REŠENJE

O ORGANIZOVANJU DODATNE PODRŠKE ZA INKLUZIVNO OBRAZOVANJE

("Sl. list grada Kruševca", br. 2/2013)

I - Rešenjem o dodatnoj podršci za inkluzivno obrazovanje utvrđuju se uslovi i planiraju sredstva za realizovanje inkluzivnog obrazovanja u predškolskoj ustanovi "Nata Veljković" i osnovnim školama na teritoriji grada Kruševca, za neposrednu dodatnu podršku, po nalazu i mišljenju Interresorne komisije grada Kruševca.

II - Neposredna dodatna podrška detetu i učeniku odnosi se na angažovanje pratioca za ličnu pomoć detetu radi lakšeg funkcionisanja i komunikacije sa drugima tokom ostvarivanja vaspitno-obrazovnog rada u predškolskoj ustanovi ili obrazovno-vaspitnog rada u školi, tokom celodnevne nastave ili produženog boravka, vannastavnih aktivnosti, izvođenja nastave u prirodi, izleta, ekskurzija, odmora i slično.

III - Pratilac za ličnu pomoć detetu mora da ispunjava sledeće uslove:

- da je nezaposleno lice sa najmanje srednjom stručnom spremom,

- da je prošlo obuku akreditovanog programa za personalnog asistenta ili da će potpisati izjavu da će proći tu obuku,

- da Tim za inkluzivno obrazovanje škole ili predškolske ustanove izvrši selekciju potencijalnih kandidata za "ličnog pratioca",

- da je roditelj deteta saglasan sa ponuđenim izborom od tri potencijalna pratioca za ličnu pomoć detetu.

IV - Sredstva za ove namene planirana su finansijskim planom za sve redovne osnovne škole i Ustanovu "Nata Veljković" za 2013. godinu.

V - Škole odnosno Ustanova "Nata Veljković" će sa izabranim pratiocem za ličnu pomoć detetu zaključiti Ugovor o delu, za školsku godinu, sa mesečnim iznosom od 8.000,00 dinara neto.

VI - Tim za inkluzivno obrazovanje škole odnosno predškolske ustanove će na svaka tri meseca u pisanoj formi izveštavati Interresornu komisiju o efektima izvršavanja predložene podrške za dete iz oblasti struke i sistema čiji je predstavnik.

VII - Ovo Rešenje objaviti u "Službenom listu grada Kruševca".