POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O POLAGANJU PRIJEMNOG ISPITA ODNOSNO ISPITA ZA PROVERU SKLONOSTI I SPOSOBNOSTI ZA UPIS NA VISOKOŠKOLSKU USTANOVU NA JEZICIMA NACIONALNIH ZAJEDNICA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 15/2013)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuje pravo kandidata na polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti za upis na fakultet, odnosno umetničku akademiju, u sastavu univerziteta, akademiju strukovnih studija, visoku školu i visoku školu strukovnih studija na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: visokoškolsku ustanovu) na maternjem jeziku odnosno na jeziku nacionalne zajednice na kome je kandidat sticao srednje obrazovanje i vaspitanje, pod uslovom da na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine postoji srednjoškolska ustanova u kojoj se obrazovanje i vaspitanje odvija na tom jeziku.

Član 2

Visokoškolska ustanova je dužna da omogući kandidatu polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti na jeziku nacionalne zajednice, ako na visokoškolskoj ustanovi postoje nastavnici ili saradnici za ocenu znanja kandidata na tom jeziku.

Ako na visokoškolskoj ustanovi nema nastavnika ili saradnika za ocenu znanja kandidata na nekom od jezika nacionalnih zajednica, visokoškolska ustanova je dužna da, najkasnije do 1. aprila, a za školsku 2013/2014. godinu do 1. maja 2013. godine, podnese obrazloženi zahtev za oslobađanje od obaveze iz stava 1. ovog člana odluke u odnosu na taj jezik nacionalne zajednice, pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove visokog obrazovanja.

Član 3

Kandidat za upis na visokoškolsku ustanovu ima pravo da se, prilikom podnošenja prijave na konkurs za upis na studije, opredeli za jezik nacionalne zajednice na kome će polagati prijemni ispit, odnosno ispit za proveru sklonosti i sposobnosti.

Visokoškolska ustanova obaveštava kandidate o jezicima nacionalnih zajednica na kojima će se organizovati polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti u konkursu za upis.

Član 4

Visokoškolska ustanova će uskladiti opšte akte kojima se uređuje polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti sa ovom odlukom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 5

Nadzor nad primenom ove odluke vrši pokrajinski organ uprave nadležan za poslove visokog obrazovanja.

Član 6

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Pokrajinska skupštinska odluka o polaganju klasifikacionog ispita, prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti za upis na višu školu i fakultet na jezicima narodnosti ("Službeni list APV" br. 5/2001 i 18/2009 - promena naziva akta).

Član 7

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".