)):

021 00 00 00

OPŠTE POZNAVANJE VAZDUHOPLOVA - KONSTRUKCIJA I SISTEMI, ELEKTRO OPREMA, POGONSKA GRUPA, OPREMA ZA VANREDNE SITUACIJE

021 02 00 00

KONSTRUKCIJA

021 04 00 00

STAJNI TRAP, TOČKOVI, PNEUMATICI, KOČNICE

021 05 00 00

KOMANDE LETA

021 06 00 00

PNEUMATSKI SISTEM - PRESURIZACIJA I KLIMATIZACIJA

021 11 00 00

MLAZNI MOTORI

021 13 00 00

KISEONIČKI SISTEMI

021 14 00 00

HELIKOPTER: RAZNI SISTEMI

021 15 00 00

HELIKOPTER: GLAVE ROTORA

021 16 00 00

HELIKOPTER: REDUKTORI

021 17 00 00

HELIKOPTER: LOPATICE

022 00 00 00

OPŠTE POZNAVANJE VAZDUHOPLOVA - INSTRUMENTI (H)

022 02 00 00

MERENJE PARAMETARA VAZDUŠNE STRUJE

022 07 00 00

HELIKOPTERI SISTEMI AUTOMATSKIH KOMANDI LETA

022 12 00 00

SISTEMI ZA UPOZORAVANJE I SISTEMI BLIZINE

022 13 00 00

INTEGRISANI INSTRUMENTI - ELEKTRONSKI DISPLEJI

022 14 00 00

SISTEMI ZA ODRŽAVANJE, PRAĆENJE I REGISTROVANJE PARAMETARA

030 00 00 00

PERFORMANSE I PLANIRANJE LETA

031 00 00 00

MASA I CENTRAŽA - HELIKOPTERI

031 01 00 00

ZNAČAJ RAZMATRANJA MASE I CENTRAŽE

031 02 00 00

OPTEREĆENJE

033 00 00 00

PLANIRANJE I PRAĆENJE LETA

033 03 00 00

PRORAČUN GORIVA

034 00 00 00

PERFORMANSE - HELIKOPTERI

034 01 00 00

OPŠTE

034 02 00 00

PERFORMANSE KLASE 3 - SAMO JEDNOMOTORNI HELIKOPTERI

034 03 00 00

PERFORMANSE KLASE 2

034 05 00 00

PERFORMANSE KLASE 1 - SAMO HELIKOPTERI SERTIFIKOVANI POD CS 29

070 00 00 00

OPERATIVNI POSTUPCI - HELIKOPTER

071 01 00 00

OPŠTI USLOVI

071 02 00 00

SPECIJALNI OPERATIVNI POSTUPCI I OPASNOSTI (OPŠTI ASPEKTI)

071 03 00 00

VANREDNI POSTUPCI NA HELIKOPTERU

082 00 00 00

TEORIJA LETENJA - HELIKOPTER

082 01 00 00

AERODINAMIKA PODZVUČNIH BRZINA

082 02 00 00

AERODINAMIKA VELIKIH BRZINA I EFEKTI SABIJANJA

082 03 00 00

TIPOVI VAZDUHOPLOVA SA ROTOROM

082 04 00 00

AERODINAMIKA GLAVNOG ROTORA

082 05 00 00

MEHANIKA GLAVNOG ROTORA

082 06 00 00

REPNI ROTORI

082 07 00 00

RAVNOTEŽA, STABILNOST I KONTROLA

082 08 00 00

MEHANIKA LETA HELIKOPTERA

2. Kandidat je obavezan da pokaže nivo znanja u skladu sa pravima koja pripadaju imaocu dozvole profesionalnog pilota helikoptera, kao i da ispuni uslove propisane u JAR-FCL 2 (Helikopter) Pododeljak J.

Kandidat je obavezan da položi teorijske ispite iz sledećih predmeta: opšte poznavanje vazduhoplova, performanse i proračun leta, operativne procedure i teorija letenja (helikopter), po sledećem:

a) ispitni testovi za predmete performanse leta i teorija letenja (helikopter), su određeni u JAR-FCL 2.470(b);

b) ispitni testovi za predmete konstrukcija i sistemi, električni sistemi, pogonska grupa, oprema za slučaj opasnosti, instrumenti, masa i centraža, proračun i praćenje leta i operativne procedure će pokriti dopunske teme koje su određene u gore navedenom programu.

Dodatak 3 JAR-FCL 2.050
Priznavanje teorijskog znanja za izdavanje ATPL(H) - dopunska obuka i uslovi ispita

(Vidi JAR-FCL 2.050(b)(4))

1. Kandidat mora da završi dopunsku teorijsku obuku na odobrenom kursu u ovlašćenoj organizaciji za letačku obuku (FTO), u skladu sa programom predmeta i navedenim oblastima (pogledati Theoretical Knowedge Learning Objectives):

021 00 00 00

OPŠTE POZNAVANJE VAZDUHOPLOVA - KONSTRUKCIJE I SISTEMI, ELEKTRO OPREMA, POGONSKA GRUPA, OPREMA ZA VANREDNE SITUACIJE

021 02 00 00

KONSTRUKCIJA

021 04 00 00

STAJNI TRAP, TOČKOVI, PNEUMATICI, KOČNICE

021 05 00 00

KOMANDE LETA

021 06 00 00

PNEUMATSKI SISTEM - PRESURIZACIJA I KLIMATIZACIJA

021 11 00 00

MLAZNI MOTORI

021 13 00 00

KISEONIČKI SISTEMI

021 14 00 00

HELIKOPTER: RAZNI SISTEMI

021 15 00 00

HELIKOPTER: GLAVE ROTORA

02 16 00 00

HELIKOPTER: REDUKTORI
HELIKOPTER: LOPATICE

022 00 00 00

OPŠTE POZNAVANJE VAZDUHOPLOVA - INSTRUMENTI (H)

022 02 00 00

MERENJE PARAMETARA LETA

022 07 00 00

HELIKOPTER: SISTEMI AUTOMATSKIH KONTROLA LETA

022 12 00 00

SISTEMI ZA UPOZORAVANJE I SISTEMI BLIZINE

022 13 00 00

INTEGRISANI INSTRUMENTI - ELEKTRONSKI DISPLEJI

022 14 00 00

SISTEMI ZA ODRŽAVANJE, PRAĆENJE I REGISTROVANJE PARAMETARA

030 00 00 00

PERFORMANSE I PLANIRANJE LETA

031 00 00 00

MASA I CENTRAŽA - HELIKOPTERI

031 01 00 00

ZNAČAJ RAZMATRANJA MASE I CENTRAŽE

031 04 00 00

PODACI ZA MASU I CENTRAŽU VAZDUHOPLOVA

033 00 00 00

PLANIRANJE I PRAĆENJE LETA

033 03 00 00

PRORAČUN GORIVA

034 00 00 00

PERFORMANSE - HELIKOPTERI

034 01 00 00

OPŠTE

034 02 00 00

PERFORMANSE KLASE 3 - SAMO JEDNOMOTORNI HELIKOPTERI

034 03 00 00

PERFORMANSE KLASE 2

034 05 00 00

PERFORMANSE KLASE 3 - SAMO HELIKOPTERI SERTIFIKOVANI POD CS 29

070 00 00 00

OPERATIVNI POSTUPCI - HELIKOPTER

071 01 00 00

OPŠTI USLOVI

071 02 00 00

SPECIJALNI OPERATIVNI POSTUPCI U OPASNOSTI (OPŠTI ASPEKTI)

071 03 00 00

VANREDNI POSTUPCI NA HELIKOPTERU

082 00 00 00

TEORIJA LETA - HELIKOPTER

082 01 00 00

AERODINAMIKA PODZVUČNIH BRZINA

082 02 00 00

AERODINAMIKA VELIKIH BRZINA I EFEKTI SABIJANJA

082 03 00 00

TIPOVI VAZDUHOPLOVA SA ROTOROM

082 04 00 00

AERODINAMIKA GLAVNOG ROTORA

082 05 00 00

MEHANIKA GLAVNOG ROTORA

082 06 00 00

REPNI ROTORI

082 07 00 00

RAVNOTEŽA, STABILNOST I KONTROLA

082 08 00 00

MEHANIKA LETA HELIKOPTERA

2. Kandidat mora pokazati određeni nivo znanja u skladu sa pravima koja pripadaju imaocu dozvole transportnog pilota helikoptera i ispuniti uslove propisane u JAR-FCL 2 (Helikopter) Pododeljak J.

Kandidat je obavezan da položi teorijske ispite iz sledećih predmeta: opšte poznavanje vazduhoplova, performanse i proračun leta, operativne procedure i teorija letenja (helikopter), po sledećem:

c) ispitni testovi za predmete performanse leta i teorija letenja (helikopter) su određeni u JAR-FCL 2.470(a);

d) ispitni testovi za predmete konstrukcija i sistemi, električni sistemi, pogonska grupa, oprema za slučaj opasnosti, instrumenti, masa i centraža, proračun i praćenje leta i operativne procedure će pokriti dodatne teme određene u gore navedenom programu.

Dodatak 4 JAR-FCL 2.050
Priznavanje ispunjenosti uslova u pogledu teorijskog znanja za izdavanje CPL(H), IR(H) ili ATPL(H
)
(vidi JAR-FCL 2.050 (b)(8))

1. Kandidat za IR(H) koji je položio odgovarajuće teorijske ispite za CPL(H) biće oslobođen ispunjavanja uslova u pogledu teorijskog znanja iz sledećih predmeta:

- ljudske mogućnosti i ograničenja;

- meteorologija.

2. Kandidat za CPL(H) koji je položio odgovarajuće teorijske ispite za IR(H) biće oslobođen ispunjavanja uslova u pogledu teorijskog znanja iz sledećih predmeta:

- ljudske mogućnosti i ograničenja;

- meteorologija.

3. Kandidat za ATPL(H) ili kandidat za ATPL(H) sa IR(H) koji je položio odgovarajuće teorijske ispite za CPL(H) biće oslobođen ispunjavanja uslova u pogledu teorijskog znanja iz predmeta:

- performanse (helikopter);

- teorija leta (helikopter);

- komunikacije u VFR uslovima.

4. Kandidat za ATPL(H) sa IR(H) koji je položio odgovarajuće teorijske ispite za ATPL(H)) biće oslobođen ispunjavanja uslova u pogledu teorijskog znanja iz sledećih predmeta:

- opšte poznavanje vazduhoplova - konstrukcije/ sistemi/pogonska grupa;

- opšte poznavanje vazduhoplova - instrumenti;

- masa i centraža;

- performanse (helikopter);

- ljudske mogućnosti i ograničenja;

- meteorologija;

- opšta navigacija;

- teorija leta (helikopter);

- VFR komunikacije.

Dodatak 1a JAR-FCL 2.055
Organizacije za letačku obuku (FTO) za pilotske dozvole i ovlašćenja

(Vidi JAR-FCL 2.055)
(Vidi IEM 1 JAR-FCL 2.055)
(Vidi IEM 2 JAR-FCL 2.055)
(Vidi IEM 3 JAR-FCL 2.055)
(Vidi IEM 4 JAR-FCL 2.055)
(Vidi AMC-FCL 2.261(c)(2))

UVOD

1. Organizacija za letačku obuku (FTO) je organizacija sa potrebnim osobljem i opremom, smeštena u odgovarajuće okruženje za vršenje letačke obuke i/ili obuke na uređajima za simulirano letenje i/ili za pružanje teorijskog znanja za određene programe obuke.

2. FTO koja namerava da obavlja obuku u skladu sa JAR-FCL uslovima mora imati uverenje o osposobljenosti izdato od vazduhoplovnih vlasti države članice JAA. Takvo odobrenje vazduhoplovna vlast države članice JAA izdaće pod uslovom da:

(a) može da primenjuje JAR - FCL uslove i

(b) FTO ispunjava sve JAR-FCL uslove.

Ovaj dodatak sadrži uslove za izdavanje, produženje važenja i izmenu uverenja o osposobljenosti FTO. FTO treba da ispuni sve uslove vezane za vrstu obuke koju namerava da obavlja.

DOBIJANJE UVERENJA

3. Uz zahtev za izdavanje uverenja o osposobljenosti FTO mora da dostavi vazduhoplovnim vlastima Operativni priručnik (OM) i Priručnik o obuci (TM) u skladu sa tač. 32. i 33. Takođe će utvrditi procedure prihvatljive za vazduhoplovnu vlast kako bi se osigurala usaglašenost sa svim odgovarajućim uslovima JAR-FCL. Ove procedure treba da sadrže sistem kvaliteta (vidi AMS-FCL 2.055 i IEM FCL No. 1 JAR-FCL 2.055) unutar organizacije radi lakog uočavanja bilo kog nedostatka u cilju korekcije. Po prijemu zahteva za izdavanje uverenja o osposobljenosti FTO, vazduhoplovne vlasti će utvrditi da li ona ispunjava sve uslove iz ovog dodatka. Pošto se utvrdi da su ispunjeni svi propisani uslovi, izdaje se uverenje o osposobljenosti FTO, sa rokom važenja od jedne godine za prvo izdavanje uverenja, odnosno do tri godine za produženje važenja uverenja. Vazduhoplovna vlast nije u obavezi da izda uverenje o osposobljenosti za FTO koja se nalazi izvan teritorija država članica JAA ukoliko nema raspoloživih ljudskih resursa ili ako troškovi za postupanje po zahtevu i utvrđivanje ispunjenosti uslova predstavljaju neprihvatljivo visok teret za vazduhoplovnu vlast.

4. Sve obuke moraju biti odobrene (vidi IEM FCL 2.055 (biće razrađeno)).

5. Vazduhoplovna vlast vrši nadzor nad kvalitetom obuke i obavlja kontrolne letove sa učenicima. Za vreme tih inspekcija FTO će omogućiti pristup evidenciji izvršene obuke, dokumentaciji o autorizacijama, tehničkim knjigama, predavanjima, beleškama sa nastave i priprema za letenje, kao i bilo kom drugom relevantnom materijalu. Vazduhoplovna vlast je dužna da dostavi FTO kopiju svog izveštaja o obavljenoj inspekciji.

6. Vazduhoplovna vlast može da izmeni ili privremeno ili trajno stavi van snage uverenje o osposobljenosti ukoliko odobreni zahtevi ili održavani kvalitet opadne ispod odobrenog minimuma.

7. Ukoliko FTO namerava da izmeni odobrenu obuku, OM, ili TM, ona je obavezna da podnese zahtev za izmenu uverenja o osposobljenosti pre nego što izvrši te promene. FTO ne mora da obaveštava vazduhoplovnu vlast o manjim promenama svakodnevnih aktivnosti. Kad god postoji nedoumica u pogledu obima izmena, vazduhoplovna vlast mora biti konsultovana.

8. FTO može da se dogovara o sprovođenju obuke sa drugim organizacijama za obuku ili da koristi alternativne aerodrome kao deo svoje celokupne organizacije, ako pribavi odobrenje vazduhoplovne vlasti.

IZVORI FINANSIRANJA

9. (a) FTO je obavezna da dokaže vazduhoplovnoj vlasti da raspolaže dovoljnim sredstvima za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima (vidi IEM 2 JAR-FCL 2.055).

(b) FTO mora da imenuje lice koje je prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast, a koje je obavezno da dokaže da su obezbeđena dovoljna sredstva za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima. To lice mora da ima funkciju odgovornog rukovodioca (accountable manager).

RUKOVODSTVO I OSOBLJE

10. Rukovodeća struktura mora da obezbedi nadgledanje osoblja od strane lica koje poseduje iskustvo i kvalitete neophodne za održavanje visokih standarda. Detalji u pogledu rukovodeće strukture, uključujući pojedinačne odgovornosti, moraju biti sadržani u Operativnom priručniku FTO.

11. FTO je dužna da dokaže vazduhoplovnoj vlasti da zapošljava potreban broj kvalifikovanog i kompetentnog osoblja. Za integrisane kurseve obuke najmanje tri lica moraju biti stalno zaposlena na sledećim funkcijama:

- rukovodilac obuke - Head of Training (HT);

- rukovodilac praktične obuke - Chief Flying Instructor (CFI);

- rukovodilac teorijske obuke - Chief Ground Instructor (CGI).

Kod modularne obuke ove funkcije mogu biti kombinovane i popunjene sa jednim ili dva lica zaposlena puno ili nepuno radno vreme, zavisno od vrste obuke. Najmanje jedno lice rukovodećeg osoblja mora da bude zaposleno puno radno vreme. U FTO koje sprovode samo teorijsku obuku, mogu se kombinovati funkcije rukovodioca obuke i rukovodioca teorijske obuke. Imenovano lice mora da ima izražene rukovodeće sposobnosti i mora da ispunjava uslove propisane tačkom 19.

12. Broj instruktora zaposlenih sa nepunim radnim vremenom mora da bude prihvatljiv za vazduhoplovnu vlast, u zavisnosti od vrste obuke.

13. Odnos broja učenika prema broju instruktora letenja, isključujući rukovodioca obuke, ne sme uobičajeno prelaziti 6:1. Broj učenika u grupi tokom teorijske obuke koja uključuje visok nivo nadgledanja ili praktičnog rada, uobičajeno ne bi trebalo da prelazi 12.

RUKOVODILAC OBUKE (HT)

14. Rukovodilac obuke je u potpunosti odgovoran da obezbedi uspešno usklađivanje letačke obuke u vazduhu, obuke na simulatoru i teorijske obuke, kao i da nadgleda napredak svakog kandidata pojedinačno. On mora da ima bogato iskustvo u obuci kao instruktor za sticanje profesionalnih dozvola i izražene rukovodeće sposobnosti. Rukovodilac obuke mora da poseduje ili da je posedovao dozvolu profesionalnog pilota i ovlašćenje, izdate u skladu sa ICAO Annex 1 najmanje tri godine pre prvog imenovanja za rukovodioca, a koji se odnose na letačku obuku koja se sprovodi.

RUKOVODILAC PRAKTIČNE OBUKE

15. Rukovodilac praktične obuke je odgovoran za nadgledanje instruktora letenja i instruktora na uređaju za simulirano letenje, kao i za standardizaciju obuke.

