ODLUKA
O PRAVIMA I OBLICIMA SOCIJALNE ZAŠTITE U GRADU SMEDEREVU

("Sl. list grada Smedereva", br. 3/2013)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se uređuje obim, uslovi i način ostvarivanja prava i oblika socijalne zaštite, utvrđenih Zakonom, o čijem obezbeđivanju se stara grad Smederevo i utvrđuju i druga prava i oblici socijalne zaštite i obim, uslovi i način njihovog ostvarivanja.

Član 2

Prava i oblike socijalne zaštite utvrđene ovom Odlukom ostvaruju građani sa teritorije grada Smedereva koji se nađu u stanju socijalne ugroženosti.

Ova prava takođe mogu da ostvare i lica koja se nađu na teritoriji grada Smedereva, van svog prebivališta i to u stanju trenutne i izuzetno teške situacije koja zahteva neodložno obezbeđivanje nekog od prava ili oblika socijalne zaštite utvrđenih ovom Odlukom.

Član 3

Centar za socijalni rad Smederevo procenjuje stanje socijalne ugroženosti, na osnovu sledećih indikatora procene:

- broja članova domaćinstva i uzrasta,

- ukupnih prihoda,

- razlike između prihoda domaćinstva i proračunatog minimuma socijalne sigurnosti, od strane Republike Srbije,

- pokretne i nepokretne imovine porodice, uzimajući u obzir veličinu životnog prostora, tehničke opremljenosti, veličinu imanja, posedovanje automobila i mašina za rad,

- broja članova domaćinstva na školovanju,

- radne sposobnosti i zdravstvenog stanja članova porodice,

- procene angažovanja članova porodice, za poboljšanje sopstvenog stanja,

- dodatnih prihoda, po bilo kom osnovu (izdržavanje od srodnika, privatni i privremeni poslovi, naknade za raseljena lica i dr.).

Napred navedeni parametri se utvrđuju uporednom analizom podataka, iz predate dokumentacije i podataka dobijenih drugim metodskim postupcima i na osnovu specifičnih aspekata o opštem utisku o stranci.

Član 4

Građanin ne snosi troškove postupka za ostvarivanje prava iz ove Odluke, pred organima lokalne samouprave.

Besplatnu pravnu pomoć građanima u ostvarivanju prava iz ove Odluke pruža Odeljenje za opštu upravu, mesne zajednice i zajedničke poslove Gradske uprave Smederevo.

II PRAVA I OBLICI SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 5

Prava i oblici socijalne zaštite koja se uređuju ovom Odlukom su:

1. Dnevni boravak,

2. Pomoć u kući,

3. Jednokratna pomoć,

4. Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu,

5. Privremeni smeštaj u Prihvatnu stanicu,

6. Privremeni smeštaj u Prihvatilište za maloletnu decu,

7. Usluge socijalnog rada - Savetodavno-terapijske usluge i socijalno-edukativne usluge,

8. Vanredne novčane pomoći,

9. Troškovi školovanja i prevoza dece predškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju i učenika osnovnoškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju,

10. Troškovi prevoza pratioca deteta-učenika sa smetnjama u razvoju srednjoškolskog uzrasta,

11. Troškovi pogrebnih usluga,

12. Putni troškovi i ishrana prolaznika,

13. Besplatan obrok ("Narodna kuhinja"),

14. Personalna asistencija za osobe sa telesnim invaliditetom,

15. Pravo na privremeno stanovanje dece i omladine bez roditeljskog staranja ("Kuća na pola puta"),

16. Prihvatilište za žrtve nasilja ("Sigurna kuća"),

17. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima.

1. Dnevni boravak

Član 6

Pravo na dnevni boravak za decu, mlade i odrasle osobe sa smetnjama u razvoju, regulisano je osnivanjem Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju "Sunce" Smederevo.

2. Pomoć u kući

Član 7

Pravo na pomoć u kući obezbeđuje se starim i iznemoglim hronično obolelim licima, invalidnim licima i drugim licima koja nisu u stanju da se sama o sebi staraju.

Pomoć u kući obezbeđuje se obavljanjem neophodnih kućnih poslova (održavanje čistoće stana, nabavka hrane i drugih potrebnih stvari, održavanje lične higijene i slično).

Član 8

Učešće korisnika i njihovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima pomoći u kući, procedura odabira korisnika i merila i kriterijumi za pružanje usluge utvrđuju se Pravilnikom o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na usluge pomoći u kući, koji donosi Gradsko veće grada Smedereva.

Član 9

Uslugu pomoć u kući organizuje i sprovodi ustanova, organizacija, drugo pravno ili fizičko lice koje ispunjava Zakonom propisane uslove za pružanje pomoći i nege, a na osnovu naručivanja i ugovaranja usluge od strane Grada.

