PROGRAM
SISTEMATSKE DERATIZACIJE I DEZINSEKCIJE NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA ZA 2013. GODINU

("Sl. list grada Smedereva", br. 3/2013)

 

I ZNAČAJ DERATIZACIJE I DEZINSEKCIJE

Deratizacija i dezinsekcija predstavljaju važne mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. Ove higijensko-epidemiološke mere preduzimaju se u cilju uništavanja miševa, pacova i insekata, kao važnih činilaca u nastanku zaraznih bolesti.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 125/2004) definisano je da su preventivna deratizacija i dezinsekcija opšte higijensko-epidemiološke mere koje se sprovode u naseljenim mestima, na javnim površinama, u stambenim objektima, u sredstvima javnog saobraćaja, u objektima pod sanitarnim nadzorom i njihovoj neposrednoj okolini i drugim objektima u kojima se obavlja društvena, odnosno javna delatnost, a u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

1. DERATIZACIJA - podrazumeva suzbijanje glodara (pacova i miševa) u cilju svođenja njihovog broja na tolerantni nivo.

Suzbijanje i uništavanje glodara se sprovodi iz više razloga:

- zdravstvenih,

- ekonomskih,

- estetskih i

- zaštite životne sredine.

2. DEZINSEKCIJA - predstavlja skup mera i postupaka za suzbijanje insekata, vektora transmisivnih zaraznih bolesti i podrazumeva uništavanje komaraca, krpelja, bubašvaba i drugih insekata, koji nisu samo prenosioci bolesti, nego i izazivaju alergijske reakcije prilikom ujeda.

II CILJ PROGRAMA

U cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti koje se šire posredstvom glodara i insekata, donosi se program kojim se definišu površine i objekti gde će se sprovoditi deratizacija i dezinsekcija, vreme sprovođenja, učesnici u realizaciji programa, izvori i dinamika obezbeđivanja sredstava i praćenje sprovođenja.

III OBIM DERATIZACIJE

1. Sprovođenje sistematske deratizacije podrazumeva deratizaciju u stambenim objektima kolektivnog i individualnog stanovanja na celokupnoj teritoriji grada Smedereva, uključujući prigradska i seoska naselja: Jugovo, Badljevica, Binovac, Vodanj, Vranovo, Vrbovac, Vučak, Dobri Do, Drugovac, Kolari, Kulič, Landol, Lipe, Lugavčina, Lunjevac, Mala Krsna, Malo Orašje, Mihajlovac, Osipaonica, Petrijevo, Radinac, Ralja, Saraorci, Seone, Suvodol, Skobalj, Udovice, Šalinac i Orešac i to sledeći objekti:

- individualna domaćinstva

15.300 seoskih

 

19.100 gradskih

- srednje i osnovne škole

25 objekata

- predškolske ustanove

10 objekata

- ostale ustanove

50 objekata

- zdravstvene ustanove u gradu i selima

43 objekta

- zadruge po selima

10 objekata

- pekare

50 objekata

- trgovinski i ugostiteljski objekti

650 objekata

- kanalizaciona mreža (šahte)

2.500 komada

- gradska smetlišta

11 ha

- divlje deponije

4-5 ha

- zelene površine

8 ha

- zelene pijace

8,8 ha

- groblja

11 ha

- priobalje reke Dunav

2,3 km

- Tvrđava

11 ha

U zavisnosti od situacije na terenu broj šahti koji je određen Programom, može se povećati za 10%, ukoliko neko od korisnika ukaže na postojanje glodara u šahtama.

IV OBIM DEZINSEKCIJE

1. Suzbijanje krpelja (tri tretmana sa zemlje) na lokalitetima, u površini oko 50 hektara:

- priobalje Dunava (Veslački klub) i Jezave (Marina),

- Tvrđava,

- gradski parkovi,

- dvorišta škola i predškolskih ustanova,

- krug bolnice i zdravstvenih ambulanti,

- crkvena dvorišta i sportski tereni i

- dvorišta ostalih ustanova na teritoriji grada Smedereva.

2. Suzbijanje komaraca

- U okviru larvicidnog tretmana vršiće se dva tretmana iz aviona na površini od 800 ha i dva tretmana sa zemlje na površini od 100 ha. Tretiraće se sledeće lokacije: Ada, priobalje Dunava do iza Kovinskog mosta, naselje Orešac, deo Godominskog polja kanalima, Jutovo, priobalje Velike Morave, Šalinačka i Radinačka jezera, kanal Jezave, zabarene površine u seoskom i gradskom području.

