DEKLARACIJA
MI NE ŽELIMO GMO NA NAŠOJ TERITORIJI!

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 4/2013)

1. Grad Leskovac se obavezuje da će dosledno poštovati Zakon o genetički modifikovanim organizmima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009): u daljem tekstu: Zakon o GMO), zahteva njegovu doslednu primenu na teritoriji Republike Srbije i protivi se njegovoj promeni.

2. Grad Leskovac u okviru svojih zakonskih i organizacionih mogućnosti u vezi sa korišćenjem ili upravljanjem zemljištem i drugim proizvodnim resursima i organizovanjem poljoprivredne proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, neće dozvoliti uzgajanje i širenje GMO na svojoj teritoriji.

3. Grad Leskovac se obavezuje da će preduzeti sve odgovarajuće mere, kao što su stručna predavanja i drugi programi obrazovanja za poljoprivrednike i druge učesnike u organizovanju proizvodnje, prerade i prometa poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kako se ne bi odlučili za nelegalno uzgajanje i promet GMO i proizvoda od GMO.

4. Grad Leskovac zahteva i očekuje od svih državnih organa i političkih stranaka i pokreta da se zalažu za doslednu primenu Zakona o GMO i odgovarajućih podzakonskih akata, kako bi se onemogućilo nedozvoljeno gajenje i promet GMO, moguće štetne posledice GMO i proizvoda od GMO na zdravlje stanovništva i zagađivanje prirode u Republici Srbiji.

5. Grad Leskovac očekuje od RTS-a kao medijskog javnog servisa građana Srbije i drugih sredstava informisanja, da redovno i objektivno informiše javnost o primeni Zakona o GMO kao i rezultatima istraživanja u svetu o štetnim posledicama gajenja i upotrebe GMO i proizvoda od GMO.

6. Grad Leskovac poziva sve gradove i opštine u Republici Srbiji da podrže i usvoje ovu Deklaraciju.

7. Deklaraciju objaviti u "Službenom glasniku grada Leskovca".

Ostavimo zemlju naših predaka našoj deci bez GMO!