PRAVILNIK

O TEHNIČKIM I DRUGIM USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE OBJEKATA I UREĐAJA NA JAVNOJ POVRŠINI

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 17/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se saobraćajni i drugi tehnički uslovi za privremeno postavljanje montažnih i drugih objekata i uređaja (u daljem tekstu: objekti i uređaji) na javnoj površini u smislu Odluke o uređenju Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 56/12 i 9/13), određuju posebni uslovi za postavljanje pojedinih objekata i uređaja prema delovima teritorije Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad), i utvrđuju drugi bliži uslovi za postavljanje objekata i uređaja.

Sastavni deo ovog pravilnika je Elaborat urbanog mobilijara i objekata i uređaja (u daljem tekstu: Elaborat).

Elaborat sadrži izgled urbanog mobilijara i objekte i uređaje koji se mogu postavljati na javnoj površini, uslove za njihovo postavljanje, smernice u pogledu tehničkog rešenja, oblikovanja, materijalizacije i ukupnog likovnog izraza, i druge podatke značajne za izradu i postavljanje urbanog mobilijara i objekata i uređaja.

Član 2

U okviru zona pod posebnim režimom zaštite, određenih Odlukom o uređenju Grada Novog Sada (u daljem tekstu: zone zaštite), utvrđuju se sledeći delovi Grada:

1. delovi Grada ograničeni ulicama: Miloša Bajića, Daničićevom, Zlatne grede, Save Vukovića, Almaškom, Svetosavskom, Petra Kočića, Temerinskom, Jovana Subotića, Šafarikovom, Jevrejskom od Šafarikove do Ulice Vase Pelagića, Vase Pelagića, Petra Drapšina od Ulice Vase Pelagića do Ulice Laze Kostića, Laze Kostića, Sremskom do Ulice Maksima Gorkog, Maksima Gorkog od Sremske do Keja žrtava racije, Kejom žrtava racije i Beogradskim kejom do Ulice Miloša Bajića, Reljkovićevom od ukrštanja sa Preradovićevom do Ulice Ostrovskog, Ostrovskog do Ulice Pavla Jurišića Šturma, i Preradovićevom do ukrštanja sa Reljkovićevom ulicom (u daljem tekstu: centar Novog Sada i deo Petrovaradina);

2. pešačka zona utvrđena aktom Gradske uprave za saobraćaj i puteve;

3. deo u Petrovaradinu koji obuhvata Gornju i Donju Petrovaradinsku tvrđavu sa podgrađem (u daljem tekstu: Petrovaradinska tvrđava).

Izvan zona zaštite utvrđuju se sledeći delovi Grada:

1. plato ispred Javnog preduzeća "Sportski i poslovni centar Vojvodina" u Novom Sadu i severne tribine Stadiona "Karađorđe" (u daljem tekstu: SPC "Vojvodina" i Stadion);

2. Bulevar oslobođenja, i

3. ostale javne površine na teritoriji Grada.

Član 3

Objekti i uređaji postavljaju se na javnoj površini pod uslovom da se za pristup ovim objektima i uređajima ne koristi kolovoz, biciklistička staza ili javna zelena površina, da je omogućen pristup i rad na revizionim oknima (šahtovima) i nesmetan prolaz interventnih vozila.

II LETNJE I ZIMSKE BAŠTE

Član 4

Minimalna širina letnje i zimske bašte iznosi 1,40 m.

Minimalna udaljenost letnje i zimske bašte od ivice kolovoza mora da bude 0,65 m, od javne površine određene za parkiranje vozila i biciklističke staze 0,50 m, i od autobuskog stajališta 3,00 m.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, širina letnje bašte može da bude manja od 1,40 m, ukoliko je obezbeđen prostor za kretanje pešaka od najmanje 1,60 m.

Ukoliko se letnja bašta postavlja u skladu sa stavom 3. ovog člana, u okviru letnje bašte ne može da se postavi ograda.

Član 5

Letnja i zimska bašta mogu da se postave u blizini kolskog ili pešačkog ulaza u zgradu, dvorište, pasaž ili garažu, tako da se obezbedi minimalna bočna udaljenost letnje i zimske bašte od ulaza 0,50 m.

Letnja i zimska bašta mogu da se postave u blizini raskrsnice, pod uslovom da se obezbedi odgovarajuća preglednost raskrsnice.

