ODLUKA

O SPROVOĐENJU AKCIJE UKLJUČIVANJA GRAĐANA U BUDŽETSKI PROCES I PRIPREME GRAĐANSKOG BUDŽETA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 15/2013)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se obaveza sprovođenja postupka uključivanja građana u proces donošenja Odluke o budžetu grada Vranja i obaveza pripreme Građanskog budžeta.

Uključivanje građana u budžetski proces

Član 2

Uključivanje građana u budžetski proces vrši se kroz sledeće aktivnosti službi Gradske uprave:

1. priprema upitnika i organizacija anketiranja građana o budžetskim prioritetima u trenutku kada otpočne budžetski proces;

2. redovno informisanje javnosti o svim koracima u pripremanju budžeta i to: najava anketiranja građana, prosleđivanje informacija medijima, postavljanje informacija na zvaničnom veb-sajtu grada i organizacija gostovanja predstavnika Grada u medijima;

3. organizacija Lokalnog budžetskog foruma na kome se predstavljaju rezultati ankete i Nacrt budžeta, i razgovara o pojedinim segmentima budžeta (lokalni budžetski forum na temu budžetskih prihoda, lokalnog ekonomskog razvoja i zapošljavanja, poljoprivrede, obrazovanja, kulture i drugim temama);

4. organizacija javnih rasprava o budžetu prema programu javnih rasprava koji donosi gradonačelnik na predlog službe budžeta;

5. zaključci sa Lokalnog budžetskog foruma i javnih rasprava, kao i rezultati analize upitnika/ankete sastavni su deo obrazloženja nacrta/predloga Odluke o budžetu grada.

Član 3

Za sprovođenje aktivnosti uključivanja građana u budžetski proces zadužuju se službe Gradske uprave, Sekretarijat za finansije i privredu, Služba za odnose sa javnošću u saradnji sa Kabinetom gradonačelnika i drugih službi.

Sekretarijat za finansije i privredu priprema anketu-upitnik, spisak budžetskih prioriteta iz Strategije razvoja grada Vranja i Plana kapitalnih investicija, prezentacije za Lokalni budžetski forum i javne rasprave, formuliše zaključke sa Lokalnog budžetskog foruma i obavlja druge stručno finansijske poslove.

Služba za odnose sa javnošću u saradnji sa Kabinetom gradonačelnika priprema materijale za anketiranje, obaveštava javnost o svim koracima akcije uključivanja građana u budžetski proces kroz medije i kroz vesti na internet stranicama grada, organizuje i sprovodi Anketu i Lokalni budžetski forum, organizuje gostovanje predstavnika Grada u medijima, sprovodi postupak izrade prezentacije za Lokalni budžetski forum uz podršku Sekretarijata za finansije i privredu i obavlja druge aktivnosti neophodne za sprovođenje akcije uključenja javnosti u budžetski proces.

Građanski budžet

Član 4

Posle usvajanja Odluke o budžetu od strane Skupštine grada Vranja, Sekretarijat za finansije i privredu je u obavezi da pripremi Građanski budžet.

Građanski budžet je jednostavniji prikaz Odluke o budžetu, koji se priprema sa ciljem da se prihodi i rashodi budžeta Grada Vranja predstave na način koji omogućava šire razumevanje i prihvatanje od strane građana, medija i drugih zainteresovanih organizacija i pojedinaca.

Građanski budžet donosi Gradsko veće.

Krajnji rok za pripremu Građanskog budžeta je 30 dana od dana usvajanja na sednici Skupštine grada.

Služba za odnose sa javnošću postavlja finalnu verziju Građanskog vodiča kroz budžet na sajt grada, vrši distribuciju štampane verzije i obavlja druge aktivnosti neophodne za što širu prihvaćenost budžeta Grada Vranja.

Član 5

Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Grada Vranja".

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja".