PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA REFAKCIJU PLAĆENE AKCIZE NA DERIVATE NAFTE IZ ČLANA 9. STAV 1. TAČ. 3) I 5) ZAKONA O AKCIZAMA, KOJI SE KORISTE ZA TRANSPORTNE SVRHE, ZA PREVOZ TERETA U UNUTRAŠNJEM REČNOM SAOBRAĆAJU I ZA GREJANJE

("Sl. glasnik RS", br. 112/2012 i 38/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi, način i postupak za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", br. 22/01, 73/01, 80/02, 80/02 - dr. zakon, 43/03, 72/03, 43/04, 55/04, 135/04, 46/05, 101/05 - dr. zakon, 61/07, 5/09, 31/09, 101/10, 43/11, 101/11, 93/12 i 119/12 - u daljem tekstu: Zakon) koju može da ostvari kupac - krajnji korisnik derivata nafte, a koji se koriste za transportne svrhe, za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju i za grejanje u skladu sa članom 39a Zakona, u zavisnosti od namene za koje se derivati nafte koriste.

1. Pravo na refakciju plaćene akcize

Član 2

Pravo na refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, može da ostvari kupac - krajnji korisnik koji navedene derivate nafte koristi za transportne svrhe, uključujući i prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju i za grejanje.

Refakcija plaćene akcize iz stava 1. ovog člana, ostvaruje se u zavisnosti od namene za koje se derivati nafte koriste, i to:

1) za gasna ulja i tečni naftni gas iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, koja se koriste kao motorno gorivo za transportne svrhe, ostvaruje lice koje obavlja delatnost prevoza lica i stvari u skladu sa propisima kojima se uređuje drumski prevoz lica i stvari, kao i proizvođač, odnosno uvoznik istih kada ih koristi za sopstvene potrebe u transportne svrhe;

2) za gasna ulja iz člana 9. stav 1. tačka 3) Zakona, koja se koriste kao motorno gorivo za pogon brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju ostvaruje lice koje obavlja delatnost prevoza tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju;

3) (brisana)

4) za gasna ulja i tečni naftni gas iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, koji se koristi za grejanje, ostvaruje privredni subjekt radi zagrevanja poslovnog, odnosno fizičko lice radi zagrevanja stambenog prostora.

5) (brisana)

Pravo na refakciju plaćene akcize iz st. 1. i 2. ovog člana, ostvaruje kupac - krajnji korisnik pod uslovom da te derivate nafte nabavlja od uvoznika, odnosno proizvođača, da je na te derivate nafte uvoznik, odnosno proizvođač platio propisani iznos akcize, da je kupac - krajnji korisnik platio račun u kome je iskazan obračunati iznos akcize, ili da poseduje fiskalni isečak, odnosno račun da je platio te derivate nafte kada se ovi derivati nafte prodaju kupcu - krajnjem korisniku preko ovlašćenog distributera tih derivata nafte.

2. Ovlašćeni distributer

Član 3

Ovlašćeni distributer, u smislu ovog pravilnika, jeste lice koje je registrovano kod organa nadležnog za poslove energetike i bavi se prodajom na malo derivata nafte, u skladu sa propisima kojima se uređuje promet derivata nafte.

3. Prijava lica za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize

Član 4

Zahtev za refakciju akcize lica iz člana 2. stav 2. tač. 1), 2) i 4) ovog pravilnika podnose nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave.

Nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave iz stava 1. ovog člana je organizaciona jedinica Poreske uprave prema sedištu pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno prebivalištu fizičkog lica, a kod zakupa stambenog prostora prema mestu nepokretnosti, odnosno boravištu fizičkog lica (u daljem tekstu: Poreska uprava).

Prvi zahtev za refakciju akcize smatra se prijavom za evidentiranje u elektronski registar lica kojima se vrši refakcija plaćene akcize po svim osnovama.

Poreska uprava - Centrala na osnovu podnetog zahteva iz stava 1. ovog člana, vodi elektronski registar lica kojima se vrši refakcija plaćene akcize po svim osnovama.

4. Pravo na refakciju plaćene akcize na derivate nafte koji se kao motorno gorivo koriste za transportne svrhe za prevoz lica i stvari

Član 5

Lice iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika može da ostvari refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, koji se kao motorno gorivo koriste za transportne svrhe:

1) ako obavlja delatnosti javnog prevoza lica i stvari u domaćem i međunarodnom drumskom saobraćaju, uključujući i prevoz za sopstvene potrebe, u skladu sa propisima kojima se uređuje drumski prevoz lica i stvari;

2) ako poseduje rešenje o ispunjenosti uslova za otpočinjanje i obavljanje javnog prevoza lica, odnosno stvari u drumskom saobraćaju izdato od ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja ili uverenje o osposobljenosti za obavljanje međunarodnog javnog prevoza u drumskom saobraćaju izdato od ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja ili odobrenje nadležnog organa lokalne samouprave za obavljanje auto taksi prevoza putnika;

3) ako poseduje registraciju i overu reda vožnje, koje su izdate od ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja (međumesni), organa opštinske, odnosno gradske uprave za gradski i prigradski saobraćaj, odnosno odgovarajući dokument nadležnog organa da dostavna vozila koristi u transportne svrhe;

4) ako je vlasnik vozila (autobusa, odnosno kamiona, taksi vozila, odnosno dostavnog vozila) koje je registrovano na teritoriji Republike Srbije;

5) ako je zakupac, odnosno korisnik lizinga vozila za prevoz lica, odnosno stvari u drumskom saobraćaju koje je registrovano na teritoriji Republike Srbije;

5a) ako je na te derivate nafte plaćen propisani iznos akcize u slučaju kada je kupac - krajnji korisnik uvoznik, odnosno proizvođač tih derivata nafte koji se koriste kao motorno gorivo za transportne svrhe za obavljanje delatnosti prevoza lica i stvari u skladu sa propisima kojima se uređuje drumski prevoz lica i stvari;

6) ako poseduje račun o izvršenoj nabavci derivata nafte, kada iste nabavlja direktno od uvoznika, odnosno proizvođača ili fiskalni isečak, odnosno račun o izvršenoj nabavci derivata nafte iz člana 2. stav 3. ovog pravilnika ako iste nabavlja preko ovlašćenog distributera;

6a) ako poseduje otpremni ili drugi dokument o utrošku derivata nafte, u slučaju kada zahtev podnosi uvoznik, odnosno proizvođač derivata nafte koji se koriste kao motorno gorivo za transportne svrhe za obavljanje delatnosti prevoza lica i stvari u skladu sa propisima kojima se uređuje drumski prevoz lica i stvari;

7) ako je platio račun u kome je iskazan obračunati iznos akcize, a kada se ovi derivati nafte prodaju kupcu - krajnjem korisniku preko ovlašćenog distributera tih derivata nafte iz člana 3. ovog pravilnika, ako kupac - krajnji korisnik poseduje fiskalni isečak, odnosno račun da je platio te derivate nafte.

