PROGRAM

PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA U 2013. GODINI NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 6/2013)

 

I UVOD

Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju data je mogućnost organima lokalne samouprave da mogu da utvrđuju mere podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na svom području, da se sredstva za sprovođenje iste obezbeđuju u budžetu lokalne samouprave i da se ista koriste u skladu sa programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja koji donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave uz saglasnost ministarstva.

Skupština grada Kraljevo je donela Odluku o osnivanju Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva ("Službeni list grada Kraljeva", broj 20/2011) čiji je zadatak obezbeđivanje sredstava i usmeravanje istih za unapređenje razvoja poljoprivrede u skladu sa programima grada Kraljeva, racionalno korišćenje kao i razvoj postojećih prirodnih resursa.

Odlukom o budžetu grada Kraljeva za 2013. godinu ("Službeni list grada Kraljeva", broj 28/12) planirana su sredstva za razvoj poljoprivrede u razdelu 4 glava 22 čiji je korisnik Fond za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva.

II ANALIZA STANJA POLJOPRIVREDE GRADA KRALJEVA

Teritorija grada Kraljeva obuhvata površinu od 153.000 ha od čega je u ruralnoj zoni oko 71.682 ha ili oko 47%. Od ukupno raspoloživog poljoprivrednog zemljišta pod oranicama i baštama je 21.397 ha, voćnjacima 6.960 ha, livadama 19.794 ha i pašnjacima 23.525 ha. Zastupljenost žita je na 12.044 ha, industrijskog bilja 92 ha, povrtnog bilja na 3.431 ha i krmnog bilja na 5.830 ha. Udeo livada i pašnjaka jasno ukazuje na veću orijentisanost poljoprivredne proizvodnje na stočarstvo i proizvodnju stočne hrane.

Raznolikost prirodnih resursa, klima, povoljan vodni režim, različiti tipovi zemljišta i sl. su za teritoriju grada Kraljeva bitni preduslovi za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju. Plodne oranice su locirane u dolinama reka Zapadne Morave, Ibra i Gruže. Voćnjaci su na veoma povoljnim brežuljkastim terenima iznad dolina ovih reka, a veća površina livada i pašnjaka je na brdsko-planinskom terenu planina Stolovi, Goča, Troglava, Radočela, Čemerna, Kotlenika i Gledićkih planina.

U ratarskoj proizvodnji najviše je zastupljena proizvodnja kukuruza na oko 8.500 ha sa proizvodnjom od 34.000 tona, pšenice na 3.500 ha sa proizvodnjom od oko 10.500 tona, slede krmno i industrijsko bilje.

Od krmnog bilja detelina je zastupljena sa ukupnom proizvodnjom od 7.104 tona i prinosom 3.805 kg/ha, lucerka sa 7.966 tona i prinosom od 3.881 kg/ha.

Kod livada je ukupna proizvodnja 58.684 tona sa prinosom od 2.626 kg/ha, a pašnjaci daju ukupnu proizvodnju od 15.111 tona sa prinosom od 642 kg/ha.

Kod industrijskog i povrtnog bilja zastupljen je suncokret sa proizvodnjom od 10 tona i prinosom od 2.000 kg/ha, pasulj 262 tona sa prinosom od 1.312 kg/ha, krompir 22.965 tona sa prinosom od 17.254 kg/ha.

U voćarstvu je najviše zastupljena jabuka i šljiva i to 261.554 rodnih stabala jabuke sa prinosom od 2.386 tona, odnosno 9,1 kg po stablu, šljive 1.061.040 stabala sa proizvodnjom 9.295 tona, odnosno 8,8 kg po stablu.

Stočni fond je zastupljen sa 25.078 grla goveda, od toga su krave i steone junice 18.183 grla, svinje sa 40.282 grla, od čega su krmače i suprasne nazimice 9.907, ovce sa 22.265 grla, od kojih su za priplod 17.904 grla i živine 200.160.

Na teritoriji grada Kraljeva upisano je u Registar poljoprivrednih gazdinstava 7.917 poljoprivrednih gazdinstava, od čega 5.618 sa poljoprivrednom površinom do 5 ha, 2.183 sa poljoprivrednom površinom od 5 do 20 ha i 116 gazdinstava sa površinom od 20 do 100 ha poljoprivrednog zemljišta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu popisa stanovništva u 2011. godini na teritoriji grada Kraljeva živi 125.488 stanovnika, od čega 46,8% živi na ruralnom području.