Rešenje o utvrđivanju prava lica na uslugu pomoć u kući donosi Centar za socijalni rad Smederevo, ukoliko je korisnik usluge upućen od strane Centra za socijalni rad ili ovlašćeni pružalac usluge.

3. Jednokratna pomoć

Član 10

Jednokratna pomoć je pomoć koja se obezbeđuje licu koje se iznenada ili trenutno nađe u stanju socijalne potrebe, kao i licu koje se upućuje na domski ili porodični smeštaj, a koje nema sredstva da obezbedi odeću, obuću i troškove prevoza neophodne za realizaciju smeštaja.

Jednokratna pomoć može biti novčana ili u naturi.

Član 11

Jednokratna novčana pomoć se može odobriti za:

- socijalnu egzistenciju (nabavka prehrambenih namirnica i sredstava za higijenu),

- nabavku ogreva i zimnice,

- lečenje jednog ili više članova porodice (bolest, teška invalidnost, trudnoća i slično),

- kupovinu lekova, pomagala,

- opremu za rođenje deteta,

- kupovinu udžbenika i školskog pribora,

- naknadu troškova za prekid neželjene trudnoće iz socijalnih indikacija (visina naknade obezbeđuje se u iznosu stvarnih troškova zdravstvenih usluga),

- naknadu troškova za pribavljanje lekarskih uverenja i lekarskih nalaza u cilju ostvarivanja prava u oblasti socijalne zaštite i prilikom zapošljavanja (visina naknade obezbeđuje se u iznosu stvarnih troškova zdravstvenih usluga),

- naknadu troškova za pribavljanje neophodne lične dokumentacije (lična karta, pasoš), pri čemu se visina naknade obezbeđuje u iznosu stvarnih troškova pribavljanja dokumentacije,

- naknadu putnih troškova do zdravstvene ustanove van teritorije grada Smedereva, pri čemu se visina naknade obezbeđuje u visini stvarnih troškova prevoza,

- naknadu stanarine i

- u drugim izuzetno teškim situacijama u kojima se nađe pojedinac ili porodica.

Član 12

Jednokratna pomoć u naturi može se odobriti pojedincu koji se nalazi u stanju socijalne ugroženosti, u zavisnosti od potreba i stanja korisnika.

Pomoć u naturi može biti u obliku:

1. ogreva,

2. odeće i obuće,

3. prehrambenih namirnica i sredstava za higijenu,

4. nabavke udžbenika, školskog pribora i opreme za školu,

5. poklon paketi za stara lica i decu koja su na smeštaju u domovima, ustanovama ili hraniteljskim porodicama i poklon paketi za materijalno ugroženu decu.

Jednokratna pomoć u naturi obezbeđuje se iz sredstava budžeta grada, kao i iz drugih izvora (od nevladinih organizacija, donacija domaćih i inostranih institucija i slično).

Član 13

O priznavanju prava iz članova 11. i 12. ove Odluke odlučuje Centar za socijalni rad Smederevo Rešenjem, na osnovu indikatora procene iz člana 3. ove Odluke, po kojima se razmatra potreba i utvrđuje socijalna ugroženost, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti.

Član 14

Visina jednokratne pomoći u novcu ili naturi utvrđuje se u svakom konkretnom slučaju u zavisnosti od materijalne situacije i troškova koji su zadesili pojedinca kome se pruža pomoć.

Iznos jednokratne pomoći u novcu ili naturi ne može biti veći od prosečne zarade po zaposlenom u gradu Smederevu u mesecu koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata.

Jednom licu može se u toku godine odobriti više puta jednokratna pomoć u novcu ili naturi, s tim da ukupan iznos ne može biti veći od iznosa utvrđenog u stavu 2. ovog člana, imajući u vidu procenat iskorišćenja u odnosu na poslednji objavljeni podatak o prosečnoj zaradi ostvarenoj po zaposlenom u gradu Smederevu u mesecu koji prethodi mesecu u kome se vrši isplata.

4. Oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu

Član 15

Oprema korisnika za smeštaj obuhvata neophodnu odeću i obuću kao i troškove prevoza korisnika do ustanove odnosno porodice u koju se korisnik smešta.

Pravo na opremu iz stava 1. ovog člana ima lice koje se upućuje na smeštaj, a opremu ne može sam obezbediti niti mu je mogu obezbediti srodnici koji su u zakonskoj obavezi izdržavanja.

Oprema predviđena ovim članom obuhvata neophodnu garderobu (odeću i obuću) koja je propisana Pravilnikom ustanove u koju se lice smešta, a ukoliko nije propisano ili se lice smešta u drugu porodicu podrazumeva neophodnu garderobu za godišnje doba u koju spada i jedno presvlačenje.

