ODLUKA

O JAVNOM PRAVOBRANILAŠTVU GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 9/2010, 12/2012 i 2/2013)

 

OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Grada Sombora obavlja Javno pravobranilaštvo Grada Sombora.

Poslove pravne zaštite Javno pravobranilaštvo Grada Sombora obavlja na osnovu zakona i drugih propisa donetih u skladu sa Ustavom i zakonom.

Član 2

Javno pravobranilaštvo Grada Sombora je u okviru svog delokruga samostalno u radu, koje svoj posao obavlja na osnovu zakona i drugih propisa donetih u skladu sa Ustavom i zakonom.

U vršenju poslova iz člana 1. ove Odluke Javno pravobranilaštvo Grada ima položaj zakonskog zastupnika.

Član 3

Javno pravobranilaštvo Grada ima svoj pečat. Pečat je okruglog oblika na kome je urezan grb Republike Srbije oko koga je ispisan tekst Republika Srbija - AP Vojvodina - Grad Sombor - latiničnom pismu i na mađarskom jeziku i pismu.

DELOKRUG RADA

Član 4

Javno pravobranilaštvo Grada Sombora preduzima zakonom određene mere i pravna sredstva pred sudovima i drugim organima radi zaštite i ostvarivanja imovinskih prava i interesa Grada Sombora.

Na osnovu posebne punomoći Javno pravobranilaštvo Grada Sombora može zastupati i druga pravna lica čiji je osnivač Grad Sombor pred sudovima i drugim organima kada interesi tih lica nisu u suprotnosti sa funkcijom koju vrši.

Član 5

Na zahtev lica čije interese u smislu odredaba ove Odluke zastupa, Javno pravobranilaštvo Grada daje pravno mišljenje i pruža drugu pravnu pomoć iz okvira delokruga svog rada.

Član 6

Organi i stručne službe lica koje Javno pravobranilaštvo Grada zastupa dužni su blagovremeno ovom organu dostaviti potrebne podatke i obaveštenja potrebna za preduzimanje zakonom određenih mera i pravnih sredstava.

Sudovi i drugi organi dužni su da u sporovima u kojima je ovom Odlukom predviđeno zastupanje od strane Javnog pravobranilaštva Grada, sva pismena dostave neposredno Javnom pravobranilaštvu Grada. Dostavljanje izvršeno protivno ovoj odredbi neće proizvoditi pravno dejstvo.

Član 7

U svim sporovima pred nadležnim sudovima i drugim organima u kojima dolazi do raspolaganja imovinom Grada Sombora Javni pravobranilac Grada i zamenik Javnog pravobranioca Grada su dužni da pribave prethodnu saglasnost Gradskog veća Grada Sombora.

ORGANIZACIJA I RAD

Član 8

Poslove Javnog pravobranilaštva Grada Sombora vrši Javni pravobranilac Grada i zamenik Javnog pravobranioca Grada.

Član 9

Javnog pravobranioca grada Sombora postavlja i razrešava Skupština grada Sombora na predlog nadležnog tela Skupštine Grada Sombora.

Zamenika Javnog pravobranioca grada Sombora postavlja i razrešava Skupština grada Sombora na predlog Javnog pravobranioca grada Sombora.

Javni pravobranilac Grada Sombora i zamenik javnog pravobranioca Grada Sombora se postavlja na period od 5 godina i može biti ponovo postavljen.

Skupština Grada Sombora može da postavi vršioca dužnosti javnog pravobranioca Grada Sombora najduže do godinu dana.

Član 10

Za Javnog pravobranioca Grada i zamenika Javnog pravobranioca Grada mogu biti postavljena lica koja su državljani Republike Srbije koji ispunjavaju opšte uslove za zasnivanje radnog odnosa u državnim organima, koji imaju završen Pravni fakultet sa položenim pravosudnim ispitom i 6 odnosno 4 godine radnog iskustva na poslovima pravne struke.

Član 11

Predlog za izbor i predlog za razrešenje Javnog pravobranioca grada Sombora podnosi nadležno telo Skupštine grada, a predlog za izbor i predlog za razrešenje zamenika Javnog pravobranioca grada Sombora podnosi Javni pravobranilac.

Nadležno telo Skupštine grada oglašava izbor Javnog pravobranioca Grada i oglas objavljuje u sredstvima javnog obaveštavanja.

Javni pravobranilac Grada Sombora oglašava izbor zamenika javnog pravobranioca Grada Sombora i oglas objavljuje u sredstvima javnog obaveštavanja.

Prijave se podnose nadležnom telu Skupštine grada odnosno javnom pravobraniocu Grada Sombora u roku od 8 dana od dana objavljivanja oglasa u sredstvima javnog obaveštavanja i uz prijavu se podnose i dokazi o ispunjavanju uslova za izbor.

Član 12

Radom Javnog pravobranilaštva Grada rukovodi Javni pravobranilac Grada.

Javnog pravobranioca u slučaju njegove odsutnosti i sprečenosti zamenjuje zamenik Javnog pravobranioca sa svim ovlašćenjima.