Za letnju baštu čija je površina manja od 10 m2, a koja se postavlja u blizini raskrsnice, potrebno je pribaviti mišljenje o preglednosti raskrsnice od Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

Član 6

Kada se letnja i zimska bašta postavljaju u blizini spomenika, fontana, javnih česmi i javnih bunara, minimalna udaljenost letnje i zimske bašte od navedenih objekata iznosi 3,00 m.

Letnja bašta

Član 7

Letnja bašta je objekat namenjen ugostiteljskoj delatnosti, koji se postavlja na javnoj površini ispred, iza ili sa strane objekta ili dela objekta u kome se obavlja isključivo ugostiteljska delatnost (u daljem tekstu: ugostiteljski objekat), u skladu sa čl. 4. do 6. ovog pravilnika.

Letnja bašta koja se postavlja na udaljenosti manjoj od 3 m od susednih poslovnih objekata, odnosno uz susedne poslovne objekte, postavlja se uz saglasnost vlasnika lokala ispred kojih se postavlja letnja bašta.

U okviru letnje bašte može da se postavi:

1. montažno-demontažna ograda visine do 0,80 m, izrađena od drveta ili metala, koja mora da bude providna i žardinijere sa ukrasnim biljkama, pod uslovom da ograda, odnosno žardinijere ne izlaze iz gabarita letnje bašte;

2. podijum izrađen od drveta ili legure metala, visine do 0,16 m, u cilju omogućavanja slivanja atmosferskih voda i čišćenja vodenim mlazom;

3. odgovarajući broj suncobrana natur bele boje, sa jednim ili dva vertikalna oslonca.

Izuzetno od stava 3. tačka 2. ovog člana, visina podijuma može da bude veća od 0,16 m, u slučaju postojanja nagiba terena.

U letnjoj bašti reklamne oznake mogu da se ispisuju isključivo na vertikalnom prepustu suncobrana.

Član 8

Letnja bašta može da se postavi i u periodu od 15. novembra tekuće godine do 15. marta naredne godine.

Letnja bašta iz stava 1. ovog člana postavlja se u skladu sa čl. 4. do 7. ovog pravilnika.

U okviru letnje bašte iz stava 1. ovog člana može da se postavi odgovarajući broj grejnih tela.

Grejna tela iz stava 3. ovog člana postavljaju se u skladu sa atestom za grejna tela i pisanom izjavom podnosioca zahteva o broju grejnih tela koje postavlja.

Zimska bašta

Član 9

Zimska bašta je montažno-demontažni objekat drvene ili metalne konstrukcije, sa staklenim ispunama, bez parapeta namenjen ugostiteljskoj delatnosti.

Staklene ispune iz stava 1. ovog člana imaju okvire, koji mogu biti od aluminijuma, čelika ili drveta (ne mogu biti od PVC profila), a postavljaju se tako da se oblikom i materijalom uklapaju u neposredno okruženje.

Zimska bašta postavlja se na javnoj površini ispred, iza ili sa strane ugostiteljskog objekta ili dela objekta u kome se obavlja isključivo ugostiteljska delatnost, u skladu sa čl. 4. do 6. ovog pravilnika.

Zimska bašta postavlja se najviše do širine ugostiteljskog objekta.

Zimska bašta može da se postavi neposredno uz ugostiteljski objekat, ili kao slobodnostojeća montažno-demontažna konstrukcija tako da se obezbedi minimalna širina prolaza za pešake od 3,00 m.

Zimska bašta koja se postavlja neposredno uz ugostiteljski objekat, postavlja se uz saglasnost projektanta objekta, odnosno Društva arhitekata Novog Sada.

Zimska bašta ne može da se postavi ako se ugostiteljski objekat nalazi u objektu lociranom unutar granica utvrđenog kulturnog dobra, prostorne kulturno-istorijske celine ili u objektu utvrđenom za spomenik kulture.

Izuzetno od stava 7. ovog člana, zimska bašta može da se postavi uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Član 10

Zimska bašta postavlja se na podijum visine do 0,16 m u cilju omogućavanja slivanja atmosferskih voda i čišćenja vodenim mlazom.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, visina podijuma može da bude veća od 0,16 m, u slučaju postojanja nagiba terena.

Montažno-demontažni krovni pokrivač zimske bašte mora da bude izrađen od stakla, materijala na bazi polikarbonata, drveta, lima i sl., maksimalnog nagiba do 5%.