On mora:

(a) da poseduje najvišu dozvolu profesionalnog pilota, u odnosu na obuku koja se sprovodi;

(b) da poseduje ovlašćenja koja se odnose na obuku koja se sprovodi;

(c) da poseduje ovlašćenje instruktora letenja na najmanje jednom tipu helikoptera koji se koriste na obuci;

(d) da ima nalet na helikopterima od najmanje 1000 sati kao vođa vazduhoplova, od čega najmanje 500 sati u svojstvu instruktora za onu letačku obuku koja se sprovodi, od čega najviše 200 sati može biti instrumentalno vreme ostvareno na zemlji.

INSTRUKTORI LETENJA NA UREĐAJU ZA SIMULIRANO LETENJE I DRUGI INSTRUKTORI

16. Instruktori moraju da poseduju:

(a) dozvolu profesionalnog pilota sa ovlašćenjem/ovlašćenjima koja odgovaraju letačkoj obuci koju će sprovoditi;

(b) ovlašćenje instruktora letenja u zavisnosti od dela obuke koju sprovode; npr. ovlašćenje instruktora za instrumentalno letenje, instruktora letenja, instruktora na tipu, ili

(c) autorizaciju izdatu od vazduhoplovne vlasti za obavljanje specifične obuke u FTO (JAR - FCL 2.305).

17. Maksimalni nalet, maksimalno radno vreme i minimalni odmor između instruktorskih zadataka moraju biti prihvatljivi za vazduhoplovne vlasti.

INSTRUKTORI NA UREĐAJIMA ZA SIMULIRANO LETENJE

18. Za vršenje letačke obuke na FTD i FNPT I instruktori moraju da poseduju ili da su posedovali, najmanje 3 godine pre prvog postavljenja, dozvolu profesionalnog pilota i ovlašćenje/ovlašćenja odgovarajuća letačkoj obuci koja se sprovodi (osim SFI instruktora koji poseduju ovlašćenje u skladu sa tač. 3. i 4. Dodatka 1 JAR-FCL 2.005), kao i da imaju iskustvo u vršenju obuke. Za vršenje letačke obuke na uređaju za simulirano letenje i/ili FNPT II, instruktori moraju imati ovlašćenje instruktora letenja FI(H), instruktora letenja na tipu TRI(MPH) ili SFI(H) autorizaciju.

RUKOVODILAC TEORIJSKE OBUKE

19. Rukovodilac teorijske obuke je odgovoran za nadgledanje svih instruktora teorijske obuke i standardizaciju celokupne teorijske obuke. On mora da ima praktično iskustvo u vazduhoplovstvu i završen kurs iz metodike obučavanja ili bogato prethodno iskustvo u vršenju teorijske obuke.

INSTRUKTORI TEORIJSKE OBUKE

20. Instruktori teorijske obuke za sticanje dozvola i ovlašćenja moraju imati odgovarajuće iskustvo u vazduhoplovstvu i pre angažovanja pružiti dokaz o svojoj stručnosti, tako što će održati pokazno predavanje iz predmeta koji će predavati.

DOKUMENTACIJA

21. Administrativno osoblje FTO mora da vodi i najmanje 5 godina čuva sledeću dokumentaciju:

(a) podatke o teorijskoj obuci, obuci u letenju i obuci na simulatoru za svakog kandidata;

(b) redovne i detaljne izveštaje instruktora o napredovanju koji sadrže procene i redovne provere napretka u letenju i u teorijskim proverama;

(c) lične podatke o učenicima kao što su datum isticanja lekarskog uverenja, ovlašćenja itd.

22. Izgled i sadržaj dosijea učenika treba da bude definisan u Priručniku o obuci (TM).

23. Na zahtev vazduhoplovne vlasti, FTO mora dati na uvid dokumentaciju i izveštaje.

PROGRAM OBUKE

24. Za svaku vrstu obuke koja se sprovodi mora biti razrađen program obuke. Program treba da je razrađen po sedmičnom ili fazno-tematskom principu i da sadrži listu standardnih vežbi i sadržaj programa. Programi teorijske obuke i obuke na sintetičkim simulatorima moraju biti tako raspoređeni da učenici mogu da, na osnovu obavljene zemaljske obuke, pristupe obuci u letenju. Usklađivanje treba da omogući da problemi ispoljeni u obuci budu rešeni u njenom nastavku. Sadržaj i delove programa obuke treba da odobri vazduhoplovna vlast.

HELIKOPTER ZA OBUKU I PROVERE

25. Za svaku vrstu obuke, kao i praktične provere koje će se vršiti u okviru obuke, treba da bude obezbeđen odgovarajući broj helikoptera, računajući i mogućnost korišćenja STDs. Svaki helikopter mora da bude opremljen duplim osnovnim komandama koje mogu da koriste i učenik i instruktor. Promena mesta upravljačkih komandi nije dozvoljena.

U ukupan broj helikoptera, zavisno od vrste obuke, treba uključiti helikoptere na kojem je moguće izvoditi demonstraciju autorotacije, helikoptere adekvatno opremljene za simulaciju letenja bez spoljne vidljivosti i helikoptere koji su opremljeni za obuku i provere u instrumentalnom letenju. Za obuku i ispit za IR(H) mora biti uključen helikopter koji ima odobrenje za letenje u IFR uslovima.

26. Za obuku se mogu koristiti samo helikopteri koje je odobrila vazduhoplovna vlast. Ako je helikopter koji se koristi na praktičnom ispitu različitog tipa od simulatora leta koji je korišćen za obuku u vizuelnim uslovima, maksimalno priznavanje će biti ograničeno na ono koje je određeno za FNPT II/III u odgovarajućem programu letačke obuke.

AERODROMI I POVRŠINE ZA POSEBNE NAMENE

27. Aerodrom baziranja i svaki alternativni aerodrom baziranja, gde je planirano izvođenje obuke, treba da ispunjava sledeće uslove:

(a) da ima najmanje jednu poletno-sletnu stazu ili površinu koja omogućava helikopterima za obuku normalno poletanje ili sletanje sa odobrenom maksimalnom težinom u poletanju ili sletanju i sletanje iz autorotacije, u skladu sa sledećim:

(I) tiho ili sa vetrom (ne jačim od četiri čvora) i pri najvišoj srednjoj temperaturi najtoplijeg meseca u godini u rejonu operativne površine;

(II) uklonjene sve prepreke u poletnoj ravni za najmanje 50 stopa;

(III) da omogući korišćenje motora i stajnog trapa prema uputstvu proizvođača;

(IV) da omogući blagi prelazak od uzletanja do postizanja najoptimalnije brzine penjanja, bez potrebe za posebnom veštinom i tehnikom pilotiranja;

(b) da ima pokazivač pravca vetra, koji je vidljiv sa zemlje sa oba praga poletno-sletne staze, odnosno površine;

(c) da ima odgovarajuće osvetljenje poletno-sletne staze, odnosno površine, ukoliko se koristi za obuku u noćnom letenju;

(d) da ima službu kontrole letenja, osim u slučaju kada po odobrenju vazduhoplovnih vlasti obuka može da se obavi drugim načinom komunikacije zemlja - vazduh.

28. Površine za posebne namene treba da omoguće sledeće:

- uvežbavanje postupaka na ograničenom prostoru;

- uvežbavanje imitacije autorotacije;

- uvežbavanje rada na terenu sa nagibom.

PROSTORIJE ZA OBEZBEĐENJE LETENJA

29. Organizacija treba da raspolaže sledećim prostorijama:

(a) operativnim centrom, odgovarajuće opremljenim za vođenje letačkih aktivnosti;

(b) prostorijom za planiranje letenja sa sledećom opremom:

- odgovarajuće aktuelne rutne i aerodromske karte,

- važeće publikacije službe vazduhoplovnog informisanja (AIS),

- tekuće meteorološke izveštaje,

- sredstva veze sa kontrolom letenja,

- karte sa standardnim rutama za letenje,

- karte sa važećim zabranjenim, opasnim i uslovno zabranjenim zonama,

- druge materijale vezane za sigurnost letenja;

(c) odgovarajućim brojem adekvatnih prostorija za pripremu i analizu letenja;

(d) odgovarajućim kancelarijama za rukovodeće osoblje i prostorijom za instruktore letenja;

(e) nameštenom prostorijom za boravak instruktora i učenika na obuci.

SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE TEORIJSKE OBUKE

30. Za sprovođenje teorijske obuke treba obezbediti sledeća sredstva:

(a) odgovarajuće učionice, shodno broju kandidata na obuci;

(b) odgovarajući pribor za sprovođenje teorijske obuke;

(c) uređaj za obuku i proveru obučenosti u radio-telefoniji;

(d) biblioteku sa publikacijama koji odgovaraju programima i planovima obuke;

(e) kancelarije za nastavno osoblje.

USLOVI ZA PRISTUPANJE OBUCI

31. Učenik koji je primljen na obuku treba da ima lekarsko uverenje za dozvolu za koju se obučava i da ispuni preduslove koje je propisala FTO, a odobrila vazduhoplovna vlast.

PRIRUČNIK O OBUCI I OPERATIVNI PRIRUČNIK

32. Priručnik o obuci treba da definiše standarde, smernice i ciljeve obuke za svaku fazu obuke koje učenici treba da ispune i da sadrži sledeće:

Deo 1 - plan obuke;

Deo 2 - priprema za letenje i vežbe u vazduhu;

Deo 3 - obuka na uređaju za simulirano letenje;

Deo 4 - teorijska obuka.

Dalja uputstva videti u IEM 3 JAR-FCL 2.055.

33. Operativni priručnici treba da sadrže neophodne podatke za pojedine grupe osoblja, npr. instruktore letenja (FI), instruktore na simulatoru (SFI), instruktore teorijske nastave, operativno i tehničko osoblje itd. Takođe, treba da sadrži i sledeće delove:

(a) opšta uputstva;

(b) tehnička uputstva;

(c) rute;

(d) obuka osoblja.

Dalja uputstva videti u IEM 3 JAR-FCL 2.055.

Dodatak 1b JAR-FCL 2.055
Parcijalna obuka izvan država članica JAA

(Vidi JAR-FCL 2.030)
(Vidi JAR-FCL 2.055(a) (1))
(Vidi JAR-FCL 2.485)
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.055)
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.305)

Organizacije za letačku obuku mogu izvoditi parcijalnu obuku izvan država članica JAA, u skladu sa sledećim:

(a) odobrenje se može izdati pod uslovom da se ispune uslovi dati u ovom dodatku. Ukoliko vazduhoplovne vlasti smatraju da je moguće ostvariti potreban nadzor, može se sprovoditi kompletan ili samo deo integrisanog kursa za ATPL(H). (Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.305).

(b) provera napredovanja u navigacijskoj obuci, kao što je u fazi 2 ATPL(H) integrisanog kursa, može biti sprovedena od strane lokalnog instruktora letenja koji nije uključen u obuku kandidata, pod uslovom da instruktor poseduje odgovarajuću JAR-FCL dozvolu koja sadrži FI(H) ovlašćenje. Po završetku, ATPL(H) integrisanog kursa, praktični ispit za CPL(H) može biti izvršen od strane lokalnog ispitivača (helikopter) (FE(H)), pod uslovom da je ispitivač ovlašćen u skladu sa JAR-FCL 2, Poglavlje I i da je potpuno nezavisan od FTO, osim ako ima izričito pisano odobrenje vazduhoplovnih vlasti.

(c) praktični ispit za ovlašćenje za instrumentalno letenje može da se sprovede u bilo kojoj državi članici JAA, prema odluci vazduhoplovne vlasti koja odobrava obuku. FTO koja sprovodi odobrenu obuku za instrumentalno letenje izvan država članica JAA treba da, pre nego što kandidat otpočne sa praktičnom obukom u instrumentalnom letenju, definiše pripremu za odobreni kurs, koji uključuje aklimatizaciju u letenju unutar vazdušnog prostora one članice JAA čija vazduhoplovna vlast odobrava kurs, ili u vazdušnom prostoru bilo koje članice JAA prema odluci vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje.

(d) FTO može sprovoditi odobrenu teorijsku obuku za ATPL izvan država članica JAA. Teorijske ispite za izdavanje dozvole ili ovlašćenja sprovode vazduhoplovne vlasti države izdavaoca dozvole (vidi JAR-FCL 2.485). Aranžman za provere (vidi JAR-FCL 2.030) treba da bude pažljivo razmotren s obzirom na obuku izvan država članica JAA.

(e) Obuka se može vršiti samo pod direktnom kontrolom CFI(H) ili ovlašćenog zamenika koji poseduju JAR-FCL dozvolu i ovlašćenje instruktora, kao što je propisano paragrafom 15. Dodatka 1a JAR-FCL 2.055, a koji će biti prisutan u toku obuke koja se vrši u državi koja nije članica JAA.

Dodatak 1c JAR-FCL 2.055
Dodatni uslovi za obuku u organizacijama za letačku obuku (FTOs) čije je osnovno mesto poslovanja i sedište izvan država JAA

(Vidi JAR-FCL 2.055(a)(2))
(Vidi Dodatak 1a JAR-FCL 2.055)
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.305)

PROCES ODOBRAVANJA

1. Organizacije za letačku obuku (FTOs) čija su osnovna mesta poslovanja i sedišta izvan država JAA, a koje žele da vrše obuku za JAR-FCL dozvole i pripadajuća ovlašćenja, moraju da podnesu zahtev za odobrenje tih kurseva nacionalnim vazduhoplovnim vlastima bilo koje države punopravne članice JAA. Odobrenje zavisi od sledećeg:

(a) FTO mora da ispuni uslove iz Dodatka 1a JAR-FCL 2.055, kao i sve dopunske uslove iz ovog dodatka;

(b) vazduhoplovna vlast kojoj je podnet zahtev razmatra mogućnost ispunjenja sopstvene pravne odgovornosti za proces odobravanja i odgovarajući nivo nadzora koji se zahteva usaglašenim JAA procedurama. Troškovi i postupak odobravanja i nadzora ne smeju biti neprihvatljivi za vazduhoplovnu vlast;

(c) nacionalna vazduhoplovna vlast države članice JAA koja izdaje odobrenje može obezbediti odgovarajuću kontrolu nad FTO za vreme procesa odobravanja i sprovođenje tražene obuke;

(d) nacionalna vazduhoplovna vlast države koja nije članica JAA u kojoj FTO ima glavno mesto poslovanja i sedište može pomoći vazduhoplovnim vlastima države članice JAA u procesu odobravanja i obezbediti nadgledanje obuke prema sporazumu koji je postignut između države koja nije članica i države članice JAA.

2. Nakon što se utvrdi da su ispunjeni svi propisani uslovi, izdaje se odobrenje FTO za period od jedne godine, a produženje važenja odobrenja može biti izdato za naredni period od jedne godine.

NADLEŽNOST

3. U kontekstu odobrenja koje se izdaje FTOs izvan države članice JAA, izraz "odgovarajuća nadležnost" znači da će vazduhoplovne vlasti države koja je izdala odobrenje biti u mogućnosti da:

(a) vrše inicijalne i rutinske inspekcije nad FTO koja se nalazi u državi koja nije članica JAA, kako bi osigurala usklađenost sa uslovima JAR-FCL;

(b) vrše provere u letu i druge provere standardizacije koje vazduhoplovna vlast koja je izdala odobrenje smatra neophodnim;

(c) ispune svoje zakonske obaveze u pogledu izdavanja, izmene, privremenog ili trajnog stavljanja van snage odobrenja, u skladu sa odgovarajućim zakonom države članice JAA koja izdaje odobrenje.

Vazduhoplovna vlast koja izdaje odobrenje može, saglasno sporazumu između vazduhoplovnih vlasti članice JAA i države koja nije članica, a u kojoj FTO ima glavno mesto poslovanja i sedište, preneti odgovornost u pogledu navedenog u paragrafu 3(a) na vazduhoplovnu vlast države koja nije članica JAA.

FTO KOJE SPROVODE OBUKU ZA PROFESIONALNE DOZVOLE I OVLAŠĆENJA

4. Pod uslovom da su uslovi propisani u ovom dodatku ispunjeni, odobrenje može biti izdato ako vazduhoplovna vlast smatra da je moguće vršiti odgovarajući nadzor u skladu sa JAA pravilima.

5. Praktični ispit za ovlašćenje za instrumentalno letenje sprovodi se u državi članici JAA čija je vazduhoplovna vlast izdala odobrenje. FTO treba da u odobreni kurs uključi i aklimatizacijsko letenje unutar države članice JAA koja odobrava kurs ili druge države članice JAA, prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje, pre nego što kandidat pristupi polaganju praktičnog ispita za ovlašćenje za instrumentalno letenje sa ispitivačem ovlašćenim od vazduhoplovne vlasti koja izdaje odobrenje.

6. Provera napredovanja u obuci za navigacijsko letenje, kao što je u fazi 2 ATP(H) integrisanog kursa, može biti sprovedena od strane lokalnog FI(H), koji ima odobrenje od JAA vazduhoplovnih vlasti koja odobrava obuku, i nije uključen u obuku kandidata, pod uslovom da instruktor poseduje JAR-FCL dozvolu koja sadrži FI(H) odgovarajuće ovlašćenje. Po završetku zahtevane obuke praktični ispit za CPL(H), kao dela ATPL(H) integrisanog kursa, može biti sproveden od strane lokalnog FE(H) određenog i ovlašćenog od strane JAA vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje, pod uslovom da je ispitivač ovlašćen u skladu sa JAR-FCL Poglavlje I i da je potpuno nezavisan od FTO, osim ako poseduje izričitu pismenu saglasnost vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje.

FTO KOJE SPROVODE OBUKU SAMO ZA PPL(H) I PRIPADAJUĆA OVLAŠĆENJA

7. Ukoliko su ispunjeni uslovi iz ovog dodatka, odobrenje za sprovođenje kurseva za JAR-FCL PPL(H) i pripadajuća ovlašćenja može biti izdato ako vazduhoplovna vlast koja izdaje odobrenje smatra da je moguće vršiti adekvatan nadzor u skladu sa JAA pravilima.

8. Helikopteri za obuku, aerodromi i navigacijske rute koje se koriste za PPL(H) obuku, treba da budu prihvatljivi za vazduhoplovnu vlast koja daje odobrenje.

