ODLUKA
O SOCIJALNOJ ZAŠTITI U GRADU VALJEVU

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 2/2012 - sveska 1 i 3/2013 - sveska 2)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se prava i usluge pojedinca i porodice u oblasti socijalne zaštite koje obezbeđuje grad Valjevo, kao i način i uslovi ostvarivanja ovih prava i usluga.

Porodicom u smislu ove odluke smatraju se supružnici i vanbračni partneri, deca (bračna, vanbračna, usvojena, uzeta na izdržavanje) i srodnici u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, kao i srodnici u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Član 2

Prava i usluge u oblasti socijalne zaštite predviđene ovom odlukom mogu se obezbediti državljanima Republike Srbije koji imaju prebivalište na teritoriji grada Valjeva.

Izuzetno:

- usluga privremenog smeštaja za žrtve porodičnog nasilja u prihvatilište (sigurna kuća) može se obezbediti i žrtvama porodičnog zlostavljanja (zlostavljana i zanemarena deca i nenasilni roditelj) koji imaju prebivalište na teritoriji druge opštine, odnosno grada;

- pravo na jednokratnu novčanu pomoć za privremeni smeštaj, ishranu i troškove prevoza do mesta prebivališta, imaju i lica koja se nađu u stanju trenutne izuzetno teške situacije, a nemaju prebivalište na teritoriji grada Valjeva.

Prava i usluge u oblasti socijalne zaštite predviđene ovom odlukom mogu se obezbediti i stranim državljanima i licima bez državljanstva, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i međunarodnim ugovorima.

Član 3

Sredstva za ostvarivanje prava i usluga po ovoj odluci obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva, učešćem korisnika i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

II MATERIJALNA PODRŠKA I USLUGE SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 4

Prava na različite vrste materijalne podrške ostvaruju se u cilju obezbeđivanja egzistencijalnog minimuma i podrške socijalnoj uključenosti pojedinca i porodice.

Prava na materijalnu podršku u smislu odredaba ove odluke su:

1. Pravo na jednokratnu pomoć,

1a Pravo na posebnu novčanu pomoć,

2. Pravo na naknadu troškova sahranjivanja,

3. Pravo na naknadu troškova stambeno-komunalnih usluga,

4. Pravo na naknadu za pomoć i negu maloletnog lica sa smetnjama u razvoju,

5. Pravo na naknadu troškova prevoza pratiocu učenika sa smetnjama u razvoju,

6. Pomoć u ishrani.

Član 5

Usluge socijalne zaštite su aktivnosti pružanja podrške i pomoći pojedincu i porodici radi poboljšanja, odnosno očuvanja kvaliteta života, otklanjanja ili ublažavanja rizika nepovoljnih životnih okolnosti, kao i stvaranje mogućnosti da samostalno žive u društvu.

Usluge u smislu odredaba ove odluke su:

1. Pomoć i nega u kući starim i drugim licima,

2. Dnevni boravak dece i mladih sa smetnjama u razvoju,

3. Usluge socijalnog i drugog stručnog rada,

4. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima,

5. Klub za osobe sa invaliditetom,

6. Savetovalište za brak i porodicu,

7. Privremeni smeštaj žrtava porodičnog nasilja u prihvatilište - smeštaj u sigurnu kuću,

8. Urgentni smeštaj za odrasla i ostarela lica.

9. (brisana)

III PRAVA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI

1. Jednokratne pomoći

Član 6

Pravo na jednokratnu pomoć obezbeđuje se pojedincu ili porodici koja se iznenada ili trenutno nađe u stanju socijalne potrebe, kao i licu koje se upućuje na domski ili porodični smeštaj i koje nema sredstava da obezbedi odeću, obuću i troškove prevoza neophodne za realizaciju smeštaja.

Jednokratna pomoć može biti novčana ili u naturi.

Iznos jednokratne novčane pomoći ne može biti veći od prosečne zarade po zaposlenom u gradu Valjevu u mesecu koji predhodi mesecu u kome se vrši isplata.

Član 7

Jednokratna pomoć se priznaje u sledećim slučajevima i to za:

- naknadu za opremu novorođenčeta korisnicima novčane socijalne pomoći,

- naknadu za putne troškove i ishranu prolaznicima koji se nađu u stanju socijalne potrebe,

- naknadu putnih troškova i ishrane korisnika socijalne zaštite prilikom dopusta-raspusta iz ustanove socijalne zaštite i drugih porodica (raspusti dece i omladine, dopust u cilju posete srodnicima i drugo),

- naknadu za opremu i prevoz korisnika prilikom smeštaja u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu,

- naknadu troškova korišćenja zdravstvene zaštite,

- druge opravdane slučajeve kada se na drugi način ne može prevazići trenutno stanje socijalne potrebe.

