ODLUKA

O OSNOVNOJ I DODATNOJ PODRŠCI DETETU I UČENIKU

("Sl. list Grada Sombora", br. 12/2012 i 2/2013)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuje način ostvarivanja prava na osnovnu podršku detetu i učeniku sa prebivalištem na teritoriji grada Sombora u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja za koje se sredstva obezbeđuju u budžetu grada Sombora.

Ovom Odlukom se utvrđuju i mere dodatne podrške i način njihovog ostvarivanja za dete i učenika sa prebivalištem na teritoriji grada Sombora u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, a u skladu sa planiranim sredstvima u budžetu grada Sombora za svaku budžetsku godinu.

II MERE OSNOVNE I DODATNE PODRŠKE DETETU I UČENIKU

Član 2

Osnovna podrška detetu i učeniku u smislu ove Odluke podrazumeva:

- obezbeđivanje prevoza dece i njihovih pratilaca radi pohađanja pripremnog predškolskog programa na udaljenosti većoj od dva kilometra

- obezbeđivanje prevoza učenika osnovne škole na udaljenosti većoj od četiri kilometra od sedišta škole

- obezbeđivanje prevoza, smeštaja i ishrane dece i učenika sa smetnjama u razvoju, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od škole

- obezbeđivanje besplatnog boravka dece iz materijalno ugroženih porodica, dece bez roditeljskog staranja, dece trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja iste majke i dece sa smetnjama u razvoju u predškolskoj ustanovi.

Dodatna podrška detetu i učeniku u smislu ove Odluke podrazumeva:

- obezbeđivanje prevoza nastavnika ili dece i učenika sa smetnjama u razvoju radi pružanja individualnih tretmana

- obezbeđivanje prevoza pratioca dece i učenika sa smetnjama u razvoju

- obezbeđivanje prevoza učenika srednjih škola

- obezbeđivanje prevoza učenika Škole za osnovno obrazovanje odraslih

- obezbeđivanje besplatne užine i ishrane učenika u produženom boravku

- obezbeđivanje pratioca za ličnu pomoć detetu i učeniku.

III USLOVI I NAČIN OSTVARIVANJA OSNOVNE I DODATNE PODRŠKE DETETU I UČENIKU

1. Prevoz dece i njihovih pratilaca radi pohađanja pripremnog predškolskog programa na udaljenosti većoj od dva kilometra

Član 3

Pravo na obezbeđivanje prevoza radi pohađanja pripremnog predškolskog programa na udaljenosti većoj od dva kilometra imaju deca koja pripremni predškolski program pohađaju kao obavezni u godini pred polazak u školu, kao i njihov pratilac.

Član 4

Pravo iz člana 3. ove Odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne autobuske karte kod ovlašćenog prevoznika na teritoriji grada Sombora ili besplatnog prevoza kod prevoznika izabranog od strane ustanove na osnovu spiska dece putnika i njihovih pratilaca, koji Odeljenju za društvene delatnosti dostavlja predškolska ustanova ili nadoknadom troškova prevoza u visini cene mesečne autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta ustanove u kojoj dete boravi, srazmerno broju dana u radnoj godini, na osnovu rešenja Odeljenja za društvene delatnosti.

Postupak za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prevoza iz stava 1. ovog člana propisuje se Pravilnikom za ostvarivanje prava na osnovnu i dodatnu podršku detetu i učeniku (u daljem tekstu: Pravilnik), koji donosi gradonačelnik grada Sombora.

2. Prevoz učenika osnovne škole na udaljenosti većoj od četiri kilometra od sedišta škole

Član 5

Pravo na obezbeđivanje prevoza učenika osnovne škole imaju svi đaci koji pohađaju školu čija je udaljenost od mesta stanovanja veća od četiri kilometra, ako na toj udaljenosti nema škole.