9. Po završetku potrebne obuke za PPL(H), praktični ispit može sprovesti lokalni FE(H), ovlašćen od vazduhoplovne vlasti koja daje odobrenje, pod uslovom da ispitivač nije učestvovao u letačkoj obuci kandidata.

10. Priručnik o obuci (TM) i Operativni priručnik (OM), zahtevani prema Dodatku 1a JAR-FCL 2.055, za FTOs koje sprovode obuku samo za PPL(H) i pripadajuća ovlašćenja, mogu biti kombinovani i mogu sadržavati samo delove relevantne za PPL(H) obuku.

TEORIJSKO ZNANJE

11. Teorijska obuka može biti obavljena u FTO izvan država članica JAA. Teorijski ispiti za izdavanje dozvole ili ovlašćenja moraju biti sprovedeni od strane vazduhoplovne vlasti koja je obuku odobrila (vidi JAR-FCL 2.485).

Dodatak 2 JAR-FCL 2.055
Organizacije za obuku za letenje na tipu (TRTO) za izdavanje ovlašćenja za letenje na tipu samo imaocima pilotske dozvole

(Vidi JAR-FCL 2.055)
(Vidi takođe JAR-FCL 2.261(c) i (d) za odobravanje kurseva)
(Vidi IEM 1 JAR-FCL 2.055)
(Vidi IEM 2 JAR-FCL 2.055)
(Vidi IEM 3 JAR-FCL 2.055)
(Vidi AMC FCL 2.261 (c)(2))

UVOD

1. Organizacija za obuku za letenje na tipu (TRTO) je organizacija sa potrebnim osobljem i opremom, smeštena u odgovarajuće okruženje, koja vrši obuku za ovlašćenje za tip i/ili MCC-obuku, i/ili obuku na uređajima za simulirano letenje i, ako je primenljivo, teorijsku obuku za specifične programe osposobljavanja.

2. TRTO koja namerava da sprovodi odobrenu obuku u skladu sa JAR-FCL uslovima mora da dobije uverenje o osposobljenosti od vazduhoplovne vlasti države članice JAA. Takvo uverenje vazduhoplovna vlast države članice će izdati samo ako:

(a) vazduhoplovna vlast može da primeni JAR-FCL uslove;

(b) TRTO ispunjava sve JAR-FCL uslove.

U ovom dodatku su propisani uslovi za izdavanje, produženje važenja i izmenu uverenja o osposobljenosti TRTO.

DOBIJANJE UVERENJA

3. TRTO koja traži izdavanje uverenja mora da dostavi vazduhoplovnim vlastima Operativni priručnik i Priručnik o obuci, uključujući sistem kvaliteta, kao i opis šema obuke, kako je propisano u tač. 17. i 25. do 27. Nakon razmatranja zahteva za izdavanje uverenja za TRTO vazduhoplovne vlasti će utvrditi da li ispunjava sve uslove iz ovog dodatka. Nakon što se utvrdi da su ispunjeni svi propisani uslovi, izdaje se uverenje o osposobljenosti TRTO sa rokom važenja od jedne godine za prvo izdavanje uverenja, odnosno do tri godine za produženje važenja uverenja. Vazduhoplovna vlast nije u obavezi da izda uverenje o osposobljenosti TRTO koja se nalazi izvan teritorija država članica JAA, ukoliko nema raspoloživih ljudskih resursa ili ako su troškovi za postupanje po zahtevu i utvrđivanje ispunjenosti uslova neprihvatljivi za vazduhoplovnu vlast.

4. Sve obuke moraju biti odobrene (vidi IEM FCL 2.055 (biće razrađeno)).

5. Vazduhoplovna vlast će izmeniti, privremeno ili trajno staviti van snage uverenje o osposobljenosti ukoliko odobreni uslovi ili kvalitet obuke opadne ispod odobrenog minimuma.

6. Ukoliko TRTO želi da učini izmene u odobreno obuci ili u svom Operativnom priručniku ili u Priručniku o obuci, izmena uverenja o osposobljenosti mora da bude zahtevana pre sprovođenja tih promena. TRTO ne mora da obaveštava vazduhoplovnu vlast o manjim promenama svakodnevnih aktivnosti. Kad god postoji bilo kakva nedoumica o obimu izmena, vazduhoplovna vlast mora biti konsultovana.

7. TRTO može da se dogovara o sprovođenju obuke sa drugim organizacijama za obuku ili može da koristi alternativne aerodrome kao deo svoje celokupne organizacije, ako pribavi odobrenje vazduhoplovne vlasti.

IZVORI FINANSIRANJA

8. (a) TRTO je obavezan da dokaže vazduhoplovnoj vlasti da raspolaže dovoljnim sredstvima za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima (vidi IEM broj 2 JAR-FCL 2.055);

(b) TRTO mora da imenuje lice koje je prihvatljivo za vazduhoplovnu vlast, a koje je obavezno da uveri vazuduhoplovnu vlast da se raspolaže dovoljnim sredstvima za sprovođenje obuke prema odobrenim standardima. To lice mora da ima funkciju odgovornog rukovodioca (accountable manager).

INSPEKCIJA

9. Pored početnog pregleda za utvrđivanje ispunjenosti uslova, vazduhoplovna vlast će izvršiti određene kontrole kako bi utvrdila usaglašenost TRTO sa JAR uslovima i odobrenjem.

10. Za vreme kontrole TRTO mora da obezbedi pristup dosijeima obuke, izdatim odobrenjima, tehničkim dnevnicima, predavanjima, beleškama i drugom relevantnom materijalu. Kopija svakog izveštaja o kontroli mora biti dostupna toj TRTO.

RUKOVODSTVO I OSOBLJE

11. Rukovodeća struktura treba da obezbedi nadzor nad radom osoblja od strane lica koja poseduju iskustvo i kvalitete neophodne za održavanje visokih standarda. Detalji u pogledu rukovodeće strukture, uključujući pojedinačne odgovornosti, moraju da budu sadržani u Operativnom priručniku TRTO.

12. U TRTO mora da bude imenovan rukovodilac obuke (NT) koji je prihvatljiv za vazduhoplovne vlasti. Odgovornost rukovodioca obuke uključuje obezbeđenje primene svih JAR-FCL uslova od strane TRTO. To lice je direktno odgovorno vazduhoplovnoj vlasti.

13. TRTO mora da ima odgovarajuće osoblje koje će ispuniti ciljeve obuke. Dužnosti svakog instruktora moraju biti definisane i dokumentovane.

INSTRUKTORI LETENJA NA TIPU HELIKOPTERA

14. Instruktori letenja na tipu (TRI) treba da poseduju:

(a) dozvolu profesionalnog pilota helikoptera i ovlašćenje/a u skladu sa obukom za čije sprovođenje su angažovani;

(b) ovlašćenje instruktora letenja na tipu helikoptera koji se koriste na kursu; ili

(c) autorizaciju izdatu od vazduhoplovne vlasti za sprovođenje specifične obuke u TRTO (vidi JAR-FCL 2.305).

INSTRUKTORI ZA OBUKU NA UREĐAJIMA ZA SIMULIRANO LETENJE (SFI i STI)

15. Za vršenje letačke obuke na FTD instruktori moraju da imaju instruktorsko iskustvo adekvatno obuci za čije sprovođenje su angažovani, i da poseduju ili da su posedovali, najmanje 3 godine pre prvog postavljenja, dozvolu profesionalnog pilota helikoptera, izuzev instruktora koji poseduju SFIs autorizaciju u skladu sa tačkom 4. Dodatka 1 JAR-FCL 2.005. Za ovlašćenje za tip helikoptera sa više pilota i/ili MCC letačku obuku na simulatoru letenja i/ili FTD, i/ili FNTP II/III, instruktori moraju da poseduju TRI(MPH) ovlašćenje ili SFI(H) autorizaciju.

TEORIJSKA OBUKA

16. Teorijsku obuku može da sprovodi samo ovlašćeni instruktor koji poseduje odgovarajuće ovlašćenje za tip ili instruktor koji poseduje odgovarajuće iskustvo u vazduhoplovstvu i znanje o relevantnom vazduhoplovu, npr. inženjer-letač, inženjer za održavanje, službenik za letačke operacije.

STANDARDI OBUKE

17. TRTO mora da uspostavi sistem koji obezbeđuje da se rad centra za obuku i sama obuka odvijaju efikasno i uspešno. Sistem kvaliteta mora da utvrdi efikasnost rada TRTO, procedura i obuke.

DOKUMENTACIJA

18. Odgovarajuće administrativno osoblje TRTO mora da vodi i najmanje 5 godina čuva sledeću dokumentaciju:

(a) procene pilota na obuci, pre početka i tokom obuke;

(b) detalje o teorijskom znanju, letačkoj obuci i obuci na simulatoru koja je sprovedena sa svakim pilotom na obuci;

(c) lične podatke (datumi isticanja lekarskih uverenja, ovlašćenja, itd.) koji se odnose na osoblje TRTO.

19. Izgled dokumentacije pilota koji se obučavaju mora se definisati u Priručniku o obuci.

20. Na zahtev vazduhoplovne vlasti TRTO je obavezna da pruži na uvid podatke i izveštaje o obuci.

PROGRAM OBUKE

21. Za svaku vrstu obuke koja se sprovodi mora da bude razrađen program obuke. Program mora da sadrži razradu po sedmičnom ili fazno-tematskom principu obuke u letenju i zemaljske obuke, listu standardnih vežbi i sadržaj programa. Programi obuke na uređajima za simulirano letenje i teorijske obuke moraju biti tako koncipirani da piloti na obuci mogu znanje dobijeno na zemlji da uspešno primene u letačkim vežbama. Usklađivanje treba da omogući da ispoljeni problemi budu rešeni za vreme obuke.

HELIKOPTERI ZA OBUKU

22. Svaki helikopter mora da bude opremljen prema uslovima o specifikaciji obuke koja se odnosi na odobreni kurs na kojem se koristi, kao i da ima odobrenje za letenje u IFR uslovima (ako je primenljivo).

SREDSTVA

23. Za sprovođenje obuke moraju biti obezbeđena odgovarajuća sredstva.

USLOVI ZA PRISTUPANJE OBUCI

24. TRTOs su odgovorne da obezbede da kandidat ispunjava preduslove za obuku za ovlašćenje za tip, kao što je propisano u JAR-FCL 2.250. ili JAR-FCL 2.255, ako je primenljivo.

UPUTSTVO ZA OBUKU I OPERATIVNI PRIRUČNIK

25. TRTO mora da pripremi i vodi Priručnik o obuci i Operativni priručnik tako da sadrže informacije i instrukcije koje omogućavaju osoblju da vrši svoju dužnost i pruži uputstva kandidatima kako da savladaju zahteve kursa. TRTO mora osoblju, i ukoliko je potrebno i pilotima na obuci, da obezbedi informacije sadržane u Priručniku o obuci, Operativnom priručniku i uvid u dokumentaciju kojom se odobrava rad TRTO. Procedura kojom se vrše dopune dokumenata/priručnika treba da bude naznačena, a ispravke pravilno kontrolisane.

26. Priručnik o obuci mora da definiše standarde i ciljeve za svaku fazu obuke koje kandidati moraju ostvariti, uključujući i uslove za pristupanje svakoj obuci. Priručnik o obuci mora da sadrži sledeće:

Deo 1 - plan obuke;

Deo 2 - priprema za letenje i vežbe u vazduhu;

Deo 3 - obuka na uređaju za simulirano letenje;

Deo 4 - teorijska obuka.

Dalja uputstva videti u IEM broj 3 JAR-FCL 2.055.

27. Operativni priručnik mora da sadrži neophodne podatke za pojedine grupe osoblja, npr. TRIs, instruktore na sintetičkim uređajima za letenje, instruktore teorijske nastave, operativno i tehničko osoblje, itd. Takođe, mora da sadrži i sledeće delove:

(a) opšta uputstva;

(b) tehnička uputstva;

(c) rute;

(d) obuka osoblja.

Dalja uputstva videti u IEM broj 3 JAR-FCL 2.055.

Dodatak 3 JAR-FCL 2.055
Odobravanje modularnih teorijskih obuka za učenje na daljinu

(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 1.230 i 2.135)
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(3))
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.205)
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.255)
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.285)
(Vidi AMC FCL 2.160 i 2.160(a)(3), 2.205 i 2.285)

ORGANIZACIJA ZA OBUKU

1. Prostorije za obuku treba da se nalaze u mestu registracije organizacije za obuku ili u bilo kom drugom odgovarajućem mestu po odobrenju vazduhoplovnih vlasti. Učionice i sva raspoloživa tehnička sredstva moraju biti prilagođeni uslovima za izdavanje uverenja o osposobljenosti organizacije. Odobrenje za modularni program obuke na daljinu treba da bude izdato od vazduhoplovnih vlasti, pre nego što započne obuka.

2. Rukovodilac obuke ili CGI FTO prilikom sprovođenja učenja na daljinu mora da ispuni uslove iz Dodatka 1a JAR-FCL 2.055. Svi instruktori teorijske obuke su obavezni da ispune uslove JAR-FCL i da imaju odgovarajuće kvalifikacije ili relevantno iskustvo koje je prihvatljivo za vazduhoplovne vlasti.

3. FTO koja sprovodi samo teorijsku obuku mora imati isto uverenje i mora ispuniti uslove nadzora koji se primenjuju za FTOs u skladu sa Dodatkom 1a JAR-FCL 2.055.

4. FTO može da ponudi sve ili neke od kurseva na osnovu neposrednog prisustva nastavi, ili kao učenje na daljinu. Teorijska nastava u učionici je obavezni deo nastave svakog predmeta modularne obuke za učenje na daljinu. Vreme provedeno u učionici u okviru teorijske nastave ne sme biti manje od 10% od ukupnog vremena trajanja obuke.

INSTRUKTORI

5. Instruktori moraju da budu u potpunosti upoznati sa zahtevima programa učenja na daljinu, uključujući sistem osiguranja kvaliteta. Njihova početna obuka se vrši u osnovnom mestu registracije; dalja obuka mora da se obavlja po istim standardima kao i za instruktore u osnovnom sedištu registracije. Bez obzira gde se instruktori nalaze, sistem kontrole kvaliteta mora da obezbedi zadovoljavajuće nadgledanje individualnih karakteristika i pridržavanja odobrenog programa obuke.

OBUKA

6. Učenje na daljinu će biti odobreno samo kao deo teorijske obuke za:

(a) modularnu obuku teorijskog znanja za PPL(H), CPL(H), IR(H) i ATPL(H);

(b) kurseve ulaznog teorijskog znanja za sticanje prvog ovlašćenja za tip za višemotorne helikoptere (MEH).

Dodatak 1 JAR-FCL 2.075
Specifikacije za dozvole letačkog osoblja

OPŠTE

1. Pilot mora sa sobom da nosi važeću dozvolu i važeće lekarsko uverenje prilikom vršenja prava iz dozvole.

2. U svrhu identifikacije imalac dozvole mora da nosi dokument koji sadrži fotografiju.

3. Svako medicinsko ograničenje (npr. korišćenje naočara, itd.) uneće se u lekarsko uverenje (vidi JAR-FCL 3, IEM FCL 3.100).

4. U ovom poglavlju "vazduhoplovna vlast" podrazumeva vazduhoplovnu vlast države koja izdaje dozvolu.

 

STANDARDNI FORMAT JAA DOZVOLE

Naslovna strana

Naziv vazduhoplovne vlasti i logo
(engleski i srpski jezik)

 

Uslovi

 

 

 

 

JOINT AVIATION AUTHORITIES
(samo engleski)

 

 

 

 

 

 

 

 

Veličina svake strane ne sme da bude manja od jedne osmine A4 formata

FLIGHT CREW LICENCE
DOZVOLA LETAČKOG OSOBLJA
(engleski i srpski jezik)

 

 

 

 

 

 

 

 

Izdato u skladu sa ICAO i JAR-FCL standardima
(engleski i srpski jezik)

 

 

Strana 2

I

Država izdavanja dozvole

 

Uslovi

III

Broj dozvole

 

Broj dozvole će uvek počinjati sa U.N. kodom zemlje koja izdaje dozvolu

IV

Prezime i ime imaoca

 

 

XIV

Datum (vidi uputstvo) i mesto rođenja

 

Mora se koristiti standardni format za datum, npr. dan / mesec / godina, pun broj (npr. 21/01/1995)

V

Adresa
ulica, grad, oblast, poštanski broj

 

Vidi JAR-FCL 2.070

VI

Državljanstvo

 

 

VII

Potpis imaoca

 

 

VIII

Vazduhoplovna vlast koja je izdala dozvolu
npr. ova CPL(H) je izdata na osnovu ATPL izdate od ... (država koja nije članica JAA)...

 

 

X

Potpis ovlašćenog lica i datum

 

 

XI

Žig ili pečat vazduhoplovne vlasti koja je izdala dozvolu

 

Strana 3

II

Naziv dozvole, datum prvog izdavanja i kod zemlje

 

Koristiće se skraćenice koje se koriste u JAR-FCL (npr. PPL(H), ATPL(A), itd.)
Mora se koristiti standardni format za datum, npr. dan / mesec / godina pun broj (npr. 21/01/1995)

IX

Važenje: ova dozvola mora biti ponovo izdata ne kasnije od ............. Prava iz dozvole mogu biti korišćena samo ako imalac ima važeće lekarsko uverenje za zahtevana prava. Primenom JAR-FCL 2.015(a)(1), imalac dozvole je ovlašćen da primenjuje prava iz dozvole na vazduhoplovu registrovanom u bilo kojoj državi članici JAA. Dokument koji sadrži fotografiju mora da se nosi u svrhu identifikacije imaoca dozvole.

 


Ponovno izdavanje mora biti ne kasnije od 5 godina od datuma prvog izdavanja prikazanog u rubrici II.


Ovaj dokument nije specifikovan, ali pasoš bi bio dovoljan izvan teritorije države koja je izdala dozvolu.

XII

Prava iz radio-telefonije: imalac ove dozvole je dokazao osposobljenost za rad sa ugrađenom P/T opremom na vazduhoplovu na engleskom jeziku (navesti druge jezike).

 

 

XIII

Primedbe: npr. važi samo za helikoptere registrovane u zemlji koja je izdala dozvolu.