Član 11

Zimska bašta postavlja se u skladu sa:

1. urbanističkim uslovima,

2. statičkim proračunom konstrukcije,

3. atestom za grejna tela,

4. šematskim prikazom instalacija za grejna tela sa rasporedom grejnih tela,

5. elektro-projektom u skladu sa Pravilnikom o tehničkim normativima za električne instalacije niskog napona ("Službeni glasnik SRS" br. 53/88 i 54/88 i "Službeni list SRJ", broj 28/95) i drugim propisima, i

6. šemom evakuacionog puta u ugostiteljskom objektu, ukoliko se zimska bašta postavlja neposredno uz ugostiteljski objekat.

1. Posebni uslovi u okviru zona zaštite

a) Centar Novog Sada i deo Petrovaradina

Član 12

Letnja i zimska bašta u centru Novog Sada i delu Petrovaradina postavljaju se u skladu sa čl. 4. do 11. ovog pravilnika.

Letnja i zimska bašta iz stava 1. ovog člana postavljaju se na javnoj površini namenjenoj za kretanje pešaka:

1. na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od ugostiteljskog objekta, ili

2. uz ugostiteljski objekat, tako da se između letnje ili zimske bašte i kolovoza, odnosno javne zelene površine, obezbedi minimalni prostor za kretanje pešaka od 1,60 m.

b) Pešačka zona

Član 13

Letnja bašta u pešačkoj zoni postavlja se u skladu sa čl. 4. do 6, članom 7. st. 1, 2. i 5. i članom 8. st. 1, 3. i 4. ovog pravilnika.

Ukoliko se ugostiteljski objekat nalazi u dvorištu ili pasažu, letnja bašta može da se postavi u dvorištu.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, letnja bašta može da se postavi i na uličnom delu, ukoliko za to postoje prostorne mogućnosti i ako se time ne ograničava mogućnost postavljanja letnje bašte ispred ugostiteljskog objekta koji se nalazi na uličnom delu.

Član 14

Letnja bašta iz člana 13. ovog pravilnika može da se postavi:

- u Ulici kralja Aleksandra (parna strana), u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,00 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte, odnosno u osi ulice;

- u Ulici Zmaj Jovinoj, u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,00 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte;

- u Katoličkoj porti (parna strana), u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,00 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte;

- u Katoličkoj porti (neparna strana), u širini do 4,00 m, tako da letnja bašta bude uz ugostiteljski objekat;

- na Pozorišnom trgu, u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,00 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte;

- na Trgu slobode (neparna strana), u širini do 4,00 m, tako da letnja bašta bude uz ugostiteljski objekat;

- u ulici Modene (parna strana), tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 4,00 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte, kao i 2,00 m između letnje bašte i javne zelene površine;

- u ulici Modene (neparna strana), u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 2,50 m između ugostiteljskog objekta i letnje bašte;

- u ulici Mite Ružića, uz ugostiteljski objekat u širini do 2,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,50 m između letnjih bašti;

- u ulici Laze Telečkog, uz ugostiteljski objekat u širini do 4,00 m, tako da se obezbedi minimalna slobodna širina od 3,50 m između letnjih bašti;

- u Njegoševoj ulici deo od Trga Slobode do Trifkovićevog trga, u širini do 3,00 m, tako da letnja bašta bude uz ugostiteljski objekat;

- u ulici Svetozara Miletića deo od ulice Zmaj Jovine do Grčkoškolske ulice, u širini do 3,00 m, tako da letnja bašta bude u osi ulice;

- u Dunavskoj ulici (parna strana), u širini do 3,00 m, tako da letnja bašta bude uz ugostiteljski objekat i;

- u Dunavskoj ulici (neparna strana), u širini do 8,00 m, na minimalnoj udaljenosti od 7,00 m od objekta sa parne strane ulice;

Letnja bašta može da se postavi u pešačkoj zoni pod uslovom da se obezbedi pristupni put za kretanje vatrogasnih vozila, najmanje širine 3,50 m i najmanje visine 4,50 m.

Slobodan prostor za kretanje pešaka između letnjih bašti iznosi najmanje 1,60 m.

Kada se letnje bašte postavljaju u nizu, po pravilu, niz se prekida na svakih c.c.a. 8,00 m.

Član 15

U okviru letnje bašte iz člana 13. ovog pravilnika mogu da se postave suncobrani, sa jednim vertikalnim osloncem.

