PRAVILNIK

O ORGANIZACIJI I UREĐIVANJU STACIONARNOG SAOBRAĆAJA NA TERITORIJI GRADA JAGODINA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 8/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se zone stacionarnog saobraćaja, uslovi upravljanja, održavanja i korišćenja javnih parkirališta, javnih garaža (auto parkova), naplate, kao i način obavljanja poslova u oblasti parkiranja i zaustavljanja vozila na teritoriji grada Jagodina.

Član 2

Pravilnik je akt po kome će postupati nadležni organi grada Jagodine i službe Parking servisa Jagodina doo, Jagodina (u daljem tekstu Parking servis).

Član 3

Parking servis uređuje delove javnih površina za namenu parkiranja motornih i drugih vozila, kao i izgradnju javnih parkirališta i javnih garaža (auto parkova) i sličnih objekata namenjenih parkiranju vozila.

Član 4

Parking servis upravlja i investiciono održava javna parkirališta i javne garaže (auto parkove) i druge slične objekte.

Član 5

Javna parkirališta u smislu odredaba ovog Pravilnika jesu površine određene za parkiranje motornih vozila.

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna.

Član 6

Opšta parkirališta su delovi kolovoza, trotoara ili površine između kolovoza i trotoara i druge površine posebno obeležene za parkiranje motornih vozila.

Na osnovu Odluke o osnivanju privrednog društva za obavljanje delatnosti stacionarnog saobraćaja.

Opšta parkirališta određuje Parking servis uz saglasnost JP Direkcija za izgradnju Jagodina.

Član 7

Posebna parkirališta su objekti i površine uređeni i izgrađeni za parkiranje motornih vozila sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila.

Kontrola ulaska i izlaska vozila sa posebnog parkirališta vrši se postavljanjem rampe i izgradnjom ili postavljanjem objekta za naplatu.

Posebna parkirališta mogu biti trajnog i privremenog karaktera.

Član 8

Javna parkirališta kategorišu se prema zonama i dozvoljenom vremenu parkiranja.

U skladu sa usvojenom studijom kao idejnim rešenjem, u gradu Jagodini, postoje tri zone stacionarnog saobraćaja.

Prva zona stacionarnog saobraćaja omeđena je ulicama:

Kralja Petra I, Kneza Miloša, Gina Pajević, Kapetana Koče, Sinđelićeva, Sutjeska i Braće Dirak do Kralja Petra I.

Druga zona stacionarnog saobraćaja omeđena je ulicama:

Kablovska, Ribarska, Kapetana Koče, Kneza Milete, Despota Stefana, Živorada Kostića, Branka Radičevića, Vukašina Stefanovića, Banjička, Novosadska, Čočetova, Radmila Đorđevića, Kneza Miloša i Kraljevića Marka do raskrsnice Kablovske i Jevrema Popovića.

Treća zona stacionarnog saobraćaja čini prostor između linije druge zone i linije grada.

U zoniranom području naplata naknade za korišćenje opštih parkirališta se vrši u vremenu od 7-21č radnim danima, a subotom od 7-14č, bez vremenskog ograničenja.

Na posebnim parkiralištima naknada za korišćenje se naplaćuje u toku radnog vremena parkirališta, osim ako je sa vlasnikom ili korisnikom vozila zaključen ugovor o čuvanju parkiranog vozila.

Član 9

Linije zona stacionarnog saobraćaja utvrđene ovim Pravilnikom, mogu se menjati, povećavati ili smanjivati, uvoditi delove zona, ekstra zone i sl. u zavisnosti od tokova stacionarnog i dinamičkog saobraćaja, a u skladu sa ostvarenjem ciljeva iz ovog Pravilnika.

Član 10

Izmene i dopune linija zona, delova zona i ekstra zona stacionarnog saobraćaja donosi Skupština grada Jagodine, na predlog Skupštine Parking servisa i JP Direkcija za izgradnju Jagodina.

Član 11

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Javna parkirališta imaju na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zone, kategorije motornih vozila koja se mogu parkirati, način parkiranja i naplate kao i vremensko ograničenje korišćenja javnog parkirališta.

Član 12

Parking servis uz saglasnost JP Direkcija za izgradnju Jagodina, održava već postavljenu horizontalnu i vertikalnu signalizaciju na opštim parkiralištima.

II KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 13

Javna parkirališta se koriste za parkiranje motornih vozila korisnika.

Korisnikom parkirališta u smislu odredaba ove odluke smatra se vozač ili vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan.

