ODLUKA
O RASPOREDU RADNOG VREMENA UGOSTITELJSKIH OBJEKATA I OBJEKATA ZABAVNOG KARAKTERA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 4/2013)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pod objektima u smislu ove Odluke podrazumevaju se:

1. Objekti za pružanje usluga smeštaja (hoteli, hosteli, moteli, pansioni, prenoćišta i turistički apartmani i kampovi);

2. Objekti zabavnog karaktera (objekti zabavnih igara i igara na sreću, kompjuterske igraonice, luna parkovi i cirkusi);

3. Ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića (restorani, ketering objekti, kafane, bifei, picerije, ekspres restorani, pivnice, ćevapdžinice, kiosci za brzu hranu, vinski podrumi i pokretni ugostiteljski objekti);

4. Objekti koji pored hrane i pića pružaju i usluge muzičkih i kabare programa (diskoteke, barovi i noćni klubovi).

Član 2

Rad u objektima iz člana 1. ove Odluke, pravna i fizička lica moraju organizovati u skladu sa zakonom, tako da se ne uznemiravaju građani koji stanuju ili rade u susedstvu kao i u skladu sa potrebama građana, lokacijom objekata, njihovom namenom i životnim i drugim uslovima okoline u kojoj se objekat nalazi.

Pod izrazom "uznemiravanje građana" iz prethodnog stava ovog člana, smatra se ometanje ljudi emitovanjem buke izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenje muzičkih instrumenata i drugih zvučnih uređaja, kao i uznemiravanje građana mehaničkim izvorima buke i zvučnim signalima, vikom, emitovanjem isparenja i dr. "Uznemiravanje građana" utvrđuje se neposrednim opažanjem od strane komunalnog policajca, komunalnog inspektora, inspektora za zaštitu životne sredine ili drugog nadležnog organa, izjavama svedoka i na drugi način u skladu sa zakonom.

Član 3

Objekti za pružanje usluga smeštaja (hoteli, hosteli, moteli, pansioni, prenoćišta i turistički apartmani i kampovi) rade od 00.00 do 24.00 časa.

Radno vreme u ostalim objektima iz člana 1. ove Odluke ne može početi pre 06.00 časova.

Član 4

Objekti zabavnog karaktera (objekti zabavnih igara i igara na sreću, kompjuterske igraonice, luna parkovi i cirkusi) mogu raditi najduže do 24.00 časa.

Član 5

Ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića koji se nalaze u krugu železničke i autobuske stanice, mogu biti otvoreni od 00.00 do 24.00 časa.

Član 6

Radno vreme objekata iz člana 1. tačke 3. i 4. Odluke različito je radnim danom i u dane vikenda odnosno praznika, s tim da se pod vikendom podrazumevaju petak i subota.

Objekti iz člana 1. tačka 3. Odluke rade radnim danom do 24.00 časa, a vikendom i praznikom (verskim i državnim) do 01.00 čas.

Objekti iz člana 1. tačka 4. Odluke zbog specifičnosti delatnosti i specifičnog radnog vremena rade radnim danom do 24.00 časa, a vikendom i praznikom (verskim i državnim) do 02.00 časa.

Odgovorno lice za objekat iz člana 1. tačke 3. i 4. Odluke koji posluje u okviru privrednog društva ili drugog pravnog lica, odnosno preduzetnik ili lice koje oni ovlaste u pisanoj formi, moraju da budu prisutni u objektu na početku i na kraju radnog vremena.

Ista lica dužna su da do kraja propisanog radnog vremena oslobode objekat prisustva lica koja nisu zaposlena u njemu.

Ukoliko se posle isteka propisanog radnog vremena u objektu zateknu lica koja nisu zaposlena u njemu, smatra se da objekat radi duže od utvrđenog radnog vremena.

Član 7

Fizičkim i pravnim licima koja u svojim objektima periodično organizuju proslave, svadbe, ispraćaje, rođendane i sl. zabranjuje se upotreba izvora buke posle 23.00 časa.

NADZOR

Član 8

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove Odluke vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove grada Leskovca, odnosno Odsek komunalne inspekcije i Odeljenje komunalne policije, inspektor za zaštitu životne sredine i druga službena lica u skladu sa zakonom.

KAZNENE ODREDBE

Član 9

Ako se radno vreme objekta protivi odredbama Odluke ili je došlo do uznemiravanja građana iz člana 2. i člana 7. ove Odluke kazniće se za prekršaj: pravno lice od 50.000-1.000.000 dinara preduzetnik od 25.000-250.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu od 5.000-75.000 dinara.

Na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za pravno lice i preduzetnika u iznosu od 10.000 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 5.000 dinara.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o rasporedu radnog vremena ugostiteljskih objekata i objekata zabavnog karaktera ("Službeni glasnik grada Leskovca", br. 16/2011).

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".