U okviru letnje bašte iz stava 1. ovog člana, koja se postavlja u dvorištu dozvoljeno je postavljanje podijuma i ograde u skladu sa članom 7. stav 3. tač. 1. i 2. i st 4. i 5. ovog pravilnika.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, u okviru letnjih bašti u ulicama Mite Ružića i Laze Telečkog nije dozvoljeno postavljanje suncobrana.

v) Petrovaradinska tvrđava

Član 16

Letnja bašta na Petrovaradinskoj tvrđavi postavlja se u skladu sa čl. 4. do 6, članom 7. st. 1., 2. i 5. i članom 8. ovog pravilnika.

Letnja bašta iz stava 1. ovog člana postavlja se na javnoj površini namenjenoj za kretanje pešaka:

1. na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od ugostiteljskog objekta, ili

2. uz ugostiteljski objekat, tako da se između letnje bašte i kolovoza, odnosno javne zelene površine, obezbedi minimalni prostor za kretanje pešaka od 1,60 m.

Ukoliko se letnja bašta postavlja u skladu sa stavom 2. tačka 2. ovog člana, potrebno je pribaviti mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

U okviru letnje bašte iz stava 1. ovog člana, mogu da se postave suncobrani, sa jednim vertikalnim osloncem.

2. Posebni uslovi izvan zona zaštite

a) SPC "Vojvodina" i Stadion

Član 17

Letnja bašta na prostoru SPC "Vojvodina" i Stadiona postavlja se u skladu sa čl. 4. do 8. ovog pravilnika.

Letnja bašta iz stava 1. ovog člana postavlja se na javnoj površini namenjenoj za kretanje pešaka:

1. na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od ugostiteljskog objekta, ili

2. uz ugostiteljski objekat, tako da se između letnje bašte i kolovoza, odnosno javne zelene površine, obezbedi minimalni prostor za kretanje pešaka od 1,60 m.

Zimska bašta na prostoru SPC "Vojvodina" i Stadiona postavlja se neposredno uz ugostiteljski objekat u skladu sa čl. 4. do 6, članom 9. st. 1, 2, 3, 4, 6. i 7. i čl. 10. i 11. ovog pravilnika.

b) Bulevar oslobođenja

Član 18

Letnja i zimska bašta na Bulevaru oslobođenja postavljaju se u skladu sa čl. 4. do 11. ovog pravilnika.

Letnja i zimska bašta iz stava 1. ovog člana postavljaju se do javne zelene površine na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od ugostiteljskog objekta.

Širina letnje i zimske bašte iz stava 1. ovog člana može da bude najviše do 4,00 m.

v) Ostale javne površine na teritoriji Grada

Član 19

Letnja i zimska bašta na ostalim javnim površinama na teritoriji Grada, namenjenim za kretanje pešaka postavljaju se:

1. na minimalnoj udaljenosti od 1,60 m od ugostiteljskog objekta, ili

2. uz ugostiteljski objekat, s tim da se između letnje i zimske bašte i kolovoza, odnosno javne zelene površine, obezbedi minimalni prostor za kretanje pešaka od 1,60 m.

Na mestima gde je povećana frekvencija kretanja pešaka (u blizini škola, banaka, zdravstvenih ustanova, većih objekata za snabdevanje, objekata ustanova kulture, autobuskih stajališta i slično), letnja i zimska bašta iz stava 1. ovog člana postavljaju se na minimalnoj udaljenosti od 3,00 m od ugostiteljskog objekta.

U okviru letnje i zimske bašte iz stava 1. ovog člana mogu da se:

1. postave suncobrani odgovarajuće boje, sa jednim ili dva vertikalna oslonca, i

2. ispisuju reklamne oznake na elementima letnje bašte, izuzev na ogradi.

U pogledu ostalih uslova za postavljanje letnje i zimske bašte iz stava 1. ovog člana shodno se primenjuju odredbe čl. 4. do 6, člana 7. st. 1, 2, 3. tač. 1, 2. i stav 4. ovog pravilnika.

III DRUGI OBJEKTI I UREĐAJI

Član 20

Tehnički uslovi utvrđeni u čl. 3. do 6. ovog pravilnika, shodno se primenjuju i na postavljanje: zidne i slobodnostojeće vitrine, pokretne tezge, izložbenog pulta, uređaja za kokice, druge pečenjarske proizvode, "hot-dog" i sl., rashladnog uređaja, objekta za izvođenje zabavnog programa, montažno - demontažne ograde i žardinijere.

