PROGRAM
MONITORINGA, PRAĆENJA STANJA I PROGNOZA AEROPOLENA NA TERITORIJI GRADA NIŠA ZA 2013/2014. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 28/2013)

 

I - OSNOVE PROGRAMA

Na neophodnost monitoringa polena suspendovanog u vazduhu ukazala je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) zvaničnim zaključcima sastanka na temu "Phenology and Human Health: Allergic Disorders" koji je održan u Rimu 2003. godine. WHO potvrđuje da je aeropolen bitan uzročnik alergijskih reakcija tokom poslednjih 50 godina a rezultati monitoringa aeropolena omogućavaju proučavanje, prevenciju, dijagnostikovanje, pa i lečenje polenskih alergija (WHO, 2003).

U našoj zemlji na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine ("Sl. glasnik RS", br. 135/04 i 36/09), član 3. tačka 11, polen može da se okarakteriše kao zagađivač vazduha, zbog negativnog i štetnog uticaja na ljude.

Način da se pomogne osobama alergičnim na polen, koji je preporučen od strane (WHO), je organizovanje i sprovođenje kontinuiranog merenja koncentracije polena u vazduhu kao i informisanje korisnika obolelih i stručne javnosti putem medija.

II - CILJ PROGRAMA

Cilj Programa je:

1. uspostavljanje mernog mesta za aeropolen za Niš i okolinu

2. sprovođenje merenja koncentracije polena kontinuiranom volumetrijskom metodom preporučenom od strane IAA, (Internacionalna asocijacija aerobiologa)

3. praćenje stanja, prognoza i redovno informisanje javnosti u cilju prevencije alergijskih bolesti

4. obezbeđivanje kontinuiteta u formiranju baze podataka aeropolena za izradu "kalendara polena"

5. uključivanje Grada Niša u sistem Aeropalinološke mreže Srbije.

Merni intervali

Merenje aeroalergenog polena vrši se svakodnevno tokom sezone cvetanja biljaka. Koncentracija polena se izražava kao broj polenovih zrna u kubnom metru vazduha (PZ/m3). Metoda definiše kontinuiran rad klopke za polen tokom sedam dana. Nakon zamene nosača uzorka, sakupljen polen se analizira u Laboratoriji, a rezultati čine osnovu za izradu izveštaja o stanju polena. Analizom podataka uz korišćenje meteoroloških podataka i prognostičkih sistema, javnosti se daje izveštaj o stanju i prognoza polena za naredni period.

U okviru godišnjeg intervala (od februara do novembra meseca) u biogeografskim uslovima u kojima se nalazi Srbija, u Nišu su definisane tri sezone:

1. Sezona cvetanja drveća;

2. Sezona cvetanja trava i

3. Sezona cvetanja korova.

Merni lokalitet

U saradnji sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije-Agencijom za zaštitu životne sredine i Institutom za javno zdravlje Niš, određeno je merno mesto za merenje aeroalergenog polena, na zgradi Instituta za javno zdravlje Niš. Na ovoj lokaciji instalirana je merna stanica, obezbeđeni su tehnički uslovi i nesmetan pristup ovlašćenom licu za očitavanje podataka. Ovaj Program realizuje Institut za javno zdravlje Niš na osnovu sertifikata o edukaciji dobijenih od Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Način i dinamika realizacije programa "Monitoring, praćenje stanja i prognoza aeropolena u Nišu":

1. postavljen je aparat "klopka za polen" i uspostavljeno je merno mesto;

2. sprovođenje merenja koncentracije polena kontinuiranom volumetrijskom metodom preporučenom od strane IAA, (Internacionalna asocijacija aerobiologa);

3. laboratorijska obrada uzoraka i analiza rezultata dnevnih koncentracija polena.

Informisanje javnosti u cilju prevencije alergijskih bolesti podrazumeva:

• izradu i postavljanje sedmodnevnog izveštaja na internet stranicu;

• izradu i dostavljanje sedmodnevnih numeričkih i opisnih izveštaja o stanju i prognozi aeropolena, naručiocu;

• izradu i dostavljanje mesečnih izveštaja o stanju aeropolena, naručiocu;

• izradu godišnjeg izveštaja stanja i godišnjeg kalendara aeroalergenog polena na teritoriji grada Niša, sa predlogom mera;

• Informisanje o servisu "lični polen dnevnik";

• Distribucija informacija potencijalnim korisnicima;

• Izrada preparata i atlasa najvažnijih tipova alergenog polena;

Institut za javno zdravlje Niš u obavezi je da rezultate o stanju aeropolena dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Upravi za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine Grada Niša.

Informacija o stanju aeropolena dostupna je javnosti preko zvaničnog sajta Agencije za zaštitu životne sredine RS www.sepa.gov.rs, Instituta za javno zdravlje Niš www.izjz-nis.org.rs i Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine www.privredanis.freeiz.com/ZivotnaSredina.htm.

III - MERE ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Realizacija Programa monitoringa praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Niša za 2013/2014. godinu, obuhvata dve faze:

I faza - Donošenje Programa monitoringa praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Niša za 2013/2014. godinu, od strane Gradskog veća Grada Niša i

II faza - Realizacija Programa monitoringa praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Niša za 2013/2014. godinu od strane Instituta za javno zdravlje Niš, koji je dobio sertifikat od Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

IV - IZVORI FINANSIRANJA

Program praćenja i prognoze aeropolena na teritoriji Grada Niša finansiraće se iz sredstava (deo), predviđenih Odlukom o budžetu Grada Niša za 2013. godinu, iz sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine ("Službeni list grada Niša", br. 108/12 i 15/13), razdeo 3; glava 3.8.; funkcija 560; pozicija 233, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, u iznosu, 800.000,00 dinara (bez PDV-a), od ukupno namenjene aproprijacije u iznosu od 70.000.000,00 dinara.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".