Član 8

Naknada za opremu novorođenčeta priznaje se korisnicima novčane socijalne pomoći koji su rođenjem deteta dovedeni u stanje socijalne potrebe.

Naknada iz stava 1. ovog člana priznaje se u visini 21% prosečne zarade ostvarene u gradu Valjevu u mesecu koji predhodi mesecu u kome se vrši isplata.

Član 9

Naknada za putne troškove i ishranu priznaje se prolazniku koje se nađe na teritoriji grada Valjeva van svog prebivališta, a bez sredstava za povratak u mesto prebivališta ili boravišta, odnosno za odvođenje u prihvatilište.

Licu koje nije u stanju da se samo vrati u mesto odredišta obezbeđuje se pratilac.

Iznosa naknade iz stava 1. ovog člana određuje se u visini stvarnih troškova prevoza autobusom, vozom II razreda ili prevoza automobilom Centra za socijalni rad "Kolubara" Valjevo (u daljem tekstu: Centar), a za ishranu se priznaje dnevno do 3% prosečne zarade ostvarene u gradu Valjevu u mesecu koji predhodi mesecu u kome se vrši isplata.

Centar je dužan da u ime grada vodi postupak za refundiranje troškova iz stava 3. ovog člana od grada ili Centra za socijalni rad na čijoj teritoriji korisnik ima prebivalište ili boravište.

Član 10

Naknada troškova puta ili ishrane korisnika socijalne zaštite prilikom korišćenja dopusta - raspusta iz ustanove socijalne zaštite i drugih porodica, određuje se u visini stvarnih troškova prevoza autobusom, vozom II razreda ili prevoza automobilom Centra, a ishrana korisnika u visini do 3% prosečne zarade ostvarene u gradu Valjevu u mesecu koji predhodi mesecu u kome se vrši isplata.

Član 11

Naknada troškova za nabavku opreme i prevoz korisnika prilikom smeštaja u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu obuhvata: odeću, obuću i troškove za prevoz korisnika do ustanove, odnosno porodice kao i pratioca ako je isti određen.

Pravo na opremu iz stava 1. ovog člana ima lice koje se upućuje na smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, a tu opremu ne može samo obezbediti niti mu je mogu obezbediti srodnici koji su prema Porodičnom zakonu dužni da učestvuju u njegovom izdržavanju.

Član 12

Prilikom smeštaja lica u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, isto lice ima pravo na najnužniju opremu u odeći i obući koja je neophodna za zadovoljenje potreba u trenutku smeštaja.

Pod najnužnijom odećom i obućom iz stava 1. ovog člana podrazumeva se: jedno odelo, jedan par cipela, četiri para čarapa, jedan mantil ili zimski kaput, po dve košulje, potkošulje i donji veš, zimsku i letnju pižamu i slično, a u zavisnosti od pola i uzrasta.

Pravo na najnužniju opremu u odeći i obući priznaje se u visini stvarnih troškova, a najviše do iznosa prosečne zarade isplaćene u gradu Valjevu u mesecu koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata.

Najnužnija odeća i obuća licima iz stava 1. ovog člana prvenstveno se obezbeđuje iz zaliha odeće i obuće Crvenog krsta Valjevo i donacija.

Član 13

Naknada troškova prevoza korisnika i pratioca prilikom smeštaja u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu određuje se u visini stvarnih troškova prevoza autobusom, vozom II razreda ili prevoza automobilom Centra.

Član 14

Naknada na ime troškova zdravstvene zaštite pripada za:

- pribavljanja lekarskih nalaza i lekarskih uverenja u cilju ostvarivanja prava iz socijalne zaštite ili prilikom zapošljavanja u visini troškova zdravstvenih usluga,

- kupovinu neophodne dečije hrane za decu korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć,

- kupovinu neophodnih lekova licima (težim hroničnim bolesnicima) koja se nalaze u izuzetno teškom materijalnom položaju u visini troškova kupljenih lekova i na osnovu dostavljenog računa apoteke,

- dugotrajno lečenje lica kao i za preuzimanje neophodnih i hitnih medicinskih intervencija, a po izveštaju nadležne zdravstvene ustanove.

Naknada iz stava 1. ovog člana priznaje se u visini do 66% prosečne zarade ostvarene u gradu Valjevu u mesecu koji predhodi mesecu u kome se vrši isplata.

Član 15

Naknada u drugim opravdanim slučajevima može se priznati:

- licu kojem je zbog teške bolesti potrebna novčana pomoć u široj akciji prikupljanja sredstava za operaciju ili lečenje u specijalizovanim ustanovama,

- mnogočlanim porodicama ili drugim licima za osnovne životne potrebe (nabavka hrane, električne energije i slično),

- licu koje ima smrtni slučaj u porodici,

- licu otpuštenom sa dužeg lečenja ili izdržavanja kazne zatvora,

- u ostalim opravdanim slučajevima kada to utvrdi tim Centra.

Naknada iz stava 1. ovog člana priznaje se u visini do 66% prosečne zarade ostvarene u gradu Valjevu u mesecu koji predhodi mesecu u kome se vrši isplata.

1a Pravo na posebnu novčanu pomoć

Član 15a

Pravo na posebnu novčanu pomoć obezbeđuje se:

- pojedincu koji se nađe u izuzetno teškoj zdravstvenoj situaciji koju ne može samostalno prevazići i to kada je usled teške bolesti neophodno izvršiti operativne zahvate, sprovesti specifičnu lekarsku terapiju, nabaviti neophodna medicinsko-tehnička pomagala, implantante i medicinska sredstva,

- pojedincu ili porodici koja se nađe u stanju trenutne i izuzetno teške situacije, koju ne mogu samostalno prevazići.

Pod teškom bolešću u smislu stava 1. alineja 1. ovog člana smatraju se: maligne bolesti, šećerna bolest, hemofilija, duševna bolest i poremećaji, progresivna neuro-mišićna oboljenja. cerebralna paraliza. multipla skleroza, paraplegija, tetraplegija. reumatska groznica, koronarne i cerebrovaskularne bolesti, sistemske autoimune bolesti, hronične bubrežne insuficijencije i cistične fibroze.

Član 15b

Pravo na posebnu novčanu pomoć priznaje se jednom u toku kalendarske godine.

Iznos posebne novčane pomoći ne može biti veći od četiri prosečne zarade ostvarene u gradu Valjevu u mesecu koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata.

Član 15v

Zahteve za priznavanje prava na posebnu novčanu pomoć razmatra Komisija koju obrazuje Gradonačelnik grada Valjeva.

Komisiju čine:

- dva predstavnika grada Valjeva od kojih je jedan predsednik Komisije,

- lekar specijalista,

- predstavnik Centra,

- predstavnik Crvenog krsta Valjevo.

Zadatak Komisije iz stava 1. ovog člana je da na osnovu podnetih zahteva utvrdi predlog za priznavanje prava na posebnu novčanu pomoć i isti dostavi Centru.

2. Naknada troškova sahranjivanja

Član 16

Osnovna pogrebna oprema ili naknada troškova sahrane, obezbeđuje se u slučaju smrti:

- lica koja su se u trenutku smrti nalazila u stanju socijalne potrebe po propisima o socijalnoj zaštiti po propisima o socijalnoj zaštiti, a koja nemaju srodnike koji bi bili u mogućnosti da snose troškove sahranjivanja,

- neidentifikovanih lica za koja se ne može utvrditi poslednje prebivalište, a koja su se u trenutku smrti zatekla na teritoriji grada Valjeva,

- lica koje se ne nalaze na evidenciji Centra, a nalazila su se u stanju socijalne potrebe, prema proceni stručnog radnika Centra, a koja nemaju srodnike koji bi bili u mogućnosti da snose troškove sahranjivanja.

Osnovna pogrebna oprema obuhvata - kovčeg, pokrov, nadgrobno obeležje, prevoz korisnika od mesta smrti do mesta sahrane, kao i grobno mesto ukoliko na drugi način nije obezbeđeno.

Naknada troškova sahranjivanja priznaje se vršiocu komunalne delatnosti sahranjivanja ili fizičkom, pravnom licu ili preduzetniku koje je obavilo sahranjivanje na osnovu rešenja Centra.

3. Pravo na naknadu troškova stambeno-komunalnih usluga

Član 17

Korisniku novčane socijalne pomoći koji nema rešeno stambeno pitanje, već stanuje kod privatnog zakupodavca sa kojim ima zaključen ugovor o zakupu, može se priznati pravo na naknadu troškova zakupnine. Naknada zakupnine može se priznati do visine punog iznosa zakupnine, a najviše u visini do 32% prosečne zarade ostvarene u gradu Valjevu u mesecu koji predhodi mesecu u kome se vrši isplata.

Naknada na ime troškova komunalnih usluga (voda, smeće i grejanje, ukoliko se grejanje koristi organizovano u okviru stambene zgrade) može se priznati korisniku novčane socijalne pomoći do visine stvarnih troškova utvrđenih od strane javnih preduzeća koje pružaju ove usluge.

Pravo iz stava 1. i 2. ovog člana priznaje se od dana podnošenja zahteva, a prestaje sa danom prestanka prava na novčanu socijalnu pomoć.

