DEKLARACIJA

Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!

("Sl. list grada Smedereva", br. 3/2013)

1. Grad Smederevo se obavezuje da će dosledno poštovati Zakon o genetički modifikovanim organizmima ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 41/2009: u daljem tekstu: Zakon o GMO), zahteva njegovu doslednu primenu na teritoriji Republike Srbije i protivi se njegovoj promeni.

2. Grad Smederevo u okviru svojih zakonskih i organizacionih mogućnosti u vezi sa korišćenjem ili upravljanjem zemljištem i drugim proizvodnim resursima i organizovanjem poljoprivredne proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno prehrambenih proizvoda neće dozvoliti i dopustiti uzgajanje i širenje GMO na svojoj teritoriji.

3. Grad Smederevo se obavezuje da će preduzeti sve odgovarajuće mere, kao što su stručna predavanja i drugi programi obrazovanja za poljoprivrednike i druge učesnike u organizovanju proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kako se ne bi odlučili za nelegalno uzgajanje i promet GMO i proizvoda od GMO.

4. Grad Smederevo zahteva i očekuje od svih državnih organa i političkih stranaka i pokreta da se zalažu za doslednu primenu Zakona o GMO i odgovarajućih podzakonskih akata i da se onemogući nedozvoljeno gajenje i promet GMO i moguće štetne posledice GMO i proizvoda od GMO na zdravlje stanovništva i zagađivanje prirode u Republici Srbiji.

5. Grad Smederevo očekuje od stručne javnosti (fakulteti, instituti, strukovna udruženja) da putem medija (RTS-a kao medijskog javnog servisa Srbije, lokalnih sredstava informisanja i drugih sredstava informisanja) redovno i objektivno informišu javnost o primeni Zakona o GMO, kao i rezultatima istraživanja u svetu o štetnim posledicama gajenja i upotrebe GMO i proizvoda od GMO.

6. Grad Smederevo podržava inicijativu da svi gradovi i opštine u Republici Srbiji usvoje ovu deklaraciju, a takođe izražava zahvalnost svim strankama i udruženjima koji podržavaju ovu inicijativu i koji su dali doprinos da se ova Deklaracija usvoji.

7. Deklaraciju Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji objaviti u "Službenom listu grada Smedereva".