 

Sve dodatne informacije iz dozvole zahtevane od ICAO, EC direktive/pravila ili JAR(s) će biti unete ovde

Strana 4

XII Ovlašćenja koja se produžavaju

 

Uslovi

Tip/IR

Primedbe/Ograničenja

 

 

....................

..........................................

 

Ove strane su namenjene za upotrebu od strane vazduhoplovne vlasti da naznače uslove prvog izdavanja ovlašćenja ili obnove isteklih ovlašćenja.

....................

..........................................

....................

..........................................

....................

..........................................

....................

..........................................

 

Vazduhoplovna vlast će uvek uneti prvo izdavanje ili obnovu ovlašćenja.

....................

..........................................

....................

..........................................

....................

..........................................

 

Operativna ograničenja će biti uneta u primedbe/ograničenja nasuprot odgovarajućeg ograničenog prava, npr. IR praktični ispit izvršen sa kopilotom, ograničeno pravo da drži obuku na jednom tipu vazduhoplova, itd. Lekarska ograničenja, uslovi i varijante (npr. važi samo "kao kopilot") biće unešena kao što je naznačeno u lekarskom uverenju (vidi IEM FCL3.100).

....................

..........................................

....................

..........................................

....................

..........................................

....................

..........................................

 

 

Instruktori

 

 

 

....................

..........................................

....................

..........................................

....................

..........................................

....................

..........................................

   

Stranice 5, 6, i 7:

Za produženje redovnih ovlašćenja za tip i ovlašćenja za instrumentalno letenje, standardni format JAA dozvole omogućava ispitivaču da na tim stranama unese podatke kada vrši redovnu proveru. Alternativno, prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, unos podataka za produženje može se vršiti samo od strane vazduhoplovne vlasti.

Ako se provera stručnosti vrši na višemotornom helikopteru i uključuje i proveru za IR ovlašćenje, isto će biti produženo (uz ograničenja, ako postoje). Ako se provera za IR ne vrši na takav način, nego na helikopterima koji ne odgovaraju IFR ovlašćenjima, ispitivač će u dozvoli naglasiti "VFR", dok se ne izvrši sledeća provera za produženje IR.

Prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, instruktorska ovlašćenja mogu, takođe, biti produžena od strane ispitivača koji čini deo procedure produžavanja. Ukoliko ispitivač nije uključen u proceduru produženja, produženje će u dozvolu uneti vazduhoplovna vlast.

Ovlašćenja koja nisu važeća biće uklonjena iz dozvole prema diskrecionom pravu vazduhoplovne vlasti, najkasnije 5 godina od poslednjeg produžavanja.

XII

Ovlašćenje

Datum provere

Važi do

Autorizacija
ispitivača br.

Potpis
ispitivača

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Svaka strana sadrži 10 rubrika za početno izdavanje i produženje važenja ovlašćenja)

Strana 8:

Skraćenice koje se koriste u ovoj dozvoli

 

PPL

 

npr. ATPL (Airline Transport Pilot Licence), CPL (Commercial Pilot Licence), IR (Instrument rating), R/T (Radi Telephony), FI (Flight Instructor), itd.

ATPL

 

CPL

 

IR

 

SE

 

 

ME

 

MPH

 

SPL

 

R/T

 

T/R

 

FI

 

TRI

 

IRI

 

 

 

 

POGLAVLJE B - UČENIK PILOT (Helikopter)

JAR-FCL 2.085 Uslovi

(a) Učenik pilot mora da ispunjava uslove koji su određeni od strane vazduhoplovne vlasti države u kojoj namerava da se obučava. Prilikom utvrđivanja uslova, vazduhoplovne vlasti moraju da vode računa da odobrena prava ne omogućavaju učeniku pilotu da vazduhoplovnu navigaciju vrši na opasan način.

(b) Učenik pilot ne može leteti samostalno dok ne dobije odobrenje instruktora letenja.

JAR-FCL 2.090 Minimalna starosna granica

Učenik pilot mora imati najmanje 16 godina života pre prvog samostalnog leta.

JAR-FCL 2.095 Zdravstvena sposobnost

Učenik pilot ne sme leteti samostalno ukoliko ne poseduje važeće lekarsko uverenje klase 1 ili klase 2.

POGLAVLJE C - DOZVOLA PRIVATNOG PILOTA (Helikopter) - PPL(H)

JAR-FCL 2.100 Minimalna starosna granica

Kandidat za PPL(H) mora imati najmanje 17 godina života.

JAR-FCL 2.105 Zdravstvena sposobnost

Kandidat za PPL(H) mora da poseduje važeće lekarsko uverenje klase 1 ili klase 2. Da bi koristio prava iz PPL(H) imalac dozvole mora posedovati važeće lekarsko uverenje klase 1 ili klase 2.

JAR-FCL 2.110 Prava i uslovi

(a) Prava

U zavisnosti od drugih uslova određenih u JARs, pravo imaoca dozvole PPL(H) su da leti, ali ne za naknadu, kao vođa vazduhoplova ili kopilot na bilo kom helikopteru u letovima koji se ne vrše za naknadu.

(b) Uslovi

(1) Kandidat za PPL(H) koji je ispunio uslove propisane u JAR-FCL 2.100, 2.105, 2.120, 2.125(a) i (b), 2.130, 2.135, 2.261(a) i, ako je primenljivo, 2.010(a)(4), smatraće se da ispunjava uslove za izdavanje PPL(H), uključujući najmanje ovlašćenje za tip helikoptera koji je korišćen na praktičnom ispitu.

(2) Ukoliko imalac dozvole namerava da prava na osnovu dozvole koristi u noćnom letenju, dužan je da ispuni uslove propisane u JAR-FCL 2.125(c).

JAR-FCL 2.115 Namerno ostavljeno prazno

JAR-FCL 2.120 Iskustvo i priznavanje naleta

Kandidat za PPL(H) treba da ima ostvarenih najmanje 45 sati letenja kao pilot helikoptera, od kojih 5 sati mogu biti ostvareni na FNTP ili na simulatoru letenja. Imaocima pilotske dozvole ili odgovarajućih ovlašćenja za avione, ultralake avione, ultralake vazduhoplove sa fiksnim krilima i pokretnim aerodinamičkim kontrolnim površinama koje deluju u sve tri dimenzije, mikrolake helikoptere, žiroplane, jedrilice, jedrilice sa sopstvenim pogonom ili samopoletajuće jedrilice, može se priznati 10% ukupnog naleta ostvarenog kao PIC na takvim vazduhoplovima, ali maksimalno do 6 sati u nalet koji se zahteva za dobijanje PPL(H).

JAR-FCL 2.125 Kurs obuke
(Vidi Dodatak 1, 2 i 3 JAR-FCL 2.125)
(Vidi AMC FCL 2.125)

(a) Opšte

Kandidat za PPL(H) treba da završi propisanu obuku u FTO ili drugim odobrenim registrovanim organizacijama u skladu sa programom, kao što je propisano u Dodatku 1 JAR-FCL 2.125. Registrovanim organizacijama je ograničeno sprovođenje obuke na jednomotornom helikopteru, s propisanim brojem sedišta za ne više od 4 osobe.

U izuzetnim prilikama postojeći jednomotorni helikopteri mogu biti korišćeni u nastavku obuke kada vazduhoplovna vlast, pod posebnim uslovima i pod oznakom - oslobođen, odobri registrovanoj organizaciji obuku za PPL.

Uslovi za registraciju su propisani u Dodatku 2 i 3 JAR-FCL 2.125.

(b) Letačka obuka

Kandidat za PPL(H) mora da ostvari na helikopterima koji imaju uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA najmanje 25 sati letenja sa instruktorom, i najmanje 10 sati samostalnog letenja pod nadzorom, uključujući najmanje 5 sati samostalnih preleta, sa najmanje jednim letom dužim od 185 km (100 NM) tokom kojeg mora sleteti, sa potpunim zaustavljanjem na dva različita aerodroma koji nisu aerodrom poletanja.

(c) Osposobljenost za noćno letenje

(1) Ukoliko se prava po osnovu dozvole koriste noću, imalac PPL dozvole mora da završi predviđenu obuku za noćno letenje, u skladu sa Dodatkom 4 JAR-FCL 2.125.

(2) Kandidat koji poseduje, ili je posedovao IR(A), treba u skladu sa Dodatkom 4 JAR-FCL 2.125 da završi vežbe 4 do 6, kao i da ostvari najmanje 5 sati letenja na helikopteru sa duplim komandama u obuci za instrumentalno letenje, po vežbama 1 do 3, a prema odluci instruktora.

(3) Ova osposobljenost će biti upisana u dozvolu.

JAR-FCL 2.130 Ispit teorijskog znanja
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.130 i 2.135)

Kandidat za PPL(H) je obavezan da pred vazduhoplovnim vlastima pokaže nivo teorijskog znanja koji odgovara pravima imaoca PPL(H). Uslovi i postupci sprovođenja ispita teorijskog znanja su propisani u Dodatku 1 JAR-FCL 2.130 i 2.135 i JAR-FCL 2.261(a)

JAR-FCL 2.135 Praktična obučenost
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.130 i 2.135)

Kandidat za PPL(H) treba da pokaže sposobnost izvođenja, kao vođa vazduhoplova na helikopteru, odgovarajućih postupaka i manevara opisanih u Dodatku 1 JAR-FCL 2.130 i 2.135 i Dodatku 2 JAR-FCL 2.135, sa stepenom sposobnosti koji odgovara pravima imaoca PPL(H). Praktični ispit se mora sprovesti u roku od 6 meseci po završetku letačke obuke (vidi JAR-FCL 2.125(a)).

Dodatak 1 JAR-FCL 2.125
PPL(H) Kurs obuke - pregled

(Vidi JAR-FCL 2.125)
(Vidi AMC FCL 2.125)

1. Cilj kursa za PPL(H) je da obuči učenika pilota da leti sigurno i efikasno prema pravilima vizuelnog letenja (VFR).

TEORIJSKA OBUKA

2. Program teorijske obuke za PPL(H) treba da obuhvati sledeće:

vazduhoplovne propise, opšte poznavanje vazduhoplova, performanse leta i planiranje, ljudske mogućnosti i ograničenja, meteorologiju, navigaciju, operativne procedure, teoriju letenja i komunikacije.

Dalji detalji celokupne teorijske obuke su propisani u AMC FCL 2.125.

LETAČKA OBUKA

3. Program letačke obuke za PPL(N) treba da obuhvati sledeće:

(a) pretpoletne radnje, uključujući određivanje težine i centraže helikoptera, pregled i održavanje helikoptera;

(b) šeme aerodromskih i saobraćajnih operacija, mere bezbednosti i procedure za izbegavanje sudara;

(c) kontrolisanje položaja helikoptera u prostoru uz pomoć vizuelnih orijentira;

(d) poletanja, sletanja, lebdenje, okretanje u mestu i normalni prelasci iz i u lebdenje;

(e) vanredne postupke, osnovne autorotacije, imitacije otkaza motora, izlazak iz rezonanse ako odgovara tipu;

(f) bočna pomeranja, pomeranje unazad, okretanje u mestu;

(g) stvaranje vrtložnog prstena, prepoznavanje i izlazak;

(h) pristajanje iz autorotacije, sletanje sa imitacijom otkaza motora, uvežbavanje prinudnih sletanja, imitacije neispravnosti uređaja i opreme, vanredne postupke u slučaju neispravnog rada motora, komandi, električnog i hidrauličnog sistema;

(i) oštre manevre;

(j) prelaske u progresivan let, brzo zaustavljanje, manevre u uslovima bez vetra, poletanje i sletanje na terene pod nagibom;

(k) postupke kod ograničene snage motora i ograničenog prostora, uključujući izbor postupaka prema i od nepripremljenog mesta sletanja;

(l) upravljanje helikopterom na osnovu pokazivanja osnovnih instrumenata, uključujući horizontalni zaokret za 180 stepeni i vađenje iz nepravilnih položaja za imitaciju nenamernog ulaska u oblak (ovu obuku može da izvodi FI(H));

(m) rutno letenje uz korišćenje vizuelnih orijentira i računske navigacije i uz pomoć radionavigacijskih sredstava;

(n) postupke za dolaske, odlaske i prelete kontrolisanih aerodroma, saradnju sa kontrolom leta, procedure u komunikacijama i frazeologiju.

HELIKOPTER ZA OBUKU I PROVERE

4. U zavisnosti od vrste obuke organizacija koja sprovodi obuku treba da obezbedi adekvatan broj helikoptera za obuku i provere. Helikopter mora da bude opremljen duplim osnovnim komandama leta koje mogu da koriste i učenik i instruktor. Promena mesta upravljačkih komandi nije dozvoljena.

U ukupan broj helikoptera, zavisno od vrste obuke, treba uključiti helikopter na kojem je moguće izvoditi demonstraciju autorotacije, helikopter adekvatno opremljen za simulaciju instrumentalnih meteoroloških uslova i helikopter koji je opremljen za obuku i provere u instrumentalnom letenju. Za obuku i ispit za IR(H) mora biti uključen helikopter koji ima odobrenje za letenje u IFR uslovima.

Helikopteri koji se koriste za obuku treba da budu odobreni za tu namenu od strane vazduhoplovne vlasti.

AERODROMI I POVRŠINE ZA POSEBNE NAMENE

5. Bazni aerodrom ili bilo koji alternativni aerodrom koji se koristi za obuku, mora da ispunjava sledeće uslove:

(a) da ima najmanje jednu poletno-sletnu stazu ili površinu za poletanje koja omogućava helikopteru koji se koristi za obuku normalna poletanja i sletanja sa maksimalnom dozvoljenom poletno-sletnom masom i sletanje iz autorotacije:

(I) pri tihom vremenu (vetar ne jači od 4 čvora) i temperaturama jednakim najvišoj prosečnoj temperaturi za najtopliji mesec u godini u operativnoj zoni;

(II) uklonjene sve prepreke u poletnoj ravni na minimalnoj udaljenosti od 50 stopa;

(III) korišćenje pogonske grupe i stajnih trapova (ukoliko se primenjuju) u skladu sa preporukama proizvođača;

(IV) normalno prevođenje iz faze poletanja u fazu penjanja sa najboljim uglom penjanja, a da pri tome nije potrebna posebna veština ili tehnika pilotiranja.

(b) da ima pokazivač pravca vetra koji je vidljiv sa nivoa zemlje sa krajeva svake poletno-sletne staze/poletno-sletne površine.

(c) da ima adekvatno osvetljenje poletno-sletne staze, odnosno poletno-sletne površine ako se koristi za obuku u noćnom letenju.

(d) da ima odgovarajuća sredstva za radio-komunikaciju vazduh/zemlja koja su prihvaćena od strane vazduhoplovnih vlasti.

6. Površine za posebne namene treba da omoguće:

- uvežbavanje postupaka na ograničenom prostoru;

- uvežbavanje imitacije autorotacije;

- uvežbavanje postupaka na terenu pod nagibom.

Za detalje videti AMC FCL 2.125.

Dodatak 2 JAR-FCL 2.125
Registracija organizacije za obuku samo za PPL

(Vidi JAR-FCL 2.125)

1. Vlasnik organizacije za obuku ili odgovorno lice koje rukovodi organizacijom, podnosi prijavu za registraciju vazduhoplovnim vlastima države članice JAA u kojoj se nalazi i koja je dužna da mu obezbedi obrazac prijave.

2. Obrazac prijave za registraciju mora da sadrži informacije predviđene u Dodatku 3 JAR-FCL 2.125.

3. Nakon prijema ispunjenog obrasca prijave, vazduhoplovne vlasti države članice JAA u kojoj se organizacija za obuku nalazi, na osnovu diskrecione ocene, registrovaće organizaciju za sprovođenje obuke za PPL u toj državi, bez formalne procedure odobravanja, osim ukoliko postoji osnovana sumnja da se obuka neće izvoditi sigurno. Vazduhoplovne vlasti će o tome obavestiti podnosioca prijave.

4. O bilo kojoj promeni podataka unetih u obrazac prijave treba obavestiti vazduhoplovne vlasti.

5. Organizacija za obuku će ostati registrovana sve dok operater ne obavesti vazduhoplovne vlasti o prekidu obuke za PPL, ili ukoliko vazduhoplovne vlasti utvrde da se obuka ne sprovodi sigurno i/ili u skladu sa JAR-FCL. U oba slučaja registracija organizacije za obuku će biti povučena.

Dodatak 3 JAR-FCL 2.125
Sadržaj obrasca prijave za registraciju organizacije za obuku kandidata za PPL

(Vidi JAR-FCL 2.125)

a

Naziv i adresa na kojoj organizacija radi, npr. klub škola, grupa;

b

Ime vlasnika;

c

Datum nameravanog početka rada;

d

Imena, adrese i brojevi telefona instruktora letenja i njihove kvalifikacije;

e

(I) Naziv i adresa aerodroma, ukoliko se koristi, gde će se obuka vršiti;
(II) Naziv operatera aerodroma;

f

Lista helikoptera koji se koriste, uključujući i sredstva za simuliranje leta (ukoliko se koriste), navodeći:
tip helikoptera, registraciju(e), vlasnika(e) helikoptera, kategoriju uverenja o plovidbenosti;

g

Vrsta obuke koja će se vršiti:
teorijska obuka za PPL(H) (Vidi JAR-FCL 2.130)
letačka obuka za PPL(H) sa odgovarajućim ovlašćenjem za tip za jednomotorni helikopter (vidi JAR-FCL 2.125 (a))
osposobljavanje za noćno letenje
Druge vrste obuke (navesti) (vidi JAR-FCL 2.017)

h

Podaci o polisi osiguranja helikoptera;

i

Navesti da li organizacija namerava da radi puno ili skraćeno radno vreme;

j

Dodatne informacije koje vazduhoplovna vlast može da traži;

k

Izjava podnosioca prijave da su navedeni podaci od (a) do (j) tačni i da će se obuka vršiti u skladu sa JAR-FCL 2.

