PROGRAM
SISTEMATSKE DERATIZACIJE NA TERITORIJI GRADA NIŠA ZA 2013. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 28/2013)

 

I ZNAČAJ DERATIZACIJE

Deratizacija predstavlja važnu meru za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Ova higijensko-epidemiološka mera preduzima se u cilju uništavanja miševa i pacova kao važnih činilaca u nastanku zaraznih bolesti.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik RS", br. 125/04) definisano je da je preventivna deratizacija opšta higijensko-epidemiološka mera koja se sprovodi u naseljenim mestima, na javnim površinama, u stambenim objektima, u sredstvima javnog saobraćaja, u objektima pod sanitarnim nadzorom i njihovoj neposrednoj okolini i drugim objektima u kojima se obavlja društvena, odnosno javna delatnost, a u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

DERATIZACIJA - podrazumeva suzbijanje glodara (pacova i miševa) u cilju svođenja njihovog broja na tolerantni nivo.

Suzbijanje i uništavanje glodara sprovodi se iz više razloga:

- zdravstvenih,

- ekonomskih,

- estetskih i

- zaštite životne sredine.

II CILJ PROGRAMA

U cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti koje se šire posredstvom glodara, donosi se program kojim se definišu površine i objekti gde će se sprovoditi deratizacija, vreme sprovođenja, učesnici u realizaciji programa, i dinamika sprovođenja Programa.

III OBIM DERATIZACIJE

Sprovođenje sistematske deratizacije podrazumeva deratizaciju:

1. u stambenim objektima kolektivnog i individualnog stanovanja:

- podrumske prostorije stambenih zgrada, oko 40.000 stambenih jedinica.

Orjentaciona specifikacija po opštinama:

- Opština Medijana oko 28.000 stambenih jedinica;

- Opština Palilula sa Pasi poljanom oko 6.900 stambenih jedinica;

- Opština Pantelej oko 4.700 stambenih jedinica;

- Opština Crveni Krst oko 700 stambenih jedinica;

- individualni stambeni objekti, oko 32.500 stambenih jedinica.

Orjentaciona specifikacija po opštinama:

- Opština Medijana oko 7.000 stambenih jedinica;

- Opština Palilula sa Pasi Poljanom oko 11.000 stambenih jedinica;

- Opština Pantelej oko 8.000 stambenih jedinica;

- Opština Crveni Krst oko 4.000 stambenih jedinica;

- Opština Niška Banja oko 2.500 stambenih jedinica.

2. u poslovnim prostorijama, (objektima) grada Niša

Poslovni prostor obuhvata sve poslovne prostorije Gradske uprave i mesne kancelarije koje imaju podrumske prostorije i kotlarnice.

3. parkovskim površinama, (park kod Železničke stanice, park na Trgu Kralja Aleksandra, stari park pored Nišave, park "Čair", park "Tvrđava", park "Sveti Sava", park (centralni) u Niškoj Banji, obodni deo spomen parka "Bubanj"), oko 200.000 m2.

4. grobljima oko 400.000 m2.

5. deponiji oko 200.000 m2.

6. pijacama 20.000 m2.

7. priobalju reke Nišave (leva obala) od Vrežinskog bazena do Medoševačkog mosta i desna obala od mosta u Proleterskoj ulici do železničkog mosta (kod starog Vulkana) i priobalje Gabrovačke reke (od mosta kod restorana Bolji život do uliva u Nišavu) oko 100.000 m2.

8. u kanalizacionim šahtama (oko 3.000 komada):

- Opština Medijana oko 1.100.

- Opština Palilula oko 800.

- Opština Pantelej oko 600.

- Opština Crveni Krst oko 300.

- Opština Niška Banja oko 200.

9. u nehigijenskim naseljima: Crvena zvezda, Stočni trg, Šljaka.

10. na divljim deponijama u okviru urbanog dela opštine koja se tretira prilikom izvođenja deratizacije.

U zavisnosti od situacije na terenu broj šahti koji je određen Programom, može se povećati za 10%, ukoliko neko od korisnika ukaže na postojanje glodara u šahtama.

V DERATIZACIJA PREDŠKOLSKIH I ŠKOLSKIH OBJEKATA

Deratizacija obuhvata:

1. objekte predškolske ustanove na teritoriji grada Niša za boravak dece "Pčelica" (objekti na seoskom i prigradskom području) i kuhinju "Mladost" i obavlja se jednom godišnje i po pozivu.

2. objekte osnovnih škola sa isturenim odeljenjima na seoskim područjima, objekte srednjih škola i ista se obavlja jednom godišnje i po pozivu.

Realizacija sistematske deratizacije, na ovim površinama i objektima finansiraće se iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu Grada Niša za 2013. godinu.

VI MERE ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Sprovođenje sistematske deratizacije obuhvata primenu hemijskih, mehaničkih i bioloških sredstava za suzbijanje štetnih vrsta glodara. O tome koja će vrsta, tip i količina sredstava biti upotrebljena, predlog daje ovlašćena organizacija kojoj budu povereni poslovi deratizacije u skladu sa važećim zakonskim propisima. Pri tom treba voditi računa o efikasnosti preparata, neškodljivosti za dečiju populaciju, kao i odraslih i zaštiti životne sredine.

Da bi deratizacija bila obavljena što uspešnije, ista mora biti sinhronizovana po planu i programu za celu teritoriju grada u odnosu na vreme, prostor izvođenja, metodologiju i izbor preparata.

Preventivne mere se odnose na aktivnosti koje se preduzimaju radi remećenja uslova koji pogoduju održavanju i razmnožavanju.

VII DINAMIKA SPROVOĐENJA PROGRAMA

Izvođenje deratizacije obuhvata dve faze:

I faza - donošenje Programa sistematske deratizacije na teritoriji Grada Niša za 2013. godinu, od strane Gradskog veća Grada Niša.

II faza - realizacija Programa od strane ovlašćene organizacije i nadzor i kontrola sprovođenja sistematske deratizacije koja obuhvata sledeće nivoe nadzora:

- stručni nadzor od strane ovlašćene zdravstvene ustanove, koja je nadležna za praćenje higijensko-epidemiološke situacije na teritoriji grada i

- stručni nadzor od strane nadležnih inspekcijskih službi (sanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija).

Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, koordiniraće aktivnosti u cilju uspešne realizacije Programa.

Po završetku realizacije Programa, izvođač i nadzorni organ podnose izveštaj Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj grada Niša.

Realizacija Programa sistematske deratizacije odvijaće se u skladu sa Operativnim planom koji izrađuje i dostavlja izvođač.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako su oni objavljeni u "Sl. listu grada Niša", br. 28/2013.