Član 21

Zidna vitrina se postavlja na zid pasaža tako da se obezbedi:

1. u kolskom prolazu minimalna širina od 3,50 m za kretanje motornog vozila,

2. u pešačkom prolazu minimalna širina od 1,60 m za kretanje pešaka.

Sve zidne vitrine moraju da budu postavljene na minimalnoj visini od 0,60 m.

Zidna vitrina u pasažu u zonama zaštite postavlja se u skladu sa elaboratom za uređenje pasaža, uz saglasnost Društva arhitekata Novog Sada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Član 22

Slobodnostojeća vitrina se postavlja na ostalim javnim površinama na teritoriji Grada tako da se oblikom, materijalom i načinom postavljanja uklapa u izgled objekta ispred koga se postavlja.

Član 23

Pokretna tezga je dimenzija 80x160 cm, maksimalne visine od 230 cm, konstrukcije izrađene od nerđajućeg čelika, aluminijuma sive boje, panela donjeg korpusa bojenih u naizmenične trake crveno-bele boje širine 10 cm.

Pokrivka (krović) mora biti izrađena od vodonepropustivog tekstila ili PVC-a, sa naizmeničnim trakama u nijansama boja identičnim nijansama boja kućišta.

Izuzetno od st. 1. i 2. ovog člana. na javnim površinama koje su po posebnim propisima i drugim aktima, poverene na upravljanje, održavanje i korišćenje Javnom komunalnom preduzeću "Lisje" Novi Sad i tezge koje koristi Javno komunalno preduzeće "Gradsko zelenilo" Novi Sad, panel donjeg korpusa i pokrivka (krović) pokretne tezge ne mora biti u naizmeničnim trakama.

Deo za izlaganje robe mora biti oivičen trakom od nerđajućeg čelika, minimalne visine od 10 cm.

Reklamna oznaka se ispisuje na vertikalnom prepustu pokrivke (krovića).

Točkovi su prečnika približno 56 cm, izrađeni od legure metala.

Okretni točak je ukupnog prečnika od najviše 25 cm, izrađen od legure metala.

Član 24

Pokretna tezga je dužine 133,5 cm, prednjeg dela 244 cm, zadnjeg dela 103 cm, ukupne visine 225 cm, nadstrešnice 95 cm, konstrukcije od čeličnih profila, panela sendvič konstrukcije presvučene PVC folijom sive boje.

Član 25

Uređaj za kokice je dimenzija 60x60 cm, maksimalne visine od 230 cm, konstrukcije izrađene od nerđajućeg čelika, aluminijum sive boje, panela donjeg korpusa bojenih u naizmenične trake crveno-bele boje širine 10 cm.

Pokrivka (krović) mora biti izrađena od vodonepropustivog tekstila ili PVC-a, sa naizmeničnim trakama u nijansama boja identičnim nijansama boja kućišta.

Deo za pravljenje i smeštaj kokica mora biti oivičen bezbojnim sigurnosnim stalkom ili bezbojnim pleksiglasom, pune visine sa tri strane i minimalno 15 cm sa strane sa koje se koristi.

Reklamna oznaka se ispisuje na vertikalnom prepustu pokrivke (krovića).

Točkovi su prečnika približno 56 cm, izrađeni od legure metala.

Okretni točak je ukupnog prečnika od najviše 25 cm, izrađen od legure metala.

Član 26

Uređaj za kestenje je dimenzija 90x60 cm, maksimalne visine od 230 cm, konstrukcije izrađene od nerđajućeg čelika, aluminijum sive boje, panela donjeg korpusa bojenih u naizmenične trake plavo-bele boje širine 10 cm.

Pokrivka (krović) mora biti izrađena od vodonepropustivog tekstila ili PVC-a, sa naizmeničnim trakama u nijansama boja identičnim nijansama boja kućišta.

Deo za pečenje i smeštaj kestenja mora biti oivičen trakom od nerđajućeg čelika, minimalne visine od 10 cm.

Reklamna oznaka se ispisuje na vertikalnom prepustu pokrivke (krovića).

Točkovi su prečnika približno 56 cm, izrađeni od legure metala.

Okretni točak je ukupnog prečnika od najviše 25 cm, izrađen od legure metala.