4. Pravo na naknadu za pomoć i negu maloletnoj deci sa smetnjama u razvoju

Član 18

Pravo na naknadu za pomoć i negu maloletnoj deci obezbeđuje se maloletnoj deci koja imaju smetnje u razvoju, telesni invaliditet, intelektualni, i višestruki poremećaj i perverzivno-razvojni poremećaj - autizam, a u zavisnosti od vrste poremećaja, mogućnosti i potreba ovih lica, pod uslovom da:

- je korisnik dodatka za pomoć i negu drugog lica ili uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica,

- je nalazom i mišljenjem Interresorne komisije grada Valjeva utvrđena potreba za ovu vrsta podrške,

- su roditelji deteta zbog obaveza prema radnom odnosu ili zbog bolesti, a po pribavljenom izveštaju lekara specijaliste sprečeni da se neposredno staraju o detetu,

- u domaćinstvu nema srodnika preko kojih bi se obezbedilo čuvanje i nega deteta,

- primanja i prihodi porodice ne prelaze dvostruki iznos prosečne zarade po zaposlenom u gradu u prethodna tri meseca,

- nije korisnik prava na dnevni boravak dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Pravo na naknadu za pomoć i negu maloletnoj deci sa smetnjama u razvoju priznaje se maloletnom detetu iz stava 1. ovog člana od navršenih 5 do 18 godina života, odnosno do navršenih 26 godina pod uslovom da mu je pravosnažnom sudskom odlukom produženo roditeljsko pravo.

Naknada iz stava 1. ovog člana priznaje se u visini od 25% prosečne zarade ostvarene u gradu Valjevu u mesecu koji predhodi mesecu u kome se vrši isplata.

Centar preispituje uslove za ostvarivanje ovog prava u maju tekuće godine, a na osnovu prihoda porodice ostvarenih u predhodna tri meseca.

Primanja i prihodi koji se ne uzimaju u obzir prilikom ostvarivanja prava iz stava 1. ovog člana utvrđeni su Zakonom o socijalnoj zaštiti i podzakonskim aktima donetim na osnovu zakona.

5. Naknada troškova prevoza pratiocu učenika sa smetnjama u razvoju

Član 19

Naknada troškova prevoza priznaje se pratiocu učenika osnovne i srednje škole sa smetnjama u razvoju, prilikom odlaska učenika u školu i njegovog povratka, bez obzira na udaljenost škole od mesta stanovanja.

Pratiocu pripada naknada prevoza i kada se sam vraća u mesto stanovanja odnosno kada sam odlazi u drugo mesto, radi praćenja učenika.

Naknada se priznaje u visini stvarnih troškova prevoza autobusom ili vozom II razreda.

6. Pomoć u ishrani

Član 20

Pomoć u ishrani obezbeđuje se:

- korisnicima novčane socijalne pomoći,

- penzionerima starijim od 65 godina života koji su po nalazu Centra u stanju socijalne potrebe i čija penzija ne prelazi iznos polovine prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji,

- jednoroditeljskim porodicama sa decom koji se nađu u stanju socijalne potrebe po nalazu Centra,

- osobama koje se trenutno nađu u stanju socijalne ili zdravstvene potrebe, po nalazu Centra.

Član 20a

Pravo na pomoć u ishrani obezbeđuje se, na osnovu rešenja Centra, preko Crvenog krsta Valjevo.

Član 20b

Spisak korisnika pomoći u ishrani Centar dostavlja Crvenom krstu Valjevo.

Bliže uslove u pogledu načina organizovanja pomoći u ishrani i određivanje punktova za davanje obroka utvrđuje Crveni krst Valjevo.

Pravo na pomoć u ishrani podrazumeva davanje jednog toplog obroka dnevno i to radnim danom (od ponedeljka do petka).

Izuzetno od stava 3. ovog člana pravo na pomoć u ishrani može se obezbediti i davanjem suvog obroka.

Član 20v

Sredstva za obezbeđivanje ove pomoći se obezbeđuju u budžetu grada Valjeva.

Član 20g

Pravo na pomoć u ishrani prestaje ukoliko se utvrdi da korisnik neopravdano ne koristi ovo pravo duže od 10 dana u toku meseca.

IV USLUGE SOCIJALNE ZAŠTITE

1. Pomoć i nega u kući starim i drugim licima

Član 21

Pravo na pomoć i negu u kući obezbeđuje se starim, hronično obolelim, invalidnim ili drugim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju i nalaze se u stanju socijalne potrebe za koje Centar svojim rešenjem utvrdi da im je potrebna pomoć i nega u kući.