Imajući u vidu napred navedeno, na području grada Kraljeva postoje svi realni potencijali za dalji razvoj, unapređenje i jačanje poljoprivredne proizvodnje. Od 2005. do 2011. godine grad Kraljevo je preduzimao mere u smislu pospešivanja poljoprivredne proizvodnje kroz realizaciju Odluke o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima putem odobravanja bezkamatnih kredita poljoprivrednim proizvođačima za realizaciju projekta iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje (uzgoj životinja, povrtarstvo, ratarstvo voćarstvo i nabavka poljoprivredne mehanizacije). U 2012. godini realizovan je Program nabavke i podele grla - visokokvalitetnih priplodnih junica ("Službeni list grada Kraljeva", broj 12/2011). Nabavljeno je i podeljeno poljoprivrednim gazdinstvima 250 grla visokokvalitetnih priplodnih steonih junica i 96 prvih ženskih telića, a sve u cilju poboljšanja rasnog sastava stočnog fonda na teritoriji grada Kraljeva. Realizacija ovog programa se nastavlja i dalje podelom prvih ženskih telića, praćenjem realizacije istog, a u skladu sa zaključenim ugovorima sa poljoprivrednim proizvođačima o dodeli steonih junica, zaključenim ugovorima o dodeli prvih ženskih telića i zaključenim ugovorom sa Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom. Takođe, u periodu od 2005. do 2012. godine grad Kraljevo je regresirao poljoprivrednim proizvođačima troškove osiguranja životinja, useva, plodova, mladih višegodišnjih zasada i u visini od 40 do 60% od visine premije osiguranja, i pružao je finansijsku podršku u obezbeđivanju uslova realizacije protivgradne zaštite na području grada Kraljeva kroz novčanu stimulaciju strelcima za rad na protivgradnim stanicama.

III MERE PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA U 2013. GODINI

U skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede ("Službeni glasnik RS", broj 78/05), Nacionalnim programom za poljoprivredu od 2010 do 2013. ("Službeni glasnik RS", broj 83/2010) i Nacionalnim programom ruralnog razvoja od 2011. do 2013. godine ("Službeni glasnik RS", broj 15/11) grad Kraljevo će preko Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva planirana sredstva za razvoj poljoprivrede Odlukom o budžetu grada Kraljeva ("Službeni glasnik grada Kraljeva" broj 28/2012) u razdelu 4 glava 22 pozicija 403 ekonomska klasifikacija 451000 subvencije nefinansijskim preduzećima i organizacijama u iznosu od 57.000.000,00 dinara koristiti za realizaciju sledećih mera podrške:

1. Poljoprivrednim proizvođačima u regresiranju troškova osiguranja useva, plodova, mladih i višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja u visini do 60% plaćene premije osiguranja. Pravo na regresiranje troškova osiguranja useva, plodova, mladih i višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice nosilac poljoprivrednog gazdinstva koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu.

Programom rada Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva i finansijskim planom za 2013. godinu utvrdiće se postupak i način ostvarivanja prava poljoprivrednih proizvođača na regresiranje.

2. Regresiranje troškova veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica.

Programom rada Fonda za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva i finansijskim planom za 2013. godinu utvrdiće se obim, postupak i način ostvarivanja prava na regresiranje troškova veštačkog osemenjavanja umatičenih krava i junica.

3. Sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite po osnovu kupovine poljoprivredne mehanizacije, mašina u stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu, kupovinu stoke, repromaterijala i veterinarskih troškova. Pravo na kreditnu podršku za sufinansiranje kamata ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice - nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu, osim fizičkog lica koje je privremeni nosilac poljoprivrednog gazdinstva.

4. Dalji razvoj poljoprivredne proizvodnje, poboljšanje kvaliteta života i širenja ekonomskih aktivnosti na selu podsticati kroz subvencionisanje u minimalnom iznosu od 30% kao naknadu dela troškova za projekte:

- Iz oblasti stočarske proizvodnje;

- Iz oblasti povrtarske proizvodnje;

- Iz oblasti voćarske proizvodnje;

- Iz oblasti unapređenja alternativnih i drugih grana poljoprivredne proizvodnje - organska proizvodnja, pčelarstvo, ribarstvo i proizvodnja pečuraka.

Pravo na subvenciju u realizaciji navedenih projekata može ostvariti fizičko lice - nosioc komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu kome je poljoprivreda osnovna delatnost i istu obavlja na području grada Kraljeva.

Fond za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva će programom rada i finansijskim planom za 2013. godinu definisati obim sredstava i kriterijume za raspodelu za ove namene, a realizaciju istog sprovešće raspisivanjem konkursa.

5. Za sprovođenje odgajivačkih programa sa ciljem poboljšanja i unapređenja rasnog sastava u stočarstvu koji je otpočeo da se realizuje na području grada Kraljeva kroz realizaciju Programa nabavke i podele visokokvalitetnih priplodnih junica simentalske rase, podela prvih ženskih telića u 2012. godini i očekivane podele prvih ženskih telića u 2013. godini.

Fond za razvoj poljoprivrede grada Kraljeva će preuzeti finansiranje subvencije Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi, a koja proističe iz zaključenog ugovora između grada Kraljeva i Poljoprivredne savetodavne stručne službe za pokriće rashoda za evidenciju prvih ženskih telića, predaju poljoprivrednim proizvođača i kontrolu ugovornih obaveza između poljoprivrednih proizvođača i grada utvrđenih ugovorom o dodeli rasnih junica simentalske rase i ugovorima o dodeli prvih ženskih telića.

6. Podrška sprovođenju programa savetodavnih i stručnih poslova u poljoprivredi kroz edukaciju poljoprivrednih proizvođača od strane pravnih lica i preduzetnika ovlašćenih za obavljanje stručnih i savetodavnih poslova u poljoprivredi. Finansijski će se podržati posete sajmovima, promotivne prezentacije, organizovanje stručnih skupova i manifestacija.

IV Program objaviti u "Službenom listu grada Kraljeva".