Član 6

Pravo iz člana 5. ove Odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne autobuske karte kod ovlašćenog prevoznika na teritoriji grada Sombora ili besplatnog prevoza kod prevoznika izabranog od strane škole na osnovu spiska učenika putnika, koji Odeljenju za društvene delatnosti dostavljaju osnovne škole ili nadoknadom troškova prevoza u visini cene mesečne autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta sedišta škole, srazmerno broju dana u školskoj godini, na osnovu rešenja Odeljenja za društvene delatnosti.

Postupak za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prevoza iz stava 1. ovog člana propisuje se Pravilnikom.

3. Prevoz, smeštaj i ishrana dece i učenika sa smetnjama u razvoju

Član 7

Deca sa smetnjama u razvoju koja pohađaju pripremni predškolski program kao obavezni u godini pred polazak u školu, kao i učenici sa smetnjama u razvoju koji pohađaju osnovnu ili srednju školu, imaju pravo na obezbeđivanje prevoza, smeštaja i ishrane.

Član 8

Pravo na prevoz iz člana 7. ove Odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne autobuske karte kod ovlašćenog prevoznika na teritoriji grada Sombora ili besplatnog prevoza kod prevoznika izabranog od strane ustanove na osnovu spiska dece ili učenika putnika, koji Odeljenju za društvene delatnosti dostavljaju predškolska ustanova, osnovne i srednje škole ili nadoknadom troškova prevoza u visini cene mesečne autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta sedišta škole, srazmerno broju dana u školskoj godini, ili u visini cene autobuske karte na istoj relaciji u dane vikenda, a srazmerno broju vikenda u mesecu, ukoliko se učenik nalazi na internatskom smeštaju, a na osnovu rešenja Odeljenja za društvene delatnosti.

Pravo na smeštaj iz člana 7. ove Odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatnog smeštaja u internatu specijalne škole sa teritorije grada Sombora na osnovu spiska smeštenih učenika, koji Odeljenju za društvene delatnosti dostavlja ŠOSO "Vuk Karadžić" Sombor ili plaćanjem troškova smeštaja po fakturama školama sa internatskim smeštajem na teritoriji Republike Srbije, koje imaju sedište izvan teritorije grada Sombora, ukoliko na teritoriji grada nema odgovarajuće škole, a na osnovu rešenja Odeljenja za društvene delatnosti.

Pravo na ishranu iz člana 7. ove Odluke ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne ishrane, ukoliko se organizuje u okviru ustanove, a na osnovu spiska učenika i odgovarajuće dokumentacije, koje ustanova dostavlja Odeljenju za društvene delatnosti.

Postupak za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prevoza, plaćanje troškova smeštaja i besplatnu ishranu propisuje se Pravilnikom.

4. Besplatan boravak dece iz materijalno ugroženih porodica, dece bez roditeljskog staranja i dece sa smetnjama u razvoju u predškolskoj ustanovi

Član 9

Deca iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći, deca bez roditeljskog staranja, deca trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja iste majke i deca sa smetnjama u razvoju imaju pravo na besplatan boravak u Predškolskoj ustanovi "Vera Gucunja" Sombor, ukoliko ovo pravo nisu ostvarila na drugi način.

Član 10

Pravo iz člana 9. ove Odluke ostvaruje se na osnovu spiska i odgovarajuće dokumentacije, koje PU "Vera Gucunja" Sombor dostavlja Odeljenju za društvene delatnosti, a po postupku propisanom Pravilnikom.

5. Prevoz nastavnika ili dece i učenika sa smetnjama u razvoju radi pružanja individualnih tretmana

Član 11

U cilju nesmetanog pohađanja pripremnog predškolskog programa u predškolskoj ustanovi ili nastave u redovnoj školi, nastavnicima specijalne škole sa teritorije grada Sombora obezbeđuje se prevoz u predškolsku ustanovu, osnovne i srednje škole radi pružanja defektološke podrške kroz individualne tretmane deci i učenicima sa smetnjama u razvoju, a u skladu sa mišljenjem Interresorne komisije.