Pomoć i nega u kući podrazumeva skup vidova pomoći licima iz stava 1. ovog člana koje se pružaju neposredno u stanovima korisnika i obuhvata: pripremanje obroka, održavanje lične higijene i higijene prostora, pomoć u održavanju odevnih predmeta i posteljine, u zagrevanju prostorija, u zadovoljavanju drugih egzistencijalnih potreba, u obezbeđivanju servisnih usluga, kao i uslugama socijalnog rada.

Član 22

Korisnik pomoći u kući može biti lice koje pored uslova iz člana 21. ove odluke:

- živi sam i nema srodnika ili drugih lica obaveznih na izdržavanje koji bi mu mogli pružiti neophodnu pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova nužnih za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba,

- živi u zajedničkom domaćinstvu sa srodnicima obaveznim na izdržavanje koji nisu u mogućnosti da mu obezbede adekvatnu pomoć, shodno odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti, ili drugim licima obaveznim na izdržavanje i

- druga lica pod uslovom da u celini snose troškove usluge.

Pomoć u kući obezbeđuje se:

- do dva sata dnevno, odnosno do četrdeset dva sata mesečno, za lice koje živi samo,

- do tri sata dnevno, odnosno do šezdeset tri sata mesečno, za dva ili više lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu.

Gradska uprava nadležna za poslove socijalne zaštite donosi akt kojim se bliže određuju kriterijumi za:

- utvrđivanje normativa radnika za organizaciju i realizaciju rada na pružanju usluge pomoći u kući,

- utvrđivanje cene usluge i učešće korisnika i srodnika u ceni ove usluge.

2. Dnevni boravak dece i mladih sa smetnjama u razvoju

Član 23

Dnevni boravak dece i mladih sa smetnjama u razvoju (u daljem tekstu: dnevni boravak) obezbeđuje se deci i mladima uzrasta od 7 do 30 godina, koja imaju telesni invaliditet, intelektualni, i višestruki poremećaj i perverzivno-razvojni poremećaj - autizam, u zavisnosti od vrste poremećaja, mogućnosti i potreba ovih lica, pod uslovom da je ovakav oblik zaštite najcelishodniji.

Dnevni boravak podrazumeva: dnevni smeštaj, ishranu, prevoz, kreativne aktivnosti, zdravstvenu zaštitu, vaspitanje i obrazovanje u skladu sa njihovim osobenostima, kao i stručni rad na ublažavanju posledica smetnji u razvoju.

Član 24

Dnevni boravak organizuje se i sprovodi u objektu u Popučkama bb.

Uslugu dnevnog boravka pruža pravno lice sa kojim grad, u skladu sa zakonom, zaključi ugovor.

Član 25

Pravo na dnevni boravak, po postupku propisanom ovom odlukom, priznaje se po prethodno pribavljenom mišljenju Komisije za prijem korisnika koju obrazuje Centar.

Komisija iz stava 1. ovog člana sastavljena je od pet članova i to: socijalnog radnika, psihologa, pravnika, defektologa i radnog terapeuta. Socijalni radnik, psiholog i pravnik su predstavnici Centra, a defektolog i radni terapeut su predstavnici pružaoca usluge.

Član 26

Gradska uprava nadležna za poslove socijalne zaštite donosi akt o standardima rada dnevnog boravka, merilima i kriterijumima za utvrđivanje cene usluga u dnevnom boravku kao i o merilima i kriterijumima za utvrđivanje učešća korisnika i njihovih srodnika u ceni usluga.

3. Klub za osobe sa invaliditetom

Član 27

Klub za osobe sa invaliditetom (u daljem tekstu: klub), namenjen je osobama sa invaliditetom, uzrasta od 15 do 45 godina.

Klub se organizuje kroz obavljanje aktivnosti individualnog i grupnog rada sa osobama sa invaliditetom i kroz svoje aktivnosti, doprinosi njihovom osposobljavanju za samostalan život, aktiviranju njihovih psihomotornih, intelektualnih, kreativnih i drugih potencijala kao i jačanju kapaciteta za njihovo zapošljavanje.

Individualni rad podrazumeva usluge fizioterapeuta, a grupni rad podrazumeva rad u sekcijama: za sport, rekreaciju i rehabilitaciju, informatičku obuku, glumu, likovne i druge kreativne radionice, koje se formiraju u zavisnosti od potreba osoba sa invaliditetom.

Član 28

Klub se organizuje i sprovodi u objektu u Valjevu ul. Birčaninova br. 104.

Uslugu kluba pruža pravno lice sa kojim grad, u skladu sa zakonom, zaključi ugovor.

Član 29

Pravo na korišćenje usluga kluba priznaje se po postupku propisanom ovom odlukom.

Član 30

Gradska uprava nadležna za poslove socijalne zaštite donosi akt o standardima rada kluba, merilima i kriterijumima za utvrđivanje cene usluga u klubu, kao i o visini učešća korisnika u ceni usluga.

