PROGRAM

ZA POSTAVLJANJE PLAŽNIH BAROVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 3/2012 i 6/2013)

Ovim programom utvrđuju se lokacije za postavljanje plažnih barova, izgled, uslovi, period, način postavljanja i korišćenja istih i postupak davanja javne površine u zakup za ovu namenu.

I - LOKACIJE

Za postavljanje plažnih barova određuju se lokacije:

lokacija:

k.p. br. 1464/12 KO Kraljevo

opis lokacije:

Prvi tuš, desno od silazne staze od gradske terase ka Ibru, prema teniskim terenima

površina:

200 m2

opis plažnog bara

Šank površine do 25 m2, postaviti na pripremljen plato. Bašta plažnog bara ne sme da se prostire van postojećeg platoa.

broj toaleta:

1

period korišćenja:

1. april - 31. oktobar

• 2. LOKACIJA - "GRADSKA PLAŽA 2''

lokacija:

k. p. 1530/1 KO Kraljevo

opis lokacije:

Ispod pešačke staze u pravcu drugog tuša

površina:

200 m2

opis plažnog bara:

Šank površine do 25 m2, postaviti na pripremljen plato.
Bašta plažnog bara ne sme da se prostire van postojećeg platoa ni na travnatoj površini.

broj toaleta:

1

period korišćenja:

1. april - 31. oktobar

• 3. LOKACIJA - "GRADSKA PLAŽA 3''

lokacija:

k.p. br. 1464/4 i k.p.br. 1530/1 KO Kraljevo

opis lokacije:

Na platou sa tuševima, ispod pešačke staze prema Ibru

površina:

200 m2

opis plažnog bara:

Šank površine do 25 m2, postaviti na pripremljen plato.
Bašta plažnog bara ne sme da se prostire van predviđenog mesta na platou ni na travnatoj površini.

broj toaleta:

1

period korišćenja:

1. april - 31. oktobar

• 4. LOKACIJA - "MIRINA ČESMA"

lokacija:

k.p. br. 1530 KO Kraljevo

opis lokacije:

Između postojećeg odbojkašog terena i silaznog stepeništa za Mirinu česmu

površina:

150 m2

opis plažnog bara:

Šank površine do 25 m2, postaviti neposredno uz škarpu postojeće silazne staze od restorana Ženeva.
Bašta plažnog bara ne sme da se prostire van osovine ograde odbojkaškog terena ka Ibru (ne sme preći na pešačku stazu)

broj toaleta:

2

period korišćenja:

1. april - 31. oktobar

• 5. LOKACIJA - "UŠĆE"

lokacija:

k.p. br. 4009/2 KO Ribnica

opis lokacije:

Pored crpne stanice otpadnih voda

površina:

150 m2

opis plažnog bara:

Šank površine do 25 m2 , postaviti na pripremljen plato.
Bašta plažnog bara ne sme da se prostire van platoa ni na travnatoj površini.

broj toaleta:

2

period korišćenja:

1. april - 31. oktobar

Lokacije su prikazane u grafičkom prilogu koji je sastavni deo ovog programa.

II - IZGLED, USLOVI I NAČIN POSTAVLJANJA I KORIŠĆENJA

Plažni bar je tip letnje bašte opremljen šankom, toaletom i suncobranima na pokretnim postoljima ili tendom. Prateći sadržaji plažnog bara tipa šanka i toaleta mogu biti kontejnerskog tipa i obavezno se uklanjaju po isteku sezone.

Priprema terena za postavljanje plažnog bara (eventualna popravka postojećeg platoa, izgradnja novog oblaganjem behaton pločama) i obezbeđivanje uslova za postavljanje pratećih sadržaja i potrebnih instalacija vrši se uz saglasnost JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" isključivo na planiranoj površini.

Uslove za priključenje na vodovodnu i elektromrežu izdaju nadležna javna preduzeća, a odobrenje za priključenje daje JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo".

Plažni bar se ne može zatvarati, oblagati prirodnim i veštačkim oblogama (trska, daske, lamperija, PVC obloge, staklo, bravarija i sl.) niti ograđivati fiksnom ogradom.