Putni troškovi do ustanove, odnosno do porodice u koju se korisnik upućuje na smeštaj, podrazumevaju stvarne troškove prevoza, a vrstu i način prevoza utvrđuje Centar za socijalni rad.

Pravo koje proizilazi iz ovog člana može se priznati i u vidu odobravanja novčane pomoći za kupovinu neophodne opreme ili u vidu uplate novčanog iznosa koji je Odlukom nadležne ustanove propisan a namenjen je za kupovinu neophodne opreme.

5. Privremeni smeštaj u Prihvatnu stanicu

Član 16

Pravo na privremeni smeštaj u Prihvatnu stanicu u Maloj Krsni priznaje se licima koja su iznenada ostala bez smeštaja ili iz drugih razloga moraju biti zbrinuta van svoje porodice.

Pravo na privremeni smeštaj priznaje se i licima koja se nađu u skitnji i prosjačenju i u drugim slučajevima kada im je neophodno zbrinjavanje dok se ne uspostavi kontakt sa nadležnim Centrom za socijalni rad, dok se ne omogući povratak u mesto prebivališta, ili dok se za njih ne utvrdi odgovarajući oblik socijalne zaštite.

Korisnik može koristiti usluge Prihvatne stanice do uspostavljanja oblika socijalne zaštite, a najduže do 30 dana. Izuzetno, boravak se može odobriti i duže od 30 dana, kada zato postoje opravdani razlozi po proceni Centra za socijalni rad Smederevo, ili ne postoje objektivni uslovi za trajno zbrinjavanje korisnika.

Za vreme boravka u Prihvatnoj stanici, lica koja nemaju rodbinu i nesposobna su za samostalan život i reintegraciju u zajednicu, prati Centar za socijalni rad Smederevo, radi nalaženja trajnog oblika zaštite.

U Prihvatnoj stanici se obezbeđuje smeštaj, ishrana, primena zdravstveno-higijenskih mera, utvrđivanje identiteta korisnika i njihovog prebivališta uz sačinjavanje nalaza o njihovom stanju i ponašanju u trenutku prijema.

Centar za socijalni rad Smederevo utvrđuje potrebu za smeštajem u Prihvatnu stanicu u Maloj Krsni, u saradnji sa Crvenim krstom Smederevo.

Rešenje o smeštaju lica donosi Centar za socijalni rad Smederevo.

Sredstva za rad Prihvatne stanice u Maloj Krsni posebno se planiraju i obezbeđuju u budžetu grada Smedereva i prenose Crvenom krstu Smederevo na osnovu Ugovora zaključenog između grada Smedereva i Crvenog krsta Smederevo.

6. Privremeni smeštaj u Prihvatilište za maloletnu decu

Član 17

Pravo na privremeni smeštaj u Prihvatilište za maloletnu decu priznaje se maloletnoj deci koja se nađu van teritorije grada Smedereva, pod uslovom:

- da je korisnik ovog prava pod neposrednim starateljstvom Centra za socijalni rad Smederevo i

- da je Centar za socijalni rad Smederevo procenio da je ovaj oblik zaštite najcelishodniji.

Naknada troškova usluga Prihvatilišta za maloletnu decu van teritorije grada Smedereva, ukoliko se usluga plaća, obezbeđuje se prema fakturi koju Prihvatilište dostavi Centru za socijalni rad Smederevo.

7. Usluge socijalnog rada - savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge

Član 18

Građani grada Smedereva mogu koristiti savetodavno-terapijske usluge savetovališta pri Centru za socijalni rad Smederevo, koja se organizuju kao:

- Porodično savetovalište - savetovalište za brak i porodicu,

- Vršnjačka medijacija/posredovanje u konfliktu,

- Klub mladih/podrška mladima u riziku od sukoba sa zakonom i u sukobu sa zakonom.

U savetovalištima se realizuju psihološko-pedagoške, socijalne i pravne usluge, kroz savetodavno-terapijski rad sa porodicama u krizi i decom sa problemima u ponašanju.

Usluge savetovališta, medijacije i kluba su besplatne.

Radno vreme, broj izvršilaca angažovanih stručnih radnika, kao i pripadajuća naknada na mesečnom nivou za angažovane radnike Centra za socijalni rad Smederevo za obavljanje poslova u okviru savetovališta, medijacije i kluba utvrdiće se Pravilnikom o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na usluge socijalnog rada - savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge.