4. Usluge socijalnog i drugog stručnog rada

Član 31

U radu sa pojedincem, grupom i organizovanju zajednice u cilju organizovanog pružanja pomoći u rešavanju socijalno-zaštitnih potreba građana, obezbeđuju se usluge socijalne zaštite, socijalnog i drugog stručnog rada, a naročito:

- pomoć u ostvarivanju prava građana usled neukosti ili iz drugih razloga kada nisu u mogućnosti da ostvare svoja prava (pravna pomoć),

- pomoć u rešavanju pitanja stanovanja, školovanja i stručnog osposobljavanja,

- pomoć u rešavanju ličnih i porodičnih problema i konflikata,

- pomoć oko razvijanja sposobnosti lica za samoorganizovanje radi zadovoljavanja svoje materijalne i psiho-socijalne potrebe,

- pomoć u zapošljavanju lica sa socijalnim indikacijama,

- drugih oblika rada sa pojedincima, porodicama i grupama mladih, odraslih i ostarelih, kao što su: organizovanje raznih aktivnosti, iniciranje i pomoć u organizovanju grupe, rad sa staraocima i njihovim štićenicima, organizovanje pomoći starim licima od strane dece i drugih srodnika, rad sa decom i omladinom asocijalnog ponašanja i

- pružanje pomoći u drugim vanrednim stanjima i okolnostima (elementarnih nepogoda, neposredne ratne opasnosti u ratu, zbrinjavanje porodica mobilisanih lica, prihvat, smeštaj i praćenje izbeglica, organizovanje sabirnih akcija humanitarnog karaktera i dr.).

Član 32

Nosioci socijalne zaštite u gradu preduzimaće mere, razvijati i unapređivati aktivnosti dobrovoljnog socijalnog rada u okviru mesnih zajednica i socijalno-humanitarnih organizacija, društva i udruženja građana, utvrđivanje zajedničkih programa, aktivnosti u socijalnom obrazovanju.

Član 33

Naknada troškova za usluge socijalnog i drugog stručnog rada (pravnog, pedagoškog, psihološkog i dr.) utvrđuju se godišnjim planom rada Centra.

5. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima

Član 34

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima (u daljem tekstu: socijalno stanovanje), je oblik socijalne zaštite kojim se obezbeđuje zbrinjavanje, odnosno smeštaj socijalno ugroženih lica (u daljem tekstu: korisnici socijalnog stanovanja) uz obavezno angažovanje jedne hraniteljske porodice na način i pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Lica iz stava 1. ove odluke kojima se obezbeđuje socijalno stanovanje su:

1. izbeglice (stara lica, samci, jednoroditeljske porodice i porodice),

2. raseljena lica,

3. prognana lica i

4. domaće stanovništvo.

Član 35

Socijalno stanovanje iz člana 34. ove odluke obezbeđuje se u dva objekta spratnosti P+1, u Valjevu Trg Vladike Nikolaja bb, koja se sastoje od 10 dvokrevetnih garsonjera i dva dvosobna stana.

Objektima iz stava 1. ove odluke upravlja Upravni odbor Centra.

Član 36

Socijalno stanovanje u dvokrevetnim garsonjerama mogu da ostvare lica iz člana 34. ove odluke, pod uslovom:

1. da imaju prebivalište, odnosno boravište na području grada Valjeva,

2. da im nije potrebna nega i pomoć drugog lica u smislu očuvane mogućnosti za samostalno življenje prema nalazu i mišljenju Centra,

3. da ne poseduje nepokretnu imovinu,

4. da su stambeno neobezbeđeni.

Izuzetno od odredbi stava 1. ovog člana, lice koje ima status roditelja u jednoroditeljskoj porodici može ostvariti pravo na socijalno stanovanje ako ispunjava uslove iz stava 1. tačka 1, 3. i 4. ovog člana.

Pravo na smeštaj u dvosobnom stanu, pored uslova iz stava 1. tačka 1, 3. i 4. ovog člana može da ostvari porodica koja ima najmanje 4 člana, ili hraniteljska porodica.

Hraniteljskom porodicom u smislu člana 34. stav 1. ove odluke smatra se socijalno ugrožena, radno-sposobna, izbeglička, raseljena ili prognana porodica koja boravi ili je boravila u Kolektivnom centru ili u privatnom smeštaju u nepovoljnim socio-ekonomskim uslovima ili porodica domaćeg stanovništva iste kategorije čiji je jedan član određen za domaćina socijalnog stanovanja.

Postojanje nepovoljnih socio-ekonomskih uslova utvrđuje Centar.