Datum:

Potpis:

Dodatak 4 JAR-FCL 2.125
PPL(H) - Kurs osposobljavanja za noćno letenje

(Vidi JAR-FCL 2.125 (c))

1. Cilj kursa je da se imaoci PPL(H) osposobe za korišćenje prava iz dozvole noću.

2. Imalac PPL(H) koji se osposobljava za noćno letenje treba da ima najmanje 100 sati letenja na helikopterima nakon što mu je izdata dozvola, uključujući najmanje 60 sati u ulozi PIC i 20 sati u navigacijskom letenju.

3. Kurs treba da bude završen u roku od 6 meseci.

4. Upisivanje u dozvolu potvrde o uspešno završenom kursu može da izvrši instruktor letenja ili rukovodilac obuke.

TEORIJSKO ZNANJE

5. Program teorijskog znanja treba da sadrži najmanje 5 časova obuke sa akcentom na reviziju i/ili objašnjenje za:

- minimalne meteorološke uslove za noć;

- pravila osmatranja vazdušnog prostora noću i upotreba pogodnih sredstava;

- pravila za osvetljavanje aerodromskih površina/piste/sletne površine/prepreka;

- navigacijska svetla na helikopteru i pravila za izbegavanje sudara;

- fiziološke aspekte iluzija i orijentacije;

- opasnosti od dezorijentacije noću;

- instrumentalne sisteme/ funkcije i greške;

- osvetljavanje instrumenata u kabini u normalnim i vanrednim situacijama;

- osvetljavanje i upotrebu karata pomoću kabinskog osvetljenja;

- principe vođenja navigacije;

- određivanje sigurne visine;

- opasnost od zaleđivanja, manevri za izbegavanje i izlaženje iz zona zaleđivanja.

OBUKA U LETENJU

6. U svim slučajevima, moraju se obaviti vežbe 4 - 6 programa osposobljavanja.

7. Za vežbe 1 - 3, od ukupnog predviđenog naleta 50% se može realizovati na STD(H). Međutim, sve pojedinosti iz svake vežbe se moraju uvežbavati u letu, na helikopteru.

8. Delovi programa označeni sa (*) treba da se izvršavaju u simuliranim IMC (instrumentalni meteorološki uslovi) i mogu se izvršavati danju.

9. Vežbe 1 - 3 programa letačke obuke moraju da sadrže najmanje 10 sati obuke.

10. Vežbe 4 - 6 programa letačke obuke treba da sadrže najmanje 5 sati obuke, od čega najmanje 3 sata obuke na duploj komandi i 5 samostalnih školskih krugova noću.

11. Vežbe u vazduhu treba da obuhvate sledeće:

- Vežba 1:

(ponavljati koliko je potrebno dok učenik ne dostigne zahtevani standard sigurnosti)

- obnoviti osnovne manevre u kojima se upravljanje helikopterom vrši na osnovu pokazivanja instrumenata*;

- objasniti i pokazati prelazak iz vizuelnog u instrumentalni let*;

- objasniti i obnoviti vađenje iz nepravilnih položaja na osnovu pokazivanja instrumenata*;

- Vežba 2:

(ponavljati koliko je potrebno dok učenik ne dostigne zahtevani standard sigurnosti)

- objasniti i pokazati upotrebu radionavigacijskih sredstava kada se upravljanje vrši samo na osnovu pokazivanja instrumenata, uključujući i određivanje i održavanje pozicije*;

- Vežba 3:

(ponavljati dok učenik ne dostigne zahtevani standard sigurnosti)

- objasniti i pokazati korišćenja radara*;

- Vežba 4:

(ponavljati dok učenik ne dostigne zahtevani nivo sigurnosti)

- objasniti i pokazati upotrebu i podešavanja svetala za sletanje;

- objasniti i pokazati lebdenje noću:

- više i sporije nego danju;

- izbegavati slučajna pomeranja bočno i nazad;

- objasniti i pokazati tehnike poletanja noću;

- objasniti i pokazati tehniku izvođenja školskih krugova noću;

- objasniti i pokazati prilaze na sletanje noću (stalni ugao prilaza), sa ili bez vizuelnih pomoćnih sredstava, na:

- heliodrome;

- osvetljena mesta za sletanje;

- uvežbavati poletanja, krugove i prilaze;

- objasniti i pokazati postupke u slučaju:

- imitacija otkaza motora (sa povećanjem snage motora na sigurnoj visini);

- imitacija otkaza motora uključujući prilaz i sletanje sa jednim motorom (samo za višemotorne helikoptere);

- imitacija iznenadnog ulaska u IMC (ne između trećeg i četvrtog zaokreta i u finalu);

- otkaz servo sistema (uključujući i sletanje);

- otkaz unutrašnjih i spoljnih svetala;

- ostali kvarovi i otkazi i postupci u skladu sa Priručnikom za upravljanje helikopterom;

- Vežba 5:

- samostalni krugovi noću;

- Vežba 6:

- objasniti i pokazati tehniku navigacijskog letenja noću;

- uvežbavati rutno letenje noću na duploj komandi i kao SPIC, do zahtevanog kvaliteta.

Dodatak 1 JAR-FCL 2.130 i 2.135
Teorijski i praktični ispit za PPL(H)

(Vidi JAR-FCL 2.130 i 2.135)

TEORIJSKI ISPIT

1. Procedure sprovođenja ispita za PPL propisuje vazduhoplovna vlast. Ovaj ispit se sprovodi u pisanoj formi, tokom jednog ili više dana, prema odluci vazduhoplovne vlasti, i mora obuhvatiti devet predmeta navedenih u tabeli. Ispit treba da sadrži najmanje 120 pitanja. Teorijski ispit može odjednom da obuhvati nekoliko predmeta:

Predmet

Vreme
(ne više od)

 

Vazduhoplovni propisi
i procedure kontrole letenja

 

Podela vremena prema
odluci vazduhoplovne vlasti

Opšte poznavanje vazduhoplova

 

Performanse leta i planiranje

 

Ljudske mogućnosti i ograničenja

 

Meteorologija

 

Navigacija

 

Operativne procedure

 

Teorija letenja

 

Komunikacije

 

Ukupno

6.00 čas

 

Prema odluci vazduhoplovnih vlasti ispitivanje iz predmeta komunikacije se može sprovoditi praktično.

2. Većina pitanja moraju biti pitanja sa više ponuđenih odgovora.

3. Ispit se sprovodi na jeziku koji odredi vazduhoplovna vlast. Vazduhoplovna vlast mora da obavesti kandidate na kom jeziku se sprovodi ispit.

4. Ispit se smatra položenim ukoliko kandidat ostvari najmanje 75% poena predviđenih za taj predmet. Poeni se stiču samo na ispravnim odgovorima.

5. Smatra se da je kandidat uspešno položio teorijske ispite za PPL(H) kada položi sve predmete u roku od 18 meseci, računajući od kraja kalendarskog meseca kada je kandidat prvi put pristupio ispitu. Položeni teorijski ispit se priznaje za dobijanje dozvole PPL(N) u periodu od 24 meseca od datuma kada je kandidat uspešno položio sve teorijske predmete (NPA 20).

PRAKTIČNI ISPIT

6. Kandidat za praktični ispit za PPL(H) mora biti obučavan na istom tipu helikoptera koji će se koristiti na praktičnom ispitu. Kandidatu se dozvoljava da izabere da polaže praktični ispit na jednomotornom helikopteru ili, ukoliko ispunjava uslove prema JAR-FCL 2.255 od 70 sati letenja u ulozi vođe vazduhoplova, na višemotornom helikopteru. Helikopter koji se koristi za polaganje praktičnog ispita mora da ispunjava uslove za helikoptere za obuku (vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.125).

7. Vazduhoplovna vlast određuje postupke kojima se proverava da li kandidat ispunjava uslove za pristupanje praktičnom ispitu, uključujući i uvid ispitivača u dosije obuke kandidata.

8. Kandidat mora da polaže delove od 1 do 5 praktičnog ispita. Ukoliko kandidat ne položi bilo koju stavku u okviru jednog dela, smatra se da nije položio taj deo. Ukoliko ne položi više od jednog dela, kandidat mora ponovo polagati celokupan praktični ispit. Ako kandidat ne položi samo jedan deo praktičnog ispita mora ponovo polagati samo taj deo. Kandidat koji ne položi bilo koji deo na ponovnom polaganju praktičnog ispita, uključujući i delove koje je u prethodnom pokušaju položio, moraće ponovo da pristupi polaganju kompletnog ispita za PPL(H). Svi delovi praktičnog ispita moraju biti završeni u roku od šest meseci.

9. Ukoliko kandidat ne položi praktični ispit može mu se odrediti dodatna obuka. Kandidatu koji ne položi sve delove praktičnog ispita iz dva pokušaja dodatnu obuku će odrediti vazduhoplovna vlast. Ne postoji ograničenje broja pokušaja polaganje praktičnog ispita.

SPROVOĐENJE ISPITA

10. Vazduhoplovna vlast daje ispitivaču savete vezane za sigurnost, u cilju sigurnog i bezbednog sprovođenja ispita.

11. U slučaju da kandidat odluči da prekine praktični ispit iz razloga koje ispitivač ne smatra opravdanim, kandidat će morati da polaže ponovo celokupan praktični ispit. Ukoliko se ispit prekine iz razloga koje ispitivač smatra opravdanim, u sledećem ispitnom letu proveriće se samo oni delovi praktičnog ispita koji nisu provereni u prethodnom letu.

12. Kandidat može samo jednom da ponovi neki manevar ili postupak. Ispitivač može da prekine praktični ispit u bilo kojoj fazi, ukoliko zaključi da je prikazana veština kandidata nedovoljna i da je potrebno ponoviti čitav praktični ispit.

13. Od kandidata će se zahtevati da upravlja helikopterom sa sedišta vođe vazduhoplova i da se u toku ispitnog leta ponaša kao da je jedini član posade. Odgovornost za let se određuje prema nacionalnim propisima.

14. Ispitivač će izabrati rejon i rutu kojom će se leteti na praktičnom ispitu, dok će se lebdenje i pomeranje na niskoletećoj površini izvoditi na aerodromu, odnosno letilištu prihvata. Ruta se može završiti na aerodromu poletanja ili na nekom drugom aerodromu. Kandidat je odgovoran za planiranje leta, kao i da se sva oprema i svi dokumenti, potrebni za izvođenje leta, nalaze u helikopteru. Navigacijski deo praktičnog ispita je naveden u Dodatku 2 JAR-FCL 2.135, a ruta treba da se sastoji od najmanje 3 etape, od kojih svaka traje minimalno 10 minuta. Praktični ispit se može izvoditi u dva leta.

15. Kandidat treba da pokaže ispitivaču provere i predviđene radnje u letu, uključujući i identifikaciju radio sredstava. Provere moraju da budu izvedene u skladu sa odobrenim listama za proveru (check list) za helikopter koji se koristi na praktičnom ispitu. U toku prethodne pripreme za praktični ispit kandidat je dužan da odredi proračun snage motora i brzine. Kandidat, takođe, mora da odredi performanse u poletanju, prilazu i sletanju na osnovu operativnog priručnika ili letačkog priručnika za helikopter koji se koristi.

16. Ispitivač neće uticati na upravljanje helikopterom, osim u slučaju da je intervencija neophodna iz sigurnosnih razloga ili da se izbegne zastoj saobraćaja.

KRITERIJUMI NA ISPITNOM LETU

17. Kandidat treba da pokaže sposobnost da:

- upravlja helikopterom u skladu sa ograničenjima;

- izvodi sve manevre sa lakoćom i precizno;

- ispolji dobro procenjivanje i samostalnost u odlučivanju;

- primenjuje stečena vazduhoplovna znanja; i

- sve vreme upravlja helikopterom na takav način da ne ugrozi sigurno izvođenje postupaka ili manevara.

18. Sledeća ograničenja služe kao opšte uputstvo. Ispitivač će uzeti u obzir uslove leta, npr. turbulenciju i manevarske kvalitete i performanse helikoptera koji se koristi na ispitu.

Visina

 

normalan pravolinijski let

±150 stopa (ft)

sa simuliranim glavnim

 

slučajevima opasnosti

±200 stopa (ft)

lebdenje sa uticajem tla

±2 stope (ft)

 

 

Pravac / Smer na radio sredstva

normalni uslovi leta

±10°

sa simuliranim glavnim

 

slučajevima opasnosti

±15°

 

 

Brzina

 

poletanje i prilaz

-10/+15 čvorova (kt)

svi ostali režimi leta

±15 čvorova (kt)

 

 

Uticaj blizine tla

 

lebdenje

±3 stope (ft)

sletanje

bez bočnog pomeranja ili pomeranja unazad

SADRŽAJ PRAKTIČNOG ISPITA

19. Sadržaj i delovi praktičnog ispita propisani u Dodatku 2 JAR-FCL 2.135 moraju biti zastupljeni na praktičnom ispitu za sticanje dozvole PPL(H) na jednomotornim i višemotornim helikopterima. Ako se ispit obavlja na višemotornom helikopteru kandidat mora da ispuni uslove JAR-FCL 2.255.

Format i obrazac prijave za polaganje praktičnog ispita može odrediti vazduhoplovna vlast (vidi IEM FCL 2.135).

Dodatak 2 JAR-FCL 2.135
Sadržaj praktičnog ispita za sticanje PPL(H)

(Vidi JAR-FCL 2.135)
(Vidi IEM FCL 2.135)

Napomena: Korišćenje ček-liste, vazduhoplovne manire, vizuelni spoljni pregled helikoptera, postupke protiv zaleđivanja itd., potrebno je primeniti u svim delovima.

DEO 1
PROVERE I POSTUPCI PRE/POSLE LETA

a

Poznavanje helikoptera (npr. Tehnička knjižica, gorivo, masa i centar težišta, performanse) planiranje leta, NOTAMs, vremenski uslovi

b

Pretpoletni pregled/postupak, položaj delova i namena

c

Pregled kabine, postupak startovanja motora

d

Provera komunikacijske i navigacijske opreme, izbor i podešavanje frekvencija

e

Postupci pre poletanja, R/T procedure, veza sa ATC - usaglašavanje

f

Parkiranje, zaustavljanje motora i rotora i postupci posle leta

DEO 2
MANEVRI U LEBDENJU, TEHNIKA PILOTIRANJA NA OGRANIČENIM POVRŠINAMA

a

Poletanje i sletanje (uzletanje i pristajanje)

b

Voženje, voženje-pomeranjem iz lebdenja

c

Lebdenje u mestu sa čeonim/bočnim/leđnim vetrom

d

Okretanje u lebdenju za 360° u levu i desnu stranu (u mestu)

e

Pomeranje napred, bočno, nazad

f

Imitacija otkaza motora u lebdenju

g

Brzo zaustavljanje u vetar i niz vetar

h

Nagnuti tereni/poletanje i sletanje na nepripremljene terene

i

Poletanje (različiti profili)

j

Poletanje sa bočnim ili leđnim vetrom (ako je izvodljivo)

k

Poletanje sa maksimalnom poletnom masom (stvarnom i simuliranom)

l

Prilazi (različiti profili)

m

Poletanje i sletanje sa ograničenom snagom

n

Autorotacija (ispitivač bira dve mogućnosti od - opšti postupci, dolet, na maloj brzini, u zaokretima za 360°)

o

Sletanje iz autorotacije

p

Postupak prinudnog sletanja sa korišćenjem snage motora

r

Provere snage, tehnika praćenja, tehnika prilaza i odleta

DEO 3
NAVIGACIJA - POSTUPCI NA RUTI

a

Navigacija i orijentacija na različitim visinama/visine, očitavanje karata

b

Održavanje visine, brzine i kursa, osmatranje vazdušnog prostora, podešavanje visinomera

c

Praćenje leta, zapisivanje podataka, potrošnja goriva, PVD, određivanje ispravke kursa i održavanje korekcije, osmatranje instrumenata

d

Osmatranje vremenskih uslova, proračun zaobilaženja

e

Upotreba radionavigacijskih sredstava (gde je moguće)

f

Osnovno letenje pomoću instrumenata (zaokret za 180° u simuliranim IMC uslovima)

g

Veza sa ATC i pridržavanje propisa

DEO 4
POSTUPCI U LETU I MANEVRI

a

Horizontalni let, kontrola pravca, visine i brzine

b

Penjanjući i spuštajući zaokreti sa vađenjem u određenim kursevima

c

Levi i desni horizontalni zaokreti nagiba do 30°, za 180° i 360°

d

Levi i desni standardni horizontalni zaokret za 180°, samo na osnovu pokazivanja instrumenata

DEO 5
VANREDNI POSTUPCI I POSTUPCI U SLUČAJU OPASNOSTI
(IMITACIJA GDE JE PRIMENLJIVO)

Napomena (1)

Ako se ispit sprovodi na višemotornom helikopteru, imitacija otkaza motora, uključujući prilaz i sletanje sa jednim motorom, mora biti uključena u ispit.

Napomena (2)

Ispitivač će odabrati 4 stavke od dole navedenih:

a

Neispravnosti rada motora, uključujući kvar generatora, zaleđivanje karburatora/motora, uljnog sistema (ako je primenljivo)

b

Neispravnost gorivnog sistema

c

Neispravnost električnog sistema

d

Neispravnost hidrauličnog sistema, uključujući prilaz i sletanje bez servo uređaja, ako je primenljivo

e

Neispravnost glavnog rotora i/ili torkvmetra (samo na simulatoru leta ili kroz usmeno objašnjavanje postupaka)

f

Pojava požara, uključujući kontrolu i otklanjanje uzroka pojave dima (ako je primenljivo)

g

Drugi vanredni i postupci u opasnosti, kao što je opisano u odgovarajućem letačkom priručniku i u skladu sa Dodatkom 3 JAR-FCL 2.240, Delovi 7 i 8; uključujući višemotorne helikoptere:

 

- simulirani otkaz motora u poletanju:

-

    - prekinuto poletanje na ili pre TDP ili sigurno prinudno sletanje na ili pre DPATO;

-

    - ubrzo posle LDP ili DPATO;

 

- sletanje sa simuliranim otkazom motora:

 

- sletanje ili produžavanje na drugi krug nakon otkaza motora pre LDP ili DPBL

 

- otkaz motora posle LDP ili sigurno sletanje posle DPBL.

 

POGLAVLJE D - DOZVOLA PROFESIONALNOG PILOTA (Helikopter) - CPL(H)

JAR-FCL 2.140 Minimalna starosna granica

Kandidat za CPL(H) mora imati najmanje 18 godina života.