Na plažnom baru koji se postavlja u skladu sa ovim Programom obavezno mora biti istaknuta na vidnom mestu tabla sa sledećim podacima: naziv pravnog lica ili preduzetnika, odnosno fizičkog lica registrovanog za obavljanje delatnosti, kao i broj rešenja - odobrenja.

III - POSTUPAK ZA DODELU LOKACIJA

Radi postavljanja plažnog bara javna površina se daje u zakup pravnim licima i preduzetnicima na period od 5 (pet) godine na osnovu odluke Gradskog veća grada Kraljeva donete nakon sprovedenog postupka prikupljanja pisanih zatvorenih ponuda po javnom oglasu.

Oglas o dodeli mesta putem prikupljanja zatvorenih ponuda raspisuje Gradsko veće grada Kraljeva na predlog organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za komunalne poslove uz prethodno izjašnjenje organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove privrede i finansija u pogledu početnog iznosa zakupnine, rokova i načina plaćanja iste.

Postupak dodele mesta putem prikupljanja zatvorenih ponuda sprovodi Komisija od pet članova koju imenuje gradonačelnik.

Stručne i administrativne poslove za Komisiju obavlja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove.

Oglas za dodelu mesta putem prikupljanja zatvorenih ponuda obavezno se objavljuje elektronskim putem na sajtu grada Kraljeva i lokalnom listu, a može se objaviti i u nekom dnevnom listu.

Rok za podnošenje prijava na objavljeni oglas ne može biti kraći od 8 dana dana od dana objavljivanja oglasa.

Blagovremenom ponudom smatraće se ponuda koja je dostavljena na način i u roku određenom u oglasu.

Ispravnom ponudom smatraće se ponuda koja je blagovremena, koja sadrži svu dokumentaciju predviđenu oglasom i koja je popunjena na način predviđen oglasom.

Jedino ispravna ponuda može biti uzeta u razmatranje.

Neblagovremena ponuda se neće otvarati, već će se, kao zatvorena, vratiti ponuđaču.

Oglas o prikupljanju ponuda naročito sadrži: lokacije plažnih barova (u tekstualnom, a po potrebi i u grafičkom delu); vreme za koje se javna površina daje u zakup; početni iznos zakupnine; visina garantnog iznosa za učešće na oglasu koja ne može biti manja od 20% od početne visine zakupnine; način i rokove plaćanja zakupnine; dokumentaciju neophodnu za učešće na oglasu, a naročito rešenje nadležnog organa o registraciji za obavljanje delatnosti; definisanje blagovremene i ispravne ponude; uputstvo o popunjavanju ponude; način i rok podnošenja ponude; kriterijume za utvrđivanje najpovoljnije ponude; obaveštenje učesnika o vremenu i mestu otvaranja ponuda; način i rok za obaveštavanje učesnika postupka o izboru najpovoljnijeg ponuđača; rok za zaključenje ugovora; rok za donošenje rešenja i druge elemente neophodne za sprovođenje postupka.

Ponude se, u zatvorenim kovertama, podnose organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za komunalne poslove sa naznakom "za oglas za postavljanje plažnih barova - ne otvarati" i to na mesto određeno u oglasu, a radi izdavanja potvrde o prijemu ponude.

Predsednik i članovi komisije nemaju pravo učešća na oglasu, odnosno nemaju pravo na dodelu lokacije.

Pre otvaranja prispelih ponuda, komisija utvrđuje broj dostavljenih ponuda, blagovremenost istih, kao i broj prisutnih učesnika, odnosno njihovih punomoćnika sa urednim ovlašćenjima - punomoćjima.

Predsednik komisije dužan je da utvrdi identitet prisutnih lica preko ličnih isprava, odnosno punomoćja i da ih upozna sa postupkom sprovođenja oglasa.

Otvaranje ponuda vrši predsednik komisije, a potom sve učesnike upoznaje sa ponudama.

O radu komisije vodi se zapisnik.

Po isteku roka za podnošenje ponuda ne može se podnositi nova niti dopunjavati ili menjati već podneta ponuda.