- Za suzbijanje odraslih formi komaraca predviđena su dva tretmana iz aviona i dva tretmana sa zemlje na sledećim lokalitetima:

Grad Smederevo

- iz aviona (priobalje, Smederevska ada, Godominsko polje, kanali, Šalinačka i Radinačka jezera/bare) na površini oko 800 hektara,

- sa zemlje (urbani deo grada uključujući sela Vučak i Radinac) na površini od oko 1.000 ha;

Moravska sela

- iz aviona (Lipe, Vranovo, Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci) na površini od oko 1.500 ha;

Šumadijska sela

- iz aviona (Ralja, Petrijevo, Vodanj, Landol, Kolari, Vrbovac, Binovac, Suvodol, Mihajlovac, Dobri Do, Lunjevac, Drugovac, Badljevica, Malo Orašje, Udovice, Seone) na površini od oko 1.400 ha.

Realizacija sistematske deratizacije i dezinsekcije na ovim površinama i objektima finansiraće se iz sredstava predviđenih Odlukom o budžetu grada Smedereva za 2013. godinu ("Službeni list grada Smedereva", broj 16/2012) - sredstva gradonačelnika, funkcija 530, pozicija 70, konto 424 - Specijalizovane usluge.

-

Suzbijanje komaraca:

 

 

larvicidni tretman

2.960.000,00 dinara

 

tretman odraslih formi

5.860.000,00 dinara

-

Deratizacija

2.500.000,00 dinara

-

Suzbijanje krpelja

60.000,00 dinara

 

 

11.380.000,00 dinara

 

V MERE ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Sprovođenje sistematske deratizacije i uništavanje krpelja i komaraca obuhvata primenu hemijskih, mehaničkih i bioloških sredstava za suzbijanje štetnih vrsta glodara, krpelja i komaraca. O tome koja će vrsta, tip i količina sredstava biti upotrebljena, predlog daje ovlašćena organizacija kojoj budu povereni poslovi deratizacije i dezinsekcije, u skladu sa važećim zakonskim propisima. Ovlašćena organizacija se obavezuje da:

- izvrši pripremne radove u smislu obaveštavanja stanovništva grada Smedereva o akciji deratizacije i dezinsekcije na teritoriji grada Smedereva, putem plakatiranja i preko sredstava javnog informisanja,

- posebno pismeno obavesti udruženje pčelara o akciji suzbijanja komaraca na teritoriji grada Smedereva,

- stručno i kvalitetno obavi akcije deratizacije i dezinsekcije na teritoriji grada Smedereva na ugovorenoj površini,

- primeni preparate navedene u ponudi u dovoljnim količinama,

- neće ugroziti zdravlje ljudi niti ekološki narušiti čovekovu sredinu,

- u svemu postupiti po primedbama ovlašćenog lica naručioca.

Da bi deratizacija i dezinsekcija bile što uspešnije, moraju biti sinhronizovane po planu i programu za celu teritoriju grada u odnosu na vreme, prostor izvođenja, metodologiju i izbor preparata.

Mere dezinsekcije imaju preventivni karakter. Preventivne mere se odnose na aktivnosti koje se preduzimaju radi remećenja uslova koji pogoduju održavanju, razmnožavanju i rasejavanju različitih vrsta artropoda (insekata).

VI DINAMIKA SPROVOĐENJA PROGRAMA

Izvođenje preventivne deratizacije i uništavanje krpelja i komaraca obuhvata tri faze:

1. faza - donošenje Programa od strane Gradskog veća i odobrenje gradonačelnika za finansiranje navedenog Programa.

2. faza - Raspisivanje javnih konkursa za izbor izvođača za sprovođenje sistematske deratizacije i dezinsekcije i potpisivanje ugovora.

3. faza - Nadzor i kontrola sprovođenja akcije sistematske deratizacije i dezinsekcije sprovodiće se od strane samog izvođača i od strane nadležne inspekcijske službe.

Realizacija Programa sistematske deratizacije i dezinsekcije odvijaće se u skladu sa Operativnim planom koji dostavlja izvođač.

VII

Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".