JAR-FCL 2.145 Zdravstvena sposobnost

Kandidat za CPL(H) mora da poseduje važeće lekarsko uverenje klase 1. Da bi koristio prava CPL(H) mora posedovati važeće lekarsko uverenje klase 1.

JAR-FCL 2.150 Prava i uslovi
(Vidi JAR-FCL 2.250)

(a) Prava: zavisno od drugih uslova određenih u JARs, prava imaoca CPL(H) su:

(1) da koristi sva prava imaoca PPL(H);

(2) da obavlja poslove kao vođa vazduhoplova ili kopilot na bilo kom helikopteru koji nije angažovan u komercijalnom vazdušnom transportu;

(3) obavlja poslove vođe vazduhoplova u komercijalnom vazdušnom transportu na bilo kom helikopteru predviđenom da u posadi bude jedan pilot;

(4) obavlja poslove kopilota u komercijalnom vazdušnom transportu na helikopteru za čiju upotrebu se u posadi zahteva i kopilot.

(b) Uslovi: kandidat za CPL(H) koji je ispunio uslove propisane u JAR-FCL 2.140, 2.145, 2.155, 2.160, 2.165, 2.170, 2.261(a) i, ako je primenljivo, 2.261(a)(4), smatra se da ispunjava uslove za izdavanje CPL(H), uključujući najmanje ovlašćenje za tip helikoptera koji je korišćen na praktičnom ispitu, a ukoliko je završio obuku i ispit za instrumentalno letenje, u skladu sa JAR-FCL 2 Poglavlje E, dobiće i ovlašćenje za instrumentalno letenje.

JAR-FCL 2.155 Iskustvo i priznavanje
(Vidi Dodatak 1 do 5 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(1))
(Vidi AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(1) do (5))

(a) Integrisane obuke

(1) Iskustvo

Kandidat za CPL(H) koji je pohađao i uspešno završio integrisanu letačku obuku, mora da ostvari najmanje 135 sati letenja kao pilot na helikopteru koji poseduje uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA.

(2) Priznavanje

Za detalje priznavanja vremena letenja koje se zahteva u tački (a)(1), videti paragraf 4. u Dodatku 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(1), paragraf 4. u Dodatku 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(2) ili Dodatku 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(4).

(b) Modularna obuka

(1) Iskustvo

Kandidat za CPL(H) koji nije završio integrisanu letačku obuku, mora da ostvari najmanje 185 sati letenja kao pilot na helikopteru koji poseduje uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA.

(2) Priznavanje

Od 185 sati letenja priznaće se:

(I) 20 sati letenja ostvarenih u svojstvu vođe aviona koji poseduje PPL(A); ili

(II) 50 sati letenja u svojstvu vođe aviona koji poseduje CPL(A); ili

(III) 10 sati mogu biti ostvareni u svojstvu vođe vazduhoplova na motornim jedrilicama ili jedrilicama.

(c) Vreme letenja

Kandidat mora da ostvari na helikopterima najmanje (vidi JAR-FCL 2.050 (a)(3)):

(1) 50 sati u svojstvu vođe vazduhoplova;

(2) 10 sati na preletima u svojstvu vođe vazduhoplova, uključujući tokom obuke i međuaerodromski let od najmanje 185 km (100 NM), sa sletanjem i potpunim zaustavljanjem na dva aerodroma koji nisu aerodromi poletanja;

(3) 10 sati instrumentalnog letenja sa instruktorom, od čega najviše 5 sati instrumentalnog letenja na uređajima na zemlji; i

(4) 5 sati noćnog letenja, kao što je propisano u JAR-FCL 2.165(b).

JAR-FCL 2.160 Teorijsko znanje
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(1) do (5))
(Vidi AMS FCL 2.160(a)(1) i 2.165(a)(1) do (3))

(a) Obuka

Kandidat za CPL(H) mora da obavi teorijsku obuku u odobrenoj organizaciji za letačku obuku (FTO). Obuka mora biti kombinovana sa letačkom obukom, kao što je propisano u JAR-FCL 2.165.

(b) Ispit

Kandidat za CPL(H) mora da pokaže nivo teorijskog znanja koji odgovara pravima koja imaocu pruža CPL(H), i mora ispuniti uslove propisane u JAR-FCL 2 (Helikopter) Poglavlje J.

(c) Kandidat koji je pohađao integrisanu letačku obuku mora da pokaže najmanje nivo znanja koji je zahtevan tom obukom, kao što je propisano u odgovarajućem Dodatku 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(1) do (4).

JAR-FCL 2.165 Letačka obuka
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(1) do (3) i AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(1) do (3))

(a) Obuka

Kandidat za CPL(H) mora da završi odobreni integrisani ili modularni kurs letačke obuke na helikopterima koji imaju uverenje o plovidbenosti izdato ili prihvaćeno od strane države članice JAA u odobrenoj organizaciji za letačku obuku. Obuka u letenju mora da se kombinuje sa teorijskom obukom. Za detalje odobrenih obuka videti sledeće:

(1) ATR(H)/IR integrisani kurs - Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(1) i AMC FCL 2.160 i 2.165 (a)(l);

(2) ATP(H) integrisani kurs - Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(2) i AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(2);

(3) CPL(H)/IR integrisani kurs - Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165 (a)(3) i AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(3);

(4) CPL(H) integrisani kurs - Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165 (a)(4) i AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(4) i

(5) CPL(H) modularni kurs - Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(5) i AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(5)

(b) Obuka za noćno letenje

Kandidat mora da ostvari najmanje 5 sati letenja na helikopterima noću, od čega najmanje 3 sata sa instruktorom, uključujući najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja i 5 samostalnih školskih krugova, od kojih svaki podrazumeva poletanja i sletanja sa potpunim zaustavljanjem.

JAR-FCL 2.170 Praktična obučenost
(Vidi Dodatke 1 i 2 JAR-FCL 2.170)
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165 (a)(1) do (5))

Kandidat za CPL(H) mora da pokaže kao vođa helikoptera sposobnost izvođenja odgovarajućih postupaka i manevara opisanih u Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 2.170, sa stepenom osposobljenosti koji odgovara pravima imaoca CPL(H). Kandidat mora da položi praktični ispit, u skladu sa odgovarajućim uslovima iz Dodatka 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165 (a)(1) do (5) i AMC FCL 2.160 i 2.165(1) do (5).

Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(1)
ATP(H)/IR integrisani kurs

(Vidi JAR-FCL 2.160, 2.165 i 2.170)
(Vidi Dodatak 1 i 2 JAR-FCL 2.170)
(Vidi Dodatak 1 i 2 JAR-FCL 2.210)
(Vidi AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(1))
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.470)
(Vidi IEM FCL 2.170)

1. Cilj ATP(H)/IR integrisanog kursa je da obuči pilote do nivoa stručnosti potrebnog da rade kao kopiloti na višemotornim helikopterima sa više pilota u komercijalnom vazdušnom saobraćaju i da steknu CPL(H)/IR, ali ne i neka druga ovlašćenja (npr. obavljanje raznih poslova u vazduhu).

2. Kandidat koji želi da pohađa ATP(H)/IR integrisani kurs mora, pod nadzorom rukovodioca obuke odobrene organizacije za letačku obuku (FTO), da završi sve nivoe obuke u jednom neprekidnom, odobrenom kursu obuke, kako je utvrđeno u toj FTO.

3. Kurs treba da traje između 12 i 36 meseci. Izuzetno, uz odobrenje vazduhoplovnih vlasti obuka može da se produži po isteku 36 meseci, ukoliko se dodatna letačka i zemaljska obuka obavlja u FTO.

4. Kandidat može biti primljen na obuku kao početnik ili kao imalac PPL(H), izdatih u skladu sa ICAO Annex 1. Početnik mora da ispuni uslove za učenika pilota u skladu sa JAR-FCL Poglavlje B. U slučaju da je kandidat imalac PPL(H), može mu se priznati 50% naleta na helikopteru koji je ostvario pre pristupanja kursu potrebnog za obuku (vidi JAR-FCL 2.165(a)(1) i Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(1), paragraf 13), i to:

(a) do 40 sati naleta, od čega 20 sati može biti na duploj komandi;

(b) do 50 sati naleta, od čega 25 sati može biti na duploj komandi, ukoliko je izvršena obuka na helikopteru za osposobljavanje za noćno letenje.

Ovo priznavanje naleta je u nadležnosti FTO i mora biti uneseno u letački dosije kandidata. U slučaju da učenik-pilot ne poseduje pilotsku dozvolu, a uz saglasnost vazduhoplovne vlasti, FTO može odrediti dopunsku obuku određenih vežbi na duploj komandi (vidi AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(1) faze 2 i 3), koja se može obaviti na avionu ili motornoj jedrilici, i to najviše do 20 sati naleta.

5. Kandidat koji nije položio ili nije u stanju da završi ceo kurs ATP(H)/IR može da podnese prijavu vazduhoplovnoj vlasti za teorijski i praktični ispit za nižu dozvolu i, ukoliko je primenljivo, za ovlašćenje za instrumentalno letenje.

6. Svaki kandidat koji želi da pređe u drugu FTO u toku trajanja obuke mora da podnese zahtev vazduhoplovnim vlastima za zvaničnu procenu potrebnih sati letačke obuke koje mora da ostvari u drugoj FTO.

7. FTO je dužna da se uveri da kandidat, pre pristupanja obuci, ima odgovarajuće znanje iz matematike, fizike i engleskog jezika, kako bi se olakšalo shvatanje sadržaja teorijske obuke. Po završetku kursa nivo znanja engleskog jezika treba da bude u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 2.200.

8. Kurs mora da obuhvata:

(a) teorijsku obuku do nivoa znanja za ATPL(H) i IR;

(b) letačku obuku prema pravilima za vizuelno i instrumentalno letenje;

(c) obuku saradnje u višečlanoj posadi na helikopterima sa više pilota (vidi JAR-FCL 2.261(d)).

9. Uspešno završenim teorijskim ispitom iz paragrafa 12. i praktičnim ispitom iz paragrafa 14. ispunjava se zahtevani nivo teorijskog i praktičnog znanja koji je potreban za izdavanje CPL(H), uključujući ovlašćenje za tip helikoptera koji je korišćen na ispitu i ovlašćenje za instrumentalno letenje na helikopterima.

TEORIJSKO ZNANJE

10. Program teorijske obuke za ATPL(H)/IR je naveden u Dodatku 1 JAR-FCL 2.470. Uslovi za ovlašćenja za tip su navedeni u JAR-FCL 2.240. Odobreni ATP(H)/IR kurs teorijskog znanja mora da sadrži najmanje 750 časova (1 čas = 60 minuta obuke) obuke u koju su uključeni: rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, nastava koja se izvodi na računarima, kao i drugi mediji koji su odobreni od vazduhoplovnih vlasti.

750 časova nastave mora da bude podeljeno na takav način da je za svaki predmet minimalni broj časova sledeći:

Predmet

Časova

Vazduhoplovni propisi

40

Opšte poznavanje vazduhoplova

80

Performanse leta i planiranje

90

Ljudske mogućnosti i ograničenja

50

Meteorologija

60

Navigacija

150

Operativne procedure

20

Teorija leta

30

Komunikacije

30

Dalje raspodele broja časova mogu biti u dogovoru između vazduhoplovnih vlasti i FTO.

11. Kurs o saradnji višečlane posade mora da sadrži najmanje 25 časova teorijske obuke i vežbi.

TEORIJSKI ISPIT

12. Kandidat je obavezan da pokaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca ATPL(H) i IR, u skladu sa uslovima iz JAR-FCL 2 (Helikopter) Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

13. Letačka obuka mora da sadrži najmanje 195 sati letenja, uključujući i sve provere napredovanja. Od ukupno 195 sati, kandidat mora da završi najmanje:

(a) 140 sati obuke na duploj komandi;

(b) 55 sati kao vođa vazduhoplova, uključujući najmanje 14 sati samostalnog letenja u vizuelnim uslovima, 1 sat samostalnog letenja noću, a može da uključi i 40 sati letenja u ulozi učenika - vođe vazduhoplova (SPIC).

(SPIC vreme mora biti priznato kao vreme letenja u svojstvu vođe vazduhoplova, osim ukoliko instruktor letenja mora da utiče na kontrolisanje vazduhoplova u bilo kom delu leta. Analiza leta na zemlji od strane instruktora letenja ne utiče na vreme koje se priznaje u nalet kao vođa vazduhoplova. SPIC vreme se može voditi kao samostalno letenje);

(c) 50 sati međuaerodromskog letenja, od čega najmanje 10 sati u ulozi vođe vazduhoplova, uključujući prelet u vizuelnim uslovima od najmanje 185 km (100 NM), pri čemu mora izvesti 2 sletanja sa potpunim zaustavljanjem na dva aerodroma različita od aerodroma poletanja;

(d) 5 sati letenja na helikopterima mora biti izvedeno noću, od čega 3 sata na duploj komandi, uključujući najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja i 5 samostalnih školskih krugova. Svaki krug mora da sadrži poletanje i sletanje; i

(e) 50 sati instrumentalnog letenja na duploj komandi, a u okviru toga:

(I) 10 sati obuke u osnovnom instrumentalnom letenju i

(II) 40 sati obuke za ovlašćenje za instrumentalno letenje, u koje treba da se uključi najmanje 10 sati na višemotornom helikopteru koji ima sertifikat za letenje u IFR uslovima.

(f) 15 sati obuke za saradnju višečlane posade;

(g) od 140 sati letenja na duploj komandi:

(I) u 75 sati obuke u vizuelnim uslovima može se uključiti:

(1) 30 sati na simulatoru nivoa C/D, ili

(2) 25 sati na FTD 2,3 ili

(3) 20 sati na FNPT II/III, ili

(4) 20 sati na avionu ili motornoj jedrilici;

(II) u 50 sati obuke u instrumentalnom letenju može se uključiti:

(1) do 20 sati na simulatoru helikoptera ili FTD 2,3 ili FNPT II/III ili

(2) 10 sati, najmanje na helikopterskom FTD 1 ili FNPT 1, ili avionskom FNPT 1 ili na avionu;

(III) za 15 sati obuke za saradnju unutar višečlane posade može se koristiti simulator helikoptera ili FTD 2,3(MCC) ili FNPT II/III (MCC).

Ako je helikopter koji se koristi tokom praktičnog ispita različitog tipa od simulatora leta helikoptera koji se koristio za obuku u vizuelnim uslovima, maksimalno priznavanje ograničeno je vremenom dodeljenim za helikopterski FNPT II/III.

Vidi AMC-FCL 2.160 i 2.165(a)(1) za program letačke obuke.

PRAKTIČNI ISPITI

14. Po završetku odgovarajuće letačke obuke kandidat će pristupiti praktičnom ispitu za CPL(H) na višemotornom helikopteru, u skladu sa Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 2.170 i praktičnom ispitu za sticanje ovlašćenja za instrumentalno letenje na jednomotornom ili višemotornom helikopteru, u skladu sa Dodacima 1 i 2 JAR-FCL 2.210 ili drugim ispitima koji su u skladu sa uslovima JAR-FCL 2.262(c).

Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(2)
ATPL(H) integrisani kurs (bez ovlašćenja za instrumentalno letenje)

(Vidi JAR-FCL 2.160, 2.165 i 2.170)
(Vidi Dodatak 1 i 2 JAR-FCL 2.170)
(Vidi AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(2))
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.470)
(Vidi IEM FCL 2.170)

1. Cilj integrisanog kursa za ATPL(H) je da obuči pilote do nivoa stručnosti potrebnog da rade kao kopiloti na višemotornim helikopterima sa više pilota, ograničenim na upotrebu u VFR uslovima u komercijalnom vazdušnom saobraćaju i da steknu dozvolu CPL(H), ali ne i drugo ovlašćenje (npr. obavljanje raznih poslova u vazduhu).

2. Kandidat koji želi da pohađa ATPL(H) integrisani kurs, mora da pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenoj organizaciji za letačku obuku (FTO) završi sve faze obuke u jednom neprekidnom odobrenom kursu, prema načinu kako je uređeno u toj FTO.

3. Kurs mora da traje između 12 i 36 meseci. Uz odobrenje vazduhoplovnih vlasti može da se napravi poseban dogovor da se obuka produži i preko 36 meseci, u FTO gde se obavlja dodatna letačka i zemaljska obuka.

4. Kandidat može biti primljen na obuku kao početnik ili kao imalac PPL(H) izdate u skladu sa ICAO Annex 1. Početnik treba da ispuni uslove za pilota učenika, u skladu sa JAR-FCL Poglavlje B. U slučaju da je kandidat imalac PPL(H), može mu se priznati 50% naleta na helikopteru koji je ostvario pre pristupanja kursu, u nalet koji je ukupno potreban za obuku (vidi JAR-FCL 2.165(a)(2) i Dodatak 1 JAR-FCL 2.165(a)(2), paragraf 13) i to do:

(a) 40 sati naleta, od čega 20 sati može biti na duploj komandi, ili

(b) ako je završio osposobljavanje za noćno letenje - do 50 sati naleta, od čega 25 sati može biti na duploj komandi.

Ovo priznavanje sati naleta je u nadležnosti FTO i mora biti uneto u letački dosije kandidata. Ukoliko učenik - pilot ne poseduje pilotsku dozvolu, a uz odobrenje vazduhoplovnih vlasti, FTO može odrediti dopunsku obuku određenih vežbi na duploj komandi (vidi AMC FCL 2.160 i 2.165 (a)(2), faza 2 i 3) koja se može obaviti na avionu ili motornoj jedrilici, i to najviše do 20 sati naleta.

5. Kandidat koji nije položio ili nije u stanju da završi ceo kurs ATPL(H) može da podnese prijavu vazduhoplovnim vlastima za teorijski i praktični ispit za nižu dozvolu.

6. Svaki kandidat koji želi da pređe u drugu FTO u toku trajanja kursa mora da podnese zahtev vazduhoplovnim vlastima za zvaničnu procenu potrebnih sati letačke obuke koje mora da ostvari u drugoj FTO.

7. FTO se mora uveriti da kandidat, pre pristupanja obuci, ima dovoljno znanje iz matematike, fizike i engleskog jezika, kako bi se olakšalo shvatanje sadržaja teorijske obuke na kursu.

8. Kurs mora da obuhvata:

(a) teorijsku obuku na nivou znanja za ATPL(H);

(b) letačku obuku prema pravilima za vizuelno i osnovno instrumentalno letenje;

(c) obuku za saradnju višečlane posade na helikopterima sa više pilota (vidi JAR-FCL 2.261(d)).

9. Uspešno završenim teorijskim ispitom iz paragrafa 12. i praktičnim ispitom iz paragrafa 14. ispunjen je uslov u pogledu zahtevanog nivoa teorijskog i praktičnog znanja koji je potreban za izdavanje CPL(H), uključujući ovlašćenje za tip helikoptera koji je korišćen na ispitu.

TEORIJSKO ZNANJE

10. Sadržaj Programa teorijske obuke za ATPL(H) je naveden u Dodatku 1 JAR-FCL 2.470. Uslovi za ovlašćenja za tip su dati u JAR-FCL 2.240. Odobreni ATPL(H) kurs teorijskog znanja mora da sadrži najmanje 550 časova (1 čas=60 minuta) obuke u koju su uključeni rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, nastava koja se izvodi na računarima, kao i druge medije koji su odobreni od strane vazduhoplovnih vlasti, u odgovarajućem odnosu.

550 časova nastave treba da bude podeljeno tako da je za svaki predmet minimalni broj časova sledeći:

Predmet

Časova

Vazduhoplovni propisi

30

Poznavanje vazduhoplova

70

Performanse leta i planiranje

65

Ljudske mogućnosti i ograničenja

40

Meteorologija

40

Navigacija

120

Operativne procedure

20

Teorija letenja

30

Komunikacije

25

Dalja raspodela časova može biti dogovorena između vazduhoplovnih vlasti i FTO.

11. Kurs za saradnju višečlane posade mora da sadrži najmanje 20 časova teorijske obuke i vežbi.

TEORIJSKI ISPIT

12. Kandidat treba da pokaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca ATPL(H), u skladu sa uslovima u JAR-FCL 2 (Helikopter) Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

13. Letačka obuka se sastoji od najmanje 150 sati naleta, uključujući sve provere napredovanja, od čega kandidat mora da izvrši najmanje:

(a) 95 sati obuke na duploj komandi;

(b) 55 sati kao vođa vazduhoplova, uključujući najmanje 14 sati samostalnog letenja danju, 1 sat samostalnog letenja noću, a može da se uključi i 40 sati letenja u ulozi učenik-vođa vazduhoplova (SPIC).

Nalet u ulozi SPIC se priznaje kao vreme letenja u ulozi vođe vazduhoplova, osim ukoliko instruktor letenja mora da utiče na kontrolisanje helikoptera u bilo kom delu leta. Analiza leta na zemlji od strane instruktora letenja ne utiče na vreme koje se priznaje kao vođa vazduhoplova.

(c) 50 sati međuaerodromskog letenja u ulozi vođe vazduhoplova, uključujući prelet u vizuelnim uslovima od najmanje 185 km (100 NM), pri čemu mora izvesti 2 sletanja na aerodrome različite od aerodroma poletanja;

(d) 5 sati noćnog letenja na helikopterima, od čega 3 sata na duploj komandi, uključujući najmanje 1 sat navigacijskog međuaerodromskog letenja i 5 samostalnih školskih krugova sa poletanjem i sletanjem;

(e) 10 sati osnovnog instrumentalnog letenja na duploj komandi;

(f) 10 sati za saradnju višečlane posade;

(g) od 95 sati obuke na duploj komandi:

(I) 75 sati može da obuhvati:

(1) 30 sati na simulatoru helikoptera nivoa C/D, ili

(2) 25 sati na FTD 2,3 ili

(3) 20 sati na FNPT II/III, ili

(4) 20 sati na avionu ili motornoj jedrilici;

(II) 10 sati obuke u osnovnom instrumentalnom letenju može da obuhvati:

5 sati na najmanje helikopterskom FTD 1 ili FNPT I ili avionskom FNPT I ili na avionu.

(III) 10 sati obuke za saradnju višečlane posade na: simulatoru leta helikoptera (FS) ili FTD 2,3 (MCC) ili FNPT II/III (MCC).

Ako je helikopter koji se koristi na praktičnom ispitu različitog tipa od simulatora leta helikoptera koji se koristio za obuku u vizuelnim uslovima, maksimalno priznavanje će biti ograničeno vremenom određenim za helikopterski FNPT II/III.

Vidi AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(1) za program letačke obuke.

PRAKTIČNI ISPITI

13. Po završetku odgovarajuće letačke obuke kandidat je obavezan da polaže praktični ispit za CPL(H) na višemotornom helikopteru u skladu sa Dodatkom 1 i 2 JAR-FCL 2.170, kao i druge ispite u skladu sa JAR-FCL 2.262(c).

Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 1.165(a)(3)
CPL(H)/IR integrisani kurs

(Vidi JAR-FCL 2.160, 2.165 i 2.170)
(Vidi Dodatak 1 i 2 JAR-FCL 2.170)
(Vidi AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(3))
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.470)
(Vidi IEM-FCL 2.170)

1. Cilj integrisanog kursa za CPL(H)/IR je da obuči pilote do nivoa stručnosti potrebnog za pojedinačno upravljanje višemotornim helikopterom i da stekne CPL(H)/IR višemotornog helikoptera.

2. Kandidat koji želi da pohađa integrisani kurs za CPL(H)/IR, treba da pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenoj organizaciji za letačku obuku (FTO), završi sve nivoe obuke u jednom neprekidnom odobrenom kursu obuke, kako je utvrđeno u toj FTO.

3. Kurs traje između 9 i 30 meseci.

4. Kandidat može biti primljen na obuku kao početnik ili kao imalac PPL(H), izdate u skladu sa ICAO Annex 1. Početnik treba da ispuni uslove za učenika pilota u skladu sa JAR-FCL, Poglavlje B. U slučaju da je kandidat imalac PPL(H), može mu se priznati 50% naleta na helikopteru koji je ostvario pre pristupanja kursu, potrebnog za obuku (JAR-FCL 2.165(a)(3) i Dodatak 1 JAR-FCL 2.165(a)(3), paragraf 12) i to do:

(a) 40 sati naleta, od čega 20 sati može biti na duploj komandi, ili

(b) ako je kandidat završio osposobljavanje za noćno letenje - do 50 sati naleta, od kojih do 25 može biti obuka na duploj komandi.

Priznavanje naleta je u nadležnosti FTO i treba da bude uneto u letački dosije kandidata. U slučaju da učenik pilot ne poseduje pilotsku dozvolu, a uz odobrenje vazduhoplovnih vlasti, FTO može odrediti dopunsku obuku za određene vežbe na duploj komandi (vidi AMC FCL 2.160 i 2.165 (a)(3), faza 2 i 3) koje mogu biti izvedene na avionu ili motornoj jedrilici, do najviše 20 sati.

5. Kandidat koji nije položio ispit ili nije u stanju da završi ceo kurs CPL(H)/IR može da podnese prijavu vazduhoplovnoj vlasti za teorijski ispit i praktični ispit za nižu dozvolu i, ako je primenljivo, za ovlašćenje za instrumentalno letenje.

6. Kandidat koji želi da pređe u drugu FTO u toku kursa obuke mora da podnese zahtev vazduhoplovnim vlastima za procenu preostalih sati letačke obuke koje mora da ostvari u drugoj FTO.

7. FTO je dužna da se uveri da kandidat pre pristupanja obuci ima odgovarajuće znanje iz matematike i fizike. Po završetku kursa nivo znanja engleskog jezika treba da bude u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 2.200.

8. Kurs sadrži:

(a) teorijsku obuku za nivo znanja CPL(H) i IR, a za prvo izdavanje ovlašćenja za tip na višemotornim helikopterima i dodatnu teorijsku obuku, u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 2.255(a);

(b) letačku obuku prema pravilima za vizuelno i instrumentalno letenje.

9. Uspešno završenom obukom za ovlašćenje za tip i proverama uslova (vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.261 i AMS FCL 2.261), teorijskim ispitom (paragraf 11) i praktičnim ispitom iz paragrafa 13, ispunjen je uslov u pogledu zahtevanog nivoa teorijskog i praktičnog znanja koji je potreban za izdavanje CPL(H), uključujući ovlašćenje za tip helikoptera koji je korišćen na ispitu i ovlašćenja za instrumentalno letenje na višemotornim helikopterima.

TEORIJSKO ZNANJE

10. Program teorijske obuke za CPL(H)/IR je naveden u Dodatku 1 JAR-FCL 2.470. Uslovi za ovlašćenja za tip su navedeni u Dodatku 1 JAR-FCL 2.470. Odobreni kurs teorijske obuke za CPL(H)/IR sadrži najmanje 500 časova (1 čas = 60 minuta) obuke, uključujući i rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, nastavu koja se izvodi na računarima, kao i druge medije koji su odobreni od strane vazduhoplovnih vlasti, u odgovarajućem odnosu.

Minimalni broj časova potreban za svaki predmet u okviru 500 časova teorijske obuke je:

Predmet

Časova

Vazduhoplovni propisi

30

Poznavanje vazduhoplova

50

Performanse leta i planiranje

60

Ljudske mogućnosti i ograničenja

15

Meteorologija

40

Navigacija

100

Operativne procedure

10

Teorija letenja

25

Komunikacije

30

Dalja podela časova se može dogovoriti između vazduhoplovne vlasti i FTO.

TEORIJSKI ISPIT

11. Kandidat treba da polaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca CPL(H) i ovlašćenja za instrumentalno letenje, u skladu sa uslovima u JAR-FCL 2 (Helikopter), Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

12. Letačka obuka sadrži najmanje 135 sati letenja, uključujući sve provere napredovanja. Od ukupno 135 sati, kandidat treba da završi najmanje:

(a) 85 sati obuke na duploj komandi;

(b) 50 sati kao vođa vazduhoplova, uključujući najmanje 14 sati samostalnog letenja danju, 1 sat samostalnog letenja noću, a može da se uključi i 35 sati letenja u ulozi učenika-vođe vazduhoplova (SPIC).

Nalet u ulozi SPIC se može priznati kao nalet u ulozi vođe vazduhoplova, sve dok instruktor letenja ne mora da utiče na kontrolu bilo kog dela leta. Analiza leta na zemlji ne utiče na priznavanje naleta u ulozi vođe vazduhoplova.

(c) 10 sati međuaerodromskog letenja na duploj komandi;

(d) 10 sati međuaerodromskog letenja kao vođa vazduhoplova, uključujući prelet u VFR uslovima od najmanje 185 km (100 NM), pri čemu treba da izvrši dva sletanja sa potpunim zaustavljanjem na 2 aerodroma koja su različita od aerodroma poletanja;

(e) 5 sati letenja na helikopterima noću, od čega 3 sata na duploj komandi, uključujući najmanje 1 sat međuaerodromskog letenja i 5 samostalnih školskih krugova, pri čemu u svakom krugu mora biti izvršeno poletanje i sletanje;

(f) 10 sati obuke u instrumentalnom letenju na duploj komandi, od čega najmanje 5 sati na helikopteru;

(g) od 85 sati letenja na duploj komandi:

(I) u 75 sati obuke u vizuelnim uslovima u koje se može uključiti:

(1) 30 sati na simulatoru leta helikoptera (FS) nivoa C/D, ili

(2) 25 sati na uređaju FTD 2,3 ili

(3) 20 sati na uređaju FNPT II/III ili

(4) 20 sati na avionu ili motornoj jedrilici;

(II) 10 sati obuke u instrumentalnom letenju, u koje se može uključiti 5 sati na helikopterskom FTD I ili FNPT I, ili avionskom FNPT I, ili na avionu.

Ako je helikopter koji se koristio u obuci različitog tipa od simulatora koji se koristio za vizuelnu obuku, maksimalno priznavanje će biti ograničeno vremenom dodeljenim za helikopterski FNPT II/III.

PRAKTIČNI ISPIT

13. Po završetku odgovarajuće letačke obuke kandidat polaže praktični ispit za CPL(H) na jednomotornom ili na višemotornom helikopteru, u skladu sa Dodatkom 1 i 2 JAR-FCL 2.170 i ispit za ovlašćenje za instrumentalno letenje na višemotornom helikopteru sa sertifikatom za letenje u IFR uslovima, u skladu sa Dodatkom 1 i 2 JAR-FCL 2.210.

Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(4)
CPL(H) integrisani kurs

(Vidi JAR-FCL 2.160, 2.165 i 2.170)
(Vidi Dodatak 1 i 2 JAR-FCL 2.170)
(Vidi AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(4))
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.470)
(Vidi IEM-FCL 2.170)

1. Cilj integrisanog kursa za CPL(H) je da obuči pilote do nivoa stručnosti potrebnog za dobijanje CPL(H), ali ne i za sticanje ovlašćenja za instrumentalno letenje ili drugog ovlašćenja (npr. obavljanje raznih poslova u vazduhu).

2. Kandidat koji želi da pohađa integrisani kurs za CPL(H) treba pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenoj organizaciji za letačku obuku (FTO) da završi sve nivoe obuke u jednom neprekidnom odobrenom kursu obuke, kako je utvrđeno u toj FTO.

3. Kurs traje između 9 i 24 meseci.

4. Kandidat može biti primljen na obuku kao početnik ili kao imalac PPL(H)), izdate u skladu sa ICAO Annex 1. Početnik treba da ispuni uslove za učenika pilota, u skladu sa JAR-FCL, Poglavlje B. U slučaju da je kandidat imalac PPL(H), može mu se priznati 50% naleta na helikopteru koji je ostvario pre pristupanja kursu, u nalet koji je ukupno potreban za obuku (vidi JAR-FCL 2.165(a)(4) i Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(4), paragraf 12), i to do:

(a) 40 sati naleta, od kojih 20 sati može biti obuka na duploj komandi, ili

(b) 50 sati ukoliko je osposobljen za noćno letenje, od čega 20 sati može biti na duploj komandi.

Ovo priznavanje sati naleta treba da bude u nadležnosti FTO i uneto u letački dosije kandidata. Ukoliko učenik pilot ne poseduje pilotsku dozvolu, a uz odobrenje vazduhoplovnih vlasti, FTO može odrediti dodatnu obuku određenih vežbi na duploj komandi (vidi AMC FCL 2.160 i 2.165 (a)(4), paragraf 12) koje mogu biti izvedene na avionu ili motornoj jedrilici, do najviše 20 sati.

5. Kandidat koji nije položio ili nije sposoban da završi ceo kurs za CPL(H) može podneti zahtev vazduhoplovnim vlastima da polaže ispit iz teorijskog znanja i praktični ispit za nižu dozvolu.

6. Kandidat koji u toku trajanja obuke želi da pređe u drugu FTO treba da podnese zahtev vazduhoplovnim vlastima za zvaničnu procenu potrebnih sati letačke obuke koju mora da ostvari u drugoj FTO.

7. FTO je dužna da se uveri da kandidat pre pristupanja obuci ima odgovarajuće znanje iz matematike i fizike.

8. Kurs sadrži:

(a) obuku teorijskog znanja za nivo CPL(H);

(b) letačku obuku prema pravilima za vizuelno i instrumentalno letenje.

9. Uspešno završenom obukom za ovlašćenje za tip i proverama uslova (vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.261 i AMC FCL 2.261), teorijskim ispitom iz paragrafa 11. i praktičnim ispitom iz paragrafa 13, ispunjen je uslov u pogledu zahtevanog nivoa teorijskog i praktičnog znanja koji je potreban za izdavanje CPL(H), uključujući i ovlašćenje za tip helikoptera koji je korišćen na praktičnom ispitu.

TEORIJSKO ZNANJE

10. Program teorijske obuke za CPL(H) je naveden u Dodatku 1 JAR-FCL 2.470. Uslovi za ovlašćenja za tip su navedeni u JAR-FCL 2.240. Odobreni kurs teorijskog znanja za CPL(H) treba da sadrži najmanje 300 časova (1 čas = 60 minuta) obuke u koju mogu biti uključeni: rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, nastava koja se izvodi na računarima, kao i drugi mediji koji su odobreni od vazduhoplovnih vlasti, u odgovarajućem odnosu.

Minimalni broj časova predviđen za svaki predmet u okviru 300 časova obuke je sledeći:

Predmet

Časova

Vazduhoplovni propisi

25

Opšte poznavanje vazduhoplova

30

Performanse leta i planiranje

25

Ljudske mogućnosti i ograničenja

10

Meteorologija

30

Navigacija

55

Operativne procedure

8

Teorija leta

20

Komunikacije

10

Dalja podela časova se može dogovoriti između vazduhoplovnih vlasti i FTO.

TEORIJSKI ISPIT

11. Kandidat treba da pokaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca CPL(H), u skladu sa uslovima propisanim u JAR-FCL 2 (Helikopter), Poglavlje J.

LETAČKA OBUKA

12. Obuka u letu treba da obuhvati najmanje 135 sati, uključujući sve provere napredovanja, od kojih do 5 sati može biti zemaljska obuka za instrumentalno letenje. Od ukupnih 135 sati kandidati treba da završe najmanje:

(a) 85 sati na duploj komandi,

(b) 50 sati kao PIC, uključujući najmanje 14 sati samostalnog letenja danju, 1 sat samostalnog letenja noću, kao i 35 sati kao SPIC.

Nalet ostvaren u svojstvu učenika vođe vazduhoplova se može priznati kao nalet u svojstvu vođe vazduhoplova, ako instruktor letenja nije morao da utiče na kontrolu bilo kog dela leta. Analiza leta na zemlji ne utiče na priznavanje naleta u svojstvu vođe vazduhoplova.

(c) 10 sati navigacijskih preleta na duploj komandi,

(d) 10 sati navigacijskih preleta u svojstvu vođe vazduhoplova, uključujući prelet u vizuelnim uslovima od najmanje 185 km (100 NM) u kojem mora izvršiti dva sletanja sa punim zaustavljanjem na dva aerodroma, različita od aerodroma poletanja,

(e) 5 sati u noćnim uslovima, od kojih 3 sata na duploj komandi, uključujući najmanje 1 sat navigacijskih preleta i 5 samostalnih školskih krugova, pri čemu u svakom krugu treba izvršiti poletanje i sletanje,

(f) 10 sati obuke u instrumentalnom letenju na duploj komandi, uključujući najmanje 5 sati na helikopteru.

