ODLUKA
O UPOTREBI I UČEŠĆU PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE U MISIJI EVROPSKE UNIJE ZA OBUKU VOJNIH I BEZBEDNOSNIH SNAGA MALIJA (EUTM MALI) U 2013. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 45/2013)

1. Odobrava se upotreba i učešće pripadnika Vojske Srbije u Misiji Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali) tokom 2013. godine, prema Planu upotrebe Vojske Srbije u Misiji Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali) u 2013. godini, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

2. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PLAN UPOTREBE VOJSKE SRBIJE U MISIJI EVROPSKE UNIJE ZA OBUKU VOJNIH I BEZBEDNOSNIH SNAGA MALIJA (EUTM MALI) U 2013. GODINI

 

I MANDAT MISIJE EVROPSKE UNIJE ZA OBUKU VOJNIH I BEZBEDNOSNIH SNAGA MALIJA (EUTM MALI)

Misija Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali), u daljem tekstu: "Misija Evropske unije u Maliju", uspostavljena je na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 2085 (2012) i odluka Saveta Evropske unije o uspostavljanju vojne misije Evropske unije u Maliju (Odluka broj 2013/34/CFSP od 17. januara 2013. godine) i pokretanju Misije Evropske unije u Maliju (Odluka broj 2013/87/CFSP od 18. februara 2013. godine).

Mandat Misije Evropske unije u Maliju je obuka pripadnika vojnih i bezbednosnih snaga Malija u cilju njihovog osposobljavanja za ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta Malija, kao i borba protiv secesionizma, terorizma i organizovanog kriminala, savetodavna uloga Oružanim snagama Malija u rukovođenju, komandovanju, logistici, ljudskim resursima, primeni odredaba međunarodnog humanitarnog prava, zaštiti civila i ljudskih prava uopšte. Misija Evropske unije u Maliju neće izvoditi borbene operacije.

Mandat Misije Evropske unije u Maliju trajaće 15 meseci od dana usvajanja Odluke Saveta Evropske unije o pokretanju misije.

II OCENA STANJA U MISIJI EVROPSKE UNIJE U MALIJU

Vojska Srbije do sada nije učestvovala u Misiji Evropske unije u Maliju.

Političko-bezbednosna situacija u Maliju je izuzetno složena, jer centralna vlast još uvek nije uspostavila kontrolu nad čitavom teritorijom.

Najznačajniji bezbednosni rizik za pripadnike Vojske Srbije predstavlja delovanje pobunjeničkih grupacija i ostale pretnje koje su prvenstveno posledica klimatskog faktora. Na osnovu iznetog, angažovanje pripadnika Vojske Srbije se može smatrati kao umereno rizično.

III CILJEVI KOJI SE POSTIŽU UPOTREBOM VOJSKE SRBIJE U MISIJI EVROPSKE UNIJE U MALIJU

Angažovanje pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije važan je element spoljne politike Republike Srbije koji uveliko doprinosi da se Republika Srbija u odnosima sa državama članicama Ujedinjenih nacija i Evropske unije tretira kao ravnopravni partner.

Učešćem u multinacionalnim operacijama ispunjavaju se međunarodno prihvaćene obaveze, koje proizilaze iz članstva Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama.

Republika Srbija svojim učešćem u Misiji Evropske unije u Maliju pokazuje čvrstu opredeljenost da konkretno doprinese svetskoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti i poštovanju međunarodnog prava i mira.

Učešćem u misijama Evropske unije Republika Srbija potvrđuje svoju evropsku orijentaciju i spremnost da doprinese zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije.

IV RASPOLOŽIVE SNAGE, MATERIJALNA I FINANSIJSKA SREDSTVA ZA UČEŠĆE U MISIJI EVROPSKE UNIJE U MALIJU

Predloženom odlukom o upotrebi i učešću Vojske Srbije u Misiji Evropske unije u Maliju planirano je upućivanje do 13 pripadnika Vojske Srbije.

Vojska Srbije raspolaže adekvatno obučenim ljudstvom za učešće u multinacionalnoj operaciji.

Za realizaciju ove odluke, potrebna su finansijska sredstva u iznosu od 75.160.000 dinara, koja su obezbeđena Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu u okviru razdela 18 - Ministarstvo odbrane, funkcija 250 - Odbrana neklasifikovana na drugom mestu.