Član 37

Socijalno stanovanje u dvosobnim stanovima mogu da ostvare hraniteljske porodice iz člana 34. i 36. ove odluke pod uslovom:

1. da su članovi porodice radno sposobni,

2. da je porodica stambeno neobezbeđena,

3. da živi u nepovoljnim socio-ekonomskim uslovima,

4. da je domaćin socijalnog stanovanja prošao obuku prema Programu za obuku hranitelja,

5. da poseduje dobru uklopljenost u okruženje,

6. da poseduje praktične sposobnosti za popravke u kući, radovima ispred objekta i u bašti,

7. da su tolerantni u odnosima sa ljudima koji potiču iz različitih kultura i sa različitim vrednostima.

Član 38

Prednost pri ostvarivanju prava na socijalno stanovanje imaju lica koja pored uslova iz člana 34. i 36. ove odluke:

1. imaju status izbeglog, prognanog ili raseljenog lica,

2. da su se opredelila za integraciju (život) u lokalnoj zajednici i

3. da su podnela zahtev za sticanje državljanstava Republike Srbije ili su stekla državljanstvo Republike Srbije.

Član 39

Izbor korisnika socijalnog stanovanja, hraniteljske porodice i domaćina socijalnog stanovanja koji su ostvarili pravo na socijalno stanovanje vrši Komisija sastavljena od pet članova od kojih su dva člana predstavnici Centra, dva člana predstavnici grada i jedan član predstavnik Komesarijata za izbeglice Republike Srbije (u daljem tekstu: Komesarijat).

Komisiju obrazuje Upravni odbor Centra po pribavljenom predlogu Gradonačelnika grada Valjeva, Komesarijata i direktora Centra.

Na osnovu odluke Komisije iz stava 1. ovog člana Centar zaključuje ugovor o međusobnim pravima i obavezama sa korisnikom socijalnog stanovanja, odnosno hraniteljskom porodicom i domaćinom socijalnog stanovanja.

Naknada za rad hranitelja obezbeđuje se iz sredstava budžeta grada Valjeva.

Član 40

Korisnici socijalnog stanovanja dužni su da poštuju utvrđeni kućni red; da se u skladu sa svojim psiho-fizičkim aktivnostima prema dodeljenom prostoru i stvarima odnose s pažnjom dobrog domaćina, kao i da u okviru svojih sposobnosti održavaju prostor u zgradi i oko nje, uključujući tu i sitne popravke; da srazmerno prihodima učestvuju u troškovima električne energije, grejanja i komunalnih usluga na način utvrđen ovom odlukom.

Kućni red donosi Upravni odbor Centra.

U slučaju da korisnici ne izvršavaju obaveze iz stava 1. ovog člana, Centar je dužan da pokrene postupak za prinudno iseljenje.

Član 41

Korisniku socijalnog stanovanja prestaje socijalno stanovanje (pravo na korišćenje stana) u slučaju:

1. da ne izvršava obaveze utvrđene ugovorom i ovom odlukom,

2. ako je u mogućnosti da na drugi način reši svoje stambeno pitanje,

3. ako se odlukom vlasnika objekta menja njegova namena,

4. smrti,

5. ako se u toku korišćenja prava utvrdi da ne ispunjava uslove iz člana 34. ove odluke.

O prestanku prava na korišćenje stana odluku donosi Upravni odbor Centra.

Član 42

Troškove grejanja, električne energije i komunalnih usluga u objektima socijalnog stanovanja utvrđuje Centar rešenjem na bazi ostvarene potrošnje i broja korisnika.

Iznos troškova električne energije za svakog korisnika utvrđuje se na bazi ostvarene potrošnje električne energije po svakoj stambenoj jedinici, odnosno po kontrolnom brojilu i ukupno ostvarene potrošnje, a na osnovu računa Elektrodistribucije Valjevo.

Korisnici socijalnog stanovanja čiji prihodi prelaze nominalni iznos novčane socijalne pomoći učestvuju u plaćanju navedenih troškova sa prihodima koji prelaze taj iznos, u celini ili delimično, srazmerno visini istih.

Korisnici čiji prihodi ne prelaze nominalni iznos novčane socijalne pomoći, odnosno korisnici novčane socijalne pomoći ostvaruju pravo na subvenciju u troškovima iz stava 1. i 2. ovog člana i to:

- u visini stvarnih troškova za grejanje i komunalne usluge,

- u visini 30% za električnu energiju prema odredbama odluke Elektrodistribucije Valjevo o subvenciji električne energije.

Sredstva za subvenciju troškove iz stava 3. i 4. ovog člana obezbeđuje Komesarijat za korisnike koji imaju status izbeglog ili prognanog lica, a za domaće stanovništvo i raseljena lica grad iz budžeta grada Valjeva.

Član 43

Sredstva za investiciono i tekuće održavanje i opremanje objekata socijalnog stanovanja obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva.