8. Vanredne novčane pomoći

Član 19

Pravo na vanrednu novčanu pomoć mogu ostvariti lica, odnosno porodice, na osnovu zahteva i priložene medicinske i druge odgovarajuće dokumentacije, u slučajevima:

1. teže bolesti jednog ili više članova porodice (maligna oboljenja, teži oblici dijabetesa, hemofilija, teška psihička oboljenja i poremećaji, progresivna nervno-mišićna oboljenja, cerebralna paraliza, multipleks skleroza, reumatska groznica, koronarne i cerebrovaskularne bolesti, sistemske autoimune bolesti, hronično bubrežna insuficijencija i cistična fibroza i druge bolesti sa teškim posledicama),

2. dužeg lečenja u specijalizovanim ustanovama,

3. učešća u nabavci neophodnih medicinskih pomagala i medikamenata,

4. učešća u troškovima operacija, ukoliko se iste plaćaju,

5. smrti jednog ili više članova porodice, nesrećnim slučajem i

6. otklanjanja oštećenja na stambenim objektima koji su prouzrokovani nepogodama (požar, poplava, zemljotres, ekološko zagađenje i drugo).

Član 20

Zahtev za ostvarivanje prava na vanrednu novčanu pomoć lica, odnosno porodice podnosi se gradonačelniku grada Smedereva, koji se preko Odeljenja za javne službe Gradske uprave Smederevo prosleđuje Centru za socijalni rad Smederevo na obradu, radi procene opravdanosti zahteva. U ime lica ili porodice gradonačelniku grada Smedereva može se obratiti zahtevom i Centar za socijalni rad Smederevo.

Član 21

Na osnovu obrade i procene opravdanosti zahteva od strane Centra za socijalni rad Smederevo, Odeljenje za javne službe Gradske uprave Smederevo donosi Rešenje o ostvarivanju prava na vanrednu novčanu pomoć.

Ukoliko Centar za socijalni rad Smederevo naknadno, nakon donetog Rešenja Odeljenja za javne službe Gradske uprave Smederevo utvrdi da je došlo do promena okolnosti kod podnosioca zahteva koji je ostvario pravo na vanrednu novčanu pomoć po osnovu Rešenja, Odeljenje za javne službe Gradske uprave Smederevo će obavestiti Gradsko javno pravobranilaštvo Smederevo, koje će po službenoj dužnosti preduzeti Zakonom predviđene mere.

Član 22

Iznos vanredne novčane pomoći ne može biti veći od jedne prosečne zarade ostvarene po zaposlenom u gradu Smederevu, u mesecu koji prethodi mesecu za koji se vrši isplata.

Jednom licu se može u toku godine više puta odobriti vanredna novčana pomoć, s tim da ukupan iznos isplaćenih pomoći ne može biti veći od iznosa utvrđenog u stavu 1. ovog člana, imajući u vidu procenat iskorišćenja u odnosu na poslednji objavljeni podatak o prosečnoj zaradi ostvarenoj po zaposlenom u gradu Smederevu, u mesecu koji prethodi mesecu za koji se vrši isplata.

U izuzetnim slučajevima, gradonačelnik Grada može odobriti i veći iznos sredstava od iznosa koji je predviđen stavom 1. ovog člana.

Sredstva za ostvarivanje prava iz člana 19. ove Odluke obezbeđuju se u budžetu Grada i prenose se Centru za socijalni rad Smederevo Zaključkom gradonačelnika grada Smedereva, po donetom Rešenju Odeljenja za javne službe Gradske uprave Smederevo.

9. Troškovi školovanja i prevoza dece predškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju i učenika osnovnoškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju

Član 23

Deci predškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju i učenicima osnovnoškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju priznaju se troškovi smeštaja u internatima specijalizovanih škola, kao i nužni troškovi prevoza, u skladu sa Zakonom o osnovnoj školi i Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Rešenje o odobravanju plaćanja troškova prevoza iz stava 1. ovog člana donosi Centar za Socijalni rad Smederevo.

Grad Smederevo zaključuje Ugovor sa školom (ustanovom) koja vrši osposobljavanje dece iz stava 1. ovog člana za određeno zanimanje.

Pratiocu deteta sa smetnjama u razvoju pripada pravo na naknadu putnih troškova u visini cene autobuske karte u oba pravca (svakodnevni odlazak i dolazak ili odlazak i dolazak u dane vikenda), odnosno pripada mu pravo na korišćenje autobuske karte na neophodnoj relaciji kao pratiocu deteta (svakodnevni odlazak i dolazak ili odlazak i dolazak u dane vikenda).

Rešenje o ostvarivanju prava na troškove prevoza iz stava 4. ovog člana donosi Centar za socijalni rad Smederevo.

Centar za socijalni rad Smederevo vrši isplatu naknada iz stava 1. i 4. ovog člana, a Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo po isteku meseca dostavlja zahtev za isplatu sredstava, spiskove korisnika, fotokopije rešenja o ostvarenom pravu, dokaz o nastalim troškovima i dokaz o prisutnosti dece iz stava 1. ovog člana.