Ukoliko se individualni tretmani iz stava 1. ovog člana pružaju u okviru specijalne škole sa teritorije grada Sombora, deci i učenicima se, u skladu sa mišljenjem Interresorne komisije, obezbeđuje pravo na nadoknadu troškova prevoza.

Član 12

Pravo na nadoknadu troškova prevoza iz člana 11. stav 2. ove Odluke ostvaruje se u visini cene autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta sedišta škole, srazmerno broju potrebnih tretmana nedeljno, a na osnovu rešenja Odeljenja za društvene delatnosti.

Postupak za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prevoza iz stava 1. ovog člana propisuje se Pravilnikom.

6. Prevoz pratilaca dece i učenika sa smetnjama u razvoju

Član 13

Pratilac deteta sa smetnjama u razvoju koje pohađa pripremni predškolski program u godini pred polazak u školu i učenika sa smetnjama u razvoju koji pohađa osnovnu školu, ima pravo na nadoknadu troškova prevoza, kao i pratilac deteta ili učenika sa smetnjama u razvoju koji pohađa srednju školu ili individualne tretmane, ukoliko mu je po mišljenju Interresorne komisije pratilac neophodan.

Član 14

Pravo na nadoknadu troškova prevoza iz člana 13. ove Odluke priznaje se u visini cene mesečne autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta sedišta škole, srazmerno broju dana u školskoj godini, odnosno u visini cene autobuske karte na istoj relaciji u dane vikenda, a srazmerno broju vikenda u mesecu, ukoliko se učenik nalazi na internatskom smeštaju, a na osnovu rešenja Odeljenja za društvene delatnosti.

Postupak za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prevoza iz stava 1. ovog člana propisuje se Pravilnikom.

7. Prevoz učenika srednjih škola

Član 15

Učenici srednjih škola iz naseljenih mesta sa teritorije grada Sombora, kao i učenici koji pohađaju srednju školu sa sedištem na teritoriji koja se graniči sa teritorijom grada Sombora (Kula, Odžaci, Apatin, Subotica i Bačka Topola) imaju pravo na regresiranje troškova prevoza od mesta stanovanja do sedišta škole u procentu koji rešenjem utvrđuje gradonačelnik grada Sombora za svaku školsku godinu, odnosno u celosti ukoliko su iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći ili su bez roditeljskog staranja.

Član 16

Pravo na prevoz iz člana 15. ove Odluke za učenike koji pohađaju srednju školu na teritoriji grada Sombora ostvaruje se obezbeđivanjem besplatne ili regresirane autobuske karte kod ovlašćenog prevoznika na teritoriji grada Sombora na osnovu spiska učenika putnika i odgovarajuće dokumentacije, koji Odeljenju za društvene delatnosti dostavljaju srednje škole, a za učenike koji pohađaju srednje škole izvan teritorije grada nadoknadom dela troškova prevoza u određenoj visini cene mesečne autobuske karte na relaciji od mesta stanovanja do mesta sedišta škole, srazmerno broju dana u školskoj godini, a na osnovu rešenja Odeljenja za društvene delatnosti.

Postupak za ostvarivanje prava na nadoknadu troškova prevoza iz stava 1. ovog člana propisuje se Pravilnikom.

8. Prevoz učenika škole za osnovno obrazovanje odraslih

Član 17

Učenici Škole za osnovno obrazovanje odraslih, koji stanuju na teritoriji naseljenih mesta imaju pravo na besplatan prevoz do navršenih 18 godina života.

Član 18

Pravo iz člana 17. ove Odluke ostvaruje se na osnovu spiska, koji Škola za osnovno obrazovanje odraslih dostavlja Odeljenju za društvene delatnosti, a po postupku propisanom Pravilnikom.