Refakciju akcize iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika u međunarodnom prevozu može da ostvari domaći prevoznik koji poseduje uverenje o osposobljenosti za obavljanje međunarodnog javnog prevoza i to za derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, koje je nabavio na teritoriji Republike Srbije i iste kao motorno gorivo koristio za transportne svrhe.

Proizvođač, odnosno uvoznik gasnih ulja i tečnog naftnog gasa iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika, može da ostvari pravo na refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, za sopstveni prevoz derivata nafte ako:

1) je registrovano za uvoz, odnosno promet derivata nafte u skladu sa propisima kojima se uređuje promet derivata nafte;

2) poseduje skladišta, odnosno prodajne objekte na teritoriji Republike Srbije;

3) poseduje licencu za proizvodnju, odnosno trgovinu derivatima nafte.

Pod sopstvenim prevozom u smislu stava 1. tačka 1) i stava 3. ovog člana podrazumeva se prevoz proizvoda, odnosno robe od proizvodnog pogona (proizvodnog objekta), odnosno carinskog prelaza do skladišta, kao i prevoz od skladišta do prodajnih objekata.

Član 6

Ovlašćeni distributer je dužan da na maloprodajnim mestima derivata nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, prilikom prodaje gasnog ulja i tečnog naftnog gasa koji se kao motorno gorivo koristi za transportne svrhe za prevoz lica i stvari izdaje račun, odnosno fiskalni isečak i da na računu, odnosno poleđini fiskalnog isečka, unese podatak o nazivu lica, PIB - u lica koje nabavlja derivate nafte u transportne svrhe za prevoz lica i stvari, i da račun, odnosno fiskalni isečak o prodaji derivata nafte overi potpisom i otiskom pečata.

Član 7

Lice iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika, ostvaruje pravo na refakciju plaćene akcize u iznosu koji predstavlja razliku iznosa utvrđenog članom 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona i iznosa akcize iz stava 5. tačka 1) podtačka (1) i tačke 3) podtačka (1) tog člana Zakona.

Član 8

Refakcija plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, vrši se na osnovu pismenog zahteva koji lice iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika podnosi u dva primerka Poreskoj upravi, najranije 20 dana po isteku kvartala u kojem su nabavljeni derivati nafte koji se kao motorno gorivo koriste za transportne svrhe:

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu REF-T koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, a sadrži, između ostalog, sledeće podatke:

1) naziv, adresu i mesto sedišta lica iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika;

2) PIB podnosioca zahteva;

3) broj tekućeg računa banke na koji će se izvršiti refakcija plaćene akcize;

4) o vrsti dozvole za transport koju poseduje u zavisnosti od delatnosti koju stvarno obavlja;

5) o ukupnoj potrošnji derivata nafte i pređenoj kilometraži u prethodnoj godini;

6) o prosečnoj potrošnji derivata nafte po pređenoj kilometraži u prethodnoj godini;

7) o vrsti i količini derivata nafte koje je nabavilo i koristilo za transportne svrhe u periodu za koji se podnosi zahtev za refakciju, i to:

(1) o ukupnom broju računa po kojima je izvršena nabavka derivata nafte;

(2) o ukupnoj potrošnji derivata nafte i pređenoj kilometraži u kvartalu za koji se podnosi zahtev;

(3) o prosečnoj potrošnji derivata nafte i pređenoj kilometraži u kvartalu za koji se podnosi zahtev.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana pravno lice, odnosno preduzetnik podnosi odgovarajuće dokaze u zavisnosti od delatnosti za koju je registrovan i stvarno obavlja, i to:

1) dokaz o posedovanju tekućeg računa banke na koji će se izvršiti refakcija plaćene akcize (npr. potvrda banke, kopija 1. strane ugovora o otvaranju tekućeg računa);

2) rešenje o ispunjenosti uslova za otpočinjanje i obavljanje javnog prevoza lica, odnosno stvari u drumskom saobraćaju izdato od ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja;

3) odobrenje nadležnog organa lokalne samouprave za obavljanje auto taksi prevoza putnika;

4) uverenje o osposobljenosti za obavljanje međunarodnog javnog prevoza u drumskom saobraćaju izdato od strane ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja;

5) licencu za proizvodnju, odnosno trgovinu derivatima nafte;

6) registraciju i overu reda vožnje izdatu od ministarstva za poslove saobraćaja (međumesni linijski prevoz), organa opštinske, odnosno gradske uprave za gradski i prigradski prevoz;

7) izvod iz pomoćne knjige osnovnih sredstava, koji se odnosi na vozila koja se koriste za prevoz lica i stvari;

8) pismeni ugovor između autoprevoznika i korisnika prevoza za vanlinijski prevoz;

9) kopije saobraćajnih dozvola za prevozna sredstva koja poseduje i koristi u javnom prevozu;

10) kopije ugovora o zakupu, odnosno lizingu za prevozna sredstva koja koristi u javnom prevozu;

11) račun o nabavljenim količinama derivata nafte u periodu za koji se podnosi zahtev;

12) dokaz o plaćanju računa iz tačke 11) ovog stava (izvod iz banke, odnosno fiskalni isečak ako su derivati nafte nabavljeni od ovlašćenog distributera iz člana 6. ovog pravilnika);

12a) kopiju jedinstvene carinske isprave (JCI) sa podacima o količini uvezenih derivata nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, kao i dokument carinskog organa o obračunatom carinskom dugu i akcizi, ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte;

12b) dokaz o plaćenom carinskom dugu i akcizi za uvezene količine iz tačke 12a) ovog stava, ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte;

12v) otpremni ili drugi dokument o utrošenim derivatima nafte koje je uvoznik, odnosno proizvođač derivata nafte iskoristio za transportne svrhe u smislu člana 2. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika, kada zahtev podnosi uvoznik, odnosno proizvođač tih derivata nafte;

13) izveštaj utroška derivata nafte za prevozna sredstva koja učestvuju u javnom prevozu iz prethodne godine;

14) izveštaj utroška derivata nafte za prevozna sredstva koja učestvuju u javnom prevozu u kvartalu za koji se podnosi zahtev;

15) otpremni dokument, odnosno drugi izveštaj utroška derivata nafte za prevozna sredstva koja učestvuju u sopstvenom prevozu derivata nafte.

Dokaze iz stava 3. tač. 1) do 7) i tač. 9), 10) i 13) ovog člana lice podnosi samo kod prvog podnošenja zahteva, odnosno prilikom promene nekog od podnetih dokaza ili promene podataka iz prijave iz člana 4. ovog pravilnika.