Prisutni učesnici, odnosno njihovi punomoćnici, imaju pravo da zahtevaju da se njihove primedbe na rad komisije unesu u zapisnik.

Po otvaranju prispelih ponuda, komisija utvrđuje redosled prvenstva tj. najpovoljniju ponudu za svaku lokaciju, bez prisustva zainteresovanih lica.

Najpovoljniji ponuđač je učesnik koji je ponudio najviši iznos zakupnine za lokaciju označenu u ponudi.

U slučaju da više učesnika dostavi ponude sa istom visinom zakupnine, prednost će imati ponuđač koji je prvi dostavio ponudu, a u slučaju da više lica u isto vreme dostavi svoje ponude, prednost se daje učesniku koji je duže registrovan za obavljanje delatnosti.

Ukoliko u predviđenom roku ne pristigne ni jedna ponuda za lokaciju ili je pristigla ponuda neispravna, postupak će se ponoviti u roku od 8 dana.

Ukoliko se, putem ponovljenog javnog oglasa, ne dodele sve lokacije predviđene ovim Programom, preostala mesta dodeliće se neposrednom pogodbom, po početnoj visini zakupnine licu koje prvo podnese zahtev za dodelu lokacije.

Nakon okončanja postupka utvrđivanja najpovoljnijih ponuda, komisija sačinjava predlog odluke o dodeli lokacija za postavljanje plažnih barova i, zajedno sa zapisnikom o radu, dostavlja Gradskom veću grada Kraljeva u roku od 5 dana od dana otvaranja ponuda.

Gradsko veće grada Kraljeva donosi odluku o dodeli lokacija za postavljanje plažnih barova u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana dostavljanja predloga od strane komisije.

Odluku o dodeli lokacija u zakup radi postavljanja plažnih barova učesnicima oglasa dostavlja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove.

Učesnik oglasa ima pravo prigovora na odluku o dodeli lokacije u roku od osam dana od dana prijema odluke. O prigovoru odlučuje Gradsko veće grada Kraljeva u roku koji ne može biti duži od 15 dana od isteka poslednjeg dana roka za podnošenje prigovora. Odluka Gradskog veća doneta po prigovoru je konačna.

Nakon donošenja konačne odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, zaključuje se ugovor o zakupu javne površine za postavljanje plažnog bara u roku od osam dana od konačnosti odluke.

Ukoliko najpovoljniji ponuđač odustane od ponude do konačnosti odluke o dodeli lokacije za postavljanje plažnog bara, pre zaključenja ugovora ili u slučaju raskida ugovora, lokacija će se dodeliti sledećem najpovoljnijem ponuđaču prema redosledu prvenstva koji je utvrdila komisija, a u skladu sa ovim Programom.

Najpovoljniji ponuđač koji je odustao od ponude do konačnosti odluke, pre zaključenja ugovora ili u slučaju raskida ugovora nema pravo na povraćaj položenog garantnog iznosa.

Učesnik oglasa kome nije dodeljena lokacija za postavljanje plažnog bara, obavestiće se o povraćaju uplaćenog garantnog iznosa.

Ugovor o zakupu javne površine radi postavljanja plažnog bara sa najpovoljnijim ponuđačima zaključuje, u ime grada Kraljeva, gradonačelnik.

Ugovor o zakupu naročito sadrži:

1. naziv zakupca, PIB i druge podatke potrebne za identifikaciju zakupca,

2. rokove i način plaćanja zakupnine,

3. precizno označenje lokacije na kojoj se postavlja plažni bar, sa osnovnim opisom izgleda i sadržaja plažnog bara,

4. rok na koji se lokacija daje u zakup radi postavljanja plažnog bara,

5. obavezu zakupca da ukloni plažni bar kada to zahteva izvođenje građevinskih ili drugih radova i kada to zahteva nadležni organ,

6. saglasnost ugovornih strana da se ugovor o zakupu može raskinuti pisanom izjavom sa otkaznim rokom od 30 dana,

7. obavezu zakupca da u slučaju kada koristi zakupljenu javnu površinu nakon isteka roka ili nakon raskida ugovora, plati na ime naknade štete trostruki iznos ugovorene zakupnine srazmerno vremenu bespravnog korišćenja,

8. obavezu zakupca da snosi troškove priključenja na vodovodnu i elektromrežu,

9. obavezu zakupca da u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora podnese zahtev za izdavanje rešenja - odobrenja za postavljanje plažnog bara.