9. Besplatna užina i ishrana učenika u produženom boravku

Član 19

Učenici osnovne škole, koji su iz porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći ili su bez roditeljskog staranja imaju pravo na besplatnu užinu, kao i ishranu u produženom boravku ukoliko se ista organizuje u okviru škole.

Član 20

Pravo iz člana 19. ove Odluke ostvaruje se na osnovu spiska i odgovarajuće dokumentacije, koje osnovne škole dostavljaju Odeljenju za društvene delatnosti, a po postupku propisanom Pravilnikom.

10. Pratilac za ličnu pomoć detetu i učeniku

Član 21

Pravo na angažovanje pratioca za ličnu pomoć detetu radi lakšeg funkcionisanja i komunikacije sa drugima tokom ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada u predškolskoj ustanovi ili obrazovno-vaspitnog rada u školi, tokom celodnevne nastave ili produženog boravka, vannastavnih aktivnosti, izvođenja nastave u prirodi, izleta, ekskurzija, odmora i slično obezbeđuje se za dete, odnosno učenika sa smetnjama u razvoju ukoliko je prema mišljenju Interresorne komisije pratilac za ličnu pomoć neophodan radi pohađanja pripremnog predškolskog programa, odnosno škole.

Član 22

Pratioca za ličnu pomoć detetu i učeniku angažuje predškolska ustanova, odnosno škola, po pribavljanju pismene saglasnosti nadležnog organa lokalne samouprave, da su sredstva za finansiranje rada pratioca obezbeđena.

Pratilac za ličnu pomoć detetu i učeniku angažuje se iz reda lica sa IV stepenom stručne spreme, gde prednost ima zdravstvena struka, a posredstvom i uz psihološku procenu Nacionalne službe za zapošljavanje. Za angažovanje konkretnog pratioca mora postojati pismena saglasnost roditelja, odnosno staratelja deteta.

Pratilac za ličnu pomoć detetu i učeniku se angažuje za naknadu koja po vrednosti sata rada odgovara vrednosti sata rada pedagoškog asistenta po koeficijentu u osnovnom obrazovanju u skladu sa Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, a srazmerno vremenu angažovanja.

Opis poslova, vreme i obim angažovanja pratioca za ličnu pomoć utvrđuje direktor predškolske ustanove, odnosno škole u saradnji sa Interresornom komisijom i timom za inkluziju u okviru ustanove, a uzimajući u obzir sve potrebe deteta.

IV OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA

Član 23

U budžetu grada Sombora obezbeđuju se u celosti sredstva za ostvarivanje osnovne podrške detetu i učeniku, dok se mere dodatne podrške obezbeđuju do visine sredstava opredeljenih budžetom za svaku budžetsku godinu.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Pravilnik za ostvarivanje prava na osnovnu i dodatnu podršku detetu i učeniku gradonačelnik grada Sombora će doneti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 25

Postupci započeti do donošenja ove Odluke okončaće se po odredbama Odluke o pravima i načinu ostvarivanja prava iz oblasti društvene brige o deci o čijem obezbeđenju se stara opština.

Korisnici prava iz Odluke o pravima i načinu ostvarivanja prava iz oblasti društvene brige o deci o čijem obezbeđenju se stara opština, koji su pravo ostvarili za školsku 2012/2013. godinu, nastavljaju da ga koriste do isteka roka na koji im je pravo priznato.

Član 26

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o pravima i načinu ostvarivanja prava iz oblasti društvene brige o deci o čijem obezbeđenju se stara opština ("Sl. list opštine Sombor", br. 13/2005).

Član 27

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".

 

Samostalni članovi Odluke o prvim izmenama i dopunama
Odluke o osnovnoj i dodatnoj podršci detetu i učeniku

("Sl. list Grada Sombora", br. 2/2013)

Član 3

Pravilnik za ostvarivanje prava na osnovnu i dodatnu podršku detetu i učeniku uskladiće se sa odredbama ove Odluke u roku od 8 dana od dana njenog stupanja na snagu.

Član 4

Ova Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".