Račun iz stava 3. tačka 11) ovog člana mora da sadrži podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte, kao i o iznosu obračunate akcize na derivate nafte ako iste nabavlja direktno od proizvođača, odnosno uvoznika.

Račun koji ne sadrži podatke iz stava 5. ovog člana ne može se upotrebiti u postupku refakcije plaćene akcize po odredbama ovog pravilnika.

Član 9

Lice iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika može da ostvari refakciju plaćene akcize na nabavljene derivate nafte koji se kao motorno gorivo koriste za transportne svrhe za količinu koja ne prelazi 5% od prosečne potrošnje derivata nafte za prethodnu godinu, s tim da za svaku potrošnju koja prelazi 5% od prosečne potrošnje derivata nafte za prethodnu godinu, podnosilac zahteva je dužan da pismeno obrazloži povećanje potrošnje kao i da priloži odgovarajuće dokaze o povećanju potrošnje.

Lice iz stava 1. ovog člana koje otpočne sa obavljanjem delatnosti prevoza lica i stvari u toku kalendarske godine, ostvaruje pravo na refakciju plaćene akcize do količina koje su planirane za tu godinu.

Član 10

Poreska uprava, po prijemu zahteva za refakciju plaćene akcize sprovodi postupak i u roku od trideset dana od dana podnetog zahteva donosi rešenje.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće podatke: datum i broj rešenja, kvartal, odnosno period za koji se vrši refakcija akcize, naziv, adresu, mesto sedišta, PIB podnosioca zahteva, broj računa sa nazivom banke i iznos akcize za refakciju.

Refakcija akcize vrši se u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave za trezor (u daljem tekstu: Uprava za trezor).

Poreska uprava - Centrala vodi evidenciju o licima koja su ostvarila pravo na refakciju plaćene akcize za transportne svrhe, kao i o iznosu ostvarene refakcije akcize.

5. Pravo na refakciju plaćene akcize na derivate nafte koji se kao motorno gorivo koriste za pogon brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju

Član 11

Lice iz člana 2. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika može da ostvari refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tačka 3) Zakona, koja se koriste kao motorno gorivo za pogon brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju, ako:

1) obavlja delatnosti brodskog prevoza tereta u skladu sa propisima kojima se uređuje delatnost prevoza tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju;

2) poseduje brodsko svedočanstvo i svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu izdatu od strane nadležnih organa;

3) koristi teretne brodove za prevoz tereta sa sopstvenim pogonom;

4) je vlasnik teretnog broda sa sopstvenim pogonom, odnosno zakupac teretnog broda sa sopstvenim pogonom;

5) je teretni brod upisan u Upisnik brodova unutrašnje plovidbe u skladu sa propisima kojima se uređuje upis plovila;

6) poseduje izveštaj sa podacima o utrošenim časovima rada broda, odnosno brodova i utrošenih derivata nafte iz dnevnika mašine broda u kvartalu za koji se podnosi zahtev za refakciju, potpisan od strane zapovednika broda;

6a) je na te derivate nafte plaćen propisani iznos akcize u slučaju kada je kupac - krajnji korisnik uvoznik, odnosno proizvođač tih derivata nafte koji se koriste kao motorno gorivo za pogon brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju;

7) poseduje račun o izvršenoj nabavci derivata nafte, kada iste nabavlja direktno od uvoznika, odnosno proizvođača ili fiskalni isečak, odnosno račun o izvršenoj nabavci derivata nafte iz člana 2. stav 3. ovog pravilnika ako iste nabavlja preko ovlašćenog distributera;

7a) poseduje otpremni ili drugi dokument o utrošku derivata nafte, u slučaju kada zahtev podnosi uvoznik, odnosno proizvođač derivata nafte koji se koriste kao motorno gorivo za pogon brodova za obavljanje delatnosti prevoza tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju;

8) je platio račun u kome je iskazan obračunati iznos akcize, a kada se ovi derivati nafte prodaju kupcu - krajnjem korisniku preko ovlašćenog distributera tih derivata nafte iz člana 3. ovog pravilnika, ako kupac - krajnji korisnik poseduje fiskalni isečak, odnosno račun da je platio te derivate nafte.

Član 12

Ovlašćeni distributer je dužan da na maloprodajnim mestima derivata nafte iz člana 9. stav 1. tačka 3) Zakona, prilikom prodaje gasnog ulja koje se kao motorno gorivo koristi za pogon brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju izdaje račun, odnosno fiskalni isečak i da na računu, odnosno poleđini fiskalnog isečka, unese podatak o nazivu lica, PIB-u lica koje nabavlja derivate nafte za pogon brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju i da račun, odnosno fiskalni isečak o prodaji derivata nafte overi potpisom i otiskom pečata.

Član 13

Lice iz člana 2. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika, ostvaruje pravo na refakciju plaćene akcize u iznosu koji predstavlja razliku iznosa utvrđenog članom 9. stav 1. tač. 3) Zakona i iznosa akcize iz stava 5. tačka 1) podtačka (2) tog člana Zakona.

Član 14

Refakcija plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tačka 3) Zakona, vrši se na osnovu pismenog zahteva koji lice iz člana 2. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika, podnosi u dva primerka Poreskoj upravi, najranije 20 dana po isteku kvartala u kojem su nabavljeni derivati nafte za pogon brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu REF-BP koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, a sadrži, između ostalog, sledeće podatke:

1) naziv, adresu i mesto sedišta lica iz člana 2. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika;

2) PIB podnosioca zahteva;

3) broj tekućeg računa banke na koji će se izvršiti refakcija plaćene akcize;

4) broj i vrstu teretnih brodova koje podnosilac koristi (tanker, tegljač i dr.);

5) ukupna potrošnja derivata nafte u prethodnoj godini po vrsti teretnih brodova;

6) prosečna potrošnja derivata nafte u prethodnoj godini po vrsti teretnih brodova;

7) nabavljena količina derivata nafte u kvartalu za koji se podnosi zahtev po vrsti teretnog broda;

8) ukupan broj računa po kojima je izvršena nabavka derivata nafte.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana pravno lice, odnosno preduzetnik podnosi odgovarajuće dokaze, i to:

1) dokaz o posedovanju tekućeg računa banke na koji će se izvršiti refakcija plaćene akcize (npr. potvrda banke, kopija 1. strane ugovora o otvaranju tekućeg računa);

2) kopiju brodskog svedočanstva i svedočanstva o sposobnosti broda za plovidbu izdatu od strane nadležnih organa;