Parking servis u saradnji sa JP Direkcija za izgradnju Jagodina dužan je da na opštem a Parking servis na posebnom parkiralištu, u zavisnosti od kapaciteta, odredi parking mesta za vozila invalida.

Kategorije invalida koji mogu koristiti parkirališta iz stava 3. ovog člana određen je Pravilnikom o kategorijama vojnih i civilnih invalida (odluka Skupštine Parking servis Jagodina doo br. 157). Parking servis izdaje nalepnicu za obeležavanje vozila ove kategorije korisnika.

Član 14

Posebna parkirališta se mogu, izuzetno, po odobrenju Odeljenja za inspekcijski nadzor Gradske uprave grada Jagodine, privremeno koristiti za druge namene (za potrebe zabavnih i sportskih manifestacija i dr.).

Član 15

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, Vojske Srbije i vatrogasnih vozila kada u toku interventnih akcija koriste opšte parkiralište, ne plaćaju uslugu parkiranja.

Član 16

Za sve korisnike Parking servis je utvrdio na kojim prostorima i pod kojim uslovima javna parkirališta mogu koristiti kao povlašćeni korisnici.

Povlašćenim korisnicima iz stava 1. ovog člana Parking servis izdaje povlašćenu parking kartu.

Fizičkom licu se može izdati najviše jedna povlašćena parking karta a pravnom licu i preduzetniku najviše dve.

Povlašćenu parking kartu povlašćeni korisnik može koristiti isključivo za vozilo za koje je ova karta izdata i za određenu zonu bez vremenskog ograničenja u pogledu korišćenja parking mesta.

Član 17

Parking servis može, izuzetno odobriti rezervaciju opštih parkirališta državnim organima, organima jedinica lokalne samouprave, javnim službama, diplomatskim i drugim stranim predstavništvima, drugim pravnim licima i preduzetnicima.

Rezervaciju opštih parkirališta Parking može odobriti i invalidnim licima iz člana 13. stav 4. ovog Pravilnika.

Član 18

Za korišćenje javnog parkirališta korisnik je dužan da plati odgovarajuću naknadu koju utvrđuje Skupština parking servisa, uz saglasnost Gradskog veća grada Jagodine, za određeno vreme korišćenja. Za korišćenje opšteg parkirališta sa rezervacijom, korisnik plaća naknadu za parkiranje. Izuzetno iz stava 1. i 2. ovog člana, korišćenje obeleženog parking mesta za invalidna lica iz člana 13. stav 4. ovog Pravilnika je besplatno.

Član 19

Korisnik javnog parkirališta je obavezan da:

a) plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način,

b) koristi parking mesto u skladu sa saobraćajnim znakom, horizontalnom i/ili vertikalnom signalizacijom kojom je označeno parking mesto.

III NAPLATA PARKIRANJA

Član 20

Parking servis organizuje i vrši naplatu naknade za parkiranje vozila u skladu sa odredbama ovog Pravilnika i cenovnika usluga. Za korišćenje usluge, potrebno je da korisnik u vozilu poseduje važeću parking kartu ili parkiranje plati elektronskim putem, što evidentira Parking servis. Povlašćene parking karte evidentiraju se elektronskim putem.

Potrebno je da korisnik parkirališta:

a) istakne kupljenu parking kartu s unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila ili plati parkiranje putem mobilnog telefona i

b) koristi ispravno parking kartu i u nju unese tačne podatke. Isticanjem parking karte, odnosno zaustavljanjem vozila na parking mestu, ako se plaćanje vrši elektronskim putem, korisnik prihvata propisane uslove za korišćenje javnog parkirališta. Parking servis nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

Član 21

Kontrolu parkiranja, odnosno ispravnost korišćenja javnih parkirališta vrše ovlašćeni kontrolori Parking servisa. Kontrolori Parking servisa imaju vidno istaknutu službenu legitimaciju i nose službena odela. Parking servis izdaje legitimaciju i utvrđuje izgled službenog odela.