Član 27

Uređaj za kukuruz je dimenzija 90x60 cm, maksimalne visine od 230 cm, konstrukcije izrađene od nerđajućeg čelika, aluminijum sive boje, panela donjeg korpusa bojenih u naizmenične trake žuto-bele boje širine 10 cm.

Pokrivka (krović) mora biti izrađena od vodonepropustivog tekstila ili PVC-a, sa naizmeničnim trakama u nijansama boja identičnim nijansama boja kućišta.

Deo za pripremu i smeštaj kukuruza mora biti oivičen trakom od nerđajućeg čelika, minimalne visine od 10 cm.

Reklamna oznaka se ispisuje na vertikalnom prepustu pokrivke (krovića).

Točkovi su prečnika približno 56 cm, izrađeni od legure metala.

Okretni točak je ukupnog prečnika od najviše 25 cm, izrađen od legure metala.

Član 28

Kombinovani uređaj je dimenzija 160x80 cm, maksimalne visine od 230 cm, konstrukcije izrađene od nerđajućeg čelika, aluminijum sive boje, panela donjeg korpusa bojenih u naizmenične trake crveno-bele boje širine 10 cm.

Pokrivka (krović) mora biti izrađena od vodonepropustivog tekstila ili PVC-a, sa naizmeničnim trakama u nijansama boja identičnim nijansama boja kućišta.

Deo za pripremu i smeštaj proizvoda mora biti oivičen trakom od nerđajućeg čelika, minimalne visine od 10 cm.

Reklamna oznaka se ispisuje na vertikalnom prepustu pokrivke (krovića).

Točkovi su prečnika približno 56 cm, izrađeni od legure metala.

Okretni točak je ukupnog prečnika od najviše 25 cm, izrađen od legure metala.

Član 29

Uređaj za "hot-dog" je dimenzija 137x91 cm, visine 93 cm bez suncobrana, konstrukcije izrađene od mikrofibera, rezervoara za gas i posebnih odeljaka u gabaritima kolica.

Član 30

Imalac odobrenja za zauzimanje javne površine za postavljanje objekata za izvođenje zabavnih programa, pre početka izvođenja zabavnog programa, mora pribaviti Izveštaj o pregledu i ispitivanju mera bezbednosti opreme, odnosno objekata, aparata i uređaja koji se koriste u okviru zabavnih programa, izrađen od strane ovlašćenog pravnog lica.

Član 31

Perda mora biti natur bele boje.

Reklamne oznake mogu da se ispisuju isključivo na prepustu perde.

Perda se postavlja tako da prati oblik zidnog otvora i arhitekturu objekta.

Kada se perde postavljaju iznad lokala u nizu, mora se obezbediti njihova horizontalna ujednačenost minimalne visine 2,50 m.

Konzolni ispust perde može da bude najviše do 1,60 m.

Perda može da se postavi iznad zidnog otvora objekta ili prostorije u kome se obavlja ugostiteljska i druga delatnost.

Član 32

Elektroenergetski vod za snabdevanje električnom energijom uređaja koji se postavlja na javnoj površini mora biti prekriven metalnim zaštitnikom radi obezbeđenja od mehaničkog oštećenja kabla, u skladu sa standardima i normativima.

Član 33

Za postavljanje građevinskog materijala, drugih objekata i uređaja u funkciji izvođenja građevinskih radova (ograda gradilišta, gradilišna skela i dr.) shodno se primenjuju tehnički uslovi utvrđeni čl. 4. do 6. ovog pravilnika.

Ograda gradilišta mora da bude od čvrstog materijala, statički stabilna i ne sme biti transparentna.

Zastori na građevinskoj skeli moraju da budu jednoobrazni i uredno zategnuti.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Postupci započeti prema odredbama Pravilnika o tehničkim i drugim uslovima za privremeno postavljanje objekata i uređaja na javnim površinama ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 58/10), okončaće se prema odredbama ovog pravilnika.

Na javnim površinama na kojima nije izvršena adekvatna nivelacija terena, odnosno gde nije uređena javna površina, dozvoljeno je postavljanje podijuma u okviru letnje bašta do adekvatne nivelacije terena, odnosno do uređenja javne površine.

Član 35

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o tehničkim i drugim uslovima za privremeno postavljanje objekata i uređaja na javnim površinama ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 58/10).

Član 36

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".