3) dokaz o svojini na brodu za prevoz tereta, odnosno ugovor o zakupu broda i dokaz o uplati zakupnine;

4) izvod iz pomoćne knjige osnovnih sredstava, koji se odnosi na teretne brodove koji se koriste za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju;

5) izveštaj o ukupnoj potrošnji derivata nafte u prethodnoj godini, po vrsti teretnog broda;

6) izveštaj o prosečnoj potrošnji derivata nafte u prethodnoj godini, po vrsti teretnog broda;

7) račun o nabavljenim količinama derivata nafte u periodu za koji se podnosi zahtev;

8) dokaz o plaćanju računa iz tačke 7) ovog stava (izvod iz banke, odnosno fiskalni isečak ako su derivati nafte nabavljeni od ovlašćenog distributera iz člana 6. ovog pravilnika);

9) kopiju jedinstvene carinske isprave (JCI) sa podacima o količini uvezenih derivata nafte iz člana 9. stav 1. tačka 3) Zakona, kao i dokument carinskog organa o obračunatom carinskom dugu i akcizi, ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte;

10) dokaz o plaćenom carinskom dugu i akcizi za uvezene količine iz tačke 9) ovog stava, ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte;

11) otpremni ili drugi dokument o utrošenim derivatima nafte koje je uvoznik, odnosno proizvođač derivata nafte iskoristio za pogon brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju u smislu člana 2. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika, kada zahtev podnosi uvoznik, odnosno proizvođač tih derivata nafte.

Dokaz iz stava 3. tač. 1)-6) ovog člana lice podnosi samo kod prvog podnošenja zahteva, odnosno prilikom promene nekog od podnetih dokaza ili promene podataka iz prijave iz člana 4. ovog pravilnika.

Račun iz stava 3. tačka 7) ovog člana mora da sadrži podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte, kao i o iznosu obračunate akcize na derivate nafte ako iste nabavlja direktno od proizvođača, odnosno uvoznika.

Račun koji ne sadrži podatke iz stava 5. ovog člana ne može se upotrebiti u postupku refakcije plaćene akcize po odredbama ovog pravilnika.

Član 15

Lice iz člana 2. stav 2. tačka 2) ovog pravilnika može da ostvari refakciju plaćene akcize na nabavljene derivate nafte koji se kao motorno gorivo koriste za pogon brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju za količinu koja ne prelazi 5% od prosečne potrošnje derivata nafte za prethodnu godinu po teretnom brodu, s tim da za svaku potrošnju koja prelazi 5% od prosečne potrošnje derivata nafte za prethodnu godinu, podnosilac zahteva je dužan da pismeno obrazloži povećanje potrošnje kao i da priloži odgovarajuće dokaze o povećanju potrošnje.

Lice iz stava 1. ovog člana koje otpočne sa obavljanjem delatnosti prevoza tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju u toku kalendarske godine, ostvaruje pravo na refakciju plaćene akcize do količina koje su planirane za tu godinu.

Član 16

Poreska uprava, po prijemu zahteva za refakciju plaćene akcize sprovodi postupak i u roku od trideset dana od dana podnetog zahteva donosi rešenje.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće podatke: datum i broj rešenja, kvartal, odnosno period za koji se vrši refakcija akcize, naziv, adresu, mesto sedišta, PIB podnosioca zahteva, broj računa sa nazivom banke i iznos akcize za refakciju.

Refakcija akcize vrši se u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja Upravi za trezor.

Poreska uprava - Centrala vodi evidenciju o licima koja su ostvarila pravo na refakciju plaćene akcize za pogon brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju, kao i o iznosu ostvarene refakcije akcize.

Čl. 17-23

(Brisano)

7. Pravo na refakciju plaćene akcize na derivate nafte koji se koriste za grejanje poslovnog, odnosno stambenog prostora

Član 24

Pravno lice, odnosno preduzetnik iz člana 2. stav 2. tačka 4) ovog pravilnika može da ostvari refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, koji se koriste za zagrevanje poslovnog prostora, ako:

1) je vlasnik, odnosno zakupac poslovnog prostora;

2) u tom prostoru obavlja poslovnu delatnost;

3) se po osnovu predmetnog poslovnog prostora utvrđuje porez na imovinu;

4) je uređaj za grejanje evidentiran kao osnovno sredstvo u poslovnim knjigama;

5) poseduje račun o izvršenoj nabavci derivata nafte, ako iste nabavlja direktno od proizvođača odnosno uvoznika, odnosno otpremni ili drugi dokument o utrošku derivata nafte kada zahtev podnosi proizvođač, odnosno uvoznik derivata nafte za grejanje sopstvenog poslovnog prostora;

6) poseduje račun, odnosno fiskalni isečak o izvršenoj nabavci derivata nafte, ako iste nabavlja preko ovlašćenog distributera;

7) je platio račun u kome je iskazan obračunati iznos akcize, a kada se ovi derivati nafte prodaju kupcu - krajnjem korisniku preko ovlašćenog distributera tih derivata nafte, kupac - krajnji korisnik ostvaruje pravo na refakciju plaćene akcize pod uslovom da poseduje fiskalni isečak, odnosno račun da je platio te derivate nafte.

Pravno lice, odnosno preduzetnik može da ostvari refakciju plaćene akcize na nabavljene derivate nafte za zagrevanje poslovnog prostora koje, isključivo, koristi za obavljanje poslovne delatnosti.

Fizičko lice iz člana 2. stav 2. tačka 4) ovog pravilnika može da ostvari refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, koji se koriste za zagrevanje stambenog prostora, ako:

1) je vlasnik, odnosno zakupac stambenog prostora;

2) ima prijavu prebivališta, odnosno boravišta, odnosno ugovor o zakupu stana na adresi za koju nabavlja derivate nafte;

3) se po osnovu predmetnog stambenog prostora utvrđuje porez na imovinu;

4) poseduje račun o izvršenoj nabavci derivata nafte, ako iste nabavlja direktno od proizvođača, odnosno uvoznika;

5) poseduje račun, odnosno fiskalni isečak o izvršenoj nabavci derivata nafte ako iste nabavlja preko ovlašćenog distributera;

6) je platio račun u kome je iskazan obračunati iznos akcize, a kada se ovi derivati nafte prodaju kupcu - krajnjem korisniku preko ovlašćenog distributera tih derivata nafte, kupac - krajnji korisnik ostvaruje pravo na refakciju plaćene akcize pod uslovom da poseduje fiskalni isečak, odnosno račun da je platio te derivate nafte.