10. Troškovi prevoza pratioca deteta - učenika sa smetnjama u razvoju srednjoškolskog uzrasta

Član 24

Naknadu troškova prevoza ostvaruju deca - učenici srednjoškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju, a u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i pratilac deteta - učenika sa smetnjama u razvoju srednjoškolskog uzrasta, za prevoz na teritoriji i van teritorije grada Smedereva, a na osnovu mišljenja Komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku i potvrde vaspitno-obrazovne ustanove - škole o redovnom pohađanju nastave u školi.

Ostvarivanje ovog prava utvrđuje Centar za socijalni rad Smederevo.

Pratiocu deteta sa smetnjama u razvoju pripada pravo na naknadu putnih troškova u visini cene autobuske karte u oba pravca (svakodnevni odlazak i dolazak ili odlazak i dolazak u dane vikenda), odnosno pripada mu pravo na korišćenje autobuske karte na neophodnoj relaciji kao pratiocu deteta (svakodnevni odlazak i dolazak ili odlazak i dolazak u dane vikenda).

Centar za socijalni rad Smederevo vrši isplatu naknade iz stava 1. i 3. ovog člana, a Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo po isteku meseca dostavlja zahtev za isplatu sredstava, spiskove korisnika, fotokopije rešenja o ostvarenom pravu, dokaz o nastalim troškovima i dokaz o prisutnosti dece iz stava 1. ovog člana.

11. Troškovi pogrebnih usluga

Član 25

Naknada za troškove pogrebnih usluga priznaje se za:

- korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć koji nema srodnike koji su u zakonskoj obavezi izdržavanja ili nisu u mogućnosti da snose troškove pogrebnih usluga,

.- lice koje nije bilo korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć, a koje nema sopstvenih sredstava, niti srodnika koji su u mogućnosti da snose troškove pogrebnih usluga i

- nepoznato lice ili lice nepoznatog prebivališta.

Naknada za troškove pogrebnih usluga utvrđuje se u visini stvarnih troškova učinjenih za nabavku nužne pogrebne opreme (kovčeg, pokrov i nadgrobno obeležje), troškova prevoza pokojnika do grobnog mesta, rada na sahranjivanju, takse za grobno mesto, kao i grobno mesto.

Sahranjivanje lica iz stava 1. ovog člana izvršiće javno preduzeće, privredno društvo ili preduzetnik osnovan za obavljanje te komunalne delatnosti, po nalogu Centra za socijalni rad.

Za lica koja umru u ustanovama socijalne zaštite van teritorije Grada, troškovi pogrebnih usluga obezbediće se prema računu koji Centru za socijalni rad dostavi organizacija koja je izvršila ove usluge.

Naknada za troškove pogrebnih usluga može se priznati i fizičkom licu koje je izvršilo sahranu lica iz stava 1. ovog člana, uz priložene dokaze o stvarnim troškovima, koji ne mogu biti veći od iznosa naknade iz stava 2. ovog člana.

12. Putni troškovi i ishrana prolaznika

Član 26

Naknada za putne troškove i ishranu prolaznika priznaje se licu koje se nađe na teritoriji grada Smedereva, van svog prebivališta u stanju izuzetno teške situacije, bez sredstava za povratak u mesto prebivališta odnosno boravišta, ili odvođenje u Prihvatnu stanicu.

Licu koje nije u stanju da se samo vrati u mesto odredišta određuje se pratilac.

Iznos naknade za ovo pravo utvrđuje se u visini stvarnih troškova prevoza i ishrane.

Centar za socijalni rad Smederevo refundira učinjene troškove od Centra za socijalni rad, sa područja na kome lice ima prebivalište odnosno boravište.

13. Besplatan obrok ("Narodna kuhinja")

Član 27

Pravo na besplatan obrok ima pojedinac koji je korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć po Zakonu o socijalnoj zaštiti, kao i pojedinac koji iz drugih razloga socijalne ugroženosti nije u mogućnosti da zadovolji svoje osnovne životne potrebe.

Procenu socijalne ugroženosti radi ostvarivanja prava iz stava 1. ovog člana vrši Centar za socijalni rad Smederevo.

Pravo na besplatan obrok obezbeđuje grad Smederevo, preko pružaoca usluge za pripremu, distribuciju i raspodelu besplatnog obroka, izabranog na javnom konkursu, šest dana u toku sedmice jednom dnevno i obuhvata izdavanje toplog obroka radnim danom i suvog obroka subotom.

Spisak korisnika koji ostvaruju pravo na besplatni obrok, Centar za socijalni rad Smederevo dostavlja pružaocu usluge, sa kojim se uređuje način evidentiranja korišćenja besplatnog obroka.