(g) od 85 sati obuke na duploj komandi:

(I) u 75 sati obuke u vizuelnim uslovima se može uključiti:

(1) 30 sati na simulatoru leta helikoptera (FS) nivoa C/D, ili

(2) 25 sati na uređaju FTD 2,3 ili

(3) 20 sati na uređaju FNPT II/III, ili

(4) 20 sati na avionu ili motornoj jedrilici;

(II) 10 sati obuke u instrumentalnom letenju, u koju može da se uključi 5 sati obuke na uređajima, najmanje tipa helikopterski FTD I, ili FTD II, ili FNPT I, ili avionski FNPT I ili na avionu.

Ako je helikopter koji se koristio u letačkoj obuci drugog tipa od simulatora leta helikoptera koji se koristio u obuci za vizuelno letenje, maksimalno priznavanje će biti ograničeno vremenom određenim za helikopterski FNPT II/III.

Vidi AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(2) za program letačke obuke.

PRAKTIČNI ISPIT

13. Po završetku letačke obuke i stečenog odgovarajućeg letačkog iskustva kandidat će polagati praktični ispit za CPL(H), u skladu sa Dodatkom 1 i 2 JAR-FCL 2.170.

Dodatak 1 JAR-FCL 2.160 i 2.165(a)(5)
CPL(H) modularni kurs

(Vidi JAR-FCL 2.160, 2.165 i 2.170)
(Vidi Dodatak 1 i 2 JAR-FCL 2.170)
(Vidi AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(5))
(Vidi Dodatak 1 JAR-FCL 2.470)
(Vidi IEM-FCL 2.170)

1. Cilj modularnog kursa za CPL(H) je da obuči imaoce PPL(H) do nivoa stručnosti potrebnog za izdavanje CPL(H), ali ne i za ovlašćenje za instrumentalno letenje ili drugo ovlašćenje (npr. obavljanje raznih poslova u vazduhu).

2. Pre pristupanja modularnom kursu za CPL(H) kandidat mora:

(a) da ima PPL(H) izdatu u skladu sa ICAO Annex 1;

(b) da ima izvršenih 150 sati letenja na helikopterima, uključujući 50 sati kao vođa vazduhoplova, od kojih 10 sati moraju biti navigacijski preleti, 105 sati kao pilot na helikopterima ako je imalac CPL(A), 135 sati kao pilot helikoptera ako je imalac PPL(A); i

(c) da ispunjava uslove propisane u JAR-FCL 2.225 i 2.224 ako se praktični ispit izvodi na višemotornom helikopteru.

3. Kandidat koji želi da pohađa modularni kurs za CPL(H) mora pod nadzorom rukovodioca obuke u odobrenoj organizaciji za obuku (FTO) da završi sve nivoe obuke u jednom neprekidnom odobrenom kursu, kako je utvrđeno u toj FTO. Teorijska obuka može da se obavlja u FTO koja vrši samo teorijsku obuku, pri čemu rukovodilac obuke mora da nadgleda taj deo kursa.

4. Teorijska obuka mora da se završi u roku od 18 meseci. Obuka u letenju i praktični ispit se moraju završiti u roku važenja položenih teorijskih ispita, kao što je navedeno u JAR-FCL 2.495.

5. FTO je dužna da se uveri da kandidat pre pristupanja kursu poseduje odgovarajući nivo znanja iz matematike i fizike.

6. Kurs mora da sadrži:

(a) obuku u teorijskom znanju za nivo CPL(H);

(b) obuku u vizuelnom i instrumentalnom letenju.

7. Uspešno položenim teorijskim ispitom iz paragrafa 9. i praktičnim ispitom iz paragrafa 12, ispunjava se uslov u pogledu potrebnog nivoa teorijskog i praktičnog znanja za izdavanje CPL(H), uključujući i ovlašćenje za tip helikoptera na kojem je obavljen praktični ispit.

TEORIJSKO ZNANJE

8. Program teorijske obuke za CPL(H) je naveden u Dodatku 1 JAR-FCL 2.470. Uslovi za ovlašćenja za tip su navedeni u JAR-FCL 2.470. Odobreni kurs teorijske obuke za CPL(H) obuhvata najmanje 200 časova (1 čas = 60 minuta obuke) obuke u koju mogu biti uključeni: rad u učionici, interaktivni video, prezentacije slajdova i kaseta, nastava koja se izvodi na računarima, kao i drugi mediji koji su odobreni od vazduhoplovnih vlasti, u odgovarajućem odnosu.

TEORIJSKI ISPIT

9. Kandidat mora da pokaže nivo znanja koji odgovara pravima imaoca CPL(H), u skladu sa uslovima u JAR-FCL 2 (Helikopter), Poglavlje J.

OBUKA U LETENJU

10. (a) Kandidat koji nema ovlašćenje za tip mora imati najmanje 30 sati obuke na duploj komandi (Vidi AMC FCL 2.160 i 2.165(a)(5)).

(b) Važeće ovlašćenje IR(H), priznaje se kandidatu u obuku na duploj komandi.

(c) Kandidati koji imaju važeće ovlašćenje IR(A) moraju imati najmanje 5 sati instrumentalnog letenja na duploj komandi na helikopteru.

(d) Od 30 sati obuke na duploj komandi:

(I) u 20 sati obuke u vizuelnim uslovima može biti uključeno 5 sati obuke na simulatoru leta helikoptera ili na uređaju FTD 2,3 ili na uređaju FNPT II/III i

(II) u 10 sati obuke u instrumentalnom letenju može biti uključeno i 5 sati obuke na uređajima, najmanje tipa helikopterski FTD 1 ili FNPT I ili avionski FNPT I ili na avionu.

11. Kandidati koji nisu osposobljeni za noćno letenje na helikopteru moraju imati dodatnih 5 sati obuke u noćnom letenju (vidi JAR-FCL 2.125(c) i Dodatak 4 JAR-FCL 2.125).

PRAKTIČNI ISPIT

12. Po završetku letačke obuke i stečenog odgovarajućeg letačkog iskustva, kandidat polaže praktični ispit za CPL(H), u skladu sa Dodatkom 1 i 2 JAR-FCL 2.170.

Dodatak 1 JAR-FCL 2.170
Praktični ispit za izdavanje CPL(H)

(Vidi JAR-FCL 2.170)
(Vidi Dodatak 2 JAR-FCL 2.170)
(Vidi IEM FCL 2.170)

1. Kandidat za praktični ispit za CPL(H) mora da uspešno završi kompletnu potrebnu obuku, uključujući obuku za letenje na tipu helikoptera koji će se koristiti na ispitu. Kandidat koji je završio integrisani kurs za ATP(H) treba da polaže ispit na višemotornom helikopteru. Kandidat koji je završio integrisani ili modularni kurs za CPL(H) može da obavi ispit na jednomotornom helikopteru, ili ako ima 70 sati letenja na helikopteru u svojstvu vođe vazduhoplova, shodno JAR-FCL 2.255(a), na višemotornom helikopteru. Helikopter koji se koristi na praktičnom ispitu mora da ispunjava sve uslove helikoptera za obuku, u skladu sa Dodatkom 1 JAR-FCL 2.055.

2. Vazduhoplovna vlast određuje postupke kojima se proverava da li kandidat ispunjava uslove za pristupanje praktičnom ispitu, uključujući i uvid ispitivača u dosije obuke kandidata.

3. Kandidat mora da položi delove 1 - 5 praktičnog ispita. Ukoliko kandidat ne položi više od jednog dela ispita, mora ponovo polagati celokupan ispit. Ukoliko ne položi bilo koju stavku u okviru jednog dela, smatra se da nije položio taj deo. Ako kandidat ne položi samo jedan deo praktičnog ispita, mora ponovo da polaže samo taj deo. Kandidat koji ne pokaže odgovarajuće znanje na ponovnom polaganju praktičnog ispita, uključujući i delove koje je prilikom prethodnog pokušaja položio, moraće ponovo da pristupi polaganju svih delova ispita za CPL(H). Svi delovi praktičnog ispita moraju biti završeni u roku od šest meseci.

4. Dodatna obuka se može zahtevati ukoliko kandidat ne položi praktični ispit. Vazduhoplovna vlast određuje dodatnu obuku za kandidata koji ne položi sve delove praktičnog ispita iz dva pokušaja. Ne postoji ograničenje broja pokušaja za polaganje praktičnog ispita.

SPROVOĐENJE ISPITA

5. Vazduhoplovna vlast daje ispitivaču savete vezane za sigurnost, kako bi osigurala da će let biti obavljen sigurno i bezbedno.

6. U slučaju da kandidat odluči da prekine praktični ispit iz razloga koje ispitivač ne smatra opravdanim, kandidat će morati ponovo da polaže celokupan praktični ispit. Ukoliko se ispit prekine iz razloga koje ispitivač smatra opravdanim, u sledećem letu proveriće se samo oni delovi praktičnog ispita koji nisu provereni u prethodnom letu.

7. Na osnovu slobodne procene ispitivača, kandidat može jednom da ponovi bilo koji manevar ili postupak. Ispitivač može da prekine praktični ispit u bilo kojoj fazi, ukoliko zaključi da je prikazana veština kandidata nedovoljna i da je potrebno ponoviti čitav praktični ispit.

8. Od kandidata se zahteva da upravlja helikopterom sa pozicije vođe vazduhoplova i da ispitni let obavlja kao da je jedini član posade. Odgovornost za let se utvrđuje prema nacionalnim propisima.

9. Ispitivač će izabrati rejon i rutu kojom će se leteti na praktičnom ispitu, a svi manevri u lebdenju i kretanje na niskoletećoj površini moraju se izvršavati na aerodromu, odnosno terenu gde je to dozvoljeno. Rutno letenje iz dela 3 praktičnog ispita se može završiti na aerodromu polaska ili bilo kom drugom aerodromu i odredištu sa organizovanom službom kontrole letenja. Kandidat je odgovoran za planiranje leta, opremu i svu dokumentaciju potrebnu za izvođenje leta helikoptera. Praktični ispit se može obaviti u dva leta. Ukupno trajanje leta (letova) mora biti najmanje 90 minuta.

10. Kandidat je obavezan da ispitivaču pokaže standardne provere i radnje za obavljanje leta, uključujući i identifikaciju radio sredstava. Provere moraju da budu izvedene u skladu sa odobrenim listama provere (check list) za helikopter koji se upotrebljava na praktičnom ispitu. U toku pretpoletne pripreme za praktični ispit kandidat je dužan da odredi proračun za snagu motora i brzinu, kao i performanse za poletanje, prilaz i sletanje, na osnovu operativnog priručnika ili letačkog priručnika helikoptera.

11. Ispitivač ne sme uticati na upravljanje helikopterom u letu, osim u slučaju da je intervencija neophodna iz sigurnosnih razloga ili da se izbegne zastoj saobraćaja.

KRITERIJUMI U ISPITNOM LETU

12. Kandidat treba da pokaže sposobnost da:

- upravlja helikopterom u skladu sa ograničenjima;

- izvodi sve manevre sa lakoćom i precizno;

- ispolji dobro procenjivanje i samostalnost u odlučivanju;

- primenjuje stečena vazduhoplovna znanja; i

- sve vreme upravlja helikopterom na takav način da uspešan ishod postupaka ili manevara ne dođe nikada u pitanje.

13. Sledeća ograničenja služe kao opšte uputstvo. Ispitivač će odrediti koliko uslovi leta (npr. turbulencija) i manevarski kvaliteti i performanse helikoptera utiču na kvalitet izvedenih elemenata ispitnog leta.

Visina

 

normalni uslovi leta

±100 stopa

sa simuliranim otkazom motora

±150 stopa

Praćenje radio-sredstava

±10°

Pravac

 

normalni uslovi leta

±10°

sa simuliranim otkazom motora

±15°

Brzina

 

poletanje i prilaz

 

na višemotornom helikopteru

±5 čvorova

svi ostali režimi leta

±10 čvorova

Uticaj blizine tla

 

lebdenje

±3 stope (ft)

sletanje

bez pomeranja u stranu ili unazad

SADRŽAJ PRAKTIČNOG ISPITA

14. Sadržaj praktičnog ispita i njegovih delova navedeni su u Dodatku 2 JAR-FCL 2.170 i moraju se koristiti tokom praktičnog ispita. Deo ispita iz dela 4 se može izvoditi na uređaju FNPT(H) ili na simulatoru leta(X). Format i obrazac prijave za praktični ispit utvrđuje vazduhoplovna vlast (vidi IEM FCL 2.170).

Dodatak 2 JAR-FCL 2.170
Sadržaj praktičnog ispita za izdavanje CPL(H)

(Vidi JAR-FCL 2.170)
(Vidi IEM FCL 2.170)

Napomena: U svim delovima ispita potrebno je primeniti: korišćenje liste za proveru (check list), saradnju unutar posade, upravljanje helikopterom pomoću vizuelnih orijentira, postupke protiv zaleđivanja i odleđivanja itd.

DEO 1
PROVERE PRE/POSLE LETA I POSTUPCI

a

Poznavanje helikoptera, (npr. tehnička knjižica, masa i centraža, gorivo, performanse), Planiranje leta, NOTAMs, vremenski uslovi

b

Pretpoletni pregled, položaj i namena delova

c

Pregled kabine, postupak startovanja motora

d

Provera uređaja za vezu i navigacijskih sredstava, izbor i podešavanje frekvencija

e

Postupci pre poletanja, R/T procedure, uspostavljanje veze sa ATC

f

Parkiranje, zaustavljanje rada motora i rotora i postupci posle leta

DEO 2
MANEVRI U LEBDENJU, TEHNIKA PILOTIRANJA, OGRANIČENE POVRŠINE

a

Poletanje i sletanje (vertikalno uzletanje i pristajanje)

b

Voženje, voženje iz lebdenja

c

Lebdenje u mestu sa čeonim/ bočnim/ leđnim vetrom

d

Okretanje u lebdenju, za 360° u levu i desnu stranu (u mestu)

e

Pomeranje iz lebdenja napred, bočno i nazad

f

Imitacija otkaza motora iz lebdenja

g

Brzo zaustavljanje u vetar i niz vetar

h

Tereni pod nagibom/ sletanje i poletanje sa nepripremljenih terena

i

Poletanja (različiti profili)

j

Sletanje sa bočnim i leđnim vetrom (ako je izvodljivo)

k

Poletanje sa maksimalnom poletnom masom (stvarnom i simuliranom)

l

Prilazi (različiti profili)

m

Poletanje i sletanje sa ograničenom snagom

n

Autorotacija (ispitivač bira dve od sledećih: opšti postupak, dolet, na malim brzinama, i u zaokretima za 360°)

o

Sletanje iz autorotacije

p

Praktično prinudno sletanje sa upotrebom snage

r

Provera snage, tehnika nadzora, oprema za prilaženje i odlaženje

DEO 3
NAVIGACIJA - POSTUPCI NA RUTAMA

a

Navigacija i orijentacija na različitim visinama, očitavanje karte

b

Održavanje visine i pravca, osmatranje vazdušnog prostora, podešavanje visinomera

c

Kontrola puta, upisivanje navigacijskih podataka, praćenje utroška goriva, PVD, određivanje skretanja i ispravke kursa za povratak na ZLP, osmatranje instrumenata

d

Praćenje vremenskih uslova, procena razvoja i donošenje odluke o odstupanju

e

Let po ZLP, određivanje pozicije (NDB i/ili VOR), identifikacija sredstava

f

Veza sa ATC i pridržavanje pravila, itd.

DEO 4
POSTUPCI U LETU I MANEVRI PREMA POKAZIVANJU INSTRUMENATA

a

Horizontalni let, održavanje pravca, visine i brzine

b

Levi i desni standardni horizontalni zaokret sa vađenjem u određenom pravcu, za 180° i 360°

c

Penjući i spuštajući zaokreti sa vađenjem u određenom pravcu

d

Važenje iz nepravilnih položaja

e

Zaokreti nagiba 30° sa promenom pravca za 90° u levu i desnu stranu

DEO 5
VANREDNI I POSTUPCI U SLUČAJU OPASNOSTI
(IMITACIJA GDE JE MOGUĆE)

Napomena(1)

Ako se ispit izvodi na višemotornom helikopteru, imitacija otkaza motora, uključujući prilaz i sletanje sa jednim motorom, mora biti uključena u ispit.

Napomena(2)

Ispitivač će odrediti 4 stavke od sledećih:

a

Neispravnosti u radu motora, uključujući kvar governora, zaleđivanje karbutora/motora, uljnog sistema, ako je primenljivo

b

Neispravnost rada gorivnog sistema.

c

Neispravnost rada električnog sistema

d

Otkaz hidrauličnog sistema, uključujući prilaz i sletanje bez servo uređaja

e

Neispravnost rada glavnog rotora/ili anti-torzionog sistema (samo na simulatoru ili usmeno objašnjavanje postupaka)

f

Pojava požara, uključujući poreklo dima i otklanjanje, ako je primenljivo

g

Postupci u ostalim vanrednim situacijama u skladu sa odgovarajućim Letačkim priručnikom i sa odredbama Dodatka 3 JAR-FCL 2.240, delovi 7 i 8, a odnosi se na višemotorne helikoptere:

 

- imitacija otkaza motora u poletanju:

 

- prekinuto poletanje na ili pre TDP ili sigurno prinudno poletanje na ili pre DPATO

 

- odmah nakon TDP ili DPATO

 

- Sletanje sa imitacijom otkaza motora:

 

- sletanje ili produžavanje na drugi krug pri otkazu motora pre LDP ili DPBL

 

- otkaz motora nakon LDP ili sigurno prinudno sletanje nakon DPBL

Sledeći

Napomene

Danom stupanja na snagu Pravilnika o letačkom osoblju ("Sl. glasnik RS", br. 33/2013), odnosno 11. aprila 2013. godine, prestaje da važi Pravilnik o dozvolama i centrima za obuku pilota helikoptera ("Sl. glasnik RS", br. 101/2008), osim odredbe JAR-FCL 2.017, koja prestaje da važi 8. aprila 2015. godine.