Član 13

Javni pravobranilac Grada za svoj rad odgovara Skupštini Grada.

Zamenik Javnog pravobranioca Grada za svoj rad odgovora Javnom pravobraniocu Grada i Skupštini Grada.

Član 14

Javni pravobranilac grada i zamenik Javnog pravobranioca Grada mogu ovlastiti drugog Javnog pravobranioca da ga zameni u sporovima iz njegove nadležnosti.

Javni pravobranilac grada i zamenik Javnog pravobranioca Grada mogu ovlastiti diplomiranog pravnika u Javnom pravobranilaštvu ili diplomiranog pravnika u Gradskoj upravi da ga zameni a u pojedinim slučajevima Gradsko veće može angažovati i advokata, a u skladu sa zakonom.

Član 15

Javni pravobranilac Grada i zamenik Javnog pravobranioca grada može biti razrešen dužnosti u sledećim slučajevima:

1. Na sopstveni zahtev,

2. Ako bude osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje od 6 meseci ili ako bude osuđen za kažnjivo delo koje ga čini nepodobnim za vršenje funkcije,

3. Ako je na osnovu nalaza i mišljenja nadležne zdravstvene ustanove zbog zdravstvenog stanja trajno izgubio radnu sposobnost,

4. Ako se utvrdi da nestručno i nesavesno obavlja funkciju,

5. Ako se utvrdi da obavlja funkciju suprotno ovoj Odluci.

Član 16

Odluku o razrešenju dužnosti Javnog pravobranioca Grada i zamenika Javnog pravobranioca Grada na osnovu člana 15 tačka 4 i 5 ove Odluke može se doneti ako je prethodno sproveden postupak za utvrđivanje razloga za razrešavanje i ako je u tom postupku Javnom pravobraniocu Grada i zameniku Javnog pravobranioca Grada omogućeno da se izjasni o razlozima za razrešenje.

Postupak radi utvrđivanja razloga za razrešenje dužnosti Javnog pravobranioca Grada i zamenika Javnog pravobranioca Grada iz stava 1 ovog člana sprovodi nadležno telo Skupštine Grada.

Član 17

Ako Javni pravobranilac Grada ili zamenik Javnog pravobranioca Grada zatraži da bude razrešen, a Skupština Grada ne donese odluku u roku od 2 meseca od dana podnošenja zahteva, smatraće se da je istekom tog vremena razrešen dužnosti.

Član 18

Javni pravobranilac Grada i zamenik Javnog pravobranioca Grada će biti udaljen sa dužnosti dok traje istraga ili dok se nalazi u pritvoru.

Javni pravobranilac Grada i zamenik Javnog pravobranioca Grada može biti udaljen sa dužnosti ako je pokrenut postupak za njegovo razrešenje.

Odluku o udaljenju sa dužnosti Javnog pravobranioca Grada i zamenika Javnog pravobranioca Grada iz stava 1. ovog člana donosi Gradsko veće Grada a iz stava 2. ovog člana donosi Skupština grada sa obrazloženjem i navođenjem razloga.

Član 19

Organizacija i rad u Javnom pravobranilaštvu Grada Sombora uređuje se opštim aktima koje donosi Javni pravobranilac Grada uz saglasnost Gradskog veća Grada.

Na zaposlene u Javnom pravobranilaštvu Grada primenjuju se propisi kojima se uređuju prava i obaveze i odgovornost zaposlenih u državnoj upravi.

Računovodstvene, stručno administrativne i druge poslove Javnog pravobranilaštva Grada vrši Gradska uprava Grada.

SREDSTVA ZA RAD

Član 20

Sredstva za rad Javnog pravobranilaštva Grada obezbeđuju se u Budžetu Grada.

Troškovi zastupanja u sudskim i drugim postupcima koje ostvari Javno pravobranilaštvo Grada čini prihod Budžeta Grada.

Član 21

Plate i druga primanja po osnovu rada zaposlenih u Javnom pravobranilaštvu Grada uređuju se aktom Javnog pravobranioca Grada uz saglasnost Gradskog veća Grada Sombora.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Javni pravobranilac grada Sombora i zaposleni u Javnom pravobranilaštvu grada Sombora nastavljaju sa radom u Javnom pravobranilaštvu grada Sombora u skladu sa ovom Odlukom.

Javni pravobranilac Grada je dužan da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke uskladi akta Javnog pravobranilaštva Grada sa ovom Odlukom.

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o Javnom pravobranilaštvu Opštine Sombor ("Sl. list Opštine Sombor", br. 18/2002).

Član 23

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".

 

Samostalni članovi Odluke o drugim izmenama i dopunama
Odluke o Javnom pravobranilaštvu grada Sombora

("Sl. list Grada Sombora", br. 2/2013)

Član 4

Obavezuje se nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave da izradi predlog prečišćenog teksta Odluke o javnom pravobranilaštvu Grada Sombora.

Član 5

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu Grada Sombora".