Bliže uslove u pogledu načina organizovanja besplatnog obroka odrediće se Pravilnikom o finansiranju, radu i uslovima za ostvarivanje prava na uslugu besplatnog obroka (Narodne kuhinje) na teritoriji grada Smedereva.

Sredstva za besplatni obrok posebno se planiraju i obezbeđuju u budžetu grada Smedereva.

Posebnim Ugovorom između grada Smedereva i izabranog pružaoca usluga, regulišu se međusobni odnosi u finansiranju troškova besplatnog obroka (Narodne kuhinje).

14. Personalna asistencija za osobe sa telesnim invaliditetom

Član 28

Pravo na usluge personalne asistencije imaju osobe starosti od 18 do 65 godina sa visokim stepenom zavisnosti od pomoći drugih u obavljanju aktivnosti svakodnevnog života, sa očuvanim kapacitetom za samostalno donošenje odluka i upravljanje sopstvenim životom na nivou odlučivanja i organizacije svakodnevnog življenja (osobe sa teškim telesnim invaliditetom, osobe sa ograničenom sposobnošću kretanja, osobe kojima je potrebna pomoć za zadovoljavanje osnovnih svakodnevnih životnih potreba, osobe koje obavljaju različite radne aktivnosti unutar i/ ili izvan kuće).

Personalna asistencija obezbeđuje se aktivnostima koje obavlja personalni asistent (lična higijena, oblačenje, kuvanje i ishrana, pisanje i komunikacija, pomoć pri kretanju unutar ili izvan korisnikove kuće ili radnog mesta, pomoć u pristupanju terapeutskim i zdravstvenim uslugama i slično).

Član 29

Učešće korisnika i njihovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima usluge personalne asistencije, procedura odabira korisnika i merila i kriterijumi za pružanje usluge utvrđuju se Pravilnikom o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na usluge personalne asistencije koji donosi Gradsko veće grada Smedereva.

Član 30

Uslugu personalne asistencije organizuje i sprovodi ustanova, organizacija, drugo pravno ili fizičko lice koje ispunjava Zakonom propisane uslove za pružanje usluge, a na osnovu naručivanja i ugovaranja usluge od strane Grada.

Rešenje o utvrđivanju prava lica na uslugu personalne asistencije donosi Centar za socijalni rad Smederevo, ukoliko je korisnik usluge upućen od strane Centra za socijalni rad ili ovlašćeni pružalac usluge.

15. Pravo na privremeno stanovanje dece i omladine bez roditeljskog staranja ("Kuća na pola puta")

Član 31

Pravo na ovaj oblik zaštite mogu da ostvare deca bez roditeljskog staranja, sa područja grada Smedereva, pre ili posle navršenih 18 godina života, a nakon boravka u instituciji socijalne zaštite ili u hraniteljskoj porodici, najduže do jedne godine.

Procenu adekvatnosti ovog oblika zaštite radi Centar za socijalni rad Smederevo, pri čemu, tokom boravka korisnika, aktivno radi na uključivanju u oblike pomoći, koje Centar nudi, a sarađuje sa drugim službama i ustanovama, pripremajući korisnike za samostalan život, u skladu sa sačinjenim planom.

Pravo prestaje istekom roka, ili nepoštovanjem kućnog reda.

Član 32

Privremeno stanovanje obezbeđuje se licima iz člana 31. ove Odluke u stanovima i porodičnim stambenim zgradama kojima raspolaže grad Smederevo, a upravlja Centar za socijalni rad Smederevo.

Član 33

Pravo iz člana 31. ove Odluke obezbeđuje se u trajanju od jedne godine, uz mogućnost produženja za još jednu godinu.

Troškove stanovanja (za utrošenu struju, vodu, grejanje i komunalne usluge) snosi Centar za socijalni rad, a iz sredstava budžeta grada Smedereva, obezbeđenih za te namene.

Centar za socijalni rad Smederevo donosi rešenje o priznavanju prava na privremeno stanovanje.

Međusobni odnosi Centra za socijalni rad Smederevo i korisnika regulisaće se Ugovorom.

Privremeno stanovanje može prestati i pre isteka roka iz Ugovora u slučajevima: obezbeđivanja drugog vida stanovanja korisnika, privremenog ili trajnog regulisanja radnog statusa korisnika i nepoštovanjem kućnog reda od strane korisnika.

Član 34

Bliži uslovi u pogledu načina korišćenja stanova i porodičnih stambenih zgrada, kao i troškova stanovanja regulisaće se Pravilnikom o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na privremeno stanovanje omladine bez roditeljskog staranja ("Kuća na pola puta") koji donosi Gradsko veće grada Smedereva.

