ODLUKA

O IZDAVANJU I OSNOVNIM OBELEŽJIMA NOVČANICE OD 10 DINARA

("Sl. glasnik RS", br. 44/2013)

1. Narodna banka Srbije izdaće novčanicu od 10 dinara.

2. Novčanica od 10 dinara štampaće se na toniranoj zaštićenoj hartiji s multitonskim vodenim znakom u vidu portreta Vuka Stefanovića Karadžića i sa ugrađenom isprekidanom zaštitnom niti srebrne boje, koja sadrži mikrotekst u negativu "ДИНАР DINAR", sa znakom "~". Mikrotekst se kontinuirano ponavlja i čita i s lica i s naličja novčanice (zaštitna nit i mikrotekst su s lica jasno vidljivi, a s naličja pod svetlošću koja novčanicu čini transparentnom). U papir su ugrađena i vidljiva zaštitna vlakanca u žutoj, plavoj i crvenoj boji, od kojih žuta i crvena pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluoresciraju žuto i crveno.

Novčanica od 10 dinara štampaće se u tehnici višebojne linijske ofset štampe, a numeracija na naličju novčanice - tehnikom visoke štampe.

Numeracija sadrži dve slovne oznake i sedam numeričkih i štampana je dva puta na naličju novčanice - jednom u crnoj, a jednom u crvenoj boji. Numeracija štampana u crnoj boji smeštena je u gornjem delu između Velikog grba Republike Srbije i oznake vrednosti apoena "10" date u pozitivu, i pod ultraljubičastim zracima fluorescira žutozeleno. Numeracija štampana u crvenoj boji smeštena je uz desnu ivicu punog štampanog dela, iznad prozirnog registra, i pod ultraljubičastim zracima fluorescira narandžastocrveno.

3. Novčanica od 10 dinara imaće dimenzije 62 x 131 mm.

Lice novčanice

4. Dispozicija je horizontalna.

Na levoj strani je portret Vuka Stefanovića Karadžića. U donjem levom uglu, u pozitivu, ćirilicom i latinicom ispisane su reči "Vuk Stefanović Karadžić", a ispod njih godine njegovog rođenja i smrti "1787-1864".

Na punom štampanom delu gore desno od portreta prikazana je otvorena knjiga s Vukovim priborom za pisanje i naočarima (inače eksponati stalne postavke Muzeja Vuka i Dositeja u Beogradu). Dole desno od portreta aplikovana su tri slova moderne srpske azbuke (početno slovo azbuke i dva slova koja je Vuk uveo u azbuku), a u pozadini kompozicije diskretno je dat lik slepog guslara Filipa Višnjića.

Oznaka vrednosti apoena "10" data u negativu smeštena je u gornjem desnom uglu punog štampanog dela, a ona data u pozitivu - u donjem desnom delu bele površine.

Tekst "Narodna banka Srbije", ispisan latinicom u dva reda, smešten je na beloj površini u desnom delu, a isti tekst ispisan ćirilicom u dva reda smešten je u blizini leve margine novčanice - i to reči "Narodna banka" u pozitivu, a reč "Srbije" u negativu.

Iznad reči "Srbije" ispisane ćirilicom u negativu izveden je prozirni registar, koji predstavlja polovinu ukupne slike čija se celina može sagledati na propuštenoj svetlosti tek zajedno sa odgovarajućim delom slike na naličju novčanice (ukupnu sliku čine dva koncentrična šestougaonika). Levo od te reči ćirilicom i latinicom izveden je mikrotekst "NBS", u šest redova. Na desnoj strani punog štampanog dela ispisan je, u dva reda, tekst "deset dinara", i to u gornjem u negativu ćirilicom, a u donjem u pozitivu latinicom.

Uz desnu ivicu novčanice, na žutoj podlozi, ćirilicom i latinicom ispisan je tekst "falsifikovanje se kažnjava po zakonu", dok je u nastavku diskretno naznačena vrednost apoena "10".

U gornjem delu bele površine novčanice izveden je element elipsoidnog oblika, koji prikazuje znak Narodne banke Srbije. Uz gornju i donju ivicu tog elementa nalazi se mikrotekst "NBS" koji se ponavlja - gore dat u ćirilici, a dole u latinici.

U donjem desnom delu bele površine novčanice, iznad oznake vrednosti apoena "10", izveden je još jedan element pravougaonog oblika, koji sadrži ćirilicom ispisan tekst "NBS", a iznad i ispod njega je mikrotekst "NBS" koji se ponavlja - gore dat u ćirilici, a dole u latinici.

Naličje novčanice

5. Dispozicija je vertikalna.

Na desnoj strani punog štampanog dela dominira figura Vuka Stefanovića Karadžića (s fotografije koja se nalazi u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu). Levo od figure je detalj sa originalne fotografije na kojoj su učesnici Prvog sveslovenskog sabora, održanog u Pragu 1848. godine. U središtu ove kompozicije prepoznaje se lik Vuka Stefanovića Karadžića. Ispod kompozicije prikazana su slova (u vidu friza) koja je Vuk uveo u moderno ćiriličko pismo, a ukupnu kompoziciju upotpunjuju sledeći motivi: početno slovo azbuke u gornjem levom uglu punog štampanog dela i friz od slova u donjem delu punog štampanog dela - dati po uzoru na tip pisma sa starih rukopisnih spomenika.

Oznaka vrednosti apoena "10" data u negativu smeštena je u donjem levom uglu punog štampanog dela, a ona data u pozitivu - u gornjem desnom delu novčanice, na žutoj podlozi uz čiju je levu ivicu minijaturni bar-kod.

U gornjem desnom uglu punog štampanog dela ispisan je tekst "deset dinara", i to u pozitivu ćirilicom, a ispod toga u negativu latinicom. U donjem desnom delu bele površine, ćirilicom i latinicom ispisane su u tri reda, odozgo nadole, reči "Beograd", "godina" i "guverner", sa oznakom godine "2013" u negativu. Ispod njih je faksimil potpisa guvernera Jorgovanke Tabaković. Uz gornju i donju ivicu punog štampanog dela ispisan je tekst "Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider" (u gornjem delu ćirilicom, a u donjem latinicom). U donjem desnom uglu punog štampanog dela ispisan je u pozitivu, naizmenično ćirilicom i latinicom, u osam redova, mikrotekst "10 dinara".

U gornjem levom uglu novčanice, na oker podlozi, nalazi se Veliki grb Republike Srbije. Tu podlogu ispod grba čini multiplikovana cifra "10" - i to u negativu sa senkom, a u donjem delu u mikrotekstu.

U donjem desnom uglu punog štampanog dela novčanice nalazi se drugi deo prozirnog registra iz tačke 4. stav 6. ove odluke.

6. Na licu i naličju novčanice preovlađuju tonovi okeržute boje, uz diskretne braon i zelene nijanse. Zeleni tonovi na licu i naličju novčanice pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima jasno su vidljivi kao žutozelena boja.

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".