Fizičko lice može da ostvari refakciju plaćene akcize na nabavljene derivate nafte za zagrevanje jednog stambenog objekta, i to objekta na kome ima prijavu prebivališta, odnosno boravišta, odnosno ugovor o zakupu stana na adresi za koju nabavlja derivate nafte, za površinu stambenog prostora koja ne prelazi 100 m² korisne površine, nezavisno od ukupne površine stambenog prostora, i to:

1) za gasna ulja iz člana 9. stav 1. tačka 3) ovog člana koja se koriste za grejanje stambenog prostora na godišnjem nivou (za grejnu sezonu) najviše do 1.500,00 lit, odnosno ne više od 3,00 lit/m²;

2) za tečni naftni gas iz člana 9. stav 1. tačka 5) ovog člana koji se koristi za grejanje stambenog prostora na godišnjem nivou (za grejnu sezonu) najviše do 1.500,00 kg, odnosno ne više od 3,00 kg/m².

Član 25

Ovlašćeni distributer je dužan da na maloprodajnim mestima derivata nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, prilikom prodaje gasnog ulja koje se koristi za grejanje poslovnog, odnosno stambenog prostora izdaje račun, odnosno fiskalni isečak i da na računu, odnosno poleđini fiskalnog isečka, unese podatak o nazivu pravnog lica, odnosno preduzetnika i PIB-u lica koje nabavlja derivate nafte za grejanje poslovnog prostora, odnosno ime i prezime fizičkog lica i JMBG fizičkog lica koji nabavlja derivate nafte za grejanje stambenog prostora i da račun, odnosno fiskalni isečak o prodaji derivata nafte overi potpisom i otiskom pečata.

Član 26

Kupac - krajnji korisnik derivata nafte iz člana 2. stav 2) tačka 4) ovog pravilnika, koji derivate nafte koristi za grejanje poslovnog, odnosno stambenog prostora, ostvaruje pravo na refakciju plaćene akcize u iznosu koji predstavlja razliku iznosa utvrđenog članom 9. stav 1. tač. 3) i 5) i iznosa akcize iz stava 5. tačka 1) podtačka (4) i tačke 3) podtačka (2) Zakona.

Član 27

Refakcija plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, vrši se na osnovu pismenog zahteva koji lice iz člana 2. stav 2. tačka 4) ovog pravilnika podnosi u dva primerka Poreskoj upravi, najranije 20 dana po isteku meseca u kojem su nabavljeni derivati nafte koji se koriste za grejanje poslovnog, odnosno stambenog prostora.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu REF-G, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo i sadrži, između ostalog, sledeće podatke:

1) naziv pravnog lica, odnosno preduzetnika i PIB, odnosno ime i prezime i JMBG fizičkog lica;

2) sedište pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno prebivalište fizičkog lica;

3) o izdvojenim poslovnim jedinicama, odnosno maloprodajnim objektima ako se za grejanje istih koriste derivati nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona;

4) broj tekućeg računa banke na koji će se izvršiti refakcija plaćene akcize;

5) o površini poslovnog prostora, odnosno stambenog prostora, iz prijave poreza na imovinu ili uplatnice javnog komunalnog preduzeća;

6) o vrsti uređaja za grejanje;

7) vrsti derivata nafte koji se koriste za grejanje stambenog, odnosno poslovnog prostora (gasna ulja, odnosno tečni naftni gas);

8) o ukupnom broju računa po kojima je izvršena nabavka derivata nafte;

9) o ukupnoj količini nabavljenih derivata nafte u periodu za koji se podnosi zahtev za refakciju;

10) o ukupnoj potrošnji derivata nafte u prethodnoj godini.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana pravno lice, odnosno preduzetnik, kao i fizičko lice podnosi sledeće dokaze:

1) dokaz o posedovanju tekućeg računa banke na koji će se izvršiti refakcija plaćene akcize (npr. potvrda banke, kopija 1. strane ugovora o otvaranju tekućeg računa, kopija kartice tekućeg računa);

2) kopiju lične karte podnosioca zahteva za fizička lica;

3) dokaz o vlasništvu, odnosno zakupu poslovnog, odnosno stambenog prostora, kao i podatke o adresi prostora (stambenog, odnosno poslovnog) za koji se podnosi zahtev;

4) izjavu fizičkog lica o vrsti uređaja za grejanje, kao i vrsti goriva koje se koristi za grejanje (gasna ulja ili tečni naftni gas), odnosno izvod iz pomoćne evidencije osnovnih sredstava u kojoj je uređaj za grejanje evidentiran i vrsti goriva koje se koristi za grejanje za pravna lica, odnosno preduzetnike;

5) prijavu prebivališta, odnosno boravišta vlasnika i članova porodičnog domaćinstva;

6) kopiju rešenja o utvrđenom porezu na imovinu za predmetni poslovni, odnosno stambeni prostor za prethodnu godinu;

7) račune o nabavljenim količinama derivata nafte u periodu za koji se podnosi zahtev;

8) dokaz o plaćanju računa iz tačke 7) ovog stava;

9) otpremni ili drugi dokument o utrošku derivata nafte kada zahtev podnosi proizvođač, odnosno uvoznik derivata nafte za grejanje sopstvenog poslovnog prostora;

10) kopiju jedinstvene carinske isprave (JCI) sa podacima o vrsti i količini uvezenog derivata nafte, kao i dokument carinskog organa o obračunatom carinskom dugu i akcizi, ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte a koje koristi za grejanje sopstvenog poslovnog prostora;

11) dokaz o plaćenom carinskom dugu i akcizi za uvezene količine iz tačke 10) ovog stava, ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte.

Dokaze iz stava 3. tač. 1) do 6) ovog člana pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice iz člana 2. ovog pravilnika podnosi samo kod prvog podnošenja zahteva, odnosno prilikom promene tih podataka.

Ako je stambeni objekat, odnosno stan u vlasništvu više fizičkih lica iz člana 2. stav 2. tačka 4) ovog pravilnika, prilikom prvog podnošenja zahteva za refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3) i 5) Zakona, zahtev za refakciju plaćene akcize može da podnese i fizičko lice - suvlasnik koji je ovlašćen da u ime svih suvlasnika podnese zahtev za refakciju plaćene akcize.

Račun iz stava 3. tačka 7) ovog člana mora da sadrži podatke o kupcu, vrsti, količini i vrednosti nabavljenih derivata nafte, kao i o iznosu obračunate akcize na derivate nafte ako iste nabavlja direktno od proizvođača, odnosno uvoznika.

Plaćanje računa iz stava 3. tačka 7) ovog člana može biti izvršeno od strane člana, odnosno članova porodičnog domaćinstva, nezavisno od toga ko je od članova domaćinstva vlasnik stambenog prostora odnosno stana, ako član domaćinstva koji je izvršio plaćanje računa ima prijavljeno prebivalište na adresi tog stambenog prostora odnosno stana, pod uslovom da se zahtev za refakciju akcize podnosi od strane vlasnika stambenog prostora odnosno stana.

Račun koji ne sadrži podatke iz stava 6. ovog člana ne može se upotrebiti u postupku refakcije plaćene akcize po odredbama ovog pravilnika.

Član 28

Poreska uprava, po prijemu zahteva za refakciju plaćene akcize, sprovodi postupak i u roku od trideset dana od dana podnetog zahteva donosi rešenje.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće podatke: datum i broj rešenja, mesec za koji se vrši refakcija akcize, naziv, adresu, mesto sedišta, PIB podnosioca zahteva, odnosno ime i prezime, adresu i JMBG podnosioca zahteva, broj računa sa nazivom banke i iznos akcize za refakciju.

Refakcija akcize vrši se u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja Upravi za trezor.

Poreska uprava - Centrala vodi evidenciju o licima koja su ostvarila pravo na refakciju plaćene akcize za zagrevanje poslovnog, odnosno stambenog prostora, kao i o iznosu ostvarene refakcije akcize.

Čl. 29-32

(Brisano)

Član 33

Lice iz člana 2. stav 2. tačka 3) ovog pravilnika - poljoprivredno gazdinstvo upisano u registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa propisima kojima se uređuje upis i vođenje registra poljoprivrednih gazdinstava, refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tačka 3) Zakona, nabavljeno u periodu od 1. oktobra do 31. decembra 2012. godine, ostvaruje u skladu sa odredbom člana 29. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", broj 93/12).

Pravilnik o uslovima za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na dizel gorivo, načinu i postupku ostvarivanja refakcije, uslovima za dobijanje ovlašćenja za distribuciju dizel goriva, normativima potrebnih količina za pogon traktora ("Službeni glasnik RS", br. 3/05, 5/05, 63/07, 23/08, 20/12 i 88/12), primenjuje se po zahtevima podnetim za nabavke izvršene do 31. decembra 2012. godine.

Član 34

Lice iz člana 2. stav 2. tačka 5) ovog pravilnika, koje je nabavilo derivate nafte iz člana 9. stav 1. tačka 5) Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", br. 22/01, 73/01, 80/02, 80/02 - dr. zakon, 43/03, 72/03, 43/04, 55/04, 135/04, 46/05, 101/05 - dr. zakon, 61/07, 5/09, 31/09, 101/10, 43/11 i 101/11) do 1. oktobra 2012. godine, pravo na refakciju plaćene akcize ostvaruje u skladu sa odredbom člana 30. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", broj 93/12).

Pravilnik o bližim uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na ostale derivate nafte iz člana 9. stav 1. tačka 3) Zakona o akcizama koji se koriste za industrijske svrhe ("Službeni glasnik RS", broj 51/05), primenjuje se do okončanja postupka po zahtevima podnetim do 31. decembra 2012. godine.

Član 35

Lice iz člana 31. stav 1. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", broj 93/12), dužno je da na poleđini fiskalnog isečka, prilikom prodaje popisanih zatečenih zaliha tečnog naftnog gasa za pogon motornih vozila, upiše podatak o visini obračunate akcize prilikom prodaje tog derivata nafte (iznos od 19,21 din/kg) i da fiskalni isečak overi potpisom i pečatom.

Lica iz člana 2. stav 2. tačka 1) ovog pravilnika, ostvaruju pravo na refakciju plaćene akcize na tečni naftni gas iz člana 9. stav 1. tačka 5) Zakona, za pogon motornih vozila za prevoz lica i stvari, odnosno za sopstvene potrebe u transportne svrhe, pod uslovom da poseduju dokaz da je kroz kupoprodajnu cenu ovog derivata nafte platio propisani iznos akcize na tečni naftni gas iz člana 9. stav 1. tačka 5) Zakona u iznosu od 30,00 din/kg.

Član 36

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", osim odredaba čl. 17. do 23. ovog pravilnika, koje se odnose na ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na derivate nafte koji se koriste za pogon poljoprivrednih mašina za poljoprivredne svrhe koje će se nabavljati počev od 1. januara 2013. godine, koje stupaju na snagu 1. januara 2013. godine.

 

Samostalni članovi Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o bližim uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3), 5) i 6) Zakona o akcizama, koji se koriste za transportne svrhe, za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju, za poljoprivredne svrhe, za grejanje i u industrijske svrhe

("Sl. glasnik RS", br. 38/2013)

Član 15

Lice koje je do 31. marta 2013. godine nabavilo derivate nafte iz člana 9. stav 1. tačka 6) Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", br. 22/01, 73/01, 80/02, 80/02 - dr. zakon, 43/03, 72/03, 43/04, 55/04, 135/04, 46/05, 101/05 - dr. zakon, 61/07, 5/09, 31/09, 101/10, 43/11, 101/11, 93/12 i 119/12), pravo na refakciju plaćene akcize u industrijske svrhe ostvaruje u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3), 5) i 6) Zakona o akcizama, koji se koriste za transportne svrhe, za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju, za poljoprivredne svrhe, za grejanje i u industrijske svrhe ("Službeni glasnik RS", broj 112/12), a lice koje te derivate nafte nabavi od 1. aprila 2013. godine, pravo na refakciju plaćene akcize u industrijske svrhe ostvaruje u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na derivate nafte iz člana 9. stav 1. tač. 3), 4), 5) i 6) Zakona o akcizama, koji se koriste kao energetska goriva u proizvodnji električne i toplotne energije ili u industrijske svrhe ("Službeni glasnik RS", broj 38/13).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Obrazac REF-T


MINISTARSTVO FINANSIJA I PRIVREDE
PORESKA UPRAVA
CVPO/FILIJALA/EKSPOZITURA ________________________

 

Naziv podnosioca zahteva:

 

PIB:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj:

 

 

 

 

 

 

 

Podaci o poslovnom sedištu

Mesto:

Opština:

Ulica i broj:

Broj tekućeg računa podnosioca zahteva:

 

ZAHTEV ZA REFAKCIJU PLAĆENE AKCIZE NA DERIVATE NAFTE IZ ČLANA 9. STAV 1. TAČ. 3) I 5) ZAKONA O AKCIZAMA

za period od __.__. 20__. godine do __.__. 20__. godine

I Podaci koji se popunjavaju prilikom prvog podnošenja zahteva za refakciju plaćene akcize na derivate nafte, odnosno prilikom promene iskazanog podatka

1. Podaci o vrsti dozvole za transport

A)

Transport lica

 

1.1.

Linijski prevoz

 

1.2.

Vanlinijski prevoz

 

1.3.