6. Savetovalište za brak i porodicu

Član 44

Savetovalište za brak i porodicu (u daljem tekstu: savetovalište) obezbeđuje stručnu pomoć i podršku pojedincima i porodicama u krizi, kroz savetodavno terapijski rad, socijalno edukativne i informativne usluge u cilju unapređenja porodičnih odnosa, rešavanja životnih teškoća, kako bi se sprečili socijalni problemi i ublažile posledice.

Korisnici usluge savetovališta mogu biti lica koja imaju prebivalište, odnosno boravište na teritoriji grada Valjeva.

Usluge savetovališta mogu se koristiti po preporuci, odnosno uputu Centra, institucija obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, pravosudnih organa i samoinicijativnim dolaskom.

7. Privremeni smeštaj žrtava porodičnog nasilja u prihvatilište - smeštaj u sigurnu kuću

Član 45

Privremeni smeštaj žrtava porodičnog nasilja u prihvatilište - smeštaj u sigurnu kuću obezbeđuje se deci i nenasilnom roditelju, žrtvama porodičnog nasilja nad kojima se nasilje vrši.

Usluga iz stava 1. ovog člana obezbeđuje se u situacijama akutnog stanja nasilja u porodici (nanošenje ili pokušaj nanošenja telesne povrede, izazivanje straha pretnjom, prisiljavanje ili navođenje na seksualni odnos, ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja sa trećim licima, vređanje kao i svako drugo drsko, bezobzirno i zlonamerno ponašanje).

Član 46

Prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja obezbeđuje smeštaj i ishranu, pristup zdravstvenoj zaštiti, pravnu pomoć, savetovanje i konsultacije, psihosocijalnu podršku, upućivanje na osposobljavanje za rad, upućivanje i povezivanje sa drugim službama u zajednici.

Član 47

Usluga iz člana 45. ove odluke obezbeđuje se u prihvatilištu - sigurnoj kući u Valjevu, u trajanju do dva meseca, uz mogućnost produženja po proceni stručnog tima Centra.

8. Urgentni smeštaj za odrasla i ostarela lica

Član 48

Urgentni smeštaj za odrasla i ostarela lica obezbeđuje privremeni smeštaj, zadovoljavanje osnovnih potreba, pristup drugim uslugama u zajednici i vremenski ograničene usluge intervencije u kriznim situacijama za odrasla i stara lica.

Ovom uslugom obezbeđuju se smeštaj, ishrana, zdravstvena zaštita, savetovanje i konsultacije, psihosocijalna podrška, povezivanje sa drugim službama u zajednici.

Korisnici usluge iz stava 1. ovog člana mogu biti:

- beskućnici, lica zatečena u skitnji i prosjačenju,

- egzistencijalno ugrožena lica bez ličnih dokumenata, dezorjentisana lica i lica bez utvrđenog identiteta,

- žrtve trgovine ljudima,

- žrtve svih oblika porodičnog nasilja,

- lica sa teritorija drugih opština ili gradova zatečena bez sredstava za osnovne životne potrebe do vraćanja u mesto prebivališta ili boravišta,

- lica kojima je iz drugih razloga neophodan privremeni smeštaj.

Član 49

Usluga iz člana 48. ove odluke pruža se do uspostavljanja odgovarajućeg oblika zaštite ili osposobljavanja za bezbedan, samostalan život i uključivanje u zajednicu, a najduže do 60 dana.

Čl. 50-52

(Brisano)

V POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 53

Postupak za ostvarivanje prava i usluga po ovoj odluci pokreće se na zahtev lica koje ima potrebu za socijalnom zaštitom, odnosno njegovog zakonskog zastupnika ili staratelja i po službenoj dužnosti.

Član 54

O zahtevima za ostvarivanje prava i usluga utvrđenih ovom odlukom rešava u prvom stepenu Centar, po postupku utvrđenom Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom o o socijalnoj zaštiti.

Član 55

O žalbi protiv akta donetog u prvostepenom postupku odlučuje Gradska uprava nadležna za poslove socijalne zaštite.

Gradska uprava nadležna za poslove socijalne zaštite jednom godišnje vrši reviziju priznatih prava i usluga iz ove odluke na način i po postupku utvrđenom Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Član 56

Grad Valjevo vrši finansiranje pružanja usluga iz ove odluke u skladu sa ugovorima o finansiranju koje zaključuje grad sa Centrom ili pružaocima usluge.

VI PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 57

Ovom odlukom prestaje da važi Odluka o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u gradu Valjevu ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 6/10 - prečišćen tekst) i član 25. Odluke o sahranjivanju i grobljima ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 2/2000 i 3/2003).

Član 58

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".