16. Prihvatilište za žrtve nasilja ("Sigurna kuća")

Član 35

Pravo na Prihvatilište za žrtve nasilja imaju žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u porodici (deca, odrasli i stari), koje nemaju adekvatnu porodičnu brigu i uslove za stanovanje.

Pravo iz stava 1. ovog člana priznaje se u situacijama akutnog stanja nasilja u porodici (nanošenje ili pokušaj nanošenja telesne povrede, prisiljavanje ili navođenje na seksualni odnos, izazivanje straha pretnjom ubistva, ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja sa trećim licima, vređanje kao i svako drugo drsko, bezobzirno i zlonamerno ponašanje).

Član 36

Korisnicima iz prethodnog člana ove Odluke obezbeđuje se zbrinjavanje kroz obezbeđivanje bezbednog smeštaja, ishrane i higijene, pruža se savetodavna i psihološka podrška, medicinska, pravna i socijalna pomoć i pomoć pri kontaktu sa nadležnim institucijama.

Član 37

Pružanje usluge prava na Prihvatilište za žrtve nasilja ("Sigurna kuća"), vrši Centar za socijalni rad Smederevo, koji je registrovan za ovu vrstu delatnosti.

Rešenje o smeštaju lica donosi Centar za socijalni rad Smederevo.

Član 38

Sredstva za rad i funkcionisanje stambenog objekta - Prihvatilišta za žrtve nasilja, obezbeđuju se iz budžeta grada, donatorstvom, pružanjem usluga Prihvatilišta za žrtve sa teritorija van grada Smedereva, na osnovu Protokola, cenovnika i Ugovora koje grad Smederevo zaključi sa drugim gradovima i opštinama i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 39

Bliži uslovi u pogledu načina korišćenja stambenog objekta - Prihvatilišta za žrtve nasilja, materijalnih troškova, troškova stanovanja, radnog vremena i broja izvršilaca angažovanih radnika Prihvatilišta za žrtve nasilja (Sigurne kuće), kao i angažovanih radnika Centra za socijalni rad Smederevo i visina pripadajuće naknade za angažovane u okviru Prihvatilišta za žrtve nasilja, utvrdiće se Pravilnikom o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na smeštaj žrtvi nasilja koji donosi Gradsko veće grada Smedereva.

17. Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima

Član 40

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima je vid posebnog oblika socijalne zaštite u objektu predviđenom posebnim aktom.

Nosilac prava korišćenja objekta ovog oblika stanovanja je grad Smederevo, sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu, uključujući i upis u zemljišne knjige.

Troškovi investicionog održavanja objekta za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima finansiraju se iz budžeta grada Smedereva.

Član 41

Objektom namenjenim za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima upravlja Centar za socijalni rad Smederevo.

Sve odluke koje se odnose na održavanje objekta u nadležnosti su Centra za socijalni rad Smederevo.

Član 42

Pravo na socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima imaju stambeno neobezbeđena lica i porodice, u stanju socijalne potrebe (izbegla i interno raseljena lica, lokalno stanovništvo).

Član 43

Korisnici prava iz prethodnog člana ove Odluke mogu biti:

1. lica i porodice, korisnici prava na materijalno obezbeđenje,

2. stara lica (samci ili parovi) sposobna da žive samostalno,

3. samohrani roditelji sa detetom,

4. žrtve seksualnog-porodičnog nasilja,

5. druge kategorije posebno socijalno ugroženih porodica, socijalno-ekonomski ugrožena lica i porodice, koje zbog fizičkih ili mentalnih bolesti, hronične bolesti ili invaliditeta člana porodice ne mogu da obezbede uslove za život.

Član 44

U objektu se angažuje domaćin socijalnog stanovanja, koji je radno sposoban i koji sa svojom porodicom u objektu koristi stambenu jedinicu koja je namenjena domaćinskoj porodici.

Član 45

Naknada za rad domaćina socijalnog stanovanja isplaćuje se mesečno iz sredstava budžeta grada Smedereva u visini iznosa socijalne sigurnosti za porodicu sa četiri člana, prema rešenju Ministarstva nadležnog za poslove socijalne zaštite o nominalnim iznosima minimalnog nivoa socijalne sigurnosti uvećane za iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

O međusobnim pravima i dužnostima zaključuje se ugovor između domaćina socijalnog stanovanja i Centra za socijalni rad.

Član 46

Izbor korisnika i domaćina socijalnog stanovanja vrši Komisija Centra za socijalni rad Smederevo, u skladu sa Pravilnikom o ostvarivanju prava na socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

Član 47

Korisnici socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima su dužni da ukoliko imaju prihode veće od nivoa socijalne sigurnosti utvrđene zakonom, iz dela prihoda iznad nivoa socijalne sigurnosti, plaćaju srazmeran deo troškova za utrošenu struju, vodu, grejanje i komunalne usluge, na način i u rokovima koji se utvrđuju posebnim ugovorom između korisnika i Centra za socijalni rad.