Ugovor o zakupu zakupodavac može raskinuti jednostranom izjavom volje bez pisane opomene sa otkaznim rokom od 30 dana:

- ako zakupac ne uplati iznos zakupnine u roku predviđenom u ugovoru,

- ako zakupac koristi javnu površinu nenamenski,

- ako zakupac javnu površinu koju dobije u zakup u celini ili delimično izda u podzakup ili ustupi na korišćenje drugom licu,

- ako zakupac koristi veću površinu od one koja je ugovorom data u zakup,

- ako formira plažni bar primenom materijala i elemenata koji nisu propisani ovim programom,

- ako ne postavi propisan broj toaleta ili ne zaključi ugovor o održavanju istih, i

- u drugim slučajevima kada zakupac postupi suprotno Odluci o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama i ovom programu.

Primerak ugovora o zakupu javne površine radi postavljanja plažnog bara dostavlja se organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove privrede i finansija koja evidentira naplatu zakupnine.

Nakon zaključenja ugovora, zakupac je dužan da organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za komunalne poslove podnese zahtev za donošenje rešenja odobrenja za korišćenje javne površine.

Uz zahtev za izdavanje rešenja zakupac prilaže:

- fotokopiju rešenja o registraciji privrednog subjekta,

- primerak ugovora o zakupu lokacije radi postavljanja plažnog bara,

- tehničke uslove za priključenje na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu izdate od strane nadležnih javnih preduzeća i odobrenje JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" za priključenje na iste, a ukoliko nije moguć priključak na kanalizacionu mrežu, dostavlja se ugovor kojim se reguliše način evakuacije otpadnih voda iz plažnog bara i pokretnih toaleta,

- idejni projekat urađen od strane ovlašćene organizacije i projektanata sa odgovarajućom licencom, a koji se sastoji od tekstualnog i grafičkog dela i koji sadrži situaciono rešenje, crteže koji određuju objekat u prostoru (osnove, karakteristične preseke, izgled), namenu objekta, tehnički opis i planiranu investicionu vrednost objekta,

- dokaz o obezbeđivanju potrebnog broja pokretnih toaleta i

- dokaz o uplati propisanih taksi.

Rešenje - odobrenje za korišćenje javne površine sadrži: podatke o zakupcu (naziv, PIB i druge podatke potrebne za identifikaciju); podatke o javnoj površini (lokacija i površina koja je data u zakup) i o idejnom projektu; period za koji se javna površina daje u zakup; elemente za formiranje plažnog bara; posebne uslove i način korišćenja i održavanja javne površine i druge potrebne elemente.

Rešenje kojim se neposrednim putem odobrava zauzeće javne površine sadrži elemente koje sadrži i rešenje koje se donosi nakon sprovedenog postupka oglašavanja s tim da može da sadrži i druge neophodne elemente.

Rešenje - odobrenje za zauzeće javne površine dostavlja se organizacionim jedinicama Gradske uprave nadležnim za poslove privrede i finansija i za inspekcijske poslove.

IV - SPROVOĐENJE PROGRAMA

Ovaj program sprovodi organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za komunalne poslove u postupku izdavanja odobrenja za postavljanje plažnog bara.

V - ZAVRŠNE ODREDBE

Program sadrži tekstualni i grafički deo.

Tekstualni deo:

I - LOKACIJE

II - IZGLED, USLOVI I NAČIN POSTAVLJANJA I KORIŠĆENJA

III - POSTUPAK ZA DODELU LOKACIJA

IV - SPROVOĐENJE PROGRAMA

Grafički deo: SITUACIONI PRIKAZ LOKACIJA ZA PLAŽNE BAROVE

Ovaj program stupa na snagu osmog dana od dana donošenja, a objavljuje se u "Službenom listu grada Kraljeva".