Član 22

Korisniku koji nije platio naknadu za korišćenje parking mesta, prema članu 20, uručuje se posebna parking karta, koja omogućava parkiranje vozila na bilo kom parking mestu na uličnoj mreži grada Jagodina. Posebna parking karta važi od trenutka izdavanja do 21 čas istoga dana odnosno do 14 časova ako je subota. Nalog za plaćanje posebne parking karte izdaje ovlašćeni kontrolor i uručuje ga korisniku. Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilu. Dostavljanje naloga za plaćanje karte na način iz stava 2. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje parking karte. Korisnik parkiranja dužan je postupiti po primljenom nalogu i platiti parking kartu iz stava 1. ovog člana u roku od osam dana na način naznačen u nalogu. Parking servis će pokrenuti sudski postupak protiv vlasnika vozila, u slučaju da Korisnik ne obavi plaćanje posebne karte u napred predviđenom roku.

IV USLOVI I NAČIN PARKIRANJA VOZILA NA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA I U JAVNIM GARAŽAMA

Član 23

Parkiranje i zaustavljanje motornih vozila na kolovozima gradskih ulica vrši se na način određen propisima o bezbednosti saobraćaja, kao i odredbama ovog Pravilnika.

U ulicama u kojima nije moguće parkirati vozila na trotoaru, vozila se mogu parkirati na kolovozu, u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Ukoliko parkiranjem na kolovozu nije moguće ostaviti dovoljan prostor za odvijanje kolskog saobraćaja, u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja, na takvim saobraćajnim površinama neće biti uređivana opšta parkirališta, niti će biti omogućeno zaustavljanje dostavnih i drugih vozila u bilo koje svrhe, osim službenih vozila medicinskih službi protiv požarnih vozila, vozila policije, inspekcijskih službi i specijalnih vozila javnih preduzeća u vršenju intervencija (u daljem tekstu: službena vozila). U vreme održavanja javnih manifestacija moguće je privremeno koristiti javne saobraćajne površine i površine opštih parkirališta u svrhe predviđene odgovarajućim programima, za koje vreme ove površine mogu biti korišćene van njihove osnovne namene, a najduže do kraja odvijanja manifestacija.

Član 24

Na javnim parkiralištima i u javnim garažama zabranjeno je:

- njihovo korišćenje protivno propisima ovog Pravilnika;

1. Parkiranje i zaustavljanje taksi vozila u radno vreme i van radnog vremena parkirališta, osim u slučajevima kada je sa vozila skinuta svetleća firma i vozilo se nalazi van radnog režima;

2. Parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji;

3. Parkiranje na rezervisanom parking mestu i ometanje korišćenja parkirališta;

4. Parkiranje neregistrovanih, havarisanih i priključnih vozila, kao i vozila bez sopstvenog pogona;

5. Postavljanje fizičkih prepreka i postavljanje vozila suprotno posebnim uslovima korišćenja parkirališta, istaknutim na dopunskoj tabli;

6. Izlaganje vozila prodaji;

7. Opravljanje vozila, osim u slučajevima iznenadnog kvara;

8. Pranje vozila;

9. Drugi neimenovani postupci kojima se javna parkirališta i javne garaže koriste protivno njihovoj osnovnoj nameni;

10. Zabranjeno je zaustavljati i parkirati dostavna i druga vozila radnim danima u periodu od 7 - 21 č, subotom od 7 - 14 č na javnim površinama za parkiranje.

V ODRŽAVANJE PARKING PROSTORA

Član 25

Odlukama Skupštine Parking servisa, uređivaće se organizacija rada, horizontalna i vertikalna signalizacija i način održavanja parking prostora.

Član 26

Izgradnja i opremanje parking prostora iz člana 3. i 4. ovog Pravilnika, vrši se na osnovu odluke Skupštine Parking servisa, a na osnovu prethodne saglasnosti JP Direkcija za izgradnju Jagodina.

Član 27

Održavanje parking prostora, postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije može se obavljati u okviru službe Parking servisa ili se može poveriti drugom pravnom licu ili preduzetniku.

Poveravanje dela rada u održavanju parking prostora vršiće se u skladu sa Odlukama Skupštine Parking servisa uz saglasnost nadležnog organa lokalne samouprave.

VI POVERAVANJE DELA DELATNOSTI

Član 28

U slučaju poveravanja dela delatnosti, ili dela delatnosti na određenom parking prostoru, drugom pravnom licu ili preduzetniku, primena ovog Pravilnika, odnosiće se i na njihov rad i biće sastavni deo ugovora o poveravanju dela delatnosti.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o organizaciji i uređivanju stacionarnog saobraćaja na teritoriji grada Jagodina ("Sl. glasnik opštine Jagodina", br. 12/06), poništen Odlukom Ustavnog suda Srbije, broj Iul-171/2009 od 14.02.2013. godine.

Član 30

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodina".