PRAVILNIK
O PROGRAMU, NAČINU I VISINI TROŠKOVA POLAGANJA ISPITA ZA IZDAVANJE SERTIFIKATA O STRUČNOJ OSPOSOBLJENOSTI ZA SAVETNIKA ZA BEZBEDNOST U TRANSPORTU OPASNOG TERETA

("Sl. glasnik RS", br. 44/2013)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se program, način i visina troškova polaganja ispita za izdavanje Sertifikata o stručnoj osposobljenosti za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta (u daljem tekstu: Sertifikat za Savetnika), kao i program, način i visina troškova polaganja ispita za produženje roka važenja Sertifikata za Savetnika.

Član 2

Program polaganja ispita za izdavanje Sertifikata za Savetnika obuhvata poznavanje:

1) Zakona o transportu opasnog tereta ("Službeni glasnik RS", broj 88/10);

2) Potvrđenih međunarodnih sporazuma i to:

(1) odeljak 1.8.3 Evropskog sporazuma o međunarodnom drumskom transportu opasnog tereta - ADR ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 2/10);

(2) odeljak 1.8.3 Dodatka C Konvencije o međunarodnim prevozima železnicom (COTIF) - Pravilnik za međunarodni železnički transport opasne robe - RID ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 2/13);

(3) odeljak 1.8.3 Evropskog sporazuma o međunarodnom transportu opasnog tereta unutrašnjim plovnim putevima - ADN ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 3/10).

Član 3

Ispitom za izdavanje Sertifikata za Savetnika (u daljem tekstu: Ispit) proverava se stručna osposobljenost kandidata za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta.

Član 4

Ispit se polaže pred Komisijom koju u skladu sa zakonom obrazuje Uprava za transport opasnog tereta (u daljem tekstu: Uprava).

Član 5

Prijavu za polaganje Ispita podnosi poslodavac kod koga je kandidat za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta zaposlen, odnosno lice koje je izvršilo stručno osposobljavanje za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta.

Uz prijavu za polaganje Ispita podnosi se:

1) diploma o stepenu stručne spreme (overena fotokopija);

2) dokaz o radnom iskustvu na poslovima u vezi transporta opasnog tereta u trajanju od tri godine za kandidata za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta sa visokom stručnom spremom, odnosno pet godina za kandidata za savetnika u transportu za bezbednost u transportu opasnog tereta sa srednjom stručnom spremom;

3) potvrda o stručnoj osposobljenosti za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta;

4) fotokopija lične karte;

5) dokaz o uplati troškova polaganja Ispita.

Prijava za polaganje ispita za izdavanje (produženje roka važenja) Sertifikata o stručnoj osposobljenosti za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta podnosi se u skladu sa obaveštenjem objavljenom na web-site stranici Uprave.

Član 6

Uprava, u mesecu januaru tekuće godine, objavljuje datume održavanja najmanje dva ispitna roka za tu godinu.

Ispitni rok može se organizovati, po potrebi, i mimo utvrđenih rokova za minimum deset kandidata.

Ispit se, po pravilu, organizuje van radnog vremena Uprave.

Član 7

Ispit se može organizovati prema mestu prebivališta ili boravišta kandidata ako iz tog mesta ima najmanje pet prijavljenih kandidata.

Član 8

Ispit se polaže pismeno.

Ispit traje tri sata.

Na ispitu je dozvoljeno korišćenje potvrđenih međunarodnih sporazuma iz člana 2. tačka 2) podt. (1), (2) i (3) ovog pravilnika i Zakona o transportu opasnog tereta i podzakonskih propisa donetih na osnovu tog zakona.

Član 9

Ispitna pitanja obuhvataju odeljke ADR, RID ili ADN pojedinačno ili njihovu kombinaciju.

Za polaganje Ispita koji obuhvata kombinaciju pitanja iz odeljaka ADR, RID ili ADN Komisija sastavlja jednu grupu pitanja koja su zajednička za ADR, RID ili ADN i drugu grupu pitanja za oblasti po vidovima saobraćaja.

Član 10

Ako kandidat za savetnika za bezbednost u transportu opasnog tereta (u daljem tekstu: kandidat) ne pristupi polaganju Ispita ili odustane od započetog polaganja, smatraće se da nije položio Ispit.

Kandidat koji nije položio Ispit može ponovo polagati Ispit u narednom ispitnom roku.

Član 11

Svako ispitno pitanje vrednuje se sa jednim ili više bodova.

Komisija utvrđuje spisak ispitnih pitanja i način bodovanja.

Uspeh kandidata na Ispitu ocenjuje se ocenom "položio" ili "nije položio".

Kandidat je "položio" Ispit ako ima najmanje osvojenih 70% bodova.

Kandidatu koji je položio Ispit izdaje se Sertifikat za Savetnika.

Član 12

O Ispitu se vodi zapisnik za svakog kandidata, koji naročito sadrži: ime i prezime kandidata; stepen stručne spreme; naziv poslodavca kod koga je kandidat zaposlen; sastav Komisije; datum i mesto polaganja stručnog ispita; postavljena pitanja; način bodovanja i postignut uspeh.

Zapisnik potpisuju predsednik i članovi Komisije.

Član 13

Uprava na svojoj web-site stranici objavljuje katalog ispitnih pitanja.

Član 14

Na program i način polaganja ispita za produženje roka važenja Sertifikata za Savetnika primenjuju se odredbe čl. 2-13. ovog pravilnika.

Član 15

Visina troškova polaganja ispita za izdavanje Sertifikata za Savetnika iznosi 15.000,00 dinara.

Visina troškova polaganja ispita za produženje roka važenja Sertifikata za Savetnika iznosi 10.000,00 dinara.

Troškovi iz st. 1. i 2. ovog člana uplaćuju se na račun budžeta Republike Srbije.

Član 16

Troškove polaganja Ispita iz člana 15. ovog pravilnika snose kandidat ili poslodavac kod koga je kandidat zaposlen.

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".