Auto taksi prevoz

B)

Transport stvari

2. Ukupan broj vozila koja se koriste za transport lica i stvari

3. Ukupna potrošnja i pređena kilometraža derivata nafte u prethodnoj godini

Vrsta derivata nafte

Potrošnja derivata nafte
(u jed. mere)

Ukupan broj pređenih
kilometara (u km)

Prosečna potrošnja derivata
nafte po pređenom kilometru

1

2

3

4 (4=2/3)

za gasna ulja iz čl. 9. stav 1. tačka 3)

 

 

 

za tečni naftni gas iz čl. 9. stav 1. tačka 5)

 

 

 

II Podaci koji se popunjavaju prilikom svakog pojedinačnog podnošenja zahteva za refakciju plaćene akcize na derivate nafte

1. Ukupan broj računa po kojima je izvršena nabavka derivata nafte

2. Podaci o vrsti i količini derivata nafte koji su nabavljeni i korišćeni u periodu za koji se podnosi zahtev

Vrsta derivata nafte

Nabavljena količina derivata nafte
(u jed. mere)

Potrošnja
derivata nafte
(u jed. mere)

Ukupan broj pređenih kilometara (u km)

Prosečna potrošnja derivata nafte po pređenom kilometru

1

2

3

4

5 (5=3/4)

za gasna ulja iz čl. 9. stav 1. tačka 3)

 

 

 

 

za tečni naftni gas iz čl. 9. stav 1. tačka 5)

 

 

 

 

III Prilozi*

 

Napomena:

* Prilikom prvog podnošenja zahteva za refakciju plaćene akcize na derivate nafte, odnosno prilikom promene podnetog dokaza, pravno lice, odnosno preduzetnik je dužan da uz zahtev podnese i:
1) dokaz o posedovanju tekućeg računa banke na koji će se izvršiti refakcija plaćene akcize (npr. potvrda banke, kopija 1. strane ugovora o otvaranju tekućeg računa);
2) rešenje o ispunjenosti uslova za otpočinjanje i obavljanje javnog prevoza lica, odnosno stvari u drumskom saobraćaju izdato od ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja (kao na primer: za linijski prevoz, vanlinijski prevoz, auto-taksi prevoz, odobrenje nadležnog organa lokalne samouprave za obavljanje auto taksi prevoza i sl.);
3) odobrenje nadležnog organa lokalne samouprave za obavljanje auto taksi prevoza putnika;
4) uverenje o osposobljenosti za obavljanje međunarodnog javnog prevoza u drumskom saobraćaju izdato od strane ministarstva nadležnog za poslove saobraćaja;
5) licencu za proizvodnju, odnosno trgovinu derivatima nafte;
6) registraciju i overu reda vožnje izdatu od ministarstva za poslove saobraćaja (međumesni linijski prevoz), organa opštinske, odnosno gradske uprave za gradski i prigradski prevoz;
7) kopije saobraćajnih dozvola za prevozna sredstva koja poseduje i koristi u javnom prevozu;
8) kopije ugovora o zakupu, odnosno lizingu za prevozna sredstva koja koristi u javnom prevozu;
9) izveštaj utroška derivata nafte za prevozna sredstva koja učestvuju u javnom prevozu iz prethodne godine i
10) izvod iz pomoćne knjige osnovnih sredstava, koji se odnosi na vozila koja se koriste za prevoz lica i stvari.
Uz svaki pojedinačni zahtev za refakciju plaćene akcize na derivate nafte pravno lice, odnosno preduzetnik je dužno da dostavi i:
1) pismeni ugovor između autoprevoznika i korisnika prevoza za vanlinijski prevoz;
2) račun o nabavljenim količinama derivata nafte u periodu za koji se podnosi zahtev;
3) dokaz o plaćanju računa (izvod iz banke, odnosno fiskalni isečak ako su derivati nafte nabavljeni od ovlašćenog distributera iz člana 6. ovog pravilnika);
4) kopiju jedinstvene carinske isprave (JCI) sa podacima o količini uvezenih derivata nafte, kao i dokument carinskog organa o obračunatom carinskom dugu i akcizi (ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte);
5) dokaz o plaćenom carinskom dugu i akcizi za uvezene količine (ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte);
6) otpremni ili drugi dokument o utrošenim derivatima nafte koje je uvoznik, odnosno proizvođač derivata nafte iskoristio za transportne svrhe (kada zahtev podnosi uvoznik, odnosno proizvođač tih derivata nafte koji obavlja delatnost prevoza lica i stvari u skladu sa propisima kojima se uređuje drumski prevoz lica i stvari);
7) izveštaj o utrošku derivata nafte za prevozna sredstva koja učestvuju u javnom prevozu u periodu za koji se podnosi zahtev;
8) otpremni dokument, odnosno drugi izveštaj utroška derivata nafte za prevozna sredstva koja učestvuju u sopstvenom prevozu derivata nafte.

Datum

 

Potpis podnosioca zahteva

 

Obrazac REF-BP

 


MINISTARSTVO FINANSIJA I PRIVREDE
PORESKA UPRAVA
CVPO/FILIJALA/EKSPOZITURA ________________________

Naziv podnosioca zahteva:

 

PIB:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj:

 

 

 

 

 

 

Podaci o poslovnom sedištu:

Mesto:

Opština:

Ulica i broj:

Broj tekućeg računa podnosioca zahteva:

 

ZAHTEV ZA REFAKCIJU PLAĆENE AKCIZE NA DERIVATE NAFTE IZ ČLANA 9. STAV 1. TAČKA 3) ZAKONA O AKCIZAMA

za period od __.__. 20__. godine do __.__. 20__. godine

 

I Podaci koji se popunjavaju prilikom prvog podnošenja zahteva za refakciju plaćene akcize na derivate nafte, odnosno prilikom promene iskazanog podatka

1. Podaci o broju i vrsti teretnih brodova koji se koriste za transport stvari

Vrsta teretnog broda

Broj teretnih brodova po vrsti

Ukupna potrošnja derivata nafte u prethodnoj godini po vrsti teretnih brodova

Prosečna potrošnja derivata nafte u prethodnoj godini po vrsti teretnih brodova

1

2

3

4 (4=3/2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II Podaci koji se popunjavaju prilikom svakog pojedinačnog podnošenja zahteva za refakciju plaćene akcize na derivate nafte

1. Ukupan broj računa po kojima je izvršena nabavka derivata nafte

2. Podaci o nabavljenoj količini derivata nafte koji su nabavljeni i korišćeni u periodu za koji se podnosi zahtev

Vrsta teretnog broda

Broj teretnih brodova po vrsti

Nabavljena količina derivata nafte

1

2

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno:

 

III Prilozi*

 

Napomena:

*Prilikom prvog podnošenja zahteva za refakciju plaćene akcize na derivate nafte, odnosno prilikom promene podnetog dokaza, pravno lice, odnosno preduzetnik je dužan da uz zahtev podnese i:
1) dokaz o posedovanju tekućeg računa banke na koji će se izvršiti refakcija plaćene akcize (npr. potvrda banke, kopija 1. strane ugovora o otvaranju tekućeg računa);
2) kopiju brodskog svedočanstva i svedočanstva o sposobnosti broda za plovidbu izdatu od strane nadležnih organa;
3) dokaz o svojini na brodu za prevoz tereta, odnosno ugovor o zakupu broda i dokaz o uplati zakupnine;
4) izveštaj o ukupnoj potrošnji derivata nafte u prethodnoj godini po vrsti teretnog broda;
5) izvod iz pomoćne knjige osnovnih sredstava, koji se odnosi na teretne brodove koji se koriste za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju i
6) izveštaj o prosečnoj potrošnji derivata nafte u prethodnoj godini, po vrsti teretnog broda.
Uz svaki pojedinačni zahtev za refakciju plaćene akcize na derivate nafte pravno lice, odnosno preduzetnik je dužno da dostavi i:
1) račun o nabavljenim količinama derivata nafte u periodu za koji se podnosi zahtev;
2) dokaz o plaćanju računa (izvod iz banke, odnosno fiskalni isečak ako su derivati nafte nabavljeni od ovlašćenog distributera iz člana 12. ovog pravilnika);
3) kopiju jedinstvene carinske isprave (JCI) sa podacima o količini uvezenih derivata nafte, kao i dokument carinskog organa o obračunatom carinskom dugu i akcizi, ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte;
4) dokaz o plaćenom carinskom dugu i akcizi za uvezene količine, ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte;
5) otpremni ili drugi dokument o utrošenim derivatima nafte koje je uvoznik, odnosno proizvođač derivata nafte iskoristio kao motorno gorivo za pogon brodova za prevoz tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju, kada zahtev podnosi uvoznik, odnosno proizvođač tih derivata nafte koji obavlja delatnost prevoza tereta u unutrašnjem rečnom saobraćaju.

 

Datum

 

Potpis podnosioca zahteva

 

 

Obrazac REF-G

 


MINISTARSTVO FINANSIJA I PRIVREDE
PORESKA UPRAVA
CVPO/FILIJALA/EKSPOZITURA ________________________

Naziv/Ime i prezime podnosioca zahteva:

 

PIB/JMBG:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matični broj:

 

 

 

 

 

 

Podaci o sedištu/prebivalištu:

Mesto:

Opština:

Ulica i broj:

Broj tekućeg računa podnosioca zahteva:

 

ZAHTEV ZA REFAKCIJU PLAĆENE AKCIZE NA DERIVATE NAFTE IZ ČLANA 9. STAV 1. TAČKA 3) I 5) ZAKONA O AKCIZAMA

za period od __.__. 20__. godine do __.__. 20__. godine

I Podaci o poslovnom/stambenom prostoru koji se zagreva korišćenjem derivata nafte

Adresa

Ukupna površina u m2 iskazana u PPI-2/računu javno kom. preduzeća (u m2)

Vrsta uređaja za grejanje*

Vrsta derivata nafte koju koristi uređaj za grejanje

1

2

4

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.1. Ukupan broj objekata koji se zagrevaju korišćenjem derivata nafte

 

1.2. Ukupna površina objekata koji se zagrevaju korišćenjem derivata nafte u m2

 

2. Ukupna potrošnja derivata nafte u prethodnoj godini po vrsti derivata nafte (u jedinici mere)

2.1. za gasna ulja iz čl. 9. stav 1. tačka 3)

 

2.2. za tečni naftni gas iz čl. 9. stav 1. tačka 5)

 

II Podaci koji se popunjavaju prilikom svakog pojedinačnog podnošenja zahteva za refakciju plaćene akcize na derivate nafte

1. Ukupan broj računa po kojima je izvršena nabavka derivata nafte

 

2. Podaci o količini nabavljenih derivata nafte u periodu za koji se podnosi zahtev po vrsti derivata nafte (u jedinici mere)

za gasna ulja iz čl. 9. stav 1. tačka 3)

 

za tečni naftni gas iz čl. 9. stav 1. tačka 5)

 

III Prilozi**

 

Napomena:

* Prilikom popunjavanja kolone pod rednim brojem 4. - Vrsta uređaja za grejanje, podnosilac zahteva je dužan da upiše vrstu uređaja - kotao na tečno gorivo, kotao na gasovito gorivo, gasni bojleri i sl.
** Prilikom prvog podnošenja zahteva za refakciju plaćene akcize na derivate nafte, odnosno prilikom promene podnetog dokaza, pravno lice, preduzetnik, odnosno fizičko lice je dužno da uz zahtev podnese:
1) dokaz o posedovanju tekućeg računa banke za koji će se izvršiti refakcija plaćene akcize (npr. potvrda banke, kopija 1. strane ugovora o otvaranju tekućeg računa, kopija kartice tekućeg računa);
2) kopiju lične karte podnosioca zahteva - fizičkog lica;
3) dokaz o vlasništvu, odnosno zakupu poslovnog, odnosno stambenog prostora, kao i podatke o adresi prostora (stambenog, odnosno poslovnog) za koji se podnosi zahtev;
4) izjavu fizičkog lica o vrsti uređaja za grejanje, kao i vrsti goriva koje se koristi za grejanje (gasna ulja ili tečni naftni gas), odnosno izvod iz pomoćne evidencije osnovnih sredstava u kojoj je uređaj za grejanje evidentiran i vrsti goriva koje se koristi za grejanje za pravna lica, odnosno preduzetnike;
5) kopija rešenja o utvrđenom porezu na imovinu za predmetni poslovni, odnosno stambeni prostor za prethodnu godinu i
6) prijava prebivališta odnosno boravišta vlasnika i članova porodičnog domaćinstva.
Uz svaki pojedinačni zahtev za refakciju plaćene akcize na derivate nafte pravno lice, odnosno preduzetnik je dužno da dostavi i:
1) račune o nabavljenim količinama derivata nafte u mesecu za koji se podnosi zahtev;
2) dokaz o plaćanju računa;
3) otpremni ili drugi dokument o utrošku derivata nafte kada zahtev podnosi proizvođač, odnosno uvoznik derivata nafte za grejanje sopstvenog poslovnog prostora;
4) kopiju jedinstvene carinske isprave (JCI) sa podacima o vrsti i količini uvezenog derivata nafte, kao i dokument carinskog organa o obračunatom carinskom dugu i rakcizi, ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte;
5) dokaz o plaćenom carinskom dugu i akcizi za uvezene količine, ako podnosilac zahteva sam uvozi derivate nafte.

 

Datum

 

Potpis i pečat podnosioca zahteva