Za korisnike čiji su prihodi na nivou socijalne sigurnosti ili ispod njih, troškove iz prethodnog stava snosi Centar za socijalni rad, a iz sredstava budžeta grada Smedereva, obezbeđenih za te namene.

Dokaz o visini ukupnih primanja domaćinstva na mesečnom nivou korisnici stambenih jedinica su dužni da dostavljaju računovodstvu Centra na kvartalnom nivou.

Član 48

Domaćin socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima sam snosi troškove navedene u prethodnom članu.

Član 49

Korisniku prestaje pravo na korišćenje socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima u slučaju:

- kad ispuni uslov za neki drugi oblik socijalne zaštite,

- ako dođe do promene u njegovom porodičnom, radno pravnom ili imovinsko pravnom statusu, koja je od uticaja na njegovo pravo na korišćenje objekta,

- ako nenamenski koristi prostor i opremu,

- ako svojim ponašanjem remeti utvrđeni kućni red i time ometa druge korisnike u nesmetanom korišćenju smeštaja,

- ako ne izmiri pripadajuće troškove korišćenja stana,

- smrću korisnika.

Rešenje o prestanku prava donosi Komisija Centra za socijalni rad u skladu sa Pravilnikom iz člana 64. ove Odluke.

Član 50

Centar za socijalni rad Smederevo je u obavezi da jednom godišnje preispita uslove za dalje korišćenje prava na socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima.

III POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 51

O zahtevima za ostvarivanje prava iz ove Odluke rešava u prvom stepenu Centar za socijalni rad Smederevo, osim o zahtevima za ostvarivanje prava iz člana 19. ove Odluke o kojima rešava Odeljenje za javne službe Gradske uprave Smederevo.

Procenu uslova za priznavanje prava iz ove Odluke vrši Centar za socijalni rad Smederevo.

Član 52

Postupak za ostvarivanje prava iz ove Odluke pokreće se na zahtev lica, odnosno njegovog zakonskog zastupnika ili staraoca i po službenoj dužnosti.

Član 53

Postupak za ostvarivanje prava iz ove Odluke vodi se po odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti, Zakona o opštem upravnom postupku i odredbama ove Odluke.

Član 54

O žalbi na Rešenje Centra za socijalni rad Smederevo, koja proizilaze iz ove Odluke, odlučuje Odeljenje za javne službe Gradske uprave grada Smedereva.

O žalbi na Rešenje Odeljenja za javne službe Gradske uprave Smederevo, odlučuje Gradsko veće grada Smedereva.

IV OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA

Član 55

Sredstva za ostvarivanje prava po ovoj Odluci, obezbeđuju se u budžetu grada Smedereva i prenose se Centru za socijalni rad Smederevo prema vrstama prava i oblika socijalne zaštite ili ustanovi u kojima će se ta prava neposredno ostvarivati.

Član 56

Za utvrđivanje i ostvarivanje prava po ovoj Odluci na ime izvršavanja poslova utvrđenih Odlukom, kao i za realizaciju programa sprovođenja i unapređenja socijalne zaštite od interesa za grad Smederevo, Centru za socijalni rad Smederevo iz budžeta grada Smedereva obezbeđuju se sredstva za isplatu bruto zarade zaposlenih koje, zbog povećanog obima posla, finansira grad Smederevo.

Visina sredstava iz prethodnog stava utvrđivaće se i prenositi Centru za socijalni rad u skladu sa odgovarajućim Zakonom i drugim aktima Vlade Republike Srbije.

Izveštaj o povećanju obima poslova i neophodnosti prijema novozaposlenih podnosi Centar za socijalni rad Smederevo gradu Smederevu.

Pored sredstava iz stava 1. ovog člana, Centru za socijalni rad Smederevo u budžetu grada Smedereva obezbeđuju se i sredstva za finansiranje dela materijalnih troškova, sredstva za izgradnju, opremanje i osavremenjavanje Centra, stručno usavršavanje zaposlenih, za finansiranje programa sprovođenja i unapređenja socijalne zaštite u gradu Smederevu kao i za sve ostale neophodne troškove u drugim opravdanim slučajevima.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 57

Gradsko veće grada Smedereva će, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, doneti Pravilnike predviđene ovom Odlukom, a na predlog Centra za socijalni rad Smederevo i Odeljenja za javne službe Gradske uprave Smederevo.

Član 58

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o pravima i oblicima socijalne zaštite u gradu Smederevu ("Službeni list grada Smedereva", broj 7/2010).

Član 59

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu grada Smedereva".